Prime Minister's Office
PM inaugurates 27th National Youth Festival in Nashik, Maharashtra
“Swami Vivekanand filled the county with new energy and enthusiasm during the period of slavery”
“Conduct cleanliness campaigns in all the temples of the country on the auspicious occasion of the consecration of Ram Temple”
“The world is looking towards India as a new skilled force”
“Youth of today have a chance to make history, to register their names in history”
“Today, the mood and style of the country are youthful”
“Advent of Amrit Kaal is filled with pride for India. Youth must take India forward in this Amrit Kaal to make a ‘Viksit Bharat’”
“Greater participation of youth in democracy will create a better future for the nation”
“First-time voters can bring new energy and strength to India’s democracy”
“Upcoming 25 years of Amrit Kaal is a period of duty for youth. When youth keep their duties paramount, the society will progress and the country will also progress”
12 JAN 2024 2:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 27th National Youth Festival in Nashik, Maharashtra today. Shri Modi paid floral tributes to the portrait of Swami Vivekanand and Rajmata Jijau. He also witnessed a march past by the state’s team and a cultural program on the theme of ‘Viksit Bharat @ 2047 - Yuva ke liye, Yuva ke dwara’ which included Rhythmic gymnastics, Mallakhamb, Yogasana and National Youth Festival song.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today marks the occasion of India’s youth power and is dedicated to the great personality of Swami Vivekanand who filled the county with new energy and enthusiasm during the period of slavery. Shri Modi conveyed his best wishes to all youth on the occasion of National Youth Day which is celebrated on the birth anniversary of Swami Vivekanand. He also noted the birth anniversary of Rajmata Jijabai, the symbol of India’s women power and expressed gratitude for being present in Maharashtra on this occasion.
Prime Minister Modi said it is not a coincidence that the land of Maharashtra has produced so many great personalities and it is the effect of the virtuous and brave soil. This land, the Prime Minister said, through great personalities like Rajmata Jijabai gave rise to Chhatrapati Shivaji, produced great women leaders like Devi Ahilyabai Holkar and Ramabai Ambedkar, and greats like Lokmanya Tilak, Veer Savarkar, Anant Kanhere, Dadasaheb Potnis and Chapekar Bandhu among others. “Lord Shree Ram spent a lot of time in the land of Panchwati, Nashik”, the Prime Minister said as he bowed to the land of the greats. Recalling his clarion call to run a cleanliness campaign and cleanse the places of worship in India before the 22nd of January this year, the Prime Minister mentioned performing darshan and pooja at Shree Kalaram Temple in Nashik. He reiterated the need to carry out cleanliness campaigns in all temples, shrines and centers of pilgrimage in the country and contribute to the cause before the consecration ceremony of the soon-to-be-inaugurated Shree Ram Temple.
Highlighting the tradition of keeping Yuvashakti paramount, PM Modi, quoting Sri Aurobindo and Swami Vivekananda, credited the youth power for India's entry into the top 5 economies of the world. He also mentioned India being among the top 3 startup ecosystems, record number of patents, and becoming a major manufacturing hub as a manifestation of the youth power of the nation.
PM Modi emphasized that the current moment of ‘Amrit Kaal’ is a unique moment for the youth of India. Recalling the epoch-defining contributions of personalities like M Visvesvaraya, Major Dhyan Chand, Bhagat Singh, Chandrashekhar Azad, Batukeshwar Dutt, Mahatma Phule, Savitri Bai Phule, the Prime Minister reminded the youth of their similar responsibilities during the ‘Amrit Kaal’. He asked them to work to take the nation to new heights. In the light of this unique opportunity, the Prime Minister said “I consider you the most fortunate generation in the history of India. I know the youth of India can achieve this goal”. The Prime Minister noted his satisfaction with the speed with which youth are getting linked with the MY-Bharat portal. In less than 75 days, 1.10 crore youths have registered on the portal.
Noting that the present government has provided a sea of opportunities and obliterated all obstacles for the youth of India as the dispensation completes 10 years in power, the Prime Minister mentioned the development of a modern and dynamic ecosystem in place in sectors of education, employment, entrepreneurship, emerging sectors, startups, skills and sports. He touched upon the implementation of the New Educational Policy, the development of a modern skilling ecosystem, the implementation of PM Vishwakarma Yojna for artists and handicrafts sector, upskilling of crores of youth with PM Kaushal Vikas Yojna, and setting up new IITs and NITs in the country. “The world is looking towards India as a new skilled force”, Shri Modi remarked as he spoke about providing training to the youth who wish to showcase their skills to the world. He stated that the mobility agreements established by the government with countries like France, Germany, the UK, Australia, Italy, Austria etc. are hugely benefiting the youth of the country.
PM Modi declared, “Today, a new horizon of opportunities is being opened for the youth and the government is working with full force for that.” He mentioned the enabling environment being created in the sectors like drone, animation, gaming, coming, visual effects, atomic, space and mapping sectors. Emphasizing exponentially fast progress under the current government, the Prime Minister said the growth of highways, modern trains, world-class airports, digital services like vaccination certificates, and affordable data are opening new avenues for the youth of the country.
“Today, the mood and style of the country are youthful”, the Prime Minister said as he underlined that the youth of today do not lag but lead the way. Therefore, the Prime Minister said that India has become a leader in technology as he gave examples of the successful Chandrayaan 3 and Aditya L1 missions. He also referred to the ‘Made in India’ INS Vikrant, an indigenously made cannon used for the ceremonial gun salute during Independence Day, and Tejas fighter planes. Among other aspects, Shri Modi mentioned the extensive use of UPI or digital payments in small shops to the biggest shopping malls. “The advent of Amrit Kaal is filled with pride for India”, Shri Modi said urging the youth to take India forward in this Amrit Kaal to make India a ‘Viksit Bharat’.
The Prime Minister told the young generation that this is the time to give new wings to their dreams. “Now We do not just have to overcome challenges. We have to set new challenges for ourselves”, said the Prime Minister while listing the new goals of a 5 trillion dollar economy, becoming the 3rd largest economy, becoming a hub of manufacturing and responsibilities like working to prevent climate change and promoting natural farming.
Explaining the basis of his faith in the young generation, PM Modi said, “During this period, a young generation is being prepared in the country, which is completely free from the pressure and influence of slavery. The youth of this generation are saying with confidence – development as well as heritage.” He said that the world is recognizing the value of yoga and Ayurveda and Indian youth is becoming brand ambassadors of Yoga and Ayurveda.
Urging the youth to enquire through their grandparents about the consumption of bajra roti, kodo-kutki, ragi-jowar during their times, the Prime Minister pointed out that it was the mentality of slavery which led to this food being associated with poverty and found its way out of Indian kitchens. He underlined that the government has given a new identity to millets and coarse grains as superfoods, thereby making a comeback in Indian households as Shree Anna. “Now you have to become the brand ambassador of these cereals. Your health will also improve with food grains and small farmers of the country will also benefit”, Shri Modi added.
The Prime Minister asked the youth to serve the nation through the medium of politics. He mentioned the hope that world leaders repose in India nowadays. “There is a reason for this hope, this aspiration – India is the Mother of Democracy. The greater the participation of youth in democracy, the better will be the future of the nation.” He suggested that their participation will dilute dynasty politics. He also asked them to express their opinion through voting. To first-time voters, he said, “First-time voters can bring new energy and strength to our democracy.”
“The upcoming 25 years of Amrit Kaal is a period of duty for you”, the Prime Minister exhorted, “When you keep your duties paramount, the society will progress and the country will also progress.” Recalling his request from the Red Fort, the Prime Minister reiterated and urged the youth to promote the use of local products, make use of only Made in India products, keep away from any kind of drugs and addiction, raise their voices against using abusive words in the name of mothers, sisters and daughters and put an end to such evils.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the youth of India will fulfill every responsibility with full devotion and ability. “The lamp that we have lit to realize the dream of a strong, capable and competent India will become an immortal light and illuminate the world in this immortal age”, PM Modi concluded.
Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar, Union Minister for Sports and Youth Affairs, Shri Anurag Singh Thakur and Union Minister of State for Sports and Youth Affairs, Shri Nisith Pramanik were present on the occasion among others.
Background
It has been the constant endeavor of the Prime Minister to make youth a key part of the country's development journey. In another effort in this endeavor, the Prime Minister inaugurated the 27th National Youth Festival (NYF) in Nashik.
