প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৩১.১১.২০২৩ত ‘মন কী বাত’ৰ ১০৮সংখ্যক খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
31 DEC 2023 11:45AM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী। ‘মন কী বাত’ মানে আপোনালোকক লগ পোৱাৰ এক শুভ সুযোগ। আৰু যেতিয়া মোৰ পৰিয়ালৰ লোকসকলক লগ পাওঁ, কিমান আনন্দ, কিমান সন্তুষ্টি অনুভৱ হয়। মোৰ এনে লাগে, 'মন কী বাত'ৰ জৰিয়তে আপোনালোকৰ সৈতে একত্ৰিত হৈ আৰু আজি আমাৰ একেলগে কৰা যাত্ৰাৰ ১০৮সংখ্যক খণ্ড। আমাৰ ইয়াত আছে ১০৮ সংখ্যাটোৰ তাৎপৰ্য্য, ইয়াৰ পবিত্ৰতা, গভীৰ অধ্যয়নৰ বিষয়। মালাত এশ আঠটা মণি, ১০৮বাৰ জপ, ১০৮টা পূন্য ক্ষেত্ৰ, মন্দিৰত ১০৮টা চিৰি, ১০৮ ঘণ্টা, ১০৮ অসীম বিশ্বাসৰ সৈতে জড়িত। এই কাৰণেই 'মন কী বাত'ৰ ১০৮সংখ্যক খণ্ডটো মোৰ বাবে বিশেষ হিচাপে ধৰা দিছে। এই এশ আঠটা খণ্ডত মই প্ৰত্যক্ষ কৰা মানুহৰ অংশগ্ৰহণৰ বহু উদাহৰণে মোক অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। এতিয়া আমি এই পৰ্যায়ত উপনীত হ’লে আমি নতুনকৈ আৰম্ভ কৰিব লাগিব, নৱীকৃত শক্তি আৰু গতিৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সংকল্প ল’ব লাগিব৷ আৰু কি এক অপূৰ্ব সংযোগ যে কাইলৈৰ সূৰ্য্য উদয় হ’ব ২০২৪ চনৰ প্ৰথম সূৰ্য্য উদয়-আমি ২০২৪ চনত প্ৰৱেশ কৰিম। আপোনালোক সকলোকে ২০২৪ বৰ্ষৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল, ‘মন কী বাত’ শুনি বহুতে মোক লিখি নিজৰ স্মৰণীয় মুহূৰ্তবোৰ শ্বেয়াৰ কৰিছে। এশ চল্লিশ কোটি ভাৰতীয়ৰ শক্তি এই যে এইবাৰ আমাৰ দেশে বহু বিশেষ তাৎপৰ্যপূৰ্ণ সাফল্য লাভ কৰিছে। এই বছৰতে ‘নাৰী শক্তি বন্দন আইন’ গৃহীত হয় যিটো বহু বছৰ ধৰি অপেক্ষা কৰি আছিল। ভাৰত পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ লগে লগে বহু লোকে আনন্দ প্ৰকাশ কৰি চিঠি লিখিছিল। বহুতে মোক জি-২০ সন্মিলনৰ সফলতাৰ কথা সোঁৱৰাই দিছিল৷ বন্ধুসকল, আজি ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণত আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰপূৰ, উন্নত ভাৰতৰ চিন্তাত, আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ চিন্তাত আকৰ্ষিত। ২০২৪ চনত আমি এই চিন্তা আৰু প্ৰভাৱ বজাই ৰখাটো প্ৰয়োজন। দীপাৱলীৰ অভিলেখ পৰিমাণ সামগ্ৰী বিক্ৰীয়ে প্ৰমাণ কৰিলে যে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ মন্ত্ৰক মূল্য দিয়ে।
বন্ধুসকল, আজিও বহুতে মোলৈ চন্দ্ৰযান-৩ৰ সফলতাৰ বিষয়ে বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছে। মোৰ বিশ্বাস, মোৰ দৰে আপোনালোকেও আমাৰ বিজ্ঞানীসকলক, বিশেষকৈ মহিলা বিজ্ঞানীসকলক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰে।
বন্ধুসকল, এইবাৰ নাটু-নাটুৱে অস্কাৰ লাভ কৰিলে যাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশবাসী আনন্দত মতলীয়া হ’ল৷ ‘এলিফেণ্ট হুইস্পাৰছ’ৰ সফলতাৰ কথা শুনি কোন আনন্দিত হোৱা নাছিল! ইয়াৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ সৃষ্টিশীলতাৰ সাক্ষী হৈছিল আৰু প্ৰকৃতিৰ সৈতে আমাৰ গভীৰ সম্পৰ্ক বুজি পাইছিল। এই বছৰ ক্ৰীড়াতো আমাৰ খেলুৱৈসকলে উজ্জ্বল প্ৰদৰ্শন আগবঢ়াইছে। আমাৰ খেলুৱৈসকলে এছিয়ান গেমছত ১০৭টা আৰু এছিয়ান পেৰা গেমছত ১১১টা পদক লাভ কৰিছে। ক্ৰিকেট বিশ্বকাপত ভাৰতীয় খেলুৱৈয়ে নিজৰ প্ৰদৰ্শনেৰে সকলোৰে হৃদয় জয় কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। ১৯বছৰ অনূৰ্ধ্ব টি-২০ ক্ৰিকেট বিশ্বকাপত আমাৰ মহিলা ক্ৰিকেট দলৰ জয় অতি প্ৰেৰণাদায়ক। বহু খেলত খেলুৱৈসকলৰ সফলতাই দেশলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছে। এইবাৰ ২০২৪ চনত অনুষ্ঠিত হ’ব পেৰিছ অলিম্পিক যাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশে আমাৰ খেলুৱৈসকলৰ উৎসাহ বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল, আমি যেতিয়াই একত্ৰিতভাৱে প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছো, তেতিয়াই আমাৰ দেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাইছে। আমি ‘আজাদী কা অমৃতা মহোৎসৱ’ আৰু ‘মেৰী মাটি মেৰা দেশ’ৰ দৰে সফল অভিযানৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছো। আমি সকলোৱে ইয়াত কোটি কোটি লোকে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সাক্ষী। ৭০ হাজাৰ অমৃত সৰোৱৰ নিৰ্মাণো আমাৰ সামূহিক উপলব্ধি হৈছে।
বন্ধুসকল, মই সদায় বিশ্বাস কৰি আহিছো যে উদ্ভাৱনক মূল্য নিদিয়া দেশৰ উন্নয়ন স্তব্ধ হৈ যায়। ভাৰতৰ ইনোভেচন হাব হোৱাটোৱেই এই কথাটোৰ প্ৰতীক যে আমি ৰুদ্ধ হ’ব নিবিচাৰো৷ ২০১৫ চনত আমি গ্ল’বেল ইনোভেচন ইনডেক্সত ৮১ নম্বৰ স্থানত আছিলো–আজি আমি ৪০ নম্বৰ স্থানত আছো। এইবাৰ ভাৰতত পেটেণ্ট দাখিলৰ সংখ্যা বেছি আছিল, প্ৰায় ৬০% ঘৰুৱা পুঁজিৰ পৰা দাখিল কৰা হৈছিল। এইবাৰ ভাৰতৰ সৰ্বাধিক সংখ্যক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ স্থান কিউএছ এছিয়া ইউনিভাৰ্ছিটী ৰেংকিংত। যদি আপুনি এই উপলব্ধিবোৰৰ তালিকা এখন বনাবলৈ আৰম্ভ কৰে, তেন্তে ই কেতিয়াও সম্পূৰ্ণ নহ’ব। ভাৰতৰ সম্ভাৱনা কিমান শক্তিশালী তাৰ আভাস মাথোঁ-দেশৰ এই কৃতিত্বৰ পৰা, দেশৰ জনসাধাৰণৰ এই উপলব্ধিৰ পৰা