প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা এন.সি.সি কেদেতশিং অমসুং এন.এস.এস ভোলুন্তিয়ারশিংদা ৱা ঙাংখ্রে
“মরম অনি হায়বদি ৭৫শুবা গনতন্ত্র দিবস থৌরম অমসুং মসি ভারতকী নারী শক্তিদা কৎথোকপনা মরম ওইদুনা থৌরম অসি য়াম্না মরুওই”
“রাস্ত্রিয়া বালিকা দিবস অসি ভারতকী ইচানুপীশিংগী থৌনা, খাংবা কনবা অমসুং মাইপাকপশিং হরাওবা ফোঙদোকপা অমনি”
“খুন্নাইগী অচুম্বা অমসুং তোল্লবা কাংলুপশিং য়াইফনবা জন নায়ক কারপুরি থাকুরগী পুন্সি চুপ্পা কৎথোকখি”
“রাজ্য অমদগী অতোপ্পা রাজ্য অমদা চৎপদা মীওই খুদিংমক অনৌবা মহাওশিং ফংই। মসি ভারতকী অখন্নবনি”
“জেৎ অসি অমৃত জেনেরেসন কৌবা ঐনা পাম্মী”
“য়হি সমে হাই, সহি সমে হাই, য়ে অপকা সমে হাই- মসি চপ চারবা মতমনি, মসি অদোমগী মতমনি”
“মতম খর পুক্নিং থৌগৎপা ৱাৎপা য়াই, অদুবু অদোম অচুম্বা লম্বীদা চৎপা হায়বসি থকসি-খাশিনি”
“নহারোলশিং ‘মাই যুব ভারত’ প্লেতফোর্মদা ‘মাই ভারত’ ভোলুন্তরিয়রশিং ওইনা মিং চনগদবনি”
“নমো এপ্পকী খুৎথাংদা ঙসিগী নহা ওইরিবা মীরোলশিং ঐগা লেপ্তনা পাউ ফাওনগদবনি”
24 JAN 2024 5:25PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এন.সি.সি কেদেতশিং অমসুং এন.এস.এস ভোলুন্তিয়ারশিংদা ৱা ঙাংখ্রে। তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, রানি লক্সমী বাইগী পুন্সি উৎপা নাৎকী থৌরমগী চাউথোকচবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌরম অসিনা ঙসি ভারতকী পুৱারি অমুক হিঙ্গৎহল্লে। থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মখোয় গনতন্ত্র দিবস পেরেদকী শরুক অমা ওইরগনি। মরম অনি হায়বদি ৭৫শুবা গনতন্ত্র দিবস থৌরম অমসুং মসি ভারতকী নারী শক্তিদা কৎথোকপনা মরম ওইদুনা থৌরম অসি য়াম্না মরুওই। ভারত শীনবা থুংবগী নুপীশিং শরুক য়ারিবা অসি পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মখোয় মফম অসিদা মথন্থ লাকপা নত্তে, মখোয়গী রাজ্যশিংগী ফজবা, মখোয়গী নাৎ, চৎনবীশিং অমসুং মখোয়গী খুন্নাইগী অফবা ৱাখল্লোনশিং পুদুনা লাক্লি। রাস্ত্রিয়া বালিকা দিবস অসি ভারতকী ইচানুপীশিংগী থৌনা, খাংবা কনবা অমসুং মাইপাকপশিং হরাওবা ফোঙদোকপা অমনি। পুৱারিগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা খুন্নাইগী য়ুম্ফমশিং থোনবদা নুপীশিংনা লৌখিবা থৌদাংশিং ঙসিগী নাৎকী থৌরমশিং অসিনা শাখি অমা ওইরে।
জন নায়ক কারপুরি থাকুরদা ভারত রত্ন পীনবা সরকারনা ৱারেপ লৌখিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি ঙসিগী নহারোলশিংনা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মরমদা খঙবা দরকার ওই অমসুং মহাকগুম্বা মীওই অমদা মনা অসি পীবা সরকারগী লাইবক ফবনি। খম থেংনা লায়রজরবসু অমসুং খুন্নাইগী থোং মান্নদবা মরক্তা মহাক্না হৌগৎলকখিবা অমসুং মহাক্না চীফ মিনিস্তর ওইরকখিবগী মতাংদা মহাক্না নিংশিংখি অমসুং মহাক্না মতম পুম্নমক্তা নোল্লুক্না লৈখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা খুন্নাইগী অচুম্বা পুরক্নবা অমসুং তোল্লবা কাংলুপশিং য়াইফনবা কৎথোকখি। সরকারগী কান্নবশিং খ্বাইগী মনিংদা লৈহৌবা মীওইশিং ফংনবা বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রা পাংথোক্লিবা অসি কারপুর থাকুরগী ইথিলগী মমিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীওই কয়া অমা অহানবা ওইনা দিল্লিদা লাকপনি অমসুং গনতন্ত্র দিবস থৌরমগী মতাংদা মখোয়না হরাওবা কয়া পাউদমখি। থৌরম অসি শরুক য়াবা লাকখিবা মীওই কয়া অহানবা ওইনা