প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা তামিল নাদুগী কালপাক্কামদা ভারতনা শাবা অহানবা ফাস্ত ব্রিদর রিয়েক্তর(500 Mwe) তা পুৱারি ওইনা ‘কোর লোদিংগী থবক হৌবা’ য়েংখ্রে
কোর লোদিং লোইরকপগা, ক্রিতিকেলিতি ফংগনি, মতুং তারকপদা পৱার পুথোক্কনি
অত্মানির্ভর ভারতকী ৱাখল্লোন্দা, এম.এস.এম.ইশিং য়াওনা ভারতকী ইন্দস্ত্রি ২০০ হেনবনা শরুক য়াদুনা ভাবিনিনা ফাস্ত ব্রিদর রিয়েক্তর দিজাইন তৌবনি অমসুং শাবনি
ইনর্জি সেকুরিতি অমসুং তুংকোইনা চাউখৎপগী পান্দম অনি ফংনবা ভারতকী নিউক্লিয়ার প্রোগ্রাম্না পান্দম থম্লি
04 MAR 2024 6:25PM by PIB Imphal
ভারতকী তাঙ্কক অহুমগী নিউক্লিয়ার প্রোগ্রামগী মরুওইবা অনিশুবা তাঙ্কক চঙশিল্লকপগী পুৱারি ওইরবা মাইপাকপা অমা ওইনা, ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা তামিল নাদুগী কালপাক্কামদা ভারতনা শাবা অহানবা ফাস্ত ব্রিদর রিয়েক্তর(500 Mwe) তা পুৱারি ওইনা ‘কোর লোদিংগী থবক হৌবা’ য়েংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা রিয়েক্তরগী রিয়েক্তর ভোল্ত অমসুং কন্ত্রোল রুম য়েংখি। রিয়েক্তর অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি।
নিউক্লিয়ার ফুয়েল সাইকলগী অপুনবা স্পেকত্রম শীনবা থুংনা মথৌ পাংথোকপা ঙম্বগী থৌনা ভারতনা পুথোক্লে। ভারতকী খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্কী নিউক্লিয়ার রিয়েক্তর- প্রোতোতাইপ ফাস্ত রিয়েক্তর(পি এফ বি আর) শানবা অমসুং মথৌ পাংথোক্নবা ভারতীয় নাভিকিয়া ভিদয়ুত নিগম লিমিতেদ(ভাবিনি) শেমগৎপদা 2003 দা সরকারনা অয়াবা পীখি।
অত্মানির্ভর ভারতকী ৱাখল্লোন্দা, এম.এস.এম.ইশিং য়াওনা ভারতকী ইন্দস্ত্রি ২০০ হেনবনা শরুক য়াদুনা ভাবিনিনা ফাস্ত ব্রিদর রিয়েক্তর দিজাইন তৌবনি অমসুং শাবনি। থবক হেক হৌখিবগা, ভারত রুসিয়াগী মতুংদা ললোন-ইতিক্কী ওইনা ফাস্ত রিয়েক্তর মথৌ পাংথোকপা অনিশুবা লৈবাক ভারতনা ওইরগনি।
হৌরকপদা প্রোতোতাইপ ফাস্ত রিয়েক্তর(পি এফ বি আর) দা উরানিয়ম-প্লুতোনিয়ম মিক্স ওসাইদ (এম ও এক্স) ফুয়েল শীজন্নৈ। উরানিয়ম-238 “ব্লানকেত”না ফুয়েল কোর কোইশিল্লিগা নিউক্লিয়ার ত্রান্সমিউতেসন থোক্তুনা অহেনবা ফুয়েলশিং পুথোক্কনি, অসুম্না “ব্রিদর” হায়না মমিং থোল্লে। থ্রোরিয়ম-232, অসি ফিসাইল মেতরিয়েল অমা নত্ত্রবশু, ব্লানকেত অমা ওইনা তাঙ্কক অসিদা মসি শীজিন্নরি। ত্রান্সমিউতেসন তৌদুনা, থোরিয়মনা ফিসাইল য়ুরানিয়ম-233 শেমদুনা অহুমশুবা তাঙ্কক্তা ফুয়েল ওইনা শীজিন্নগনি। ভারতকী মরাংকাইনা ফংলিবা থোরিয়ম রিজার্বশিং মপুংফানা শীজিন্ননবা য়ানবা প্রোগ্রাম অসিগী অহুমশুবা তাঙ্কক অসিদা এফ.বি.আর অসি মাইপাকপগী তাঙ্কক অমনি।
পি.এফ.বি.আর অসি অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা মচাকশিং মপুংফানা য়াওরবা অমসুং করিগুম্বা খুদোংথিবা থোরকপা মতমদা প্লান্ত থিংজিনবা য়ারবা অৱাংবা থাক্কী থার্দ জেনেরেসন রিয়েক্তর অমনি। মসি অহানবা তাঙ্কক্তা স্পেন্ত ফুয়েল শীজিন্নরি, নিউক্লিয়ারগী অমোৎপা পুথোকপা হন্থহনবদা এফ.বি.আরগী অচৌবা খুদোংচাবা লৈরি অমসুং মসিদা অমোৎপশিং লোইশিন্নবা অচৌবা লম দরকার ওইহন্দ্রে।
কোর লোদিং লোইরকপগা, ক্রিতিকেলিতি ফংগনি, মতুং তারকপদা পৱার পুথোক্কনি।
খঙজিনবা য়াবদি, অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজি শীজিন্নরবশু, অতোপ্পা নিউক্লিয়ার অমসুং হান্নগী পৱার প্লান্তশিংগা কেপিতেল কোস্ত অমসুং ইলেক্ত্রিসিতি য়ুনিত অমগী মমল চাংদম্নবা য়ারে।
ইনর্জি সেকুরিতি অমসুং তুংকোইনা চাউখৎপগী পান্দম অনি ফংনবা ভারতকী নিউক্লিয়ার প্রোগ্রাম্না পান্দম থম্লি। অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিগা লোয়ননা দাইত্ব লৈনা থবক তৌবা নিউক্লিয়ার পৱার অমা ওইনা, পৱার অমসুং নন-পৱার সেক্তর অনিমক্তা, নিউক্লিয়ার তেক্নোলোজি শান্তি ওইনা শীজিন্নবা পাকথোক-চাউথোক্নবা ভারতনা থাজবা পীরি অমসুং নিউক্লিয়ার অমসুং রেদিওলোজিকেল মেতরিয়েলশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দনা থমগনি।