প্ৰেৰণা, গৌৰৱ, নতুন দৃঢ়তা গঢ় দিব লাগিব। পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে ২০২৪ বৰ্ষৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, এই মুহূৰ্তত আমি ভাৰতৰ বিষয়ে সকলোতে যি আশা আৰু উৎসাহ আলোচনা কৰিলোঁ-এই আশা আৰু আকাংক্ষা যথেষ্ট ভাল। যেতিয়া ভাৰতৰ বিকাশ হ’ব তেতিয়া যুৱক-যুৱতীসকলে সৰ্বাধিক লাভৱান হ’ব। কিন্তু যুৱক-যুৱতীসকল সুস্থ হ’লেহে লাভৱান হ’ব। আজিকালি আমি দেখিবলৈ পাওঁ জীৱনশৈলী সম্পৰ্কীয় ৰোগৰ বিষয়ে কিমান চৰ্চা হৈছে, আমাৰ সকলোৰে বাবে বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ই যথেষ্ট চিন্তাৰ বিষয়। এই 'মন কী বাত'ৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে অনুৰোধ কৰিলোঁ যে ফিট ইণ্ডিয়াৰ সৈতে জড়িত ইনপুট প্ৰেৰণ কৰক। আপোনালোকৰ মতামতত মই অতিশয় উৎসাহিত হৈছো। কেইবাটাও ষ্টাৰ্টআপেও তেওঁলোকৰ বিভিন্ন অনন্য প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি মোলৈ “নমো এপ”ৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ পৰামৰ্শ প্ৰেৰণ কৰিছে৷
বন্ধুসকল, ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ২০২৩ বৰ্ষটো আন্তৰ্জাতিক বাজৰাৰ বছৰ হিচাপে পালন কৰা সম্ভৱ হৈ উঠিল। ইয়াৰ ফলত এই ক্ষেত্ৰত কাম কৰা ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে কেইবাটাও সুযোগ পোৱা গৈছে, য’ত লক্ষ্ণৌৰ ‘কিৰোজ ফুডছ’, প্ৰয়াগৰাজৰ ‘গ্ৰেণ্ড-মা মিলেটছ’ আৰু ‘নিউট্ৰাচিউটিকেল ৰিচ অৰ্গেনিক ইণ্ডিয়া’ৰ দৰে বহু ষ্টাৰ্টআপো আছে। এ হেল্থ ফুডছ, আৰ্ব’ৰিয়েল আৰু কেৰ’ছ ফুডছে যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰি স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্যৰ বিকল্প উদ্ভাৱন কৰিছে। বাংগালুৰুৰ আন-বক্স হেল্থৰ সৈতে জড়িত যুৱ দলটোৱেও তেওঁলোকে মানুহক তেওঁলোকৰ পছন্দৰ খাদ্য বাছনি কৰাত কেনেদৰে সহায় কৰি আছে সেই বিষয়েও শ্বেয়াৰ কৰে। শাৰীৰিক স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি আগ্ৰহ বাঢ়ি অহাৰ লগে লগে এই ক্ষেত্ৰখনৰ লগত জড়িত প্ৰশিক্ষক আৰু প্ৰশিক্ষকৰ চাহিদাও বাঢ়িছে। "জ’গ’ টেকন’লজি"ৰ দৰে ষ্টাৰ্টআপে এই চাহিদা পূৰণ কৰাত সহায় কৰিছে৷
বন্ধুসকল, বৰ্তমান শাৰীৰিক স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ বিষয়ে বহু কথাই চৰ্চা হৈছে, কিন্তু ইয়াৰ সৈতে জড়িত আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ হ’ল মানসিক স্বাস্থ্য। মই জানি আনন্দিত হৈছো যে মুম্বাইস্থিত ইনফি হিল আৰু ইউৰ ডষ্টৰ দৰে ষ্টাৰ্টআপে মানসিক স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ উন্নতিৰ বাবে কাম কৰি আছে। কেৱল ইমানেই নহয় আজি ইয়াক কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ দৰে প্ৰযুক্তিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। বন্ধুসকল, ইয়াত মই মাত্ৰ কেইটামান ষ্টাৰ্টআপৰ নাম ল’ব পাৰো কাৰণ তালিকাখন বহুত দীঘল। আপোনালোক সকলোকে অনুৰোধ কৰিছো যে ফিট ইণ্ডিয়াৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ মোক উদ্ভাৱনীমূলক স্বাস্থ্যসেৱা ষ্টাৰ্টআপৰ বিষয়ে লিখি থাকিব। শাৰীৰিক স্বাস্থ্য আৰু মানসিক স্বাস্থ্যৰ বিষয়ে বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ অভিজ্ঞতাও আপোনালোকৰ লগত শ্বেয়াৰ কৰিব বিচাৰিছো।
এই প্ৰথম বাৰ্তা সদগুৰু জগী বাসুদেৱজীৰ।
তেওঁ সুস্থতাৰ ওপৰত নিজৰ মতামত প্ৰকাশ কৰিছিল, বিশেষকৈ মানসিক সুস্থতাৰ ওপৰত।
**অডিঅ'**
“মন কী বাত”ৰ এই খণ্ডটোত মানসিক স্বাস্থ্যৰ বিষয়ে কোৱাটো মোৰ বাবে সৌভাগ্যৰ কথা। মানসিক ৰোগ আৰু আমাৰ স্নায়ুতন্ত্ৰৰ প্ৰত্যক্ষ সম্পৰ্ক আছে। আমাৰ স্নায়ুতন্ত্ৰ কিমান সজাগ, সক্ৰিয় আৰু অবিক্ষিপ্ত, সেইটোৱেই নিৰ্ধাৰণ কৰে যে আমি নিজৰ ভিতৰত কিমান সুখী অনুভৱ কৰো। আমি যিবোৰক শান্তি, প্ৰেম, আনন্দ, বিষ, হতাশা, ইউফ’ৰিয়া বুলি কওঁ, সকলোবোৰৰ ৰাসায়নিক স্নায়ুবিজ্ঞানৰ ভিত্তি আছে। ফাৰ্মাক’লজীয়ে মূলতঃ বাহিৰৰ পৰা ৰাসায়নিক পদাৰ্থ যোগ কৰি শৰীৰৰ ৰাসায়নিক ভাৰসাম্যহীনতা দূৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। মানসিক ৰোগৰ চিকিৎসা এনেদৰে কৰা হয়। কিন্তু আমি উপলব্ধি কৰিব লাগিব যে বাহিৰৰ পৰা ৰাসায়নিক পদাৰ্থ গ্ৰহণ কৰাটো তেতিয়াহে প্ৰয়োজনীয় যেতিয়া কোনোবাই গুৰুতৰ অৱস্থাত থাকে। মনৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে বা শৰীৰৰ ভিতৰত সুষম ৰাসায়নিক ব্যৱস্থাৰ বাবে কাম কৰা, শান্তি, আনন্দ, সুখৰ অনুকূল, সকলোৰে জীৱনৰ অংশ, এখন সমাজ, বিশ্বৰ প্ৰতিখন দেশ আৰু সামগ্ৰিকভাৱে মানৱ জাতিৰ সাংস্কৃতিক তন্ত্ৰ হ’ব লাগে। আমি বুজাটো অতি প্ৰয়োজনীয় যে আমাৰ মানসিক স্বাস্থ্য, আমাৰ মনৰ ভাৰসাম্য এটা ভংগুৰ বিশেষাধিকাৰ – আমি ইয়াক সুৰক্ষিত কৰিব লাগিব, আমি ইয়াক লালন-পালন কৰিব লাগিব। ইয়াৰ বাবে যোগ ব্যৱস্থাত বিভিন্ন স্তৰৰ ক্ৰিয়াৰ সম্পদ আছে। আত্মসাতৰ পদ্ধতি আছে যিবোৰ মানুহে নিজৰ ৰসায়ন বিজ্ঞানৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰিবলৈ সৰল কাৰ্য্য হিচাপে অনুশীলন কৰিব পাৰে আৰু তেওঁলোকৰ স্নায়ুতন্ত্ৰলৈ এক নিৰ্দিষ্ট শান্তি আনিব পাৰে। আভ্যন্তৰীণ মংগল অনাৰ কৌশলটোক যোগ বুলি জনা যায়। অভ্যাস কৰোঁ আহক।
