মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
MSMEশিংদা লৈরিবা নুপী ওন্তপ্রিনোরশিং
05 FEB 2024 3:41PM by PIB Imphal
MSME মন্ত্রালয়গী উধ্যাম রেজিস্ত্রেসন পোর্তেল (URP)গী মতুং ইন্না, নুপীনা লমজিংবা MSMEশিংনা জুলাই 1, 2020দা হৌদোকখিবদগী হৌনা পোর্তেল অসিদা রেজিস্তর তৌখিবা MSMEশিংগী অপুনবা মশিংগী 20.5% ওইরি। নুপীনা লমজিংবা MSMEশিং অসিনা উধ্যামগী অপুনবা রেজিস্তর তৌরবা য়ুনিৎশিংনা থবক পীখিবদা 18.73% শরুক তমখি, মসিদা পুন্না ইনভেস্তমেন্তগী 11.15% য়াওরি। নুপীনা লমজিংবা MSMEশিংনা উধ্যামদা রেজিস্তর তৌবা MSMEশিংগী অপুনবা তর্নওভরদা 10.22% শরুক তমখি। ইনফোর্মেল মাইক্রো এন্তরপ্রাইস (IMEশিং) রেজিস্তর তৌরিবা উধ্যাম এসিস্ত প্লেৎফোর্ম (UAP)গী মতুং ইন্না নুপীনা লমজিংবা IMEশিংনা শরুক তম্বা অসি (উধ্যাম এসিস্ত পোর্তেল হৌদোকখিবা 11.01.2023দগী হৌনা) 70.49% ওইরি অমসুং মখোয়ন থবক পীবদা শরুক তম্মিবা অসি 70.84%নি।
URP অমসুং UAPদা ফংলিবা নুপীনা লমজিংবা MSMEশিংগী অপুনবা মশিং অমসুং মখোয়না এমপ্লোইমেন্ত, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং তর্নওভরদা শরুক তম্মিবা অদু এনেক্সর-Iদা পীরি। রাজ্য অমমগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সর-IIদা পীরি।
MSME মন্ত্রালয়না নুপীনা লমজিংবা MSMEশিংদা মতেং পাংনবা খোঙথাং কয়ামরুম লৌখৎখি:
1. উধ্যাম রেজিস্ত্রেসন পোর্তেলগী মখাদা নুপীনা লমজিংবা MSMEশিংনা রেজিস্ত্রেসন তৌনবা অখন্নবা দ্রাইবশিং।
2. নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংদা কান্নবা পীনবা পব্লিক প্রোক্যুরমেন্ত পোলিসী অসি 2018দা এমেন্দ তৌখি, মসিনা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিং/অন্দরতেকিংশিংবু নুপীনা লমজিংবা MSMEশিংদগী মখোয়গী চহিগী প্রোক্যুর্মেন্ত য়ামদ্রবদা 3% তৌবা মেন্দতরী ওইহনখি।
3. MSMEশিংগী ক্রেদিৎ গরেন্তী স্কিমগী মখাদা নুপী ওন্তপ্রিনোরশিং সপ্পোর্ত তৌনবা নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংগীদমক প্রোবিজন অনি শেমখি, 01.12.2022দগী চৎনবা হৌখি, মখোয় অদুদি:
1. এনুএল গরেন্তী ফীশিংদা 10% কনসেসন, অমসুং
2. অতোপ্পা ওন্তপ্রিনোরশিংগী 75% ওইরবদা 10 %গী এদিস্নেল গরেন্তী কবরেজ পীদুনা 85% ফাওবা ওইহনখি।
1. নুপীশিংগী মরক্তা ওন্তপ্রিনোর্শিপ থৌগৎনবা MSME মন্ত্রালয়না কোইর সেক্তরদা থবক তৌরিবা নুপী আর্তিসনশিংগী স্কিল দিবেলপমেন্ত তৌনবা পান্দম থম্মিবা অখন্নবা ত্রেনিং প্রোগ্রাম, কোইর বিকাস য়োজনাগী মখাদা ‘স্কিল অপগ্রেদেসন অমসুং মহিলা কোইর য়োজনা’ ইমপ্লিমেন্ত তৌখি।
