অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ৰ ২০২৩ বৰ্ষ-সমাপ্তি পৰ্য্যালোচনা
অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ৰ বাবে ২০২৩ বৰ্ষটো সৰ্বাংগীন সাফল্যৰে সূচিত এক ঘটনাবহুল বছৰ
23 DEC 2023 1:28PM by PIB Guwahati
• ২০২৩ চনত ৬০ টা নতুন আৰচিএছ পথ আৰম্ভ হৈছিল; উড়ানৰ অধীনত ১৫৪ টা নতুন আৰচিএছ পথ প্ৰদান কৰা হৈছে; উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ১২ টা নতুন আৰচিএছ পথ আৰম্ভ হৈছে
• ৯১ লাখৰো অধিক যাত্ৰীয়ে ডিজি যাত্ৰাৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল, ৩৫ লাখৰো অধিক ব্যৱহাৰকাৰীয়ে এপটো ডাউনলোড কৰিছে
• আৰু ৩টা গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে
• এয়াৰ ট্ৰেফিক কণ্ট্ৰোলাৰৰ আৰু ৪৫৬ টা পদ সৃষ্টি কৰা হৈছে
• ৩৪ ডিজিচিএ-অনুমোদিত এফটিঅ' নৱেম্বৰ ২০২৩ লৈকে ৫৫ টা বেছত কাম কৰি আছে
• ডিজিচিএ-য়ে সৰ্বকালৰ সৰ্বাধিক, ১৫৬২ বাণিজ্যিক পাইলট অনুজ্ঞাপত্ৰ জাৰী কৰিছে
• ডিজিটেল স্কাই প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে প্ৰায় ৯ হাজাৰ দূৰৱৰ্তী পাইলট প্ৰমাণপত্ৰ জাৰী কৰা হৈছে
• ভাৰতৰ ঘৰুৱা বিমান যাত্ৰীৰ যাতায়তে অভিলেখ উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে
অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ে (এমঅ’চিএ) ২০২৩ চনত নতুন পাখী লাভ কৰি কেইবাটাও মাইলৰ খুঁটি লাভ কৰিছিল আৰু তীব্ৰ গতিত সম্প্ৰসাৰিত হৈছিল। এমঅ’চিএ-ৰ কিছুমান গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য তলত উল্লেখ কৰা হৈছে:
আৰচিএছ-উড়ান
বিভিন্ন অঞ্চলক সংযোগ কৰা অসেৱা/কম সেৱা প্ৰাপ্ত পথত বিমান পৰিচালনা সক্ষম কৰা, সন্তুলিত আঞ্চলিক বিকাশ তৎপৰ কৰা আৰু জনসাধাৰণৰ বাবে উৰণ সুলভ কৰাৰ বাবে ২০১৬ চনত আৰচিএছ-উড়ান আৰম্ভ কৰা হৈছিল। আৰচিএছ-উড়ান হৈছে এক স্ব-বিত্তীয় আঁচনি, যাৰ প্ৰতিটো প্ৰস্থানৰ বাবে মুখ্য (ট্ৰাংক) পথত নামমাত্ৰ শুল্ক থাকে যাতে উড়ান বিমানৰ কাৰ্যকলাপত ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰা যায়।
• ৬০ টা নতুন আৰচিএছ পথ ০১ জানুৱাৰী, ২০২৩ ৰ পৰা ২১ ডিচেম্বৰ, ২০২৩ লৈ আৰম্ভ হৈছিল।
• ০৬ টা বিমানবন্দৰ ৰুড়কেলা, হোলোংগী, জামছেদপুৰ, কুচবিহাৰ, উৎকেলা আৰু শিৱমোগা কাৰ্যকৰী হৈছে।
• দেশৰ উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত ১২ টা নতুন আৰচিএছ পথ আৰম্ভ হৈছিল।
• উড়ান ৪.২ আৰু ৫.০-ৰ অধীনত ১৫৪ টা নতুন আৰচিএছ ৰুট প্ৰদান কৰা হৈছে।
ডিজি যাত্ৰা
• ডিজি যাত্ৰা হৈছে ফেচিয়েল ৰেকগনিশ্বন টেকন'লজী (এফআৰটি)ৰ ওপৰত আধাৰিত বিমানবন্দৰত যাত্ৰীসকলৰ সম্পৰ্কহীন, নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰক্ৰিয়াকৰণ প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে ধাৰণা কৰা এক প্ৰকল্প। প্ৰকল্পটোত মূলতঃ ধাৰণা কৰা হৈছে যে যিকোনো ভ্ৰমণকাৰীয়ে পৰিচয় প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ মুখমণ্ডলৰ বৈশিষ্ট্য ব্যৱহাৰ কৰি কাগজবিহীন আৰু সম্পৰ্কহীন প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ জৰিয়তে বিমানবন্দৰৰ বিভিন্ন চেক পইণ্টৰ মাজেৰে পাৰ হ'ব পাৰে। যাত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ ঘৰৰ আৰামৰ পৰা প্লেটফৰ্মত নাম ভৰ্তি কৰিব পাৰে। এতিয়ালৈকে, ৩৫ লাখৰো অধিক ব্যৱহাৰকাৰীয়ে ডিজি যাত্ৰা এপ ডাউনলোড কৰিছে।
• নিম্নলিখিত ১৩ টা বিমানবন্দৰত ডিজি যাত্ৰা আৰম্ভ কৰা হৈছে:-
• দিল্লী, বেংগালুৰু আৰু বাৰাণসী বিমানবন্দৰত ০১.১২.২০২২ তাৰিখে
• হায়দৰাবাদ, পুনে, কলকাতা আৰু বিজয়ৱাড়াত ৩১.০৩.২০২৩ তাৰিখে আৰু
• আগষ্ট, ২০২৩-ত আহমেদাবাদ, মুম্বাই, কোচিন, গুৱাহাটী, জয়পুৰ আৰু লক্ষ্ণৌ নামৰ ছয়টা বিমানবন্দৰত।
• ইয়াৰ শুভাৰম্ভৰ পিছত, ৯১ লাখৰো অধিক যাত্ৰীয়ে বিমানবন্দৰৰ মাজেৰে যাত্ৰা কৰিবলৈ ডিজি যাত্ৰাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। অৱশেষত, সকলো বিমানবন্দৰ পৰ্যায়ক্ৰমে ডিজি যাত্ৰাৰে সামৰি লোৱা হ'ব
গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ
ভাৰত চৰকাৰে এক গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ নীতি, ২০০৮ প্ৰস্তুত কৰিছে যিয়ে দেশত নতুন গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ স্থাপনৰ বাবে নিৰ্দেশনা, প্ৰক্ৰিয়া আৰু চৰ্তাৱলী প্ৰদান কৰে। ভাৰত চৰকাৰে এতিয়ালৈকে সমগ্ৰ দেশত ২১ টা গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ অৰ্থাৎ গোৱাৰ মোপা, মহাৰাষ্ট্ৰৰ কালাবুৰাগী, বিজয়পুৰা, হাছান আৰু শিৱমোগা, মধ্য প্ৰদেশৰ ডাব্ৰা (গোৱালিয়ৰ), উত্তৰ প্ৰদেশৰ কুশীনগৰ আৰু নয়ডা (জেৱাৰ), গুজৰাটৰ ধোলেৰা আৰু ৰাজকোট, পুডুচেৰীৰ কাৰাইকাল, পুডুচেৰীৰ কালাইকাল, মহাৰাষ্ট্ৰৰ কালাবুৰাগী, বিজয়পুৰা, হাছান আৰু শিৱমোগা, মধ্য প্ৰদেশৰ ডাব্ৰা (গোৱালিয়ৰ), গুজৰাটৰ ধোলেৰা আৰু ৰাজকোট, পুডুচেৰীৰ কাৰাইকাল, মহাৰাষ্ট্ৰৰ কালাবুৰাগী, বিজয়পুৰা, হাছান আৰু শিৱমোগা, মধ্য প্ৰদেশৰ কুশীনগৰ আৰু নয়ডা (জেৱাৰ), গুজৰাটৰ ধোলেৰা আৰু ৰাজকোট, পুডুচেৰীৰ কাৰাইকাল, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ দাগাদাৰ্থী, ভোগাপুৰম আৰু ওৰাভাকাল (কুৰনুল), পশ্চিম বংগৰ দুৰ্গাপুৰ, ছিকিমৰ পাকিয়ং, কেৰালাৰ কান্নুৰ আৰু সমগ্ৰ দেশতে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ইটানগৰ স্থাপনৰ বাবে 'নীতিগত' অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে।
ইয়াৰ ভিতৰত দুৰ্গাপুৰ, শিৰডী, সিন্ধুদুৰ্গ, পাকিয়ং, কান্নুৰ, কালাবুৰাগী, ওৰাভাকাল, কুশীনগৰ, ইটানগৰ, মোপা, শিৱমমোগা আৰু ৰাজকোটৰ ১২ টা গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। ২০২৩ চনত, তিনিটা গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ, যেনে মোপা, শিৱমমোগা আৰু ৰাজকোট কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে।
এটিচিঅ'ৰ অভাৱ সমাধান
দেশখনে এটিচিঅ'ৰ তীব্ৰ অভাৱৰ সন্মুখীন হৈছিল। মন্ত্ৰালয়ে ডিপিইৰ সন্মতিৰ সৈতে এপ্ৰিল, ২০২৩-ত এটিচিঅ'ৰ আৰু ৪৫৬ টা পদ সৃষ্টিৰ অনুমোদন জনাইছে।
ফ্লাইং ট্ৰেইনিং অৰ্গেনাইজেচন (এফটিঅ’)
1. ৩০ নৱেম্বৰ 2023 তাৰিখে দেশৰ ৫৫ টা ঘাটিত ৩৪ টা ডিজিচিএ-অনুমোদিত এফটিঅ' চলি আছে। ইয়াৰ ভিতৰত, আমেঠি (ইউপি)ত আইজিআৰইউএ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ অধীনত, আঠখন ৰাজ্য চৰকাৰৰ অধীনত আৰু ২৫ খন ব্যক্তিগত খণ্ডৰ মালিকানাধীন।
2. ১৯৮৬ চনত স্থাপিত আইজিআৰইউএ হৈছে ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ এফটিঅ', যি আমেঠি (ইউপি)ত অৱস্থিত। ই হৈছে ভাৰত চৰকাৰৰ অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ৰ নিয়ন্ত্ৰণত থকা এক স্বায়ত্তশাসিত সংস্থা। আইজিআৰইউএ-য়ে ২০২৩ চনত মুঠ ১৮,২১৬ টা উৰণ ঘণ্টা সম্পূৰ্ণ কৰিছিল ২০২৩ চনত (১৮.১২.২০২৩ লৈকে), আইজিআৰইউএ-য়ে ৬৬৮৩ উৰণ ঘণ্টা সম্পূৰ্ণ কৰিছে।
3. ২০২০ চনত, ভাৰতীয় বিমানবন্দৰ প্ৰাধিকৰণে (এ.এ.আই.) এক উদাৰ এফ.টি.ও. নীতি প্ৰস্তুত কৰিছিল য'ত বিমানবন্দৰৰ ৰয়েলটি পৰিশোধ (এ.এ.আই.-ক এফ.টি.ও.-ৰ দ্বাৰা ৰাজহ অংশ পৰিশোধ) বাতিল কৰা হৈছিল আৰু ভূমি ভাড়া যথেষ্ট যুক্তিসঙ্গত কৰা হৈছিল।
4. ২০২১ চনত, এক প্ৰতিযোগিতামূলক নিবিদা প্ৰক্ৰিয়াৰ পিছত, এ.এ.আই.-য়ে বেলাগাভি (কৰ্ণাটক), জলগাঁও (মহাৰাষ্ট্ৰ), কালাবুৰাগী (কৰ্ণাটক), খাজুৰাহো (মধ্য প্ৰদেশ) আৰু লীলাবাৰী (অসম)ৰ পাঁচটা বিমানবন্দৰত নটা এফটিঅ' স্লট প্ৰদান কৰিছিল। বৰ্তমান, ইয়াৰে সাতটা এফটিঅ' স্লট কাৰ্যক্ষম হৈ আছে: বেলাগাভি, খাজুৰাহো, লীলাবাৰীত এটাকৈ, আৰু কালাবুৰাগী আৰু জলগাঁৱত দুটাকৈ। বৰ্তমান কাৰ্যক্ষম হৈ থকা এই ছয়টা এফটিঅ'ৰ ভিতৰত, বেলাগাভি, জলগাঁও আৰু খাজুৰাহোত এটাকৈ স্লট ২০২৩ চনত কাৰ্যক্ষম হৈছিল।
5. জুন ২০২২ ত, এক প্ৰতিযোগিতামূলক নিবিদা প্ৰক্ৰিয়াৰ পিছত, এ.এ.আই.-ৰ দ্বাৰা পাঁচটা বিমানবন্দৰত আৰু ছয়টা এফ.টি.ও. স্লট প্ৰদান কৰা হৈছিল, যেনে: ভাৱনগৰ (গুজৰাট), হুবলি (কৰ্ণাটক), কাডাপা (অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ), কিষাণগড় (ৰাজস্থান) আৰু চালেম (তামিলনাডু)। ইয়াৰ ভিতৰত, চালেমত এটা এফটিঅ' স্লট ২০২৩ চনত কাৰ্যক্ষম হৈছিল।
ফ্লাইট ক্ৰু লাইচেন্সিং
প্ৰশিক্ষণ আৰু অনুজ্ঞাপত্ৰ সঞ্চালকালয়ৰ কাৰ্যবোৰৰ ভিতৰত আছে চিপিএল/এটিপিএল/চিএইচপিএল/পিপিএল/এফএটিএ অনুজ্ঞাপত্ৰৰ প্ৰাৰম্ভিক সমস্যা / ৰূপান্তৰ আৰু ফ্লাইট ক্ৰু লাইচেঞ্চৰ নৱীকৰণ / অনুমোদন সম্পৰ্কীয় কাম। ডিজিচিএ-য়ে ২০২৩ চনত ১৫৬২টা চিপিএল জাৰী কৰিছিল (১৮ ডিচেম্বৰ ২০২৩ তাৰিখলৈকে), যি সৰ্বকালৰ সৰ্বাধিক। যোৱা ছয় বছৰত ভাৰতত জাৰী কৰা চিপিএলৰ সংখ্যা নিম্নলিখিত ধৰণৰ:
ডিজিচিএয়ে ২০২৩ চনত ইজিচিএৰ একক উইণ্ডো ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে আজিলৈকে ২৩৯০৮ টা ফ্লাইট ক্ৰু লাইচেন্সিং ইছ্যু আৰু নৱীকৰণ আবেদন প্ৰক্ৰিয়া কৰিছে। ০১.০১.২০২৩ আৰু ১৮.১২.২০২৩-ৰ ভিতৰত জাৰী কৰা পাইলট অনুজ্ঞাপত্ৰ আৰু ৰেটিংৰ বিৱৰণ নিম্নলিখিত ধৰণৰ:
ক্ৰ. নং
অনুজ্ঞাপত্ৰৰ প্ৰকাৰ/ৰেটিং
অনুজ্ঞাপত্ৰ/ৰেটিং জাৰী কৰা সংখ্যা
1.
বাণিজ্যিক পাইলট অনুজ্ঞাপত্ৰ (চিপিএল)
১৫৬২
2.
এয়াৰলাইন পৰিবহন পাইলট অনুজ্ঞাপত্ৰ (এটিপিএল)
৬৪৭
3.
প্ৰকাৰ ৰেটিং
৪০০৬
4.