দিল্লিদা কা হেন্না ইংবগী ফিবমশিং থেংনগনি অমসুং তোঙান-তোঙানবা লমদমশিংদা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা অইং-অশাগী ফিবমশিং লৈরি। অসিগুম্বা কা হেন্না ইংবা ফিবম অসিদা রিহারসেল পাংথোক্লিবা অসিগীদমক থাগৎলি। মখোয়না য়ুমদা হনখিবা মতমদা মখোয়না গনতন্ত্র দিবস থৌরমশিংগী শরুক অমগা লোয়ননা হনখিগনি হায়বগী থাজবা লৈরি। মসি ভারতকী তোপ-তোপ্পা মশক্নি। রাজ্য অমদগী অতোপ্পা রাজ্য অমদা চৎপদা মীওই খুদিংমক অনৌবা মহাওশিং ফংই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক্কী মীরোল অসি জেনেরেসন ‘জেৎ’ হায়না খঙনরবসু, ঐনা অদোম অমৃত জেনেরেসন হায়না কৌবা পাম্মী। হৌজিক্কী মীরোলগী থৌনানা অমৃত কালদা লৈবাক অসিগী চাউখৎপা ইনোৎ হাপকনি। ২০৪৭দা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনা ভারতকী ৱাশক লৈরিবা মরম্না ভারতকী তুংগীদমক অমসুং হৌজিক্কী মীরোলগীদমক মথং চহি ২৫ অসি য়াম্না মরুওই। অমৃত জেনেরেসনগী মঙলানশিং মঙফাওনহনবা, মশিং থিঙমদ্রবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপা অমসুং মখোয়গী লম্বীশিংদা লৈরিবা অপনবশিং লৌথোকপা হায়বসি সরকারনা ৱারেপনি। ঙসিগী থৌরমদা উখিবা থকসি-খাশি, পুক্নিং চঙবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবা হৈবা অসি অমৃত কালগী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা য়ুম্ফমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ‘লৈবাক্না হান্না’ হায়বা অসি অমৃত জেনেরেসনগী মাইকৈ তাক্কদবা অচুম্বা ৱাখল্লোলশিং ওইগদবনি। নহারোলশিং কৈদৌঙৈদা মখোয়গী পুন্সিদা নিংবা কাইবা লৈহল্লোইদবনি। য়হি সমে হাই, সহি সমে হাই, য়ে অপকা সমে হাই- মসি চপ চারবা মতমনি, মসি অদোমগী মতমনি। বিকসিত ভারতগী পান্দম ফংনবা মখোয়গী ৱাশক ঙাক্নবা নহারোলশিং থৌনা লৈগদবনি। ভারতকী লাইপোকশিংনা মালেমগী অনৌবা মাইকৈ তাক্নবা লৌশিংগী পুক্কৈ পাকথোক-চাউথোকহনগদবনি অমসুং ভারতনা মালেমগী অৱাবশিং কোকহনবা ঙম্নবা অনৌবা তৌবা ঙম্বশিং লৈগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নহারোলশিংগী শক্তিশিং ফুদোক্নবা অনৌবা মফমশিং শেমগৎনবা থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং নৌনা হাংদোকপা সেক্তরশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরে। স্পেস সেক্তরদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরে, ললোন-ইতিক পাংথোকপা লাইহন্নবা থবকশিং ফগৎহল্লে, দিফেন্স ইন্দস্ত্রিদা লনাই কাংবু শরুক য়াবা য়াহল্লে, নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসন লিংখৎলে অমসুং ২১শুবা চহিচাগা চুশিন্নবা ঙম্নবা অনৌবা মহৈলোয়শঙশিং শেমগৎলে। মমালোলদা অৱাংবা থাক্কী লাইরিক-লাইশু তম্বা য়ানবা ভারত্তা লাইরিক-লাইশুগী থবকশিংদা অহোংবা কয়া পুরক্লে আমসুং মসি অকক্নবা সবজেক অমা খক্তদা পায়খৎকদবা নত্তে।
রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসন্দা শরুক য়ানবা নহারোলশিংগী পুক্নিং থৌগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অতল তিনকরিং লেবশিংনা অনৌবা থবকশিং পায়খৎপদা পুক্নিং থৌগৎলে। লান্মীদা শরুক য়ানিংবা মহৈরোয় নুপীমচাশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং সরকারনা পীরে। হৌজিক মহৈরোয় নুপীমচাশিং তোঙান-তোঙানা সৈনিক স্কুলশিংদা মিং চনবা য়ারে। মপুংফবা থাবগা লোয়ননা মখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। নহাক্কী হোৎনবশিং, নহাক্কী পান্দম, নহাক্কী থৌনা অদুনা