The National Youth Festival is organized every year from 12th to 16th January, with the 12th of January being the birth anniversary of Swami Vivekananda. The host state for the Festival this year is Maharashtra. The theme of this year’s Festival is Viksit Bharat@ 2047: युवा के लिए, युवा के द्वारा.
NYF seeks to create a forum where youth from different regions of India can share their experiences and strengthen foundations for a united nation, in the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. About 7500 youth delegates from across the country are participating in the NYF at Nashik. Various events including cultural performances, indigenous sports, Declamation & Thematic Based Presentation, Young Artist Camp, Poster Making, Story Writing, Youth Convention, Food Festival etc. are being organized.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ নাছিকত ‘২৭ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ’ উদ্বোধন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
"দাসত্বৰ সময়ছোৱাত স্বামী বিবেকানন্দই নতুন শক্তি আৰু উৎসাহেৰে দেশখন উদ্বেলিত কৰি তুলিছিল"
"ৰাম মন্দিৰৰ প্ৰাণ প্ৰতিস্থাৰ পৱিত্ৰ উপলক্ষত দেশৰ সকলো মন্দিৰৰ চৌহদ পৰিষ্কাৰণৰ অভিযান চলাওক"
"দক্ষতাৰ এক নতুন শক্তিৰ ৰূপত ভাৰতলৈ দৃষ্টি নিক্ষেপ কৰিছে বিশ্বই"
"আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ইতিহাস ৰচাৰ, ইতিহাসত তেওঁলোকৰ নাম পঞ্জীয়ন কৰাৰ সুযোগ আহিছে"
"আজি দেশৰ মনোভাৱ আৰু শৈলী যৌৱনদীপ্ত হৈছে"
12 JAN 2024 2:44PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ নাছিকত ‘২৭ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ’ৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে স্বামী বিবেকানন্দ আৰু ‘ৰাজমাতা’ জিজাবাইৰ প্ৰতিকৃতিত পুষ্পাঞ্জলি অৰ্পণ কৰে। তেওঁ যুৱক-যুৱতীসকলৰ এক সমদলযাত্ৰা আৰু 'বিকশিত ভাৰত @ ২০৪৭ - যুৱ কে লিয়ে, যুৱ কে দ্বাৰা' বিষয়বস্তু সম্বলিত এক সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচীও প্ৰত্যক্ষ কৰে। এই কাৰ্যক্ৰমত ‘ৰিদমিক জিমনাষ্টিক’, ‘মালখাম্ব’, ‘যোগসান’ আৰু ‘ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ’ৰ শীৰ্ষগীত অন্তৰ্ভুক্ত আছিল।
সমবেত সকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ভাৰতৰ যুৱ শক্তিক উদ্দেশি এই উত্সৱ অনুষ্ঠিত হোৱাৰ লগতে দাসত্বৰ সময়ছোৱাত নতুন শক্তি আৰু উৎসাহেৰে দেশক উদ্বেলিত কৰি তোলা স্বামী বিবেকানন্দৰ মহান ব্যক্তিত্বৰ প্ৰতি সমৰ্পিত হৈছে। স্বামী বিবেকানন্দৰ জয়ন্তী উপলক্ষে উদযাপন কৰা ‘ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ দিৱস’ত শ্ৰী মোদীয়ে যুৱপ্ৰজন্মলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ নাৰী শক্তিৰ প্ৰতীক ‘ৰাজমাতা’ জিজাবাইৰ জন্ম জয়ন্তীৰ প্ৰসংগও উল্লেখ কৰে আৰু এই উপলক্ষে মহাৰাষ্ট্ৰত উপস্থিত থাকিবলৈ পোৱাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ভূমিয়ে ইমান সংখ্যক মহান ব্যক্তিত্বৰ জন্ম দিয়াটো কেতিয়াও কাকতালীয় ঘটনা হ’ব নোৱাৰে, ই নিশ্চিত ভাবেই সৎ আৰু সাহসী মাটিৰহে প্ৰভাৱ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই ভূমিয়ে ‘ৰাজমাতা’ জিজাবাইৰ দৰে মহান ব্যক্তিত্বৰ জৰিয়তে ‘ছত্ৰপতি’ শিৱাজীৰ উথ্থান ঘটায়, দেৱী অহিল্যাবাই হোলকাৰ আৰু ৰামবাই আম্বেদকাৰৰ দৰে মহান মহিলা নেত্ৰীৰ উপৰি লোকমান্য তিলক, বীৰ সাভাৰকাৰ, অনন্ত কাঁহেৰে, দাদাচাহেব পটনিছ আৰু চাপেকাৰ বন্ধুৰ দৰে মহান ব্যক্তিসকলৰ জন্ম দিয়ে। "ভগৱান শ্ৰী ৰামে নাছিকৰ ‘পঞ্চৱতী’ত বহু দিন অতিবাহিত কৰিছিল," বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইসকল মহান আত্মাৰ ভূমিৰ প্ৰতি প্ৰণিপাত জনায়। চলিত বৰ্ষৰ ২২ জানুৱাৰীৰ পূৰ্বে ভাৰতত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযান চলাবলৈ আৰু উপাসনাস্থলীসমূহ পৰিষ্কাৰ কৰাৰ আহ্বান জনোৱাৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাছিকৰ ‘শ্ৰী কালাৰাম মন্দিৰ’ত দৰ্শন আৰু পূজা সম্পন্ন কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ দেশৰ সকলো মন্দিৰ, প্ৰাংগণ তথা তীৰ্থকেন্দ্ৰসমূহত পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযান চলোৱা আৰু অচিৰেই উদ্বোধন হ'বলগীয়া ‘শ্ৰী ৰাম মন্দিৰৰ প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠা অনুষ্ঠান’ৰ পূৰ্বে এই কামত অৰিহণা যোগোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা দোহাৰে।
যুৱশক্তিক সৰ্বোপৰি বুলি গ্ৰহণ কৰাৰ পৰম্পৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে শ্ৰী অৰবিন্দ আৰু স্বামী বিবেকানন্দৰ উদ্ধৃতি দি ‘বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৫টা অৰ্থনীতি’ত ভাৰতৰ প্ৰৱেশৰ বাবে যুৱ শক্তিক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে। তেওঁ লগতে ভাৰতক ‘শীৰ্ষ ৩টা ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ’ৰ ভিতৰত অৱতীৰ্ণ কৰা, ‘পেটেন্ট’ৰ অভিলেখ সংখ্যা আৰু এক মুখ্য উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱা কথাই দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ শক্তিকে অভিব্যক্ত কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে 'অমৃত কাল'ৰ বৰ্তমানৰ মুহূৰ্তটো ভাৰতৰ যুৱসকলৰ বাবে এক অনন্য মুহূৰ্ত। এম বিশ্বেশ্বৰায়া, মেজৰ ধ্যান চান্দ, ভগত সিং, চন্দ্ৰশেখৰ আজাদ, বটুকেশ্বৰ দত্ত, মহাত্মা ফুলে, সাবিত্ৰী বাই ফুলেৰ দৰে ব্যক্তিত্বৰ যুগান্তকাৰী অৱদানৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'অমৃত কাল'ৰ সময়ত যুৱসকলক তেওঁলোকেও যে একে ধৰণৰ দায়িত্ব পালন কৰিব লাগিব সেই কথা সোঁৱৰাই দিয়ে। তেওঁ তেওঁলোকক দেশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ বাবে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। এই অনন্য সুযোগৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "মই আপোনালোকক ভাৰতৰ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ ভাগ্যৱান প্ৰজন্ম বুলি বিবেচনা কৰিছোঁ। মই জানো যে ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মই এই লক্ষ্যত অৱতীৰ্ণ হ’ব পাৰিব"। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘মাই-ভাৰত পৰ্টেল’ৰ সৈতে যুৱপ্ৰজন্মৰ সম্পৰ্ক যি গতিৰে প্ৰগাঢ় হ’ব ধৰিছে সেয়া দেখি তেওঁ সন্তুষ্টি লাভ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰে। ৭৫ দিনতকৈয়ো কম সময়ৰ ভিতৰত ১.১০ কোটি যুৱকে ‘পৰ্টেল’টোত পঞ্জীয়ন কৰিছে বুলিও তেওঁ তথ্য সদৰী কৰে।
