ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭଦ୍ରକ ଚାନ୍ଦିନୀପାଳ, ଧାମରା ଓ ଚୁଡ଼ାମଣି ସମେତ ବାଲେଶ୍ୱର ଚାନ୍ଦିପୁରରେ ସାଗର ପରିକ୍ରମା ଯାତ୍ରା ଆୟୋଜିତ
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀ ଓ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୂପାଲା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନାରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଓ ମାଛ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ କିସାନ୍‌ କ୍ରେଡିଟ୍‌ କାର୍ଡ ଓ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ବାଣ୍ଟିଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ
ଓଡ଼ିଶାରେ ଆକ୍ୱା ପାର୍କ, ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର, ମାଛଧରା ପୋତାଶ୍ରୟ ଆଦି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୧୦୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର : କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ସଚିବ
09 JAN 2024 8:00PM by PIB Bhubaneswar
ଓଡ଼ିଶାରେ କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟ, ପ୍ରାଣୀ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୂପାଲାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଜାରି ରହିଥିବା ସାଗର ପରିକ୍ରମା ଯାତ୍ରାର ଏକାଦଶ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆଜି ତୃତୀୟ ଦିନରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଏହି ଯାତ୍ରା ଅଧୀନରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ଭଦ୍ରକ ଜିଲ୍ଲା ଚାନ୍ଦିନୀପାଳରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଓ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଭଦ୍ରକ ସାଂସଦ ମଞ୍ଜୁଲତା ମଣ୍ଡଳ, ବିଧାୟକ ବିଷ୍ଣୁବ୍ରତ ରାଉତରାୟ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସଚିବ (ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ) ଡ. ଅଭିଲକ୍ଷ ଲିଖୀ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ନୀତୁ କୁମାରୀ ପ୍ରସାଦ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରୂପାଲା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ପିଏଫସିଏସ ସଦସ୍ୟ, ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଓ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସେମାନଙ୍କର ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ପାଖାପାଖି ୧୦,୦୦୦ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଚାନ୍ଦିନୀପାଳ ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ଏହାର ଶୁଖୁଆ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଚାନ୍ଦିନୀପାଳ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା ଶୁଣିଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବଜାରର ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସାଗର ପରିକ୍ରମା ଯାତ୍ରା ଭଦ୍ରକ ଜିଲ୍ଲା ଧାମରା ନଦୀ ଉତ୍ତର କୂଳରେ ଥିବା ଧାମରା ମାଛଧରା ପୋତାଶ୍ରୟରେ ଜାରି ରହିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଧାମରା ନଦୀ ବଙ୍ଗୋପସାଗର ସହିତ ମିଶିଥାଏ । ଏଠାରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରୂପାଲା ପିଏମଏମଏସୱାଇ ଅଧୀନରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।ଏଥିସହିତ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ (କେସିସି) ଏବଂ ପିଏମଏମଏସୱାଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସମ୍ପତ୍ତି (ବରଫ ବାକ୍ସ ଥିବା ମୋଟର ସାଇକେଲ) ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ କହିଥିଲେ, ପିଏମଏମଏସୱାଇ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଭାବ ପଡିବ ।ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ଏବଂ ଜଳଚାଷର ଆଧୁନିକ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରି ମାଛର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା କେବଳ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଓ ମାଛଙ୍କ ଆୟ ବଢିବ ନାହିଁ ବରଂ ବଜାରରେ ମାଛର ଉପଲବ୍ଧତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯାହାଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୋଷଣ ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ । ଏହି ଅବସରରେ ଆଧୁନିକ ଖୁଚୁରା ମାଛ ବଜାର ନିର୍ମାଣ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଇସ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଆଧୁନିକୀକରଣର ମଞ୍ଜୁରୀ ପତ୍ର ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଏହାବ୍ୟତୀତ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଓଡ଼ିଶାର ଭଦ୍ରକ ଜିଲ୍ଲାର ଧାମରା ମାଛଧରା ବନ୍ଦର ପରିଦର୍ଶନ ଓ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ପଡ଼ିଆରେ ଥିବା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଅଚଳ ଭ୍ୟାନ୍ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ମାଛ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ସେ ମାଛଧରା ଜାହାଜ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସଚିବ (ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ) ଡ. ଅଭିଲକ୍ଷ ଲିଖୀ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଓ ଜୀବିକା ପାଇଁ ଓଡ଼ିଶାରେ ଆକ୍ୱା ପାର୍କ, ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର, ମାଛଧରା ପୋତାଶ୍ରୟ ଆଦି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୧୦୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି।
ଭଦ୍ରକ ଜିଲ୍ଲାର ଚୁଡାମଣି ଓ ବାଲେଶ୍ୱର ଜିଲ୍ଲାର ଚାନ୍ଦିପୁର ମାଛଧରା ବନ୍ଦରରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ମହିଳା ଓ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀ ଓ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ହିତାଧିକାରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ପାଢ଼ୀଙ୍କୁ ସମ୍ପତ୍ତି ବଣ୍ଟନ (ବରଫ ବାକ୍ସ ସହ ଅଟୋ ରିକ୍ସା) ଏବଂ ପିଏମ୍ଏମ୍ଏସ୍ୱାଇ ଯୋଜନାରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚେକ୍ ବଣ୍ଟନ ଭଳି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ବାଲେଶ୍ୱର ସଦର ବିଧାୟକ ସ୍ୱରୂପ କୁମାର ଦାସ, ଅନ୍ୟ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ସ୍ଥାନୀୟ ଜନପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସହ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା ଓ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ସୁଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ପିଏମଏମଏସୱାଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତୀୟ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବା ସହ ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ମତାମତ ଦେଇଥିବାରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ପ୍ରାୟ ୧୪,୭୦୦ ଲୋକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ବେଳେ ୟୁଟ୍ୟୁବ୍, ଟ୍ୱିଟର ଓ ଫେସବୁକ୍ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସିଧା ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଥିଲା।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ଓଡ଼ିଶାରେ ୭ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ରୁ ୯ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ସାଗର ପରିକ୍ରମା ଯାତ୍ରାର ଏକାଦଶ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଜାରି ରହିଛି । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ଉପକୂଳ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରି ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଯୋଜନା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରସାର କରିବା, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା, ଦାୟିତ୍ୱବାନ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ସମସ୍ତ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଓ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ଏକତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ସଫଳ ହୋଇଛି । ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଓଡ଼ିଶାର ଗଞ୍ଜାମ, ପୁରୀ, ଜଗତସିଂହପୁର, କେନ୍ଦ୍ରାପଡ଼ା, ଭଦ୍ରକ ଓ ବାଲେଶ୍ୱର ଜିଲ୍ଲାର ବିଭିନ୍ନ ଉପକୂଳକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୂପାଲାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ତଥା ଅନ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ସରକାରୀ ପଦାଧିକାରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ସାଗର ପରିକ୍ରମା ଯାତ୍ରା ଜାରି ରହିଛି । ଯାତ୍ରାର ଏକାଦଶ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ପ୍ରତିନିଧି, ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ମୋଟରଚାଳିତ ଡଙ୍ଗା ମାଲିକ ସଂଘର ପ୍ରତିନିଧି, ମାଛ ଚାଷୀ, ଶୁଖୁଆ ବିକ୍ରେତା ସଂଘର ପ୍ରତିନିଧି, ଅନ୍ୟ ପିଏମଏମଏସୱାଇ ଏବଂ କେସିସି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀଙ୍କ ଭଳି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ୍ଏମ୍ଏସ୍ୱାଇ ଓ କେସିସି ଭଳି ଯୋଜନାରେ ଅନୁମୋଦନ/ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Union Minister Shri Parshottam Rupala leads Sagar Parikrama Yatra Phase-XI on its third day at Bhadrak, Odisha
Sagar Parikrama Yatra Phase-XI has covered various coastal districts of Odisha such as Ganjam, Puri, Jagatsingpur, Kendrapara, Bhadrak and Balasore during 7th to 9th January
09 JAN 2024 8:00PM by PIB Delhi
Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying Shri Parshottam Rupala led the Sagar Parikrama Yatra Phase-XI on its third day at Chandinipal, Bhadrak district of Odisha. He interacted with beneficiaries such as fishermen, fisherwomen, PFCS members etc. Fisherfolk and beneficiaries under PMMSY actively participated during the event. They discussed their challenges related to fish landing centre and informed that approx. 10,000 fishermen are dependent on Chandinipal fish landing center and its dry fish are famous all over in India.
During the event, Union Minister heard the issues of Chandinipal fisherfolk. He said that necessary steps will be taken on the challenges being faced by fishermen like infrastructure of market will improve considering the hygiene factors. Sagar Parikrama Yatra continued at Dhamara Fishing Harbour in Bhadrak, where the Dhamara River meets with the Bay of Bengal.
Shri Parshottam Rupala interacted with beneficiaries under PMMSY and felicitated them with Kisan Credit Card (KCC). He also distributed assets (Motorcycle with Ice Box) under PMMSY scheme to beneficiaries.
Shri Rupala said that conducting the PMMSY scheme activities shall have a significant impact on the fisheries sector in India. PMMSY aims to enhance the production and productivity of fish through the adoption of modern and scientific methods of fisheries and aquaculture. This will not only boost the income of fishermen and fish but also increase the availability of fish in the market, which will have a positive impact on food security and nutrition. During the event, go-ahead letters have been issued for construction of Modern Fish Retail Market, Modernization of existing Ice Plant as well.
Secretary (Fisheries), Dr Abhilaksh Likhi informed about the major initiatives have been taken and projects of approx. Rs 1071 Cr. have been sanctioned in Odisha for the welfare and livelihood of the fishermen which includes aqua park, fish landing centers, fishing harbours etc. Further, he visited and inspected the Dhamara Fishing Harbour in Bhadrak and interacted with fishers on the field and discussed regarding their insulated van. He also visited the fishing vessel to check the fish sorting process.
The program continued at Chudamani, Bhadrak district and Chandipur Fishing Harbour, Balasore district of Odisha followed by on-ground interaction with fishermen, fisherwomen, and fish farmer. Beneficiaries were felicitated with the benefits like KCC, assets distribution (auto-rickshaw with ice box) and cheques were distributed to beneficiaries under PMMSY schemes. Union Minister discussed the concerns and developmental opportunities with the local people representatives. He has also expressed his belief that the PMMSY programme will have a substantial impact on the Indian fisheries sector. He thanked fishermen, fish farmers for sharing their experience and suggesting the mechanisms to augment the fisheries sector development.
Smt Manjulata Mandal, Member of Parliament, Shri Bishnubrata Routray, MLA, Dr Abhilaksh Likhi, Secretary (Fisheries), Smt. Neetu Kumari Prasad, Joint Secretary, DoF and other public authorities were also present at Bhadrak, Odisha. The program was a remarkable success, with approx.14,700 people physically attending the event from various places and the program were live streamed on various social media platforms such as YouTube, Twitter, and Facebook. Sagar Parikrama Phase- XI programme reached to its end with a resounding success and leaving a profound impact.
Sagar Parikrama Yatra Phase-XI started on 7th January 2024 with an aim to facilitate interaction with fishermen, coastal communities, and stakeholders, disseminate information of various fisheries related schemes and programs being implemented by the Government, highlight the best practices, promote responsible fisheries and demonstrate solidarity with all fisherfolks and concerned stakeholders has been remarkably successful and covered various coastal districts of Odisha such as Ganjam, Puri, Jagatsingpur, Kendrapara, Bhadrak and Balasore till 9th January 2024.
Sagar Parikrama Phase-XI Yatra was led by Shri Parshottam Rupala in the presence of other esteemed public authorities. During the Sagar Parikrama Yatra Phase-XI, Union Minister, Minister of State and other dignitaries interacted with beneficiaries such as fisherwomen group representatives, mechanized and motorized boat owners’ association representatives, aqua farmers, dry fish vendors association representatives, other PMMSY and KCC beneficiaries where, beneficiaries actively participated during the event and shared their challenges &success stories. Beneficiaries like fishermen, fish farmers were felicitated with sanctions/certificate, assets under the schemes like PMMSY and KCC for fishers.