জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে পিভিটিজি সংখ্যাগৰিষ্ঠ জনজাতীয় বসতিত সজাগতা বৃদ্ধি আৰু চৰকাৰী আঁচনিৰ ১০০% সংপৃক্ততা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতি আদিবাসী ন্যায় মহা অভিযান (পিএম-জনমন)ৰ ওপৰত আইইচি অভিযান আৰম্ভ কৰিছে
‘জনজাতীয় লোকসকলৰ সৱলীকৰণ, ভাৰতৰ ৰূপান্তৰ’: আইইচি পদক্ষেপে দূৰত্ব, পথ আৰু ডিজিটেল সংযোগৰ অভাৱৰ বাবে অগম্য হৈ থকা প্ৰতিটো পিভিটিজি পৰিয়ালক সামৰি লোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ দুৱাৰমুখত সুবিধা প্ৰদান কৰিব
25 DEC 2023 4:10PM by PIB Guwahati
সমগ্ৰ দেশৰ ২০০ খন জিলাৰ ২২০০০ বিশেষ অসুৰক্ষিত জনজাতীয় গোট (পিভিটিজি) সংখ্যাগৰিষ্ঠ জনজাতীয় বসতি আৰু পিভিটিজি পৰিয়াললৈ গৈ পোৱাৰ লক্ষ্যৰে, কেন্দ্ৰীয় জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে আজিৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতি আদিবাসী ন্যায় মহা অভিযানৰ (পিএম-জনমন) বাবে এক তথ্য, শিক্ষা আৰু যোগাযোগ (আইইচি) অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে ঝাৰখণ্ডৰ খুণ্টি জিলাৰ পৰা জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱসত (১৫ নৱেম্বৰ, ২০২৩) প্ৰধানমন্ত্ৰী-জনমনৰ শুভাৰম্ভ কৰিছিল।
প্ৰচাৰে সামৰি লব:
আৰম্ভণিতে ১৮ খন ৰাজ্য আৰু আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰায় ৫০০ টা খণ্ড আৰু ১৫,০০০ পিভিটিজি বসতিস্থল সামৰি ১০০ খন জিলাত ব্যাপক আইইচি অভিযান আৰম্ভ হৈছে। দ্বিতীয় পৰ্যায়ত, ই বাকী থকা জিলাসমূহক সামৰি ল'ব।
এই অভিযানটো হৈছে পিভিটিজি পৰিয়ালবোৰক ব্যক্তিগত অধিকাৰ আৰু প্ৰাথমিক সুবিধা থকা বাসস্থানৰ সৈতে সংপৃক্ত কৰাৰ লক্ষ্যৰে, এই জনজাতীয় সম্প্ৰদায়বোৰক তেওঁলোকৰ অধিকাৰৰ বিষয়ে সজাগ কৰিৰব বাবে কৰা এক প্ৰচেষ্টা। প্ৰচাৰৰ সময়ছোৱাত, আধাৰ কাৰ্ড, সামূহিক প্ৰমাণপত্ৰ আৰু জন ধন একাউণ্ট প্ৰদান কৰা হ'ব কিয়নো এইবোৰ হৈছে অন্যান্য আঁচনি যেনে আয়ুষ্মান কাৰ্ড জাৰী কৰা, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি, কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড আদিৰ বাবে মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা।
এই পদক্ষেপে দূৰত্ব, পথ আৰু ডিজিটেল সংযোগৰ অভাৱৰ বাবে অগম্য হৈ থকা প্ৰতিটো পিভিটিজি পৰিয়ালক সামৰি লোৱাটো নিশ্চিত কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ দুৱাৰমুখত সুবিধা প্ৰদান কৰিব। এই অনুষ্ঠানবোৰ আয়োজন কৰিবলৈ হাট বজাৰ, চিএছচি, গ্ৰাম পঞ্চায়ত, অংগনৱাড়ী, বহুমুখী কেন্দ্ৰ, বন্ধন বিকাশ কেন্দ্ৰ, কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰৰ দৰে স্থান ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব।
মিছনৰ উদ্দেশ্য:
৯ টা মুখ্য সংৰেখিত মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ১১ টা গুৰুত্বপূৰ্ণ হস্তক্ষেপৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা এই অভিযানত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে অনুমোদন জনাইছে, যাৰ বাজেট ব্যয় হৈছে ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০২৫-২৬ বৰ্ষলৈ অনুসূচীত জনজাতিৰ বাবে উন্নয়ন কাৰ্য পৰিকল্পনাৰ (ডিএপিএছটি) অধীনত ২৪,১০৪ কোটি টকা (কেন্দ্ৰীয় অংশ: ১৫,৩৩৬ কোটি টকা আৰু ৰাজ্যিক অংশ: ৮,৭৬৮ কোটি টকা)।
টা মন্ত্ৰালয়ৰ ১১ টা হস্তক্ষেপৰ তালিকা
ক্ৰ. নং
হস্তক্ষেপ
মন্ত্ৰালয়
হিতাধিকাৰীৰ লক্ষ্যৰ সংখ্যা
ব্যক্তিগত আধাৰিত হস্তক্ষেপ
হিতাধিকাৰীসকলৰ বাবে পকী ঘৰৰ ব্যৱস্থা
গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয় (এমঅ'আৰডি)
৪.৯০ লাখ ঘৰ
আৰু
ঘৰৰ বাবে শক্তি
শক্তি মন্ত্ৰালয় (এমঅ'পি) আৰু নতুন আৰু পুনঃনৱীকৰণযোগ্য শক্তি মন্ত্ৰালয় (এমঅ'এনএণ্ডআৰই)
১৫০০ বসতিত ১০০০০০ ঘৰ
পাইপযুক্ত পানী যোগান/সামূহিক পানী যোগান
জল শক্তি মন্ত্ৰালয় (এমঅ'জেএছ)
সকলো পিভিটিজি ঘৰ
সম্প্ৰদায় আধাৰিত হস্তক্ষেপ
পথ সংযোগ
গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয় (এমঅ'আৰডি)
৮০০০ কিমি
ঔষধৰ ব্যয়ৰ সৈতে ভ্ৰাম্যমাণ চিকিৎসা গোট
