প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আই শ্ৰী সোণল মাতাৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ অসমীয়া অনুবাদ
13 JAN 2024 12:00PM by PIB Guwahati
বৰ্তমানৰ আধ্যাত্মিক নেতা (গাদিপতি) পুজ্য কাঞ্চন মা, আৰু প্ৰশাসক পূজ্য গিৰীশ আপা! আজি পৱিত্ৰ পৌষ মাহত আমি সকলোৱে আই শ্ৰী সোণল মাৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰি আছোঁ। মা সোণলৰ আশীৰ্বাদত এই পৱিত্ৰ অনুষ্ঠানটোৰ সৈতে জড়িত হোৱাটো সঁচাকৈয়ে এক সৌভাগ্যৰ বিষয়। সমগ্ৰ চাৰণ সমাজ, প্ৰশাসক আৰু সোণল মাৰ ভক্তসকলক অভিনন্দন জনাইছোঁ। চাৰণ সমাজৰ বাবে শ্ৰদ্ধা, শক্তি আৰু পৰম্পৰাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে মাধড়া ধামে এক বিশেষ স্থান দখল কৰিছে। মই আইৰ চৰণত সেৱা আৰু শ্ৰদ্ধা জনাইছোঁ।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
এই তিনিদিনীয়া জন্ম শতবাৰ্ষিকী উৎসৱৰ সময়ত শ্ৰী সোণল মাৰ স্মৃতিয়ে আমাক ঘেৰি ধৰিছে। দেৱীৰ অৱতাৰ সোণল মা এই কথাৰ সাক্ষা উদাহৰণ হৈ আছে যে ভাৰত ভূমি কোনো যুগতে অৱতাৰী আত্মাৰ পৰা বঞ্চিত হোৱা নাই। বিশেষকৈ গুজৰাটৰ সৌৰাষ্ট্ৰ হৈছে মহান ঋষি আৰু ব্যক্তিত্বৰ জন্মস্থান যিয়ে সমগ্ৰ মানৱতাৰ বাবে তেওঁলোকৰ পোহৰ বিকিৰণ কৰিছে। পবিত্ৰ গিৰনাৰে ভগৱান দত্তাত্ৰেয় আৰু আন বহুতো ঋষিৰ উপস্থিতি প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। সৌৰাষ্ট্ৰৰ 'সনাতন সন্ত' পৰম্পৰাত শ্ৰী সোণল মা আধুনিক যুগৰ বাবে প্ৰকাশ স্তম্ভৰ দৰে আছিল। তেওঁৰ আধ্যাত্মিক শক্তি, মানৱীয় শিক্ষা আৰু তপস্যাই তেওঁৰ ব্যক্তিত্বত এক ঐশ্বৰিক আকৰ্ষণ সৃষ্টি কৰিছিল, যি জুনাগড় আৰু মুন্দ্ৰাৰ সোণল ধামত প্ৰতিধ্বনিত হৈ আছে।
ভাই-ভনীসকল,
সোণল মায়ে তেওঁৰ গোটেই জীৱনটো ৰাজহুৱা কল্যাণ, দেশৰ সেৱা আৰু ধৰ্মৰ বাবে উৎসৰ্গিত কৰিছিল। তেওঁ ভগত বাপু, বিনোবা ভাৱে, ৰবি শংকৰ মহাৰাজ, কানুভাই লাহেৰী আৰু কল্যাণ শেঠৰ দৰে বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ সৈতে কাম কৰিছিল। চাৰণ সম্প্ৰদায়ৰ পণ্ডিতসকলৰ মাজত তেওঁ এক বিশেষ স্থান দখল কৰিছিল। তেওঁ বহুতো যুৱক-যুৱতীক দিশ দেখুৱাই জীৱন সলনি কৰিছিল। শিক্ষা, নিচাৰ আসক্তি নিৰ্মূল আৰু সামাজিক কল্যাণৰ বাবে তেওঁৰ অৱদান লক্ষণীয় আছিল। সোণল মায়ে সমাজক অশুভ আচৰণৰ পৰা ৰক্ষা কৰিবলৈ কাম কৰি গৈছিল। তেওঁ কচ্ছৰ ভোভাৰ গাঁৱৰ পৰা এটা বৃহৎ প্ৰতিজ্ঞা অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ সকলোকে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিবলৈ আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল হ'বলৈ শিকাইছিল। তেওঁ পশুধনৰ ওপৰতো সমানে গুৰুত্ব দিছিল। তেওঁ সদায় পশুধনৰ সুৰক্ষাৰ বাবে কাম কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
আধ্যাত্মিক আৰু সামাজিক কৰ্মৰ উপৰিও, সোণল মা দেশৰ একতা আৰু অখণ্ডতাৰ এগৰাকী মজবুত প্ৰহৰী আছিল। ভাৰত বিভাজনৰ সময়ত, যেতিয়া জুনাগড়ক কাঢ়ি নিয়াৰ ষড়যন্ত্ৰ চলিছিল, তেতিয়া ইয়াৰ বিৰুদ্ধে সোণল মা দেৱী চণ্ডীৰ দৰে দৃঢ়তাৰে থিয় হৈছিল।