ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ମହିମା ସଂପ୍ରଦାୟର ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
02 MAR 2024 7:52PM by PIB Bhubaneshwar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି (ମାର୍ଚ୍ଚ ୨, ୨୦୨୪) ସମ୍ବଲପୁରର ମିନି ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ମହିମା ସଂପ୍ରଦାୟର ଏକ ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସନ୍ଥ କବି ଭୀମ ଭୋଇଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଓ ଆଦର୍ଶ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁବେଳେ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ବିନା ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଶିକ୍ଷାରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତମାନର ସାହିତ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ତାହାର ଏକ ଅନନ୍ୟ ଉଦାହରଣ ହେଉଛନ୍ତି ସନ୍ଥ କବି ଭୀମ ଭୋଇ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ। ସନ୍ଥ କବି ଭୀମ ଭୋଇଙ୍କର ଅନନ୍ୟ ଜ୍ଞାନ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ସେ ଅନେକ କାଳଜୟୀ କବିତା ରଚନା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆଜି ବି ସବୁଠି ଗାନ କରାଯାଏ ।
ଭୀମ ଭୋଇଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାମାଜିକ ସମାନତା ଓ ସମସ୍ତଙ୍କ ହିତ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ତାହା ସର୍ବଦା ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରହିବ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ। ଭୀମ ଭୋଇଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ମହିମା ଗୋସାଇଁଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମହିମା ସଂପ୍ରଦାୟ ଜାତି ଆଧାରରେ ଭେଦଭାବ କରେ ନାହିଁ। ତେଣୁ ସମାଜର ପ୍ରାୟ ସବୁ ବର୍ଗର ଲୋକ ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥିଲେ। ଭୀମ ଭୋଇ ନିଜ ଭାଷଣ, ଗୀତ ଓ କବିତା ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଜରେ ସମାନତା ଆଣିବା ଏବଂ ଏହି ସଂପ୍ରଦାୟର ଦର୍ଶନକୁ ପ୍ରସାରିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ।
ଭୀମ ଭୋଇଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ କାଳଜୟୀ ଏବଂ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ। ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଓ ଆଦର୍ଶ କେବଳ ଓଡ଼ିଶାରେ ସୀମିତ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ତାଙ୍କ ଜୀବନୀ ଓ ଲେଖାକୁ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରାଯାଇ ସମଗ୍ର ଭାରତ ଓ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ସାଧୁସନ୍ଥଙ୍କ ଆସନ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀ ଭଳି ପବିତ୍ର । ସେମାନେ ସର୍ବଦା ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି। ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସନ୍ଥ କବି ଭୀମ ଭୋଇଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ରେଢ଼ାଖୋଲରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ସେ କନ୍ଧରାସ୍ଥିତ ଦିବ୍ୟ ଜ୍ୟୋତି ଓ ଜ୍ଞାନ ପୀଠ ସହ କଙ୍କଣାପଡ଼ାସ୍ଥିତ ସନ୍ଥ କବି ଭୀମ ଭୋଇଙ୍କ ମନ୍ଦିର ଓ ଆଶ୍ରମ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA ADDRESSES A MEETING OF MAHIMA CULT
02 MAR 2024 7:52PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu addressed a meeting of Mahima Cult at Mini Stadium, Sambalpur, Odisha today (March 2, 2024).
Speaking on the occasion, the President paid her respects to the Santha Kabi Bhima Bhoi and said that his teachings and ideals have always been a source of inspiration for her.
The President said that Santha Kabi Bhima Bhoi is a unique example of the fact that high quality literature can be created even without formal education. She highlighted that Santha Kabi Bhima Bhoi had unique insight. This is why he has composed many timeless verses, which are sung everywhere even today.
The President said that in the works of Bhima Bhoi, social equality and ideals are reflected in the interest of all and they will always remain relevant. She urged the young generation to imbibe the ideals of Bhima Bhoi.
The President said that Mahima Cult, started by Mahima Gosein, did not discriminate on the basis of caste. Therefore, people from almost all sections of the society were attracted towards this sect. Bhima Bhoi dedicated himself for bringing equality in the society and spread the philosophy of this cult through his speeches, songs and poems.
The President said that Bhima Bhoi's work is timeless and created for the welfare of humanity. His teachings and ideals should not be limited to Odisha only. His biography and writings should be translated into different languages ​​and spread all over India and the world.
The President said that the seats of saints are as sacred as places of pilgrimage. They have always been a source of inspiration. We should follow their ideals and dedicate ourselves to nation building.
Earlier in the day, the President paid tributes to Santha Kabi Bhima Bhoi at his birth place - Rairakhol. She also visited Divya Joyoti and Gyan Peeth at Kandhara as well as the Temple and Ashram of Santha Kabi Bhima Bhoi at Kankanapada.