Ministry of Health and Family Welfare
Union Minister of Health and Family Welfare Dr. Mansukh Mandaviya delivers keynote address at the 4th convocation of AIIMS Jodhpur
Dr. Mansukh Mandaviya inaugurates 24 health infrastructure facilities across AIIMS Bilaspur, Rishikesh, Gorakhpur, Nagpur, Bhubaneshwar, Deoghar and lays the foundation stone for 68 health services for AIIMS Jodhpur
Our hospitals are temples of medicine and as a doctor it is your responsibility to serve them: Dr. Mansukh Mandaviya
If critical care service is available on time in all these diseases, many lives can be saved in these emergency situations: Dr. Mansukh Mandaviya
03 FEB 2024 4:15PM by PIB Delhi
“If critical care service is available on time in all these diseases, many lives can be saved in these emergency situations.This was stated by Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare as he inaugurated 24 health facilities across AIIMS Bilaspur, Rishikesh, Gorakhpur, Nagpur, Bhubaneshwar, Deoghar and laid the foundation stone for 68 health services for AIIMS Jodhpur while delivering keynote address at the 4th convocation in AIIMS Jodhpur, Rajasthan today.
He was joined by Shri Bhajan Lal Sharma, Chief Minister of Rajasthan, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Khimsar, Health Minister, Rajasthan, and Shri Rajendra Gehlot MP, Rajya Sabha.
Dr. Mansukh Mandaviya and Shri Bhajan Lal Sharma jointly inaugurated and lay the foundation stone for 5 Sub-Health Centres under National Health Mission, 63 projects of National Health Mission civil wing under 15th Finance Commission which include 7 Ayushman Arogya Mandirs, 2 hospitals containing residential housing, 3 hospitals including newly built MNC units, 2 hospitals containing newly built delivery rooms, 4 Jan Aushadhi Centres, 3 newly built BPHU rooms, 42 sub-health centers. These projects are funded under Prime Minister-Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission. Under Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana, on centre-state sharing basis, S.M.S Medical College, Jaipur will be upgraded and dedicated to the nation. It will host 5 divisions namely cardiology, neurology, nephrology, neuro-surgery and medical gerontology.
The health infrastructure facilities inaugurated are as follows:
1. Dharamshala Building at AIIMS, Bhubaneshwar – The Dharamshala comprises of 24 number of cabins, 468 beds (2 bedded and 4 bedded rooms) having separate male and female block, canteen, warden room, etc. This building will provide shelter to the needy patients’ attendants.
2. New Trauma Centre, Bhubaneshwar comprises of consultation rooms, procedure room, MOT, ICU, Wards, Seminar Hall, Cabins, Faculty Room etc.
3. Dual Energy Linear Accelerator, Bhubaneshwar which will be utilized for treating cancer patients.
4. Cardiac Cath Lab Inauguration at AIIMS Bilaspur – The facilities in this lab will help patients in providing high quality cardiac care to patients with heart disease like the patients with heart attacks, many of whom need urgent lifesaving procedures like angiography and angioplasty/stenting.
5. Laundry services, AIIMS Bilaspur
6. MRI facility, AlIMS Devipur, Deoghar – 3 Tesla machines will serve to enhance diagnostics services.
7. Girls Hostel at AlIMS Devipur, Deoghar– This hostel contains 18 floors with 12 rooms on each floor.
8. Night Shelter, AlIMS Gorakhpur will provide a place for relatives of poor patients to stay comfortably and at affordable price within the premises of the hospital and close to their near and dear ones.
9. Shopping Complex, AlIMS Gorakhpur – the residents within the campus will be most benefitted as they will get access to daily and routine commodities along with other basic services.
10. Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendra, AlIMS Gorakhpur will create awareness about generic medicines through education and publicity to counter the perception that quality is synonymous with only high price.
11. Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendra, AlIMS Jodhpur will create awareness about generic medicines through education and publicity to counter the perception that quality is synonymous with only high price.
12. Modal Early Intervention Centre for Neonatology, AlIMS Jodhpur is a groundbreaking facility at AIIMS Jodhpur with national significance.
13. Comprehensive Lactation Management Centre, AlIMS Jodhpur will enable nutrition for those children who are not able to take their mother’s milk.
14. PET – CT + SPECT – CT, AlIMS Jodhpur will facilitate to diagnose and monitor brain disorders, heart problems and bone disorders.
