ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ମୋବିଲିଟି ଗ୍ଲୋବାଲ ଏକ୍ସପୋ ୨୦୨୪କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି"
ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ର ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ବଢୁଥିବା ଆୟ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି
"ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଗତି ଏବଂ ବ୍ୟାପକତା ଭାରତରେ ଗତିଶୀଳତାର ସଂଜ୍ଞାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି"
ଅଟୋ ଓ ଅଟୋମୋଟିଭ୍ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ ଶିଳ୍ପ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବାରୁ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ବ ଅର୍ଥନୈତିକ ପାୱାରହାଉସ୍ ହେବାର ଦ୍ୱାରରେ ରହିଛି
ଟ୍ରକ୍ ଚାଳକ ଓ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ସମସ୍ୟା ବୁଝିଛନ୍ତି ସରକାର
ନୂଆ ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସମସ୍ତ ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ଖାଦ୍ୟ, ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ, ଶୌଚାଳୟ, ପାର୍କିଂ ଓ ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ରାମ ସୁବିଧା ଥିବା ୧୦୦୦ ଆଧୁନିକ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି
02 FEB 2024 6:55PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ମୋବିଲିଟି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ - ଭାରତ ମୋବିଲିଟି ଗ୍ଲୋବାଲ ଏକ୍ସପୋ ୨୦୨୪ରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ସେ ମଧ୍ୟ ଏକ୍ସପୋକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ମୋବିଲିଟି ଗ୍ଲୋବାଲ ଏକ୍ସପୋ ୨୦୨୪ରେ ମୋବିଲିଟି ଏବଂ ଅଟୋମୋଟିଭ୍ ଭ୍ୟାଲ୍ୟୁ ଚେନ୍ ରେ ଭାରତର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ସମ୍ମିଳନୀ, କ୍ରେତା-ବିକ୍ରେତା ସମ୍ମିଳନୀ, ରାଜ୍ୟ ଅଧିବେଶନ, ସଡ଼କ ସୁରକ୍ଷା ମଣ୍ଡପ ଏବଂ ଗୋ-କାର୍ଟିଂ ଭଳି ଜନ-କେନ୍ଦ୍ରୀକ ଆକର୍ଷଣ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଭବ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଭାରତର ଅଟୋମୋବାଇଲ ଶିଳ୍ପକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏକ୍ସପୋରେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ପ୍ରଦର୍ଶକଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଏତେ ଭବ୍ୟ ଏବଂ ବିଶାଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ ତାଙ୍କୁ ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଭରି ଦେଇଛି। ଭାରତ ମୋବିଲିଟି ଗ୍ଲୋବାଲ ଏକ୍ସପୋ ୨୦୨୪ କୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସମଗ୍ର ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସମୁଦାୟକୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆଣିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରୁ ଗତିଶୀଳତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବ୍ୟାଟେରୀ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଉପରେ ତାଙ୍କର ଧ୍ୟାନ କୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଦ୍ୱିତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ଦେଖିପାରିଥିବାରୁ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଗତିଶୀଳତା ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଦେଖିବ ।
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀରରୁ 'ୟେ ହି ସମୟ ହୈ, ସହି ସମୟ ହୈ' ବୋଲି ସେ ବାରମ୍ବାର ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ- ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ। "ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି", ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଯୁଗ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟର ଆରମ୍ଭ ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପାଖାପାଖି ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ନାଗରିକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ପରିବହନ ମାଧ୍ୟମ ହେଉ ତାହା ସାଇକେଲ, ଦୁଇ ଚକିଆ କିମ୍ବା ଚାରି ଚକିଆ ଯାନ ହେଉ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଯାଏ । ଏକ ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଆବିର୍ଭାବ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏଭଳି ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ତରରେ ମିଳୁଥିବା ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଦେଶର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ବିସ୍ତାରିତ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବଢୁଥିବା ଆୟ ଭାରତର ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ର ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ବଢୁଥିବା ଆୟ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିଶ୍ଚିତ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା କାର୍ ସଂଖ୍ୟା ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ୨୦୧୪ ସମୟରେ ୧୨ କୋଟି ରହିଥିଲା ଯାହାକି ବର୍ତ୍ତମାନ ୨୧ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ କାର୍ ସଂଖ୍ୟା ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବାର୍ଷିକ ୨ ହଜାରରୁ ଆଜି ୧୨ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଯାନ ସଂଖ୍ୟା ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ଦୁଇ ଚକିଆ ଯାନ ସଂଖ୍ୟା ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସଦ୍ୟତମ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଅନୁଯାୟୀ, ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ କାର ବିକ୍ରି ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଶିଳ୍ପନେତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, "ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶରେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବାତାବରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଉଚିତ୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜିର ଭାରତ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନୂତନ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି । ଗତକାଲି ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିବା କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଭାରତର ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ କମ୍ ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହା ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହା ଭାରତର ମୋବିଲିଟି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଆଣିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ଅଭୂତପୂର୍ବ ବ୍ୟୟ ରେଳ, ସଡ଼କ, ବିମାନବନ୍ଦର, ଜଳପଥ ପରିବହନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପରିବହନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି । ଅଟଳ ଟନେଲଠାରୁ ଅଟଳ ସେତୁ ଭଳି ଇଂଜିନିୟରିଂ ଚମତ୍କାର କୁ ରେକର୍ଡ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ୭୫ଟି ନୂଆ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ପ୍ରାୟ ୪ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା ବିଛାଯାଇଛି, ୯୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ୩୫୦୦ କିଲୋମିଟର ହାଇସ୍ପିଡ୍ କରିଡର ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି, ୧୫ଟି ନୂଆ ସହରକୁ ମେଟ୍ରୋ ଏବଂ ୨୫,୦୦୦ ରେଳ ମାର୍ଗ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ବଜେଟରେ ୪୦ ହଜାର ରେଳ କୋଚକୁ ଆଧୁନିକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟାଇପ ବଗିରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା । ସାଧାରଣ ଟ୍ରେନରେ ଏହି କୋଚ୍ ଲଗାଯିବା ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଗତି ଏବଂ ବ୍ୟାପକତା ଭାରତରେ ଗତିଶୀଳତାର ସଂଜ୍ଞାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ସେ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବା ର ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ଗତି ଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟରପ୍ଲାନ ଦେଶରେ ସମନ୍ୱିତ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ବିମାନ ଏବଂ ଜାହାଜ ଲିଜ୍ ପାଇଁ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଜାତୀୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ନୀତି ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରୁଛି । କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ତିନୋଟି ରେଳ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ପରିବହନର ସୁଗମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ବାଣିଜ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସୀମାରେ ଚେକ୍ ପୋଷ୍ଟ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବାରେ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବା ଟିକସ (ଜିଏସଟି)ର ପରିବର୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଶିଳ୍ପରେ ଉଭୟ ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ଫାଷ୍ଟ-ଟ୍ୟାଗ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଭୂମିକା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଫାଷ୍ଟ-ଟ୍ୟାଗ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଶିଳ୍ପରେ ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଫାଷ୍ଟ-ଟ୍ୟାଗ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବାର୍ଷିକ ୪୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ଅଟୋ ଓ ଅଟୋମୋଟିଭ୍ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ ଶିଳ୍ପ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବାରୁ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ବ ଅର୍ଥନୈତିକ ପାୱାରହାଉସ୍ ହେବାର ଦ୍ୱାରରେ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ଅଟୋମୋବାଇଲ ବଜାରରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଭାରତ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଯାନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ବଜାର ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଯାନ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଉତ୍ପାଦନ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲଆଇ) ଯୋଜନା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସରକାର ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦନ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ମୋବିଲିଟି ମିଶନ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନର ଚାହିଦା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରିଛନ୍ତି। ଫେମ୍ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ରାଜଧାନୀ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହରରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଟିକସ ଛାଡ଼କୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଇଭି ଶିଳ୍ପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ବ୍ୟାଟେରୀର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପାଣ୍ଠିଗୁଡ଼ିକୁ ଏହାର ଗବେଷଣାରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସୁପାରିଶ କରିଥିଲେ ।
ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରଚୁର କଞ୍ଚାମାଲକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏବଂ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ଇଥାନଲ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ର ଉପାୟ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶିଳ୍ପକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ଭାରତରେ ଉପଲବ୍ଧ କଞ୍ଚାମାଲ ବ୍ୟବହାର କରି ବ୍ୟାଟେରୀ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଗବେଷଣା କାହିଁକି କରାଯାଉ ନାହିଁ? ଅଟୋ ସେକ୍ଟର ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ଇଥାନଲ ଉପରେ ଗବେଷଣା କରିବା ଉଚିତ।
ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଶିଳ୍ପରେ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଜାହାଜ ବିକାଶ ପାଇଁ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉପଯୋଗ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଜାହାଜ ତିଆରି କରିବା ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କାରଣରୁ ଭାରତରେ ଡ୍ରୋନ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ନୂତନ ବିମାନ ମିଳିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଡ୍ରୋନ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସୁପାରିଶ କରିଥିଲେ। ସେ ଜଳପଥ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବହନର ସୁଲଭ ମାଧ୍ୟମର ଆବିର୍ଭାବ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଜାହାଜ ତିଆରି କରିବା ଦିଗରେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗତିଶୀଳତା ଶିଳ୍ପରେ ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ମାନବିକ ଦିଗ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ। ଏବଂ ଟ୍ରକ୍ ଚାଳକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସମସ୍ତ ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ, ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ, ଶୌଚାଳୟ, ପାର୍କିଂ ଏବଂ ବିଶ୍ରାମ ର ସୁବିଧା ଥିବା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କୋଠା ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ସରକାର ଟ୍ରକ୍ ଡ୍ରାଇଭର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଚିନ୍ତା ବୁଝିଛନ୍ତି"। ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ଏଭଳି ୧୦୦୦ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚଳାଇଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଟ୍ରକ୍ ଓ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚାଳକଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ସହଜତା ଏବଂ ଯାତ୍ରା ସହଜ ହେବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ଏବଂ ଦୁର୍ଘଟଣା କୁ ରୋକିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ସମ୍ଭାବନା ଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଶିଳ୍ପକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରର ଆବଶ୍ୟକତା ରେ ବୈଷୟିକ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ୧୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଆଇଟିଆଇ ଆଜି ଏହି ଶିଳ୍ପକୁ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଉଛନ୍ତି । ଶିଳ୍ପର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ପାଠ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଟିଆଇ ସହ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସେ ଶିଳ୍ପନେତାମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ପୁରୁଣା ଯାନକୁ ସ୍କ୍ରାପ କରିବା ବଦଳରେ ନୂଆ ଗାଡ଼ି ଉପରେ ରୋଡ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଛାଡ଼ କରାଯାଉଥିବା ସରକାରଙ୍କ ସ୍କ୍ରାପେଜ୍ ନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ୍ସପୋର ଟ୍ୟାଗ୍ ଲାଇନ୍ - ବିୟଣ୍ଡ ବାଉଣ୍ଡ୍ରିଜ୍ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର ଭାବନାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି। ଆଜି ଆମେ ପୁରୁଣା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାଙ୍ଗି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକାଠି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଭାରତୀୟ ଅଟୋ ଶିଳ୍ପ ସମ୍ମୁଖରେ ସମ୍ଭାବନାର ଆକାଶ ରହିଛି", ଅମୃତକାଳର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । କୃଷକଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ରବର ପାଇଁ ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟାୟାର ଶିଳ୍ପକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ । ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ସହଯୋଗର ଭାବନା ରଖିବାକୁ ସେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ କହିଥିଲେ। ଭାରତରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଡିଜାଇନିଂ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳ୍ପକୁ ସ୍ୱଦେଶୀ ଡିଜାଇନିଂ କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଯୋଗକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ 'ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି, ବିଶ୍ୱ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ। ଯେଉଁଠି ଆପଣଙ୍କ ନଜର ପଡିଥାଏ, ସେଠାରୁ ଆମ ଦେଶର ଗାଡି ଦେଖିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋଏଲ, କେନ୍ଦ୍ର ସଡ଼କ, ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିନ ଗଡକରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଅଣୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ରାଣେ, କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂ ପୁରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଭାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମହେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ପାଣ୍ଡେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ୮୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦର୍ଶକଙ୍କୁ ନେଇ ଆୟୋଜିତ ଏହି ଏକ୍ସପୋରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଏବଂ ମୋବିଲିଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି। ଏକ୍ସପୋରେ ୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅଟୋ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ବ୍ୟତୀତ ୨୮ରୁ ଅଧିକ ଗାଡ଼ି ନିର୍ମାତା ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୧୩ ରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱ ବଜାରର ୧୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବ୍ରାଣ୍ଡ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ, ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ।
ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀ ସହିତ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଭୟ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ତରରେ ସହଯୋଗକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅବଦାନ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯାହା ଗତିଶୀଳତା ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।

Prime Minister's Office
PM addresses Bharat Mobility Global Expo 2024
“India is on the move and is moving fast”
“The numbers of growing economy and the growing income are bound to infuse new confidence in the mobility sector”
“The speed and scale of our government has changed the very definition of mobility in India”
“India is now on the threshold of becoming a global economic powerhouse, with the auto and automotive component industry playing a significant role”
“The Government understands the concern of truck drivers and their families”
“1000 modern buildings with facilities for food, clean drinking water, toilets, parking and rest for drivers on all national highways are being constructed in the first phase of a new scheme”
02 FEB 2024 6:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a program at India’s largest and first-of-its-kind mobility exhibition - Bharat Mobility Global Expo 2024 at Bharat Mandapam, New Delhi today. He also took a walkthrough of the Expo. Bharat Mobility Global Expo 2024 showcases India’s capabilities across mobility and automotive value chains and will feature exhibitions, conferences, buyer-seller meets, state sessions, road safety pavilion, and public-centric attractions like go-karting.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated the automotive industry of India for the grand event and praised the efforts of the exhibitors who showcased their products in the Expo. The Prime Minister said that the organization of an event of such grandeur and scale in the country fills him with delight and confidence. Recommending the people of Delhi to come and witness the Bharat Mobility Global Expo 2024, the Prime Minister said that it brings the entire mobility and supply chain community on a single platform.