অন্যান্য পাইলট অনুজ্ঞাপত্ৰ আৰু ৰেটিং (পিপিএল, এফআৰটিঅ'এল, এফআইআৰ, এএফআইআৰ, এফএটিএ, আইআৰ, মুক্ত ৰেটিং, পি১ এণ্ডোৰ্চমেণ্ট
৮৩৭৪
মুঠ
১৪৫৮৯
ইজিচিএ-ৰ সৈতে অনুসূচীত এয়াৰলাইন অপাৰেটৰৰ (মেচাৰ্ছ ইণ্ডিগো আৰু এম/এছ এয়াৰ এছিয়া) বিমান প্ৰণালীৰ তথ্য (এচিএআৰএছ/এআইএমএছ/আৰএমএছ) একত্ৰিত কৰাৰ দ্বাৰা পাইলটৰ ই-লগবুক স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে পূৰণ কৰাৰ বাবে এক নতুন প্ৰক্ৰিয়া অৰ্থাৎ এপিআই একত্ৰীকৰণ চলিত বৰ্ষ ২০২২-২০২৩ ত কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। এই ছিষ্টেমে ই-লগবুক ডাটাৰ শুদ্ধতা বৃদ্ধি কৰিব, ই-লগবুকৰ মেনুৱেল ফাইলিং পৰিহাৰ কৰি পাইলটসকলৰ বাবে ক্লান্তি দূৰ কৰিব।
ড্ৰোন
• ড্ৰোন নিয়ম, 2021-ৰ অধীনত সকলো পাঁচটা আবেদন প্ৰপত্ৰ 26 জানুৱাৰী 2022 তাৰিখে ডিজিটেলস্কাই প্লেটফৰ্মত অনলাইন কৰা হৈছে
• ড্ৰোন প্ৰমাণপত্ৰ আঁচনিখন 26 জানুৱাৰী 2022 তাৰিখে জাননী দিয়া হৈছে, যাৰ ফলত ড্ৰোন নিৰ্মাতাসকলৰ দ্বাৰা প্ৰকাৰৰ প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰাপ্ত কৰা সহজ হয়।
• ড্ৰোন আমদানি নীতি 9 ফেব্ৰুৱাৰী 2022 তাৰিখে জাননী দিয়া হৈছে, বিদেশী ড্ৰোন আমদানি নিষিদ্ধ কৰা হৈছে আৰু ড্ৰোন উপাদানৰ আমদানি মুক্ত কৰা হৈছে
• ড্ৰোন (সংশোধনী) নিয়ম, 2022 11 ফেব্ৰুৱাৰী 2022 তাৰিখে জাননী দিয়া হৈছে, যাৰ ফলত ড্ৰোন পাইলট অনুজ্ঞাপত্ৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা বাতিল কৰা হৈছে। এতিয়া এটা দূৰৱৰ্তী পাইলট প্ৰমাণপত্ৰ ডিজিচিএ-কৰ্তৃত্বপ্ৰাপ্ত ৰিম'ট পাইলট প্ৰশিক্ষণ সংস্থা (আৰপিটিঅ')ৰ দ্বাৰা জাৰী কৰা হয় যি দূৰৱৰ্তী পাইলটৰ বাবে ড্ৰোন চলাবলৈ পৰ্যাপ্ত।
• ২৯.৪৩ কোটি টকা (প্ৰায়) পৰিমাণ। ২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষত ড্ৰোন আৰু ড্ৰোন উপাদানৰ বাবে পিএলআই আঁচনিৰ অধীনত হিতাধিকাৰীসকলক বিতৰণ কৰা হৈছে।
• ড্ৰোন (সংশোধনী) নিয়মাৱলী, 2023, ২৭ ছেপ্টেম্বৰ ২০২৩ তাৰিখে জাননী দিয়া হৈছে, যি আবেদনকাৰীৰ সৈতে ভাৰতীয় পাছপোৰ্ট উপলব্ধ নহ'লে, দূৰৱৰ্তী পাইলট প্ৰমাণপত্ৰ (আৰপিচি) জাৰী কৰাৰ বাবে এক বিকল্প ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰে। এতিয়া, চৰকাৰে পৰিচয়ৰ প্ৰমাণ জাৰী কৰিছে আৰু চৰকাৰে ঠিকনাৰ প্ৰমাণ জাৰী কৰিছে যেনে ভোটাৰপৰিচয় পত্ৰ, ৰেচন কাৰ্ড বা ড্ৰাইভিং লাইচেঞ্চ আৰপিচি জাৰী কৰাৰ বাবে পৰ্যাপ্ত হ'ব।
• দেশত ৭৬ টা ডিজিচিএ অনুমোদিত দূৰৱৰ্তী পাইলট প্ৰশিক্ষণ সংস্থা (আৰপিটিঅ') আছে। ডিজিটেল স্কাই প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে ১৮.১২.২০২৩ লৈকে ৮৬৮০ টা আৰপিচি জাৰী কৰা হৈছে।
ভাৰতৰ ঘৰুৱা যাত্ৰীৰ যাতায়তে অভিলেখ উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে
চলিত বৰ্ষৰ ১৯ নৱেম্বৰত ভাৰতৰ এয়াৰলাইনসমূহে ৪,৫৬,৯১০ জন ঘৰুৱা যাত্ৰী উৰা মাৰিছিল। মহামাৰী টো আঘাত প্ৰাপ্ত হোৱাৰ পিছত এয়া আছিল সৰ্বাধিক এদিনীয়া বিমান যাতায়ত, যি প্ৰাক-ক’ভিড গড়তকৈ ৭.৪% বৃদ্ধি চিহ্নিত কৰে- আকাশত পুনৰুদ্ধাৰ আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ এক স্পষ্ট লক্ষণ।
২০২৩ চনত পিপিপি বিমানবন্দৰত সম্প্ৰসাৰণৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে
· দিল্লী বিমানবন্দৰত চতুৰ্থ ৰানৱে আৰু ইষ্টাৰ্ণ ক্ৰছ টেক্সিৱে আৰম্ভ কৰা হৈছে।
· বাংগালোৰ বিমানবন্দৰত ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্যকলাপৰ সৈতে নতুন টি-২ টাৰ্মিনেল আৰম্ভ কৰা হৈছে।
• হায়দৰাবাদ বিমানবন্দৰত সম্প্ৰসাৰিত টাৰ্মিনেল ভৱন।
• মুম্বাই বিমানবন্দৰত প্ৰাক-আৰম্ভণি সুৰক্ষা পৰীক্ষা ক্ষেত্ৰৰ পুনৰ্গঠন।
কেপেক্স পৰিকল্পনা
ৰাষ্ট্ৰীয় আন্তঃগাঁথনি পাইপলাইনৰ অধীনত, ২০১৯-২০ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ ৯১,০০০ কোটি টকাৰ অধিক কেপেক্স ব্যয় হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে, য'ত এএআইয়ে প্ৰায় বহন কৰিব লাগিব। ২৫,০০০ কোটি টকা আৰু বাকী ব্যয় বিমানবন্দৰ বিকাশকাৰীসকলে পি মোডৰ অধীনত বহন কৰিব। ২০২৩ চনৰ নৱেম্বৰ লৈকে ইতিমধ্যে প্ৰায় ৬৫,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে ২০২৩ চনৰ নৱেম্বৰ লৈকে প্ৰায় ১১,০০০ কোটি টকা ব্যয়।
বিমানবন্দৰবোৰ ১০০% সেউজ শক্তিত চলে
শক্তিৰ পৰম্পৰাগত উৎসৰ ব্যৱহাৰ হৈছে বিমানবন্দৰত কাৰ্বন নিৰ্গমনৰ মুখ্য উৎস আৰু এনেদৰে সেউজ শক্তিৰ সৈতে সলনি কৰিলে বিমানবন্দৰৰ কাৰ্বন ফুটপ্ৰিণ্ট হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। সেয়েহে, এমঅ’চিএ-য়ে আগন্তুক গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰৰ অনুসূচীত পৰিচালনা আৰু বিকাশকসকলৰ সৈতে সকলো কাৰ্যকৰী বিমানবন্দৰক কাৰ্বন নিৰপেক্ষতা আৰু নেট জিৰো প্ৰাপ্ত কৰাৰ দিশত কাম কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে য'ত অন্যান্য বিষয়ত সেউজ শক্তিৰ ব্যৱহাৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে। বৰ্তমান, সমগ্ৰ দেশৰ 66 টা বিমানবন্দৰ 100% সেউজ শক্তিৰে চলি আছে।
