Prime Minister's Office
PM inaugurates, dedicates to nation and lays foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 20,000 crores in Tiruchirappalli, Tamil Nadu
Inaugurate New Terminal Building at Tiruchirappalli International Airport
Dedicates to nation multiple projects related to rail, road, oil and gas and shipping sectors in Tamil Nadu
Dedicates to nation indigenously developed Demonstration Fast Reactor Fuel Reprocessing Plant (DFRP) at IGCAR, Kalpakkam
Dedicates to nation the General Cargo Berth-II (Automobile Export/Import Terminal-II & Capital Dredging Phase-V) of Kamarajar Port
Pays tributes to Thiru Vijyakanth and Dr M S Swaminathan
Condoles the loss of lives due heavy rain in recent times
“The new airport terminal building and other connectivity projects being launched in Tiruchirappalli will positively impact the economic landscape of the region”
“The next 25 years are about making India a developed nation, that includes both economic and cultural dimensions”
“India is proud of the vibrant culture and heritage of Tamil Nadu”
“Our endeavour is to consistently expand the cultural inspiration derived from Tamil Nadu in the development of the country”
“Tamil Nadu is becoming a prime brand ambassador for Make in India”
“Our government follows the mantra that development of states reflects in the development of the nation”
“40 Union Ministers from the Central Government have toured Tamil Nadu more than 400 times in the past year”
“I can see the rise of a new hope in the youth of Tamil Nadu. This hope will become the energy of Viksit Bharat”
02 JAN 2024 1:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of development projects worth more than Rs 20,000 crores in Tiruchirappalli, Tamil Nadu today. The development projects include sectors such as rail, road, oil and gas, and shipping sectors in Tamil Nadu.
Addressing the gathering, the Prime Minister wished a fruitful and prosperous new year to everyone and expressed delight that his first public program in 2024 is taking place in Tamil Nadu. He said that today’s projects worth more than Rs 20,000 crores will strengthen Tamil Nadu’s progress as he congratulated the people of the state for projects spanning sectors of roadways, railways, ports, airports, energy and petroleum pipelines. He said that many of these projects would boost travel and also create thousands of employment opportunities in the state.
Referring to the last three difficult weeks for Tamil Nadu when many people lost their lives due to heavy rains and also the significant loss of property. The Prime Minister expressed his condolences and also said that the central government stands with the people of Tamil Nadu. “We are providing all possible help to the State government”, he said.
Paying tribute to Thiru Vijaykanth who passed away recently, PM Modi said “he was a ‘Captain’ not only in the field of cinema but also in politics. He won the hearts of the people through his work and films and kept the national interest above everything.” He also remembered the contributions of Dr M S Swaminathan who played an important role in food security for the country and paid tribute to the departed soul.
The Prime Minister reiterated that the Azadi Ka Amrit Kaal for the next 25 years will play a crucial role in India becoming a developed nation. He referred to both economic and cultural aspects when it comes to Viksit Bharat as he underlined that Tamil Nadu is a reflection of India’s prosperity and culture. “Tamil Nadu is home to the ancient language of Tamil and it is a treasure trove of cultural heritage”, the Prime Minister said as he mentioned Saint Thiruvalluvar and Subramania Bharati among others who created magnificent literature. He also mentioned that Tamil Nadu is home to scientific and technological brains like C V Raman and other scientists who instil new energy in him whenever he visits the state.
Referring to the rich heritage of Tiruchirappalli, PM Modi said that here we find the remnants of good governance models of dynasties like Pallava, Chola, Pandyas and Nayak dynasties. He said that he mentions Tamil Culture at any given opportunity during his travels abroad. “I believe in the continuous expansion of the contribution of Tamil cultural inspiration in the development and heritage of the country”, he said. He mentioned the establishment of sacred Sengol in the New Parliament, Kashi Tamil and Kashi Saurashtra Sangamam as efforts that have led to increased enthusiasm for Tamil Culture throughout the country.
The Prime Minister informed about India’s huge investments in sectors such as roadways, railways, ports, airports, homes for the poor and hospitals in the last 10 years as he underlined the government’s emphasis on physical infrastructure. He also mentioned India breaking into the top 5 economies of the world where it has become a ray of hope for the world. Referring to the huge incoming investments in India from across the globe, the Prime Minister said that its direct benefits are being availed by Tamil Nadu and its people as the state has become a prime brand ambassador for Make in India.