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আই শ্ৰী সোণল মায়ে দেশ, চাৰণ সম্প্ৰদায় আৰু দেৱী সৰস্বতীৰ সকলো উপাসকলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াইছিল। চাৰণ সম্প্ৰদায়ে আমাৰ শাস্ত্ৰত এক বিশেষ স্থান আৰু সন্মান লাভ কৰিছে। ভাগৱত পুৰাণৰ দৰে গ্ৰন্থ অনুসৰি, চাৰণ সম্প্ৰদায়ক শ্ৰী হৰিৰ প্ৰত্যক্ষ বংশধৰ বুলি বিশ্বাস কৰা হয়। এই সম্প্ৰদায়ৰ ওপৰত দেৱী সৰস্বতীৰ আশীৰ্বাদ আছে। সেয়েহে, পূজ্য থাৰণ বাপু, পুজ্য ইস্বৰ দাস জী, পিংগলশী বাপু, পুজ্য কাগ বাপু, মেৰুভা বাপু, শংকৰদান বাপু, শম্ভুদান জী, ভজনিক নাৰায়ণস্বামী, হেমুভাই গধৱী, পদ্মশ্ৰী কবি দাদ, আৰু পদ্মশ্ৰী ভিখুদান গাধভিকে ধৰি বহু পণ্ডিতে চাৰন সাহিত্য সমৃদ্ধ কৰিছে। বিশাল চাৰণ সাহিত্য এতিয়াও এই মহান পৰম্পৰাৰ প্ৰমাণ। দেশপ্ৰেমমূলক গীতেই হওঁক বা আধ্যাত্মিক শিক্ষাই হওঁক, চাৰণ সাহিত্যই বহু শতাব্দী ধৰি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। শ্ৰী সোণল মাৰ শক্তিশালী ভাষণ ইয়াৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। তেওঁ কেতিয়াও পৰম্পৰাগত পদ্ধতিৰ জৰিয়তে শিক্ষা লাভ কৰা নাছিল। কিন্তু সংস্কৃত ভাষা আৰু শাস্ত্ৰৰ জ্ঞানৰ ওপৰত সোনল মাৰ গভীৰ আধিপত্য অসাধাৰণ আছিল। তেওঁৰ মুখৰে যিয়ে ৰামায়ণৰ মধুৰ কাহিনী শুনিছে, তেওঁ সেয়া কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে। আমি সকলোৱে কল্পনা কৰিব পাৰোঁ যে ২২ জানুৱাৰীত অযোধ্যাত শ্ৰী ৰাম মন্দিৰৰ অভিষেক অনুষ্ঠানত শ্ৰী সোণল মাৰ আত্মা কিমান সুখী হ'ব। আজি এই উপলক্ষে মই আপোনালোক সকলোকে, প্ৰতিটো পৰিয়ালক ২২ জানুৱাৰীত এটা চাকি (শ্ৰী ৰাম জ্যোতি) জ্বলাবলৈ অনুৰোধ জনাইছোঁ। কালিৰ পৰা, আমি আমাৰ মন্দিৰসমূহত এক বিশেষ পৰিচ্ছন্নতা অভিযানো আৰম্ভ কৰিছোঁ। আমি এই দিশত একেলগে কাম কৰিব লাগিব। মই নিশ্চিত যে এনে প্ৰচেষ্টাৰ ফলত শ্ৰী সোণল মাৰ সুখ বহুগুণে বৃদ্ধি পাব। এনে প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা আমি একেলগে শ্ৰী সোণল মাৰ আনন্দ বৃদ্ধি কৰিব পাৰোঁ।
বন্ধুসকল,
আজিৰ যুগত, যিহেতু ভাৰতে উন্নয়ন আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ লক্ষ্যেৰে কাম কৰি আছে, শ্ৰী সোণল মাৰ অনুপ্ৰেৰণাই আমাক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিছে। এই লক্ষ্যবোৰ প্ৰাপ্তিৰ ক্ষেত্ৰত চাৰণ সমাজৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। সোনল মায়ে দিয়া ৫১ টা আদেশই চাৰণ সম্প্ৰদায়ক নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে। চাৰণ সম্প্ৰদায়ে এইবোৰ কেতিয়াও পাহৰিব নালাগে আৰু সমাজত সজাগতা সৃষ্টিৰ কাম অব্যাহত ৰাখিব লাগে। মোক কোৱা হৈছে যে, সামাজিক সম্প্ৰীতি শক্তিশালী কৰিবলৈ মাধড়া ধামত সদাব্ৰতৰ এক নিৰন্তৰ যজ্ঞও চলি আছে। মই এই প্ৰচেষ্টাৰো শলাগ লৈছোঁ। মই নিশ্চিত যে মাধড়া ধামে ভৱিষ্যতেও ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ এনে অগণন ৰীতি-নীতিক গতি প্ৰদান কৰি যাব। শ্ৰী সোণল মাৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উৎসৱত সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা।
ইয়াৰ সৈতে, আপোনালোক সকলোকে বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister's video message at Aai Shri Sonal Mata's Birth Centenary Program
13 JAN 2024 12:00PM by PIB Delhi
The current spiritual leader (Gaadipati) Pujya Kanchan Maa, and Administrator Pujya Girish Apa! Today, in the auspicious month of Poush, we are all observing the birth centenary of Aai Shri Sonal Maa. It is indeed a privilege to be associated with this sacred event under the blessings of Mother Sonal. Congratulations to the entire Charan community, administrators, and devotees of Sonal Maa. Madhada Dham holds a special place as a centre of reverence, power, and traditions for the Charan community. I humbly present myself at the feet of Shri Aai and pay my respects to her.
