প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
তামিলনাডুৰ কল্পকামত থকা ভাৰতৰ প্ৰথমটো স্বদেশী ফাষ্ট ব্ৰীডাৰ ৰিয়েক্টৰ (৫০০ মেগাৱাট) ঐতিহাসিক “কোৰ লোডিঙৰ শুভাৰম্ভণি”ৰ সাক্ষী হ’ল প্ৰধানমন্ত্ৰী
কোৰ লোডিং সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত জটিলতাৰ প্ৰথম পদ্ধতি লাভ কৰিব, যাৰ ফলত পৰৱৰ্তী সময়ত শক্তি উৎপাদন হ’ব
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ মনোভাৱেৰে পিএফবিআৰ এমএছএমইকে ধৰি দুই শতাধিক ভাৰতীয় উদ্যোগৰ অৱদানেৰে ভাভিনিৰ দ্বাৰা থলুৱাভাৱে ডিজাইন আৰু নিৰ্মাণ কৰা হৈছে
ভাৰতৰ পাৰমাণৱিক শক্তি কাৰ্যসূচীৰ লক্ষ্য হৈছে শক্তি সুৰক্ষা আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ দুটা লক্ষ্যত উপনীত হোৱা
04 MAR 2024 6:25PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ তিনি পৰ্যায়ৰ পাৰমাণৱিক কাৰ্যসূচীৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ দ্বিতীয় পৰ্যায়ত প্ৰৱেশৰ চিহ্নিত কৰা এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটিত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি তামিলনাডুৰ কল্পকমত ভাৰতৰ প্ৰথমটো থলুৱা ফাষ্ট ব্ৰীডাৰ ৰিয়েক্টৰ (৫০০ মেগাৱাট)ত “কোৰ লোডিং” আৰম্ভ হোৱাৰ সাক্ষী হয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰিয়েক্টৰ ভল্ট আৰু ৰিয়েক্টৰৰ কণ্ট্ৰল ৰুম পৰিদৰ্শন কৰে। এই ৰিয়েক্টৰৰ উল্লেখযোগ্য বৈশিষ্ট্যসমূহৰ বিষয়ে তেওঁক অৱগত কৰা হৈছিল।
ভাৰতে পাৰমাণৱিক ইন্ধন চক্ৰৰ সমগ্ৰ বৰ্ণালীকে সামৰি লৈ ব্যাপক সামৰ্থ্য গঢ়ি তুলিছে। চৰকাৰে ২০০৩ চনত ভাৰতৰ আটাইতকৈ উন্নত পাৰমাণৱিক ৰিয়েক্টৰ-প্ৰ’ট’টাইপ ফাষ্ট ব্ৰিডাৰ ৰিয়েক্টৰ (পিএফবিআৰ) নিৰ্মাণ আৰু পৰিচালনাৰ বাবে ভাৰতীয় নাভিকিয়া বিদ্যুৎ নিগম লিমিটেড (ভাভিনি) গঠনৰ অনুমোদন জনাইছিল।
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ প্ৰকৃত মনোভাৱৰ লগত সংগতি ৰাখি এমএছএমইকে ধৰি দুই শতাধিক ভাৰতীয় উদ্যোগৰ উল্লেখযোগ্য অৱদানেৰে ভাভিনিৰ দ্বাৰা পিএফবিআৰ সম্পূৰ্ণৰূপে থলুৱাভাৱে ডিজাইন আৰু নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। শুভাৰম্ভ হোৱাৰ পিছত ৰাছিয়াৰ পিছত বাণিজ্যিকভাৱে চলি থকা ফাষ্ট ব্ৰিডাৰ ৰিয়েক্টৰ থকা দ্বিতীয়খন দেশ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব ভাৰত।
ফাষ্ট ব্ৰিডাৰ ৰিয়েক্টৰ (এফবিআৰ)ত প্ৰথম অৱস্থাত ইউৰেনিয়াম-প্লুটনিয়াম মিক্সড অক্সাইড (এমঅ’এক্স) ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব। ইন্ধনৰ মূল অংশটোক আগুৰি থকা ইউৰেনিয়াম-২৩৮ৰ “ব্লেংকেট”খনে অধিক ইন্ধন উৎপাদন কৰিবলৈ নিউক্লিয়াৰ ৰূপান্তৰৰ সন্মুখীন হ’ব, যাৰ ফলত ‘প্ৰজননকাৰী’ নামটো লাভ কৰিব। এই পৰ্যায়ত ব্লেংকেট হিচাপে থ’ৰিয়াম-২৩২ ব্যৱহাৰ কৰাটোও কল্পনা কৰা হৈছে। ট্ৰেন্সমিউটেচনৰ দ্বাৰা থ’ৰিয়ামে বিভাজনশীল ইউৰেনিয়াম-২৩৩ সৃষ্টি কৰিব যিটো তৃতীয় পৰ্যায়ত ইন্ধন হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব। এইদৰে এফবিআৰ হৈছে ভাৰতৰ প্ৰচুৰ থ’ৰিয়াম মজুতৰ অৱশেষত সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰৰ পথ প্ৰশস্ত কৰা কাৰ্যসূচীৰ তৃতীয় পৰ্যায়ৰ বাবে এক মাইলৰ খুঁটি৷
সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত পিএফবিআৰ হৈছে এক উন্নত তৃতীয় প্ৰজন্মৰ ৰিয়েক্টৰ যাৰ অন্তৰ্নিহিত নিষ্ক্ৰিয় সুৰক্ষা বৈশিষ্ট্য আছে যিয়ে জৰুৰীকালীন অৱস্থাত উদ্যোগটো তৎকালীন আৰু নিৰাপদে বন্ধ কৰাটো নিশ্চিত কৰে। যিহেতু ই প্ৰথম পৰ্যায়ৰ পৰাই ব্যৱহৃত ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰে, সেয়েহে এফবিআৰএ উৎপন্ন হোৱা পাৰমাণৱিক আৱৰ্জনা যথেষ্ট হ্ৰাস কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো যথেষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত বৃহৎ ভূতাত্ত্বিক নিষ্কাশনৰ সুবিধাৰ প্ৰয়োজনীয়তা এৰাই চলিব পৰা যায়।
কোৰ লোডিং সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত জটিলতাৰ প্ৰথম পদ্ধতি লাভ কৰা হ’ব, যাৰ ফলত পৰৱৰ্তী সময়ত শক্তি উৎপাদন হ’ব।
উল্লেখযোগ্য যে ইয়াৰ লগত জড়িত উন্নত প্ৰযুক্তিৰ সত্ত্বেও মূলধনী ব্যয় আৰু প্ৰতি ইউনিট বিদ্যুতৰ খৰচ দুয়োটা অন্যান্য পাৰমাণৱিক আৰু গতানুগতিক শক্তি কেন্দ্ৰৰ সৈতে তুলনাযোগ্য।