বৰ্তমানৰ চৰকাৰে সুযোগৰ সাগৰ প্ৰদান কৰিছে আৰু ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে সকলো বাধা নিঃশেষ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষা, নিযুক্তি, উদ্যোগ, উদীয়মান খণ্ড, ষ্টাৰ্টআপ, দক্ষতা আৰু ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰত এক আধুনিক আৰু গতিশীল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বিকাশ ঘটাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ নতুন শৈক্ষিক নীতি ৰূপায়ণ, আধুনিক দক্ষতা পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ বিকাশ, শিল্পী আৰু হস্তশিল্প খণ্ডৰ বাবে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা’ ৰূপায়ণ, ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনা’ৰ সৈতে কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীক উৎসাহিত কৰা আৰু দেশত নতুন ‘আইআইটি’ আৰু ‘এনআইটি’ স্থাপনৰ কথা উল্লেখ কৰে। "বিশ্বই এক নতুন দক্ষ শক্তি হিচাপে ভাৰতৰ প্ৰতি দৃষ্টি নিক্ষেপ কৰিছে", শ্ৰী মোদীয়ে বিশ্বৰ আগত তেওঁলোকৰ দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰিব বিচৰা যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি মন্তব্য কৰে। তেওঁ কয় যে ফ্ৰান্স, জাৰ্মানী, ইউকে, অষ্ট্ৰেলিয়া, ইটালী, অষ্ট্ৰিয়া আদি দেশৰ সৈতে চৰকাৰে স্থাপন কৰা গতিশীলতা চুক্তিয়ে দেশখনৰ যুৱপ্ৰজন্মক যথেষ্ট লাভান্বিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে, "আজি যুৱসকলৰ বাবে সুযোগৰ এক নতুন দিগন্ত মুকলি কৰা হৈছে আৰু চৰকাৰে ইয়াৰ বাবে সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কাম কৰি আছে।" তেওঁ ‘ড্ৰোন’, ‘এনিমেশ্যন’, ‘গে’মিং’, ‘কামিং’, ‘ভিজুৱেল এফেক্ট’, পাৰমাণৱিক, মহাকাশ আৰু ‘মেপিং’ খণ্ডৰ দৰে ক্ষেত্ৰত সৃষ্টি হোৱা সক্ষম পৰিৱেশৰ কথা উল্লেখ কৰে। বৰ্তমান চৰকাৰৰ অধীনত দ্ৰুত অগ্ৰগতিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ঘাইপথ, আধুনিক ৰে'ল, বিশ্বমানৰ বিমানবন্দৰ, টীকাকৰণ প্ৰমাণপত্ৰৰ দৰে ‘ডিজিটেল সেৱা’ আৰু ‘সুলভ তথ্য’ৰ বিকাশে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰি দিছে।
"আজি দেশৰ মনোভাৱ আৰু শৈলী যৌৱনদীপ্ত হৈছে," বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ যুৱপ্ৰজন্ম কোনো ক্ষেত্ৰতে পিছ পৰি নাথাকে, বৰঞ্চ আগবাঢ়িহে যায়। সেয়েহে, ‘চন্দ্ৰযান-৩’ আৰু ‘আদিত্য এল-১’ অভিযানৰে সফলতাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰা ভাৰত আজি প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ ক্ষেত্ৰত এক নেতৃত্ব প্ৰদানকাৰী দেশ হৈ উঠিছে বুলি অভিমত প্ৰকাশ কৰে মোদীয়ে। তেওঁ স্বাধীনতা দিৱসৰ সময়ত ‘আনুষ্ঠানিক টোপধ্বনি’ৰ বাবে ব্যৱহৃত 'মে’ড ইন ইণ্ডিয়া' ‘আইএনএছ বিক্ৰান্ত’ আৰু ‘তেজস যুঁজাৰু বিমান’ৰ কথাও উল্লেখ কৰে। অন্যান্য প্ৰসংগৰ উপৰিও শ্ৰী মোদীয়ে সৰু দোকানসমূহৰ পৰা আটাইতকৈ ডাঙৰ ‘শ্বপিং মল’সমূহলৈকে সকলোতে ‘ইউপিআই’ বা ‘ডিজিটেল পৰিশোধ’ৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰৰ কথা উল্লেখ কৰে। "অমৃত কালৰ আগমন ভাৰতৰ বাবে গৌৰৱেৰে পৰিপূৰ্ণ" বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতক 'বিকশিত ভাৰত' হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ এই ‘অমৃত কাল’ত