Ministry of Health and Family Welfare
Union Minister of Health and Family Welfare Dr. Mansukh Mandaviya delivers keynote address at the 4th convocation of AIIMS Jodhpur
Dr. Mansukh Mandaviya inaugurates 24 health infrastructure facilities across AIIMS Bilaspur, Rishikesh, Gorakhpur, Nagpur, Bhubaneshwar, Deoghar and lays the foundation stone for 68 health services for AIIMS Jodhpur
Our hospitals are temples of medicine and as a doctor it is your responsibility to serve them: Dr. Mansukh Mandaviya
If critical care service is available on time in all these diseases, many lives can be saved in these emergency situations: Dr. Mansukh Mandaviya
03 FEB 2024 4:15PM by PIB Delhi
“If critical care service is available on time in all these diseases, many lives can be saved in these emergency situations.This was stated by Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare as he inaugurated 24 health facilities across AIIMS Bilaspur, Rishikesh, Gorakhpur, Nagpur, Bhubaneshwar, Deoghar and laid the foundation stone for 68 health services for AIIMS Jodhpur while delivering keynote address at the 4th convocation in AIIMS Jodhpur, Rajasthan today.
He was joined by Shri Bhajan Lal Sharma, Chief Minister of Rajasthan, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Khimsar, Health Minister, Rajasthan, and Shri Rajendra Gehlot MP, Rajya Sabha.
Dr. Mansukh Mandaviya and Shri Bhajan Lal Sharma jointly inaugurated and lay the foundation stone for 5 Sub-Health Centres under National Health Mission, 63 projects of National Health Mission civil wing under 15th Finance Commission which include 7 Ayushman Arogya Mandirs, 2 hospitals containing residential housing, 3 hospitals including newly built MNC units, 2 hospitals containing newly built delivery rooms, 4 Jan Aushadhi Centres, 3 newly built BPHU rooms, 42 sub-health centers. These projects are funded under Prime Minister-Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission. Under Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana, on centre-state sharing basis, S.M.S Medical College, Jaipur will be upgraded and dedicated to the nation. It will host 5 divisions namely cardiology, neurology, nephrology, neuro-surgery and medical gerontology.
The health infrastructure facilities inaugurated are as follows:
1. Dharamshala Building at AIIMS, Bhubaneshwar – The Dharamshala comprises of 24 number of cabins, 468 beds (2 bedded and 4 bedded rooms) having separate male and female block, canteen, warden room, etc. This building will provide shelter to the needy patients’ attendants.
2. New Trauma Centre, Bhubaneshwar comprises of consultation rooms, procedure room, MOT, ICU, Wards, Seminar Hall, Cabins, Faculty Room etc.
3. Dual Energy Linear Accelerator, Bhubaneshwar which will be utilized for treating cancer patients.
4. Cardiac Cath Lab Inauguration at AIIMS Bilaspur – The facilities in this lab will help patients in providing high quality cardiac care to patients with heart disease like the patients with heart attacks, many of whom need urgent lifesaving procedures like angiography and angioplasty/stenting.
5. Laundry services, AIIMS Bilaspur
6. MRI facility, AlIMS Devipur, Deoghar – 3 Tesla machines will serve to enhance diagnostics services.
7. Girls Hostel at AlIMS Devipur, Deoghar– This hostel contains 18 floors with 12 rooms on each floor.
8. Night Shelter, AlIMS Gorakhpur will provide a place for relatives of poor patients to stay comfortably and at affordable price within the premises of the hospital and close to their near and dear ones.
9. Shopping Complex, AlIMS Gorakhpur – the residents within the campus will be most benefitted as they will get access to daily and routine commodities along with other basic services.
10. Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendra, AlIMS Gorakhpur will create awareness about generic medicines through education and publicity to counter the perception that quality is synonymous with only high price.
11. Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendra, AlIMS Jodhpur will create awareness about generic medicines through education and publicity to counter the perception that quality is synonymous with only high price.
12. Modal Early Intervention Centre for Neonatology, AlIMS Jodhpur is a groundbreaking facility at AIIMS Jodhpur with national significance.