The Prime Minister reiterated the government’s approach where the development of the state reflects in the development of the nation. He informed that more than 40 Union Ministers from the Central Government have toured Tamil Nadu more than 400 times in the past year. “India will progress with the progress of Tamil Nadu”, Shri Modi said as he referred to connectivity being the medium of development which gives a boost to businesses and also makes people’s lives easier. Referring to the projects of today, the Prime Minister mentioned the New Terminal Building at Tiruchirappalli International Airport which will increase the capacity by three times and strengthen connectivity towards East Asia, Middle East and other parts of the world. He noted that the inauguration of the new terminal building will create new opportunities for investments, businesses, education, health and tourism. He also mentioned the increased connectivity of the airport to national highways through an elevated road. He expressed satisfaction that the Trichy Airport with its infrastructure will introduce the world to Tamil culture and heritage
Referring to the five new railway projects, PM Modi said that they will promote industry and electricity generation. The New road projects will connect important centers of faith and tourism like Srirangam, Chidambaram, Rameshwaram and Vellore.
Dwelling upon the port-led development focus of the central government during the last 10 years, the Prime Minister mentioned projects to transform the coastal areas and the lives of the fishermen. He listed a separate ministry and budget for fisheries, Kisan Credit Card for fishermen, assistance for boat modernization for deep sea fishing and PM Matsya Sampada Yojana.
Referring to the Sagarmala Yojna, the Prime Minister informed that ports in the country are being connected with better roads. He informed that the port capacity and turn-around time of the ships have improved significantly as he mentioned Kamrajar Port whose capacity has been doubled. He also mentioned the inauguration of General Cargo Berth-II of Kamarajar Port which will strengthen Tamil Nadu’s import and export, especially the automobile sector. He also touched upon nuclear reactor and gas pipelines which will give rise to employment opportunities.
The Prime Minister informed about record expenditure on Tamil Nadu by the Central Government. He said that in the decade before 2014 states were given 30 lakh crore rupees whereas in the last 10 years states were given 120 lakh crore rupees. Tamil Nadu too got 2.5 times more money in this period as compared to the 10 years preceding 2014. For national highway construction, more than three times expenditure was done in the state and 2.5 times more money was spent in the railways sector in the state, he informed. Lakhs of families in the state are getting free ration, medical treatment and facilities like pucca houses, toilets and piped water.
Concluding the address, the Prime Minister underlined the need for Sabka Prayas or everyone’s effort to accomplish the goals of Viksit Bharat. He expressed confidence in the capability of the youth and the people of Tamil Nadu. “I can witness the rise of a new hope in the youth of Tamil Nadu. This hope will become the energy of Viksit Bharat”, the Prime Minister concluded.
Governor of Tamil Nadu, Shri R N Ravi, Chief Minister of Tamil Nadu, Shri M K Stalin, Union Minister for Civil Aviation, Shri Jyotiraditya Scindia, and Union Minister of State for Information and Broadcasting, Shri L Murugan were among others were present on the occasion.
Background
At the public programme in Tiruchirappalli, the Prime Minister inaugurated the New Terminal Building at Tiruchirappalli International Airport. Developed at a cost of more than 1100 crore, the two-level new international terminal building can serve more than 44 lakh passengers annually and about 3500 passengers during peak hours. The new terminal hosts state-of-the-art amenities and features for passenger convenience.
The Prime Minister dedicated to the nation multiple railway projects. These include the project for doubling of 41.4 Km Salem–Magnesite Junction–Omalur–Mettur Dam section; project for doubling of rail line section of 160 Km from Madurai - Tuticorin; and three projects for rail line electrification viz Tiruchchirappalli- Manamadurai- Virudhunagar; Virudhunagar – Tenkasi Junction; Sengottai – Tenkasi Junction - Tirunelveli- Tiruchendur. The rail projects will help improve the rail capacity to carry freight and passengers and contribute to economic development and employment generation in Tamil Nadu.