শক্তি সুৰক্ষা আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ দুয়োটা লক্ষ্য পূৰণৰ বাবে ভাৰতীয় পাৰমাণৱিক শক্তি কাৰ্যসূচীৰ বৃদ্ধি অতি প্ৰয়োজনীয়। উন্নত প্ৰযুক্তিৰ সৈতে দায়িত্বশীল পাৰমাণৱিক শক্তি হিচাপে ভাৰতে পাৰমাণৱিক আৰু ৰেডিঅ’লজিকেল সামগ্ৰীৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে শক্তি আৰু অশক্তি খণ্ড দুয়োটাতে পাৰমাণৱিক প্ৰযুক্তিৰ শান্তিপূৰ্ণ প্ৰয়োগ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।

Prime Minister's Office
PM witnesses the historic “Commencement of Core Loading” at India’s first indigenous Fast Breeder Reactor (500 MWe) at Kalpakkam, Tamil Nadu
Upon completion of the core loading, the first approach to criticality will be achieved, leading to generation of power subsequently
In spirit of Aatmanirbhar Bharat, PFBR is indigenously designed and constructed by BHAVINI with contribution from more than 200 Indian industries including MSMEs
India’s nuclear power program is aimed to meet the twin goals of energy security and sustainable development
04 MAR 2024 6:25PM by PIB Delhi
In a historic milestone marking entry into the vital second stage of India’s three stage nuclear program, Prime Minister, Shri Narendra Modi witnessed today, commencement of “Core Loading” at India’s first indigenous Fast Breeder Reactor (500 MWe) at Kalpakkam, Tamil Nadu.
The Hon’ble Prime Minister took a tour of the Reactor Vault and the Control Room of the Reactor. He was briefed about the salient features of this reactor.
India has developed comprehensive capabilities spanning the entire spectrum of the nuclear fuel cycle. Government had approved in 2003, the creation of Bhartiya Nabhikiya Vidyut Nigam Ltd (BHAVINI) to construct and operate India’s most advanced nuclear reactor-Prototype Fast Breeder Reactor (PFBR).
In line with the true spirit of Aatmanirbhar Bharat, PFBR has been fully designed and constructed indigenously by BHAVINI with significant contribution from more than 200 Indian industries including MSMEs. Once commissioned, India will only be the second country after Russia to have commercial operating Fast Breeder Reactor.
The Fast Breeder Reactor (FBR) will initially use the Uranium-Plutonium Mixed Oxide (MOX) fuel. The Uranium-238 “blanket” surrounding the fuel core will undergo nuclear transmutation to produce more fuel, thus earning the name ‘Breeder’. The use of Throium-232, which in itself is not a fissile material, as a blanket is also envisaged in this stage. By transmutation, Thorium will create fissile Uranium-233 which will be used as fuel in the third stage. FBR is thus a stepping stone for the third stage of the program paving the way for the eventual full utilization of India’s abundant thorium reserves.
In terms of safety, the PFBR is an advanced third generation reactor with inherent passive safety features ensuring a prompt and safe shut down of the plant in the event of an emergency. Since it uses the spent fuel from the first stage, FBR also offers great advantage in terms of significant reduction in nuclear waste generated, thereby avoiding the need for large geological disposal facilities.
Upon completion of the core loading, the first approach to criticality will be achieved, leading to generation of power subsequently.
Notably, despite the advanced technology involved, both the capital cost and the per unit electricity cost is comparable to other nuclear and conventional power plants.
The growth of the Indian nuclear power program is imperative to meet the twin goals of energy security and sustainable development. As a responsible nuclear power with advanced technology, India remains committed to expand peaceful applications of nuclear technology, both in power and non-power sector, while ensuring the security of nuclear and radiological materials.