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয় (এমঅ'এইচএণ্ডএফডব্লিউ)
১০০০ (১০/জিলা)
হোষ্টেল নিৰ্মাণ
বিদ্যালয় শিক্ষা বিভাগ (ডিঅ'এছইএণ্ডএল)
৫০০
অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ (এডব্লিউচি)
মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয় (এমঅ'ডব্লিউএণ্ডচিডি)
২৫০০
বহুমুখী কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ (এমপিচি)
জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় (এমঅ'টিএ)
১০০০
১০
ভিডিভিকে স্থাপন কৰা হৈছে
জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় (এমঅ'টিএ)
৫০০
১১
ম'বাইল টাৱাৰ স্থাপন
দূৰসংযোগ বিভাগ (ডিঅ'টি)
সামৰি নোলোৱা সকলো জিলা
আঁচনিৰ নাম/হস্তক্ষেপ
মন্ত্ৰালয়/বিভাগ/সংস্থা
আধাৰ কাৰ্ড
ইউআইডিএআই
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব কল্যাণ অন্ন যোজনা
খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ বিভাগ
প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনা
পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
আয়ুষ্মান ভাৰত কাৰ্ড
ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য কৰ্তৃপক্ষ
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি যোজনা
কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ বিভাগ
কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড (কেচিচি)
পশুপালন আৰু দুগ্ধ জাত ৰ বিভাগ
1. প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ধন যোজনা,
2. প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা যোজনা,
3. প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনা,
4. অটল পেঞ্চন যোজনা
বিত্তীয় সেৱা বিভাগ
প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা
ক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ
সুকন্যা স্মৰিধি যোজনা
মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী মাত্ৰু বন্দনা যোজনা
প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষিত মাত্ৰিয়া অভিযান
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় ডায়েলাইচিছ কাৰ্যসূচী
চিকল চেল এনিমিয়া এলিমিনেচন মিছন
ৰাষ্ট্ৰীয় যক্ষ্মা নিৰ্মূল কাৰ্যসূচী
অন্যান্য আঁচনি আৰু মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ সৈতে জড়িত অন্যান্য ১০ টা হস্তক্ষেপো চিনাক্ত কৰা হৈছে যিবোৰ পিভিটিজিৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ- যেনে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব কল্যাণ যোজনা, আয়ুষ্মান কাৰ্ড, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি, কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড, ব্যক্তিগত আৰু সামূহিক বন অধিকাৰৰ অমীমাংসিত গোচৰ সমাধান আদি।
বিতং কাৰ্য পৰিকল্পনা:
১৫ ডিচেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখে অনুষ্ঠিত ৰাষ্ট্ৰীয় মণ্ঠন শিবিৰৰ সময়ত, মিছনটোৰ এক ৰূপায়ণ ৰণনীতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছিল, য'ত কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ ৭০০ ৰো অধিক বিষয়াই যুটীয়াভাৱে চিন্তা-চৰ্চা কৰিছিল। খণ্ডগত কৰ্মশালাৰ আয়োজন কৰা হৈছিল য'ত ৯ টা মন্ত্ৰালয়/বিভাগে এক বিতং কাৰ্য পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিছিল। ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰি এই পৰিকল্পনাটো মিছনৰ অধীনত উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন সমিতিৰ ওচৰত উপস্থাপন কৰা হৈছে, য'ত সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়ৰ কেবিনেট মন্ত্ৰীসকল অন্তৰ্ভুক্ত আছে। এই পৰিকল্পনাত এইটো উল্লেখ কৰা হৈছিল যে এই সম্প্ৰদায়সমূহৰ বহুতো পৰিয়ালৰ আধাৰ, জাতিৰ প্ৰমাণপত্ৰ আৰু জন ধন একাউণ্ট নাই, যাৰ বাবে তেওঁলোকৰ বাবে বিভিন্ন আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰা কঠিন হ'ব পাৰে। ইউআইডিএআই, চিএছচি, কৃষি মন্ত্ৰালয় আৰু পিএমজেএৱাই, অন্যান্য বিভাগ তথা এই ১০০ খন জিলাৰ ডিএমৰ সৈতে এক সপ্তাহৰ ভিতৰত এই মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তাবোৰ প্ৰচাৰ মোডত সংপৃক্ত কৰাৰ বাবে বিতং আলোচনা কৰা হৈছিল।