সাধাৰণতে সদগুৰুজীয়ে নিজৰ কথা ইমান ভালকৈ আগবঢ়াই দিয়াৰ বাবে জনাজাত।
আহক, আমি এতিয়া বিখ্যাত ক্ৰিকেটাৰ হৰমনপ্ৰীত কৌৰ জীৰ কথা শুনো।
**অডিঅ'**
নমস্কাৰ “মন কী বাত”ৰ জৰিয়তে মোৰ দেশবাসীক কিবা এটা ক’ব বিচাৰিছো। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী ডাঙৰীয়াৰ ফিট ইণ্ডিয়াৰ পদক্ষেপে মোক মোৰ ফিটনেছ মন্ত্ৰ আপোনালোক সকলোৰে সৈতে শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। আপোনালোক সকলোকে মোৰ প্ৰথম পৰামৰ্শ হ’ল আপুনি কি খাব আৰু কেতিয়া খাব সেই বিষয়ে অতি সাৱধান হ’ব লাগিব। শেহতীয়াকৈ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে সকলোকে বাজৰা খাবলৈ উৎসাহিত কৰিছিল। যিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে আৰু বহনক্ষম কৃষিত সহায় কৰে আৰু বাজৰা সহজে হজম হয়। নিয়মিত ব্যায়াম আৰু ৭ ঘন্টা সম্পূৰ্ণ টোপনি শৰীৰৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয় আৰু ফিট হৈ থকাত সহায় কৰে। ইয়াৰ বাবেও বহুত অনুশাসন আৰু ধাৰাবাহিকতাৰ প্ৰয়োজন। যেতিয়া আপুনি ফলাফল পাবলৈ আৰম্ভ কৰিব তেতিয়া আপুনি নিজেই প্ৰতিদিনে ব্যায়াম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিব। আপোনালোক সকলোৰে সৈতে কথা পতাৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে আৰু মোৰ ফিটনেছ মন্ত্ৰটো শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ সুযোগ দিয়াৰ বাবে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয় ডাঙৰীয়াক বহুত বহুত ধন্যবাদ৷
হৰমনপ্ৰীতজীৰ দৰে প্ৰতিভাৱান খেলুৱৈৰ কথাই নিশ্চয় আপোনালোক সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
গ্ৰেণ্ডমাষ্টাৰ বিশ্বনাথন আনন্দ জীৰ কথা শুনো আহক। তেওঁৰ খেল ‘দবা’ৰ বাবে মানসিক সুস্থতা কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ আমি সকলোৱে জানো।
**অডিঅ'**
নমস্কাৰ মই বিশ্বনাথন আনন্দ। আপোনালোকে মোক দবা খেলা দেখিছে আৰু মোক প্ৰায়ে মোৰ ফিটনেছ ৰুটিনৰ বিষয়ে সোধা হয়। এতিয়া দবা খেলত বহুত একাগ্ৰতা আৰু সহনশীলতাৰ প্ৰয়োজন হয়, গতিকে মই নিজকে ফিট আৰু সক্ৰিয় কৰি ৰাখিবলৈ এই কামটো কৰো। সপ্তাহত দুবাৰ যোগাসন কৰো, সপ্তাহত দুবাৰ কাৰ্ডিঅ’ কৰো। মই নমনীয়তা, ষ্ট্ৰেচিং, ওজন প্ৰশিক্ষণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিওঁ আৰু প্ৰতি সপ্তাহত অন্ততঃ এদিন জিৰণি ল’বলৈ চেষ্টা কৰো।
এই সকলোবোৰ দবাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ছয়-সাত ঘণ্টা ধৰি তীব্ৰ মানসিক কাম কৰিবলৈ কষ্টসহিষ্ণুতা থাকিব লাগিব। লগতে আৰামত বহিবলৈ নমনীয়তা থাকিব লাগিব। দবা খেলাৰ অৰ্থ হ’ল কোনো সমস্যাৰ ওপৰত মনোনিৱেশ কৰা, সেই ক্ষেত্ৰত উশাহ-নিশাহ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ ক্ষমতাই শান্ত, স্থিৰ হৈ থকাত সহায় কৰে। “মন কি বাত”ৰ সকলো শ্ৰোতালৈ মোৰ ফিটনেছ টিপছ হ’ল শান্ত হৈ থকা আৰু হাতত থকা কামটোত শান্তভাৱে মনোনিৱেশ কৰা। মোৰ বাবে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উত্তম ফিটনেছ টিপছটো হ’ল ৰাতি ভালদৰে টোপনি মৰা। ৰাতি চাৰি-পাঁচ ঘণ্টা শোৱাৰ অভ্যাস নাৰাখিব। মোৰ মতে ন্যূনতম সাত-আঠ ঘণ্টা টোপনি অহাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। গতিকে আমি ৰাতি ভালদৰে টোপনি যাবলৈ যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰা উচিত, কাৰণ তেতিয়া আপুনি পিছদিনাটো শান্ত মনেৰে কটাব পাৰিব, আৱেগিক সিদ্ধান্ত ল’ব নোৱাৰিব আৰু নিজৰ আৱেগ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰিব। গতিকে টোপনি মোৰ বাবে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ ফিটনেছ টিপছ।
এতিয়া অক্ষয় কুমাৰ জীৰ কথা শুনো আহক।
**অডিঅ'**
নমস্কাৰ, মই অক্ষয় কুমাৰ। প্ৰথমে আমাৰ মৰমৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়াক ধন্যবাদ জনাইছো তেওঁৰ "মন কী বাত"ৰ বাবে মইও মোৰ চিন্তাধাৰা আপোনালোকৰ লগত শ্বেয়াৰ কৰাৰ এটা সৰু সুযোগ পালোঁ। আপোনালোক সকলোৱে জানে যে মই ফিটনেছতকৈ ফিট হোৱাৰ প্ৰাকৃতিক পদ্ধতিৰ প্ৰতি অধিক আকৰ্ষিত। মই বাহিৰত সাঁতুৰিবলৈ, বেডমিণ্টন খেলা, চিৰি বগাই যোৱা, ডাম্বলৰ সৈতে ব্যায়াম কৰা, স্বাস্থ্যকৰ খাদ্য খোৱা, আড়ম্বৰপূৰ্ণ জিমতকৈ বেছি পছন্দ কৰো। যিহেতু মই ভাবো বিশুদ্ধ ঘিউ সঠিক পৰিমাণত সেৱন কৰিলে আমাৰ বাবে উপকাৰী। কিন্তু দেখিছোঁ বহু সৰু ল’ৰা-ছোৱালীয়ে মোটা হোৱাৰ ভয়ত ঘিউ নাখায়। কি ভাল আৰু কি বেয়া সেই কথা বুজাটো আমাৰ ফিটনেছৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। চিনেমা তাৰকাৰ শৰীৰ দেখে নহয়, চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লৈ আপোনোলোকে আপোনালোকৰ জীৱনশৈলী সলনি কৰক। অভিনেতাসকল প্ৰায়ে পৰ্দাত দেখাত কেনেকুৱা নহয়নে। বহু ধৰণৰ ফিল্টাৰ, বিশেষ প্ৰভাৱ ব্যৱহাৰ কৰা হয় আৰু আমি সেইবোৰ দেখি ভুল শ্বৰ্টকাট ব্যৱহাৰ কৰি আমাৰ শৰীৰ সলনি কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰো। আজিকালি ইমানবোৰ মানুহে ষ্টেৰইড লৈ ছয় পেক, আঠ পেকৰ বাবে দৌৰিছে। এনে শ্বৰ্টকাটত শৰীৰটো ফুলি উঠে যদিও ভিতৰি ভিতৰি ফোপোলা আৰু ৰুগীয়া হৈ থাকে। মনত ৰাখিব যে শ্বৰ্টকাটে আপোনালোকৰ জীৱন চুটি কৰিব পাৰে, অৰ্থাৎ শ্বৰ্টকাটে আপোনালোকৰ জীৱন চুটি কৰিব পাৰে। শ্বৰ্টকাট নহয়, দীৰ্ঘস্থায়ী ফিটনেছৰ প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল, ফিটনেছ এটা সাধনা। ইনষ্টেণ্ট কফি বা দুই মিনিটৰ নুডলছ নহয়। নতুন বছৰত নিজে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হওক, কোনো ৰাসায়নিক পদাৰ্থ, কোনো শ্বৰ্টকাট; ব্যায়াম, যোগাসন, ভাল খাদ্য, সঠিক টোপনি, অলপ ধ্যান আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল, যি দেখিছে আনন্দৰে গ্ৰহণ কৰক। আজিৰ পৰা ফিল্টাৰ জীৱন নহয়, ফিটাৰ জীৱন যাপন কৰক। যত্ন লওক! জয় মহাকাল।