13. Comprehensive Lactation Management Centre, AlIMS Jodhpur will enable nutrition for those children who are not able to take their mother’s milk.
14. PET – CT + SPECT – CT, AlIMS Jodhpur will facilitate to diagnose and monitor brain disorders, heart problems and bone disorders.
15. BSL – 3 Lab (VRDL), AlIMS Jodhpur will facilitate to carry out serological and molecular diagnosis & research on common viral diseases.
16. Students Hostel, AlIMS Jodhpur
17. Student Activity Centre, AlIMS Jodhpur
18. Type V Faculty houses, AlIMS Jodhpur
19. Central Animal house, AlIMS Jodhpur
20. CSST service, AIIMS Nagpur provides equipment for operations
21. Skill Lab, AIIMS Nagpur will serve to facilitate and enhance learning of students
22. Trauma ICU, AIIMS Rishikesh will provide best treatment for emergency procedures.
23. School of Public Health, AIIMS Rishikesh will minimize imbalance in mid-level managers for vast public health system in India.
Dr. Mandaviya awarded meritorious students with gold medals, appreciating their achievements. The event was marked by distribution of degrees to students who completed their studies in medical, nursing undergraduate, post graduate and super specialty courses.
Reiterating the Prime Ministers’ vision of Ayushman Bharat where health facilities become affordable, accessible and available to every citizen and everyone gets healthcare facilities with the same quality standards, Dr. Mandaviya commended the expansion and improvement of medical education stating “Our hospitals are temples of medicine and as a doctor it is your responsibility to serve them.”
Elaborating further, Dr. Mandaviya cited that momentous growth in health facilities such as addition of 16 new AIIMS institutes that provide free treatment to the poor as well as the establishment of over 1,60,00 Ayushman Aarogya Mandir that adopt a preventative and holistic approach entailing preventative screening, lifestyle education and wellness components. Expanding the umbrella of health infrastructure, India leverages digital medium to ensure that health services reach the last mile providing connectivity, consultancy to doctors through mediums such as eSanjeevni and Tele-MANAS saving immense time and money of patients.
Dr. Mandaviya emphasized initiatives such as Sickle Cell Elimination Program,TB Free India campaign which has witnessed multitude of TB patients of the country are being adopted by Ni-kshay Mitras are aligned with the goal of achieving Ayushman Bharat.
Praising the vision of the Prime Minister, Shri Narendra Modi, Chief Minister Shri Bhajan Lal Sharma lauded the proactive approach to health underscoring the magnitude of change ushered in for the benefit of all enhancing the accessibility and availability of healthcare services.
Applauding the impact of the health initiatives, Shri Gajendra Singh Shekhawat stated “the transformation taking place in India has meaningful impact on the whole world and we must strive to strengthen our medical and health infrastructure to serve our nation and the world at our best capacity.”
The event was attended by­­­­­­­­­­­­­­­­ Smt. Shubhra Singh, Additional Chief Secretary, Medical and Health Department, Government of Rajasthan, Dr. S. S Agarwal, Director AIIMS Jodhpur, senior government officials along with executives, dean, faculty and graduating students of AIIMS.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଯୋଧପୁର ଏମ୍ସର ଚତୁର୍ଥ ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବରେ ମୁଖ୍ୟ ବକ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