বিমানবন্দৰ ভিৰ
মুখ্য বিমানবন্দৰবোৰত ভিৰৰ বিষয়টো যোৱা বছৰ উৎসৱৰ বতৰ/ শীতকাল ২০২২-ত দেখা গৈছিল, যি চিন্তাৰ কাৰণ হৈ পৰিছিল, কিয়নো বিভিন্ন স্পৰ্শ বিন্দুত যাত্ৰী প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে অধিক সময় লাগিছিল।
অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ে বিমানবন্দৰত আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজনীয় বৃদ্ধিৰ বাবে বাধাচিনাক্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বিমানবন্দৰ অপাৰেটৰ, বিচিএএছ, এমএইচএ, চিআইএছএফ, বিঅ'আই আদিকে ধৰি সকলো অংশীদাৰৰ সহযোগত কষ্টসাধ্য প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰথম পৰ্যায়ত, দিল্লী, মুম্বাই, বাংগালোৰ, হায়দৰাবাদ, কলকাতা আৰু চেন্নাই বিমানবন্দৰৰ মেট্ৰ' বিমানবন্দৰ পৰিচালকসকলক যাত্ৰী প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাধাচিনাক্ত কৰিবলৈ আৰু বৰ্ধিত যাত্ৰীৰ চাহিদা পূৰণ কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছিল। পৰৱৰ্তী সময়ত, ২৩ ছেপ্টেম্বৰত ভূৱনেশ্বৰ, চণ্ডিগড়, গোৱা, পাটনা, জয়পুৰ, গুৱাহাটী, লক্ষ্ণৌ, আহমেদাবাদ, ত্ৰিবান্দ্ৰম আৰু কোচিন নামৰ আৰু ১০ টা বিমানবন্দৰ চিনাক্ত কৰা হৈছিল, য'ত প্ৰয়োজন হ'লে ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰি ভিৰ পৰিহাৰ কৰিবলৈ সক্ৰিয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ বিমানবন্দৰ পৰিচালকসকলক সংবেদনশীল কৰা হৈছিল।
ওপৰোক্ত প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে, বিমানবন্দৰ পৰিচালকসকলে অধিক যাত্ৰীক আৰামদায়কভাৱে চম্ভালিবলৈ সাজু হোৱাৰ বাবে কেইবাটাও যাত্ৰী স্পৰ্শ বিন্দুত অধিক স্থান মুকলি কৰিবলৈ আৰু ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে উপলব্ধ টাৰ্মিনেল আন্তঃগাঁথনিপুনৰ্গঠন কৰি বিমানবন্দৰত অতিৰিক্ত স্থান সৃষ্টি কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ভিৰ হ্ৰাস হয়। এমঅ’চিএ আৰু ইয়াৰ সংস্থাবোৰে প্ৰায় দৈনিক ভিত্তিত বিমানবন্দৰ অপাৰেটৰ, এয়াৰলাইন আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ দ্বাৰা কৰা প্ৰচেষ্টানিৰীক্ষণ কৰি আছে যাতে প্ৰশমন ব্যৱস্থাবোৰ যথাযথভাৱে পালন কৰা হয় আৰু চূড়ান্ত বিমানবন্দৰ ব্যৱহাৰকাৰী, অৰ্থাৎ যাত্ৰীয়ে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰে। চিনাক্ত কৰা যাত্ৰী স্পৰ্শ বিন্দু আৰু এবছৰৰ ভিতৰত ১৬ টা বিমানবন্দৰত ইয়াৰ উন্নতি নিম্নলিখিত ধৰণৰ:
· প্ৰৱেশ পথবোৰ 213 (ডিচেম্বৰ, 2022 লৈকে) ৰ পৰা 46% বৃদ্ধি কৰা হৈছে 312 লৈ (ডিচেম্বৰ, 2023 লৈকে)।
· চেক-ইন কাউণ্টাৰবোৰ 1316 (ডিচেম্বৰ, 2022 লৈকে) ৰ পৰা 24% বৃদ্ধি কৰি 1633 লৈ (ডিচেম্বৰ, 2023 লৈকে) বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
· নিৰাপত্তা পৰীক্ষা বিন্দুত এক্সবিআইএছ/এটিআৰ 234 (ডিচেম্বৰ, 2022 লৈকে) ৰ পৰা 37% বৃদ্ধি কৰা হৈছে 321 লৈ (ডিচেম্বৰ, 2023 লৈকে)।
· চিআইএছএফ কৰ্মশক্তি 20,487 (ডিচেম্বৰ, 2022 লৈকে) ৰ পৰা 21% বৃদ্ধি কৰা হৈছে 24,733 লৈ (ডিচেম্বৰ, 2023 লৈকে)।
• ইমিগ্ৰেচন/প্ৰব্ৰজন ফাংচনৰ বাবে বিওআই কাউণ্টাৰ 808 ৰ পৰা 24% বৃদ্ধি হৈ 1,002 হয় (ডিচেম্বৰ, 2023 লৈকে)।
এএআই বিমানবন্দৰ
ভাৰতীয় বিমানবন্দৰ প্ৰাধিকৰণৰ সফলতাবোৰ:
· তামিলনাডুৰ চেন্নাইত চেন্নাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ নতুন ইণ্টিগ্ৰেটেড টাৰ্মিনেল বিল্ডিং (এনআইটিবি) (পৰ্যায়-1) 1,36,295 বৰ্গমিটাৰ এলেকাত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। 1260 কোটি টকা ব্যয়েৰে বিমানবন্দৰৰ যাত্ৰী পৰিচালনা ক্ষমতা ২৩ এমপিপিএৰ পৰা বাৰ্ষিক ৩০ নিযুত যাত্ৰীলৈ বৃদ্ধি কৰিব। এনআইটিবি ০৮ এপ্ৰিল, ২০২৩ তাৰিখে উদ্বোধন কৰা হৈছিল।
· উত্তৰ প্ৰদেশত ৬২৪৩ বৰ্গমিটাৰ এলেকাত কানপুৰ বিমানবন্দৰত নতুন চিভিল এনক্লেভ বিকশিত কৰা হৈছে। 150 কোটি টকাৰ প্ৰকল্প ব্যয়ত আৰু ব্যস্ত সময়ত 400 যাত্ৰী কঢ়িয়াই নিয়াৰ বাবে সজ্জিত। নতুনকৈ বিকশিত এপ্ৰনটো তিনিটা এ-321/ বি-737 প্ৰকাৰৰ বিমান পাৰ্কিং কৰাৰ বাবে উপযুক্ত আৰু লগতে ৭১৩ মিটাৰx২৩মিটাৰ নতুন লিংক টেক্সি ট্ৰেক। ২০২৩ চনৰ ২৬ মে'ত কানপুৰ বিমানবন্দৰত নতুন অসামৰিক এনক্লেভ উদ্বোধন কৰা হয়।
· বীৰ সাভাৰকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ নতুন ইণ্টিগ্ৰেটেড টাৰ্মিনেল বিল্ডিং, পোৰ্ট ব্লেয়াৰ ৭১০ কোটি টকা ব্যয়েৰে ৪০,৮৩৭ বৰ্গমিটাৰ এলেকাত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যাৰ ক্ষমতা হৈছে ব্যস্ত সময়ত ১২০০ যাত্ৰী আৰু বছৰি ৫০ লাখ যাত্ৰীক সেৱা আগবঢ়োৱা। এনআইটিবি উদ্বোধন কৰা হৈছিল ১৮জুলাই, ২০২৩ তাৰিখে।
