জল শক্তি মন্ত্রালয়
শ্বাছ ভারত মিসনগী মখাদা শাখিবা তোইলেতশিং
08 FEB 2024 2:15PM by PIB Imphal
ওক্তোবর 2, 2019 ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমশিংদা তোইলেতশিং লৈহন্দুনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংমক লমহাংদা খোঙ হামদনবা পান্দম ফংবা ঙম্নবা ওক্তোবর 2, 2014 দা শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)(এস বি এম-জি) হৌদোকখি। শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী মখাদা মখোয়গী য়ুমশিংদা তোইলেতশিং লৈতবা বি.পি.এলগী ইমুংশিং, মশক খঙদোক্লবা এ.পি.এল য়ুমশিং(এসসি/এসতি য়ুমশিং, শোইনাইরবা মীওই লৈবা য়ুমশিং, মশাগী লম লৈজদবা শিন্মীশিং, লায়রবা লৌমীশিং অমসুং নুপীশিংনা মপু ওইবা য়ুমশিং) দা ইন্দিবিজুএল হাওসহোল্দ লেত্রিন(আই ঐচ ঐচ এল) শানবা লুপা 12,000গী মতেং অমা পীরি।
হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা শ্বাছ ভারত মিসন-অর্বান পায়খৎলি। লৈবাক অসিগী সহরশিংদা লমহাংদা খোঙ হামদনবা অমসুং সহরগী লমশিংদগী পুথোরকপদা মিউনিসিপাল সোলিদ ৱেস্ত (এম এস দব্লিউ) সাইন্তিফিক ওইনা লোইশিন্নবা পান্দমদা ওক্তোবর 2, 2014 দা শ্বাছ ভারত মিসন-অর্বান হৌদোকখি। থবক অসি হেন্না খুমাঙচাউশিন্নবা, চহি মঙাগী মতম অমগী ওইনা, ওক্তোবর 1, 2021 দা শ্বাছ ভারত মিসন-অর্বান 2.0 হৌদোকখি। চৎন-কাংলোনশিংগী মতুংইন্না, শ্বাছ ভারত মিসন-অর্বান 2.0 গী কান্নবা ফংগদবা য়ুমশিং খন্নবগী নিয়মশিং মখাদা পীরি:
1. অনৌবা তোইলেত মশিং দরকার ওইরিবা য়ুমশিং মশক খঙদোক্নবা য়ু.এল.বিশিংনা থিজিনবা;
2. হান্না স্কিম অমদগী হেক্তা ইমুং অমনা তোইলেত শানবা ফন্দ লৌরম্লবদি, অমুক হন্না তোইলেত শানবা হায়রিবা ইমুং অদুনা শেন লৌবা য়ারোই;
3. অহেনবা তোইলেতশিং শাবা দরকার ওইবা মতুংইন্না, শ্বাছ ভারত মিসন-অর্বান 2.0গী মখাদা ফন্দ পীনবা হায়জনবা য়ু.এল.বি অমনা য়ামদ্রবা ও.দি.এফ প্লস লাউথোক্কদবনি।
শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী মখাদা খুঙ্গংগী লমশিংদা রাজ্যশিং/য়ু.তিদা চহি-চহিগী ওইনা শাখিবা তোইলেত মশিং এন্নেক্সর-1 দা পীরে। শ্বাছ ভারত মিসন-অর্বানগী মখাদা সহরগী লমশিংদা শাখিবা রাজ্যশিংগী তোইলেত মশিং এন্নেক্সর-2 দা পীরে।
শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী মখাদা অপুনবা ওইনা রাজ্যশিংদা ফন্দ থাদোকই। মখা তানা, রাজ্যনা মখা তাবা এজেন্সিশিংদা ফন্দশিং থাদোকই। হৌখিবা চহি অহুম (2020-21 দগী 2022-23) দা রাজস্থানগী লুপা করোর 793.97 থাদোকখ্রে। শ্বাছ ভারত মিসন-অর্বানগী মখাদাশু রাজ্যশিংদা ফন্দশিং পীরি অমসুং য়ু.এল.বিশিং/জিলাশিং/লনাই মীওইশিংদা পীদে।
শ্বাছ ভারত মিসন-অর্বানগী মখাদা হৌখিবা চহি অহুম (2020-21 দগী 2022-23) দা রাজস্থানগী লুপা করোর 23.49 পীখ্রে। শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী ইন্তেগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(আই এম আই এস)দা রাজস্থান সরকারনা পীরকপা দেতাগী মতুংইন্না, 06.02.2024 ফাওবদা তোইলেত 6,19,357 শাখ্রে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রজিব চন্দ্রসেখরনা ফোঙদোকখিবনি।
****
এন্নেক্সর-1
শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী মখাদা খুঙ্গংগী লমশিংদা চহি-চহিগী ওইনা রাজ্য/য়ু.তিশিংদা শাখিবা তোইলেত মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2014-15(2-10-14 দগী 31.3.2015)
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0
0
941
17594
0
1926
1704
340
219
15
2
অন্ধ্র প্রদেস
160512
337901
727784
2151448
518695
253369
84233
4121
2819
14533
3
অরুনাচল প্রদেস
5665
16036
41077
50472
16795
2490
11194
3520
3194
1743
4
অসাম
109958
479836
1001641
773988
888403
303349
422561
82150
115305
29186