Family members,
During this three-day birth centenary festival, memories of Shri Sonal Maa surround us. Sonal Maa, an incarnation of the Goddess, exemplified that the land of Bharat has never been devoid of incarnate souls. Saurashtra, Gujarat, in particular, has been the birthplace of great sages and personalities who have radiated their light for the entire humanity. Sacred Girnar has witnessed the presence of Lord Dattatreya and numerous other sages. In the 'Sanatan sant' tradition of Saurashtra, Shri Sonal Maa was a beacon of light for the modern era. Her spiritual energy, humanitarian teachings, and penance created a divine charm in her personality that continues to resonate in Sonal Dham of Junagadh and Mundra.
Brothers and sisters,
Sonal Maa dedicated her entire life to public welfare, service to the country, and religion. She worked with eminent personalities like Bhagat Bapu, Vinoba Bhave, Ravi Shankar Maharaj, Kanubhai Laheri, and Kalyan Sheth. She held a special place among the scholars of the Charan community. She changed the lives of many youngsters by showing them direction. Her contributions to education, the eradication of addiction, and societal well-being were remarkable. Sonal Maa continued to work to save the society from evil practices. She had started a massive pledge campaign from Vovar village of Kutch. She taught everyone to work hard and become self-reliant. She laid equal importance on livestock. She always advocated for the protection of livestock.
Friends,
In addition to her spiritual and social work, Sonal Maa was a stalwart guardian of the unity and integrity of the country. During the partition of Bharat, when conspiracies aimed to take away Junagadh, Sonal Maa stood resolute, akin to Goddess Chandi.
Family members,
Aai Shri Sonal Maa made significant contributions to the country, the Charan society, and all worshippers of Goddess Saraswati. The Charan community holds a special place and respect in our scriptures. According to texts of Bhagwat Purana, the Charan community is believed to be the direct descendants of Shri Hari. This community has the blessings of Goddess Saraswati. That is why, many scholars, including Pujya Tharan Bapu, Pujya Isar Das Ji, Pingalshi Bapu, Pujya Kag Bapu, Merubha Bapu, Shankardan Bapu, Shambhudan Ji, Bhajanik Narayan swamy, Hemubhai Gadhvi, Padmashree Kavi Dad, and Padmashree Bhikhudan Gadhvi, have enriched Charan literature. The vast Charan literature is still a proof of this great tradition. Be it patriotic songs or spiritual teachings, Charan literature has played an important role for centuries. The powerful speech of Shri Sonal Maa has been a great example of the same. She never received education through traditional methods. But Sonal Maa's profound command over Sanskrit language and knowledge of scriptures, was extraordinary. Her powerful speeches and the saga of Ramayana, shared by her, remain exemplary. Whoever heard the saga of Ramayana from her could never forget it. We all can imagine how happy the soul of Shri Sonal Maa will be during the consecration ceremony of Shri Ram Temple in Ayodhya on 22nd January. Today, on this occasion, I would also urge all of you, every household, to light a lamp (Sri Ram Jyoti) on 22nd January. Since yesterday, we have also started a special cleanliness drive in our temples. We need to work together in this direction as well. I am sure, with such efforts, the happiness of Shri Sonal Maa will increase manifold. Together, with such efforts, we can amplify the joy of Shri Sonal Maa.
Friends,
In today's era, as Bharat strives for development and self-reliance, the inspiration from Shri Sonal Maa rejuvenates us. The Charan society has a vital role in achieving these goals. The 51 orders given by Sonal Maa provide guidance to the Charan community. The Charan community should never forget these and continue the work of creating awareness in the society. I have been told that, to strengthen social harmony, a continuous Yagya of Sadavrat is also going on in Madhada Dham. I also appreciate this effort. I am confident that Madhada Dham will continue to give impetus to countless such rituals of nation building in the future as well. My best wishes to all on the birth centenary festival of Shri Sonal Maa.
With this, thank you all very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.