Prime Minister's Office
PM inaugurates 27th National Youth Festival in Nashik, Maharashtra
“Swami Vivekanand filled the county with new energy and enthusiasm during the period of slavery”
“Conduct cleanliness campaigns in all the temples of the country on the auspicious occasion of the consecration of Ram Temple”
“The world is looking towards India as a new skilled force”
“Youth of today have a chance to make history, to register their names in history”
“Today, the mood and style of the country are youthful”
“Advent of Amrit Kaal is filled with pride for India. Youth must take India forward in this Amrit Kaal to make a ‘Viksit Bharat’”
“Greater participation of youth in democracy will create a better future for the nation”
“First-time voters can bring new energy and strength to India’s democracy”
“Upcoming 25 years of Amrit Kaal is a period of duty for youth. When youth keep their duties paramount, the society will progress and the country will also progress”
12 JAN 2024 2:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 27th National Youth Festival in Nashik, Maharashtra today. Shri Modi paid floral tributes to the portrait of Swami Vivekanand and Rajmata Jijau. He also witnessed a march past by the state’s team and a cultural program on the theme of ‘Viksit Bharat @ 2047 - Yuva ke liye, Yuva ke dwara’ which included Rhythmic gymnastics, Mallakhamb, Yogasana and National Youth Festival song.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today marks the occasion of India’s youth power and is dedicated to the great personality of Swami Vivekanand who filled the county with new energy and enthusiasm during the period of slavery. Shri Modi conveyed his best wishes to all youth on the occasion of National Youth Day which is celebrated on the birth anniversary of Swami Vivekanand. He also noted the birth anniversary of Rajmata Jijabai, the symbol of India’s women power and expressed gratitude for being present in Maharashtra on this occasion.
Prime Minister Modi said it is not a coincidence that the land of Maharashtra has produced so many great personalities and it is the effect of the virtuous and brave soil. This land, the Prime Minister said, through great personalities like Rajmata Jijabai gave rise to Chhatrapati Shivaji, produced great women leaders like Devi Ahilyabai Holkar and Ramabai Ambedkar, and greats like Lokmanya Tilak, Veer Savarkar, Anant Kanhere, Dadasaheb Potnis and Chapekar Bandhu among others. “Lord Shree Ram spent a lot of time in the land of Panchwati, Nashik”, the Prime Minister said as he bowed to the land of the greats. Recalling his clarion call to run a cleanliness campaign and cleanse the places of worship in India before the 22nd of January this year, the Prime Minister mentioned performing darshan and pooja at Shree Kalaram Temple in Nashik. He reiterated the need to carry out cleanliness campaigns in all temples, shrines and centers of pilgrimage in the country and contribute to the cause before the consecration ceremony of the soon-to-be-inaugurated Shree Ram Temple.
Highlighting the tradition of keeping Yuvashakti paramount, PM Modi, quoting Sri Aurobindo and Swami Vivekananda, credited the youth power for India's entry into the top 5 economies of the world. He also mentioned India being among the top 3 startup ecosystems, record number of patents, and becoming a major manufacturing hub as a manifestation of the youth power of the nation.
PM Modi emphasized that the current moment of ‘Amrit Kaal’ is a unique moment for the youth of India. Recalling the epoch-defining contributions of personalities like M Visvesvaraya, Major Dhyan Chand, Bhagat Singh, Chandrashekhar Azad, Batukeshwar Dutt, Mahatma Phule, Savitri Bai Phule, the Prime Minister reminded the youth of their similar responsibilities during the ‘Amrit Kaal’. He asked them to work to take the nation to new heights. In the light of this unique opportunity, the Prime Minister said “I consider you the most fortunate generation in the history of India. I know the youth of India can achieve this goal”. The Prime Minister noted his satisfaction with the speed with which youth are getting linked with the MY-Bharat portal. In less than 75 days, 1.10 crore youths have registered on the portal.
Noting that the present government has provided a sea of opportunities and obliterated all obstacles for the youth of India as the dispensation completes 10 years in power, the Prime Minister mentioned the development of a modern and dynamic ecosystem in place in sectors of education, employment, entrepreneurship, emerging sectors, startups, skills and sports. He touched upon the implementation of the New Educational Policy, the development of a modern skilling ecosystem, the implementation of PM Vishwakarma Yojna for artists and handicrafts sector, upskilling of crores of youth with PM Kaushal Vikas Yojna, and setting up new IITs and NITs in the country. “The world is looking towards India as a new skilled force”, Shri Modi remarked as he spoke about providing training to the youth who wish to showcase their skills to the world. He stated that the mobility agreements established by the government with countries like France, Germany, the UK, Australia, Italy, Austria etc. are hugely benefiting the youth of the country.
