Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the interaction with beneficiaries of Viksit Bharat Sankalp Yatra via video conferencing
08 JAN 2024 3:23PM by PIB Delhi
My respectful greetings to all fellow countrymen!
The Viksit Bharat Sankalp Yatra completed its 50 days just 2-3 days ago. The participation of 11 crore people in this yatra in such a short time is unprecedented. The government is reaching out to people standing at the last rung of society with its schemes. The Viksit Bharat Sankalp Yatra is not just the government's journey; it has become the nation's journey, a journey of dreams, resolutions and trust, and that's why every region, every family of the country is welcoming the guaranteed vehicle of Modi with great emotion, looking at it as a hope for a better future. Whether it's a village or a city, there is enthusiasm, zeal, and belief everywhere regarding this yatra. From the metropolis of Mumbai to the remote villages of Mizoram, from the mountains of Kargil to the coastal shores of Kanyakumari, Modi's guaranteed vehicle is reaching every corner of the country. The poor who had spent their lives waiting for the benefits of government schemes are now witnessing a meaningful change. Who would have thought that government employees, officers, bureaucrats, and politicians would personally visit the doors of the poor and inquire whether they have benefited from government schemes or not? But it's happening and it is happening with utmost honesty. Along with Modi's guaranteed vehicle, government offices and representatives are reaching people's villages and neighbourhoods. The satisfaction of those I've spoken to is evident on their faces.
My family members,
Today, Modi’s guarantee is talked about not within the country but globally also. But what does Modi's guarantee mean? Why is the government putting in so much effort to reach every beneficiary in this mission mode? Why is the government working day and night for your welfare? What is the connection between saturation of government schemes and the resolution of a ‘Viksit Bharat’? Many generations in our country have lived in scarcity, and life with incomplete dreams has become their reality. They considered scarcity as their destiny and remained compelled to live with it. The struggle for small necessities has been most intense among the poor, farmers, women, and youth in our country. Our government wants to ensure that the current and future generations do not have to undergo the difficulties faced by your ancestors, the hardships endured by your elders. That's why we are working so hard with the aim of eliminating the daily struggles for the smallest of needs faced by a significant population of the country. That's why we are focusing on the future of the poor, farmers, women, and youth. And these are the four biggest castes of the country for us. When the poor, farmers, women, and youth—the four castes that are very dear to me —will become empowered and strong, Bharat will undoubtedly become powerful. That's why the Viksit Bharat Sankalp Yatra has begun and is reaching every corner of the country.
Friends,
The main aim of the Viksit Bharat Sankalp Yatra is that no deserving individual should miss out on the benefits of the government schemes. Many times, some people are deprived of the benefits of these schemes due to lack of awareness or various other reasons. The government sees it as its duty to reach out to such people. That's why Modi's guaranteed vehicle is going from village to village. Since the beginning of this yatra, approximately 12 lakh new beneficiaries have applied for the free LPG connection under the Ujjwala scheme. A few days ago, I visited the home of the 100 millionth beneficiary of Ujjwala when I was in Ayodhya. In addition to this, a significant number of applications have been received for schemes like Suraksha Bima Yojana, Jeevan Jyoti Bima Yojana, and PM SVANidhi during this yatra.
Friends,
Health check-ups for more than two crore poor individuals have been conducted during the Viksit Bharat Sankalp Yatra. At the same time, screening for tuberculosis has been done for one crore people, and 22 lakh individuals have been screened for sickle cell anemia. After all, who are these beneficiaries, these brothers and sisters? They are people from villages, the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities, for whom reaching to a doctor was a major challenge in previous governments. Today, doctors are conducting their check-ups on the spot. Once the initial screening is done, they are eligible for free treatment up to Rs 5 lakh under the Ayushman Yojana. Free dialysis facilities for kidney patients and affordable medicines at Jan Aushadhi Kendras are also available for them. Ayushman Arogya Mandirs being established across the country are becoming significant health centres for villages and the poor. In other words, Viksit Bharat Sankalp Yatra has proven to be a blessing for the health of the poor as well.
