ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡିଆରଡିଓ ଦ୍ୱାରା ଚାନ୍ଦିପୁରସ୍ଥିତ ସମନ୍ୱିତ ପରୀକ୍ଷଣ ଘାଟୀରୁ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଏକ୍ସପେଣ୍ଡେବଲ୍ ଏରିଆଲ୍ ଟାର୍ଗେଟ୍ ‘ଅଭ୍ୟାସ’ର ଆକାଶମାର୍ଗ ପରୀକ୍ଷଣ ସଫଳ
05 FEB 2024 5:56PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୪ ଜାନୁଆରୀ ୩୦ରୁ ଫେବ୍ରୁଆରୀ ୨ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଡିଆରଡିଓ) ପକ୍ଷରୁ ଓଡ଼ିଶାର ଚାନ୍ଦିପୁରସ୍ଥିତ ସମନ୍ୱିତ ପରୀକ୍ଷଣ ଘାଟୀରୁ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଏକ୍ସପେଣ୍ଡେବଲ୍ ଏରିଆଲ୍ ଟାର୍ଗେଟ୍ (ହିଟ୍) - ଅଭ୍ୟାସର ୪ଟି ଆକାଶମାର୍ଗ ପରୀକ୍ଷଣ ସଫଳ ହୋଇଛି। ହାଇଦ୍ରାବାଦର ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଦ୍ୱାରା ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଗୋଟିଏ ବୁଷ୍ଟର ବ୍ୟବହାର କରି ଏକ ସଂଶୋଧିତ ମଜବୁତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଚାରିଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମିଶନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରେ ଏହି ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିଲା।
ବୁଷ୍ଟରର ସୁରକ୍ଷିତ ଉତ୍‌କ୍ଷେପଣ, ଲଞ୍ଚର କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ଏବଂ ଉତକ୍ଷେପଣ ବେଗର ଆବଶ୍ୟକ ପରିଣାମ ହାସଲ କରିବା ଭଳି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା। ଆକାଶମାର୍ଗ ପରୀକ୍ଷଣ ସମୟରେ ଆବଶ୍ୟକ ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ବେଗ, କୌଶଳ, ଉଚ୍ଚତା ଏବଂ ପରିସୀମା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ସଫଳତାର ସହ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥିଲା।
ଡିଆରଡିଓର ଏରୋନୋଟିକାଲ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଏଷ୍ଟାବ୍ଲିସମେଣ୍ଟ (ଏଡିଇ) ଦ୍ୱାରା ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଅଭ୍ୟାସ ଅସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀର ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରୟୋଗ ପାଇଁ ଏକ ବାସ୍ତବ ବିପଦ ପରିଦୃଶ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ । ଏହାକୁ ଏଡିଇ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବେ ନିର୍ମିତ ଅଟୋ ପାଇଲଟ ସହାୟତାରେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଉଡ଼ାଣ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ରାଡାର କ୍ରସ୍ ସେକ୍ସନ୍, ଭିଜୁଆଲ୍ ଆଣ୍ଡ ଇନଫ୍ରାରେଡ୍ ଅଗ୍‌ମେଣ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ରହିଛି। ଏଥିରେ ଲାପଟପ୍ ଆଧାରିତ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ସିଷ୍ଟମ ରହିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବିମାନକୁ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଉଡ଼ାଣ ପୂର୍ବରୁ ଯାଞ୍ଚ, ଉଡ଼ାଣ ସମୟରେ ଡାଟା ରେକର୍ଡିଂ, ଉଡ଼ାଣ ପରେ ରିପ୍ଲେ ଏବଂ ଉଡ଼ାଣ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଇପାରିବ। ଏବିଏଚଏଏସ ସର୍ବନିମ୍ନ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଆବଶ୍ୟକ କରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଆମଦାନୀ ଅସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀ ତୁଳନାରେ ଶସ୍ତା ଅଟେ ।
ନିକଟରେ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଣାଳୀ ଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପାଦନ ସଂସ୍ଥା- ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଏରୋନୋଟିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (ହାଲ୍) ଏବଂ ଲାର୍ସନ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ଟୁବ୍ରୋ (ଏଲ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ଟି) ଡିଫେନ୍ସ ଜରିଆରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା। ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ଉତ୍ପାଦନ ସଂସ୍ଥା ସହିତ, ଅଭ୍ୟାସ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି। ଏହି ପ୍ରଣାଳୀର ରପ୍ତାନୀ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି ଏବଂ ଏହା ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ଅଭ୍ୟାସର ସଫଳ ଉଡ଼ାଣ ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଡିଆରଡିଓ, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଜଗତକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପାଇଁ ଆକାଶମାର୍ଗର ଲକ୍ଷ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ବିଭାଗର ସଚିବ ତଥା ଡିଆରଡିଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ସମୀର ଭି କାମତ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଡିଜାଇନ୍, ବିକାଶ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ସହ ଜଡ଼ିତ ଦଳର ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Defence
DRDO carries out successful flight trials of High-speed Expendable Aerial Target ‘ABHYAS’ from Integrated Test Range, Chandipur
05 FEB 2024 5:56PM by PIB Delhi
Four flight trials of High-speed Expendable Aerial Target (HEAT) - ABHYAS were successfully carried out by Defence Research & Development Organisation (DRDO) from the Integrated Test Range, Chandipur in Odisha during January 30 to February 02, 2024. The trials were conducted with four different mission objectives in a revised robust configuration using a single booster designed by Advanced Systems Laboratory, Hyderabad to provide reduced launch acceleration.
The objectives like safe release of booster, launcher clearance and attaining the required end of launch velocity were achieved. During the flight trials, various parameters like required endurance, speed, manoeuvrability, altitude and range were successfully validated.
Designed by DRDO’s Aeronautical Development Establishment (ADE), ABHYAS offers a realistic threat scenario for practice of weapon systems. It is designed for autonomous flying with the help of an auto pilot indigenously made by the ADE. It has Radar Cross Section, Visual and Infrared augmentation system required for weapon practice. It has a laptop-based Ground Control System with which the aircraft can be integrated and pre-flight checks, data recording during the flight, replay after the flight and post-flight analysis can be carried out. ABHYAS requires minimum logistics and is cost effective compared to imported equivalents.
The systems tested recently were realised through Production Agencies – Hindustan Aeronautics Limited (HAL) and Larsen & Toubro (L&T) Defence. With identified production agencies, ABHYAS is ready for production. The system has export potential and can be offered to friendly countries.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has congratulated the DRDO, the Armed Forces and the Industry for the successful flight trial of ABHYAS. The development of this system will meet the requirements of aerial targets for the Armed Forces, he said.
Secretary, Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr Samir V Kamat appreciated the efforts of the teams associated in the design, development and testing of the system.