ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ (ଏନସିସି) ଓ ଜାତୀୟ ସେବା ଯୋଜନା ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
“୭୫ତମ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ସମାରୋହ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନାରୀକୁ ଏହା ଉତ୍ସର୍ଗ ଭଳି ଦୁଇଟି କାରଣ ନିମନ୍ତେ ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର”
“ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଳିକା ଦିବସ ହେଉଛି ଶୌର୍ଯ୍ୟ, ସଂକଳ୍ପ ଓ ଆମ ଝିଅମାନଙ୍କ ସଫଳତାର ସମାରୋହ ପାଳନ”
“ଜନନାୟକ କପୁରୀ ଠାକୁରଙ୍କ ସମଗ୍ର ଜୀବନ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ଅବେହଳିତଙ୍କ ଉତ୍‌ଥାନ ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ”
“ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ରାଜ୍ୟକୁ ଭ୍ରମଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଣିଥାଏ । ଏହା ହିଁ ଭାରତର ବିଶେଷତ୍ୱ”
“ମୁଁ ଜେନ ଜେଡ କହିବାକୁ ଉଚିତ ମଣେ, ତାହା ହେଉଛି ଅମ୍ରିତ ଜେନେରେସନ”
“ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ସମୟ ଓ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମୟ”
“ପ୍ରେରଣା ବେଳେ ବେଳେ କ୍ଷୟକାରୀ ହୋଇଥାଏ, ମାତ୍ର ଏହା ହେଉଛି ଶୃଙ୍ଖଳା, ଯାହା ତୁମକୁ ସତ୍‌ପଥରେ ନେଇଥାଏ”
“ଯୁବା ଭାରତ ମଞ୍ଚରେ ଯୁବା ଶକ୍ତି” ମୋ ଭାରତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଭାବେ ନିଶ୍ଚିତ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରନ୍ତି”
“ନମୋ ଆପ୍‌” ଜରିଆରେ ଆଜିର ଯୁବା ପିଢି ମୋ ସହ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିପାରିବେ”
24 JAN 2024 5:25PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୨୪.୦୧.୨୦୨୪) ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଓ ଜାତୀୟ ସମାଜସେବୀ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ସମବେତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଣୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀବାଈଙ୍କ ଜୀବନ ସମ୍ବଳିତ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନେଇ ଗବିତ୍‌ର୍ ହେବା ସହ ଏହା ଭାରତୀୟ ଇତିହାସକୁ ଆଜି ସଜୀବ କରିଥିବା କହିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଦଳକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ସେମାନେ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପ୍ୟାରେଡରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି କ୍ଷଣ ଦୁଇଟି କାରଣ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ତାହା ହେଲା “୭୫ତମ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଉତ୍ସବ ପାଳନ ଓ ଭାରତର ନାରୀଶକ୍ତି ପ୍ରତି ଏହା ଉତ୍ସର୍ଗ ହୋଇଛି ।”
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏଠାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆସିଥିବା ମହିଳା ମାନେ କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଜାହିର କରିବା ପାଇଁ ଆସିନାହାଁନ୍ତି । ବରଂ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା ଓ ସେମାନଙ୍କ ସମାଜର ଅଗ୍ରଣୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଆଜି ଆଉ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅବସର ସମ୍ପର୍କରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଳିକା ଦିବସ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କ ଶୌର୍ଯ୍ୟ, ସଂକଳ୍ପ ଓ ସଫଳତାର ଉତ୍ସବ । ଭାରତର କନ୍ୟାମାନେ ସମାଜର ହିତ କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ଥ । ଭାରତୀୟ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦେଶଗଠନ ଇତିହାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଆଜିର ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତାହା ଉପରେ ପରିବେଶିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ଜନନାୟକ କର୍ପୁରୀ ଠାକୁରଙ୍କୁ ଭାରତରତ୍ନ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନେଇ ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସରକାରଙ୍କ ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି କହିବା ସହ ଆଜିର ଯୁବପିଢି ଏହି ମହାନ୍ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ନେଇ ଅବଗତ ହୋଇପାରିବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଉତ୍କଟ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଓ ସାମାଜିକ ଅସମାନତା ସତ୍ତ୍ୱେ ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇ ମଧ୍ୟ ସାଧାରଣ ଜୀବନ ଅତିବାହିତ କରୁଥିଲେ । ତାଙ୍କର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ଅବହେଳିତ ଉତ୍‌ଥାନ ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଥିଲା” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସରକାର ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଓ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସମାଜର ଶେଷ ହିତାଧିକାରୀ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା କର୍ପୁରୀ ଠାକୁରଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଫଳିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଅନେକ ପ୍ରଥମ ଥର ନିମନ୍ତେ ପରିଦର୍ଶନରେ ସେ ଆସିଛନ୍ତି ଓ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପାଳନରେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଓ ଉଦ୍ଦୀପନା ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ । ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରବଳ ଶୀତକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କାରୀ ପ୍ରଥମ ଥର ନିମନ୍ତେ ଏଭଳି ପାଗର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବେ ଓ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ ବିବିଧ ଜଳବାୟୁ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏଭଳି ପ୍ରତିକୂଳ ପାଗ ସତ୍ୱେ ସେମାନେ ଅଭିନୟ ଅଭ୍ୟାସ ଜାରି ରଖିଥିବାରୁ ସେ ଏହାର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । “ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା । “ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଯିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ନୂତନ ଅଭିଜ୍ଞତା” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
“ଯଦିଓ ବର୍ତ୍ତମାନର ପିଢିକୁ ଜେନ ଜେଡ କୁହାଯାଉଛି, ମୁଁ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ଅମୃତ ବଂଶଧର ବୋଲି ଡାକିବି” ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଢିର ଶକ୍ତିବଳରେ ହିଁ ଅମୃତକାଳରେ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ସମ୍ଭବ ହେବ । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ଏକ ଉନ୍ନତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଗାମୀ ୨୫ବର୍ଷ ଭବିଷ୍ୟତ ଭାରତ ଓ ବର୍ତ୍ତମାନ ବଂଶଧରମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଗୁୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ । “ଅମୃତ ପିଢିର ସମସ୍ତ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା, ଅସଂଖ୍ୟ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଓ ସେ ରାସ୍ତାରେ ଆସୁଥିବା ସମସ୍ତ ବାଧାବିଘ୍ନ ଦୂର କରିବା ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
‘ଦେଶ ଆଗ’ ଅମୃତ ପିଢିର ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ହତାଶକୁ ସ୍ଥାନ ଦେବା ଅନୁଚିତ । ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ କ୍ଷୁଦ୍ରାତିକ୍ଷୁଦ୍ର ଅବଦାନ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି କହିବା ସହ ବର୍ତ୍ତମାନ ହିଁ ସଠିକ ସମୟ ଓ ଆପଣ ମାନଙ୍କ ସମୟ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀକୁ ସେମାନଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଜ୍ଞାନର ଦିଗ୍‌ବଳୟକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କଲେ ଭାରତୀୟ ବିଦ୍ୱାନମାନେ ନୂତନ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ଦେଇ ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ସୂତ୍ର ବାହାର କରିପାରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ନୂତନ ସୁଯୋଗ, ବ୍ୟାବସାୟିକ ସୁଗମତା, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରବେଶ ଅନୁମତି, ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଓ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ସୁବିଧା ଇତ୍ୟାଦିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ମାତୃଭାଷାରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଲାଭ, ନବୋନ୍ମେଷ ଓ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସହ ଅଟଲ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ କିପରି ସୃଜନଶୀଳତା ଓ ନବୋନ୍ମେଷ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି, ତା’ର ଉଦାହରଣ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଇଥିଲେ । ସେନାରେ ନିଜର ବୃତ୍ତି ପାଇଁ ଉଚ୍ଚୁକ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଝିଅମାନେ ବିଭିନ୍ନ ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ନାମ ଲେଖାଇ ପାରିବେ ଓ ସେମାନ ଗଭୀର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଆଗେଇବା ନିମନ୍ତେ ସେ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । “ତୁମମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ସାମର୍ଥ ଭାରତକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଶକ୍ତିର ସଠିକ୍ ଉପଯୋଗ କରିବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ଯେଉଁ ଶକ୍ତିର ଶୃଙ୍ଖଳା ଜ୍ଞାନ ଥିବା ସହ ଦେଶର ଭ୍ରମଣ କରିଥିବେ ଓ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରେ ବନ୍ଧୁତା ଥିବ ସେ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ବିକାଶ ଖୁବ୍ ସ୍ୱାଭାବିକ । “ଏହାକୁ ଅଣଦେଖା ବା ହୀନମାନ୍ୟତାର ସହ ଦେଖିବା ଅନୁଚିତ । ସୁସ୍ଥତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେବା ସହ ଏଥିପାଇଁ ଶୃଙ୍ଖଳା ଜ୍ଞାନ ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । “ପ୍ରେରଣା ବେଳେ ବେଳେ କ୍ଷୟକାରୀ ହୋଇପାରେ ମାତ୍ର ଶୃଙ୍ଖଳା ତୁମକୁ ଠିକ୍ ବାଟରେ ନେଇପାରିବ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାର ରୂପ ନେଲେ ବିଜୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ବାହିନୀ (ଏନସିସି) ସହ ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏନସିସି, ଏନଏସଏସ୍ ବା ସାଂସ୍କୃତିକ ଶିବିର ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀକୁ ସମାଜ ଓ ସାମାଜିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ସଚେତନ କରାଇଥାଏ । ସେ ମାଇଁ ଯୁବା ଭାରତ ଭଳି ଆଉ ଏକ ସଂଗଠନର ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଯୁବା ଗୋଷ୍ଠୀ “ମୋ ଭାରତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକ’ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ନିଜକୁ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କାଳରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ, ଐତିହାସିକ ସ୍ଥଳ ପରିଦର୍ଶନ, ଅଭିଜ୍ଞ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହ ସାକ୍ଷାତ ଭଳି ସୁଯୋଗ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏଭଳି ଅଭିଜ୍ଞତା ତୁମେମାନେ ସାରା ଜୀବନ ମନେ ରଖିବ । ପ୍ରତିବର୍ଷ ସାଧାରଣ ତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ସମାରୋହ ପ୍ୟାରେଡ ଅବଲୋକନ କଲାବେଳେ, ମୁଁ ଏହା କହିଥିଲେି ବୋଲି ମନେ ପକାଇବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିବା ସହ ତାଙ୍କ ସହ ନମୋ ଆପ୍‌ରେ ଯୋଡି ରଖିବା ନେଇ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଶେଷରେ ଯୁବା ପିଢିର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆସ୍ଥା ଓ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କୁ ସେ ବିବେକବାନ ନାଗରିକ ହେବା ସହ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବା, ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା, ଖରାପ ଅଭ୍ୟାସ ତ୍ୟାଗ କରିବା ସହ ଦେଶର ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବାକୁା ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର, ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟ।ପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses NCC Cadets and NSS Volunteers
“This occasion is special due to two reasons namely the 75th Republic Day celebrations and its dedication to Nari Shakti of India.”
“Rashtriya Balika Diwas, a celebration of courage, determination and achievements of India’s daughters”
“Jan Nayak Karpoori Thakur’s entire life was dedicated to social justice and upliftment of the deprived sections”
“Traveling from one state to another creates new experiences for every citizen. This is India’s speciality”
“I prefer calling Gen Z, the Amrit Generation”
“Yahi Samay hai, Sahi Samay hai, Ye Aapka Samay Hai - This is the right time, this is your time”
“Motivation may wane sometimes, but it is the discipline that keeps you on the right path”
“Youth must register as ‘My Bharat’ Volunteers on ‘My Yuva Bharat’ platform”
“Today's young generation can stay connected with me continuously through NaMo App”
24 JAN 2024 5:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the NCC Cadets and NSS Volunteers today. Addressing the gathering, the Prime Minister expressed pride in the cultural program depicting the life of Rani Lakshmi Bai and said that it has brought India’s history alive today. He praised the efforts of the team involved in the program and stated that they will now be a part of the Republic Day Parade. “This occasion”, the Prime Minister said, “is special due to two reasons namely the 75th Republic Day celebrations and its dedication to Nari Shakti of India.” Referring to the women participants from across India, Shri Modi said that they are not here alone but have brought along the essence of their respective states, their culture, traditions and the forward-thinking of their societies. Noting another special occasion today, the Prime Minister mentioned Rashtriya Balika Diwas which is a celebration of their courage, determination and achievements. “Daughters of India have the capability to reform the society for good”, the Prime Minister said highlighting the contributions of women in laying the foundations of society in different historical periods, a belief which was witnessed in today’s cultural performance.
Mentioning the Government’s decision of Bharat Ratna for Jan Nayak Karpoori Thakur, PM Modi marked this as the government's good fortune and underlined the need for the young generation of today to know about the great personality. The Prime Minister recalled his rise despite extreme poverty and social inequality as he became Chief Minister and always maintained his down-to-earth humility. “His entire life was dedicated to social justice and upliftment of the deprived sections”, the Prime Minister said. Shri Modi added that the initiatives of the government like focusing on the poor and Viksit Bharat Sankalp Yatra to reach the last beneficiary reflect the inspiration of Karpoor Thakur.