5
বিহার
111334
325096
736935
2342610
6395224
1323550
385430
16397
841255
635085
6
চান্দিগর
20344
299556
1335039
1336734
215819
112590
34918
59800
54174
50192
7
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ু
0
0
0
20358
0
0
714
1447
43
0
8
গৱা
0
28508
0
0
0
0
0
0
0
1783
9
গুজরাত
216692
904190
1543818
474928
101469
540745
327158
109090
30504
56819
10
হরিয়ানা
47733
130396
97551
353877
31900
12334
4604
11128
11072
15380
11
হিমাচল প্রদেস
25982
61813
83185
10
15
146
93
21282
15247
9317
12
জম্মু অমসুং কাস্মির
8492
51521
65235
401050
522192
38788
82033
14767
48667
30465
13
ঝারখন্দ
63871
288415
793033
1151951
1084001
192915
513091
25507
25322
23969
14
কর্নতকা
697454
545228
700529
1633464
752211
195969
209228
88245
15712
46148
15
কেরলা
19212
12351
194536
0
2
636
9298
5104
4794
1891
16
লাদাখ
944
1903
3885
9538
0
1798
0
971
1082
1877
17
লক্ষদ্বি
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
18
মধ্য প্রদেস
235014
989775
1822188
2390360
991468
332465
173785
235361
194294
197532
19
মহারাস্ত্রা
332224
881290
1828001
2317157
370704
729164
252029
123971
125768
94306
20
মনিপুর
21566
48062
41624
57177
79530
11989
4070
3980
6362
1924
21
মেঘালয়
18362
50525
47463
91960
1
9688
31201
29540
19657
3428
22
মিজোরম
461
3677
4785
23876
2664
673
2370
6347
0
2095
23
নাগালেন্দ
0
15807
8003
51410
51060
1151
3285
8950
3472
1832
24
ওরিসা
93064
1162145
1211180
723037
2237283
1314759
249168
132827
127463
66119
25
পুদুচেরি
0
0
2257
7227
18060
265
667
609
158
204
26
পঞ্জাব
7688
60474
103815
70211
47191
101124
64826
13559
16506
13002
27
রাজস্থান
492685
1904377
2394502
1956767
143520
688464
306406
144951
168000
90315
28
সিক্কিম
937
3674
0
0
2129
622
1729
3488
3809
2119
29
তামিল নাদু
195223
775949
968639
2610397
755888
153638
88122
100676
46934
48144
30
তেলঙ্গানা
70218
230453
517415
1485528
462311
239319
112864
9085
154
0
31
ত্রিপুরা
23112
55369
46502
32680
137261
79509
53492
12099
13075
12344
32
উত্তর প্রদেস
420114
618244
1579133
4241557
9629665
3769390
946897
752524
366601
1484071
33
উত্তরখন্দ
28333
60115
322571
44521
20511
19831
3927
11993
9027
8634
34
নোংচুপ বেঙ্গল
587440
1532393
2307901
1046940
678590
670232
507860
213330
456443
189191
ভারত
4014634
11875079
20531168
27868827
26154562
11102888
4888957
2247159
2727132
3133663
সোর্স: শ্বাছ ভারত মিসন(গ্রামিন)গী ইন্তেগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(আই এম আই এস)দা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পীরকপা দেতা
এন্নেক্সর-2
শ্বাছ ভারত মিসন-অর্বান হেক হৌদোকপদগী শ্বাছ ভারত মিসন-অর্বানগী মখাদা দিশেম্বর 2023 ফাওবদা রাজ্যশিংদা শাখিবা তোইলেতশিংগী মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং
শাখিবা তোইলেত মশিং
1
অন্ধ্র প্রদেস
2,43,764
2
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
336
3
অরুনাচল প্রদেস
9,743
4
অসাম
78,214
5
বিহার
3,93,613
6
চান্দিগর
6,117
7
ছতিসগর
3,26,429
8
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ু
2,378
9
দিল্লি
725
10
গৱা
3,800
11
গুজরাত
5,60,046
12
হরিয়ানা
66,638
13
হিমাচল প্রদেস
6,743
14
জম্মু অমসুং কাস্মির
51,246
15
ঝারখন্দ
2,18,686
16
কর্নতকা
3,93,278
17
কেরলা
37,207
18
লাদাখ
410
19
মধ্য প্রদেস
5,79,642
20
মহারাস্ত্রা
7,14,978
21
মনিপুর
40,175
22
মেঘালয়
1,604
23
মিজোরম
12,607