The Prime Minister recalled a mobility related conference from his first term and remembered his focus on battery and electric vehicles and expressed satisfaction that he could see significant progress during his second term and said that in the third term mobility will see new heights.
Reiterating the goal of Viksit Bharat by 2047, the Prime Minister underlined the pivotal role of the mobility sector. He repeated his call that he gave from the rampart of the Red Fort that ‘Yeh Hi Samay Hai, Sahi Samay Hai’- this is the right time. “India is on the move and is moving fast”, the Prime Minister said, highlighting that the present era is the beginning of the golden period for the mobility sector. He underlined that the economy of India is expanding at a fast pace and India is set to become the third-largest economy in the world during the present government’s third term. Throwing light on the efforts of the government in the last 10 years, the prime Minister informed that approximately 25 crore people have risen out of poverty. He emphasized that when a citizen breaks out of poverty, the means of transportation be it a cycle, two-wheeler or a four-wheeler, becomes their first requirement. Touching upon the emergence of a neo-middle class, PM Modi underscored the need to fulfill the aspirations found in such economic strata which is equal to none. The Prime Minister stressed that the expanding spheres and growing income of the middle class of the country will give strength to the mobility sector of India. “The numbers of growing economy and the growing income are bound to infuse new confidence in the mobility sector”, Shri Modi said, pointing out that the number of cars sold in India rose from 12 crores to more than 21 crores from the 10 years before 2014 to after 2014, while the number of electric cars sold in India rose from 2 thousand per year 10 years ago to 12 lakh per year today. He further added that in the last 10 years, the number of passenger vehicles saw an increase of 60 percent while two-wheelers increased by 70 percent. According to the latest statistics, the Prime Minister informed that car sales in January have broken all previous records. “Mobility sector is witnessing an unprecedented atmosphere in the country and you must capitalize on it”, PM Modi urged the industry leaders present on the occasion.
The Prime Minister said that today’s India’s making new policies keeping in mind the needs of the future. Referring to the Union Budget that was presented yesterday, PM Modi informed that in 2014 India's capital expenditure was less than 2 lakh crore and has risen to more than 11 lakh crore today. This has brought many opportunities for India’s Mobility sector, he said. This unprecedented expenditure is transforming rail, road, airport, waterway transport and all other sorts of transport. He also talked about completion of engineering marvels like Atal Tunnel to Atal Setu in a record timeframe. 75 new airport has come up in India in the last 10 years, about 4 lakh kilometer rural roads have been laid, 90,000 km national highways have been constructed, 3500 km of high-speed corridors have been developed, 15 new cities got Metro and 25,000 rail routes have been constructed. Conversion of 40,000 rail coaches into modern Vande Bharat type bogies was announced in the Budget. These coaches when fitted in the ordinary trains will transform the Indian Railways.
The Prime Minister said that “the speed and scale of our government has changed the very definition of mobility in India”. He talked about systematic and timely completion of jobs and highlighted the steps for removing logistics bottlenecks. PM National Gati Shakti Masterplan is promoting integrated transport in the country. GIFT City regulatory framework has been worked out for aircraft and ship leasing. National Logistics policy is addressing the problems of logistics, he said. Dedicated freight corridors are bringing the costs down. Three Railway Economic corridors announced in the Union Budget will also increase the ease of transportation in the country.
The Prime Minister also highlighted the transformative impact of the Goods and Services Tax (GST) in accelerating trade and abolishing check posts at state borders. Furthermore, Prime Minister Modi underscored the role of Fast-Tag technology in saving both fuel and time in the industry. "Fast-Tag technology is facilitating savings in fuel and time in the industry," he affirmed. Citing a recent study, the Prime Minister noted that Fast-Tag technology is contributing to an annual benefit of ₹40,000 crores to the economy.