PM Modi declared, “Today, a new horizon of opportunities is being opened for the youth and the government is working with full force for that.” He mentioned the enabling environment being created in the sectors like drone, animation, gaming, coming, visual effects, atomic, space and mapping sectors. Emphasizing exponentially fast progress under the current government, the Prime Minister said the growth of highways, modern trains, world-class airports, digital services like vaccination certificates, and affordable data are opening new avenues for the youth of the country.
“Today, the mood and style of the country are youthful”, the Prime Minister said as he underlined that the youth of today do not lag but lead the way. Therefore, the Prime Minister said that India has become a leader in technology as he gave examples of the successful Chandrayaan 3 and Aditya L1 missions. He also referred to the ‘Made in India’ INS Vikrant, an indigenously made cannon used for the ceremonial gun salute during Independence Day, and Tejas fighter planes. Among other aspects, Shri Modi mentioned the extensive use of UPI or digital payments in small shops to the biggest shopping malls. “The advent of Amrit Kaal is filled with pride for India”, Shri Modi said urging the youth to take India forward in this Amrit Kaal to make India a ‘Viksit Bharat’.
The Prime Minister told the young generation that this is the time to give new wings to their dreams. “Now We do not just have to overcome challenges. We have to set new challenges for ourselves”, said the Prime Minister while listing the new goals of a 5 trillion dollar economy, becoming the 3rd largest economy, becoming a hub of manufacturing and responsibilities like working to prevent climate change and promoting natural farming.
Explaining the basis of his faith in the young generation, PM Modi said, “During this period, a young generation is being prepared in the country, which is completely free from the pressure and influence of slavery. The youth of this generation are saying with confidence – development as well as heritage.” He said that the world is recognizing the value of yoga and Ayurveda and Indian youth is becoming brand ambassadors of Yoga and Ayurveda.
Urging the youth to enquire through their grandparents about the consumption of bajra roti, kodo-kutki, ragi-jowar during their times, the Prime Minister pointed out that it was the mentality of slavery which led to this food being associated with poverty and found its way out of Indian kitchens. He underlined that the government has given a new identity to millets and coarse grains as superfoods, thereby making a comeback in Indian households as Shree Anna. “Now you have to become the brand ambassador of these cereals. Your health will also improve with food grains and small farmers of the country will also benefit”, Shri Modi added.
The Prime Minister asked the youth to serve the nation through the medium of politics. He mentioned the hope that world leaders repose in India nowadays. “There is a reason for this hope, this aspiration – India is the Mother of Democracy. The greater the participation of youth in democracy, the better will be the future of the nation.” He suggested that their participation will dilute dynasty politics. He also asked them to express their opinion through voting. To first-time voters, he said, “First-time voters can bring new energy and strength to our democracy.”
“The upcoming 25 years of Amrit Kaal is a period of duty for you”, the Prime Minister exhorted, “When you keep your duties paramount, the society will progress and the country will also progress.” Recalling his request from the Red Fort, the Prime Minister reiterated and urged the youth to promote the use of local products, make use of only Made in India products, keep away from any kind of drugs and addiction, raise their voices against using abusive words in the name of mothers, sisters and daughters and put an end to such evils.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the youth of India will fulfill every responsibility with full devotion and ability. “The lamp that we have lit to realize the dream of a strong, capable and competent India will become an immortal light and illuminate the world in this immortal age”, PM Modi concluded.
Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar, Union Minister for Sports and Youth Affairs, Shri Anurag Singh Thakur and Union Minister of State for Sports and Youth Affairs, Shri Nisith Pramanik were present on the occasion among others.
Background
It has been the constant endeavor of the Prime Minister to make youth a key part of the country's development journey. In another effort in this endeavor, the Prime Minister inaugurated the 27th National Youth Festival (NYF) in Nashik.
The National Youth Festival is organized every year from 12th to 16th January, with the 12th of January being the birth anniversary of Swami Vivekananda. The host state for the Festival this year is Maharashtra. The theme of this year’s Festival is Viksit Bharat@ 2047: युवा के लिए, युवा के द्वारा.
NYF seeks to create a forum where youth from different regions of India can share their experiences and strengthen foundations for a united nation, in the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. About 7500 youth delegates from across the country are participating in the NYF at Nashik. Various events including cultural performances, indigenous sports, Declamation & Thematic Based Presentation, Young Artist Camp, Poster Making, Story Writing, Youth Convention, Food Festival etc. are being organized.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାସିକରେ ୨୭ତମ ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଦାସତ୍ୱ ସମୟରେ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହରେ ଭରି ଦେଇଥିଲେ"
ରାମ ମନ୍ଦିର ର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ମନ୍ଦିରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଆୟୋଜନ କରନ୍ତୁ
ବିଶ୍ୱ ଏକ ନୂତନ କୁଶଳୀ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଭାରତକୁ ଦେଖୁଛି
"ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ଇତିହାସ ରଚିବା, ଇତିହାସରେ ନିଜ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି"
ଅମୃତ କାଳର ଆଗମନ ଭାରତ ପାଇଁ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ। 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଗଠନ ପାଇଁ ଯୁବପିଢ଼ି ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ
ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦେଶର ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ସୃଷ୍ଟି କରିବ
ପ୍ରଥମ ଥର ମତଦାତା ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଓ ଦୃଢ଼ତା ଆଣିପାରିବେ
ଅମୃତ କାଳର ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ସମୟ। ଯୁବପିଢ଼ି ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଲେ ସମାଜର ଉନ୍ନତି ହେବା ସହ ଦେଶର ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ହେବ
12 JAN 2024 2:44PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାସିକଠାରେ ୨୭ତମ ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଓ ରାଜମାତା ଜୀଜାଉଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ରାଜ୍ୟ ଦଳର ଶୋଭାଯାତ୍ରା ଓ 'ବିକଶିତ ଭାରତ @ ୨୦୪୭- ୟୁବା କେ ଲିଏ, ୟୁବା କେ ଦ୍ୱାରା' ଶୀର୍ଷକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ରିଦମିକ୍ ଜିମ୍ନାଷ୍ଟିକ୍ସ, ମଲ୍ଲଖମ୍ବ, ଯୋଗାସନ ଓ ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବ ଗୀତ ସାମିଲ ଥିଲା।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତର ଯୁବ ଶକ୍ତିର ଅବସର ଏବଂ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ଯିଏ କି ଦାସତ୍ୱ ସମୟରେ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହରେ ଭରି ଦେଇଥିଲେ । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ ଭାରତର ନାରୀ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ରାଜମାତା ଜୀଜାବାଇଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରିବା ସହ ଏହି ଅବସରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବାରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟ ନୁହେଁ ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମାଟି ଏତେ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ ଏହା ପୁଣ୍ୟ ଏବଂ ସାହସୀ ମାଟିର ପ୍ରଭାବ । ରାଜମାତା ଜୀଜାବାଇଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଜରିଆରେ ଏହି ଭୂମି ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥିଲା, ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାବାଇ ହୋଲକର ଏବଂ ରମାବାଇ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ମହିଳା ନେତ୍ରୀ ଏବଂ ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଲକ, ବୀର ସାବରକର, ଅନନ୍ତ କାହ୍ନେରେ, ଦାଦାସାହେବ ପୋଟ୍ନିସ୍ ଏବଂ ଚାପେକର ବନ୍ଧୁ ଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ମହିଳା ନେତା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । "ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମ ନାସିକର ପଞ୍ଚବତୀ ଭୂମିରେ ବହୁତ ସମୟ ବିତାଇଥିଲେ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ମହାନମାନଙ୍କ ଭୂମିକୁ ପ୍ରଣାମ କରି କହିଥିଲେ । ଚଳିତବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା ଏବଂ ଭାରତରେ ପୂଜାସ୍ଥଳୀଗୁଡ଼ିକୁ ସଫା କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଆହ୍ୱାନକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାସିକର ଶ୍ରୀ କଳାରାମ ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୂଜା କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଖୁବଶୀଘ୍ର ଉଦଘାଟନ ହେବାକୁ ଥିବା ଶ୍ରୀରାମ ମନ୍ଦିରର ସମାପନ ସମାରୋହ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ମନ୍ଦିର, ପୀଠ ଓ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା ସହ ଏଥିରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଯୁବଶକ୍ତିକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖିବାର ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ ଏବଂ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫ଟି ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତର ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ଯୁବ ଶକ୍ତିକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି, ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ପେଟେଣ୍ଟ ରହିଛି ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବ ଶକ୍ତିର ପରିଚୟ ସ୍ୱରୂପ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