24
নাগালেন্দ
20,448
25
ওরিসা
1,54,196
26
পুদুচেরি
5,162
27
পঞ্জাব
1,03,683
28
রাজস্থান
3,68,515
29
সিক্কিম
1,527
30
তামিল নাদু
5,23,721
31
তেলঙ্গানা
1,57,165
32
ত্রিপুরা
21,839
33
উত্তর প্রদেস
8,97,697
34
উত্তরখন্দ
25,701
35
নোংচুপ বেঙ্গল
2,82,542
সোর্স: হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিদগী ফংবা পাউ

Ministry of Jal Shakti
Toilets Constructed under Swachh Bharat Mission
08 FEB 2024 2:15PM by PIB Delhi
Swachh Bharat Mission (Grameen) [SBM(G)] was launched on 2nd October, 2014 with the aim to achieve Open Defecation Free (ODF) status in all the villages of the country, by 2nd October, 2019 by providing access to toilets to all rural households. Under SBM(G), there is a provision for incentive of Rs. 12,000/- for construction of Individual Household Latrine (IHHL) for all BPL households and identified APL households (SC/ST households, households with physically disabled person, landless labourers with homestead, small and marginal farmers and women headed households) who do not have toilets in their houses.
Swachh Bharat Mission-Urban (SBM-U) is being administered by Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA). SBM(U) was launched on October 2, 2014 with the objective of making urban areas of the country Open Defecation Free (ODF) and for scientific processing of Municipal Solid Waste (MSW) generated in the urban areas of the country. To carry forward the progress made, SBM-U 2.0 was launched on October 1, 2021 for a period of five years. The norms for selection of beneficiary households under SBM-U 2.0 as per the Operational Guidelines are as follows:
1. ULBs to conduct gap analysis to evaluate the number of new IHHLs required;
2. In case a family has received funds for construction of IHHL under any earlier scheme, the same family would not be eligible to receive funds for toilets again;
3. A ULB which has been declared at least ODF+ may also request funds under SBM-U 2.0 provided the survey reveals the need for additional IHHL units.
The State/UT-wise and year-wise nos. of IHHLs constructed in rural areas under SBM(G) are given at Annexure-1. The State-wise nos. of IHHLs constructed in urban areas under SBM(U) are given at annexure-2.
Under SBM(G), funds are released to the States in a consolidated manner. Further allocation/distribution of funds to the below level agencies is done by the State. Total Centre share of Rs.793.97 crore was released to Rajasthan during the last three years (2020-21 to 2022-23). Under SBM (U) also, funds are released to the States and not to the ULBs/Districts/individuals. During the last three years (2020-21 to 2022-23), a total Rs. 23.49 crore was released to Government of Rajasthan under SBM (U). As per the data reported by the State Government of Rajasthan on online Integrated Management Information System (IMIS) of SBM(G) as on 06.02.2024, total 6,19,357 IHHLs have been constructed during last 3 years.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Rajeev Chandrasekhar in a written reply in Lok Sabha today.
****
AS
Annexure-1
State/UT-wise and year-wise nos. of IHHLs constructed in rural areas under SBM(G)
S.N.