ଏମ୍ସ ବିଳାସପୁର, ଋଷିକେଶ, ଗୋରଖପୁର, ନାଗପୁର, ଭୁବନେଶ୍ଵର, ଦେଓଘରରେ ୨୪ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହ ଏମ୍ସ ଯୋଧପୁର ପାଇଁ ୬୮ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ଡାକ୍ତର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
ଆମ ଡାକ୍ତରଖାନା ଗୁଡ଼ିକ ଔଷଧର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଜଣେ ଡାକ୍ତର ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ସେବା କରିବା ଆପଣଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ: ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
ଏହି ସବୁ ରୋଗରେ କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାର ସେବା ଠିକ୍ ସମୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଲେ ଏହି ଜରୁରୀ କାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରାଯାଇପାରିବ: ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
03 FEB 2024 4:15PM by PIB Bhubaneswar
ଯଦି ଏହି ସବୁ ରୋଗରେ କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାର ସର୍ଭିସ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୁଏ ତେବେ ଏହି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରାଯାଇପାରିବ । କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡାକ୍ତର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ଏମ୍ସ ଯୋଧପୁରରେ ଚତୁର୍ଥ ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବରେ ମୁଖ୍ୟବକ୍ତା ଭାବେ ଯୋଗଦେଇ ଏମ୍ସ ବିଳାସପୁର, ଋଷିକେଶ, ଗୋରଖପୁର, ନାଗପୁର, ଭୁବନେଶ୍ୱର, ଦେଓଘରରେ ୨୪ ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହ ଏମ୍ସ ଯୋଧପୁର ପାଇଁ ୬୮ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ।
ତାଙ୍କ ସହ ରାଜସ୍ଥାନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନ ଲାଲ ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଶେଖାୱତ, ରାଜସ୍ଥାନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଖିମସାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭା ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଗେହଲଟ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଓ ଡ.ଭଜନ ଲାଲ ଶର୍ମା ମିଳିତ ଭାବେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୫ଟି ଉପସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର, ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ଅଧୀନରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ସିଭିଲ ୱିଙ୍ଗର ୬୩ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ , ଯେଉଁଥିରେ ୭ଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର, ୨ଟି ଆବାସିକ ବାସଗୃହ ଥିବା ଡାକ୍ତରଖାନା, ନବନିର୍ମିତ ଏମଏନସି ୟୁନିଟ୍ ସମେତ ୩ଟି ଡାକ୍ତରଖାନା, ନବନିର୍ମିତ ଡେଲିଭରି ରୁମ୍ ଥିବା ୨ଟି ଡାକ୍ତରଖାନା ରହିଛି। ୪ଟି ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର, ୩ ଟି ନବନିର୍ମିତ ବିପିଏଚୟୁ ରୁମ୍, ୪୨ଟି ଉପସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନାରେ କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ଭାଗିଦାରୀ ଭିତ୍ତିରେ ଜୟପୁରସ୍ଥିତ ଏସ.ଏମ.ଏସ. ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯାଇ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯିବ। ଏଥିରେ କାର୍ଡିଓଲୋଜି, ନ୍ୟୁରୋଲୋଜି, ନେଫ୍ରୋଲୋଜି, ନ୍ୟୁରୋ ସର୍ଜରୀ ଓ ମେଡିକାଲ ଜେରୋଣ୍ଟୋଲୋଜି ଭଳି ୫ଟି ବିଭାଗ ରହିବ।
ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅଟେ:
୧. ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏମ୍ସରେ ଧର୍ମଶାଳା ଭବନ - ଧର୍ମଶାଳାରେ ୨୪ଟି କ୍ୟାବିନ, ୪୬୮ଟି ଶଯ୍ୟା (୨ଟି ଶଯ୍ୟା ଓ ୪ଟି ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ କୋଠରୀ) ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପୃଥକ ପୁରୁଷ ଓ ମହିଳା ବ୍ଲକ, କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍, ୱାର୍ଡେନ୍ ରୁମ୍ ଇତ୍ୟାଦି ରହିଛି। ଏହି କୋଠା ଗରିବ ରୋଗୀଙ୍କ ଆଟେଣ୍ଡାଣ୍ଟଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେବ।