· অৰুণাচল প্ৰদেশৰ তেজু বিমানবন্দৰত নতুন আন্তঃগাঁথনি য'ত ৰানৱেৰ সম্প্ৰসাৰণ (1500 মিটাৰx30 মিটাৰ), 02 নম্বৰৰ বাবে এটা নতুন এপ্ৰন নিৰ্মাণ অন্তৰ্ভুক্ত আছে। এটিআৰ 72 প্ৰকাৰৰ বিমান, এটা নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন নিৰ্মাণ, আৰু এটা অগ্নি নিৰ্বাপক কেন্দ্ৰ তথা এটিচি টাৱাৰ, ১৭০ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত কৰা হৈছে। নতুনকৈ বিকশিত আন্তঃগাঁথনিটো ২৪ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখে উদ্বোধন কৰা হৈছিল।
• কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ১৫.১২.২০২৩ তাৰিখে চুৰাট বিমানবন্দৰক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ হিচাপে ঘোষণা কৰিবলৈ অনুমোদন জনাইছে। গুজৰাটৰ বৰ্তমানৰ চুৰাট বিমানবন্দৰটো মুঠ ৩৫৩ কোটি টকা ব্যয়েৰে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। এই সম্প্ৰসাৰণৰ অংশ হিচাপে, টাৰ্মিনেল ভৱনটোৰ মুঠ এলেকা ২৫৫২০ বৰ্গমিটাৰ কৰাৰ বাবে বৰ্তমানৰ টাৰ্মিনেল ভৱনটো ১৭০৪৬ বৰ্গমিটাৰ অতিৰিক্ত এলেকালৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। এনআইটিবিয়ে ৩৫ লাখ যাত্ৰীৰ বাৰ্ষিক পৰিচালনা ক্ষমতাৰ সৈতে ব্যস্ত সময়ত ১৮০০ যাত্ৰীক সেৱা আগবঢ়াব পাৰিব। ভৱনটোত ৫৫ লাখ যাত্ৰীলৈ বাৰ্ষিক পৰিচালনা ক্ষমতাৰ সৈতে শীৰ্ষ সময়ত ৩০০০ যাত্ৰীলৈ সৰ্বাধিক সময়ৰ ক্ষমতা আৰু বৃদ্ধি কৰাৰ ব্যৱস্থা আছে। চুৰাট বিমানবন্দৰৰ এনআইটিবি ১৭ ডিচেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখে উদ্বোধন কৰা হৈছে।
উচ্চতাৰ নিয়মাৱলীৰ সংশোধন
বিমান বন্দৰৰ চাৰিওফালে থকা অট্টালিকাবোৰৰ উচ্চতা নিয়ন্ত্ৰণ কৰা বিদ্যমান উচ্চতাৰ নিয়মবোৰ বিমান পৰিচালনাৰ সুৰক্ষাৰ সৈতে আপোচ নকৰাকৈ বিমানবন্দৰত সৃষ্টি কৰা আন্তঃগাঁথনি সৰ্বাধিক পৰিমাণে ব্যৱহাৰ কৰা টো নিশ্চিত কৰিবলৈ সংশোধন কৰা হৈছে।
আকাশসীমাৰ নমনীয় ব্যৱহাৰ
অতীতত, প্ৰায় ৪০% আকাশসীমা অসামৰিক ব্যৱহাৰৰ বাবে উপলব্ধ নাছিল। ইয়াৰ ফলত বিমানে তেওঁলোকৰ গন্তব্যস্থানত উপনীত হ'বলৈ বৰ্তনীপথ গ্ৰহণ কৰে – যাৰ ফলত ইন্ধন আৰু সময়ৰ অদক্ষ ব্যৱহাৰৰ লগতে পৰিহাৰযোগ্য অতিৰিক্ত ব্যয় হয়। আইএএফ-এ ৰাষ্ট্ৰীয় আকাশসীমাৰ ৩০% নিয়ন্ত্ৰণ কৰে যাৰ ভিতৰত ৩০% আকাশসীমাৰ নমনীয় ব্যৱহাৰৰ অধীনত ওপৰৰ আকাশসীমা হিচাপে মুকলি কৰা হৈছে। 'আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত'ৰ অংশ হিচাপে, আইএএফে অসামৰিক ব্যৱহাৰৰ বাবে আকাশসীমাৰ এই অংশবোৰ মুকলি কৰিবলৈ সন্মত হৈছে। আজিলৈকে ১২৯ টা চৰ্তসাপেক্ষ পথ (চিডিআৰ) জাৰী কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত উৰণৰ সময়ত গুৰুত্বপূৰ্ণ সঞ্চয়, ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰ আৰু কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস হ'ব। এয়াৰলাইনসমূহৰ সাম্ভাব্য সঞ্চয় বছৰি ১০০০ কোটি টকা হ'ব। আগষ্ট ২০২০-ৰ পৰা এতিয়ালৈকে মুঠ সঞ্চয় হৈছে ৬৪০.৭ কোটি টকা আৰু মুঠ কাৰ্বন-ডাই-অক্সাইড হ্ৰাস হৈছে ১.৩৭ লাখ টন।
আইচিএঅ'ৰ দ্বাৰা কৰ্চিয়া/এলটিএজি ৰিজলিউশ্বনত ভাৰতৰ অৱদান
আৰম্ভণিৰে পৰা, ভাৰতে উন্নয়নশীল ৰাজ্যসমূহৰ ওপৰত আন্তৰ্জাতিক বিমান পৰিবহনৰ বাবে কাৰ্বন অফছেটিং আৰু হ্ৰাস আঁচনিৰ (কৰ্চিয়া) প্ৰভাৱৰ বিষয়ে চিন্তিত হৈ আহিছে। সমমনস্ক দেশসমূহৰ বাবে সক্ৰিয় সমৰ্থনৰ সৈতে, ভাৰতে শক্তিশালীভাৱে ওকালতি কৰিছে আৰু অনুপালন চক্ৰৰ বাবে 'ব্যক্তিগত বিকাশ কাৰক' হ্ৰাস কৰাৰ লগতে ভাৰতীয় বাহকসকলক লাভান্বিত কৰিবলৈ ২০১৯ ৰ নিৰ্গমনৰ ৮৫% লৈ কৰ্চিয়া বেচলাইন হ্ৰাস কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
আইচিএঅ'ৰ দীৰ্ঘম্যাদী উচ্চাকাংক্ষী লক্ষ্যৰ বাবে, ভাৰতৰ ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টাৰ ফলস্বৰূপে আইচিএঅ' সাধাৰণ সভাৰ দ্বাৰা ৰাষ্ট্ৰীয় সময়সীমাৰ অনুমতি দিয়াৰ বাবে প্ৰস্তাৱ গৃহীত কৰা হৈছে, শাস্তিমূলক ব্যৱস্থা ল'ব পৰা কোনো বাধ্যতামূলক লক্ষ্য অন্তৰ্ভুক্ত নকৰা; আৰু এলটিএজিত উমৈহতীয়া কিন্তু পৃথক দায়িত্বৰ নীতি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা।
চিএএএফ/৩ (বৈকল্পিক বিমান ইন্ধনৰ ওপৰত তৃতীয় সন্মিলন) ২১ ৰ পৰা ২৪ নৱেম্বৰ ২০২৩ লৈ ডুবাইত অনুষ্ঠিত হৈছিল। চিএএএফ/৩-ৰ সাম্ভাব্য ফলাফলৰ বিষয়ে সিদ্ধান্ত লোৱাৰ বাবে, ২৫-২৬ ছেপ্টেম্বৰ ২০২৩ তাৰিখে কানাডাৰ মণ্ট্ৰিয়েলৰ আইচিএও মুখ্য কাৰ্যালয়ত প্ৰাক-চিএএএফ/৩ পৰামৰ্শ অনুষ্ঠিত হৈছিল। ডিজি, ডিজিচিএৰ নেতৃত্বত এটা ভাৰতীয় প্ৰতিনিধি দলে প্ৰাক চিএএএফ/৩ আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
প্ৰাক চিএএএফ/৩-ৰ সময়ত, ভাৰতে অন্যান্য সমমনস্ক দেশবোৰৰ সহযোগত আগন্তুক চিএএএফ/৩-ত এছএএফ-ৰ বাবে সাম্ভাব্য পৰিমাণৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিৰোধিতা কৰিছিল। ইউৰোপীয় ইউনিয়ন, চীন, যুক্তৰাজ্য আৰু ইথিওপিয়াৰ সৈতে বিভিন্ন কাষৰীয়া বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল য'ত ভাৰতৰ সাধাৰণ স্থিতি স্পষ্টভাৱে বৰ্ণনা কৰা হৈছিল আৰু বিষয়বস্তুৰ ওপৰত উল্লেখ কৰা হৈছিল।