The Prime Minister dedicated to the nation five road sector projects. The projects include 39 km four-lane road for Trichy – Kallagam section of NH-81; 60 km long 4/2-laning of Kallagam – Meensurutti section of NH-81; 29 km four-lane road of Chettikulam - Natham section of NH-785; 80 km long two lane with paved shoulder of Karaikudi – Ramanathapuram section of NH-536; and 44 km long four laning of section of NH-179A Salem – Tirupathur - Vaniyambadi Road. The road projects will facilitate safe and faster travel of people of the region and improve connectivity of industrial and commercial centres like Trichy, Srirangam, Chidambaram, Rameshwaram, Dhanushkodi, Uthirakosamangai, Devipattinam, Erwadi, Madurai, among others.
The Prime Minister also laid the foundation stone for important road development projects during the programme. These include the construction of 31 km long stretch four-lane road from Mugaiyur to Marakkanam of NH 332A. The road will connect ports on the East Coast of Tamil Nadu, enhance road connectivity to the world heritage site – Mamallapuram and provide better connectivity to Kalpakkam Atomic Power Plant.
The Prime Minister dedicated to the nation the General Cargo Berth-II (Automobile Export/Import Terminal-II & Capital Dredging Phase-V) of Kamarajar Port. The inauguration of General Cargo Berth-II will be a step towards strengthening the country’s trade which will help boost economic growth and employment generation.
During the programme, the Prime Minister also dedicated to the nation and laid the foundation stone of important Petroleum and Natural Gas projects worth more than Rs 9000 crore. The two projects dedicated to the Nation include Indian Oil Corporation Ltd (IOCL)’s 488 km long natural gas pipeline from IP101 (Chengalpet) to IP 105 (Sayalkudi) section of Ennore - Thiruvallur - Bengaluru - Puducherry - Nagapattinam - Madurai - Tuticorin Pipeline; and Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL)’s 697 km long Vijayawada-Dharmapuri Multiproduct (POL) Petroleum Pipeline (VDPL).
Further, the projects whose foundation stone were laid include the development of 323 Km of natural gas pipeline from Krishnagiri to Coimbatore section of Kochi-Koottanad-Bangalore-Mangalore Gas pipeline II (KKBMPL II) by Gas Authority of India Ltd (GAIL); and laying of POL pipelines in Common Corridor for proposed grass root terminal at Vallur, Chennai. These projects of the petroleum and natural gas sector will be a step towards fulfilling the industrial, domestic and commercial requirements of the energy in the region. These will also lead to employment generation in the region and contribute to employment generation.