"India is now on the threshold of becoming a global economic powerhouse, with the auto and automotive component industry playing a significant role," PM Modi stated. Highlighting India's stature in the global automotive market, Prime Minister Modi remarked, "Today, India is the world's third-largest market for passenger vehicles and among the top three countries globally manufacturing commercial vehicles." Moreover, Prime Minister Modi reiterated the government's commitment to supporting various sectors through initiatives such as the Production Linked Incentive (PLI) Scheme. "For the industry, the government has introduced a Production Linked Incentive Scheme of more than ₹25,000 crores," he said.
The Prime Minister said that the National Electric Mobility Mission is pushing manufacturing of Electric Vehicles. The Government has invested 10 thousand crore rupees for creating demand for electric vehicles. FAME scheme has led to electric buses in the capital as well as in many other cities, he said.
Prime Minister Modi informed that a fund allocation of Rs 1 lakh crore has been made in this year’s budget to encourage research and innovation and also mentioned the decision to further expand the tax exemptions given to startups. “These decisions will create new opportunities in the mobility sector”, PM Modi said. Touching upon the most significant challenges of cost and battery in the EV industry, the Prime Minister recommended using these funds in its research.
Prime Minister Modi encouraged the industry to explore research avenues that utilize India's abundant raw materials for battery manufacturing and delve into areas such as green hydrogen and ethanol. He said, "Why not conduct research to manufacture batteries using raw materials available in India? The auto sector should also explore research in green hydrogen and ethanol."
The Prime Minister emphasized the importance of leveraging indigenous technology for developing hybrid vessels in the shipping industry. "India's Shipping Ministry is advancing towards making hybrid vessels using indigenous technology," he remarked. Shri Modi also mentioned the drone sector in India getting a new flight due to startups and recommended using funds for research related to drones. He also noted the emergence of cost-effective means of transport via waterways and informed about the push by the Ministry of Shipping towards making hybrid vessels using indigenous technology.
PM Modi also drew attention towards the humane aspect of drivers in the mobility industry. And highlighted the hardships faced by truck drivers. “The Government understands the concern of truck drivers and their families”, the Prime Minister said informing about a new scheme on the works to develop modern buildings with facilities for food, clean drinking water, toilets, parking and rest for drivers on all national highways. He further added that the government is preparing to build 1,000 such buildings across the country in the first phase of this scheme. He said that it will give a boost to both the ease of living and ease of traveling for truck and taxi drivers, thereby improving their health and also help in preventing accidents.
Highlighting the immense possibilities in the mobility sector in the next 25 years, PM Modi urged the industry to transform itself rapidly to fully utilize these possibilities. Addressing the need for technical workforce and trained drivers in the mobility Sector needs, the Prime Minister mentioned more than 15 thousand ITIs in the country providing manpower to this industry today. He also urged the industry leaders to collaborate with ITIs to make the courses more relevant according to the needs of the industry. He also touched upon the scrappage policy by the government where exemption in road tax is provided on new vehicles in exchange for scrapping of old vehicles.
The Prime Minister referred to the tagline of the expo – Beyond Boundaries and said that it showcases the spirit of India. “Today we want to break old barriers and bring the whole world together. We want to expand India's role in the global supply chain. There is a sky of possibilities in front of the Indian Auto Industry.”, the Prime Minister asserted as he urged to move forward with the vision of Amritkaal and make India a global leader. The Prime Minister asked the tyre industry to reduce import dependence for rubber with the cooperation of farmers. Stressing his confidence in the farmers of India, the Prime Minister advocated an integrated and holistic approach. He asked the gathering to think out of the box and think in collaboration. Mentioning the presence of all the major designing players in India, the Prime Minister called upon the industry to promote indigenous designing capabilities. Giving example of the global embrace of yoga, the Prime Minister said ‘when you believe in yourself, the world believes in you. Where your gaze falls, you should see vehicles from you, he concluded.
Union Minister for Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal, Union Minister for Road, Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari, Union Minister for Micro, Small and Medium Enterprises, Shri Narayan Rane, Union Minister for Petroleum & Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri and Union Minister for Heavy Industries, Shri Mahendra Nath Pandey were present on the occasion among others.
Background
With over 800 exhibitors from 50+ countries, the Expo highlights cutting-edge technologies, sustainable solutions and breakthroughs in mobility. The Expo features the participation of over 28 vehicle manufacturers, in addition to the presence of more than 600 auto component manufacturers. Over 1000 brands from over 13 global markets will showcase their products, technologies, and services at the event.
Along with the exhibition and conferences, the event also features state sessions for states to showcase regional contributions and initiatives to enable collaboration at both national and regional levels, promoting a holistic approach to mobility solutions.