୨. ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ ନୂତନ ଟ୍ରାଉମା ସେଣ୍ଟରରେ ପରାମର୍ଶ କକ୍ଷ, ପ୍ରୋସିଡିଓର ରୁମ୍, ଏମଓଟି, ଆଇସିୟୁ, ୱାର୍ଡ, ସେମିନାର ହଲ୍, କେବିନ୍, ଫ୍ୟାକଲ୍ଟି ରୁମ୍ ଆଦି ରହିଛି।
୩. ଡୁଆଲ ଏନର୍ଜି ଲିନିୟର ଏକ୍ସେଲେରେଟର, ଭୁବନେଶ୍ଵର, ଯାହାକୁ କର୍କଟ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ
୪. ଏମ୍ସ ବିଳାସପୁରରେ କାର୍ଡିଆକ୍ କ୍ୟାଥ୍ ଲ୍ୟାବ୍ ଉଦ୍ ଘାଟିତ - ଏହି ଲ୍ୟାବରେ ଥିବା ସୁବିଧା ଦ୍ୱାରା ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ହୃଦଘାତ ରୋଗୀଙ୍କ ଭଳି ହୃଦ୍ ରୋଗରେ ପୀଡ଼ିତ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚମାନର ହୃଦ୍ ରୋଗ ସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶଙ୍କୁ ଆଞ୍ଜିଓଗ୍ରାଫି ଏବଂ ଆଞ୍ଜିଓପ୍ଲାଷ୍ଟି/ ଷ୍ଟେଣ୍ଟିଂ ଭଳି ଜରୁରୀ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
୫. ଲଣ୍ଡ୍ରି ସେବା, ଏମ୍ସ ବିଳାସପୁର
୬. ଏମଆରଆଇ ସୁବିଧା, ଏଆଇଏମ୍ଏସ୍ ଦେବୀପୁର, ଦେଓଘର - ୩ ଟେସ୍ଲା ମେସିନ୍ ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ ସେବାକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
୭. ଦେଓଘର ସ୍ଥିତ ଏମ୍‌ସ ଦେବୀପୁରସ୍ଥିତ ବାଳିକା ହଷ୍ଟେଲରେ ୧୮ ମହଲା ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରତି ମହଲାରେ ୧୨ଟି କୋଠରୀ ରହିଛି।
୮. ରାତି ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ, ଏମ୍‌ସ, ଗୋରଖପୁର ଗରିବ ରୋଗୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କୀୟମାନଙ୍କୁ ଡାକ୍ତରଖାନା ପରିସର ରେ ଆରାମରେ ଏବଂ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ରହିବା ପାଇଁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟ ସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କ ନିକଟରେ ରହିବାର ସ୍ଥାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
୯. ସପିଂ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ, ଏମ୍‌ସ, ଗୋରଖପୁର - କ୍ୟାମ୍ପସ ଭିତରେ ରହୁଥିବା ବାସିନ୍ଦାମାନେ ଅଧିକ ଉପକୃତ ହେବେ କାରଣ ସେମାନେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମୌଳିକ ସେବା ସହିତ ଦୈନନ୍ଦିନ ଏବଂ ନିତିଦିନିଆ ଜିନିଷ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
୧୦. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର, ଏମ୍ସ ଗୋରଖପୁର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରଚାର ମାଧ୍ୟମରେ ଜେନେରିକ ଔଷଧ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗୁଣବତ୍ତା କେବଳ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ସମକକ୍ଷ ବୋଲି ଧାରଣାକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବ ।
୧୧. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର, ଏମ୍ସ, ଯୋଧପୁର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରଚାର ମାଧ୍ୟମରେ ଜେନେରିକ ଔଷଧ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗୁଣବତ୍ତା କେବଳ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ସମକକ୍ଷ ବୋଲି ଧାରଣାକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବ ।
୧୨. ମୋଡାଲ ଆର୍ଲି ଇଣ୍ଟରଭେନ୍‌ସନ ସେଣ୍ଟର ଫର ନିଓନାଟୋଲୋଜି, ଏମ୍ସ, ଯୋଧପୁରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଯାହା ଜାତୀୟ ମହତ୍ତ୍ୱ ସହିତ ଏମ୍ସ ଯୋଧପୁରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ ।
୧୩. ଏମ୍‌ସ ଯୋଧପୁରର ବ୍ୟାପକ ସ୍ତନ୍ୟପାନ ପରିଚାଳନା କେନ୍ଦ୍ର ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୋଷଣ ସକ୍ଷମ କରିବ ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ମା'ର କ୍ଷୀର ନେବାକୁ ସକ୍ଷମ ନୁହଁନ୍ତି ।
୧୪.ପିଇଟି - ସିଟି + ସ୍ପେକ୍ଟ - ସିଟି, ଏଆଇଏମଏସ ଯୋଧପୁର ମସ୍ତିଷ୍କ ରୋଗ, ହୃଦ୍ ରୋଗ ଏବଂ ହାଡ ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ତଦାରଖ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
୧୫. ବିଏସ୍ଏଲ୍ - ୩ ଲ୍ୟାବ୍ (ଭିଆର୍ଡିଏଲ୍), ଏମ୍‌ସ, ଯୋଧପୁର ସାଧାରଣ ଭୂତାଣୁ ଜନିତ ରୋଗ ଉପରେ ସେରୋଲୋଜିକାଲ୍ ଏବଂ ମଲିକ୍ୟୁଲାର୍ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ଗବେଷଣା କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
୧୬. ଛାତ୍ର ହଷ୍ଟେଲ, ଏମ୍‌ସ ଯୋଧପୁର
୧୭. ଷ୍ଟୁଡେଣ୍ଟ ଆକ୍ଟିଭିଟି ସେଣ୍ଟର, ଏମ୍‌ସ, ଯୋଧପୁର