The Prime Minister also dedicated to the nation the Demonstration Fast Reactor Fuel Reprocessing Plant (DFRP) at Indira Gandhi Centre for Atomic Research (IGCAR), Kalpakkam. The DFRP, developed at a cost of Rs. 400 crore, is equipped with a unique design, which is the only of its kind in the world and is capable of reprocessing both carbide and oxide fuels discharged from the fast reactors. It is entirely designed by Indian scientists and signifies a crucial step towards building large commercial-scale fast reactor fuel reprocessing plants.
Among other projects, the Prime Minister inaugurated the 500 bedded Boys’ Hostel ‘AMETHYST’ of National Institute of Technology (NIT) – Tiruchirappalli.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না তামিল নাদুগী তিরুচিরাপল্লীদা লুপা করোর 20,000 হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে, জাতিদা কত্থোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
তিরুচিরাপল্লী ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্ত্তা অনৌবা তর্মিবেল ব্লিল্দিং শঙ্গাখ্রে
তামিল নাদুদা রেল, লম্বী, ওইল অমসুং গ্যাস অমদি শিপ্পিং সেক্তরশিংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়ামরুম জাতিদা কত্থোকখ্রে
কলপক্কমদা লৈবা IGCARদা ইন্দিজিনস ওইনা দিবেলপ তৌবা দিমোনস্ত্রেসন ফাস্ত রিএক্তর ফ্যুএল রিপ্রোসেসিং প্লান্ত (DFRP) জাতিদা কত্থোকখি
কামরাজার পোর্তকী জেনরেল কার্গো বর্থ – II (ওতোমেতিক এক্সপোর্ত/ইম্পোর্ত তর্মিনেল- II অমসুং কেপিতেল দ্রেদজিং ফেস- V) জাতিদা কত্থোকখি
রু বিজ্যাকান্থ অমসুং দা. এম.এস. স্বামিনাথনদা ইকাই খুম্নবা উৎখি
হন্দক নোং কন্না চুবনা মরম ওইরগা মীওই কয়াগী পুন্সি মাংখিববু অৱাবা ফোঙদোকখি
“অনৌবা এয়রপোর্ত তর্মিনেল বিল্দিং অমসুং অতৈ কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিং তিরুচিরাপল্লীদা হৌদোক্লিবা অসিনা রিজন অসিগী ইকনোমিক লেন্দস্কেপ্তা কান্নবা পীরগনি”
“মথংগী চহি 25 অসি ভারতপু ইকনোমিক অমসুং কলচরেল দাইমেন্সন অনিমক য়াওরিবা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহনবনি”
“তামিল নাদুগী য়াম্লবা কলচর অমসুং হেরিতেজকীদমক ভারতনা চাউথোকচবা পোকই”
“ঐখোয়গী পান্দমদি লৈবাক্কী চাউখৎ খোঙচৎতা তামিল নাদুদগী লাকপা নাৎকী ওইবা ই
02 JAN 2024 1:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি তামিল নাদুগী তিরুচিরাপল্লীদা লুপা করোর 20,000 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে, জাতিদা কত্থোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অদুদা তামিল নাদুগী রেল, রোদ, ওইল অমসুং গ্যাস অমদি শিপ্পিং অসিগুম্বা সেক্তরশিং য়াওরি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক্তা অফবা অমসুং চাউখৎপা অনৌবা চহি অমগীদমক য়াইফ-পাউজেল পীখি অমসুং তামিল নাদুদা 2024গী মহাক্কী অহানবা পব্লিক প্রোগ্রাম পাঙথোকপদা নুংঙাইবসু ফোঙদোকখি। মহাক্না রাজ্য অসিগী মীয়ামদা রোদৱেজ, রেলৱেজ, পোর্তস, এয়রপোর্তস, ইনর্জী অমসুং পেত্রোলিয়ম পাইপলানশিংগী সেক্তরশিং কোনশিল্লিবা প্রোজেক্তশিংগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা ঙসিগী লুপা করোর 20,000 হেনবা প্রোজেক্তশিং অসিনা তামিল নাদুগী চাউখৎ-থৌরাং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রোজেক্তশিং অসিনা চত্থোক চৎশিন তৌবদা খুদোংচাহল্লগনি অমসুং রাজ্য অসিদা থবক্কী খুদোংচাবা লিশিং কয়াসু পীরগনি।