এই খণ্ডত আৰু বহুতো ষ্টাৰ্ট-আপ আছে, গতিকে মই ভাবিলোঁ এই স্থানত বহুত ভাল কাম কৰা এজন যুৱ ষ্টাৰ্ট-আপ প্ৰতিষ্ঠাপকৰ সৈতে আলোচনা কৰোঁ আহক।
**অডিঅ'**
নমস্কাৰ, মোৰ নাম ঋষৱ মালহোত্ৰা, মই বাংগালুৰুত বসবাস কৰো। “মাইণ্ড-কি-বেট” ফিটনেছৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছে বুলি জানি মই অতিশয় আনন্দিত হৈছো। মই নিজেও ফিটনেছৰ জগতখনৰ অন্তৰ্গত আৰু বাংগালুৰুত আমাৰ এটা ষ্টাৰ্ট-আপ আছে যাৰ নাম ‘তাগৰা ৰহো’। ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত কচৰতক আগুৱাই নিবলৈ আমাৰ ষ্টাৰ্ট-আপৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে। পৰম্পৰাগত ভাৰতীয় শৰীৰ চৰ্চাত ‘গদা-ব্যায়াম’ নামৰ এক অতি বিচিত্ৰ ব্যায়াম আছে; আৰু আমাৰ সমগ্ৰ মনোযোগ গদা আৰু মুগুৰ ব্যায়ামৰ ওপৰত। মানুহে ভাবিছে যে আপুনি গদাটোৰে সকলো ট্ৰেইনিং কেনেকৈ কৰে! মই মাত্ৰ ক’ব বিচাৰো যে গদা ব্যায়াম হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি আৰু ভাৰতত ইয়াৰ অনুশীলন হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি চলি আহিছে। আপুনি নিশ্চয় সৰু-বৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াক দেখিছে আৰু আমাৰ ষ্টাৰ্ট-আপৰ জৰিয়তে আমি ইয়াক আধুনিক ৰূপলৈ ঘূৰাই আনিছো। আমি দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা বহুত মৰম পালোঁ, বহুত ভাল সঁহাৰি পালোঁ। "মন কী বাত"ৰ দ্বাৰা মই ক'ব বিচাৰো যে ইয়াৰ বাহিৰেও ভাৰতত বহুতো পুৰণি শৰীৰ ব্যায়ামৰ কৌশল আছে, স্বাস্থ্য আৰু ফিটনেছৰ সৈতে জড়িত নিয়ম আছে, যিবোৰ আমি গ্ৰহণ কৰি সমগ্ৰ বিশ্বক শিকাব লাগে। মই ফিটনেছ জগতৰ, গতিকে আপোনালোকক এটা ব্যক্তিগত টিপছ দিব বিচাৰিছো। গদা ব্যায়ামৰ জৰিয়তে আপুনি আপোনাৰ শক্তি, শাৰীৰিক ক্ষমতা, ভংগীমা আৰু উশাহ-নিশাহ ঠিক কৰিব পাৰে, গতিকে গদা ব্যায়ামক জীৱনৰ এটা অংশ কৰি আগুৱাই নিব পাৰে। জয় হিন্দ৷
বন্ধুসকল, সকলোৰে নিজৰ নিজৰ মতামত আছে কিন্তু সকলোৰে এটা মন্ত্ৰ আছে-সুস্থ হৈ থাকক, ফিট হৈ থাকক। ২০২৪ চন আৰম্ভ কৰাৰ বাবে আপোনাৰ নিজৰ ফিটনেছতকৈ ডাঙৰ সংকল্প কি হ’ব পাৰে!
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, কিছুদিন আগতে কাশীত এটা পৰীক্ষা হৈছিল যিটো মই “মন কী বাত”ৰ দৰ্শকক ক’বই লাগিব। আপোনালোকে জানে যে তামিলনাডুৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ লোকে কাশী তামিল সংগমমত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ কাশী পালেগৈ। মই তেওঁলোকৰ লগত কথা পাতিবলৈ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ সহায় ল’লোঁ৷ ভাষিণীৰ সান্নিধ্যত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এই সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰা হয়। মঞ্চৰ পৰা হিন্দীত সম্বোধন কৰি আছিলো কিন্তু ম‍ই সেই মুহূৰ্তত আগবঢ়োৱা ভাণষ তামিলনাডুৰ থকা লোকসকলে ভাষিণীৰ জৰিয়তে তামিল ভাষাত শুনিব পাৰিছিল।
কাশী তামিল সংগমমত উপস্থিত থকা লোকসকলে প্ৰযুক্তিৰ এই ব্যৱহাৰৰ পিছত যথেষ্ট উৎসাহিত হোৱা যেন লাগিল। সেই দিনটো বেছি দূৰত নহয় যেতিয়া কোনো এটা ভাষাত এটা ঠিকনা প্ৰদান কৰা হ’ব আৰু সমবেতে ৰাইজে নিজৰ ভাষাত সঠিক সময়ত শুনিব পাৰিব। চিনেমা হলত সাধাৰণ মানুহে এআইৰ সহায়ত সঠিক সময়ত নিজৰ নিজৰ ভাষণ ডায়লগ শুনিব পাৰিব। আমাৰ বিদ্যালয়, আমাৰ চিকিৎসালয়, আমাৰ আদালতত এই প্ৰযুক্তিৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰ হ’লে কিমান বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আহিব সেয়া আপুনি কল্পনা কৰকচোন৷ আজিৰ যুৱ প্ৰজন্মক অনুৰোধ কৰিম যে সঠিক সময়ৰ অনুবাদৰ সৈতে জড়িত এআই সঁজুলিসমূহ অধিক অন্বেষণ কৰক আৰু ইয়াক ১০০% সম্পূৰ্ণ প্ৰমাণ কৰক।
বন্ধুসকল, এই পৰিৱৰ্তিত সময়ত আমি নিজৰ ভাষাবোৰ ৰক্ষা কৰাৰ লগতে সেইবোৰ বৃদ্ধি কৰাটোও প্ৰয়োজন। এতিয়া ঝাৰখণ্ডৰ এখন জনজাতীয় গাঁৱৰ কথা ক’ব বিচাৰিছো। এই গাঁওখনে নিজৰ সন্তানক মাতৃভাষাত শিক্ষিত কৰাৰ এক নতুন পদক্ষেপ লৈছে। গাৰ্বা জিলাৰ মংলো গাঁৱত শিশুসকলক কুৰুখ ভাষা শিকোৱা হৈছে। এই বিদ্যালয়খনৰ নাম কাৰ্তিক ওৰাণ আদিবাসী কুৰুখ বিদ্যালয়। এই বিদ্যালয়ত ৩০০ জনজাতীয় শিশুৱে পঢ়ে। কুৰুখ ভাষা, তেওঁলোক জনজাতীয় লোকৰ মাতৃভাষাও। কুৰুখৰ নিজা লিপিও আছে টলং ছিকি নামেৰে জনাজাত। এই ভাষাটো বচাবলৈ লাহে লাহে নাইকিয়া হৈ আহিছিল যিটো এই মানুহে নিজৰ ভাষাত ল’ৰা-ছোৱালীক পঢ়োৱাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। এই বিদ্যালয়ৰ প্ৰতিষ্ঠাপক অৰবিন্দ ওৰানে কয় যে আদিবাসী ল’ৰা-ছোৱালীৰ ইংৰাজী ভাষাৰ সমস্যা আছিল, সেয়েহে তেওঁ গাঁৱৰ ল’ৰা-ছোৱালীক তেওঁলোকৰ মাতৃভাষাত পঢ়ুৱাবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁৰ এই প্ৰচেষ্টাই ভাল ফলাফল দিবলৈ আৰম্ভ কৰাৰ পিছত গাঁৱৰ বাকী মানুহবোৰেও তেওঁৰ লগত যোগ দিলে। নিজৰ ভাষাত শিক্ষা গ্ৰহণ কৰিলেও শিশুৰ পঢ়া-শুনা ক্ষিপ্ৰ হয়। আমাৰ দেশৰ বহু শিশুৱে ভাষাৰ সমস্যাৰ বাবে বিদ্যালয় এৰি দিয়ে। ৰাজ্যৰ নতুন শিক্ষা নীতিয়েও এনে অসুবিধা দূৰ কৰাত সহায় কৰিছে। আমাৰ প্ৰয়াস যে ভাষা কোনো শিশুৰ শিক্ষণ আৰু প্ৰগতিৰ বাধা হ’ব নালাগে।