চিএএএফ/৩-ত চিএ-ৰ সচিবৰ নেতৃত্বত এটা ভাৰতীয় প্ৰতিনিধি দলে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। ডুবাইত আইচিএঅ' চিএএএফ/৩-ৰ সময়ত সকলো দেশৰ সৈতে তীব্ৰ আলোচনাৰ দিনবোৰৰ পিছত, আইচিএঅ'য়ে আইচিএঅ'ৰ সংশোধিত গোলকীয় পৰিকাঠামো মুকলি কৰে য'ত পৰিমাণনিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যৰ ওপৰত এক পেৰা অন্তৰ্ভুক্ত থাকে, যিটো ভাৰতে প্ৰস্তাৱ কৰিছিল। কেইবাটাও আলোচনাৰ পিছত, আইচিএঅ'ৰ চূড়ান্ত স্বীকৃত গোলকীয় পৰিকাঠামোই ২০২৩ চনৰ ভিতৰত এছএএফ-ৰ ৫% ব্যৱহাৰৰ এক অ-বাধ্যতামূলক গোলকীয় দৃষ্টিভংগী সূচায়। চিএএএফ/৩ ফ্ৰেমৱৰ্কে ভাৰতে উত্থাপন কৰা হস্তক্ষেপ/উদ্বেগবোৰ ৰক্ষা কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে সকলো ৰাজ্যতে ইন্ধন উৎপাদনৰ বিকেন্দ্ৰীকৰণ, সকলো ৰাজ্যতে কম ব্যয়ৰ বিত্তীয় যোগান আৰু পুঁজি এক স্বচ্ছ আৰু কাৰ্যকৰী প্ৰকাৰে, নতুন স্থিৰতা প্ৰমাণপত্ৰ আঁচনিৰ বিকাশ আৰু অনুমোদন ত্বৰান্বিত কৰা ইত্যাদি।
আন্তৰ্জাতিক সংযোগ
ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানৰ এক বিস্তৃত নেটৱৰ্ক পৰিচালনা কৰে আৰু বৰ্তমান ১১৬ খন দেশৰ সৈতে বিমান সেৱা চুক্তি আছে। ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টাৰ ক্ষেত্ৰত, ভাৰতে বৰ্তমান ৫২ খনতকৈও অধিক দেশক পোনপটীয়া সংযোগ প্ৰদান কৰে, আনহাতে, পৰোক্ষ পথৰ জৰিয়তে ১০০ খনতকৈও অধিক দেশক সংযোগ কৰে। দ্বিপাক্ষিক এএছএৰ ব্যৱস্থা অনুসৰি বিদেশী বাহকৰ পদবী ৰখাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি বিদেশৰ পৰা সংযোগ অব্যাহত ৰখাটো নিশ্চিত কৰা হৈছে। ২০১৪ চনৰ পৰা, ভাৰতে ৫৭ খন দেশৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে, য'ত, ২০২৩ চনত, ভাৰতে ৰাছিয়া, ভিয়েটনাম, ইণ্ডোনেছিয়া আৰু নিউজিলেণ্ডৰ সৈতে বুজাবুজিচুক্তি স্বাক্ষৰ/সংশোধন কৰিছে।
বিভিন্ন দেশৰ পৰা চাৰ্টাৰ কাৰ্যকলাপৰ বাবে নিয়মীয়াকৈ অনুমতি প্ৰদান কৰাৰ উপৰিও, ভাৰতে মানৱীয় ভিত্তিত আফগানিস্তানৰ পৰা অনিৰ্ধাৰিত চাৰ্টাৰ অভিযানৰ জৰিয়তে যাত্ৰী আৰু কাৰ্গো ৰখাৰ অনুমতি দিছে।
বিমান সেৱা চুক্তি/বুজাবুজি চুক্তি
• ভিয়েটনামৰ সৈতে ২৭.০১.২০২৩ তাৰিখৰ এক বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল যিয়ে কলকাতা আৰু চেন্নাইৰ সলনি ভিয়েটনামৰ মনোনীত বাহকসকলক আহ্বান জনাই বেংগালুৰু আৰু হায়দৰাবাদক আনুষ্ঠানিকভাৱে মঞ্জুৰ কৰিছিল।
• ৰাছিয়াৰ সৈতে ১৭.০২.২০২৩ তাৰিখে এক প্ৰটোকল স্বাক্ষৰিত হৈছিল যিবোৰ ঘৰুৱা কোডশ্বেয়াৰৰ বাবে কলৰ পইণ্ট ভাগ-বতৰা কৰা হৈছিল, ক্ষমতাৰ অধিকাৰ বৃদ্ধি কৰা হৈছিল আৰু ৰাছিয়াৰ কেৰিয়াৰৰ বাবে পথ-অনুসৰি সীমাবদ্ধতা আঁতৰ কৰা হৈছিল।
• ২২.০৪.২০২৩ তাৰিখে গায়ানাৰ সৈতে এখন বিমান সেৱা চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল।
• ৩১.০৫.২০২৩ তাৰিখৰ এক বুজাবুজি চুক্তি কোৰিয়া গণৰাজ্যৰ সৈতে স্বাক্ষৰিত হৈছিল যিটো কোৰিয়ান কেৰিয়াৰৰ দ্বাৰা ৩য়, ৪ৰ্থ আৰু ৫ম স্বাধীনতা অধিকাৰৰ সৈতে সন্মত পথত অ-অনুসূচীত সৰ্ব-কাৰ্গো অভিযান আৰু সেৱাৰ সংখ্যাৰ ওপৰত কোনো বাধা নোহোৱাকৈ জুন ২০২৪ লৈকে সন্মত হৈছিল।
• ২৫.০৫.২০২৩ তাৰিখে অনুষ্ঠিত দ্বিপাক্ষিক বৈঠকত এএছএ, তৃতীয় আৰু চতুৰ্থ স্বাধীনতা যাত্ৰী সেৱা, সকলো কাৰ্গো সেৱা সম্পৰ্কীয় বিষয়বোৰ ইউকেৰ সৈতে আলোচনা কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ বৈমানিক কৰ্তৃপক্ষৰ দ্বাৰা পৰ্যালোচনা/মন্তব্যৰ বাবে যুক্তৰাজ্যৰ পক্ষৰ দ্বাৰা এখন খচৰা বুজাবুজি চুক্তি ভাগ বতৰা কৰা হৈছিল। খচৰা বুজাবুজি চুক্তিখন পৰীক্ষা কৰা হৈছে আৰু ইউকেৰ ফালৰ পৰা কিছুমান সংশোধনৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• ২৯.০৮.২০২৩ তাৰিখে নিউজিলেণ্ডৰ সৈতে এক বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল য'ত পথৰ সময়সূচী নতুনৰ সৈতে সলনি কৰা হৈছিল যি প্ৰতিটো পক্ষৰ বাবে প্ৰতিটো পক্ষৰ বাবে ৬ খন চহৰলৈ কলৰ পইণ্ট বৃদ্ধি কৰে, আৰু মধ্যৱৰ্তী পইণ্ট বৃদ্ধি কৰে। যান-বাহনৰ অধিকাৰ আৰু ক্ষমতাৰ অধিকাৰ বৃদ্ধিৰ সিদ্ধান্ত; কাৰ্গো মুক্ত-আকাশৰ নিশ্চিতি চূড়ান্ত কৰা হৈছিল।
• মানৱবিহীন বিমান প্ৰণালী আৰু উদ্ভাৱনী মূলক বায়ু গতিশীলতাৰ ক্ষেত্ৰত কাৰিকৰী সহযোগিতাৰ বাবে ব্ৰাছেলছত ডিজিচিএ আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়ন এভিয়েচন চেফটি এজেন্সিৰ (ইএএছএ) মাজত বুজাবুজিচুক্তি স্বাক্ষৰিত হয়।
বিদেশৰ সৈতে মুকলি আকাশ ব্যৱস্থা
ৰাষ্ট্ৰীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহন নীতি, ২০১৬ অনুসৰি, মুক্ত আকাশ ব্যৱস্থাই বৰ্তমানৰ দ্বিপাক্ষিক অধিকাৰৰ উপৰিও ৬ টা ভাৰতীয় মেট্ৰ' বিমানবন্দৰ (দিল্লী, মুম্বাই, কলকাতা, চেন্নাই, হায়দৰাবাদ আৰু বেংগালুৰু)লৈ পোনপটীয়াকৈ সীমাহীন বিমান চলাচলৰ অনুমতি দিয়ে। ২০২২ চনত, ভাৰতে মালদ্বীপ আৰু কানাডাৰ সৈতে আৰু ২০২৩ চনত নিউজিলেণ্ডৰ সৈতে মুকলি আকাশ ব্যৱস্থা ত প্ৰৱেশ কৰিছিল। অক্টোবৰ, ২০২৩ লৈকে, ভাৰতত ২৪ খন দেশৰ সৈতে মুকলি আকাশৰ ব্যৱস্থা আছে।
ভাৰতীয় বাহকৰ সম্প্ৰসাৰণ পৰিকল্পনা
ইণ্ডিগ'ই ১৯ জুনত পেৰিছ এয়াৰ শ্ব' ২০২৩ ত ৫০০ এয়াৰবাছ এ৩২০ পাৰিবাৰিক বিমানৰ অৰ্ডাৰ দিছে। এয়াৰ ইণ্ডিয়াই ২০ জুনত পেৰিছ এয়াৰ শ্ব' ২০২৩ ত ৪৭০ এয়াৰবাছ আৰু বোয়িং বিমানৰ বাবে চুক্তি আনুষ্ঠানিক কৰিছে। ২০২৩ চনত সংযুক্ত নতুন গন্তব্যস্থান: নাইৰোবি, জাকাৰ্টা, টিবলিচি, বাকু, কুয়ালানামু, ভিয়েনা, কোপেনহেগেন, মিলান, আমষ্টাৰডাম, গেটৱিক, মৰিচাছ, মিনস্ক আৰু এণ্টেবে।
এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে চিকিৎসা সুবিধা:
এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ বিবিনিয়োগ প্ৰক্ৰিয়াৰ সময়ত, ভাৰত চৰকাৰে এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ যোগ্য অৱসৰপ্ৰাপ্ত কৰ্মচাৰীসকলক চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়। সিদ্ধান্ত অনুসৰি, চিকিৎসা আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। উক্ত আঁচনি অনুসৰি, বহিঃৰোগী বিভাগৰ সুবিধা, ঔষধৰ যোগান আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ স্বাস্থ্য আঁচনিলৈ ৰেফাৰেল (চিজিএইচএছ) তালিকাভুক্ত চিজিএইচএছ চিকিৎসালয়ৰ বিশেষজ্ঞক চিজিএইচএছে স্বায়ত্তশাসিত সংস্থা/বিধিবদ্ধ সংস্থাৰ দৰে একে ধৰণে প্ৰদান কৰিব। 31.10.2023 তাৰিখলৈকে, চিজিএইচএছে হিতাধিকাৰীসকলক 48013 কাৰ্ড জাৰী কৰিছে যিয়ে প্ৰায় সকলো হিতাধিকাৰীক সামৰি লয়।
ইউটিআই আন্তঃগাঁথনি প্ৰযুক্তি আৰু সেৱা লিমিটেডৰ (ইউটিআইআইটিএছএল) জৰিয়তে ৰোগী বিভাগৰ অন্তৰ্ভুক্ত চিকিৎসা আৰু অ'পিডি ৰেফাৰেল চিকিৎসা সুবিধাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। চিজিএইচএছে সকলো তালিকাভুক্ত চিকিৎসালয় আৰু সেৱা প্ৰদানকাৰীক এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত লোকসকলক নগদবিহীন সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছিল। সমগ্ৰ ভাৰতত ডে কেয়াৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে কেছলেছ আইপিডি আৰু অ'পিডি ৰেফাৰেল আৰম্ভ হৈছে। বহুতো চিকিৎসালয় আৰু ৰোগ নিৰ্ণয় কেন্দ্ৰই এআই অৱসৰপ্ৰাপ্ত সকলক নগদবিহীন সেৱা প্ৰদান কৰা আৰম্ভ কৰিছে।
এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ কলা আৰু শিল্পকলা এনজিএমএলৈ স্থানান্তৰ:
এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ বিবিনিয়োগৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, এয়াৰ ইণ্ডিয়া স্পেচিফিক অলটাৰ্নেটিভ মেকানিজম (এআইএছএএম)য়ে এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ দখলত থকা কলা আৰু শিল্পকলাএনজিএমএক হস্তান্তৰ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়। সেই অনুসৰি, এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ কলা সংগ্ৰহএনজিএমএক হস্তান্তৰ কৰাৰ বাবে 18.01.2023 তাৰিখে সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয় (এম.ও.চি.), অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয় (এম.ও.চি.এ.), এ.আই. এছেট হোল্ডিং লিমিটেড (এআইএএইচএল), এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু নেচনেল গেলেৰী অফ মডাৰ্ণ আৰ্ট (এনজিএমএ)ৰ মাজত এক বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে।
হজ এয়াৰ চাৰ্টাৰ অপাৰেচন ২০২৩:
হজ এয়াৰ চাৰ্টাৰ অপাৰেচন ২০২৩ ২১.০৫.২০২৩ ৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল আৰু ০৩.০৮.২০২৩ তাৰিখে সম্পূৰ্ণ হৈছিল। এই বছৰ, পাঁচজন ভাৰতীয় কেৰিয়াৰ অৰ্থাৎ এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এআই এক্সপ্ৰেছ, ইণ্ডিগো, ভিষ্টাৰা, স্পাইচজেট আৰু তিনিটা চৌদি কেৰিয়াৰ অৰ্থাৎ চৌদিয়া, ফ্লাইনাছ আৰু ফ্লাইডিলে হজ এয়াৰ চাৰ্টাৰ অপাৰেচন 2023 ত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল আৰু সমগ্ৰ দেশৰ টুৱেণ্টি এম্বাৰ্কেচন পইণ্টৰ পৰা 1,39,429 জন তীৰ্থযাত্ৰী কঢ়িয়াই নিছিল।
বিমান খণ্ডত এফবিঅ': এফবিঅ' (ফিক্সড আধাৰিত অপাৰেটৰ) হৈছে এক নতুন প্ৰতিষ্ঠান যি দেশত সাধাৰণ বিমান চলাচলৰ বিকাশ নিশ্চিত কৰিবলৈ বিমানবন্দৰত এমআৰও আৰু জিএইচএ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত: ২০২৩ চনৰ জুলাই মাহত ফ্ৰান্সৰ সৈতে বিমান নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত এক বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হয়।
নিয়মাৱলী উন্নীতকৰণ: বিমান (সুৰক্ষা) নিয়ম, ২০২৩-ৰ ০৯ আগষ্ট ২০২৩ তাৰিখে চৰকাৰী গেজেটত জাননী দিয়া হৈছে আৰু বিমান (সুৰক্ষা) নিয়ম, ২০১১ বাতিল কৰা হৈছে।
এয়াৰ কাৰ্গো