ভারত অনৌবা থাকশিংদা পুখৎপা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থকসি-খাশি লৈবা, লৈবাক অসিদা লম য়াম্না চৎপা অমসুং তোঙান-তোঙানবা লোলশিং খঙদুনা তোঙান-তোঙানবা লমদমশিংগী মরুপশিং লৈবা কনাগুম্বা অমা মগুন হেনগৎলকপা হায়বসি মহৌশানি। মসি ঐখোয়না লাইনা লৌরোইদবনি। মসি কনাগুম্বা মীওই অমগী পুন্সিগী খ্বাইদগী মরুওইবা শরুক অমনি। নহারোলশিনা মশা ফনা লৈনবা মরুওইনা লৌগদবনি অমসুং হকচাং ফনা লৈনবা থকসি-খাশি লৈবা তঙাইফদে। “মতম খর পুক্নিং থৌগৎপা ৱাৎপা য়াই, অদুবু অদোম অচুম্বা লম্বীদা চৎপা হায়বসি থকসি-খাশিনি। করিগুম্বা থকসি-খাশি লৈরবদি হিরম খুদিংমক্তা শোইদনা মাইপাক্কনি।
মহাক্না এন.সি.সি শরুক য়ারকপা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি এন.সি.সি, এন.এস.এস নত্ত্রগা কলচরেল কেম্পশিংগুম্বা ইন্সতিতুসনশিংনা নহারোলশিং খুন্নাই অমসুং মখোয়গী মথৌশিং মশক খঙহল্লি। ‘মাই যুব ভারত’ কৌবা অতোপ্পা লুপ অমা শেম্লে অমসুং নহারোলশিং ‘মাই যুব ভারত’ প্লেতফোর্মদা ‘মাই ভারত’ ভোলুন্তরিয়রশিং ওইনা মিং চনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অসিগী গনতন্ত্র দিবস থৌরমদা, তোঙান-তোঙানবা থৌরমশিং য়েংনবা, তোঙান-তোঙানবা পুৱারিগী মফমশিং য়েংনবা অমসুং অখঙ-অহৈশিং উনবগী খুদোংচাবা কয়া পীরে। মসি অদোমগী পুন্সি চুপ্পা নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি। অদোমনা গনতন্ত্র দিবস পেরেদ য়েংবা চহি খুদিংদা, নহাক মখোয় নিংশিংলগনি অমসুং ঐনা হায়খিবা ৱাফমশিং অসিশু নহাক নিংশিংগনি। মখোয়না থেংনবশিং নহারোলশিংনা রেকোর্দ তৌশিনগদবনি অমসুং গনতন্ত্র দিবস থৌরমশিংদগী খঙলকপশিং অদু নমো এপ্পতা ভিদিও রেকোদিং ওইনা নত্ত্রগা অইবা ওইনা প্রধান মন্ত্রীদা সিয়ার তৌগদবনি। নমো এপ্পকী খুৎথাংদা ঙসিগী নহা ওইরিবা মীরোলশিং ঐগা লেপ্তনা পাউ ফাওনগদবনি।
লোইশিল্লকপদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থাজবা হায়বসি নহারোলশিংগী মপাঙ্গলনি। লাইরিক কন্না পাগদবনি, মিকুপ-নাহুম শিংবা নাগরিকশিং ওইগদবনি, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনগদবনি, ফত্তবা হৈনবীশিং থাদোক্কদবনি অমসুং লৈবাক্কী হেরিতেচ অমসুং নাৎকীদমক চাউথোকচবা ফাওগদবনি। অদোমগী মফমদা ঐগী বর পীজরি, ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা য়ুনিয়ন দিফেন্স মিনিস্তর শ্রী রাজনাথ সিংহ, স্পোর্তস অমসুং য়ুথ এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুর অমসুং ত্রাইবেল এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অর্জুন মুন্দা য়াওখি।

Prime Minister's Office
PM addresses NCC Cadets and NSS Volunteers
“This occasion is special due to two reasons namely the 75th Republic Day celebrations and its dedication to Nari Shakti of India.”
“Rashtriya Balika Diwas, a celebration of courage, determination and achievements of India’s daughters”
“Jan Nayak Karpoori Thakur’s entire life was dedicated to social justice and upliftment of the deprived sections”
“Traveling from one state to another creates new experiences for every citizen. This is India’s speciality”
“I prefer calling Gen Z, the Amrit Generation”
“Yahi Samay hai, Sahi Samay hai, Ye Aapka Samay Hai - This is the right time, this is your time”
“Motivation may wane sometimes, but it is the discipline that keeps you on the right path”