বন্ধুসকল, যুগ যুগ ধৰি আমাৰ ভাৰত ভূমি ভাৰতৰ গুণী কন্যাসকলে মহিমামণ্ডিত কৰি আহিছে। সাবিত্ৰী বাই ফুলেজী আৰু ৰাণী বেলু নাচিয়াৰ্জী দেশৰ এনে দুগৰাকী মহান কন্যা। তেওঁলোকৰ ব্যক্তিত্ব এটা প্ৰকাশ্য স্তম্ভৰ দৰে যিয়ে সকলো বয়সতে নাৰী শক্তিৰ বাবে আগুৱাই যোৱাৰ পথ দেখুৱাইছে। আজিৰ পৰা কেইদিনমানৰ পৰা ৩ জানুৱাৰীত আমি তেওঁৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিম। সাবিত্ৰীবাই ফুলেজীৰ নাম মনলৈ আহিলেই মনলৈ আহে শিক্ষা আৰু সমাজ সংস্কাৰৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ জড়িত থকা কথা। মহিলা আৰু অভাৱগ্ৰস্ত লোকৰ শিক্ষাৰ বাবে তেওঁ সদায় কণ্ঠস্বৰ আছিল। তেওঁ নিজৰ সময়তকৈ বহু আগবাঢ়ি আছিল আৰু সেই সময়ৰ ভুল আচাৰ-ব্যৱহাৰৰ বিৰুদ্ধে মাত মাতিছিল। শিক্ষাৰ জৰিয়তেহে সমাজৰ সবলীকৰণ সম্ভৱ, এয়া আছিল তেওঁৰ দৃঢ় বিশ্বাস। মহাত্মা ফুলেজীৰ লগতে ছোৱালীৰ বাবে কেইবাখনো বিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰিছিল। তেওঁৰ কবিতাবোৰে মানুহক সজাগতা আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰাই তুলিছিল। তেওঁ আশা কৰিছিল যে মানুহে ইজনে সিজনক সহায় কৰিব আৰু প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ হ’ব। তেওঁ কিমান দয়ালু আছিল সেয়া শব্দৰে প্ৰকাশ কৰিব নোৱাৰি। মহাৰাষ্ট্ৰত দুৰ্ভিক্ষৰ সৃষ্টি হোৱাত সাবিত্ৰী বাই আৰু মহাত্মা ফুলেজীয়ে সহায় বিচৰাসকলৰ বাবে দুৱাৰ মুকলি কৰি দিলে। সামাজিক ন্যায়ৰ ক্ষেত্ৰত এনে উদাহৰণ বিৰল। তাত যেতিয়া মহামাৰীৰ ভয়ৰ সৃষ্টি হ’ল, তেতিয়া তেওঁলোকে জনসাধাৰণৰ সেৱাত নিজকে সমৰ্পণ কৰিলে। ফলত তেওঁলোক নিজেই মহামাৰীৰ দ্বাৰা আক্ৰান্ত হৈছিল। মানৱতাৰ প্ৰতি নিষ্ঠাবান তেওঁলোকৰ জীৱনে আজিও আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰে।
বন্ধুসকল, বিদেশী শাসনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া সেই মহান ব্যক্তিসকলৰ ভিতৰত ৰাণী বেলু নাচিয়াৰ অন্যতম। তামিলনাডুৰ মোৰ ভাই-ভনীসকলে এতিয়াও তেওঁক বীৰা মাংগাই অৰ্থাৎ বীৰ নাৰী বুলি মনত পেলাইছে। ইংৰাজৰ বিৰুদ্ধে সাহসেৰে যুঁজ দিয়া ৰাণী বেলু নাচিয়াৰ্জীয়ে দেখুওৱা বীৰত্বই আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰে। ইংৰাজে শিৱগংগা ৰাজ্যত আক্ৰমণ কৰি তেওঁৰ ৰজা আৰু স্বামীক হত্যা কৰে। কোনোমতে ৰাণীজী আৰু তেওঁৰ কন্যা তাৰ পৰা পলায়ন কৰিবলৈ সক্ষম হয়। তেওঁ কেইবাবছৰ ধৰি নিজৰ সেনাপতি মুৰুডু ব্ৰাদাৰ্ছৰ সৈতে সংগঠিত আৰু সেনাবাহিনী গঠন কৰিছিল। তেওঁ সম্পূৰ্ণ প্ৰস্তুতিৰে ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধ আৰম্ভ কৰিছিল আৰু সাহস আৰু দৃঢ়তাৰে যুদ্ধ কৰিছিল। তেওঁলোকৰ মাজত ৰাণী বেলু নাচিয়াৰৰ নাম উচ্চাৰণ, যিয়ে এটা সৰ্বমহিলা সেনা গোট গঠন কৰিছিল। এই নায়ক দুজনক মই সন্মান কৰো।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, গুজৰাটত ডায়েৰাৰ পৰম্পৰা আছে। গোটেই ৰাতি হাজাৰ হাজাৰ লোকে ডায়েৰাত গোট খাই মনোৰঞ্জনৰ জৰিয়তে জ্ঞান আহৰণ কৰে। লোকসংগীত, লোকসাহিত্য আৰু হাস্যৰসৰ ত্ৰিত্বই এই ডায়েৰাত সকলোৰে মন আনন্দৰে ভৰাই তোলে। এই ডায়েৰাৰ এজন বিখ্যাত শিল্পী হৈছে ভাই জগদীশ ত্ৰিবেদীজী। ভাই জগদীশ ত্ৰিবেদীজীয়ে ৩০ বছৰতকৈও অধিক সময় ধৰি কমেডিয়ান হিচাপে নিজৰ প্ৰভাৱ প্ৰতিষ্ঠা কৰি আহিছে। শেহতীয়াকৈ ভাই জগদীশ ত্ৰিবেদীজীৰ এখন চিঠি আহিছিল আৰু তাৰ লগতে তেওঁৰ এখন কিতাপ পঠিয়াইছিল। কিতাপখনৰ নাম–সামাজিক সেৱাৰ সামাজিক নিৰীক্ষণ। এইখন এখন অনন্য গ্ৰন্থ। এই কিতাপখনত হিচাপ-নিকাচ আছে, এই কিতাপখন এক প্ৰকাৰৰ বেলেন্স শ্বীট। ভাই জগদীশ ত্ৰিবেদীজীয়ে যিকোনো অনুষ্ঠানৰ পৰা কিমান উপাৰ্জন কৰিছে আৰু যোৱা ৬ বছৰত ক’ত খৰচ কৰিছে তাৰ সম্পূৰ্ণ লিখিত বিৱৰণী গ্ৰন্থখনত সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে। এই বেলেন্স শ্বীট অনন্য কাৰণ তেওঁ নিজৰ সমগ্ৰ উপাৰ্জন, প্ৰতিটো টকা সমাজ, বিদ্যালয়, চিকিৎসালয়, পুথিভঁৰাল, বিশেষকৈ সক্ষম লোকৰ সৈতে জড়িত সংগঠন, সমাজ সেৱাৰ কামত খৰচ কৰিছে-এই গোটেই ৬ বছৰৰ হিচাপটো। কিতাপখনৰ এটা ঠাইত লিখাৰ দৰে ২০২২ চনত তেওঁ নিজৰ শ্ব’ৰ পৰা ২,৩৫,৮৯,৬৭৪ৰ টকা উপাৰ্জন কৰিছিল। আৰু এই ২, ৩৫,৭৯,৬৭৪ টকা তেওঁ স্কুল, হস্পিতাল, লাইব্ৰেৰীত খৰচ কৰিছে। এটকাও তেওঁ নিজৰ মাজতে ৰাখিব পৰা নাছিল। আচলতে ইয়াৰ আঁৰত এটা আমোদজনক কাহিনী আছে। এনেকুৱাই হ’ল যে এবাৰ ভাই জগদীশ ত্ৰিবেদীজীয়ে কৈছিল যে ২০১৭ চনত যেতিয়া ৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ব, তেতিয়া তেওঁ নিজৰ কাৰ্যসূচীৰ পৰা উপাৰ্জন কৰা ধন ঘৰলৈ লৈ নাযায়, বৰঞ্চ সমাজত খৰচ কৰিব। ২০১৭ চনৰ পৰা আজিলৈকে তেওঁ বিভিন্ন সামাজিক খণ্ডত প্ৰায় ৯৪ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। এজন ধেমেলীয়া কমেডিয়ানে, তেওঁৰ কথাৰে সকলোকে হাঁহিবলৈ বাধ্য কৰে। কিন্তু তেওঁ নিজৰ মাজত কিমান সংবেদনশীলতা জীয়াই ৰাখিছিল সেয়া ভাই জগদীশ ত্ৰিবেদীজীৰ জীৱনৰ পৰাই স্পষ্ট হৈ পৰিছে। আপুনি জানি আচৰিত হ’ব যে তেওঁৰ তিনিটা পিএইচডি ডিগ্ৰীও আছে। তেওঁ ৭৫খন গ্ৰন্থ লিখিছে, ইয়াৰে বহুকেইখনে সমাদৰ লাভ কৰিছে। সামাজিক কামৰ বাবেও তেওঁ বহু বঁটা লাভ কৰিছে। ভাই জগদীশ ত্ৰিবেদীজীৰ সামাজিক কামৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, অযোধ্যাৰ ৰাম মন্দিৰৰ আশে-পাশে সমগ্ৰ দেশতে উৎসাহ আৰু উদ্দীপনা বিয়পি পৰিছে। দেশবাসীয়ে বিভিন্ন ধৰণেৰে নিজৰ চিন্তাধাৰা প্ৰকাশ কৰিছে। আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে যোৱা কেইদিনমানৰ পৰা শ্ৰীৰাম আৰু অযোধ্যাক কেন্দ্ৰ কৰি বিভিন্ন গীত আৰু ভজন ৰচনা কৰা হৈছে। বহুতে নতুন নতুন কবিতাও লিখিছে। তেওঁলোকৰ মাজত বহু অভিজ্ঞ শিল্পী থকাৰ বিপৰীতে এনে কিছুমান যুৱ শিল্পীও আছে যাৰ ভজন অতি অন্তস্পৰ্শী৷ এনে কিছুমান গীত আৰু ভজন মোৰ ছ’চিয়েল মিডিয়াতো শ্বেয়াৰ কৰিছো। এনে লাগে যেন শিল্পই এই ঐতিহাসিক মুহূৰ্তৰ সৈতে কালজয়ী শৈলীৰ জৰিয়তে সহযোগিতা আগবঢ়াইছে। এটা কথা মোৰ মনলৈ আহে এই সকলোবোৰ ৰচনা আমি এটা সাধাৰণ হেচটেগৰ জৰিয়তে শ্বেয়াৰ কৰিব নোৱাৰোনে? আপোনালোকলৈ মোৰ বিনম্ৰ অনুৰোধ #শ্ৰীৰামভজনৰ সৈতে আপোনালোকৰ ৰচনাসমূহ ছচিয়েল মিডিয়াত শ্বেয়াৰ কৰক। এই সংকলনে এনে এক চিন্তা-ভক্তিৰ সোঁত সৃষ্টি কৰিব যে ইয়াক স্পৰ্শ কৰি সকলোৱে ৰামময় হৈ পৰিব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী। "মন কী বাতে" আজিলৈ ইমানেই। ২০২৪ চনলৈ মাত্ৰ কেইঘণ্টামান বাকী। ভাৰতৰ ধাৰণা প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ ধাৰণা। পাঁচটা নীতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে আমি অবিৰতভাৱে কাম কৰিব লাগিব। আমি যিয়েই নকৰোঁ, যি সিদ্ধান্ত লওঁ, আমাৰ চূড়ান্ত লক্ষ্য হ’ব লাগে আমাৰ দেশে কি পাব, দেশৰ কি লাভ হ’ব? দেশ প্ৰথম... এইটোৱেই একমাত্ৰ মন্ত্ৰ! ইয়াতকৈ ডাঙৰ মন্ত্ৰ নাই। এই মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰি আমি ভাৰতীয়ই আমাৰ দেশক উন্নয়নৰ পথত লৈ যাম, স্বাৱলম্বী কৰিম। ২০২৪ চনত আপোনালোক সকলোৱে সফলতাৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হওক, সুস্থ, ফিট আৰু অতি সুখী হৈ থাকক – তাৰ বাবে মই প্ৰাৰ্থনা জনাইছো। ২০২৪ চনত আমি দেশৰ জনসাধাৰণৰ নতুন বুজাবুজিৰে পুনৰ অনুশীলন কৰিম। আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 108th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 31.12.2023
31 DEC 2023 11:45AM by PIB Delhi
My dear countrymen. Namaskar. ‘Mann Ki Baat’ means an auspicious opportunity to meet you, and when you meet your family members, it is so pleasing… so satisfying. This is exactly what I feel after meeting you through ‘Mann Ki Baat’. And of course today, this is the 108th episode of our shared journey. For us the importance of the number 108 and its sanctity is a subject of deep study. 108 beads in a rosary, chanting 108 times, 108 divine sites, 108 stairs in temples, 108 bells, this number 108 is associated with immense faith. That's why the 108th episode of 'Mann Ki Baat' has become all the more special for me. In these 108 episodes, we have seen many examples of public participation and derived inspiration from them. Now after reaching this milestone, we have to resolve to move forward afresh, with new energy and at a faster pace. And what a joyous coincidence it is that tomorrow's sunrise will be the first sunrise of 2024 - we would have entered the year 2024. Best wishes to all of you for 2024.
Friends, many people who listened to ‘Mann Ki Baat’ have written letters to me and shared their memorable moments. It is on account of the strength of 140 crore Indians that this year, our country has attained many special achievements. In this very year, 'Nari Shakti Vandan Act', which has been awaited for years was passed.
Many people wrote letters expressing joy on India becoming the 5th largest economy. Many people reminded me of the success of the G20 Summit.
Friends, today every corner of India is brimming with self-confidence, imbued with the spirit of a developed India; the spirit of self-reliance. We have to maintain the same spirit and momentum in 2024 as well. The record business on Diwali proved that every Indian is giving importance to the mantra of 'Vocal For Local'.
Friends, even today many people are sending me messages pertaining to the success of Chandrayaan-3. I am sure that, like me, you too feel proud of our scientists and especially women scientists.
