ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହାଲୱା ଉତ୍ସବ ସହ ଆରମ୍ଭ ହେଲା ଅନ୍ତରୀଣ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ
24 JAN 2024 6:41PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଭାଗବତ କିଷାନରାଓ କରାଡ଼ଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଆଜି ନର୍ଥ ବ୍ଲକରେ ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ହାଲୱା ଉତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି।
ବଜେଟ ପ୍ରସ୍ତୁତିର "ଲକ୍-ଇନ୍" ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ହାଲୱା ଉତ୍ସବ ପାଳିତ ହୁଏ ।
ପୂର୍ବ ତିନୋଟି ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ବଜେଟ୍ ପରି ଅନ୍ତରୀଣ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟ କାଗଜବିହୀନ ଆକାରରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ୨୦୨୪ ଫେବ୍ରୁଆରି ପହିଲାରେ ଅନ୍ତରୀଣ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବ।
ବାର୍ଷିକ ଆର୍ଥିକ ବିବରଣୀ (ସାଧାରଣତଃ ବଜେଟ୍ ନାମରେ ପରିଚିତ), ଅନୁଦାନ ଦାବି (ଡିଜି), ଅର୍ଥ ବିଲ୍ ଇତ୍ୟାଦି ସମେତ ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ଦସ୍ତାବିଜ "କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍" ରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଯାହା କି ଡିଜିଟାଲ ସୁବିଧାର ସରଳ ରୂପ ବ୍ୟବହାର କରି ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ (ସାଂସଦ) ଏବଂ ସାଧାରଣ ଜନତା ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବଜେଟ୍ ଦସ୍ତାବିଜକୁ ସହଜରେ ଭାବରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବ । ଏହା ଦ୍ୱିଭାଷିକ (ଇଂରାଜୀ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀ) ଏବଂ ଉଭୟ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ୍ ଓ ଆଇଓଏସ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଆପ୍ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ (www.indiabudget.gov.in) ରୁ ମଧ୍ୟ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରାଯାଇପାରିବ।
ଫେବ୍ରୁଆରି ୧ , ୨୦୨୪ରେ ସଂସଦରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବଜେଟ୍ ଭାଷଣ ଶେଷ ହେବା ପରେ ବଜେଟ୍ ଦସ୍ତାବିଜ ମୋବାଇଲ୍ ଆପରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
ହଲୱା ଉତ୍ସବରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଅର୍ଥ ସଚିବ ତଥା ବ୍ୟୟ ସଚିବ ଡ. ଟି.ଭି. ସୋମନାଥନ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ସେଠ; ଡିଆଇପିଏଏମ୍ ସମ୍ପାଦକ ତୁହିନ କାନ୍ତ ପାଣ୍ଡେ; ରାଜସ୍ୱ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ମାଲହୋତ୍ରା; କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ବୋର୍ଡ (ସିବିଡିଟି)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ନିତିନ ଗୁପ୍ତା; କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ଓ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ବୋର୍ଡ (ସିବିଆଇସି)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ କୁମାର ଅଗ୍ରୱାଲ; ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ (ବଜେଟ୍) ଆଶିଷ ବଚ୍ଚାନିଙ୍କ ସମେତ ବଜେଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ସଂକଳନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ନିୟୋଜିତ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟ ଅଧିକାରୀ ଓ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ବଜେଟ୍ ପ୍ରେସ୍ ବୁଲି ପ୍ରସ୍ତୁତି ର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।

Ministry of Finance
Final stage of preparations for Interim Union Budget 2024 commences with Halwa Ceremony
24 JAN 2024 6:41PM by PIB Delhi
The Halwa ceremony, marking the final stage of the Budget preparation process for Interim Union Budget 2024, was held in North Block, today, in the presence of Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman and Union Minister of State for Finance Dr. Bhagwat Kisanrao Karad.
A customary Halwa ceremony is performed every year before the “lock-in” process of Budget preparation begins.
Like the previous three full Union Budgets, Interim Union Budget 2024 will also be delivered in paperless form. The Interim Union Budget 2024 is to be presented on 1st February, 2024.
All the Union Budget documents, including the Annual Financial Statement (commonly known as Budget), Demand for Grants (DG), Finance Bill etc. as prescribed by the Constitution, will available on the “Union Budget Mobile App” for hassle-free access of Budget documents by Members of Parliament (MPs) and the general public using the simplest form of digital convenience. It is bilingual (English & Hindi) and will be available on both Android and iOS platforms. The App can also be downloaded from the Union Budget Web Portal (www.indiabudget.gov.in).
The Budget documents will be available on the Mobile App after the completion of the Budget Speech by the Union Finance Minister in Parliament on 1st February, 2024.
At the Halwa Ceremony, the Union Finance Minister was also accompanied by Dr. T.V. Somanathan, Finance Secretary & Secretary Expenditure; Shri Ajay Seth, Secretary, Economic Affairs; Shri Tuhin Kanta Pandey, Secretary, DIPAM; Shri Sanjay Malhotra, Secretary, Revenue; Shri Nitin Gupta, Chairman, Central Board for Direct taxes (CBDT); Shri Sanjay Kumar Agarwal, Chairman, Central Board for Indirect Taxes and Customs (CBIC); and Shri Ashish Vachhani, Additional Secretary (Budget), besides others officers and staff of the Ministry of Finance, involved in the Budget preparation and compilation process, were also present on the occasion.
As part of the ceremony, the Union Finance Minister also took a round of the Budget Press and reviewed the preparations besides extending her best wishes to the officials concerned.