উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
আগৰতলা-আখাউৰা ৰেল সংযোগ
08 FEB 2024 3:42PM by PIB Guwahati
ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত আগৰতলা-আখাউৰা ৰেল সংযোগৰ এটা অংশ ২০২৩ চনৰ ১ নৱেম্বৰ তাৰিখে উদ্বোধন কৰা হৈছিল, লগতে উদ্বোধন গংগাসাগৰ (বাংলাদেশ)ৰ পৰা নিচিন্তপুৰ (ভাৰত)লৈ মালবাহী ৰেলৰ।
ৰে'ল মন্ত্ৰালয়ৰ মতে, ৰে'ল প্ৰকল্পবোৰ ৰাজ্য অনুসৰি বা অঞ্চল অনুসৰি নহয়, জোনেল ৰে'লৱে অনুসৰি অনুমোদিত হয় কিয়নো ভাৰতীয় ৰে'লৱেৰ প্ৰকল্পবোৰ ৰাজ্যৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিব পাৰে। ০১.০৪.২০২৩ তাৰিখলৈকে, উত্তৰ-পূব অঞ্চলত ৮১,৯৪১ কোটি টকা ব্যয় হোৱা মুঠ ১,৯০৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ১৯ টা ৰে'ল আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প (১৪ টা নতুন লাইন আৰু ০৫ দুগুণ), কাৰ্যকৰী কৰাৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে, যাৰ ভিতৰত ৪৮২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্য আৰম্ভ কৰা হৈছে।
পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ৰ মতে, উত্তৰ-পূব অঞ্চলত ৮৩৪৮.৪৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ বাবে ২,০৬,১৯০.৭৭ কোটি টকা ব্যয়ৰ ৩৭৭ টা পথ প্ৰকল্প কাৰ্যকৰী কৰাৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে।
বন্দৰ, জাহাজ আৰু আভ্যন্তৰীণ জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ মতে, উত্তৰ-পূব অঞ্চলত ১০১০ কোটি টকা ব্যয়ৰ ০৪ টা প্ৰকল্প কাৰ্যকৰী কৰাৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে।
আজি ৰাজ্যসভাত এক লিখিত প্ৰশ্নৰ উত্তৰত কেন্দ্ৰীয় উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়ন ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বি এল বাৰ্মাই এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Development of North-East Region
Agartala-Akhaura Rail Link
08 FEB 2024 3:42PM by PIB Delhi
A portion of the Agartala-Akhaura Rail Link between India and Bangladesh was inaugurated on 1st November, 2023 with the inaugural freight train run from Gangasagar (Bangladesh) to Nischintapur (India).
As per the Ministry of Railways, the Railway projects are sanctioned Zonal Railway-wise and not State-wise or Region-wise as Indian Railways’ projects may span across State boundaries. As on 01.04.2023, 19 railway infrastructure projects (14 new line and 05 Doubling), of total length of 1,909 km costing Rs.81,941 crore falling fully/partly in North Eastern Region, are in different stages of execution, out of which 482 km length has been commissioned.
As per the Ministry of Road Transport & Highways, 377 road projects costing Rs.2,06,190.77 crore for a length of 8348.48 km are at different stages of execution in the North Eastern Region.
As per the Ministry of Port, Shipping and Inland Waterways, 04 projects costing Rs.1010 crore are in different stages of execution in North Eastern Region.
This information was given by the Union Minister of State for Development of North Eastern Region Shri B. L. Verma in a written reply to a question in Rajya Sabha today.