State/UT
2014-15(2-10-14 to 31.3.2015)
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
A & N Islands
0
0
941
17594
0
1926
1704
340
219
15
2
Andhra Pradesh
160512
337901
727784
2151448
518695
253369
84233
4121
2819
14533
3
Arunachal Pradesh
5665
16036
41077
50472
16795
2490
11194
3520
3194
1743
4
Assam
109958
479836
1001641
773988
888403
303349
422561
82150
115305
29186
5
Bihar
111334
325096
736935
2342610
6395224
1323550
385430
16397
841255
635085
6
Chhattisgarh
20344
299556
1335039
1336734
215819
112590
34918
59800
54174
50192
7
D & N Haveli and Daman & Diu
0
0
0
20358
0
0
714
1447
43
0
8
Goa
0
28508
0
0
0
0
0
0
0
1783
9
Gujarat
216692
904190
1543818
474928
101469
540745
327158
109090
30504
56819
10
Haryana
47733
130396
97551
353877
31900
12334
4604
11128
11072
15380
11
Himachal Pradesh
25982
61813
83185
10
15
146
93
21282
15247
9317
12
Jammu & Kashmir
8492
51521
65235
401050
522192
38788
82033
14767
48667
30465
13
Jharkhand
63871
288415
793033
1151951
1084001
192915
513091
25507
25322
23969
14
Karnataka
697454
545228
700529
1633464
752211
195969
209228
88245
15712
46148
15
Kerala
19212
12351
194536
0
2
636
9298
5104
4794
1891
16
Ladakh
944
1903
3885
9538
0
1798
0
971
1082
1877
17
Lakshadweep
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
18
Madhya Pradesh
235014
989775
1822188
2390360
991468
332465
173785
235361
194294
197532
19
Maharashtra
332224
881290
1828001
2317157
370704
729164
252029
123971
125768
94306
20
Manipur
21566
48062
41624
57177
79530
11989
4070
3980
6362
1924
21
Meghalaya
18362
50525
47463
91960
1
9688
31201
29540
19657
3428
22
Mizoram
461
3677
4785
23876
2664
673
2370
6347
0
2095
23
Nagaland
0
15807
8003
51410
51060
1151
3285
8950
3472
1832
24
Odisha
93064
1162145
1211180
723037
2237283
1314759
249168
132827
127463
66119
25
Puducherry
0
0
2257
7227
18060
265
667
609
158
204
26
Punjab
7688
60474
103815
70211
47191
101124
64826
13559
16506
13002
27
Rajasthan
492685
1904377
2394502
1956767
143520
688464
306406
144951
168000
90315
28
Sikkim
937
3674
0
0
2129
622
1729
3488
3809
2119
29
Tamil Nadu
195223
775949
968639
2610397
755888
153638
88122
100676
46934
48144
30
Telangana
70218
230453
517415
1485528
462311
239319
112864
9085
154
0
31
Tripura
23112
55369
46502
32680
137261
79509
53492
12099
13075
12344
32
Uttar Pradesh
420114
618244
1579133
4241557
9629665
3769390
946897
752524
366601
1484071
33
Uttarakhand
28333
60115
322571
44521
20511
19831
3927
11993
9027
8634
34
West Bengal
587440
1532393
2307901
1046940
678590
670232
507860
213330
456443
189191
India
4014634
11875079
20531168
27868827
26154562
11102888
4888957
2247159
2727132
3133663
Source: Data reported by the States/UTs on online IMIS of SBM(G)
Annexure-2
State-wise details of IHHL constructed till December, 2023 under SBM-U since launch of SBM-U
Sl. No.
States
No. of IHHLs constructed
1
Andhra Pradesh
2,43,764
2
Andaman and Nicobar
336
3
Arunachal Pradesh
9,743
4
Assam
78,214
5
Bihar
3,93,613
6
Chandigarh
6,117
7
Chhattisgarh
3,26,429
8
Dadra Nagar Haveli & Daman Diu
2,378
9
Delhi
725
10
Goa
3,800
11
Gujarat
5,60,046
12
Haryana
66,638
13
Himachal Pradesh
6,743
14
Jammu and Kashmir
51,246
15
Jharkhand
2,18,686
16
Karnataka
3,93,278
17
Kerala
37,207
18
Ladakh
410
19
Madhya Pradesh
5,79,642
20
Maharashtra
7,14,978
21
Manipur
40,175
22
Meghalaya
1,604
23
Mizoram
12,607
24
Nagaland
20,448
25
Odisha
1,54,196
26
Puducherry
5,162
27
Punjab
1,03,683
28
Rajasthan
3,68,515
29
Sikkim
1,527
30
Tamil Nadu
5,23,721
31
Telangana
1,57,165
32
Tripura
21,839
33
Uttar Pradesh
8,97,697
34
Uttarakhand
25,701
35
West Bengal
2,82,542
Source: Information received from MoHUA