Friends, when Natu-Natu won the Oscar, the whole country rejoiced with fervour. Who would not have been happy on hearing about the honour accorded to the ‘The Elephant Whisperers’? Through them the world saw the creativity of India and understood our bonding with the environment. This year our athletes also performed marvellously in sports. Our players won 107 medals in Asian Games and 111 medals in Asian Para Games. Indian players won everyone’s heart with their performance in the Cricket World Cup. The victory of our women's cricket team in the Under-19 T-20 World Cup is very inspiring. The achievements of players in many other sports added to the glory of the country. Now Paris Olympics will be held in 2024, for which the whole country is encouraging her players.
Friends, whenever we made efforts together, it has had a very positive impact on the development journey of our country. We experienced successful campaigns such as ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ and ‘Meri Mati Mera Desh’. We are all witness to the participation of crores of people in them. Construction of 70 thousand Amrit Sarovars is also our collective achievement.
Friends, I have always believed that the development of a country which does not give importance to innovation, stops. India, becoming an Innovation Hub is a symbol of the fact that we are not going to stop. In 2015 we were ranked 81st in the Global Innovation Index – today our rank is 40th. This year, the number of patents filed in India was high, of which about 60% were from domestic funds. This time the highest number of Indian universities have been included in the QS Asia University Rankings. If we start making a list of these achievements, it can never be completed. This is just a glimpse of how effective India's potential is - we have to take inspiration from these successes of the country; these achievements of the people of the country; take pride in them, make new resolves. Once again, I wish you all a very happy 2024.
My family members, we just discussed the hope and enthusiasm about India that pervades everywhere - this hope and expectation is very good. When India turns developed, the youth will benefit the most. But the youth will benefit more, when they are fit.
Nowadays we see how much talk there is about Lifestyle related Diseases, it is a matter of great concern for all of us, especially the youth. For this ‘Mann Ki Baat’, I had requested all of you to send inputs related to Fit India. The response you people have given has filled me with enthusiasm. A large number of Startups have also sent me their suggestions on NaMo App; they have discussed many of their unique efforts.
Friends, through India’s efforts, 2023 was celebrated as International Year of Millets. This has given a lot of opportunities to the startups working in this field; these include many start-ups like ‘Keeros Foods’ started from Lucknow, ‘Grand-Maa Millets’ of Prayagraj and ‘Nutraceutical Rich Organic India’. The youth associated with Alpino Health Foods, Arboreal and Keeros Foods are also making new innovations regarding healthy food options. The youth associated with Unbox Health of Bengaluru have also expressed how they are helping people in choosing the diet of their liking. The way interest in physical health is increasing, the demand for coaches and trainers related to this field is also rising. Start-ups like Jogo Technologies are helping to meet this demand.
Friends, today there is a lot of discussion about physical health and well-being, but another important aspect related to it is that of mental health. I am very happy to know that Mumbai-based startups like Infi-Heal and YOUR-Dost are working to improve mental health and well-being. Not only that, today a technology like Artificial Intelligence is also being used for this. Friends, I can mention the names of only a few Startups here, because the list is very long. I would urge all of you to keep writing to me about innovative health care startups towards realizing the dream of Fit India. I also want to share with you the experiences of well-known people who talk about physical and mental health.
The first message is from Sadhguru Jaggi Vasudev ji.
He will share his views regarding Fitness, especially Fitness of the Mind, i.e., mental health.
****Audio*****
It is our privilege to talk about mental health in this Mann Ki Baat. Mental illnesses and how we keep our neurological system are very directly related. How alert static free and disturbance free we keep neurological system will decide how pleasant we feel within ourselves? What we call as peace, love, joy, blissfulness, agony, depression, ecstasies all have a chemical and neurological basis. Pharmacology is essentially trying to fix the chemical imbalance within the body by adding chemicals from outside. Mental illnesses are being managed this way but we must realize that taking chemicals from outside in the form of medications is necessary when one is in extreme situation. Working for an internal mental health situation or working for an equanimous chemistry within ourselves, a chemistry of peacefulness, joyfulness, blissfulness is something that has to be brought into every individual's life; into the cultural life of a society and the Nations around the world and the entire humanity. It’s very important we understand our mental health, our sanity is a fragile privilege; we must protect it; we must nurture it. For this, there are many levels of practices in the Yogik system - completely internalized processes that people can do as simple practices with which they can bring a certain equanimity to the chemistry and certain calmness to their neurological system. The technologies of inner well-being are what we call as the yogik sciences. Let's make it happen.
Generally, Sadhguru ji is known for presenting his views in such a remarkable way.
Come, now let us listen to the famous cricket player Harmanpreet Kaur ji.
****Audio****
Namaskar I want to say something to my countrymen through ‘Mann Ki Baat’. Honorable Prime Minister Shri Narendra Modi Ji's Fit India initiative has encouraged me to share my fitness mantra with all of you. My first suggestion to all of you is ‘one cannot out train a bad diet’. This means that you have to be very careful about when you eat and what you eat. Recently, Honorable Prime Minister Modi ji has encouraged everyone to eat pearl millet. Which increases immunity and helps in sustainable farming and is also easy to digest. Regular exercise and full sleep of 7 hours is very important for the body and helps in staying fit. This will require a lot of discipline and consistency. When you start getting results, you will start exercising yourself daily. Many thanks to the Honorable Prime Minister for giving me the opportunity to talk to you all and share my fitness mantra.
The words of a talented player like Harmanpreet ji will definitely inspire you all.
Come, listen to Grandmaster Vishwanathan Anand ji. We all know how important mental fitness is for our game of ‘Chess’.
****Audio*****
Namaste, I am Vishwanathan Anand you have seen me play Chess and very often I am asked, what is your fitness routine? Now Chess requires a lot of focus and patience, so I do the following which keeps me fit and agile. I do yoga two times a week, I do cardio two times a week and two times a week, I focus on flexibility, stretching, weight training and I tend to take one day off per week. All of these are very important for chess. You need to have the stamina to last 6 or 7 hours of intense mental effort, but you also need to be flexible to able to sit comfortably and the ability to regulate your breath to calm down is helpful when you want to focus on some problem, which is usually a Chess game. My fitness tip to all ‘Mann Ki Baat’ listeners would be to keep calm and focus on the task ahead.
The best fitness tip for me absolutely the most important fitness tip is to get a good night sleep. Do not start sleeping for four and five hours a night, I think seven or eight is a absolute minimum so we should try as hard as possible to get good night sleep, because that is when the next day you are able to get through the day in calm fashion. You don’t make impulsive decisions; you are in control of your emotions. For me sleep is the most important fitness tip.
Come, now let's listen to Akshay Kumar ji.
****Audio*****
Hello, I am Akshay Kumar. First of all, I would like to thank our respected Prime Minister for getting me a little chance to share my thoughts with you in his 'Mann Ki Baat'. You guys know that much as I am passionate about fitness, I am even more passionate about staying fit in a natural way. What I like more than a fancy gym, is swimming outside, playing badminton, climbing stairs, exercising with a mudgar club bell, eating good healthy food… like I believe that pure ghee if eaten in right quantity is beneficial for us. But I see that many young boys and girls do not eat ghee because they fear that they might become fat. It is very important that we understand what is good and what is bad for our fitness. You should change your lifestyle on the advice of doctors and not by looking at the body of a film star. Actors are often not what they look like on screen. Many types of filters and special effects are used and after seeing them, we start using wrong shortcuts to change our body. Nowadays, so many people take steroids and go for this six pack or eight pack. Friend, with such shortcuts the body swells from outside but remains hollow from inside. You guys remember that shortcut can cut your life short. You don't need a shortcut, you need long lasting fitness. Friends, fitness is a kind of penance. It is not instant coffee or two-minute noodles. In this New Year, promise yourself… no chemicals, no shortcut exercise, yoga, good food, sleeping on time, some meditation and most importantly, happily accept the way you look. After today, don't live a filter life, live a fitter life. Take care. Jai Mahakal.
There are many other start-ups in this sector, so I thought of discussing it with a young start-up founder who is doing excellent work in this field.
