Prime Minister's Office
PM Modi addresses a public meeting at Agatti Airport, Lakshadweep
“The Government of India is committed to the development of Lakshadweep”
02 JAN 2024 5:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri, Narendra Modi addressed a public function immediately after his arrival at the Agatti Airport in Lakshadweep. The Prime Minister’s night halt will be in Lakshadweep.
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted the immense possibilities that Lakshadweep offers and pointed out the long neglect that Lakshadweep faced after Independence. He mentioned weak port infrastructure despite shipping being the lifeline of the area. This applies to education, health and even petrol and diesel, he said. He said now the government has taken up the task of its development in the right earnest. “All these challenges are being removed by our government”, he said.
Prime Minister Modi informed that many development projects were completed in Agatti during the last 10 years and mentioned creating modern facilities, especially for the fishermen. He also touched upon the fact that now Agatti has an airport as well as an ice plant. Due to this, the Prime Minister said, new possibilities are being created for the sector related to seafood export and seafood processing. He mentioned the initiation of export of tuna fish from Lakshadweep which has also paved the way for increasing the income of the fishermen of Lakshadweep.
Referring to the development projects of today, the Prime Minister mentioned the inauguration of a solar plant and aviation fuel depot to meet the electricity and other energy needs of Lakhswadeep. The Prime Minister informed about the saturation of tapped water connections to all houses in Agatti Island and reiterated the government’s efforts to ensure houses, toilets, electricity and cooking gas for the poor. “The Government of India is working with full commitment for the development of the entire Lakshadweep including Agatti”, Shri Modi said as he concluded his speech by mentioning tomorrow’s event scheduled in Kavaratti for more development projects for the people of Lakshadweep.
Background
In his visit to Lakshadweep, the Prime Minister will inaugurate, dedicate to the nation and lay the foundation stone of development projects worth more than Rs 1150 crore.
In a transformative move, the Prime Minister had resolved to overcome the challenge of slow internet speed in Lakshadweep Island by initiating the Kochi-Lakshadweep Islands Submarine Optical Fiber Connection (KLI - SOFC) project and announced the same in the Independence Day speech in August 2020 at Red Fort. The project has now been completed and will be inaugurated by the Prime Minister. This will lead to an increase in internet speed of more than 100 times (from 1.7 Gbps to 200 Gbps). For the first time since independence, Lakshadweep will be connected through Submarine Optic Fibre Cable. The dedicated submarine OFC will ensure a paradigm shift in communication infrastructure in the Lakshadweep islands, enabling faster and more reliable internet services, telemedicine, e-governance, educational initiatives, digital banking, digital currency usage, digital literacy etc.
The Prime Minister will dedicate to the Nation the Low Temperature Thermal Desalination (LTTD) plant at Kadmat. This will produce 1.5 lakh litres of clean drinking water every day. The Prime Minister will also dedicate to the nation the Functional Household Tap Connections (FHTC) in all households of Agatti and Minicoy islands. The availability of potable water was always a challenge in the islands of Lakshadweep as being a coral island, it has very limited ground water availability. These drinking projects will also help in strengthening the tourism capacity of the islands, leading to increased local employment opportunities.
Other projects which are dedicated to Nation include the solar power plant at Kavaratti, which is the first-ever battery-backed solar power project of Lakshadweep. It will help to reduce dependency on Diesel-based Power Generation plant, and the new administrative block and 80 Men barrack in the India Reserve Battalion (IRBn) Complex at Kavaratti.