প্ৰচাৰ কাৰ্যকলাপ:
এই প্ৰয়োজনীয়তা মূল্যায়নৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, ২৫ ডিচেম্বৰ, ২০২৩-ৰ পৰা দেশজুৰি আইইচি অভিযান কাৰ্যকৰী হ'ব। অভিযানৰ এটা অংশত হিতাধিকাৰী সংপৃক্ততা শিবিৰ আৰু স্বাস্থ্য শিবিৰো অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব। এই শিবিৰবোৰে পিভিটিজি বাসতি এলেকাত ব্যক্তিগত/ঘৰুৱা লাভালাভ আৰু স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় সমস্যাৰ বাবে আঁচনিৰ অধীনত তাৎক্ষণিক লাভালাভ প্ৰদান কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব। স্থানীয় আৰু জনজাতীয় ভাষাত পত্ৰিকা, ভিডিঅ', দেৱাল অংকন, জিংগল, বিষয়-ভিত্তিক দেৱাল অংকন, সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচীৰ দৰে সজাগতা সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে। জিলা পৰ্যায়ৰ বিষয়াসকলক প্ৰতিখন জিলাৰ বাবে অভিযানৰ তত্বাৱধানৰ বাবে নিয়োগ কৰা হৈছে, আনহাতে ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ বিষয়াসকলে অভিযান আৰু মিছনৰ সফলতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিভিন্ন লাইন বিভাগৰ সৈতে সমন্বয় স্থাপন কৰিব। লগতে, বিভিন্ন ৰাজ্যৰ জনজাতীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহে জিলা, খণ্ড আৰু জনজাতীয় বসতি স্তৰত এই কাৰ্যকলাপবোৰ পৰিকল্পনা আৰু কাৰ্যকৰী কৰাত সহায় কৰিব।
সামাজিক মাধ্যমৰ মকৰল:
প্ৰচাৰৰ প্ৰভাৱ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আৰু এক বহল অনলাইন সংলাপ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে #EmpoweringTribalsTransformingIndia আৰু #PMJANMAN হেচটেগবোৰ কৌশলগতভাৱে সকলো সামাজিক মাধ্যমৰ হেণ্ডেল/পোষ্টত ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব।

Ministry of Tribal Affairs
Ministry of Tribal Affairs initiates IEC Campaign on Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN) to raise awareness and ensure 100% saturation of Government Schemes in PVTG majority tribal habitations
‘Empowering Tribals, Transforming India’: IEC initiative to ensure coverage of every PVTG household that has remained unreached due to distance, lack of road and digital connectivity and will provide facilities at their doorstep
25 DEC 2023 4:10PM by PIB Delhi
With an aim of reaching out to 22000 Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG) majority tribal habitations and PVTG families in 200 districts across the country, Union Ministry of Tribal Affairs has initiated an Information, Education, and Communication (IEC) campaign for the Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN), from today onwards. Prime Minister, Shri Narendra Modi launched the PM-JANMAN on Janjatiya Gaurav Diwas (November 15, 2023), from the Khunti District of Jharkhand.
Campaign Reach:
The comprehensive IEC campaign has started initially in 100 districts, covering approximately 500 blocks and 15,000 PVTG habitations across 18 states and the Union Territory of Andaman and Nicobar Islands. In phase II, it will cover remaining districts.
This campaign is an effort aimed at saturating PVTG families with individual entitlements and habitations with basic facilities, by making these tribal communities aware about their entitlements. During the campaign period, Aadhar card, Community certificate and Jan Dhan accounts will be provided as these are basic requirements for other schemes such as issue of Ayushman card, PM Kisan Samman Nidhi, Kisan credit card etc.
This initiative will ensure to cover every PVTG household that has remained unreached because of distance, lack of road and digital connectivity and will provide facilities at their doorstep. Places like Haat Bazar, CSC, Gram panchayat, Anganwadi, Multipurpose centre, Vandhan Vikas Kendras, Krishi Vigyan Kendras will be used to organise these events.
Mission Objective:
The Union Cabinet has approved the mission which focuses on 11 critical interventions related to 9 key aligned Ministries/Departments, with budgetary outlay of Rs. 24,104 crores (Central Share: Rs.15,336 crore and State Share: Rs.8,768 crore) from FY 2023-24 to 2025-26 under the Development Action Plan for Scheduled Tribes (DAPST).
List of 11 Interventions of 9 Ministries
S.No.
Interventions
Ministry
Number of Beneficiaries Targets
Individual based interventions
1
Provision of pucca houses for beneficiaries
Ministry of Rural Development (MoRD)
4.90 lakh HHs
2 & 3
Energization of HHs
Ministry of Power (MoP) and Ministry of Non-Renewable Energy (MoN&RE)
100000 household in
1500 habitations
4
Piped water supply/Community water supply
Ministry of Jal Shakti (MoJS)
All PVTG households
Community based interventions
5
Connecting roads
Ministry of Rural Development (MoRD)
8000 Kms
6
Mobile Medical Units with medicine cost
Ministry of Health & Family Welfare (MoH&FW)
1000 (10/district)
7
Construction of hostels
Department of School Education (DoSE&L)
500
8
Construction of Anganwadi Centres (AWCs)
Ministry of Women & Child Development (MoW&CD)
2500
9
Construction of Multipurpose Centres (MPCs)
Ministry of Tribal Affairs (MoTA)
1000
10
Setting up of VDVKs
Ministry of Tribal Affairs (MoTA)
500
11
Installation of mobile towers
Department of Telecommunication (DoT)
All uncovered villages
Name of Scheme/ intervention
Ministry/Department/Organization
Aadhar Card
UIDAI
PM Garib Kalyan Anna Yojana
Department of Food & Public
Distribution
PM Ujjwala Yojana
Ministry of Petroleum and
Natural Gas
Ayushman Bharat card
National Health Authority
PM Kisan Samman Nidhi Yojna
Department of Agriculture
and Farmers Welfare
Kisan Credit Card (KCC)
Department of Animal Husbandry and Dairying
• PM Jan Dhan Yojana,
• PM Jeevan Jyoti Bima Yojana,
• PM Suraksha Bima Yojana,
• Atal Pension Yojana
Department of Financial Services
PM Vishwakarma
Micro, Small & Medium
Enterprises
Sukanya Smridhi Yojna
Ministry of Women and Child
Development
PM Matru Vandana Yojna
PM Surakshit Matriya Abhiyan
Ministry of Health and Family Welfare
PM National Dialysis Program
Sickle Cell Anemia Elimination Mission
National Tuberculosis Eradication Program
Other 10 interventions involving other schemes and Ministries/Departments have also been identified which are crucial for ensuring the holistic development of the PVTGs like PM Garib Kalyan Yojna, Ayushman card, PM Kisan Samman Nidhi, Kisan credit Card, Resolving pending cases of Individual and Community Forest rights and so on.
Detailed Action Plan:
During National Manthan Shivir held on December 15, 2023, an implementation strategy of the mission was discussed, where more than 700 officers from Central and State governments brainstormed jointly. Sectoral Workshops were organised during which the 9 Ministries/Departments prepared a detailed Action Plan. This plan, reflecting the commitment of States, has been presented to the High-Powered Committee under the Mission, comprising Cabinet Ministers of the respective Ministries. It was pointed out that many families in these communities do not have Aadhar, caste certificate and Jan Dhan account, because of which it may be difficult for them to avail the benefit of different schemes. Detailed discussion was held with UIDAI, CSC, Ministry of Agriculture and PMJAY, other departments, along with the DMs of these 100 districts to saturate these basic requirements in campaign mode in one week.
Campaign Activities:
Based on this needs assessment, a nationwide IEC campaign will be operational from December 25, 2023. A part of the campaign will also comprise of Beneficiary Saturation Camps and Health Camps. These camps will focus on providing immediate benefits under schemes for individual/household benefits and health related issues in PVTG habitations. Awareness material like pamphlets, video, wall paintings, Jingles, Thematic Wall Paintings, Cultural Programs, are expected to be utilized in local and tribal languages. Officers at District level have been assigned for each district to supervise the campaign, while the State level officers will coordinate with different line departments of State governments to ensure the success of the campaign and Mission. Further, the Tribal Research Institutes in various States will assist to plan and execute these activities at the District, Block, and Tribal Habitation levels.
Social Media Engagement:
The hashtags #EmpoweringTribalsTransformingIndia and #PMJANMAN will be strategically employed across all social media handles/posts, amplifying the campaign's impact and fostering a broader online dialogue.