15. BSL – 3 Lab (VRDL), AlIMS Jodhpur will facilitate to carry out serological and molecular diagnosis & research on common viral diseases.
16. Students Hostel, AlIMS Jodhpur
17. Student Activity Centre, AlIMS Jodhpur
18. Type V Faculty houses, AlIMS Jodhpur
19. Central Animal house, AlIMS Jodhpur
20. CSST service, AIIMS Nagpur provides equipment for operations
21. Skill Lab, AIIMS Nagpur will serve to facilitate and enhance learning of students
22. Trauma ICU, AIIMS Rishikesh will provide best treatment for emergency procedures.
23. School of Public Health, AIIMS Rishikesh will minimize imbalance in mid-level managers for vast public health system in India.
Dr. Mandaviya awarded meritorious students with gold medals, appreciating their achievements. The event was marked by distribution of degrees to students who completed their studies in medical, nursing undergraduate, post graduate and super specialty courses.
Reiterating the Prime Ministers’ vision of Ayushman Bharat where health facilities become affordable, accessible and available to every citizen and everyone gets healthcare facilities with the same quality standards, Dr. Mandaviya commended the expansion and improvement of medical education stating “Our hospitals are temples of medicine and as a doctor it is your responsibility to serve them.”
Elaborating further, Dr. Mandaviya cited that momentous growth in health facilities such as addition of 16 new AIIMS institutes that provide free treatment to the poor as well as the establishment of over 1,60,00 Ayushman Aarogya Mandir that adopt a preventative and holistic approach entailing preventative screening, lifestyle education and wellness components. Expanding the umbrella of health infrastructure, India leverages digital medium to ensure that health services reach the last mile providing connectivity, consultancy to doctors through mediums such as eSanjeevni and Tele-MANAS saving immense time and money of patients.
Dr. Mandaviya emphasized initiatives such as Sickle Cell Elimination Program,TB Free India campaign which has witnessed multitude of TB patients of the country are being adopted by Ni-kshay Mitras are aligned with the goal of achieving Ayushman Bharat.
Praising the vision of the Prime Minister, Shri Narendra Modi, Chief Minister Shri Bhajan Lal Sharma lauded the proactive approach to health underscoring the magnitude of change ushered in for the benefit of all enhancing the accessibility and availability of healthcare services.
Applauding the impact of the health initiatives, Shri Gajendra Singh Shekhawat stated “the transformation taking place in India has meaningful impact on the whole world and we must strive to strengthen our medical and health infrastructure to serve our nation and the world at our best capacity.”