2. মন্ত্রালয়না নন-ফার্ম সেক্তরদা মাইক্রো এন্ত্রপ্রাইসশিং লিংখৎপগী খুত্থাংদা মশানা মশাদা থবক পীজনবা খুদোংচাবশিং পীবদা পান্দম থম্মিবা মরু ওইবা ক্রেদিৎ-লিঙ্ক সবসিদী প্রোগ্রাম অমা ওইরিবা প্রাইম মিনিস্তর্স এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন প্রোগ্রাম (PMEGP)সু ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। দ্যুল্দ কাস্ত/সেদ্যুল্দ ত্রাইব/OBC/মাইনোরীতি/নুপী/এক্স-সর্ভিসমেন্ত/ফিজিকেল্লী হেন্দিকেপ/NER/ চীং অমসুং ঙমখৈগী মফমশিংগুম্বা স্পেসিএল কেতগোরীশিংগী মনুং চনবা বেনিফিসরীশিংদা সবসিদী ৱাংনা পীরি।
3. প্রোক্যুর্মেন্ত এন্দ মার্কেতিং সপ্পোর্ত স্কিমগী মখাদা ত্রেদ ফিয়রশিংদা নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংনা শরুক য়াবদা পুক্নিং থৌগৎনবা নুপীনা লমজিংবা MSMEশিংদা সবসিদী ৱাংনা পীরি।
• vii. “SAMARTH” ইনিসিএতিব অসি নুপীশিংদা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং মার্কেৎ দিবেলপমেন্ত এসিস্তেন্স পীনবা অমসুং খুঙ্গং অমদি সব-অর্বানগী মফমশিংদগী নুপী কেন্দিদেৎ 7,500 হেন্না ত্রেন তৌনবা পান্দম থম্বা লোয়নন নুপীনা লমজিংবা MSMEশিংদা সপ্পোর্ত ফংহন্নবা হৌদোকখি। মন্ত্রালয়গী স্কিল দিবেলপমেন্ত স্কিমশিংগী মখাদা হৌগৎলক্লিবা অমসুং হান্ননা লৈরবা নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংদা লেম্না স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিংদা য়াওনবা সীতশিংগী 20% খাক্তুনা থমখি; মন্ত্রালয়না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা মার্কেতিং এসিস্তেন্সকীদমক স্কিমগী মখাদা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তরনেস্নেল একজিবিসনশিংগীদমক MSME বিজিনেস দেলিগেসনশিংগী 20% খাক্তুনা থমখি; অমসুং নেস্নেল স্মোল ইন্দস্ত্রীজ কোর্পোরেসন স্কিমদা এনুএল প্রোসেসিং ফীদা 20%গী দিস্কাউন্ত পীখি।
1. MSME সস্তেনেবল জিরো দিফেক্ত জিরো ইফেক্ত (ZED) সর্তিফিকেসন স্কিম অসি MSMEশিংগী কেপাসিতী বিল্দিংদা ইকনোমিক অমসুং সোসিএল ইম্পেক্তশিং পীরিবা ভারতকী MSMEশিংগীদমক গ্লোবেল কম্পিতিতিবনেসকী রোদমেপ অমা পীরিবা ইনিসিএতিব অমনি। স্কিম অসিগী পান্দম অসি MSME সেক্তরনা মেন্যুফেকচর তৌরিবা গুদশিং অসি মার্কেৎতগী জিরো রিকোল ওইবগা ইরোইননা এনভাইর্নমেন্তদা জিরো ইফেক্ত ওইহন্নবনি। নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংবু সপ্পোর্ত অমসুং এম্পাৱর তৌনবা স্কিম অসিগী মখাদা নুপীনা লমজিংবা MSMEশিংগীদমক ZED সর্তিফিকেসনগী কোস্তদা চাদা চামাগী সবসিদী পীনবা প্রোবিজন অমা থম্মি।