Prime Minister's Office
PM witnesses the historic “Commencement of Core Loading” at India’s first indigenous Fast Breeder Reactor (500 MWe) at Kalpakkam, Tamil Nadu
Upon completion of the core loading, the first approach to criticality will be achieved, leading to generation of power subsequently
In spirit of Aatmanirbhar Bharat, PFBR is indigenously designed and constructed by BHAVINI with contribution from more than 200 Indian industries including MSMEs
India’s nuclear power program is aimed to meet the twin goals of energy security and sustainable development
04 MAR 2024 6:25PM by PIB Delhi
In a historic milestone marking entry into the vital second stage of India’s three stage nuclear program, Prime Minister, Shri Narendra Modi witnessed today, commencement of “Core Loading” at India’s first indigenous Fast Breeder Reactor (500 MWe) at Kalpakkam, Tamil Nadu.
The Hon’ble Prime Minister took a tour of the Reactor Vault and the Control Room of the Reactor. He was briefed about the salient features of this reactor.
India has developed comprehensive capabilities spanning the entire spectrum of the nuclear fuel cycle. Government had approved in 2003, the creation of Bhartiya Nabhikiya Vidyut Nigam Ltd (BHAVINI) to construct and operate India’s most advanced nuclear reactor-Prototype Fast Breeder Reactor (PFBR).
In line with the true spirit of Aatmanirbhar Bharat, PFBR has been fully designed and constructed indigenously by BHAVINI with significant contribution from more than 200 Indian industries including MSMEs. Once commissioned, India will only be the second country after Russia to have commercial operating Fast Breeder Reactor.
The Fast Breeder Reactor (FBR) will initially use the Uranium-Plutonium Mixed Oxide (MOX) fuel. The Uranium-238 “blanket” surrounding the fuel core will undergo nuclear transmutation to produce more fuel, thus earning the name ‘Breeder’. The use of Throium-232, which in itself is not a fissile material, as a blanket is also envisaged in this stage. By transmutation, Thorium will create fissile Uranium-233 which will be used as fuel in the third stage. FBR is thus a stepping stone for the third stage of the program paving the way for the eventual full utilization of India’s abundant thorium reserves.
In terms of safety, the PFBR is an advanced third generation reactor with inherent passive safety features ensuring a prompt and safe shut down of the plant in the event of an emergency. Since it uses the spent fuel from the first stage, FBR also offers great advantage in terms of significant reduction in nuclear waste generated, thereby avoiding the need for large geological disposal facilities.
Upon completion of the core loading, the first approach to criticality will be achieved, leading to generation of power subsequently.
Notably, despite the advanced technology involved, both the capital cost and the per unit electricity cost is comparable to other nuclear and conventional power plants.
The growth of the Indian nuclear power program is imperative to meet the twin goals of energy security and sustainable development. As a responsible nuclear power with advanced technology, India remains committed to expand peaceful applications of nuclear technology, both in power and non-power sector, while ensuring the security of nuclear and radiological materials.