কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
ত্ৰিপুৰাৰ খোৱাই-হাৰিনা পথৰ ১৩৫ কিলোমিটাৰ অংশৰ উন্নয়ন আৰু বহলীকৰণৰ বাবে কেবিনেটৰ অনুমোদন
27 DEC 2023 3:37PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষাধীন অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমাৰ কেবিনেট কমিটিয়ে ২০৮ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ১০১.৩০০ কিলোমিটাৰ (খোৱাই) ৰপৰা ২৩৬.২১৩ কিলোমিটাৰ (হাৰিনা)লৈকে পথৰ পকী কিনাৰযুক্ত দুটা লেনলৈ উন্নয়ন আৰু বহলীকৰণৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে। এই ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ত্ৰিপুৰাত মুঠ দৈৰ্ঘ্য ১৩৪.৯১৩ কিলোমিটাৰ।
এই প্ৰকল্পত ২,৪৮৬.৭৮ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব। ১,৫১১.৭০ কোটি টকা (২৩,১২৯ নিযুত জেপিৱাই) ঋণৰ উপাদান অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। অফিচিয়েল ডেভেলপমেন্ট এচিষ্টেন্স (ODA) আঁচনিৰ অধীনত জাপান আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা সংস্থা (JICA) ৰপৰা এই ঋণ সহায়তা লাভ কৰা হ’ব। এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে ত্ৰিপুৰাৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ মাজত উন্নত পথ সংযোগ সুচল হোৱাৰ লগতে বৰ্তমানৰ ৮ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ উপৰিও ত্ৰিপুৰাৰপৰা অসম আৰু মেঘালয়লৈ বিকল্প পথৰ সুবিধা প্ৰশস্ত হৈ পৰিব।
লাভা-লাভসমূহঃ
অঞ্চলটোৰ আৰ্থ-সামাজিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিবেচনাৰে সুচল আৰু মটৰচালিত পথৰ ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এই প্ৰকল্পটো বাছনি কৰা হৈছে। ২০৮ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ প্ৰকল্প অংশৰ উন্নয়নে ২০৮এ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ জৰিয়তে অসম আৰু ত্ৰিপুৰাৰ মাজত আন্তঃৰাজ্যিক সংযোগৰ অগ্ৰগতি সাধনেই নহয়, বৰঞ্চ ট্ৰেনজিটৰ সময়ো হ্ৰাসৰ লগতে যাত্ৰীসকললৈ সুৰক্ষিত যোগাযোগ ব্যৱস্থা প্ৰশস্ত কৰিব। এই প্ৰকল্প অংশটো বাংলাদেশ সীমান্তৰ অতি ওচৰেদি পাৰ হৈ গৈছে আৰু ইয়াৰ ফলত কৈলাশাহাৰ, কমলপুৰ আৰু খোৱাই সীমান্ত চেক প’ষ্টৰ জৰিয়তে বাংলাদেশৰ সৈতে যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধন হ’ব। প্ৰকল্প অংশৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে অঞ্চলটোৰ পথ নেটৱৰ্কৰ উন্নতিৰ লগে-লগে স্থল সীমান্তৰ বাণিজ্যৰো বৰ্ধন ঘটিব।
নিৰ্বাচিত অংশই ৰাজ্যখনৰ বিকাশ আৰু আয়ৰ ক্ষেত্ৰত পিছপৰা কৃষি বেল্ট, পৰ্যটনস্থলী, ধৰ্মীয় স্থান আৰু জনজাতীয় লোকৰ বসতিপ্ৰধান জিলাসমূহৰ সৈতে উন্নত যোগাযোগ ব্যৱস্থা প্ৰশস্ত কৰিব। প্ৰকল্পটো সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ ফলশ্ৰুতিত ৰাজ্যখনলৈ অধিক ৰাজহ আহৰণৰ লগতে স্থানীয় জনসাধাৰণৰ বাবে আয়ৰ সৃষ্টিত সহায়ক হ’ব।
এই প্ৰকল্প অংশৰ নিৰ্মাণ দুবছৰৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিব। এই ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ অংশসমূহৰ ৰক্ষণাবেক্ষণৰ বাবে ৫ বছৰ (নমনীয় পদপথৰ ক্ষেত্ৰত)/নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণৰ পিছত ১০ বছৰ (কঠিন পদপথৰ ক্ষেত্ৰত) অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves improvement and widening of 135 km stretch of Khowai-Harina road in Tripura
27 DEC 2023 3:37PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for Improvement & Widening to two lane with paved shoulder of road from km 101.300 (Khowai) to km 236.213 (Harina) of NH-208, covering a total length of 134.913 kms in the State of Tripura.
The project involves investment of Rs.2,486.78 crore which includes a loan component of Rs.1,511.70 crore (JPY 23,129 Million). The loan assistant will be from Japan International Cooperation Agency (JICA) under Official Development Assistance (ODA) scheme. The project is envisaged to facilitate better road connectivity between various parts of Tripura and to provide alternative access to Assam and Meghalaya from Tripura apart from existing NH-8.
Benefits:
The project has been selected based on the necessity of providing smooth and motorable road after considering socio economic needs of the region. Development of the project stretch of NH-208 would not only improve Interstate connectivity between Assam and Tripura via NH-208A but also reduce the transit time and provide safer connectivity for the travellers. The project stretch also passes very close to Bangladesh border and it would improve connectivity to Bangladesh through Kailashahar, Kamalpur and Khowai Border Check Post. The land border trade would also potentially grow with the improvement in Road Network in the region through development of the project road.
The selected stretch is providing improved connectivity to agricultural belt, tourist places, religious places and tribal districts of the state, which are backward in terms of growth and income. After completion of the project, the connectivity will be improved which help to generate more revenue to the State as well as income for local public.
The construction period for the project stretches will be 2 years which includes the maintenance of these National Highways stretches for 5 years (in the case of flexible pavement)/ 10 years (in the case of rigid pavement) after completion of construction.