2. MSME ইন্নোভেসন স্কিমগী ইনক্যুবেসন কম্পোনেন্তগী মখাদা নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংগীদমক অখন্নবা MSME আইদিয়া হেকাথোন 3.0 পাঙথোকখি মসিদা আইদিয়া 18,888 লাকখি।
MSME মন্ত্রালয়না MSMEগী কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং স্কিল এনহেন্সমেন্তগীদমক MSMEশিংদা লৈরিবা নুপী ওন্তপ্রিনোরশিং য়াওনা মখাদা পীরিবা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌখি, মখোয় অদুদি:
• ওন্তপ্রিনোর্শিপ স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (ESDP): ESDPগী পান্দম অসি অনৌবা এন্তপ্রাইজশিং প্রমোৎ তৌবা, হান্না লৈরিবা MSMEশিংগী কেপাসিতী লৈহনবা, অমসুং লৈবাক অসিদা ওন্তপ্রিনোরিএল কলচর ইনকলকেৎ তৌবনি। ESDPশিংগী তার্গেতেদ বেনিফিসরীশিংগী 40%রোমনা খুন্নাইগী শোত্থরবা শরুকশিংদগী ওইগদবনি(SC/ST/নুপী/মীমান্নদ্রবা)। SC, ST, মীমান্নদ্রবা, বিলো পোভর্তী লাইন (BPL)গী পার্তিসিপেন্ত অমসুং নুপীশিংগীদমক পার্তিসিপেন্ত ফী লৌরোই।
• মহিলা কোইয় য়োজনা (MCY)না থা অনিগী স্তাইপেন্দসরী ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমা পীদুনা কোইর সেক্তরদা নুপী আর্তিসান্তশিংবু শক্তি পীনবা পান্দম থমখি। নুপী আর্তিসান্তশিংবু প্রাইম মিনিস্তর্স এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন প্রোগ্রাম (PMEGP)গী মখাদা তেংবাং ফংহন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি।
• এনেক্সর – I
• উদ্যম রেজিস্ত্রেসন পোর্তেল অসিনা হেক হৌদোকখিবদগী হৌজিক ফাওবদা মসিদা রেজিস্তর তৌরবা অপুনবা MSMEশিংদা শরুক তম্লিবা নুপীনা মপু ওইবা MSMEশিং (জুলাই 1, 2020 দগী জনুৱারী 31, 2024)
কাংলুপ
অপুনবা
ইম্প্লোইমেন্ত
ইনবেস্তমেন্ত
(লুপা করোর)
তর্নওভর
(লুপা করোর)
নুপী MSME
4,667,278
28,407,069
126845.12
1714992.98
MSMEশিং
22,819,417
151,668,034
1,137,237
16,784,358
নুপীনা মপু ওইবা MSMEশিংগী চাদা লৈবা মশিং
20.5 %
18.73%
11.15%
10.22%
•
• উদ্যম এসিস্ত প্লেতফোর্ম পোর্তেল অসিনা হেক হৌদোকখিবদগী হৌজিক ফাওবদা মসিদা রেজিস্তর তৌরবা অপুনবা IMEশিংদা শরুক তম্লিবা নুপীনা মপু ওইবা ইনফোর্মল মাইক্রো ইন্তরপ্রাইস (IME) (11.01.2023 দগী 31.01.2024)
কাংলুপ
অপুনবা (মশিং)
ইম্প্লোইমেন্ত (মীওই মশিং)
নুপী IME
9,108,058
11,023,945
IMEশিং
12,920,177
15,561,967
চাদা
70.49%
70.84%
•
•
• এনেক্সর-II
•
উদ্যমনা হেক হৌদোকখিবদগী হৌজিক ফাওবদা মসিগী মখাদা লৈবা রাজ্য রাজ্যগী ওইবা রেজিস্তর অমসুং ক্লাসিফাই তৌরবা নুপীনা মপু ওইবা MSMEশিং অমসুং মখোয়গী ইম্প্লোইমেন্ত, ইনবেস্তমেন্ত অমসুং তর্নওভর
Sl. No.