দেশখনক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে যুৱপ্ৰজন্মক আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱ প্ৰজন্মক কয় যে এইসময়ত তেওঁলোকৰ সপোনক নতুন ডেউকা প্ৰদান কৰাৰ সময় সমাগত হৈছে। "এতিয়া আমি কেৱল প্ৰত্যাহ্বানবোৰ অতিক্ৰম কৰিলেই নহ’ব। আমি নিজৰ বাবে নতুন প্ৰত্যাহ্বানো স্থাপন কৰিব লাগিব" বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘৫ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰ’ৰ অৰ্থনীতি, ‘তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি’ হিচাপে পৰিগণিত হোৱা, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন প্ৰতিৰোধ কৰাৰ বাবে কাম কৰা আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰসাৰ-প্ৰচাৰৰ কামৰ দায়িত্ব গ্ৰহণৰ প্ৰসংগৰে এক নতুন লক্ষ্য তালিকা দাঙি ধৰে।
যুৱ প্ৰজন্মৰ ওপৰত তেওঁৰ বিশ্বাসৰ ভিত্তি ব্যাখ্যা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "এই সময়ছোৱাত দেশত এটা যুৱ প্ৰজন্ম গঢ়ি তোলা হৈছে, যি দাসত্বৰ চাপ আৰু প্ৰভাৱৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে মুক্ত। এই প্ৰজন্মৰ যুৱক-যুৱতীসকলে আত্মবিশ্বাসেৰে ক’বলৈ লৈছে– উন্নয়নৰ লগতে ঐতিহ্য" ৰক্ষাৰ কথা। তেওঁ কয় যে বিশ্বই যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদৰ প্ৰমূল্যক স্বীকৃতি দিছে আৰু ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকল যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদৰ ‘ব্ৰেণ্ড এম্বেছেডৰ’ হৈ উঠিছে।
যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ ককাদেউতা-আইতাহঁতক বজ্ৰা ৰুটি, ‘কোডো-কুটকী’, ‘ৰাগি’-‘জোৱাৰ’ আদি খোৱাৰ কথা সুধিবলৈ আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দাসত্বৰ মানসিকতাইহে এই খাদ্যদ্ৰব্যসমূহক দৰিদ্ৰতাৰ সৈতে জড়িত কৰি ভাৰতীয়সকলৰ পাকঘৰৰ পৰা বাহিৰ কৰি পঠিয়াইছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে ‘বাজ্ৰা’ আৰু ‘মোটা শস্য’ক ‘ছুপাৰফুড’ হিচাপে এক নতুন পৰিচয় প্ৰদান কৰিছে, যাৰ ফলত ভাৰতীয় পৰিয়ালসমূহত শ্ৰী অন্ন হিচাপে এনে খাদ্যদ্ৰব্যৰ প্ৰত্যাৱৰ্তন ঘটিছে। "এতিয়া আপোনালোক এই খাদ্যশস্যবোৰৰ ‘ব্ৰেণ্ড এম্বেছেডৰ’ হ'ব লাগিব। খাদ্যশস্যৰ সৈতে আপোনালোকৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নতি হ'ব আৰু দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলো লাভান্বিত হ'ব" বুলি লগতে মন্তব্য কৰে শ্ৰী মোদীয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱপ্ৰজন্মক ৰাজনীতিৰ মাধ্যমেৰে দেশৰ সেৱা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ বিশ্বৰ নেতৃবৃন্দই আজিকালি ভাৰতক লৈ আশা পোষণ কৰিবলৈ লোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। "এই আশা, এই আকাংক্ষাৰ এটা কাৰণ আছে – ভাৰত হৈছে গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ। গণতন্ত্ৰত যুৱপ্ৰজন্মৰ অংশগ্ৰহণ যিমানেই বেছি হ'ব, সিমানেই ৰাষ্ট্ৰৰ ভৱিষ্যতো উন্নত হ'ব।" তেওঁ পৰামৰ্শ দি কয় যে তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণে ৰাজবংশৰ ৰাজনীতিক সাৰ-শূণ্য কৰিব। তেওঁ তেওঁলোকক ভোটদানৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ মতামত প্ৰকাশ কৰিবলৈও আহ্বান জনায়। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোট দিবলৈ ওলোৱা সকলক তেওঁ কয়, "প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোট দিবলৈ ওলোৱাসকলে আমাৰ গণতন্ত্ৰলৈ নতুন শক্তি আৰু সামৰ্থ্যৰ জোৱাৰ আনিব পাৰে।"