“Youth must register as ‘My Bharat’ Volunteers on ‘My Yuva Bharat’ platform”
“Today's young generation can stay connected with me continuously through NaMo App”
24 JAN 2024 5:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the NCC Cadets and NSS Volunteers today. Addressing the gathering, the Prime Minister expressed pride in the cultural program depicting the life of Rani Lakshmi Bai and said that it has brought India’s history alive today. He praised the efforts of the team involved in the program and stated that they will now be a part of the Republic Day Parade. “This occasion”, the Prime Minister said, “is special due to two reasons namely the 75th Republic Day celebrations and its dedication to Nari Shakti of India.” Referring to the women participants from across India, Shri Modi said that they are not here alone but have brought along the essence of their respective states, their culture, traditions and the forward-thinking of their societies. Noting another special occasion today, the Prime Minister mentioned Rashtriya Balika Diwas which is a celebration of their courage, determination and achievements. “Daughters of India have the capability to reform the society for good”, the Prime Minister said highlighting the contributions of women in laying the foundations of society in different historical periods, a belief which was witnessed in today’s cultural performance.
Mentioning the Government’s decision of Bharat Ratna for Jan Nayak Karpoori Thakur, PM Modi marked this as the government's good fortune and underlined the need for the young generation of today to know about the great personality. The Prime Minister recalled his rise despite extreme poverty and social inequality as he became Chief Minister and always maintained his down-to-earth humility. “His entire life was dedicated to social justice and upliftment of the deprived sections”, the Prime Minister said. Shri Modi added that the initiatives of the government like focusing on the poor and Viksit Bharat Sankalp Yatra to reach the last beneficiary reflect the inspiration of Karpoor Thakur.
The Prime Minister noted that many are visiting Delhi for the first time and shared their excitement and enthusiasm for the Republic Day Celebrations. Touching upon the extreme winter conditions in Delhi, the Prime Minister said that many attendees would have experienced such weather for the first time and also highlighted India’s diverse weather conditions in different regions. He lauded their commitment to rehearsing in such harsh weather conditions and praised their performance today. PM Modi expressed confidence that they will take along with them a part of Republic Day celebrations when they return home. “This is India’s speciality”, the Prime Minister said, “Traveling from one state to another creates new experiences for every citizen.”
