আয়ুষ
গুৱাহাটীৰ চৰকাৰী আয়ুৰ্বেদিক মহাবিদ্যালয় আৰু চিকিৎসালয়ত পঞ্চকৰ্মৰ উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে
24 FEB 2024 6:51PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ তথা বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি ৰাজ্যিক আয়ুৰ্বেদিক মহাবিদ্যালয় আৰু চিকিৎসালয়ত পঞ্চকৰ্মৰ উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰে। আয়ুষ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে চৌহদৰ ভিতৰত পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা ৰাজ্যিক ফাৰ্মাচীও উদ্বোধন কৰে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, "আয়ুৰ্বেদৰ ওপৰত শিক্ষা প্ৰদান কৰি অহা আৰু আয়ুৰ্বেদৰ ওপৰত অগণন বিশেষজ্ঞ প্ৰস্তুত কৰি অহা এই প্ৰসিদ্ধ মহাবিদ্যালয়খনৰ অংশ হৈ ৰাজ্যখনৰ ৰোগী যত্ন আৰু চিকিৎসা খণ্ডক শক্তিশালী কৰি মই অত্যন্ত আনন্দিত হৈছো। পঞ্চকৰ্মৰ ওপৰত এই নতুন উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰৰ লগতে পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা ৰাজ্যিক ফাৰ্মাচী যোগে, মহাবিদ্যালয়খনে পুনৰুজ্জীৱিত আয়ুষ গোলকীয় সুস্থতা আন্দোলনত শক্তিশালী অৱদান আগবঢ়োৱাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ অধিক সজ্জিত।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, "সুস্থতা আন্দোলনৰ বিশ্বায়নৰ নেতৃত্ব যোগৰ দ্বাৰা কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত আয়ুৰ্বেদৰ সমৃদ্ধ ঐতিহ্য আৰু অন্যান্য পৰম্পৰাগত প্ৰকাৰৰ ঔষধ ৰক্ষা কৰা হৈছিল। পঞ্চকৰ্মা - যাক আধুনিক জীৱনৰ অমৃত বুলি গণ্য কৰা হয় - চাপ হ্ৰাস কৰি আৰু শৰীৰ আৰু মনৰ ওপৰত ইয়াৰ নেতিবাচক প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰি ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলায় বুলি জনা যায়। এই উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰৰ সৈতে, শিক্ষাৰ্থী আৰু বিশেষজ্ঞসকলে পঞ্চকৰ্মৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সুবিধা লাভ কৰিব, কিন্তু ইয়াৰ চূড়ান্ত লাভালাভ পঞ্চকৰ্মাৰ বহুতো সুবিধা লাভ কৰা ৰোগীসকলৰ বাবে প্ৰসাৰিত হ'ব।"
লগতে আয়ুষ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, "প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ আন্তৰিক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে যোগে সাৰ্বজনীন জনপ্ৰিয়তা অৰ্জন কৰিছে আৰু আয়ুষ প্ৰণালীও জনসাধাৰণৰ মাজত ব্যাপকভাৱে জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে। অসমত নতুন আয়ুৰ্বেদিক মহাবিদ্যালয়, আয়ুৰ্বেদিক চিকিৎসালয়, ১০০ খন বিচনাযুক্ত যোগ আৰু নেচাৰোপেথি চিকিৎসালয়ৰ দৰে মুখ্য ক্ষমতা নিৰ্মাণৰ পদক্ষেপ ৰ লগতে অসমত প্ৰায় ৫০০ আয়ুষ সুস্থতা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। আমি পাচিঘাট আৰু শ্বিলঙৰ আয়ুষ প্ৰতিষ্ঠানসমূহতো ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰিত কৰিছো যি অঞ্চলটোত আয়ুষ খণ্ডক অধিক শক্তিশালী কৰিব।"
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীৰ সৈতে অংশগ্ৰহণ কৰে অসম চৰকাৰৰ স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী কেশব মহন্ত; পশ্চিম গুৱাহাটীৰ বিধায়ক ৰমেন্দ্ৰ নাৰায়ণ কলিতা; দিছপুৰৰ বিধায়ক অতুল বৰা; পূব গুৱাহাটী বিধায়ক সিদ্ধাৰ্থ ভট্টাচাৰ্যৰ লগতে আয়ুষ বিশেষজ্ঞ, শীৰ্ষ বিষয়া, শিক্ষক আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলে।

AYUSH
Union Minister Shri SarbanandaSonowal inaugurates Centre of Excellence on Panchakarma at Govt Ayurvedic College & Hospital in Guwahati
24 FEB 2024 6:51PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ayush and Ports, Shipping & Waterways Shri SarbanandaSonowalinaugurated the Centre of Excellence on Panchakarma at the State Ayurvedic College & Hospital here today. The Ayush Minister also inaugurated the renovated State Pharmacy within thecampus.
Speaking on the occasion, Shri SarbanandaSonowal said, “It gives me immense pleasure to be part of this illustrious college that has been imparting education on Ayurveda and producing countless experts on Ayurveda, reinforcing the patient care and medical sector of the state. With the addition of this new Centre of Excellence on Panchakarma as well as renovated State Pharmacy, the college is further equipped to play a pivotal role to contribute strongly in the resurgent Ayush global wellness movement.
The Minister said “Theglobalisation of wellness movement was led by Yoga, further perpetuating the rich heritage of Ayurveda and other traditional forms of medicine. Panchakarma - regarded as elixir of modern life - is known to have positive impact by reducing stress and its negative impact on body and mind. With this Centre of Excellence, the students and experts will have access to the best of Panchakarma, but its ultimate benefit will percolate down to the patients who will be availing the many advantages of Panchakarma.”
Adding further, the Ayush Minister said, through Prime Minister Shri NarendraModiji’s sincere efforts, Yoga has gained universal popularity and Ayush systems have also become widely popular among the masses. New Ayurvedic colleges, Ayurvedic hospitals, major capacity building initiatives like 100 bedded Yoga and Naturopathy hospital in Dibrugarh along with around 500 Ayush wellness centres have been set up in Assam. We have also expanded capacity in the Ayush institutions in Pasighat andShillong which will further bolster Ayush sector in the region.”
The Union Minister was joined by the Health & Family Welfare Minister, Govt of Assam, Keshab Mahanta; the MLA of West Guwahati, Ramendra Narayan Kalita; the MLA of Dispur, Atul Bora; the MLA of Guwahati East, Siddhartha Bhattacharya among other dignitaries including Ayush experts, top officials, teachers and students.