রাজ্য মমিং
অপুনবা
মাইক্রো
স্মোল
মেদিয়ম
ইম্প্লোইমেন্ত
ইনবেস্তমেন্ত
(লুপা করোরদা)
তর্নওভর
(লুপা করোরদা)
1
অন্দামান অমা নিকোবর ইথৎশিং
2,947
2,918
26
3
9,480
101.2
662.67
2
আন্ধ্র প্রদেশ
217,359
213,987
3,228
144
1,803,672
7229.41
73435.96
3
অরুনাচল প্রদেশ
3,625
3,567
54
4
28,718
271.78
1393.89
4
অসাম
108,744
107,827
883
34
580,707
1986.66
21899.28
5
বিহার
161,754
159,833
1,852
69
1,082,265
3671.12
47862.88
6
চন্দিগর
6,565
6,423
130
12
49,671
208.07
3656.33
7
ছত্তিশগর
53,914
52,811
1,059
44
288,175
1470.62
24502.95
8
দিল্লী
97,603
94,241
3,157
205
646,799
3477.11
81793.89
9
গোৱা
11,273
11,114
149
10
50,776
407.3
3760.09
10
গুজরাত
252,551
246,403
5,871
277
1,217,957
8647.54
137919.81
11
হরিয়ানা
129,601
126,400
3,063
138
705,746
4224.69
70724.48
12
হিমাচল প্রদেশ
26,251
25,844
385
22
116,790
830.16
10634.43
13
জম্মু অমসুং কশ্মীর
80,077
79,638
427
12
409,397
1474.32
11366.56
14
ঝারখন্দ
82,439
81,759
657
23
679,533
1509.84
17832.42
15
কর্নাতকা
288,510
283,507
4,756
247
2,174,825
9053.61
113609
16
কেরেলা
142,144
140,303
1,759
82
537,209
3289.73
41139.99
17
লদাখ
1,825
1,813
11
1
5,699
92.3
198.48
18
লক্ষদ্বীপ
112
112
-
-
440
1.76
9.89
19
মধ্য প্রদেশ
158,805
155,991
2,712
102
909,832
4172.37
58636.11
20
মহারাস্ত্র
834,774
825,120
9,082
572
3,279,075
18338.39
251357.15
21
মনিপুর
26,250
26,174
69
7
174,618
727.54
3253.65
22
মেঘালয়
6,473
6,391
72
10
26,971
249.28
2533.82
23
মিজোরাম
10,726
10,663
59
4
53,291
496.55
1428.02
24
নাগালেন্দ
8,024
7,992
29
3
46,698
215.08
813.23
25
ওরিশা
106,656
105,041
1,556
59
852,236
3274.41
37897.04
26
পুদুচেরী
10,199
10,009
173
17
66,493
402.28
4770.79
27
পঞ্জাব
179,533
177,253
2,191
89
677,559
3966.4
55357.98
28
রাজস্থান
220,993
216,179
4,608
206
1,166,292
5788.93
111004.19
29
সিক্কিম
3,068
3,041
25
2
13,059
115.56
565.27
30
তমিল নাদু
623,492
615,385
7,705
402
4,279,608
17206.32
191942.79
31
তেলঙ্গানা
231,685
228,450
3,056
179
2,130,624
8786.43
73600.24
•
•
32
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু
3,025
2,904
116
5
29,555
155.23
2792.66
33
ত্রিপুরা
14,675
14,551
114
10
127,684
281.13
3405.02
34
উত্তরাখন্দ
41,904
41,191
691
22
204,777
1176.21
15212.89
35
উত্তর প্রদেশ
350,542
343,917
6,320
305
2,170,076
8853.72
153964.46
36
ৱেস্ত বেঙ্গল
169,160
165,798
3,217
145
1,810,762
4692.07
84054.67
অপুনবা:-
4,667,278
4,594,550
69,262
3,466
28,407,069
126845.12
1714992.98
রিপোর্ত পীরকখিবা তাং:- 31/01/2024 03:20 PM
•
31.01.2024 ফাওবদা লৈবা নুপী IMEশিংগী রাজ্য রাজ্যগী ওইবা নুপী IME অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত দেতা
S. No.
রাজ্যগী মমিং
নুপী IMEশিং
ইম্প্লোইমেন্ত
1
অন্দামান অমা নিকোবর ইথৎশিং
422
496
2
আন্ধ্র প্রদেশ
473,932
622,389
3
অরুনাচল প্রদেশ
3,993
4,726
4
অসাম
50,548
57,489
5
বিহার
870,347
943,812
6
চন্দিগর
1,843
1,934
7
ছত্তিশগর
194,868
208,396
8
দিল্লী
56,334
81,766
9
গোৱা
6,229
7,784
10
গুজরাত
302,580
353,254
11
হরিয়ানা
102,780
131,124
12
হিমাচল প্রদেশ
3,649
4,240
13
জম্মু অমসুং কশ্মীর
4,090
4,828
14
ঝারখন্দ
291,164
322,437
15
কর্নাতকা
496,682
541,306
16
কেরেলা
249,937
292,418
17
লদাখ
360
377
18
লক্ষদ্বীপ
25
139
19
মধ্য প্রদেশ
749,190
810,106
20
মহারাস্ত্র
764,092
876,967
21
মনিপুর
19,036
26,135
22
মেঘালয়
2,772
3,253
23
মিজোরাম
6,060
7,149
24
নাগালেন্দ
10,978
12,379
25
ওরিশা
374,612
416,386
26
পুদুচেরী
13,381
16,979
27
পঞ্জাব
88,287
124,546
28
রাজস্থান
262,017
334,349
29
সিক্কিম
997
1,135
30
তমিল নাদু
514,273
720,833
31
তেলঙ্গানা
341,427
452,568
32
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু
1,455
1,767
33
ত্রিপুরা
115,096
130,198
34
উত্তরাখন্দ
42,132
50,825
35
উত্তর প্রদেশ
881,950
989,544
36
ৱেস্ত বেঙ্গল
1,810,520
2,469,911
অপুনবা:-
9,108,058
11,023,945
মসিগী ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইসকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী ভানু প্রতাব সিংহ ভর্মানা থমখিবনি।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Women Entrepreneurs in MSMEs
05 FEB 2024 3:41PM by PIB Delhi
As per the Udyam Registration Portal (URP) of the Ministry of MSME, women-owned MSMEs constitute 20.5% of the total number of MSMEs registered on the Portal since its inception in 1st July 2020. These women-owned MSMEs’ contribution to the employment generated by the total Udyam registered units is 18.73%, involving 11.15% of the total investment. The contribution of the women-owned MSMEs to the total turnover of Udyam registered MSMEs is 10.22%. As per the data on Udyam Assist Platform (UAP) which registers Informal Micro Enterprises (IMEs), the contribution of women-owned IMEs to the total number IMEs (since inception of Udyam Assist portal on 11.01.2023) is 70.49%, and their contribution to employment is 70.84%.
The details of the total number of women-owned MSMEs and their contribution to employment, investment and turnover as available on the URP and UAP is provided in Annexure–I. State-wise details of the same are provided in Annexure-II.
The Ministry of MSME has taken a number of steps to support women-owned MSMEs :
1. Special drives for registration of women owned MSMEs under Udyam Registration Portal.
2. To benefit women entrepreneurs, the Public Procurement Policy was amended in 2018 mandating Central Ministries/Departments/ Undertakings to procure at least 3% of their annual procurement from women-owned micro and small enterprises.
3. To support women entrepreneurs under Credit Guarantee Scheme for Micro & Small Enterprises, two provisions have been introduced for women entrepreneurs w.e.f. 01.12.2022. These are:
1. 10% concession in annual Guarantee fees; and
2. 10 % additional Guarantee coverage of up to 85%, as against the 75% for other entrepreneurs.
1. To encourage entrepreneurship among women, Ministry of MSME implements ‘Skill Upgradation & Mahila Coir Yojana’ under Coir Vikas Yojana, which is an exclusive training program aimed at skill development of women artisans engaged in the Coir sector.
2. The Ministry also implements Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP), which is a major credit-linked subsidy programme aimed at generating self-employment opportunities through establishment of micro enterprises in the non-farm sector. For beneficiaries belonging to special categories such as Scheduled Caste/Scheduled Tribe/OBC /minorities/women/ ex-serviceman/ physically handicapped/ NER/ Hill and Border areas, etc., higher subsidy is given.
3. To encourage participation of women entrepreneurs in trade fairs under Procurement & Marketing Support Scheme, higher subsidy is provided for women owned MSMEs.
4. “SAMARTH” initiative was launched to support women-owned MSMEs with the objective of providing Skill Development and Market Development Assistance to women and to train more than 7,500 women candidates from rural and sub-urban areas. Aspiring and existing women entrepreneurs have been provisioned with 20% Seats in free Skill Development Programs organized under Skill Development Schemes of the Ministry; 20% of MSME Business Delegations for domestic & international exhibitions under the schemes for Marketing Assistance implemented by Ministry; and 20% discount on annual processing fee on National Small Industries Corporation’s Scheme.