“Even though the present generation is referred to as Gen Z”, the Prime Minister said, “I prefer to call you the Amrit Generation.” He underlined that it is the present generation’s energy that will give impetus to the nation’s progress in the Amrit Kaal. Reiterating India’s resolve to become a developed nation by 2047, the Prime Minister emphasized the importance of the next 25 years for the future of India and the present generation. “It is the government’s resolve to fulfill all the dreams of the Amrit Generation, create countless opportunities, and remove all obstacles in their paths”, the Prime Minister said. He stated that the discipline, focused mindset and coordination witnessed in today’s performance are also the basis for realizing the dreams of Amrit Kaal.
The Prime Minister reiterated that ‘Nation First’ should be the guiding principle of the Amrit Generation. The Prime Minister also told the young audience never to allow despair to set in their lives. Stressing the importance of every small contribution, PM Modi, stressed “Yahi Samay hai Sahi Samay hai, Ye Aapka Samay Hai - This is the right time, this is your time.” Stressing the importance of the present moment, the Prime Minister asked the youth to impart strength to their resolve to achieve the goal of Viksit Bharat. And to expand the horizon of knowledge so that Indian geniuses could give new direction to the world and gain new capabilities so that India could solve the world’s problems. He elaborated on the steps for creating new avenues for youth to realize their full potential and mentioned creating new opportunities in newly opened sectors. Shri Modi gave examples of creating new opportunities in the space sector, push towards Ease of Doing Business, creating a private sector in the defence industry, establishing the National Research Foundation and creating modern educational facilities to cater to the 21st century. The Prime Minister also mentioned reforming the education system in India which allows attaining higher education in the mother tongue and not being bound to a particular stream or subject. Encouraging the youth to engage in research and innovation, the Prime Minister mentioned Atal Tinkering Labs which inspire creativity and innovation. He underlined that the government has created new opportunities for girl students who want to make a career by joining the army. “Now, girl students can also be admitted to various Sainik schools”, the Prime Minister said urging them to move forward with full confidence. “Your efforts, your vision, your potential will take India to new heights”, he added.
The Prime Minister expressed delight that all the volunteers are directing their energy in the right place. He noted that personality development is natural for someone who has a sense of discipline, traveled a lot in the country, and who has friends from different regions who speak different languages. “This should not be underestimated”, PM Modi said emphasizing that it is the most important part of one's entire life. He also urged them to make fitness their first priority. and highlighted the need for discipline in maintaining fitness. “Motivation may wane sometimes, but it is the discipline that keeps you on the right path”, Shri Modi remarked underlining that victory is guaranteed in every field if discipline becomes motivation.
Throwing light on his connections with NCC, the Prime Minister said that institutions like NCC, NSS or cultural camps make the youth aware of society and civic duties. He informed about the creation of another organization - ‘My Yuva Bharat’ and urged the youth to register as ‘My Bharat’ Volunteers.
During this Republic Day Celebration, the Prime Minister highlighted the multiple opportunities to witness multiple programs, visit various historical places and meet experts. “This will be an experience that you will remember for the rest of your life. Every year whenever you watch the Republic Day parade, you will remember these days and you will also remember that I told you this”, Shri Modi said. He also urged them to record their experiences and learnings from the Republic Day celebrations which can also be shared with the Prime Minister in writing or video recording on NaMo App. “Today's young generation can stay connected with me continuously through the NaMo App”, PM Modi emphasized.
Concluding the address, the Prime Minister expressed belief and faith in the strength of the youth. He urged them to study hard, be a conscientious citizen, protect the environment, avoid bad habits and be proud of the nation’s heritage and culture. “You have my blessings, my best wishes”, Shri Modi concluded.
Union Minister of Defence, Shri Raj Nath Singh, Union Minister of Sports and Youth Affairs, Shri Anurag Singh Thakur, and Union Ministers of Tribal Affairs, Shri Arjun Munda were present on the occasion among others.