The Prime Minister will lay the foundation stone for the renovation of the Primary Health Care facility in Kalpeni and the construction of five model Anganwadi Centres (Nand Ghars) in the five islands of Androth, Chetlat, Kadmat, Agatti and Minicoy.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ଅଗାତି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଏକ ସାଧାରଣ ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ
"ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ"
02 JAN 2024 5:25PM by PIB Bhubaneshwar
ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ଅଗାତି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ସହିତ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରେ ରହିବ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ରାତ୍ରି ଭୋଜନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରେ ଥିବା ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଦୀର୍ଘ ଅବହେଳା ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲାଇଫ୍ ଲାଇନ୍ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ବଳ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଏପରିକି ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ। ଏବେ ସରକାର ଏହାର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସଠିକ ଭାବେ ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। "ଏହି ସବୁ ଆହ୍ୱାନକୁ ଆମ ସରକାର ଦୂର କରୁଛନ୍ତି", ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅଗାତିରେ ଅନେକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଗାତିରେ ଏକ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଏକ ଆଇସ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଅଛି । ଏହି କାରଣରୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନି ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରୁ ଟୁନା ମାଛର ରପ୍ତାନୀ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କଥା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବିଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି।
ଆଜିର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ୱଦୀପର ବିଦ୍ୟୁତ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୌର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ବିମାନ ଇନ୍ଧନ ଡିପୋର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଗାତି ଦ୍ୱୀପର ସମସ୍ତ ଘରେ ଜଳ ସଂଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ବିଜୁଳି ଏବଂ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆସନ୍ତାକାଲି କାଭାରତୀରେ ହେବାକୁ ଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିବା ଅବସରରେ କହିଥିଲେ, "ଭାରତ ସରକାର ଅଗାତି ସମେତ ସମଗ୍ର ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ବିକାଶ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।’’
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଗସ୍ତରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୧୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।
କୋଚି-ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ସବମେରାଇନ୍ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର କନେକ୍ସନ (କେଏଲଆଇ - ଏସଓଏଫସି) ପ୍ରକଳ୍ପ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରି ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଦ୍ୱୀପରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସ୍ପିଡର ଆହ୍ୱାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୦ରେ ଲାଲକିଲ୍ଲା ଠାରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅଭିଭାଷଣରେ ଏହା ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସ୍ପିଡ୍ ୧୦୦ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ (୧.୭ ଜିବିପିଏସରୁ ୨୦୦ ଜିବିପିଏସ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପକୁ ସବମେରାଇନ୍ ଅପ୍ଟିକ୍ ଫାଇବର କେବୁଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୋଗ କରାଯିବ। ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ଓଏଫସି ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ଆଦର୍ଶ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସେବା, ଟେଲିମେଡିସିନ୍, ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ, ଶିକ୍ଷାଗତ ପଦକ୍ଷେପ, ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍, ଡିଜିଟାଲ୍ ମୁଦ୍ରା ବ୍ୟବହାର, ଡିଜିଟାଲ୍ ସାକ୍ଷରତା ଇତ୍ୟାଦିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଡମାଟଠାରେ ଲୋ ଟେମ୍ପରେଚର ଥର୍ମାଲ ଡିସେଲିନେସନ (ଏଲଟିଟିଡି) ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଦୈନିକ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଗାତି ଏବଂ ମିନିକୋଏ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ସମସ୍ତ ପରିବାରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଘରୋଇ ଟ୍ୟାପ୍ ସଂଯୋଗ (ଏଫ୍ଏଚଟିସି) କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ପାନୀୟ ଜଳର ଉପଲବ୍ଧତା ସର୍ବଦା ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଥିଲା କାରଣ ଏକ ପ୍ରବାଳ ଦ୍ୱୀପ ହୋଇଥିବାରୁ ଏଠାରେ ଭୂତଳ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧତା ବହୁତ ସୀମିତ । ଏହି ପାନୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି କବରାଟିଠାରେ ଥିବା ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଯାହା ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ପ୍ରଥମ ବ୍ୟାଟେରୀ ସମର୍ଥିତ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ । ଏହା ଡିଜେଲ ଭିତ୍ତିକ ପାୱାର ଜେନେରେସନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ନୂଆ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ଲକ ଏବଂ କବରାଟିସ୍ଥିତ ଇଣ୍ଡିଆ ରିଜର୍ଭ ବାଟାଲିୟନ (ଆଇଆରବିଏନ) କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ଥିବା ୮୦ ମେନ୍ ବ୍ୟାରାକ୍ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଳ୍ପେନୀରେ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସୁବିଧାର ନବୀକରଣ ଏବଂ ଆନ୍ଦ୍ରୋଠ, ଚେତଲାତ, କଡମାଟ, ଅଗାତି ଏବଂ ମିନିକୋଏ ର ପାଞ୍ଚଟି ଦ୍ୱୀପରେ ପାଞ୍ଚଟି ଆଦର୍ଶ ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କେନ୍ଦ୍ର (ନନ୍ଦ ଘର) ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ।