প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
৩১.০১.২০২৩ দা শন্দোকখিবা ‘মন কি বাত’কী ১০৮শুবা তাঙ্কক্তা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
31 DEC 2023 11:45AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
খুরুমজরি !
মন কি বাত হায়বসি অদোমগা উনবগী শেংলবা খুদোংচাবা অমনি অমসুং অদোম্না অদোমগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংগা উনবদা মতমদা, মসি অসুক্কী মতিক অপেনবা পোকই। মতৌ অদুগুম্না মন কি বাতকী খুৎথাংদা অদোমগা উনবা ঐ অপেনবা পোকই। তশেংনা ঙসি অসি ঐখোয়গী থৌরম অসিগী ১০৮শুবা তাঙ্কক্নি। ঐখোয়গী ওইনা মশিং ১০৮ অসি য়াম্না মরুওই অমসুং মসিগী অশেংবা অসি কুপ্না থিজিনবগী হিরম অমনি। মালা অমদা মরু ১০৮ য়াওরি, ১০৮ রক মন্ত্রা শোল্লি, লাইফম ১০৮ লৈরি, লাইশঙশিংদা থাক ১০৮ লৈরি, কাংসি ১০৮ লৈরি, মশিং ১০৮ অসি লাইনিংগা অচেৎপা মরী অমা লৈনরি। মরম অদুনা মন কি বাতকী ১০৮ শুবা তাঙ্কক অসি ঐগী ওইনা অখন্নবা অমনি। ১০৮ শুবা তাঙ্কক অসিদা মীয়াম্না শরুক য়াবা অমসুং মখোয়দগী ইথিল ফংবগী খুদম কয়া ঐখোয়না উরে।
মসিগী মাইপাকপা অসি য়ৌরক্লবা মতুংদা, অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা অমসুং হেন্না য়াংবা খোঙজেল অমদা মাঙলোমদা চঙশিন্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। হয়েংগী নুমিৎ থোকপা অসি ২০২৪ গী অহানবা নুমিৎ থোকপা ওইরগনি- ঐখোয় ২০২৪ দা হিংলগনি। অনৌবা চহি ২০২৪গীদমক ময়াম পুম্নমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
মন কি বাত তারিবা মীওই কয়া ঐঙোন্দা চিথি কয়া ইরকখি অমসুং মখোয়গী নিংশিংনিঙাই ওইরবা থৌদোক কয়া ৱারি লীরকখি। চহি অসিদা ভারতমচা করোর ১৪০গী থৌনানা মরম ওইদুনা লৈখোয়গী লৈবাক্না অখন্নবা মাইপাকপা কয়া ফংবা ঙমখিবনি। চহি কয়া ঙাইদুনা লাকপা নারী শক্তি বন্দন এক্ত চহি অসিদা পাস তৌরে।
ভারতনা খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকোনোমি ওইরকপদা মীওই কয়ানা হরাওবা ফোঙদোকপগী চিথি কয়া ইরকখি। জি-২০ মীফম মাইপাকপগীদমক মীওই কয়ানা ঐঙোন্দা হায়রকখি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারতকী মফম খুদিংমক মশানা মশাবু থাজবা লৈজরে, চাউখৎলবা ভারত অমগী থৌনা লৈরে; মশাগী ওক্নবা পুথোকচনবগী থৌনা লৈরে। ২০২৪দশু মসিগী থৌনা অসি ঐখোয়না লেংদনা থমগদবনি। দিৱালিদা লৈখিবা ললোন-ইতিক্কী থবক অদুনা ভারতমচা খুদিংমক ভোকেল ফোর লোকেলগী লাইৱা মরুওইনা লৌরে হায়বা খঙলে।
মরুপশিং,
চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাকপদা হৌজিক ফাওবা মীওই কয়ানা ঐঙোন্দা মেসেজ কয়া থারক্লি। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং অমসুং মরুওইনা নুপী সাইন্তিস্তশিংগীদমক অদোম্না চাউথোকচবা ফাওরে হায়বা ঐ খঙলে।
মরুপশিং,
নাতু-নাতুনা ওস্কার ফংলকপদা লৈবাক শীনবা থুংনা হরাওরে। ‘ইলিফেন্ত ৱিস্পরর্স’ ইকায়খুম্নবা উৎলকপদা হরাওরোইদবা কনা লৈবগে ? মখোয়গী মতেংদগী মালেম্না ভারতকী হৈথোই-শিংথোইবা উরে অমসুং ঐখোয়গী মহৌশাগা নক্নবা অদু খঙলে। চহি অসিদা ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংনা শান্নবদা মশক থোকপা মাইপাকপা উৎলে। ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংনা এসিয়ান গেমসতা মেদল ১০৭ অমসুং এসিয়ান পেরা গেমসতা মেদল ১১১ ফংলে। ক্রিকেত ৱার্ল্দ কপতা ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংনা মীওই খুদিংমক্কী থম্মোয় জয় তৌবা ঙমখি। অন্দর-১৯ ৱার্ল্দ কপতা ঐখোয়গী নুপীগী ক্রিকেত তিম্না মাইপাকপা অসি পুক্নিং থৌগৎনিঙাইনি। হৌজিক ২০২৪দা পেরিস ওলেম্পিক পাংথোক্লগনি, মসিগীদমক লৈবাক শীনবা থুংনা ঐখোয়গী শান্নরোয়শিং পুক্নিং থৌগৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মাইপাক্না অজাদি কা অমৃত মহোৎসব অমসুং মেরী মাতি মেরা দেস কেম্পেনশিং মাইপাক্না পাংথোকখ্রে। কেম্পেনশিং অসিদা মীওই করোর কয়া শরুক য়াখিবা ঐখোয়না উবা ফংলে। অমৃত সরোভর লিশিং ৭০ শেমখৎখিবা অসিশু ঐখোয়গী অপুনবা মাইপাকপা অমনি।
মরুপশিং,
ভারতনা ইন্নোবেসনগী হব অমা ওইরকপা অসি ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনবগী খুদম অমনি। ২০১৫ দা ঐখোয় গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্সতা ৮১শুবা মফমদা লৈখি, ঙসিদি ৪০শুবা মফমদা লৈরে। চহি অসিদা ভারত্তা পেতেন্ত মশিং য়াম্না ফাইল তৌখি, মসিগী মনুংদা চাদা ৬০ দি লৈবাক মনুংগী ফন্দশিংদগীনি। চহি অসিদা ভারতকী য়ুনিভর্সিতি মশিং খ্বাইদগী য়াম্না ক্বিউ.এস এসিয়া য়ুনিভর্সিতি রেঙ্কিংদা য়াওরে। করিগুম্বা ঐখোয়না হায়রিবা মাইপাকপশিংগী পরেং অমা শেম্লবদি, মসি কৈদৌঙৈদা লোইবা ঙম্লরোই। হায়রিবা মাইপাকপশিং অসি লৈবাক অসিগী মীয়ামগী মাইপাকপনি। অমুক হন্না, ঐনা ময়াম নুংঙাইরবা ২০২৪গী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়না থাজবা অমসুং হরাওবগী খন্নরি- মসিগী থাজবা অমসুং অনিংবা অসি য়াম্না ফৈ। ভারতনা চাউখৎলকপা মতমদা, অদোম খ্বাইদগী কান্নবা ফংগনি। মখোয়না মশা-মউ ফনা লৈবা মতমদা, নহারোলশিংনা হেন্না কান্নবা ফংগনি। পুন্সি মহিংগা মরী লৈনবা লায়নাশিং অসি মরুওইনা নহারোলশিংগীদমক য়াম্না নুংনাংবা অমনি। ঙসিগী মন কি বাত অসিদা, ফিত ইন্দিয়াগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং থারক্নবা ঐনা ময়ামগী মফমদা হায়জরি। মশিং য়াম্লবা স্তার্দঅপশিং নমো এপ্পতা মখোয়গী পাউতাকশিং থারকখি, মখোয়গী অঙকপা থবক কয়া মখোয়না খন্ন-নৈনখি।
মরুপশিং,
২০২৩দা ভারতনা হোৎনদুনা ঐখোয়না মালেমগী মিল্লেতশিংগী চহি পাংথোক্লে। মসিনা হিরম অসিদা থবক তৌরিবা স্তার্দঅপশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীরে। স্তার্দঅপশিং হায়বদি লখনৌগী কিরোস ফুদস, প্রায়াগ্রাজগী গ্রান্দ-মা মিল্লেতস অমসুং নিউত্রাসিউতিকেল রিচ ওর্গানিক পানবা য়াই। অলপিনো হেল্থ ফুদস, আর্বোরিএল অমসুং কিরোস ফুদসনা অফবা চীঞ্জাক্কী মতাংদা অনৌবা কয়া পুথোক্লে। বেঙ্গালুরুগী অনবোক্স হেল্থনা মীয়াম্না অপাম্বা চীঞ্জাক খনবগী মতাংদা মতেং পাংলি। জোগো তেক্নোলোজিসগুম্বা স্তার্দ-অপশিংনা কোচশিং অমসুং ত্রেন্নরশিং দরকার ওইরকপা মতমদা ফংহনবদা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
ঙসি হকচাং ফবগী মতাংদা ৱারি কয়া শান্নরে, অদুবু অতোপ্পা মরুওইবা অমদি পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী মতাং অসিনি। মুম্বাইদা লৈবা ইনফি-হিএল অমসুং য়োর-দোস্তনা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেল ফনা থম্নবা থবক তৌবদা ঐ হরাওই। মসি খক নত্তনা, ঙসিদি হিরম অসিদা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সগুম্বা তেক্নোলোজি শীজিন্নরে। হকচাং ফবা অমসুং পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী লমদা মমিং লৈরিবা মীওইশিংগা ৱারি শানবগী তাঞ্জা অমা অদোমগা শরুক য়ামিন্নবা ঐনা পাম্মী।
অহানবগী মেসেজ অসি সাধগুরু জাগ্গী বসুদেব জিদগীনি।
মহাক্না হকচাং ফবা মরুওইনা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী মতাংদা মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্কনি।
**** ওদিও *****
মন কি বাত্তা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী মতাংদা ৱা ঙাংবা অসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি। পুক্নিং-ৱাখলগী লায়না অমসুং কমদৌনা ঐখোয়না ঐখোয়গী নিউরোলোজিকেল সিস্তেম থম্বগে হায়বগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। কমদৌনা ঐখোয়গী নিউরোলোজিকেল সিস্তেম অসি অকায়বা পীদনা থম্বগে হায়বা অসিনা ঐখোয় কয়া য়াম্না ৱাখল নুংঙাইনা খনবগে হায়বা মরী লৈনৈ। ঐখোয়না শান্তি, নুংশিবা, হরাওবা, অৱাবা, পুক্নিং ৱাবা হায়রিবা পুম্নমক অসি কেমিকেল অমসুং নিউরোলোজিকেলদা য়ুম্ফম ওইবনি। মপান্দগী কেমিকেলশিং হাপচিল্লগা হকচাংদা কেমিকেলশিং ৱাৎপা মেনখৎনবা হোৎনবদা ফার্মাকোলোজি অসি তঙাইফদে। মতৌ অশুম্না পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী অনাবা অসি লায়েংই অমসুং হিদাক থাবগী ম ওংদা মপানগী কেমিকেলশিং চাবা অসি কনাগুম্বা অমগী অরুবা ফিবম লাকপদা মতমদা দরকার ওই হায়বদি ঐখোয়না খঙগদবনি। হরাওবা, শান্তি ওইবা হায়বদি মীওই খুদিংমক্কী লনাই পুন্সিদা লৈগদবনি, খুন্নাই অমগী পুন্সিরোলদা লৈগদবনি অমসুং মালেমগী লৈবাকশিং অমসুং মীওইবা খুন্নাইদা লৈগদবনি। ঐখোয়গী পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী মরমদা ঐখোয়না খঙবা য়াম্না মরুওই, মসি ঐখোয়না ঙাক-শেনগদবনি, ঐখোয়না মসি য়োকখৎকদবনি। মসিগীদমক য়োগা শান্নবগী থাক কয়া লৈরি। নিউরোলোজিকেল সিস্তেমশিংদা কেমিস্ত্রি খরা মান্ননা থম্নবা অমসুং ৱাখল লৈতানবা অচম্বা য়োগা খর শান্নবা দরকার ওই। পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী ফনা থম্নবা তেক্নোলোজিশিং অদু ঐখোয়না য়োগীক সাইন্স হায়না খঙনৈ। মসি ঐখোয়না থবক ওইনা পাংথোক্লসি।
অসিগুম্বা মওংদা মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকপগীদমক সাধগুরু জি অসি মমিং চৎলি।
হৌজিক ঐখোয় মমিং লৈরবা ক্রিকেত শান্নরোয় হরমানপ্রিত কৌর জিদগী তারসি।
**** ওদিও ****
মন কি বাতকী খুৎথাংদা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ঐনা করিগুম্বা হায়বা পাম্মী। ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জিগী ফিত ইন্দিয়া না অদোমদা ঐগী ফিতনেসকী লাইৱা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলে। অহানবা ঐগী পাউতাক্তি অদোম্না কনাগুম্বা অমা ফত্তবা চীঞ্জাক্কী ত্রেনিং পীরোইদবনি। মসিনা তাক্লিবদি করম্বা মতমদা অদোম্না করি চাগনি হায়বগী মতাংদা অদোম য়াম্না চেকশিনগদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা মীওই খুদিংমক মিল্লেত চানবা পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা ইম্মুনিতি হেনগৎহল্লি অমসুং চাবা তুম্বদা য়াম্না মতেং পাংই। চাং নাইনা শাজেল তৌবা অমসুং পুং ৭ মপুংফানা তুম্বা হায়বসি হকচাং ফনা লৈনবা য়াম্না মরুওই। মসিদা থকশি-খাসি অমসুং ফজনা পাংথোকপা দরকার ওই। অদোমনা কান্নবা ফংলবা হৌরকপদা, অদোম নুমিৎ খুদিংমক শাজেল তৌবা হৌরক্কনি। অদোমগা ৱারি শান্নবা অমসুং ঐগী ফিতনেসকী লাইৱা শরুক য়ানবগী খুদোংচাবা পীবগীদমক ঐনা প্রধান মন্ত্রী কয়ারক থাগৎচরি।
হরমানপ্রিত জিগুম্বা শান্নরোয় অমগী ৱাহৈশিংনা তশেংনা ময়ামগী পুক্নিং থৌগৎকনি।
গ্রান্তমাস্তর বিশ্বানাথন অনন্দ জিদগী তারসি। ঐখোয়গী গেম চেসগীদমক পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেল অসি কয়া য়াম্না মরুওইবগে হায়বা ঐখোয় খুদিংমক খঙলগনি।
**** ওদিও*****
খুরুমজরি,
ঐ বিশ্বানাথন অনন্দনি অমসুং ঐনা চেস শান্নবা অদোম উরম্লগনি অমসুং অদোমগী ফিতনেস রুতিনগী মতাংদা ঐনা য়াম্না তোইনা হংলি। চেস অসি পুক্নিং চঙবা অমসুং খাংবা কনবা য়াম্না দরকার ওই, মরম অদুনা ঐনা হকচাং ফনা লৈনবা কন্না হোৎনৈ। ঐনা চয়োল অমদা য়োগা অনিরক শান্নৈ, ঐনা চয়োল অমদা কার্দিও অনিরক পাংথোকই, চয়োল অমদা ফেক্সিবিলিতি, স্ত্রেৎচিং অমসুং ৱেত ত্রেনিং অনিরক পাংথোকই অমসুং ঐনা চয়োল অমদা নোংমা পোথাই। পুম্নমক অসি চেসকীদমক য়াম্না মরুওই। অদোম পুং ৬-৭ গী অকনবা ৱাখল থবকশিংগী স্তেমিনা লৈবা দরকার ওই, অদুবু চেসগুম্বা গেম অমা শান্নবা মতমদা নুংঙাইনা ফম্বা অমসুং অদোমগী শ্বর চাংনাইনা হোনবা ঙম্বগী শক্তি লৈবা দরকার ওই। মন কি বাত তারিবশিংদা হকচাং ফনা লৈনবা ঐগী পাউতাক্তি কনাগুম্বা অমনা মাঙদা তারিবা থবক অমগীদমক ৱাখল লৈতাগদবনি অমসুং পুক্নিং চঙগদবনি।
হকচাং ফনা লৈনবা খ্বাইদগী মরুওইবা পাউতাক্তি অহিং ফজনা তুম্বা অসিনি। অহিং অমদা পুং মরিদগী পুং মঙা ফাওবা তুম্বা তম্লোইদবনি, কনাগুম্বা অমনা তঙাইফদনা পুং ৭ নত্ত্রগা পুং ৮ তুম্নবা হোৎনগদবনি, মরমদি মথংগী নুমিত্তা অদোম নুমিৎ চুপ্পা অমা লৈতানা লৈবা ঙমগনি। অদোম্না পুক্নিং ৱাগদবা ৱারেপশিং লৌরোইদবনি, অদোম্না অদোমগী পুক্নিংগী ইহুলশিং লাকশিনগদবনি। ঐগী ওইনা তুম্বা হায়বসিনা হকচাং ফনা লৈনবগী খ্বাইদগী মরুওইবা পাউতাক্নি।
হৌজিক ঐখোয় অক্ষে কুমার জিদগী তারসি।
**** ওদিও *****
খুরুমজরি!
ঐ অক্ষে কুমার নি। অদোমগী মন কি বাত্তা ঐগী পুক্নিংগী ৱারোল খর ফোঙদোক্নবা খুদোংচাবা পীবগীদমক ঐখোয়গী ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী ঐনা থাগৎচরি। ঐ হকচাং ফনা লৈনবা হোৎনবদা থৱায় য়াওই হায়বা অদোম খঙলে। ঐনা জিম, মপান্দা ইরোইবা, বেতমিন্তন শান্নবা, সিরিশিং কাবা, মুদগার ক্লব বেল অমগা শান্নবা,অফবা চীঞ্জাক চাবা পাম্মী… করিগুম্বা চাং চানা চারবদি অশেংবা ঘী ফাওবা ঐখোয়দা কান্নবা পী হায়না ঐনা থাজৈ। অদুবু মখোয় নোইগনি হায়না কিবদগী নুপামচাশিং অমসুং নুপীমচাশিং ঘী চাদবা ঐনা উরে। ঐখোয় হকচাং ফনা লৈবদা করিনা অফবনো অমসুং করিনা ফত্তবনো হায়বা খঙবা অসি য়াম্না মরুওই।
ফিল্ম স্তার অমগী হকচাং য়েংলগা অদোমগী পুন্সি মহিং হোংলোইদবনি অমসুং দোক্তরগী পাউতাক মতুংইন্না অদোমগী পুন্সি মহিং হোংগদবনি। এক্তর অয়াম্বা মখোয় স্কৃন্দা উরিবা অদু নত্তে। ফিল্তর মখল কয়া অমসুং স্পিসিএল ইফেক কয়া শীজিন্নরি অমসুং মখোয় উরবা মতুংদা, ঐখোয়গী হকচাংদা অহোংবা পুরক্নবা ঐখোয়না অরানবা থবক কয়া পাংথোক্লি। অতেনবা লম্বী থিবনা অদোমগী পুন্সি তেনগনি হায়বা নহারোলশিং খঙজিল্লু। অদোম অতেনবা লম্বী অমা দরকার ওইদে, অদোম্না তুংকোইনা লৌহৌগদবা হকচাং ফবা দরকার ওই। হকচাং ফনা লৈবা হায়বসি খাংবা কনবা অমনি। মসি ইন্সতেন্স কফি নত্ত্রগা ইন্সতেন্ত নোদলশিং নত্তে। অনৌবা চহি লাকপদা, অদোম ৱাশক লৌগদবনি… কেমিকেলশিং শীজিন্নরোইবদনি, অতেনবা মতমদা শাজেল তৌরোইদবনি, য়োগা, অফবা চীঞ্জাক, ফজনা তুম্বা, ধ্যান তৌবা অমসুং অদোমগী পুন্সিগী মীৎয়েং অদু হরাওনা য়াবা অসি পাংথোক্কদবনি। ঙসিদগী, ফিলতরগী পুন্সি অমদা হিংগনু, হেন্না হকচাং ফবা পুন্সি অমদা হিংউ। চেকশিল্লু। জয় মহাকাল।
**** ওদিও *****
খুরুমজরি!
ঐগী মিং রিসাভ মলহোত্রা অমসুং ঐ বেঙ্গালুরুদগীনি। মন কি বাত্তা হকচাং ফবগী মতাংদা খন্নবা অসিদা ঐ হরাওই। ঐনা বেঙ্গালুরুদা ‘তেগদা রাহো’ কৌবা স্তার্দ-অপ অমা লিংখৎলে। ঐখোয়গী স্তার্দ-অপ অসিনা ভারত্তা মমাঙঙৈগী শাজেলশিং চাউখৎহল্লে। ভারতকী অরিবা ‘গাদা শাজেল’ অসি অঙকপা শাজেল অমনি অমসুং ঐখোয়গী কাংবুনা মেস অমসুং মুদগার শাজেল খক্তদা মীৎয়েং চঙলে। মেস অমগা কমদৌনা শাজেল তৌগনি হায়বদা মীওই কয়া অঙকপা পোক্নখি। মেস শাজেল অসি চহি লিশিং কয়া শুরে অমসুং মসি ভারত্তা চহি লিশিং কয়া শান্নদুনা লাক্লি।
ঐখোয়গী স্তার্দ-অপনা মসি অনৌবা মওংদা ওন্থোক্লে। লৈবাক শীনবা থুংনা মসি পাম্নরে। ভারত্তা অরিবা শাজেল কয়া লৈরি। মসি ঐখোয়না শান্নগদবনি অমসুং মালেমদা মখা তানা তম্বীগদবনি। মেস শাজেল অসিনা অদোমগী পাঙ্গল, থৌনা, ফিরেপ অমসুং শ্বর হোনবা ফগৎহনগনি অমসুং মসি অদোম্না শান্নগদবনি। জয় হিন্দ।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
কাসি তামিল শঙ্গমম শরুক য়ানবা তামিল নাদুদগী মীওই লিশিং কয়া কাসিদা লাকখিবা অদোম খঙলে। মখোয়গা ৱারি শান্নবা ঐনা অহানবা ওইনা এ.আই তুল ভাসিনি শীজিন্নখি। ঐনা হিন্দীদা ৱা ঙাংবদা এ.আই তুল ভাসিনিগী খুৎথাংদা মখোয়না তামিলদা তাখি। কাসি-তামিল শঙ্গমম শরুক য়াবা লাকখিবশিং চাংয়েং অসিদা অঙকপা পোকখি।
কনাগুম্বা অমগী লোলদা ৱা ঙাংবা মতমদা খুদক্তা মখোয়গী লোলশিং মীয়াম্না তাবা য়াগদবা মতম অদু কুইদ্রে। মসি মীয়াম্না ফিল্ম য়েংবা মতমদশু এ.আইগী মতেংনা রিএল তাইম ত্রান্সলেসন তাবা ফংলগনি। মসিগী তেক্নোলোজি অসি ঐখোয়গী স্কুলশিং, ঐখোয়গী হোস্পিতালশিং, ঐখোয়গী কোর্তশিংদা শীজিন্নরবদি কয়া য়াম্না অওনবা পুরক্কনি হায়বা অদোম খন্দুনা য়েংউ। ঙসিগী নহারোলশিংনা রিএল তাইম ত্রান্সলেসনগা মরী লৈনবা এ.আই.তুলশিং শীজিন্ননবা অমসুং মখোয় চাদা ১০০ ফুল প্রুফ ওইহন্নবা ঐনা তকশিল্লি।
ঝাখন্দদা লৈবা ত্রাইবেলগী খুঙ্গং অমদা মখোয়গী অঙাংশিং মখোয়গী লোলদা লাইরিক তম্বীনবা অঙকপা থবক অমা পায়খৎলে। গারহৱা জিলাগী মঙ্গালো খুঙ্গংদা কুদুখ লোলদা অঙাংশিং লাইরিক তম্বীরে। স্কুল অদুগী মমিং কার্তিক ওরাউন অদিবাসি কুদুখ স্কুল কৌই। স্কুল অসিদা অঙাং ৩০০ তম্লি। কুদুখ লোল অসি ওরাউন ত্রাইবেল ফুরুপকী ইমালোলনি। কুদুখ লোলগী মশাগী ময়েক লৈজৈ অমসুং মসি তোলাং সিকি হায়না খঙনৈ।
লোল অসি মুৎশিল্লক্লে অমসুং মসি কন্নবা ফুরুপ অসিনা মখোয়গী লোলদা মখোয়গী অঙাংশিং লাইরিক তম্বীনবা ৱারেপ লৌখিবনি। স্কুল অসি লিংখৎখিবা অর্বিন্দ ওরাউন্না হায়খি ত্রাইবেলশিং ইংলিস খঙবদা য়াম্না ৱাই,মরম অদুনা মখোয়গী মমালোলদা মহাক্না অঙাংশিং লাইরিক তম্বীবা হৌখিবনি। মহাক্কী থবক অসিগী কান্নবা ফংলকপদগী, খুঞ্জাশিং মহাক্কী মতুং ইল্লকখি। মখোয়গী মমালোলদা লাইরিক তম্বীবদগী অঙাংশি লাইরিক হৈবা হেনগৎলক্লে। হৌজিক ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লোল খঙবদবগী অঙাং কয়া ময়াই থিখাংদা লাইরিক তম্বা তোক্নরে। অসিগুম্বা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিনা মতেং পাংলে। লাইরিক তম্বদা লোল অমনা খুদোংচাদবা থোকহন্দনবা হোৎনবা হায়বসি ঐখোয়গী থবক্নি।
মরুপশিং, জনুৱারি ৩ দা ঐখোয়না লৈবাক অনিগী শক্নাইরবী অনি সাবিত্রি ফুলে জি অমসুং রানী ভেলু নাচিয়ারগী মপোক নুমিৎ থৌরমশিং পাংথোক্কনি। সাবিত্রি ফুলে জিনা লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং খুন্নাইগী অওনবা পুরকপদা অচৌবা থৌদাং লৌখি। মহাক্না লায়রবশিং অমসুং নুপীশিং লাইরিক তম্নবা অকনবা খোল্লাউ কয়া লাউখি। মহাক্না মতম পুম্নমক্তা অরানবা থবকশিংগী মায়োক্তা লৈখি। মহাত্মা ফুলে জিগা লোয়ননা মহাক্না নুপীমচাশিংগী স্কুল কয়া লিংখৎখি। মহারাস্ত্রাদা চাক তাংবা থোকপা মতমদা, সাবিত্রিবাই অমসুং মহাত্মা ফুলেনা মখোয়গী য়ুমগী থোংশিং লায়রবশিংগীদমক হাংদোকখি। মীওইবা খুন্নাইগীদমক মহাক্কী পুন্সি কৎথোকখিবা অদু হৌজিক ফাওবা ঐখোয়দা ইথিল পীরি।
মরুপশিং,
রানী ভেলু নাচিয়ারনা বৃতিসকী মায়োক্তা থেংনখি অমসুং বৃতিসশিংনা সিবাগঙ্গাই লৈবাক্তা লান্দারকপা মতমদা মহাক্কী মপুরোইবা হাৎখি। মহারানী ভেলু নাচিয়ার অমসুং মহাক্কী মচানুপী য়েক্নবশিংদগী নান্থোকখি।
মহাক্কী কমান্দরশিং হায়বদি মুরুদু ব্রোদরশিংগা লোয়ননা মহাক্না লাল থেংনখি। অহানবা ওইনা মখোয়গী নুপীশিং খক্তগী ওইবা লান্মী কাংবু শেম্বদা রানী ভেলু নাচিয়ারগী মমিং য়াওখি। থৌনা ফরবী নুপী অনি অসিগী মফমদা ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
দাইরো অসি খুনুং ঈশৈ, ফোক লিতেলেচর অমসুং ফাগীনা শেম্বা গুজরাতকী চৎনবী অমনি। ভাই জগদিস ত্রিবেদি অসি দাইরোগী অফাওবা কলাকার অমনি। ফাগী তৌবা মীওই অমা ওইনা,ভাই জগদিস ত্রিবেদিনা চহি ৩০ হেন্না মীয়াম নোকহন্দুনা লাক্লি। হন্দক ঐনা ভাই জগদিস ত্রিবেদিদগী চিথি অমা ফংখি অমসুং মহাক্কী লাইরিক অমশু মহাক্না থারকখি। লাইরিক অদুগী মমিং-সোসিএল ওদিদ ওফ সোসিএল সর্বিস কৌই। হৌখিবা চহি ৬ দা মহাক্না শেন তানখিবা অমসুং শীজিন্নখিবগা মতাংদা লাইরিক অদুদা ইরি। মহাক্না তানখিবা শেনফম খুদিংমক স্কুল, হোস্পিতাল, লাইব্রেরি, হকচাংগী ফিবম চাদ্রবশিংগী ইন্সতিতুৎশিং, মীয়ামগী থবকশিংদা শীজিন্নখি। ২০২২দা মহাক্কী থৌরমশিংদগী মহাক্না লুপা ২,৩৫,৮৯,৬৭৪ তানখি। মহাক্না লুপা করোর ২,৩৫,৮৯,৬৭৪ স্কুল অমসুং লাইব্রেরিদা শীজিন্নখি। মহাক মশাগী লুপা অমা ফাওবা থমখিদে। মসিগী তুংদা নুংঙাইরবা থৌদোক অমা লৈরি। ২০১৭ দা ভাই জগদিস ত্রিবেদি চহি ৫০ শুখি। মহাক্কী থৌরমশিংদগী ফংলকপা শেনফম মহাক্না য়ুমগী শীজিন্নখিদে। ২০১৭ দগী মহাক্না মীয়ামগীদমক লুপা করোর ৮.৭৫ শীজিন্নখ্রে। ফাগীরোয় অমা ওইনা মহাক্কী ৱাহৈশিংনা মীয়াম নমদুনা নোকহনখি। অদুবু, মহাক্কী মনুংদা লৈরিবা পুক্নিংগী ইহুল অদু ভাই জগদিস ত্রিবেদি জিগী পুন্সিদা উবা ফংলে। মহাক পি.ঐচ.দি দিগ্রি অহুম পায়রবা মীওই অমনি হায়বা খঙবদা অদোম অঙকপা পোক্কনি। মহাক্না লাইরিক ৭৫ ইখ্রে। মহাক্কী খুন্নাইগী থবকশিংগীদমক ঐনা ভাই জগদিস ত্রিবেদি জি থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
অযোধ্যদা রাম মন্দির শাবা অসিদা লৈবাক শীনবা থুংনা হরাওরে। হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা, শ্রী রাম অমসুং অযোধ্যাগী মতাংদা অনৌবা ঈশৈ কয়া অমসুং লাইশোল ঈশৈ কয়া সুর পাল্লে। মীওই কয়া অনৌবা শৈরেং কয়া ইনরে। অনৌবা কলাকার কয়া ফজরবা লাইশেল ঈশৈ কয়া শক্নরে। ঐগী সোসিএল মেদিয়াদা ঐনা ঈশৈ খর অমসুং লাইশোল ঈশৈ কয়া সিয়ার তৌজরি। মখোয় মশাগী লৈজবা স্তাইলদা পুৱারি ওইরবা তাঞ্জা অসি কলাগী তাইবংনা শরুক য়াগনি। অসিগুম্বা ফজরবা কলাগী পোৎথোকশিং কম্মন হেস তেক অমদা ঐখোয়না সিয়ার তৌবা য়াগনি। সোসিএল মেদিয়াদা অদোমগী ফজরবা পোৎথোকশিং হেসতেগ শ্রী রাম ভাজন (#shriRamBhajan) দা সিয়ার তৌবীয়ু।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মসি ঙসিগী ঐগী মন কি বাতনি। পুং খরগী মতুংদা ২০২৪ লাক্লগনি। ভারতকী মাইপাকপশিং ভারতমচা খুদিংমক্কী মাইপাকপনি। পঞ্চ প্রানগা লোয়ননা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎবা ঐখোয় লেপ্তনা হোৎনরি। ঐখোয়না পাংথোক্লিবা থবক খুদিংমক, ঐখোয়না লৌরিবা ৱারেপ খুদিংমক লৈবাক অসিনা কান্নবা ফংগনি। রাস্ত্রা প্রাথাম-নেসন ফার্স্ত- হায়বা লাইৱা অসিদগী হেনবা লাইৱা লৈতে। লাইৱা অসিগা লোয়ননা, ঐখোয় ভারতমচাশিংনা ঐখোয়গী লৈবাক চাউখৎহনগনি অমসুং মশা মরোমদোম লেপচবা ঙমহনগনি। ময়াম পুম্নমক ২০২৪দা অনৌবা মাইপাকপা কয়া পুরকপা ঙম্লসনু, অদোম হকচাং ফনা, নুংঙাইনা লৈবা ওইরসনু-মসি ঐগী লাইনিংনি। ২০২৪ লাকপদা ঐখোয় অমুক হন্না লৈবাক অসিগী মীয়ামগী অনৌবা মাইপাকপশিংগী মতাংদা অমুক খন্নরসি।
ময়াম পুম্নমক ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 108th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 31.12.2023
31 DEC 2023 11:45AM by PIB Delhi
My dear countrymen. Namaskar. ‘Mann Ki Baat’ means an auspicious opportunity to meet you, and when you meet your family members, it is so pleasing… so satisfying. This is exactly what I feel after meeting you through ‘Mann Ki Baat’. And of course today, this is the 108th episode of our shared journey. For us the importance of the number 108 and its sanctity is a subject of deep study. 108 beads in a rosary, chanting 108 times, 108 divine sites, 108 stairs in temples, 108 bells, this number 108 is associated with immense faith. That's why the 108th episode of 'Mann Ki Baat' has become all the more special for me. In these 108 episodes, we have seen many examples of public participation and derived inspiration from them. Now after reaching this milestone, we have to resolve to move forward afresh, with new energy and at a faster pace. And what a joyous coincidence it is that tomorrow's sunrise will be the first sunrise of 2024 - we would have entered the year 2024. Best wishes to all of you for 2024.
Friends, many people who listened to ‘Mann Ki Baat’ have written letters to me and shared their memorable moments. It is on account of the strength of 140 crore Indians that this year, our country has attained many special achievements. In this very year, 'Nari Shakti Vandan Act', which has been awaited for years was passed.
Many people wrote letters expressing joy on India becoming the 5th largest economy. Many people reminded me of the success of the G20 Summit.
Friends, today every corner of India is brimming with self-confidence, imbued with the spirit of a developed India; the spirit of self-reliance. We have to maintain the same spirit and momentum in 2024 as well. The record business on Diwali proved that every Indian is giving importance to the mantra of 'Vocal For Local'.
Friends, even today many people are sending me messages pertaining to the success of Chandrayaan-3. I am sure that, like me, you too feel proud of our scientists and especially women scientists.
Friends, when Natu-Natu won the Oscar, the whole country rejoiced with fervour. Who would not have been happy on hearing about the honour accorded to the ‘The Elephant Whisperers’? Through them the world saw the creativity of India and understood our bonding with the environment. This year our athletes also performed marvellously in sports. Our players won 107 medals in Asian Games and 111 medals in Asian Para Games. Indian players won everyone’s heart with their performance in the Cricket World Cup. The victory of our women's cricket team in the Under-19 T-20 World Cup is very inspiring. The achievements of players in many other sports added to the glory of the country. Now Paris Olympics will be held in 2024, for which the whole country is encouraging her players.
Friends, whenever we made efforts together, it has had a very positive impact on the development journey of our country. We experienced successful campaigns such as ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ and ‘Meri Mati Mera Desh’. We are all witness to the participation of crores of people in them. Construction of 70 thousand Amrit Sarovars is also our collective achievement.
Friends, I have always believed that the development of a country which does not give importance to innovation, stops. India, becoming an Innovation Hub is a symbol of the fact that we are not going to stop. In 2015 we were ranked 81st in the Global Innovation Index – today our rank is 40th. This year, the number of patents filed in India was high, of which about 60% were from domestic funds. This time the highest number of Indian universities have been included in the QS Asia University Rankings. If we start making a list of these achievements, it can never be completed. This is just a glimpse of how effective India's potential is - we have to take inspiration from these successes of the country; these achievements of the people of the country; take pride in them, make new resolves. Once again, I wish you all a very happy 2024.
My family members, we just discussed the hope and enthusiasm about India that pervades everywhere - this hope and expectation is very good. When India turns developed, the youth will benefit the most. But the youth will benefit more, when they are fit.
Nowadays we see how much talk there is about Lifestyle related Diseases, it is a matter of great concern for all of us, especially the youth. For this ‘Mann Ki Baat’, I had requested all of you to send inputs related to Fit India. The response you people have given has filled me with enthusiasm. A large number of Startups have also sent me their suggestions on NaMo App; they have discussed many of their unique efforts.
Friends, through India’s efforts, 2023 was celebrated as International Year of Millets. This has given a lot of opportunities to the startups working in this field; these include many start-ups like ‘Keeros Foods’ started from Lucknow, ‘Grand-Maa Millets’ of Prayagraj and ‘Nutraceutical Rich Organic India’. The youth associated with Alpino Health Foods, Arboreal and Keeros Foods are also making new innovations regarding healthy food options. The youth associated with Unbox Health of Bengaluru have also expressed how they are helping people in choosing the diet of their liking. The way interest in physical health is increasing, the demand for coaches and trainers related to this field is also rising. Start-ups like Jogo Technologies are helping to meet this demand.
Friends, today there is a lot of discussion about physical health and well-being, but another important aspect related to it is that of mental health. I am very happy to know that Mumbai-based startups like Infi-Heal and YOUR-Dost are working to improve mental health and well-being. Not only that, today a technology like Artificial Intelligence is also being used for this. Friends, I can mention the names of only a few Startups here, because the list is very long. I would urge all of you to keep writing to me about innovative health care startups towards realizing the dream of Fit India. I also want to share with you the experiences of well-known people who talk about physical and mental health.
The first message is from Sadhguru Jaggi Vasudev ji.
He will share his views regarding Fitness, especially Fitness of the Mind, i.e., mental health.
****Audio*****
It is our privilege to talk about mental health in this Mann Ki Baat. Mental illnesses and how we keep our neurological system are very directly related. How alert static free and disturbance free we keep neurological system will decide how pleasant we feel within ourselves? What we call as peace, love, joy, blissfulness, agony, depression, ecstasies all have a chemical and neurological basis. Pharmacology is essentially trying to fix the chemical imbalance within the body by adding chemicals from outside. Mental illnesses are being managed this way but we must realize that taking chemicals from outside in the form of medications is necessary when one is in extreme situation. Working for an internal mental health situation or working for an equanimous chemistry within ourselves, a chemistry of peacefulness, joyfulness, blissfulness is something that has to be brought into every individual's life; into the cultural life of a society and the Nations around the world and the entire humanity. It’s very important we understand our mental health, our sanity is a fragile privilege; we must protect it; we must nurture it. For this, there are many levels of practices in the Yogik system - completely internalized processes that people can do as simple practices with which they can bring a certain equanimity to the chemistry and certain calmness to their neurological system. The technologies of inner well-being are what we call as the yogik sciences. Let's make it happen.
Generally, Sadhguru ji is known for presenting his views in such a remarkable way.
Come, now let us listen to the famous cricket player Harmanpreet Kaur ji.
****Audio****
Namaskar I want to say something to my countrymen through ‘Mann Ki Baat’. Honorable Prime Minister Shri Narendra Modi Ji's Fit India initiative has encouraged me to share my fitness mantra with all of you. My first suggestion to all of you is ‘one cannot out train a bad diet’. This means that you have to be very careful about when you eat and what you eat. Recently, Honorable Prime Minister Modi ji has encouraged everyone to eat pearl millet. Which increases immunity and helps in sustainable farming and is also easy to digest. Regular exercise and full sleep of 7 hours is very important for the body and helps in staying fit. This will require a lot of discipline and consistency. When you start getting results, you will start exercising yourself daily. Many thanks to the Honorable Prime Minister for giving me the opportunity to talk to you all and share my fitness mantra.
The words of a talented player like Harmanpreet ji will definitely inspire you all.
Come, listen to Grandmaster Vishwanathan Anand ji. We all know how important mental fitness is for our game of ‘Chess’.
****Audio*****
Namaste, I am Vishwanathan Anand you have seen me play Chess and very often I am asked, what is your fitness routine? Now Chess requires a lot of focus and patience, so I do the following which keeps me fit and agile. I do yoga two times a week, I do cardio two times a week and two times a week, I focus on flexibility, stretching, weight training and I tend to take one day off per week. All of these are very important for chess. You need to have the stamina to last 6 or 7 hours of intense mental effort, but you also need to be flexible to able to sit comfortably and the ability to regulate your breath to calm down is helpful when you want to focus on some problem, which is usually a Chess game. My fitness tip to all ‘Mann Ki Baat’ listeners would be to keep calm and focus on the task ahead.
The best fitness tip for me absolutely the most important fitness tip is to get a good night sleep. Do not start sleeping for four and five hours a night, I think seven or eight is a absolute minimum so we should try as hard as possible to get good night sleep, because that is when the next day you are able to get through the day in calm fashion. You don’t make impulsive decisions; you are in control of your emotions. For me sleep is the most important fitness tip.
Come, now let's listen to Akshay Kumar ji.
****Audio*****
Hello, I am Akshay Kumar. First of all, I would like to thank our respected Prime Minister for getting me a little chance to share my thoughts with you in his 'Mann Ki Baat'. You guys know that much as I am passionate about fitness, I am even more passionate about staying fit in a natural way. What I like more than a fancy gym, is swimming outside, playing badminton, climbing stairs, exercising with a mudgar club bell, eating good healthy food… like I believe that pure ghee if eaten in right quantity is beneficial for us. But I see that many young boys and girls do not eat ghee because they fear that they might become fat. It is very important that we understand what is good and what is bad for our fitness. You should change your lifestyle on the advice of doctors and not by looking at the body of a film star. Actors are often not what they look like on screen. Many types of filters and special effects are used and after seeing them, we start using wrong shortcuts to change our body. Nowadays, so many people take steroids and go for this six pack or eight pack. Friend, with such shortcuts the body swells from outside but remains hollow from inside. You guys remember that shortcut can cut your life short. You don't need a shortcut, you need long lasting fitness. Friends, fitness is a kind of penance. It is not instant coffee or two-minute noodles. In this New Year, promise yourself… no chemicals, no shortcut exercise, yoga, good food, sleeping on time, some meditation and most importantly, happily accept the way you look. After today, don't live a filter life, live a fitter life. Take care. Jai Mahakal.
There are many other start-ups in this sector, so I thought of discussing it with a young start-up founder who is doing excellent work in this field.
****Audio*****
Hello, my name is Rishabh Malhotra and I am from Bengaluru. I am very happy to know that fitness is being discussed in ‘Mann Ki Baat’. I myself belong to the world of fitness and we have a start-up in Bengaluru named ‘Tagda Raho’. Our start-up has been created to bring forward the traditional exercises of India. There is a very amazing exercise in the traditional exercises of India which is 'Gada Exercise' and our entire focus is on Mace and Mugdar exercise only. People are surprised to know how you do all the training with a mace. I would like to tell you that mace exercise is thousands of years old and it has been practiced in India for thousands of years. You must have seen it in big and small akhadas and through our start-up we have brought it back in a modern form. We have received a lot of affection from the entire country and a very good response. Through ‘Mann Ki Baat’ I would like to tell you that apart from this, there are many ancient exercises in India and methods related to health and fitness, which we should adopt and teach further in the world. I am from the world of fitness, so I would like to give you a personal tip. With mace exercise you can improve your strength, power, posture and even your breathing, so adopt mace exercise and take it forward. Jai Hind.
Friends, everyone has expressed one’s own views but everyone has the same mantra – ‘Stay Healthy, Stay Fit’. What could be a bigger resolve than your own fitness to start 2024?
My family members, a few days ago an experiment took place in Kashi, which I want to share with the listeners of 'Mann Ki Baat'. You know that thousands of people had reached Kashi from Tamil Nadu to participate in the Kashi-Tamil Sangamam. There I publicly used the Artificial Intelligence AI tool Bhashini for the first time to communicate with them. I was addressing from the stage in Hindi but through the AI tool Bhashini, the people of Tamil Nadu present there were listening to my address in Tamil language simultaneously. People who came to the Kashi-Tamil Sangamam seemed very excited about this experiment. The day is not far when an address will be delivered in one language and the public will listen to the same speech in their own language in real time. The same will happen with films also when the public will listen to Real Time Translation with the help of AI in the cinema hall. You can imagine how big a change would take place when this technology starts being widely used in our schools, our hospitals, our courts. I would urge today's young generation to further explore AI tools related to Real Time Translation and make them 100% fool proof.
Friends, in the changing times we have to save our languages and also promote them. I now want to tell you about a tribal village in Jharkhand. This village has taken a unique initiative to provide education to its children in their mother tongue. Children are being imparted education in Kudukh language in Manglo village of Garhwa district. The name of this school is, 'Karthik Oraon Aadivasi Kudukh School'. 300 tribal children study in this school. Kudukh language is the mother tongue of the Oraon tribal community. Kudukh language also has its own script, which is known as Tolang Siki.
This language was gradually becoming extinct; to save it, this community has decided to educate children in their own language. Arvind Oraon, who started this school, says that the tribal children had difficulty in English language, so he started teaching the village children in their mother tongue. When his efforts started yielding better results, the villagers also joined him. On account of studies in their own language, the pace of children's learning also increased. In our country, many children used to leave studies midway due to language difficulties. The new National Education Policy is also helping in eliminating such hardships. It is our endeavour that language should not become a hindrance in the education and progress of any child.
Friends, the extraordinary daughters have filled our Bharat Bhoomi with pride in every era. Savitribai Phule ji and Rani Velu Nachiyar ji are two such luminaries of the country. Their personality is like a lighthouse, which will continue to show the way to further woman power in every era. Just a few days from now, on January 3, we will all celebrate the birth anniversaries of the two. As soon as the name of Savitribai Phule ji is mentioned, the first thing that strikes us is her contribution in the field of education and social reform. She always raised her voice strongly for the education of women and the underprivileged. She was far ahead of her time and always remained vocal in opposing wrong practices.
She had deep faith in the empowerment of society through education. Along with Mahatma Phule ji, she started many schools for daughters. Her poems used to raise awareness and fill self-confidence amongst people. She always urged people to help each other in need and also live in harmony with nature. The magnitude of her kindness cannot be summed up in words. When a famine struck in Maharashtra, Savitribai and Mahatma Phule opened the doors of their homes to help the needy. Such an example of social justice is rarely seen. When the dreadful plague had spread there, she threw herself into the service of the people. During all this, she herself fell prey to this disease. Her life dedicated to humanity is still inspiring all of us.
Friends, the name of Rani Velu Nachiyar is also one among the many great personalities of the country who fought against foreign rule. My brothers and sisters of Tamil Nadu still remember her by the name of Veera Mangai i.e. brave woman. The bravery with which Rani Velu Nachiyar fought against the British and the valour she displayed is very inspiring. Her husband, was killed by the British during their attack on the Sivagangai kingdom, who was the king there. Queen Velu Nachiyar and her daughter somehow escaped from the enemies. She relentlessly remained busy for many years in building an organization and raising an army with the Marudu Brothers i.e. her commanders. She started the war against the British with full preparation and fought with great courage and determination. The name of Rani Velu Nachiyar is included among those who formed an All-Women Group for the first time in their army. I offer my tributes to these two brave women.
My family members, there is a tradition of Dairo in Gujarat. Throughout the night, thousands of people join Dairo and acquire knowledge along with entertainment. In this Dairo, the trinity of folk music, folk literature and humour fills everyone's mind with joy. Bhai Jagdish Trivedi ji is a famous artist of this Dairo. As a comedian, Bhai Jagdish Trivedi ji has maintained his influence for more than 30 years. Recently I received a letter from Bhai Jagdish Trivedi ji and along with it he has also sent one of his books. The name of the book is – Social Audit of Social Service. This book is very unique. With accounts in it, this book is a kind of balance sheet. The complete account of how much income Bhai Jagdish Trivedi ji received from particular programs in the last 6 years and where it was spent is given in the book. This Balance Sheet is unique because he spent his entire income, every single rupee, for the society – School, Hospital, Library, institutions related to disabled people, social service – the entire 6 years are accounted for. As it is written at one place in the book, in 2022, he earned two crore thirty five lakh eighty nine thousand six hundred seventy four rupees from his programs. And he spent two crore thirty five lakh eighty nine thousand six hundred seventy four rupees on School, Hospital, Library. He did not keep even a single rupee with himself. Actually, there is an interesting incident behind this also. It so happened that once Bhai Jagdish Trivedi ji said that when he turns 50 in 2017, he will not take home the income from his programs but will spend it on society. Since 2017, he has spent approximately Rs 8.75 crores on myriad social work. A comedian, with his words, compelles everyone to laugh. But how many emotions he lives within, this can be seen from the life of Bhai Jagdish Trivedi ji. You will be surprised to know that he also has three PhD degrees. He has written 75 books, many of which have received acclaims. He has also been honoured with many awards for social work. I wish Bhai Jagdish Trivedi ji all the best for his social work.
My family members, there is excitement and enthusiasm in the entire country in connection with the Ram Mandir in Ayodhya. People are expressing their feelings in a multitude of ways. You must have noticed that during the last few days, many new songs and new bhajans have been composed on Shri Ram and Ayodhya. Many people are also writing new poems. There are many experienced artists in it and new emerging young artists have also composed heart-warming bhajans. I have also shared some songs and bhajans on my social media. It seems that the art world is becoming a participant in this historic moment in its own unique style. One thing comes to my mind… could we all share all such creations with a common hash tag? I request you to share your creations on social media with the hashtag Shri Ram Bhajan (#shriRamBhajan). This compilation will turn into a flow of emotions and devotion in which everyone will be immersively imbued with the ethos of Ram.
My dear countrymen, that's all with me today in 'Mann Ki Baat'. 2024 is just a few hours away. India's achievements are the achievements of every Indian. We have to continuously work for the development of India keeping in mind the Panch Pran. Whatever work we do, whatever decision we make, our first criterion should be… what the country will get from it; what benefit it will bring to the country. Rashtra Pratham - Nation First - There is no greater mantra than this. Adhering to this mantra, we Indians will make our country developed and self-reliant. May you all reach new heights of success in 2024, may you all stay healthy, stay fit, stay immensely happy - this is my prayer. In 2024 we will once again discuss the new achievements of the people of the country.
Thank you very much.