"অমৃত কালৰ আগন্তুক ২৫টা বছৰ আপোনালোকৰ বাবে কৰ্তব্যৰ সময়", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উপদেশ দিয়ে, "যেতিয়া আপোনালোকে আপোনালোকৰ কৰ্তব্যক সৰ্বোপৰি বুলি গ্ৰহণ কৰিব, সমাজৰতো উন্নতি হ'বই লগতে দেশৰো উন্নতি হ'ব।" লালকিল্লাৰ পৰা কৰা অনুৰোধৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱপৰজন্মক স্থানীয় সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰৰ প্ৰচাৰ, কেৱল ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া’ সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ, যিকোনো ধৰণৰ ‘ড্ৰাগছ আৰু নিচাসক্তি’ৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ, মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাৰ নামত আপত্তিজনক শব্দ ব্যৱহাৰ কৰাৰ বিৰুদ্ধে মাত মাতিবলৈ আৰু এনে ধৰণৰ দুষ্টতাৰ অন্ত পেলাবলৈ আহ্বান জনায়।
ভাষণৰ সামৰণি মাৰিবলৈ গৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মই সম্পূৰ্ণ ভক্তি আৰু সামৰ্থ্যৰে প্ৰতিটো দায়িত্ব পালন কৰিব। "এক শক্তিশালী, সক্ষম আৰু দক্ষ ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ আমি জ্বলোৱা চাকিগছি এক অমৰ জ্যোতি হৈ উঠিব আৰু এই অমৰ যুগত বিশ্বক আলোকিত কৰিব" বুলি বিশ্বাস ব্যক্ত
মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ শ্বিন্দে, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফড়নৱিশ আৰু কেন্দ্ৰীয় ক্ৰীড়া আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় ক্ৰীড়া আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিশিথ প্ৰমাণিক অন্যান্য সকলৰ মাজত উপস্থিত আছিল।
ভূমি
যুৱসকলক দেশৰ উন্নয়নযাত্ৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হিচাপে গঢ়ি তোলাটো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰন্তৰ প্ৰয়াস হৈ আহিছে। এই প্ৰয়াসৰ আন এক প্ৰচেষ্টা হিচাপেই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাছিকত ‘২৭ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ’ (এনওৱাইএফ) উদ্বোধন কৰে।
‘ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ’ প্ৰতি বছৰে ১২ৰ পৰা ১৬ জানুৱাৰীলৈ আয়োজিত কৰা হয়। ১২ জানুৱাৰী হৈছে স্বামী বিবেকানন্দৰ জন্ম দিৱস। এই বছৰ উৎসৱৰ আয়োজক ৰাজ্য হৈছে মহাৰাষ্ট্ৰ। এই বছৰৰ মহোৎসৱৰ বিষয়বস্তু হৈছে ‘বিকশিত ভাৰত@ ২০৪৭: যুৱা কে লীয়ে, যুৱা কে দ্বাৰা’ ।
‘এনওৱাইএফ’-য়ে এখন মঞ্চ গঢ়ি তুলিব বিচাৰিছে য'ত ভাৰতৰ বিভিন্ন অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ ভাৱনাৰে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতাসমূহ সহভাগ কৰিব পাৰে আৰু এক ঐক্যবদ্ধ ৰাষ্ট্ৰৰ ভেটি শক্তিশালী কৰিব পাৰে। সমগ্ৰ দেশৰ পৰা প্ৰায় ৭৫০০ যুৱ প্ৰতিনিধিয়ে নাছিকৰ ‘এনওৱাইএফ’ত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শন, থলুৱা ক্ৰীড়া, বক্তৃতা আৰু বিষয়ভিত্তিক উপস্থাপন, যুৱ শিল্পী শিবিৰ, পোষ্টাৰ নিৰ্মাণ, কাহিনী লিখন, যুৱ সন্মিলন, খাদ্য মহোৎসৱ আদিকে ধৰি বিভিন্ন অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে।