অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
নোর্থ ইস্তর্ন হেন্দিক্রাফ এন্দ হেন্দলুম দেবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন্না অসামগী গুৱাহাতিদা অস্তলক্ষমি হাত & এক্সপরিয়েন্স সেন্তর লিংখৎলগনি
NEHHDC না অসামগী বক্সাদা লৈরিবা ইন্তেগ্রেতেদ তেক্সতাইল পার্কতা ERI সিল্ক স্পাইনিং প্লান্ত অমা শেমগৎলি
MSME মন্ত্রালয়গী ASPIRE স্কিমগী মখাদা NEHHDC না জ্বেলরী অমসুং হেন্দিক্রাফ ইনক্যুবেসন সেন্তর অমা সেঙ্কসন তৌখ্রে
01 JAN 2024 3:42PM by PIB Imphal
নোর্থ ইস্তর্ন হেন্দিক্রাফ এন্দ হেন্দলুম দেবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (NEHHDC) অসি ক্রাফসমেনবু প্রোস্পেক্তিব মার্কেৎশিং অমসুং কঞ্জুমরশিংগা শম্নহনদুনা অমদি কঞ্জুমরশিংগীদমক কলচরেল ভেল্যু ফংহন্দুনা ক্রিয়েতরশিংগীদমক ইকোনোমিক, কলচরেল অমসুং সোসিয়েল ওপোর্চুনিতীশিং জেনরেত তৌদুনা রিজনগী ইন্দিজেনস ক্রাফ দেবেলপ অমসুং প্রমোত তৌনবা হোৎনরিবা ওর্গনাইজেসন অমনি।
কোর্পোরেসন অসিনা অৱাং নোংপোক রাজ্য নিপালমক হায়বদি অরুনাচল প্রদেশ, অসাম, মনিপুর, মেঘলায়া, মিজোরাম, নগালেন্দ, সিক্কিম অমসুং ত্রিপুরাদগী পোত্থোকশিংগী রেঞ্জ অমা ওফর তৌরি। ওর্গনাইজেসন অসিনা রিজন অসিগী আর্তিসানশিং অমসুং ৱিভরশিংদগী হেন্দিক্রাফশিং অমসুং হেন্দলুমশিং লৈশিল্লি অমসুং মদু য়োল্লি। মদুদসু নত্তনা মসিনা একজিবিসনশিং অমসুং ত্রেদ ফেয়রশিংগী খুত্থাংদা তোঙান তোঙানবা নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল মার্কেৎশিংদা পোত্থোকশিং প্রমোত তৌই। কোর্পোরেসন অসিনা আর্তিসানশিং অমসুং ৱিভরশিংগী স্কিল অমসুং নোলেজ হেনগৎহন্নবগীদমক ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং অমসুং সেমিনারশিংসু পাংথোকই।
নোর্থ ইস্তর্ন হেন্দিক্রাফ এন্দ হেন্দলুম দেবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন লিমিতেদ (NEHHDC)না লুপা করোর 7.6গী প্রোজেক্ত কোস্ত অমগা লোয়ননা গুৱাহাতিদা অস্তলক্ষমি হাত & এক্সপরিয়েন্স সেন্তর লিংখৎলি। হাত অসিদা পর্মনেন্ত স্তোল 24 লৈগনি, মদুনা অৱাং নোংপোক রাজ্য পুম্নমক্কী আর্তিসানশিংদা মার্কেৎ এক্সেস অমা ফংহল্লগনি অমসুং আউত স্তেসনগী আর্তিসানশিংদা লৈফম-চাফম ফংহন্নবা আর্তিসান রেসিদেন্সী অমা লৈগনি।
NEHHDC না ইন্তেগ্রেতেদ তেক্সতাইল পার্ক, মুশলপুর, বক্সা (অসাম)দা লুপা করোর 14.92গী প্রোজেক্ত কোস্ত অমগা লোয়ননা ERI সিল্ক স্পাইনিং প্লান্ত অমা শেমগৎলি। মসিনা মীওই 375দা দাইরেক্ত এমপ্লোইমেন্ত ফংহন্নবা অমসুং চাউরাক্না ইমুং 25,003দা ইনদাইরেক্ত লাইবলিহুদ ফংহন্নবা মীৎয়েং থম্লি। প্লান্ত অসি মথৌ হেক তৌবা হৌবগা নোংমগী ERI সিল্ক য়ার্ন কিলোগ্রাম 450গী প্রদক্সন কেপাসিতী অমা লৈগনি।
NEHHDCনা লুপা করোর 14.92গী প্রোজেক্ত কোস্ত অমগা লোয়ননা দিজিতেলাইজেসন, ঔথেন্তিকেসন অমসুং ত্রেসেবিলিতীগী থোংদা NERদা রাজ্য 7 (সিক্কিম য়াওদনা)দা ৱিভর 10,000 কবর তৌদুনা মার্কেৎ দেবেলপমেন্তসু ফংহনলি। NEHHDCগী ইন্তরভেন্সন অসিগী খুত্থাংদা মথংগী চহি 2-3দা ৱিভরশিংগী ইনকম 20-30% হেনগৎকনি হায়না পান্নরি। প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্তেসনগী শরুক অমা ওইনা সিক্কিম য়াওদনা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদগী এক্তিব লুমস ৱিভর 10,000 হেন্না মশক খংদোক্লে অমসুং রেজিস্তার তৌরে।
ভারত সরকারগী MSME মন্ত্রালয়গী ASPIRE স্কিমগী মখাদা লুপা করোর 1.9গী বজেত আউত লে অমগা লোয়ননা লাইবলিহুদ বিজিনেস ইনক্যুবেতর্স (LBI), কোর্পোরেসন্না NEHHDCদা জ্বেলরী অমসুং হেন্দিক্রাফ ইনক্যুবেসন সেন্তর লিংখৎনবগীদমক সেঙ্কসন ফংখ্রে।
G20 সম্মিত 2023দা ‘ইন্দিয়ন ক্রাফ বজার’

Ministry of Development of North-East Region
North Eastern Handicrafts and Handlooms Development Corporation to establish Ashtlaxmi Haat & Experience Centre in Guwahati, Assam
NEHHDC setting up an ERI silk spinning plant at Integrated Textile Park in Baksa, Assam
NEHHDC sanctioned a Jewellery and Handicraft Incubation Centre under the ASPIRE Scheme of Ministry of MSME
01 JAN 2024 3:42PM by PIB Delhi
North Eastern Handicrafts and Handlooms Development Corporation (NEHHDC), as the name suggests is an organization that attempts to develop and promote the indigenous crafts of the region by connecting craftsmen to prospective markets and consumers and generating economic, cultural and social opportunities for creators while adding cultural value for consumers.
The corporation offers a range of products from all the Eight North Eastern states namely Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura. The organization procures handicrafts and handlooms from artisans and weavers across the region and retails the same. Moreover, it promotes the products at various National and International Markets through exhibitions and trade fairs. The Corporation also conducts training programmes and seminars for skill and knowledge upgradation of the artisans and weavers.
The North Eastern Handicrafts & Handlooms Development Corporation Limited (NEHHDC) establishing Ashtlaxmi Haat & Experience Centre at Guwahati with a project cost of ₹ 7.6 crore. The Haat will have 24 permanent stalls, which will provide a market access to artisans of all Northeast states & will have an artisan residency to provide accommodation to artisans from out station.
The NEHHDC is setting up an ERI silk spinning plant at Integrated Textile Park, Mushalpur, Baksa (Assam) with a Project cost ₹14.92 crore. It is envisioned to provide direct employment to 375 individuals and provide indirect livelihood to Approx. 25,003 households. The plant once commissioned will have a production capacity of 450 Kgs of ERI Silk Yarn per day.
The NEHHDC is also providing market development by way of digitalization, authentication and traceability covering 10,000 weavers across 7 states (less Sikkim) in NER with a project cost ₹14.92 crore. It is estimated that through this intervention of NEHHDC , there will be an increase in the income of weavers by 20-30 % in the next 2-3 years. As a part of the project implementation more than 10,000 active looms weavers have been identified and registered from North Eastern states except Sikkim.
Livelihood Business Incubators (LBI), the Corporation has received sanction for the establishment of Jewellery and Handicraft Incubation Centre in NEHHDC under the ASPIRE Scheme of Ministry of MSME, Govt. of India with a budget out lay of ₹1.9 crore.
‘Indian Crafts Bazaar’ at the G20 Summit 2023