নোং কন্না চুবনা মরম ওইদুনা মীওই কয়ানা পুন্সি মাংখিবা অমসুং লন-থুমশিং চাউনা অমাং অতা থোকখিবা তামিল নাদুগী হৌখিবা অৱাবনা থল্লবা চয়োল অহুম অদুগী মতাংদা পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী অৱাবা ফোঙদোকখি অমসুং কেন্দ্র সরকারনা তামিল নাদু মীয়ামগীদমক লেপ্পীসু হায়খি। “ঐখোয়না রাজ্য সরকারদা অঙম্বা মতেং পুম্বা পাংলি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
হন্দক্তা লৈখিদবা তিরু বিজ্যকান্থতা ইকাই খুম্নবা উৎলদুনা পি.এম. মোদীনা হায়খি, “মহাক অসি সিনামাগী লমদা খক্তা নত্তনা পোলিতিক্সকী লমদসু ‘কেপ্তেন’ অমা ওইরমখি। মহাক্কী ৱার্ক অমসুং ফিল্মশিংগী মতেংনা মীয়ামগী থমোয়শিং জয় তৌখি অমসুং লৈবাক্কী ইন্তরেস্তনা পুম্নমক্তগী মরু ওইনা লৌখি”। মহাক্না লৈবাক্কী ফুদ সেক্যুরিতীদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখিবা দা. এম.এস. স্বামিনাথননা শরুক তমখিবশিং অদুসু নীংশিংখ্রে অমসুং লৈখিদ্রবা থৱায়দা ইকাই খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা আজাদী কা অমৃত কালগী মথংগী চহি 25 অসিনা ভারতপু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না নৌহৌননা ফোঙদোকখি। মহাক্না তামিল নাদু অসি ভারতকী চাউখৎপা অমসুং নাৎকী মমি অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা ভিকসিৎ ভারতকী মতাংদা লাকপদা ইকনোমিক অমসুং কলচরেলগী লম অনিমক্কী মতাংদা পনখি। “তামিল নাদু অসি অরিবা লোল তামিলগী হৌরকফমনি অমসুং মসি কলচরেল হেরিতেজকী পুখৈ অমনি” হায়না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অথোইবা সহিত্যা শেমলমখিবা মহা কবী তিরুবল্লুবর অমসুং সুব্রহ্মনিয়া ভারতীগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি তামিল অসি মহাক্না রাজ্য অসিদা চৎপা খুদিং মঙোন্দা আনৌবা ইথিল পীখিবা সি.ভি. রামন অমসুং অতৈ বিজ্ঞানিকশিংগুম্বা সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নোলোজিকেল ব্রেনশিংগী ময়ুম লমদম ওইরি।
তিরুচিরাপল্লীগী ইনাক খুল্লবা হেরিতেজকী মতাংদা পল্লদুনা পি.এম. মোদীনা হাবখি মফম অসিদা ঐখোয়না পল্লবা, চোলা, পান্দ্যাস অমসুং নায়ক দাইনাস্তীশিংগুম্বা দাইনাস্তীশিংগী গুদ গভর্নান্সকী মোদেলশিংগী মমিং ফংবা ঙম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না মপালদা চৎপদা খুদোংচাবা ফংবা খুদিংদা তামিলগী নাৎকী মতাংদা অদুমক পনখি। “ঐহাক্না লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং হেরিতেজ অসিদা তামিল কলচরনা ইথিল পীখিবা অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকপদা ঐহাক্না থাজবা থম্মি”হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না অনৌবা পার্লিয়ামেন্তদা শেংবা সেঙ্গোল থমখিবা, কাশী তামিল অমসুং কাশী সৌরাস্ত্র সঙ্গামম অসি লৈবাক শিনবা থুংবদা তামিলগী নাৎকীদমক পুক্নিং চংবা হেনগৎহন্নবা খোঙথাংশিংনি হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সরকারনা ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীৎয়েং থম্মি হায়রদুনা হৌখিবা চহি 10 অসিদা রোদৱেজ, রেলৱেজ, পোর্তস, এয়রপোর্তস, লায়রবশিংগী য়ুম অমসুং হোস্পিতালশিংগুম্বা সেক্তরশিংদা ভারতনা চাউনা ইনভেস্তমেন্তশিং তৌরি ফোঙদোকখি। মহাক্না মালেমগীদমক আশাগী মঙাল অমা ওইদুনা মালেমগী মকোক থোংবা ইকনোমী 5গী মনুংদা ভারতনা চনবা ঙমখিবা অদুসু ফোঙদোওকখি। মালেম শিনবা থুংবদগী ভারত্তা চাউনা ইনভেস্তমেন্তশিং লাক্লিবা অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মগী কান্নবশিং হকথেংননা তামিল নাদুনা ফংলি অমসুং রাজ্য অসিগী মীয়ামনা মেক ইন