My family members,
I am happy that the significant efforts of the government are benefiting millions of our mothers and sisters. Today, women are stepping forward and achieving new milestones. In the past, there were many sisters who had skills like sewing, knitting, etc., but they lacked the means to start their own business. The Mudra Yojana has given them the confidence to fulfill their dreams; it is Modi's guarantee. Today, new opportunities for employment and self-employment are emerging in every village. Today some of them are Bank Mitra or Pashu Sakhi while some others are involved in Asha-ANM-Anganwadi. In the last 10 years, 10 crore sisters have joined women self-help groups. These sisters have been assisted with more than 7.5 lakh crore rupees. Many of them have become ‘Lakhpati Didi’ over the years. In view of this success, I have envisioned and resolved to make two crore ‘Lakhpati Didis’. The figure of two crores is huge. Imagine the impact when the number of ‘Lakhpati Didis’ reaches two crores; it will be a massive revolution. The government has also initiated the Namo Drone Didi Yojana. I have been told that a demonstration of nearly one lakh drones took place during the Viksit Bharat Sankalp Yatra. For the first time in the history of the country, the people are being connected through technology in this mission mode. Currently, training for using drones is being provided in the agriculture sector. But its scope is expected to expand to other sectors as well in the near future.
My family members,
Discussions related to farmers and agricultural policies in our country were limited in previous governments. The discourse on empowering farmers was confined to the production and the sale of crops, whereas farmers face various challenges in their daily lives. Therefore, our government has made comprehensive efforts to ease each and every difficulty faced by farmers. Every farmer has received at least 30,000 rupees under the PM Kisan Samman Nidhi. We are continuously working to alleviate the struggles of small farmers. The promotion of cooperatives in agriculture is a result of this approach. Whether it is PACS, FPOs, or various organizations for small farmers, they are becoming significant economic forces today. We are bringing forward numerous cooperative organizations for farmers from storage facilities to the food processing industry. A few days ago, a significant decision was made for pulse farmers. Now, farmers producing pulses can also sell their produce directly to the government online. This will not only guarantee MSP for pulse farmers but also ensure better prices in the market. Currently, this facility is provided for tur and arhar dal, but it will be expanded to other pulses in the future. We are endeavouring to ensure that the money spent to buy pulses from abroad benefits the country's farmers.
Friends,
I would like to commend all the employees who are managing this work during the Viksit Bharat Sankalp Yatra. Despite the biting cold and rains in many places and other difficulties, the local administration officials and senior officers are working with complete dedication to ensure that the maximum number of people benefit from this Sankalp Yatra, and people's lives become better. We must move forward while fulfilling our duties to make the country developed. Once again, best wishes to all of you! I gained an understanding of various aspects and their confidence was evident when I had the opportunity to converse with some of them. Their resolutions are truly reflective of the potential in Bharat, which is propelling the country forward. We are fortunate that every citizen is working towards making Bharat a developed nation by 2047. It was a pleasure meeting you, and I look forward to joining the Viksit Yatra once again. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
08 JAN 2024 3:23PM by PIB Bhubaneswar
ମାତ୍ର ୨/୩ ଦିନ ତଳେ ୫୦ ଦିନ ପୂରିଛି ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା। ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ୧୧ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଅଭୂତପୂର୍ବ। ସରକାର ନିଜ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଜର ଶେଷ ସ୍ତରରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି । ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା କେବଳ ସରକାରଙ୍କ ଯାତ୍ରା ନୁହେଁ; ଏହା ଦେଶର ଯାତ୍ରା, ସ୍ୱପ୍ନ, ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ଯାତ୍ରା ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ମୋଦୀଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଯାନକୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତର ଆଶା ଭାବରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଗାଁ ହେଉ କି ସହର ସବୁଠି ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ନେଇ ଉତ୍ସାହ, ଉଦ୍ଦୀପନା ଓ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ମୁମ୍ବାଇ ମହାନଗରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମିଜୋରାମର ଦୁର୍ଗମ ଗାଁ, କାର୍ଗିଲ ପର୍ବତଠାରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଉପକୂଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡ଼ି ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ସୁଫଳ କୁ ଅପେକ୍ଷା କରି ଜୀବନ ଅତିବାହିତ କରିଥିବା ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଏବେ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ, ଅଫିସର, ଅମଲା ଓ ରାଜନେତାମାନେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଗରିବଙ୍କ ଦ୍ୱାରକୁ ଯାଇ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି କି ନାହିଁ ପଚାରି ବୁଝିବେ କିଏ? କିନ୍ତୁ ଏହା ଘଟୁଛି ଏବଂ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ଘଟୁଛି । ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ସହିତ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଓ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଲୋକଙ୍କ ଗାଁ ଓ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସହ ମୁଁ କଥା ହେଲି, ସେମାନଙ୍କର ସନ୍ତୋଷ ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣାପଡ଼ୁଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆଜି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କୁ ନେଇ ଦେଶ ଭିତରେ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । କିନ୍ତୁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଅର୍ଥ କ'ଣ? ଏହି ମିଶନ ମୋଡରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସରକାର କାହିଁକି ଏତେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି? ଆପଣଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସରକାର କାହିଁକି ଦିନ ରାତି କାମ କରୁଛନ୍ତି? ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ' ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ କ'ଣ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି? ଆମ ଦେଶରେ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଅଭାବରେ ଜୀବନ ବିତାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିବା ଜୀବନ ସେମାନଙ୍କର ବାସ୍ତବତା ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ସେମାନେ ଅଭାବକୁ ନିଜର ଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ଭାବୁଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ବଞ୍ଚିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ । ଆମ ଦେଶର ଗରିବ, କୃଷକ, ମହିଳା ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିବା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ରହିଛି। ଆମ ସରକାର ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ଆପଣଙ୍କ ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା, ଆପଣମାନଙ୍କର ବୟୋଜ୍ୟେଷ୍ଠ ଲୋକମାନେ ଭୋଗୁଥିବା କଷ୍ଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ଆଉ ପଡିବ ନାହିଁ । ସେଥିପାଇଁ ଦେଶର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜନସଂଖ୍ୟା ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଛୋଟ-ଛୋଟ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଦୈନନ୍ଦିନ ସଂଘର୍ଷକୁ ଦୂର କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆଜି ଆମେ ଏତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଗରିବ, କୃଷକ, ମହିଳା ଓ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଆମ ପାଇଁ ଦେଶର ଚାରୋଟି ବୃହତ୍ତମ ଜାତି । ଯେତେବେଳେ ଗରିବ, କୃଷକ, ମହିଳା ଏବଂ ଯୁବକମାନେ- ଯେଉଁ ଚାରି ଟି ଜାତି ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରିୟ - ସଶକ୍ତ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ । ସେଥିପାଇଁ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଂଚିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି କୌଣସି ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭରୁ ବଞ୍ଚିତ ନ ହୁଅନ୍ତୁ। ଅନେକ ସମୟରେ ସଚେତନତା ଅଭାବ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାରଣରୁ କିଛି ଲୋକ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୁଅନ୍ତି । ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ସରକାର ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ଭାବୁଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ମୋଦିଙ୍କ ଗାଡି ଗାଁ ଗାଁବୁଲି ଯାଉଛି । ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭରୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ପ୍ରାୟ ୧୨ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ହିତାଧିକାରୀ ମାଗଣା ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିଛନ୍ତି । କିଛି ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଥିବା ବେଳେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳାର ୧୦୦ ନିୟୁତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଇଥିଲି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା, ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା ଏବଂ ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଭଳି ଯୋଜନା ପାଇଁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆବେଦନ ଆସିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ରେ ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ସେହିପରି ୧ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଯକ୍ଷ୍ମା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ୨୨ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ରକ୍ତହୀନତା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି। ତେବେ ଏହି ହିତାଧିକାରୀ କିଏ, ଏହି ଭାଇ ଭଉଣୀ କିଏ? ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଗାଁର ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଥିଲା । ଆଜି ଡାକ୍ତରମାନେ ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ଯାଞ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରାଥମିକ ସ୍କ୍ରିନିଂ ସରିବା ପରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାରେ ସେମାନେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇପାରିବେ। କିଡନୀ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଡାଏଲିସିସ୍ ସୁବିଧା ଏବଂ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ଔଷଧ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଥିବା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଗାଁ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଗରିବଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ ଆମର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମା' ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରୁଛି । ଆଜି ମହିଳାମାନେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି । ଅତୀତରେ ଏମିତି ଅନେକ ଭଉଣୀ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସିଲେଇ, ବୁଣିବା ଇତ୍ୟାଦି ଦକ୍ଷତା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାପାଇଁ ସାଧନର ଅଭାବ ଥିଲା । ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଛି; ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ରୋଜଗାର ଓ ସ୍ୱରୋଜଗାର ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ବ୍ୟାଙ୍କ ମିତ୍ର ବା ପଶୁ ସଖୀ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଆଉ କିଛି ଆଶା-ଏଏନଏମ-ଅଙ୍ଗନୱାଡିରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୦ କୋଟି ଭଉଣୀ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସାଢ଼େ ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସହାୟତା କରାଯାଇଛି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି 'ଲଖପତି ଦିଦି' ପାଲଟିଯାଇଛନ୍ତି। ଏହି ସଫଳତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମୁଁ ୨ କୋଟି 'ଲଖପତି ଦିଦି' ତିଆରି କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ 'ଲଖପତି ଦିଦି'ଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିବ; ଏହା ଏକ ବିରାଟ ବିପ୍ଳବ ହେବ । ସରକାର ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ପାଖାପାଖି ଏକ ଲକ୍ଷ ଡ୍ରୋନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା । ଦେଶର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ମିଶନ ମୋଡରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ବର୍ତମାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡ୍ରୋନ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଉଛି । କିନ୍ତୁ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହାର ପରିସର ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆମ ଦେଶରେ କୃଷକ ଓ କୃଷି ନୀତି ସମ୍ପର୍କିତ ଆଲୋଚନା ପୂର୍ବ ସରକାରରେ ସୀମିତ ଥିଲା। କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ର ଆଲୋଚନା କେବଳ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବିକ୍ରୟ ରେ ସୀମିତ ଥିବା ବେଳେ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି । ତେଣୁ କୃଷକଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅସୁବିଧାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଅତି କମରେ ୩୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି । କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କ ସଂଘର୍ଷକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟର ପରିଣାମ । ପାକ୍ସ ହେଉ, ଏଫପିଓ ହେଉ କିମ୍ବା କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସଂଗଠନ ହେଉ, ସେମାନେ ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛନ୍ତି । ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସୁବିଧାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଅନେକ ସମବାୟ ସଂଗଠନ କୁ ଆଗେଇ ନେଉଛୁ । କିଛି ଦିନ ତଳେ ଡାଲି ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଥିଲା । ଏବେ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନଲାଇନରେ ସିଧାସଳଖ ସରକାରଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ । ଏହା କେବଳ ଡାଲି ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏମଏସପିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବ ନାହିଁ ବରଂ ବଜାରରେ ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ବର୍ତମାନ ହରଡ଼ ଓ ଅରହର ଡାଲି ପାଇଁ ଏହି ସୁବିଧା ଦିଆଯାଉଥିବା ବେଳେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ ଡାଲିରେ ବିସ୍ତାର କରାଯିବ। ବିଦେଶରୁ ଡାଲି କିଣିବା ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବା ଅର୍ଥ ଯେପରି ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ମୁଁ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହେଁ । ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରବଳ ଥଣ୍ଡା ଓ ବର୍ଷା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅସୁବିଧା ସତ୍ତ୍ୱେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରୁ ଯେପରି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଉନ୍ନତ ହୋଇପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନର ଅଧିକାରୀ ଓ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଦେଶକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ! ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ବିଷୟରେ ବୁଝିପାରିଲି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସେତେବେଳେ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି। ସେମାନଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରକୃତରେ ଭାରତରେ ଥିବା ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ଯାହା ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି । ଆମେ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିବା ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ବିକଶିତ ଯାତ୍ରାରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି | ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।