****Audio*****
Hello, my name is Rishabh Malhotra and I am from Bengaluru. I am very happy to know that fitness is being discussed in ‘Mann Ki Baat’. I myself belong to the world of fitness and we have a start-up in Bengaluru named ‘Tagda Raho’. Our start-up has been created to bring forward the traditional exercises of India. There is a very amazing exercise in the traditional exercises of India which is 'Gada Exercise' and our entire focus is on Mace and Mugdar exercise only. People are surprised to know how you do all the training with a mace. I would like to tell you that mace exercise is thousands of years old and it has been practiced in India for thousands of years. You must have seen it in big and small akhadas and through our start-up we have brought it back in a modern form. We have received a lot of affection from the entire country and a very good response. Through ‘Mann Ki Baat’ I would like to tell you that apart from this, there are many ancient exercises in India and methods related to health and fitness, which we should adopt and teach further in the world. I am from the world of fitness, so I would like to give you a personal tip. With mace exercise you can improve your strength, power, posture and even your breathing, so adopt mace exercise and take it forward. Jai Hind.
Friends, everyone has expressed one’s own views but everyone has the same mantra – ‘Stay Healthy, Stay Fit’. What could be a bigger resolve than your own fitness to start 2024?
My family members, a few days ago an experiment took place in Kashi, which I want to share with the listeners of 'Mann Ki Baat'. You know that thousands of people had reached Kashi from Tamil Nadu to participate in the Kashi-Tamil Sangamam. There I publicly used the Artificial Intelligence AI tool Bhashini for the first time to communicate with them. I was addressing from the stage in Hindi but through the AI tool Bhashini, the people of Tamil Nadu present there were listening to my address in Tamil language simultaneously. People who came to the Kashi-Tamil Sangamam seemed very excited about this experiment. The day is not far when an address will be delivered in one language and the public will listen to the same speech in their own language in real time. The same will happen with films also when the public will listen to Real Time Translation with the help of AI in the cinema hall. You can imagine how big a change would take place when this technology starts being widely used in our schools, our hospitals, our courts. I would urge today's young generation to further explore AI tools related to Real Time Translation and make them 100% fool proof.
Friends, in the changing times we have to save our languages and also promote them. I now want to tell you about a tribal village in Jharkhand. This village has taken a unique initiative to provide education to its children in their mother tongue. Children are being imparted education in Kudukh language in Manglo village of Garhwa district. The name of this school is, 'Karthik Oraon Aadivasi Kudukh School'. 300 tribal children study in this school. Kudukh language is the mother tongue of the Oraon tribal community. Kudukh language also has its own script, which is known as Tolang Siki.
This language was gradually becoming extinct; to save it, this community has decided to educate children in their own language. Arvind Oraon, who started this school, says that the tribal children had difficulty in English language, so he started teaching the village children in their mother tongue. When his efforts started yielding better results, the villagers also joined him. On account of studies in their own language, the pace of children's learning also increased. In our country, many children used to leave studies midway due to language difficulties. The new National Education Policy is also helping in eliminating such hardships. It is our endeavour that language should not become a hindrance in the education and progress of any child.
Friends, the extraordinary daughters have filled our Bharat Bhoomi with pride in every era. Savitribai Phule ji and Rani Velu Nachiyar ji are two such luminaries of the country. Their personality is like a lighthouse, which will continue to show the way to further woman power in every era. Just a few days from now, on January 3, we will all celebrate the birth anniversaries of the two. As soon as the name of Savitribai Phule ji is mentioned, the first thing that strikes us is her contribution in the field of education and social reform. She always raised her voice strongly for the education of women and the underprivileged. She was far ahead of her time and always remained vocal in opposing wrong practices.
She had deep faith in the empowerment of society through education. Along with Mahatma Phule ji, she started many schools for daughters. Her poems used to raise awareness and fill self-confidence amongst people. She always urged people to help each other in need and also live in harmony with nature. The magnitude of her kindness cannot be summed up in words. When a famine struck in Maharashtra, Savitribai and Mahatma Phule opened the doors of their homes to help the needy. Such an example of social justice is rarely seen. When the dreadful plague had spread there, she threw herself into the service of the people. During all this, she herself fell prey to this disease. Her life dedicated to humanity is still inspiring all of us.
Friends, the name of Rani Velu Nachiyar is also one among the many great personalities of the country who fought against foreign rule. My brothers and sisters of Tamil Nadu still remember her by the name of Veera Mangai i.e. brave woman. The bravery with which Rani Velu Nachiyar fought against the British and the valour she displayed is very inspiring. Her husband, was killed by the British during their attack on the Sivagangai kingdom, who was the king there. Queen Velu Nachiyar and her daughter somehow escaped from the enemies. She relentlessly remained busy for many years in building an organization and raising an army with the Marudu Brothers i.e. her commanders. She started the war against the British with full preparation and fought with great courage and determination. The name of Rani Velu Nachiyar is included among those who formed an All-Women Group for the first time in their army. I offer my tributes to these two brave women.
My family members, there is a tradition of Dairo in Gujarat. Throughout the night, thousands of people join Dairo and acquire knowledge along with entertainment. In this Dairo, the trinity of folk music, folk literature and humour fills everyone's mind with joy. Bhai Jagdish Trivedi ji is a famous artist of this Dairo. As a comedian, Bhai Jagdish Trivedi ji has maintained his influence for more than 30 years. Recently I received a letter from Bhai Jagdish Trivedi ji and along with it he has also sent one of his books. The name of the book is – Social Audit of Social Service. This book is very unique. With accounts in it, this book is a kind of balance sheet. The complete account of how much income Bhai Jagdish Trivedi ji received from particular programs in the last 6 years and where it was spent is given in the book. This Balance Sheet is unique because he spent his entire income, every single rupee, for the society – School, Hospital, Library, institutions related to disabled people, social service – the entire 6 years are accounted for. As it is written at one place in the book, in 2022, he earned two crore thirty five lakh eighty nine thousand six hundred seventy four rupees from his programs. And he spent two crore thirty five lakh eighty nine thousand six hundred seventy four rupees on School, Hospital, Library. He did not keep even a single rupee with himself. Actually, there is an interesting incident behind this also. It so happened that once Bhai Jagdish Trivedi ji said that when he turns 50 in 2017, he will not take home the income from his programs but will spend it on society. Since 2017, he has spent approximately Rs 8.75 crores on myriad social work. A comedian, with his words, compelles everyone to laugh. But how many emotions he lives within, this can be seen from the life of Bhai Jagdish Trivedi ji. You will be surprised to know that he also has three PhD degrees. He has written 75 books, many of which have received acclaims. He has also been honoured with many awards for social work. I wish Bhai Jagdish Trivedi ji all the best for his social work.
My family members, there is excitement and enthusiasm in the entire country in connection with the Ram Mandir in Ayodhya. People are expressing their feelings in a multitude of ways. You must have noticed that during the last few days, many new songs and new bhajans have been composed on Shri Ram and Ayodhya. Many people are also writing new poems. There are many experienced artists in it and new emerging young artists have also composed heart-warming bhajans. I have also shared some songs and bhajans on my social media. It seems that the art world is becoming a participant in this historic moment in its own unique style. One thing comes to my mind… could we all share all such creations with a common hash tag? I request you to share your creations on social media with the hashtag Shri Ram Bhajan (#shriRamBhajan). This compilation will turn into a flow of emotions and devotion in which everyone will be immersively imbued with the ethos of Ram.
My dear countrymen, that's all with me today in 'Mann Ki Baat'. 2024 is just a few hours away. India's achievements are the achievements of every Indian. We have to continuously work for the development of India keeping in mind the Panch Pran. Whatever work we do, whatever decision we make, our first criterion should be… what the country will get from it; what benefit it will bring to the country. Rashtra Pratham - Nation First - There is no greater mantra than this. Adhering to this mantra, we Indians will make our country developed and self-reliant. May you all reach new heights of success in 2024, may you all stay healthy, stay fit, stay immensely happy - this is my prayer. In 2024 we will once again discuss the new achievements of the people of the country.
Thank you very much.