5. MSME Sustainable Zero Defect Zero Effect (ZED) Certification Scheme is an initiative to provide a roadmap to global competitiveness for Indian MSMEs having economic and social impacts in terms of capacity building of MSMEs. The aim of the scheme is that the goods being manufactured by the MSME sector have zero recall from market at the same time has zero effect on environment. Under this scheme to support and empower women entrepreneurs, there is a provision of 100% subsidy on cost of ZED Certification for Women owned MSMEs.
6. Under incubation component of MSME Innovative Scheme, a special MSME Idea Hackathon 3.0 was organised for Women entrepreneurs wherein 18,888 ideas have been received.
The Ministry of MSME implements the following capacity building programmes for capacity building and skill enhancement for MSMEs, including women entrepreneurs in MSMEs such as:
• Entrepreneurship Skill Development Programme (ESDP): The objective of ESDP is to promote new enterprises, to build capacity of existing MSMEs and to inculcate entrepreneurial culture in the country. About 40% of the targeted beneficiaries of ESDPs are mandated to be from weaker sections of the Society (SC/ST/Women/Physical Handicapped). No participation fee will be charged from SC, ST, Physical Handicapped, Below Poverty Line (BPL) participants and Women.
• Mahila Coir Yojana(MCY) aims at empowerment of women artisans in the coir sector by providing a stipendiary two-month training programme. The women artisans are encouraged to avail assistance under Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP).
Annexure – I
Contribution of Women-owned MSMEs to total MSMEs registered on Udyam Registration portal since Inception of the portal(1st July 2020 to 31st Jan 2024)
Category
Total
Employment
Investment
(Rs In Crore)
Turnover
(Rs In Crore)
Women MSME
4,667,278
28,407,069
126845.12
1714992.98
MSMEs
22,819,417
151,668,034
1,137,237
16,784,358
%age of Women owned MSMEs
20.5 %
18.73%
11.15%
10.22%
Contribution of Women-owned Informal Micro Enterprises (IMEs) to total IMEs registered on Udyam Assist Platform since Inception of the portal (11.01.2023 to 31.01.2024)
Category
Total (nos)
Employment (no.of persons)
Women IME
9,108,058
11,023,945
IMEs
12,920,177
15,561,967
%age
70.49%
70.84%
Annexure-II
State wise Total Women Owned MSMEs Registered & Classified and their Employment , Investment & Turnover Under Udyam Since Inception Till Date
Sl. No.
State Name
Total
Micro
Small
Medium
Employment
Investment
(Rs In Crore)
Turnover
(Rs In Crore)
1
ANDAMAN AND NICOBAR ISLANDS
2,947
2,918
26
3
9,480
101.2
662.67
2
ANDHRA PRADESH
217,359
213,987
3,228
144
1,803,672
7229.41
73435.96
3
ARUNACHAL PRADESH
3,625
3,567
54
4
28,718
271.78
1393.89
4
ASSAM
108,744
107,827
883
34
580,707
1986.66
21899.28
5
BIHAR
161,754
159,833
1,852
69
1,082,265
3671.12
47862.88
6
CHANDIGARH
6,565
6,423
130
12
49,671
208.07
3656.33
7
CHHATTISGARH
53,914
52,811
1,059
44
288,175
1470.62
24502.95
8
DELHI
97,603
94,241
3,157
205
646,799
3477.11
81793.89
9
GOA
11,273
11,114
149
10
50,776
407.3
3760.09
10
GUJARAT