୧୮. ଟାଇପ୍ ଭି ଅଧ୍ୟାପକ ଗୃହ, ଏମ୍‌ସ, ଯୋଧପୁର
୧୯. ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଆନିମଲ୍ ହାଉସ୍, ଏମ୍‌ସ, ଯୋଧପୁର
୨୦. ସିଏସଏସଟି ସେବା, ଏମ୍ସ ନାଗପୁର ଅପରେସନ ପାଇଁ ଉପକରଣ ପ୍ରଦାନ କରେ
୨୧. ସ୍କିଲ୍ ଲ୍ୟାବ୍, ଏମ୍ସ ନାଗପୁର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷଣକୁ ସୁଗମ ଏବଂ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ
୨୨. ଟ୍ରାଉମା ଆଇସିୟୁ, ଏମ୍ସ ଋଷିକେଶ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇଦେବ ।
୨୩. ସ୍କୁଲ ଅଫ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ହେଲ୍ଥ, ଏମ୍ସ ଋଷିକେଶ ଭାରତର ବିଶାଳ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ମଧ୍ୟମ ସ୍ତରୀୟ ପରିଚାଳକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅସନ୍ତୁଳନତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ।
ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ବର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ମେଡିକାଲ, ନର୍ସିଂ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର, ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ଓ ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଧ୍ୟୟନ ଶେଷ କରିଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଡିଗ୍ରୀ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଦୋହରାଇ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ "ଆମ ଡାକ୍ତରଖାନା ଗୁଡ଼ିକ ଔଷଧର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଜଣେ ଡାକ୍ତର ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ସେବା କରିବା ଆପଣଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ।
ଗରିବଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ୧୬ଟି ନୂତନ ଏମ୍ସ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଯୋଡ଼ିବା ସହ ପ୍ରତିଷେଧକ ସ୍କ୍ରିନିଂ, ଜୀବନଶୈଳୀ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ଉପାଦାନ ସହିତ ପ୍ରତିଷେଧକ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ୧,୬୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଭଳି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ବୋଲି ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିସ୍ତାର କରି ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମର ଉପଯୋଗ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ଶେଷ ମାଇଲରେ ପହଞ୍ଚାଇବା କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଇ-ସଞ୍ଜୀବନୀ ଏବଂ ଟେଲି-ମାନସ ଭଳି ମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଯୋଗ, ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ହାସଲ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ନି-କ୍ଷୟ ମିତ୍ରମାନେ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ନିରାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଯକ୍ଷ୍ମା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନ, ଯକ୍ଷ୍ମା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନ ଲାଲ ଶର୍ମା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସୁଗମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନର ବ୍ୟାପକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ସକ୍ରିୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଘଟୁଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି ଏବଂ ଆମର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ଆମ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଆମର ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗର ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଶୁଭ୍ରା ସିଂହ, ଏମ୍ସ ଯୋଧପୁରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡାକ୍ତର ଏସ୍ ଏସ୍ ଅଗ୍ରୱାଲ, ବରିଷ୍ଠ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସମେତ ଏମ୍ସର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ, ଡିନ୍, ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ ସ୍ନାତକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।