ইন্দিয়াগী মরু ওইবা ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা রাজ্যগী চাউখৎ-থৌরাংগী মমি তারিবা সরকারগী এপ্রোচকী মরমদা নৌহৌননা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মমাং চহিদা কেন্দ্র সরকারগী কেন্দ্র মন্ত্রী 40 হেনবনা তামিল নাদুদা 100রক হেন্না চৎখি। “তামিল নাদু চাউখৎপগা লোয়ননা ভারতনা চাউখৎকনি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোক্লদুনা হায় কন্নেক্তিবিতীনা চাউখৎ-থৌরাংগী মেদিয়ম ওইদুনা মসিনা বিজিনেসশিংদা শাহৌ পীরি অমসুং মীয়ামগী পুন্সি লাইথোকহল্লি। ঙসিগী প্রোজেক্তশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা তিরুচিরাপল্লি ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিংনা কেপাসিতী শরুক অহুম হেনগৎহল্লগনি অমসুং ইস্ত এসিয়া, মিদ্দল ইস্ত অমসুং মালেমগী অতৈ শরুকশিংগা কন্নেক্তিবিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মহাক্না হায়খি অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাবা অসিনা ইনভেস্তমেন্তশিং, বিজিনেসশিং, এজুকেসন, হেল্থ অমসুং তুরিজমগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। মহাক্না হায়খি ইলিবেতেদ রোদকী খুত্থাংদা এয়রপোর্ত্তগী নেস্নেল হায়ৱেজকী কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনখি। মহাক্না ত্রিচী এয়রপোর্তনা মাগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা মালেমদা তামিলগী কলচর অমসুং হেরিতেজ উৎথোক্লগনি হায়না অপেনবা ফোঙদোকখি।
অনৌবা রেলৱে প্রোজেক্ত মঙাগী মতাংদা পল্লদুনা পি.এম. মোদীনা হায়খি মদুদি মখোয়না ইন্দস্ত্রী অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী জেনরেসন প্রমোৎ তৌরগনি। অনৌবা রোদ প্রোজেক্তশিং অসিনা শ্রীরঙ্গম, চিদমবম, রামেশ্বরম অমসুং ভেল্লোরগুম্বা ঈশ্বরগী মফম অমসুং তুরিজমগী মরু ওইবা সেন্তরশিং অসি কন্নেক্ত তৌরগনি।
হৌখিবা চহি 10দা কেন্দ্র সরকারনা হীথাংফমনা লমজিংবা চাউখৎ থৌরাংদা মীৎয়েং থমখিবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সমুদ্র তোর্বানগী মফমশিং অমসুং ঙামীশিংগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্নবা প্রোজেক্তশিংগী মতাংদা পনখি। মহাক্না ফিশরীজকীদমক তোখাইবা মন্ত্রালয় অমসুং বজেৎ থমখিবা, ঙামীশিংদা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ পীব, দীপ সী ফিশিংগীদমক হী মোদর্নাইজেসন তৌনবা তেংবাং অমসুং পি.এম. মতস্যা সম্পদা য়োজনাগী মতাংদা পনখি।
সাগরমালা য়োজনাগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা লৈরিবা হীথাংফমশিং অসি অফবা লম্বীশিংগা শম্নহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি পোর্ত কেপাসিতী অমসুং জহাজশিংগী তর্ন-অরাউন্দ তাইম অসি শীংথানীংঙাই ওইনা হেনগৎহনখি, অমদি কামরাজার পোর্তকী কেপাসিতী লঅসি শরুক অনি হেনগৎহনখি। মহাক্না কামরাজার পোর্তকী জেনরেল কার্গো বর্থ-II শঙ্গাবা অসিনা তামিল নাদুগী ইমপোর্ত অমসুং এক্সপোর্ত মরু ওইবা ওতোমোবাইল সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়খি। মহাক্না থবক্কী খুদোংচাবশিং পীগদৌরিবা ন্যুক্লিয়র রিএক্তর অমসুং গ্যাস পাইপলাইনশিংগী মতাংদসু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কেন্দ্র সরকারনা তামিল নাদুদা তৌখিবা রেকোর্দ ওইবা এক্সপেন্দিচরগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি 2014গী মমাং দিকেদতা রাজ্য অসিদা লুপা করোর লাখ 30 পীখি অদুবু হৌখিবা চহি 10 অসিদা লুপা করোর লাখ 120 পীখি। তামিল নাদুনা 2014গী মমাংগী মতম অসিদা পীখিবা অদুগা হৌখিবা চহি 10গা চাংদম্নবদা শেল শরুক 2.5 হেন্না ফংখি। নেস্নেল হায়ৱে শেম্নবা রাজ্য অসিদা চাদিং শরুক অহুম হেন্না তৌখি অমসুং রেলৱে সেক্তরদা শরুক 2.5 হেন্না তৌখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। রাজ্য অসিদা ইমুং লাখ কয়ানা লেম্না রাসন ফংলি, অনা লায়েং ফংলি, অমসুং পক্কাগী য়ুম, তোইলেৎ অমসুং তোতি ঈশিং অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং ফংলি।
ৱারোল পীবা লোইশিনবা প্রধান মন্ত্রীনা ভিকসিৎ ভারতকী পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবদা সবকা প্রয়াসকী মথৌ তাবা অদু থমখি। মহাক্না তামিল নাদুগী নহারোল অমসুং মীয়ামগী মতিক ময়াইদা থাজবা থমখি। “তামিল নাদুগী নহারোলদা ঐহাক্না অনৌবা আশা অমাগী মঙাল উবা ফংই। মসিগী আশা অসিনা ভিকসিৎ ভারতকী শক্তি ওইগনি”, হায়না ফোঙদোক্তুনা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংবা লোইশিনখি।
থৌরম অসিদা তামিল নাদুগী রাজ্যপাল, শ্রী আর এন রবী, তামিল নাদুগী মুখ্য মন্ত্রী , শ্রী এম কে স্তেলিন, সিভিল এভিএসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জ্যোতিরাদিত্যা সিন্ধিয়া অমসুং ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী এল মুরুগন্না শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
তিরুচিরাপল্লীদা পাংথোকপা মীয়ামগী থৌরম অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা তিরুচিরাপল্লী ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্ততা অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাখি। লুপা করোর 1100 হেন্না চঙনা শেমগৎপা লেবল অনিগী অনৌবা ইন্তরনেসনেল তর্মিনেল অসিদা চহি অমদা পেসেঞ্জর লাখ 44 হেন্না সেবা তৌবা ঙমগনি অমসুং মী য়াম্না চিনবা মতমদা পেসেঞ্জর 3500 রোম সেবা তৌবা ঙমগনি। অনৌবা তর্মিনেল অসিদা মতমগা চুনরবা খুদোংচাবশিং অমসুং পেসেঞ্জরশিংগী খুদোংচাবশিং য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা রেলৱে প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোক্খি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা কিমি 41.4 শাংবা সালেম-মেগ্নেসাইত জঙ্কসন-ওমালুর-মেত্তুর দাম সেক্সন দবল ওনখৎপা; মদুরাই-তুতিকোরিনগী কিমি 160গী রেল লাইন সেক্সন দবল ওনখৎপা; তুরিচিপ্পল্লী-মনামদুরাই-বিরুধুনাগর; বিরুধুনাগর-তেনকাসি জঙ্কসন; সেঙ্গোত্তাই-তেনকাসি জঙ্কসন-তিরুনেলভেলি-তিরুচেন্দুর রেল লাইন ইলেক্ত্রিক পীনবা প্রোজেক অহুম য়াওরি। রেল প্রোজেকশিং অসিনা রেলনা পোৎ-চৈ অমসুং পেসেঞ্জরশিং পুবা ঙম্বা হেনগৎহনগনি অমসুং তামিল নাদুদা শেন-থুম চাউখৎপা অমসুং থবক ফংবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লম্বীগী প্রোজেক 5 মীয়ামদা কৎথোকখি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা NH91গী ত্রিচি-কাল্লাগাম সেক্সনগী কিমি 39গী লেন মরীগী লম্বী; NH81গী কাল্লাগম-মীনসুরুত্তি সেক্সনগী কিমি 60 শাংবা 4/2-লেন শেমগৎপা; NH785গী চেত্তিকুলাম-নাথাম সেক্সনগী কিমি 29গী লেন 4গী লম্বী; NH536গী কারাইকুদি-রমানথাপুরম সেক্সনগী কিমি 80 গী লম্বী পেব সোলচরগা লোয়ননা লেন অনি ওইহনবা; অমসুং NH179Aগী সালেম-তিরুপাথর-বানিয়ামবাদি লম্বীগী কিমি 44 শাংবা শরুক লেন মরি ওনখৎপা য়াওরি। লম্বীগী প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিগী মীয়াম য়াংনা চৎথোক-চৎশিন তৌবা ঙমহল্লগনি অমসুং ত্রিচি, শ্রীরাঙ্গম, চিদাম্বরম, রামেশ্বরম, ধানুসকোদি, উতিরাকোসামঙ্গাই, দেবীপত্তিনম, ইরৱাদি, মদুরাইগুম্বা উদোগ অমসুং ললোন-ইতিক্কী মফশিংগী চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি।
