মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী বিশ্বকর্মা স্কিম
05 FEB 2024 3:43PM by PIB Imphal
মখোয়গী মখুৎশিং অমসুং খুৎলায়শিংনা থবক শুরিবা খুৎহৈবশিং মতেং পাংনবা 17.09.2023 দা প্রধান মন্ত্রী বিশ্বকর্মা স্কিম হৌদোকখি। স্কিম অসিগী মনুংদা য়াওরিবশিংদি প্রধান মন্ত্রী বিশ্বকর্মা সর্তিফিকেদ অমসুং আই.দি কার্দ পীদুনা শক খঙবা, স্কিল হেনগৎহনবা, খুৎলায় লৈনবা মতেং পীবা, শেন্থং পীবা, দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিংগী মতেং পাংবা অমসুং য়োনফমগী মতেং পাংবনি।
স্কিম অসি 17.09.2023 দা হৌদোকপদগী 30.01.2024 ফাওবদা, প্রধান মন্ত্রী বিশ্বকর্মা পোর্তেলদা মাইপাক্না রেজিস্তার তৌরবা রাজ্য/য়ু.তিশিংগী মশিংগী অকুপ্পশিং এন্নেক্সর- I পীরি।
পি.এম বিশ্বকর্মা স্কিমগী মখাদা চহিগী ওইনা কাইথোকখিবা শেনফম মখাদা পীরি:
শেনবা চহি
কাইথোকখিবা শেনফম(লুপা করোর)
2023 -24
1,860
2024 -25
4,824
2025 -26
3,009
2026 -27
1,619
2027 -28
1,224
2028 -29
342
2029 -30
103
2030 -31
19
Total
13,000
প্রধান মন্ত্রী বিশ্বকর্মা স্কিমগী মখাদা পান্দম থমখিবা বেনিফিসরি মশিং মখাদা পীরি:
শেনবা চহি
পান্দম থমখিবা বেনিফিসরি মশিং
2023-24
6,00,000
2024-25
18,00,000
2025-26
5,00,000
2026-27
50,000
2027-28
50,000
অপুনবা
30,00,000
এন্নেক্সর- I
স্কিম অসি 17.09.2023 দা হৌদোকপদগী 30.01.2024 ফাওবদা, প্রধান মন্ত্রী বিশ্বকর্মা পোর্তেলদা মাইপাক্না রেজিস্তার তৌরবা রাজ্য/য়ু.তিশিংগী মশিংগী অকুপ্পশিং মখাদা পীরি:
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
মাইপাক্না রেজিস্তার তৌখিবা মশিং
1.
অন্ধ্র প্রদেস
43,946
1.
অরুনাচল প্রদেস
29
1.
অসাম
36,311
1.
বিহার
1
1.
চান্দিগর
21
1.
ছতিসগর
5,551
1.
দিল্লি
0
1.
গৱা
4,815
1.
গুজরাত
49,639
1.
হরিয়ানা
2,689
1.
হিমাচল প্রদেস
1,558
1.
জম্মু অমসুং কাস্মির
23,826
1.
ঝারখন্দ
5,148
1.
কর্নাতকা
1,08,922
1.
কেরলা
3,389
1.
লাদাখ
923
1.
মধ্য প্রদেস
1,701
1.
মহারাস্ত্রা
9,318
1.
মনিপুর
114
1.
মেঘালয়
0
1.
মিজোরম
0
1.
নাগালেন্দ
0
1.
ওরিসা
5,427
1.
পুদুচেরি
0
1.
পঞ্জাব
2,203
1.
রাজস্থান
3,567
1.
সিক্কিম
0
1.
তামিল নাদু
1
1.
তেলঙ্গানা
1
1.
ত্রিপুরা
1,051
1.
উত্তর প্রদেস
11,246
1.
উত্তরখন্দ
2,158
1.
নোংচুপ বেঙ্গল
1
অপুনবা
3,23,556
ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা ৱাফম অসি মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেসকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী ভানু প্রতাপ সিংহ ভর্মনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
PM Vishwakarma Scheme
05 FEB 2024 3:43PM by PIB Delhi
The PM Vishwakarma Scheme was launched on 17.09.2023 to provide end-to-end support to artisans and craftspeople who work with their hands and tools. The Scheme components include recognition through PM Vishwakarma Certificate and ID Card, Skill Upgradation, Toolkit Incentive, Credit Support, Incentive for Digital Transactions and Marketing Support.
The State/UT-wise details of number of successful registrations on the PM Vishwakarma Portal since the launch of the Scheme on 17.09.2023, upto 30.01.2024, are given at Annexure-I.
Year-wise financial outlay under the PM Vishwakarma Scheme is as under:
Financial Year
Financial Outlay (Rs. in crore)
2023 -24
1,860
2024 -25
4,824
2025 -26
3,009
2026 -27
1,619
2027 -28
1,224
2028 -29
342
2029 -30
103
2030 -31
19
Total
13,000
The target beneficiaries proposed under the PM Vishwakarma Scheme are as under:
Financial Year
Number of targeted beneficiaries proposed
2023-24
6,00,000
2024-25
18,00,000
2025-26
5,00,000
2026-27
50,000
2027-28
50,000
Total
30,00,000
ANNEXURE-I
State/UT-wise number of successful registrations in PM Vishwakarma Portal since the launch of the Scheme on 17.09.2023 upto 30.01.2024, are given below:
S. No.
STATE/UT
NUMBER OF SUCCESSFUL REGISTRATIONS
1.
ANDHRA PRADESH
43,946
1.
ARUNACHAL PRADESH
29
1.
ASSAM
36,311
1.
BIHAR
1
1.
CHANDIGARH
21
1.
CHHATTISGARH
5,551
1.
DELHI
0
1.
GOA
4,815
1.
GUJARAT
49,639
1.
HARYANA
2,689
1.
HIMACHAL PRADESH
1,558
1.
JAMMU AND KASHMIR
23,826
1.
JHARKHAND
5,148
1.
KARNATAKA
1,08,922
1.
KERALA
3,389
1.
LADAKH
923
1.
MADHYA PRADESH
1,701
1.
MAHARASHTRA
9,318
1.
MANIPUR
114
1.
MEGHALAYA
0
1.
MIZORAM
0
1.
NAGALAND
0
1.
ODISHA
5,427
1.
PUDUCHERRY
0
1.
PUNJAB
2,203
1.
RAJASTHAN
3,567
1.
SIKKIM
0
1.
TAMIL NADU
1
1.
TELANGANA
1
1.
TRIPURA
1,051
1.
UTTAR PRADESH
11,246
1.
UTTARAKHAND
2,158
1.
WEST BENGAL
1
TOTAL
3,23,556
This information was given by the Minister of State for Micro Small and Medium Enterprises, Shri Bhanu Pratap Singh Verma in a written reply to the Rajya Sabha today.