প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা দিশেম্বর ২৫ দা ‘কল্লেক্তেৎ ৱার্কস ওফ পন্দিৎ মন্দন মোহন মালবিয়া’ ফোঙগনি মহামনা পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়াগী ১৬২ শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা থৌরম অসি পাংথোক্কদবনি।
ভোলুম ১১গী অহানবা সেরিজশিং ফোঙগনি
24 DEC 2023 7:15PM by PIB Imphal
মহামনা পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়াগী ১৬২ শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা থৌরমদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিগ্যান ভাবন্দা নুংথিলগী পুং ৪:৩০ রোম তাবদা পাংথোক্কদবা থৌরম অমদা ‘কল্লেক্তেৎ ৱার্কস ওফ পন্দিৎ মন্দন মোহন মালবিয়া’গী ভোলুম ১১গী অহানবা সেরিজশিং ফোঙগনি। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা ৱা ঙাংগনি।
অমৃত কালদা, লৈবাক অসিগীদমক কৎথোকখিবা নিংতম লান্মীশিং মপুংফানা ইকায়খুম্নবা উৎপা হায়বসি প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমনি। ‘কল্লেক্তেৎ ৱার্কস ওফ পন্দিৎ মন্দন মোহন মালবিয়া’ অসি মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা থবক অমনি।
ভোলুম ১১গী ইংলিস অমসুং হিন্দী অনিমক্কী লাইরিক অসি লমায় ৪,০০০ রোম পাল্লি অমসুং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তগী খোমজিনবা পন্দিৎ মোহন মালবিয়াগী খুৎইশিং অমসুং ৱারোলশিংগী খোমজিনবা অমনি। হায়রিবা ভোলুমশিং অসিদা মহাক্কী ফোঙদ্রিবা চিথিশিং, আর্তিকলশিং অমসুং ৱারোলশিং, মেমোরেন্দমশিং; মহাক্না ১৯০৭দা হৌদোকখিবা হিন্দীগী চয়োলগী চেফোঙ ‘অভয়ুদয়া’গী ইদিতোরিএলশিং; মতম মতমগী মতুংইন্না মহাক্না ইবা পম্ফলেতশিং অমসুং লাইরিকমচাশিং; ১৯০৩ অমসুং ১৯১০গী মরক্তা অগ্রাগী য়ুনাইতেদ প্রোভিন্সকী লেজিসলেতিপ কাউন্সিলদা পীখিবা ৱারোলশিং; রোয়াল কম্মিসনগী মমাঙদা পীখিবা ৱারোলশিং; ১৯১০ অমসুং ১০২০গী মরক্তা ইম্পরিয়েল লেজিসলেতিপ কাউন্সিলদা পুথোকখিবা বীলশিং; বরানস হিন্দু য়ুনিভর্সিতি লিংখৎত্রিঙৈ মমাং অমসুং মতুংদা ইখিবা চিথিশিং, আর্তিকলশিং অমসুং ৱারোলশিং অমসুং মহাক্না ১৯২৩ অমসুং ১৯২৫গী মরক্তা ইখিবা দাইরি অমা য়াওরি।
মহামনা পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়াগী ফিদমশিং অমসুং গুনশিং শন্দোক্নবা কৎথোক্লবা মহৈলোয়শঙ অমা, মহামনা মালবিয়া মিসন্না পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়ানা ইরম্বশিং অমসুং ৱারোলশিং থিজিনবা অমসুং খোমজিনবগী থবক পাংথোকপনি। শক্নাইরবা পাউমী শ্রী রাম বহাদুর রাইনা লুচিংবা মিসনগী কৎথোক্লবা কাংবু অমনা, লোল অমসুং তেক্স শেমদোক-শাদোকপা তৌদনা পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়াগী অশেংবা সাহিত্যগী লমদা থবক তৌরি। ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা পব্লিকেসন দিবিজন্না হায়রিবা লাইরিকশিং অসি ফোঙবনি।
বরানস হিন্দু য়ুনিভর্সিতি লিংখৎলম্বা পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়ানা অনৌবা ভারত শেমগৎলম্বা মীওইশিংগী মরক্তা মরুওইবা মফম অমা কল্লি। মহাক লৈবাক অসিগী মীয়াম জাতিগী ৱাখল্লোন হেনগৎহন্নবা চোকথবা নাইদনা থবক তৌখিবা শক্নাইরবা পন্দিৎ অমা অমসুং নিংতম লান্মী অমা ওইনা নিংশিংলি।

Prime Minister's Office
PM to release ‘Collected Works of Pandit Madan Mohan Malaviya’ on 25th December
Programme to be organised on the occasion of the 162nd birth anniversary of Mahamana Pandit Madan Mohan Malaviya
First series of 11 volumes to be released
24 DEC 2023 7:15PM by PIB Delhi
On the occasion of the 162nd birth anniversary of Mahamana Pandit Madan Mohan Malaviya, Prime Minister Shri Narendra Modi will release first series of 11 volumes of ‘Collected Works of Pandit Madan Mohan Malaviya’, on 25th December, 2023 at around 4:30 PM in a programme organised at Vigyan Bhawan. Prime Minister will also address the gathering on the occasion.
In Amrit Kaal, it has been the Prime Minister’s vision to bestow fitting recognition to freedom fighters who have contributed immensely to the service of the Nation. The ‘Collected Works of Pandit Madan Mohan Malaviya’ is an endeavour in this direction.
The bilingual (English and Hindi) work in 11 volumes, spread across about 4,000 pages, is a collection of the writings and speeches of Pandit Madan Mohan Malaviya, collected from every nook and corner of the country. These volumes comprise of his unpublished letters, articles and speeches, including memorandums; the editorial content of Hindi weekly 'Abhyudaya' started by him in 1907; articles, pamphlets and booklets written by him from time to time; all speeches given in the Legislative Council of the United Provinces of Agra and Awadh between 1903 and 1910; statements given before the Royal Commission; speeches given during the presentation of bills in the Imperial Legislative Council between 1910 and 1920; letters, articles and speeches written before and after the establishment of Banaras Hindu University; and a diary written by him between 1923 and 1925.
The work of researching and compiling the documents written and spoken by Pandit Madan Mohan Malaviya was undertaken by the Mahamana Malaviya Mission, an institution devoted to propagating the ideals and values of Mahamana Pandit Madan Mohan Malviya. A dedicated team of the Mission, led by eminent journalist Shri Ram Bahadur Rai, has worked on Pandit Madan Mohan Malaviya’s original literature without altering the language and text. The publication of these books has been done by the Publications Division under the Ministry of Information and Broadcasting.
Pt. Madan Mohan Malaviya, the illustrious founder of Banaras Hindu University, occupies a leading place among the makers of modern India. He is remembered as an outstanding scholar and freedom fighter who worked immensely to raise national consciousness among people.