প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অযোধ্যা ধামত মহৰ্ষি বাল্মীকি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান বন্দৰ উদ্বোধন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
টাৰ্মিনেল ভৱনৰ সন্মুখভাগত নিৰ্মীয়মান শ্ৰী ৰাম মন্দিৰৰ মন্দিৰ স্থাপত্য চিত্ৰিত কৰা হৈছে
30 DEC 2023 4:50PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নৱনিৰ্মিত অযোধ্যা বিমান বন্দৰ উদ্বোধন কৰে। বিমান বন্দৰটোৰ নাম মহৰ্ষি বাল্মীকি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান বন্দৰ ৰখা হৈছে।
এই উপলক্ষে আয়োজিত এক ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অযোধ্যা বিমান বন্দৰৰ নাম মহৰ্ষি বাল্মীকিৰ নামেৰে নামাকৰণ ৰখাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয় যে মহৰ্ষি বাল্মীকিৰ ৰামায়ণ হৈছে জ্ঞানৰ পথ যিয়ে আমাক শ্ৰী ৰামৰ সৈতে সংযোগ কৰে। আধুনিক ভাৰতৰ মহৰ্ষি বাল্মীকি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান বন্দৰে আমাক অযোধ্যা ধাম আৰু ঐশ্বৰিক-নতুন ৰাম মন্দিৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। প্ৰথম পৰ্যায়ত বিমান বন্দৰটোৱে বছৰি ১০ লাখ যাত্ৰী আৰু দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ পিছত, মহৰ্ষি বাল্মীকি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান বন্দৰে বছৰি ৬০ লাখ যাত্ৰীক সেৱা আগবঢ়াব।
অত্যাধুনিক বিমান বন্দৰটোৰ প্ৰথম পৰ্যায়টো ১৪৫০ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বিমান বন্দৰৰ টাৰ্মিনেল ভৱনটোত ৬৫০০ বৰ্গমিটাৰ এলেকা থাকিব, যি বছৰি প্ৰায় ১০লাখ যাত্ৰীক সেৱা আগবঢ়াব। টাৰ্মিনেল ভৱনৰ সন্মুখভাগত অযোধ্যাৰ নিৰ্মীয়মান শ্ৰী ৰাম মন্দিৰৰ মন্দিৰ স্থাপত্য চিত্ৰিত কৰা হৈছে। টাৰ্মিনেল ভৱনটোৰ ভিতৰভাগ ভগৱান শ্ৰী ৰামৰ জীৱন চিত্ৰিত কৰি স্থানীয় কলা, চিত্ৰ আৰু ম্যুৰেলৰে সজোৱা হৈছে। অযোধ্যা বিমান বন্দৰৰ টাৰ্মিনেল ভৱনটো ইনচুলেটেড ৰুফিং চিষ্টেম, এলইডি লাইটিং, বৰষুণৰ পানী সংৰক্ষণ, ঝৰ্ণাৰ সৈতে লেণ্ডস্কেপিং, পানী শোধন প্ৰকল্প, নৰ্দমা শোধন প্ৰকল্প, সৌৰ শক্তি প্ৰকল্প আৰু এনে ধৰণৰ আন বহুতো বৈশিষ্ট্যৰে সজ্জিত। এই সকলো সুবিধা গৃহ-৫ ষ্টাৰ ৰেটিং পূৰণ কৰাৰ বাবে প্ৰদান কৰা হৈছে। বিমান বন্দৰটোৱে অঞ্চলটোত সংযোগ উন্নত কৰিব, যাৰ ফলত পৰ্যটন, ব্যৱসায়িক কাৰ্যকলাপ আৰু নিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধি পাব।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Maharishi Valmiki International Airport at Ayodhya Dham
Facade of the terminal building depicts the temple architecture of the upcoming Shri Ram Mandir
30 DEC 2023 4:50PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated the newly built Ayodhya Airport. The airport has been named Maharishi Valmiki International Airport.
Later, speaking at a public event, the Prime Minister expressed happiness on naming Ayodhya Airport after Maharishi Valmiki. He said Maharishi Valmiki’s Ramayana is the path of knowledge which connects us to Shri Ram. Maharishi Valmiki International Airport in modern India will connect us to Ayodhya Dham and the divine-grand-new Ram temple. In the first phase the airport can handle 10 lakh passengers annually and after the second phase, Maharishi Valmiki International Airport will cater to 60 lakh commuters annually.
Phase 1 of the state-of-the-art airport is developed at a cost of more than Rs 1450 crore. The airport’s terminal building will have an area of 6500 sqm, equipped to serve about 10 lakh passengers annually. The facade of the Terminal Building depicts the temple architecture of the upcoming Shri Ram Mandir of Ayodhya. The interiors of the terminal Building are decorated with local art, paintings & murals depicting the life of Bhagwan Shri Ram. The terminal building of Ayodhya airport is also equipped with various sustainability features like insulated roofing system, LED lighting, rain water harvesting, landscaping with fountains, water treatment plant, sewage treatment plant, solar power plant and many other such features have been provided to meet GRIHA - 5 star ratings. The airport will improve connectivity in the region, leading to a boost in tourism, business activities and employment opportunities.