'ଅମୃତ କାଳ'ର ବର୍ତ୍ତମାନର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏମ୍ ବିଶ୍ୱେଶ୍ୱରୟା, ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ, ଭଗତ ସିଂହ, ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଆଜାଦ, ବଟୁକେଶ୍ୱର ଦତ୍ତ, ମହାତ୍ମା ଫୁଲେ, ସାବିତ୍ରୀ ବାଇ ଫୁଲେଙ୍କ ଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ଅବଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଅମୃତ କାଳ'ରେ ସେମାନଙ୍କର ସମାନ ଦାୟିତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଦେଶକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ କହିଥିଲେ। ଏହି ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତର ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ଭାଗ୍ୟଶାଳୀ ପିଢ଼ି ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି । ମୁଁ ଜାଣେ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାଇଁ-ଭାରତ ପୋର୍ଟାଲ ସହିତ ଯୁବବର୍ଗ ଯେଭଳି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି ସେଥିରେ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ୭୫ ଦିନରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧.୧୦ କୋଟି ଯୁବକ ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି।
ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର କ୍ଷମତାର ୧୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବା ସହିତ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିକ୍ଷା, ନିଯୁକ୍ତି, ଉଦ୍ୟୋଗ, ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ର, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିକାଶ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ନୂତନ ଶିକ୍ଷାନୀତିର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା, ଆଧୁନିକ ଦକ୍ଷତା ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିକାଶ, କଳାକାର ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା, ପିଏମ କୌଶଳ ବିକାଶ ଯୋଜନା ରେ କୋଟି କୋଟି ଯୁବକଙ୍କୁ ଦକ୍ଷ କରିବା ଏବଂ ଦେଶରେ ନୂତନ ଆଇଆଇଟି ଏବଂ ଏନଆଇଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱକୁ ନିଜର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ବିଶ୍ୱ ଏକ ନୂତନ କୁଶଳୀ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଭାରତ କୁ ଦେଖୁଛି"। ଫ୍ରାନ୍ସ, ଜର୍ମାନୀ, ବ୍ରିଟେନ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଇଟାଲୀ, ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଆଦି ଦେଶ ସହ ସରକାର ସ୍ଥାପିତ ମୋବିଲିଟି ଚୁକ୍ତି ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ବେଶ୍ ଉପକୃତ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ଏକ ନୂତନ ଦିଗନ୍ତ ଖୋଲାଯାଉଛି ଏବଂ ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ପୂରା ଶକ୍ତି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଡ୍ରୋନ, ଆନିମେସନ, ଗେମିଂ, କମିଂ, ଭିଜୁଆଲ ଇଫେକ୍ଟ, ଆଟମିକ୍, ସ୍ପେସ୍ ଏବଂ ମ୍ୟାପିଂ ସେକ୍ଟରରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଅଧୀନରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜପଥ, ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର, ଟିକାକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ସେବା ଏବଂ ସୁଲଭ ଡାଟା ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ବାଟ ଖୋଲିଛି।
"ଆଜି ଦେଶର ମନୋଭାବ ଏବଂ ଶୈଳୀ ଯୁବାବସ୍ଥା" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ପଛରେ ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ବାଟ ଦେଖାଉଛନ୍ତି । ତେଣୁ ସଫଳ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ ଓ ଆଦିତ୍ୟ ଏଲ୍-୧ ଅଭିଯାନର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହୋଇପାରିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଗନ୍ ସାଲୁଟ୍ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଆଇଏନ୍ଏସ୍ ବିକ୍ରାନ୍ତ ଏବଂ ତେଜସ୍ ଲଢୁଆ ବିମାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦିଗ ମଧ୍ୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବଡ଼ ବଡ଼ ସପିଂ ମଲ୍ ଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଛୋଟ ଦୋକାନରେ ୟୁପିଆଇ ବା ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟର ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। "ଅମୃତ କାଳର ଆଗମନ ଭାରତ ପାଇଁ ଗର୍ବରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ", ଭାରତକୁ ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତକୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନୂଆ ପାହାଚ ଦେବାର ସମୟ ଆସିଛି । ଏବେ କେବଳ ଆହ୍ୱାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଆମକୁ ନିଜ ପାଇଁ ନୂଆ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ହେବ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିର ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିବା ସମୟରେ କହିଥିଲେ, ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବା, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଭଳି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱର କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବା ।
ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉପରେ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସର ଆଧାର ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ସମୟରେ ଦେଶରେ ଏକ ଯୁବ ପିଢ଼ି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି, ଯିଏ ଦାସତ୍ୱର ଚାପ ଏବଂ ପ୍ରଭାବରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ। ଏହି ପିଢ଼ିର ଯୁବପିଢ଼ି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହୁଛନ୍ତି- ବିକାଶ ସହ ଐତିହ୍ୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦର ମୂଲ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନେ ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ହେଉଛନ୍ତି ।
ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସମୟରେ ବାଜରା ରୁଟି, କୋଡୋ-କୁଟକି, ମାଣ୍ଡିଆ-ଜୱାର ସେବନ ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଜେଜେମା'ଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ହିଁ ଏହି ଖାଦ୍ୟକୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସହ ଜଡ଼ିତ କରିଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରୋଷେଇ ଘରୁ ବାହାରିବା ପାଇଁ ବାଟ ବାହାର କରିଛି । ସରକାର ବାଜରା ଓ ମୋଟା ଶସ୍ୟକୁ ସୁପରଫୁଡ୍ ଭାବେ ଏକ ନୂଆ ପରିଚୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ପରିବାରରେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ନାମରେ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି। ଏବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ଶସ୍ୟର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ହେବାକୁ ପଡିବ । ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ହେବ ଏବଂ ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ରାଜନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଆଜିକାଲି ବିଶ୍ୱ ନେତାମାନେ ଭାରତରେ ଯେଉଁ ଆଶା ରଖିଛନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଆଶା, ଏହି ଆକାଂକ୍ଷାର ଏକ କାରଣ ରହିଛି- ଭାରତ ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ । ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଯେତେ ଅଧିକ ହେବ, ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ସେତେ ଭଲ ହେବ। ସେମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତିକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବ ବୋଲି ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଭୋଟ୍ ଜରିଆରେ ନିଜର ମତାମତ ରଖିବାକୁ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମ ଥର ମତଦାନ କରୁଥିବା ଭୋଟରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଥମ ଥର ମତଦାତା ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଓ ଶକ୍ତି ଆଣିପାରିବେ।
"ଅମୃତ କାଳର ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ସମୟ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ କହିଥିଲେ, "ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖିବେ, ସେତେବେଳେ ସମାଜର ପ୍ରଗତି ହେବ ଏବଂ ଦେଶର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଗତି ହେବ । ଲାଲ୍ କିଲ୍ଲାରୁ ତାଙ୍କ ଅନୁରୋଧକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, କେବଳ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଉତ୍ପାଦର ବ୍ୟବହାର କରିବା, କୌଣସି ପ୍ରକାର ନିଶା ଏବଂ ନିଶାଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା, ମା' ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅଙ୍କ ନାମରେ ଅପମାନଜନକ ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର ବିରୋଧରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ଏବଂ ଏଭଳି କୁସଂସ୍କାରର ଅନ୍ତ ଘଟାଇବାକୁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ପାଳନ କରିବେ । ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁ ଦୀପ ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ କରିଛୁ ତାହା ଅମର ଆଲୋକରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ଏହି ଅମର ଯୁଗରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଆଲୋକିତ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶେଷରେ କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ୍ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିସିଥ ପ୍ରାମାଣିକ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସର ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରୟାସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାସିକରେ ୨୭ତମ ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବ (ଏନୱାଇଏଫ)କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରତିବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀ ୧୨ରୁ ୧୬ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରାଯାଏ ଏବଂ ଜାନୁଆରୀ ୧୨ ତାରିଖ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅଟେ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଫେଷ୍ଟିଭାଲର ଆୟୋଜକ ରାଜ୍ୟ ହେଉଛି ମହାରାଷ୍ଟ୍ର। ଚଳିତ ବର୍ଷର ମହୋତ୍ସବର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତ @ ୨୦୪୭: ଯୁବକଙ୍କ ପାଇଁ, ଯୁବକଙ୍କ ଦ୍ବାରା।
ଏନୱାଇଏଫ ଏକ ମଞ୍ଚ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟି ପାରିବେ ଏବଂ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଭାବନାରେ ଏକ ମିଳିତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିପାରିବେ । ନାସିକରେ ଏନୱାଇଏଫରେ ସାରା ଦେଶରୁ ପ୍ରାୟ ୭୫୦୦ ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ସ୍ୱଦେଶୀ କ୍ରୀଡ଼ା, ବକ୍ତୃତା ଓ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଭିତ୍ତିକ ଉପସ୍ଥାପନା, ଯୁବ କଳାକାର ଶିବିର, ପୋଷ୍ଟର ମେକିଂ, କାହାଣୀ ଲେଖା, ଯୁବ ସମ୍ମିଳନୀ, ଖାଦ୍ୟ ମହୋତ୍ସବ ଆଦି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।