The event was attended by­­­­­­­­­­­­­­­­ Smt. Shubhra Singh, Additional Chief Secretary, Medical and Health Department, Government of Rajasthan, Dr. S. S Agarwal, Director AIIMS Jodhpur, senior government officials along with executives, dean, faculty and graduating students of AIIMS.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা AIIMS জোধপুরগী 4শুবা কনভোকেসনগী থৌরমদা মরু ওইবা ৱারোল পীখ্রে
দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা AIIMS বিলাস্পুর, ঋশিকেশ, গোরাখপুর, নাগপুর, ভুবনেশ্বর, দিওঘরদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতী 24 শঙ্গাখ্রে অমসুং AIIMS জোধপুরগী হেল্থ সর্ভিসেস 68গী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
ঐখোয়গী লাইয়েংশঙশিং অসি হীদাক-লাংথক্কী মন্দিরশিংনি অমসুং দোক্তর অমা ওইনা মখোয়বু শেবা তৌবা হায়বা অসি নখোয়গী থৌদাংনি: দা. মনসুখ মন্দাবিয়া
করিগুম্বা ক্রিতিকেল কিয়র সর্ভিস অসি লাইনা পুম্নমক্তা মতম চানা ফংলবদি, ইমর্জেন্সী ওইবা ফীভশিংদা মীওই কয়াগী পুন্সিশিং কনবা ঙমগনি: দা. মনসুখ মন্দাবিয়া
03 FEB 2024 4:15PM by PIB Imphal
“করিগুম্বা ক্রিতিকেল কিয়র সর্ভিস অসি লাইনা পুম্নমক্তা মতম চানা ফংলবদি, ইমর্জেন্সী ওইবা ফীভশিংদা মীওই কয়াগী পুন্সিশিং কনবা ঙমগনি”। ৱাফম অসি ঙসি AIIMS বিলাস্পুর, ঋশিকেশ, গোরাখপুর, নাগপুর, ভুবনেশ্বর, দিওঘরদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতী 24 শঙ্গাবা অমসুং AIIMS জোধপুরগী হেল্থ সর্ভিসেস 68গী উরেপ-উয়ুং তম্বা অমদি রাজস্থানগী AIIMS জোধপুরগী 4শুবা কনভোকেসনগী থৌরমদা মরু ওইবা ৱারোল পীবদা কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রখ, দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা ফোঙদোকখিবনি।
রাজস্থানগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভজন লাল শর্ম, কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱত, রাজস্থানগী হকশেল মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ খিমসর অমসুং রাজ্য সভাগী MP, শ্রী রেজেন্দ্র গেহলোৎসু মহাক্কা লোয়ননা শরুক য়াখি।
দা. মনসুখ মন্দাবিয়া অমসুং শ্রী ভজন লাল শর্মনা নেস্নেল হেল্থ মিসনগী মখাদা সব-হেল্থ সেন্তর 5, আয়ুশ্মান আরোগ্যা মন্দির 7, রেসিদেন্সিএল হাউসিং য়াওবা হোস্পিতাল 2, নৌবা শাবা MNC য়ুনিৎ য়াওবা হোস্পিতাল 3, নৌনা শাবা দেলিভরী রুমশিং য়াওবা হোস্পিতাল 2, জন ঔশাধি কেন্দ্র 4, নৌনা শাবা BPHU 3, সব-হেল্থ সেন্তর 42 য়াওনা 15শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মখাদা নেস্নেল হেল্থ মিসন সিভিল ৱিংগী প্রোজেক্ত 63, শঙ্গাখি অমসুং উরেপ উয়ুং তমখি। প্রোজেক্তশিং অসি প্রধান মন্ত্রী-আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী মখাদা ফন্দিং তৌখি। কেন্দ্র-রাজ্যগী শিয়রিং বেসিস্তা প্রধান মন্ত্রী স্বস্থ্য সুরক্ষা য়োজনাগী মখাদা S.M.S মেদিকেল কোলেজ, জয়পুর অপগ্রেদ তৌগনি অমসুং জাতিদা কত্থোক্কনি। মসিদা দিবিজন 5 মমিং ওইনা পল্লবদা কার্দিওলোজী, ন্যুরোলোজী, নেফ্রোলোজী, ন্যুরো-সর্জরী অমসুং মেদিকেল গেরোন্তোলোজী লৈগনি।
শঙ্গাগদবা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিং অসি মখাদা পীরি:
1. AIIMS ভুবনেশ্বরদা শাবা ধরমশালা বিল্দিং – ধরমশালা অসিদা কেবিন মশিং 24, মেল অমসুং ফিমেল ব্লোক তোঙান-তোঙান লৈবা ফমুং 468 (ফমুং 2 অমসুং ফমুং 4 থাবা কাশিং), কেন্তীন, ৱার্দেন কা অসিনচিংবা য়াওরি। বিল্দিং অসিনা লায়রবা পেসেন্তশিংগী এতেন্দেন্তশিংগী লৈফম পীগনি।
2. ভুবনেশ্বরগী অনৌবা ত্রোমা সেন্তরদা কনসল্তেসন কাশিং, প্রোসিজর কা, MOT, ICU, ৱার্দশিং, সেমিনার হোল, কেবিনশিং, ফেকলতী রুম অসিনচিংবা য়াওরি।
3. ভুবনেশ্বরগী দ্যুল ইনর্জী লিনিয়র এসেলরেতর অসি কেন্সর পেসেন্তশিং লায়েংবদা শীজিন্নগনি।
4. AIIMS বিলাস্পুরগী কার্দিয়েক কেথ লেব – লেব অসিদা লৈরিবা ফেসিলিতীশিং অসিনা হর্ত এতেক্ত তৌরবা পেসেন্তশিংগুম্বা এনজিওগ্রাফী অমসুং এনজিওপ্লাস্তী/স্তেন্তিং গুম্বা পুন্সি কনগদবা প্রোসিজর অথুবদা মথৌ তাবা থমোয়গী লাইনা নাবা পেসেন্তশিংদা হায় ক্বালিতী কার্দিয়েক কিয়র পীবদা মতেং পাংগনি।
5. AIIMS বিলাস্পুরগী লোন্দ্রী সর্ভিস
6. দিওঘরগী AIIMS দেভিপুরদা MRI ফেসিলিতী – তেস্লা মেছিন 3না দাইগনোস্তিক সর্ভিসশিং হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
7. দিওঘরগী AIIMS দেভিপুরদা নুপীগী হোস্তেল – ফ্লোর অমমদা কা 12 য়াওবা ফ্লোর 18 লৈবা হোস্তেল
8. AIIMS গোরাখপুরগী নাইৎ সেল্তরনা হোস্পিতাল মনুংদা লায়রবা পেসেন্তশীংগী মরী মতাশিংগীদমক নুংঙাইনা অমদি অহোংবা মমতমদা লৈবা য়ানবা মফম অমা পীগনি।
9. AIIMS গোরাখপুরগী শোপ্পিং কনপ্লেক্স – কেম্পস মনুংদা লৈরিবা রেসিদেন্তশিংনা মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংগনি মরমদি মখোয়না অতৈ বেসিক সর্ভিসেসকা লোয়ননা নোংমদা মথৌ তাবা পোৎলমশিং ফংগনি।
10. AIIMS গোরাখপুরগী প্রধান মন্ত্রী ভারতীয় জন ঔশাধি কেন্দ্রনা অতাংবা হীরাক্কা জেনরিক মেদিসিনশিং অসি চপ মান্নৈ হায়না মীয়ামদা ৱাখল তাহন্নবা অমসুং খঙহন্নবা এৱের্নেস পীগনি।
11. AIIMS জোধপুরগী প্রধান মন্ত্রী ভারতীয় জন ঔশাধি কেন্দ্রনা অতাংবা হীরাক্কা জেনরিক মেদিসিনশিং অসি চপ মান্নৈ হায়না মীয়ামদা ৱাখল তাহন্নবা অমসুং খঙহন্নবা এৱের্নেস পীগনি।
12. AIIMS জোধপুরগী মোদেল আর্লী ইন্তরভেন্সন সেন্তর ফোর নিওনেতোলোজী অসি AIIMS জোধপুরগী জাতিগী থাক্তা মরু ওইবা অনৌবা ফেসিলিতী অমনি।
13. AIIMS জোধপুরগী কম্প্রিহেন্সিব লেক্তেসন মেনেজমেন্ত সেন্তরনা অঙাংশিংগীদমক মখোয়গী মমাগী খোমলাং থকপা ফংদবা ন্যুত্রিসন ফংহনগনি।
14. AIIMS জোধপুরগী PET – CT + SPECT – CT, AlIMS অসিনা ব্রেন দিসওর্দরশিং, হর্ত প্রোব্লেমশিং অমসুং বোন দিসওর্দর দাইগনোস অমসুং মোনিতর তৌবদা মতেং পাংগনি।
15. AIIMS জোধপুরগী BSL – 3 লেব (VRDL), অসিনা কম্মন ভাইরেল দিজিজকী সরোলোজিকেল অমসুং মোলিক্যুলর দাইগনোসিস অমসুং রিসর্চ পাঙথোকপদা মতেং পাংগনি।
16. AIIMS জোধপুরগী স্তুদেন্ত হোস্তেল
17. AIIMS জোধপুরগী স্তুদেন্ত এক্তিবিতী সেন্তর
18. AIIMS জোধপুরগী তাইপ V ফেকলতী য়ুমশিং
19. AIIMS জোধপুরগী সেন্ত্রেল এনিমেল হাউস
20. AIIMS জোধপুরগী CSST সর্ভিসনা ওপরেসনশিংগীদমক ইক্বিপমেন্ত ফংহনগনি