The Prime Minister noted that many are visiting Delhi for the first time and shared their excitement and enthusiasm for the Republic Day Celebrations. Touching upon the extreme winter conditions in Delhi, the Prime Minister said that many attendees would have experienced such weather for the first time and also highlighted India’s diverse weather conditions in different regions. He lauded their commitment to rehearsing in such harsh weather conditions and praised their performance today. PM Modi expressed confidence that they will take along with them a part of Republic Day celebrations when they return home. “This is India’s speciality”, the Prime Minister said, “Traveling from one state to another creates new experiences for every citizen.”
“Even though the present generation is referred to as Gen Z”, the Prime Minister said, “I prefer to call you the Amrit Generation.” He underlined that it is the present generation’s energy that will give impetus to the nation’s progress in the Amrit Kaal. Reiterating India’s resolve to become a developed nation by 2047, the Prime Minister emphasized the importance of the next 25 years for the future of India and the present generation. “It is the government’s resolve to fulfill all the dreams of the Amrit Generation, create countless opportunities, and remove all obstacles in their paths”, the Prime Minister said. He stated that the discipline, focused mindset and coordination witnessed in today’s performance are also the basis for realizing the dreams of Amrit Kaal.
The Prime Minister reiterated that ‘Nation First’ should be the guiding principle of the Amrit Generation. The Prime Minister also told the young audience never to allow despair to set in their lives. Stressing the importance of every small contribution, PM Modi, stressed “Yahi Samay hai Sahi Samay hai, Ye Aapka Samay Hai - This is the right time, this is your time.” Stressing the importance of the present moment, the Prime Minister asked the youth to impart strength to their resolve to achieve the goal of Viksit Bharat. And to expand the horizon of knowledge so that Indian geniuses could give new direction to the world and gain new capabilities so that India could solve the world’s problems. He elaborated on the steps for creating new avenues for youth to realize their full potential and mentioned creating new opportunities in newly opened sectors. Shri Modi gave examples of creating new opportunities in the space sector, push towards Ease of Doing Business, creating a private sector in the defence industry, establishing the National Research Foundation and creating modern educational facilities to cater to the 21st century. The Prime Minister also mentioned reforming the education system in India which allows attaining higher education in the mother tongue and not being bound to a particular stream or subject. Encouraging the youth to engage in research and innovation, the Prime Minister mentioned Atal Tinkering Labs which inspire creativity and innovation. He underlined that the government has created new opportunities for girl students who want to make a career by joining the army. “Now, girl students can also be admitted to various Sainik schools”, the Prime Minister said urging them to move forward with full confidence. “Your efforts, your vision, your potential will take India to new heights”, he added.
The Prime Minister expressed delight that all the volunteers are directing their energy in the right place. He noted that personality development is natural for someone who has a sense of discipline, traveled a lot in the country, and who has friends from different regions who speak different languages. “This should not be underestimated”, PM Modi said emphasizing that it is the most important part of one's entire life. He also urged them to make fitness their first priority. and highlighted the need for discipline in maintaining fitness. “Motivation may wane sometimes, but it is the discipline that keeps you on the right path”, Shri Modi remarked underlining that victory is guaranteed in every field if discipline becomes motivation.
Throwing light on his connections with NCC, the Prime Minister said that institutions like NCC, NSS or cultural camps make the youth aware of society and civic duties. He informed about the creation of another organization - ‘My Yuva Bharat’ and urged the youth to register as ‘My Bharat’ Volunteers.
During this Republic Day Celebration, the Prime Minister highlighted the multiple opportunities to witness multiple programs, visit various historical places and meet experts. “This will be an experience that you will remember for the rest of your life. Every year whenever you watch the Republic Day parade, you will remember these days and you will also remember that I told you this”, Shri Modi said. He also urged them to record their experiences and learnings from the Republic Day celebrations which can also be shared with the Prime Minister in writing or video recording on NaMo App. “Today's young generation can stay connected with me continuously through the NaMo App”, PM Modi emphasized.
Concluding the address, the Prime Minister expressed belief and faith in the strength of the youth. He urged them to study hard, be a conscientious citizen, protect the environment, avoid bad habits and be proud of the nation’s heritage and culture. “You have my blessings, my best wishes”, Shri Modi concluded.
Union Minister of Defence, Shri Raj Nath Singh, Union Minister of Sports and Youth Affairs, Shri Anurag Singh Thakur, and Union Ministers of Tribal Affairs, Shri Arjun Munda were present on the occasion among others.