252,551
246,403
5,871
277
1,217,957
8647.54
137919.81
11
HARYANA
129,601
126,400
3,063
138
705,746
4224.69
70724.48
12
HIMACHAL PRADESH
26,251
25,844
385
22
116,790
830.16
10634.43
13
JAMMU AND KASHMIR
80,077
79,638
427
12
409,397
1474.32
11366.56
14
JHARKHAND
82,439
81,759
657
23
679,533
1509.84
17832.42
15
KARNATAKA
288,510
283,507
4,756
247
2,174,825
9053.61
113609
16
KERALA
142,144
140,303
1,759
82
537,209
3289.73
41139.99
17
LADAKH
1,825
1,813
11
1
5,699
92.3
198.48
18
LAKSHADWEEP
112
112
-
-
440
1.76
9.89
19
MADHYA PRADESH
158,805
155,991
2,712
102
909,832
4172.37
58636.11
20
MAHARASHTRA
834,774
825,120
9,082
572
3,279,075
18338.39
251357.15
21
MANIPUR
26,250
26,174
69
7
174,618
727.54
3253.65
22
MEGHALAYA
6,473
6,391
72
10
26,971
249.28
2533.82
23
MIZORAM
10,726
10,663
59
4
53,291
496.55
1428.02
24
NAGALAND
8,024
7,992
29
3
46,698
215.08
813.23
25
ODISHA
106,656
105,041
1,556
59
852,236
3274.41
37897.04
26
PUDUCHERRY
10,199
10,009
173
17
66,493
402.28
4770.79
27
PUNJAB
179,533
177,253
2,191
89
677,559
3966.4
55357.98
28
RAJASTHAN
220,993
216,179
4,608
206
1,166,292
5788.93
111004.19
29
SIKKIM
3,068
3,041
25
2
13,059
115.56
565.27
30
TAMIL NADU
623,492
615,385
7,705
402
4,279,608
17206.32
191942.79
31
TELANGANA
231,685
228,450
3,056
179
2,130,624
8786.43
73600.24
32
THE DADRA AND NAGAR HAVELI AND DAMAN AND DIU
3,025
2,904
116
5
29,555
155.23
2792.66
33
TRIPURA
14,675
14,551
114
10
127,684
281.13
3405.02
34
UTTARAKHAND
41,904
41,191
691
22
204,777
1176.21
15212.89
35
UTTAR PRADESH
350,542
343,917
6,320
305
2,170,076
8853.72
153964.46
36
WEST BENGAL
169,160
165,798
3,217
145
1,810,762
4692.07
84054.67
Total:-
4,667,278
4,594,550
69,262
3,466
28,407,069
126845.12
1714992.98
Report Dated:- 31/01/2024 03:20 PM
State wise Women IMEs and employment data for the women IMEs as on 31.01.2024
S. No.
Name of the State
Women IMEs
Employment
1
ANDAMAN AND NICOBAR ISLANDS
422
496
2
ANDHRA PRADESH
473,932
622,389
3
ARUNACHAL PRADESH
3,993
4,726
4
ASSAM
50,548
57,489
5
BIHAR
870,347
943,812
6
CHANDIGARH
1,843
1,934
7
CHHATTISGARH
194,868
208,396
8
DELHI
56,334
81,766
9
GOA
6,229
7,784
10
GUJARAT
302,580
353,254
11
HARYANA
102,780
131,124
12
HIMACHAL PRADESH
3,649
4,240
13
JAMMU AND KASHMIR
4,090
4,828
14
JHARKHAND
291,164
322,437
15
KARNATAKA
496,682
541,306
16
KERALA
249,937
292,418
17
LADAKH
360
377
18
LAKSHADWEEP
25
139
19
MADHYA PRADESH
749,190
810,106
20
MAHARASHTRA
764,092
876,967
21
MANIPUR
19,036
26,135
22
MEGHALAYA
2,772
3,253
23
MIZORAM
6,060
7,149
24
NAGALAND
10,978
12,379
25
ODISHA
374,612
416,386
26
PUDUCHERRY
13,381
16,979
27
PUNJAB
88,287
124,546
28
RAJASTHAN
262,017
334,349
29
SIKKIM
997
1,135
30
TAMIL NADU
514,273
720,833
31
TELANGANA
341,427
452,568
32
THE DADRA AND NAGAR HAVELI AND DAMAN AND DIU
1,455
1,767
33
TRIPURA
115,096
130,198
34
UTTARAKHAND
42,132
50,825
35
UTTAR PRADESH
881,950
989,544
36
WEST BENGAL
1,810,520
2,469,911
Total:-
9,108,058
11,023,945
This information was given by the Minister of State for Micro Small and Medium Enterprises, Shri Bhanu Pratap Singh Verma in a written reply to the Rajya Sabha today.