21. AIIMS নাগপুরগী স্কিল লেব অসিনা মহৈরোয়শিংদা খুদোংচাহনগনি অমসুং মহৈ হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি
22. AIIMS ঋশিকেশকী ত্রোমা ICUনা ইমর্জেন্সী প্রোসিজরগীদমক খ্বাইদগী ফাবা লায়েং ফংহনগনি।
23. AIIMS ঋশিকেশকী স্কুল ওফ পব্লিক হেল্থনা ভারতকী চাউরব পব্লিক হেল্থ সিস্তেমগীদমক মিদ-লেবেল মেনেজর্সতা লৈরিবা ইমবেলেন্স হন্থহনগনি।
দা. মন্দাবিয়ানা মখোয়গী মাইপাকপশিংবু থাগৎলদুনা মেরিৎ লৈবা মহৈরোয়শিংদা গোল্দ মেদলশিং পীখি। থৌরম অসিদা মেদিকেল, নর্সিং অন্দরগ্রেজ্যুৎ, পোস্ত গ্রেজ্যুৎ অমসুং সুপর স্পেসিএলিতী কোর্সশিং লোইখ্রবা মহৈরোয়শিংদা দিগ্রীশিং পীখি।
প্রধান মন্ত্রীগী হেল্থ ফেসিলিতীশিং প্রজা খুদিংমক্তা হোংনা, লাইনা ফংহন্নবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা চপ মান্নবা ক্বালিতী স্তেন্দর্দশিংগা লোয়ননা হেল্থকিয়র ফেসিলিতীশিং ফংহন্নবা আয়ুশ্মান ভারতকী বিজন অদু নৌহৌনা ফোঙদোক্লদুনা দা. মন্দাবিয়ানা মেদিকেল এজুকেসন পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং ফগৎহনবা অসিবু থাগৎলদুনা হায়, “ঐখোয়গী লাইয়েংশঙশিং অসি হীদাক-লাংথক্কী মন্দিরশিংনি অমসুং দোক্তর অমা ওইনা মখোয়বু শেবা তৌবা হায়বা অসি নখোয়গী থৌদাংনি”।
মখা তারদুনা দা. মন্দাবিয়ানা হায়, লায়রবদা লেম্না লায়েং পীনবা অনৌবা AIIMS ইন্সতিত্যুত 16 লোয়ননা প্রিভেন্তিব স্ক্রীনিং, লাইফস্তাইল এজুকেসন অমসুং ৱেলনেস কম্পোনেন্তশিং ফংহল্লিবা প্রিভেন্তিব অমসুং হোলিস্তিক এপ্রোচ পাইখৎলিবা আয়ুশ্মান আরোগ্যা মন্দির 1,60,000 হেন্না লিংখৎখিবা অসিগুম্বা হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা চাউনা গ্রোথ লৈরিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি। হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অমব্রেল্লা পাকথোক চাউথোকহন্দুনা ভারতনা কন্নেক্তিবিতী ফংহন্দুনা লাস্ত মাইল য়ৌনবা হেল্থ সর্ভিসেস ফংহন্নবা, ই-সঞ্জিবনি অমসুং তেলি-মানসগুম্বা পেসেন্তশিংগী মতম অমসুং শেল অসিগুম্বা দিজিতেল মেদিয়ম শীজিন্নরি।
দা. মন্দাবিয়ানা সিকল সেল ইলিমিনেসন প্রোগ্রাম, তিবি ফ্রী ইন্দিয়া কেম্পেনগুম্বা ইনিসিএতিবশিং পাইখৎলি, নি-ক্ষে মিত্রাশিং পাইখৎতুনা লৈবাক্কী তিবি নাবা মীওইশিং য়োক্লিবা অসি আয়ুশ্মান ভারতকী পান্দমগা চুনরি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী বিজনবু থাগৎলদুনা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভজন লাল শর্মনা হেল্থকী লমদা পাইখৎলিবা প্রোএক্তিব এপ্রোচ থাগৎখি মসিনা হেল্থ কিয়র সর্ভিসশিং এক্সেসিবল অমসুং এভাইলেবল ওইবা হেনগৎহনবগী কান্নবা ফংহন্দুনা চাউনা অওনবা পুরক্লি।
হেল্থ ইনিসিএতিবশিংগী কান্নবা থাগৎলদুনা শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱাতনা হায়খি “ভারত্তা পুরক্লিবা অওনবা অসিনা মালেম পুম্বদা কান্নবা পীরি অমসুং ঐখোয়গী মেদিকেল অমসুং হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি”।
থৌরম অসিদা রাজস্থান সরকারগী মেদিকেল অমসুং হেল্থ বিভাগকী এসিস্নেল চীফ সেক্রেতরী, শ্রীমতি শুভ্রা সিংহ, AIIMS জোধপুরগী দিরেক্তর, দা. এস. এস. অগরৱাল, একজিক্যুতিবশিংগা লোয়ননা মকোক থোংবা সরকারগী ওফিসিএলশিং, দীন, ফেকলতী, অমসুং AIIMSগী গ্রেজ্যুৎ তৌরিবা মহৈরোয়শিংনা শরুক য়াখি।