থৌরম মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা লম্বীগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখি। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা NH332Aগী মুগাইয়ুরদগী মারাক্কানম ফাওবগী কিমি 31 শাংবা লেন মরিগী লম্বী শেমগৎপা য়াওরি। লম্বী অসিনা তামিল নাদুগী সমুদ্র খোঙবাদা হিথাংফমশিং শম্নহনগনি, ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইত- মমাল্লাপুরম য়ৌবা লম্বী ফগৎহনগনি অমসুং কালপাক্কাম এতোমিক পৱার প্লান্ত য়ৌবা লম্বী হেন্না নুংঙাইহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা কমারাজার হিথাংফমগী জেনেরেল কার্গো বার্থ-II(ওতোমোবাইল এক্সপোর্ত/ইমপোর্ত তর্মিনেল-II অমসুং কেপিতেল দ্রেদজিং ফেজ-V) মীয়ামদা কৎথোকখি। জেনেরেল কার্গো বার্থ-II শঙ্গাবা অসি লৈবাক অসিগী শেন-থুম চাউখৎনবা অমসুং থবক ফংবা হেনগৎহন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি।
থৌরম মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা লুপা করোর 9000 হেনবগী পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। মীয়ামদা কৎথোক্কদবা প্রোজেক অনিগী মনুংদা ইন্দিয়ান ওইল কোওপরেসন লিমিতেদগী কিমি 488 শাংবা নেচরেল গ্যাস পাইপলাইনগী ইন্নোর-তিরুবাল্লুর-বেঙ্গালুরু-পুদুচেরি-নাগাপত্তিনম-মদুরাই-তুতিকোরিন পাইপলাইনগী IP 101(চেঙ্গালপাত) দগী IP 105 (সায়ালকুদি) সেক্সন অমসুং হিন্দস্থান পেত্রোলিয়ম কোওপরেসন লিমিতেদকী কিমি 697 শাংবা বিজয়াৱাদা-ধর্মপুরি মল্তিপ্রদক(POL) পেত্রোলিয়ম পাইপলাইন(VDPL) য়াওরি।
মখা তানা, উরেপ-উয়ুং তমগদবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা গ্যাস ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ(গেল)গী কোচি-কোত্তানাদ-বেঙ্গালুরু-মঙ্গালোর গ্যাস পাইপলাইন II(KKBMPL-II)গী কৃষ্ণগিরিদগী কোয়ম্বতুর সেক্সনগী কিমি 323 শাংবা নেচরেল গ্যাস পাইপলাইন শেমগৎপা অমসুং চেন্নাইগী বাল্লুরদা শেমগৎকদৌরিবা গ্রাস রুত তর্মিনেলগীদমক কম্মন কোরিদোরা POL পাইপলাইনশিং ফুম্বা য়াওরি। পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিগী উদোগ, ইমুং-মনুং অমসুং ললোন-ইতিক্কী দরকার ওইবা ইনর্জি ফংহন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা থবক ফংবা হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিরা গান্ধী সেন্তর ফোর এতোমিক রিছার্স(IJCAR), কালপাক্কমদা দিমোন্সত্রেসন ফাস্ত রিয়েক্তর ফুয়েল রিপ্রোসেসিং প্লান্ত( DFRP) মীয়ামদা কৎথোকখি। লুপা করোর 400 চঙনা শেমগৎপা দিমোন্সত্রেসন ফাস্ত রিয়েক্তর ফুয়েল রিপ্রোসেসিং প্লান্ত অসি মালেমদা অমতা ঙাইরবা দিজাইন অমনি অমসুং ফাস্ত রিয়েক্তরশিংদগী থাদোরকপা কার্বাইদ অমসুং ওক্সাইদ ফুয়েল অনিমক রিপ্রোসেস তৌবা ঙম্মী। মসি ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা দিজাইন তৌবনি অমসুং শেন্দোং তান্নবা ফাস্ত রিয়েক্তর ফুয়েল রিপ্রোসেসিং প্লান্তশিং শানবা মাইকৈদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি।
অতোপ্পা প্রোজেকশিংগী মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ তেক্নোলোজি(NIT)-তিরুচিপ্পলীগী ফমুং 500 লৈবা নুপীমচাশিংগী হোস্তেল ‘অমেথিস্ত’ শঙ্গাখি।