এএআইচিএলএএছ-এ এয়াৰ কাৰ্গো পৰিচালনাৰ বাবে নিয়ন্ত্ৰিত এজেণ্ট (আৰএ) অনুমোদন লাভ কৰিছে:-
ক্ৰ. নং
এএআইচিএলএএছ বিমানবন্দৰ
কাৰ্য্যসমূহ
তাং
1
কোয়েম্বাটুৰ
আন্তৰ্জাতিক
18.01.2023
2
মাদুৰাই
ঘৰুৱা + আন্তৰ্জাতিক
18.01.2023
3
ভূপাল
ঘৰুৱা
20.01.2023
• এএআইচিএলএএছ-এ নিম্নলিখিত বিমানবন্দৰত আৰএ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল
ক্ৰ. নং
বিমানবন্দৰ
তাং
1
বাৰাণসী
01.01.2023
2
মাদুৰাই (ঘৰুৱা +আন্তৰ্জাতিক)
20.01.2023
3
ভূপাল (ঘৰুৱা)
24.01.2023
4
ইন্দোৰ
25.05.2023
5
মেংগালোৰ (আন্তৰ্জাতিক)
02.05.2023
6
দৰভাঙ্গা (ঘৰুৱা)
19.05.2023
7
গুৱাহাটী
27.06.2023
8
পুনে (ঘৰুৱা+আন্তৰ্জাতিক)
13.07.2023
• এএআইচিএলএএছ-এ আউটবাউণ্ড এয়াৰ কাৰ্গো অপাৰেচনৰ বাবে এয়াৰলাইন চেল্ফ-হেণ্ডলিংৰ জৰিয়তে এয়াৰ কাৰ্গো আন্দোলন আৰম্ভ কৰিছে:
• পাটনা: 23.05.2023
• হুব্বালি: 23.05.2023
• কোয়েম্বাটুৰ: 02.06.2023
• ৰাঁচী: 26.06.2023 (এয়াৰলাইনৰ দ্বাৰা স্ব-পৰিচালনা বিক্ষিপ্ত কৰা হৈছে। বৰ্তমানে এআইএছএটিএছৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈছে 18.11.2023)
• গয়া : 12.07.2023
• তিৰুপতি : 11.09.2023
• জম্মু: 28.09.2023
• এএআইচিএলএএছ-এ 29-09-2023 তাৰিখে অমৃতসৰ আৰু কলকাতা এয়াৰ কাৰ্গো টাৰ্মিনেলৰ বাবে ইউৰোপীয় ইউনিয়ন (ইইউ) দেশ আৰু ইউকে-ৰ বাবে আৰএ৩ অনুমোদন লাভ কৰিছে। ইউকে আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ দেশসমূহলৈ পোনপটীয়া ৰপ্তানিৰ বাবে আৰএ৩ সুৰক্ষা প্ৰমাণপত্ৰৰ প্ৰয়োজন।
• ২০২৩ চনত সৃষ্টি/উন্নীত কৰা এয়াৰ কাৰ্গো সুবিধাবোৰ নিম্নলিখিত ধৰণৰ:
ঘৰুৱা
আন্তৰ্জাতিক
ভূপাল (নতুন টাৰ্মিনেল), আগৰতলা, ইন্দোৰ (নতুন টাৰ্মিনেল), পুনে (নতুন অন্তৱৰ্তীকালীন টাৰ্মিনেল), চণ্ডিগড় (জেভি), গোৱা মোপা (জেভি)।
পুনে (নতুন অন্তৱৰ্তীকালীন টাৰ্মিনেল), গোৱা মোপা (জেভি)
• লাখ মেট্ৰিক টনত জানুৱাৰী-অক্টোবৰ, ২০২৩-ৰ বাবে কাৰ্গো প্ৰদৰ্শন নিম্নলিখিত ধৰণৰ:
আন্তৰ্জাতিক
ঘৰুৱা
মুঠ
১৬.০১
১০.৯০
২৬.৯১
এয়াৰক্ৰাফ্ট লীজিং আৰু ফাইনেন্সিং
• আন্তৰ্জাতিক বিত্তীয় সেৱা কেন্দ্ৰ প্ৰাধিকৰণৰ (আইএফএছচিএ) পৰা বিমান লীজ আৰু বিত্তীয় যোগানৰ প্ৰচাৰৰ বাবে, ভাৰত চৰকাৰে গান্ধীনগৰৰ আইএফএছচিএ, গুজৰাট ইণ্টাৰনেচনেল ফাইনেন্স টেক-চিটি (জিআইএফটি চিটি)ত বিমান লীজিং প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে এক প্ৰতিযোগিতামূলক ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰিছে।
• 30 নৱেম্বৰ, 2023 তাৰিখে আই.এফ.এছ.চি.এ.-ত 19 টা বিমান লীজিং প্ৰতিষ্ঠান পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, আন ছয়জন আবেদনকাৰীক নীতিগত অনুমোদন প্ৰদান কৰা হৈছে।
• 31 অক্টোবৰ, 2023 তাৰিখলৈকে জিআইএফটি আইএফএছচিৰ পৰা পঞ্জীয়ন কৰা বিমান লীজিং প্ৰতিষ্ঠানবোৰে 18 খন বিমান, 63 খন বিমান ইঞ্জিন আৰু 56 টা গ্ৰাউণ্ড চাপোৰ্ট সঁজুলিসহ 137 টা বিমান সম্পদ লীজত লৈছে।
তত্বাৱধান, মেৰামতি আৰু অভাৰহল (এমআৰও)
• ৯ জুন ২০২৩ তাৰিখে, এএআইয়ে ভূমি ব্যৱস্থাপনা চাৰ্কুলাৰ জাৰী কৰিছে যাৰ জৰিয়তে ২৫ বছৰৰ বাবে কাৰ্ড ৰেট আধাৰত ইচ্ছুক সংস্থাবোৰক এএআই বিমানবন্দৰত এমআৰও স্থাপনৰ বাবে ভূমি/স্থান আৱণ্টন কৰা হৈছে। স্ব আৰু তৃতীয় পক্ষৰ এমআৰও সেৱাৰ বাবে কোনো ৰয়েলটি/ ৰেহাই মাচুল পৰিশোধ যোগ্য/ প্ৰযোজ্য নহ'ব।
কৃষি উড়ান
• কৃষি উড়ান আঁচনি ২.০ ২৭ অক্টোবৰ ২০২১ তাৰিখে ঘোষণা কৰা হৈছিল, বিদ্যমান ব্যৱস্থাবোৰ বৃদ্ধি কৰি, মুখ্যতঃ পাহাৰীয়া অঞ্চল, উত্তৰ-পূব ৰাজ্য আৰু জনজাতীয় অঞ্চলৰ পৰা পচনশীল খাদ্য সামগ্ৰী পৰিবহনৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হয়।
• এই আঁচনিখনে দেশৰ ৫৮ টা বিমানবন্দৰ সামৰি লৈছে, মুখ্যতঃ উত্তৰ-পূব, পাহাৰীয়া আৰু জনজাতীয় অঞ্চলৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া ২৫ টা বিমানবন্দৰৰ উপৰিও অন্যান্য অঞ্চল/অঞ্চলৰ ৩৩ টা বিমানবন্দৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
• বিমান পৰিবহনৰ দ্বাৰা কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ চলাচলসহজ আৰু উৎসাহিত কৰাৰ বাবে, আঁচনিখনৰ অধীনত নিৰ্বাচিত বিমানবন্দৰত ভাৰতীয় বিমানবন্দৰ প্ৰাধিকৰণ (এএআই) আৰু প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা ভাৰতীয় মালবাহী সামগ্ৰীৰ বাবে প্ৰদান কৰা অৱতৰণ মাচুল, পাৰ্কিং মাচুল আদি ৰেহাই দিয়াৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
'ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা' আৰু বিমান সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে বিমান নিয়ম, ১৯৩৭-ত সংশোধন
বিমান (প্ৰথম সংশোধনী) নিয়ম, ২০২৩-ৰ আনুষ্ঠানিকভাৱে ১০ অক্টোবৰ, ২০২৩ তাৰিখে জাননী দিয়া হৈছিল। এই সংশোধনীসমূহৰ অংশ হিচাপে, এয়াৰলাইন ট্ৰান্সপোৰ্ট পাইলট লাইচেঞ্চ (এটিপিএল) আৰু বাণিজ্যিক পাইলট লাইচেঞ্চ (চিপিএল) ধাৰকসকলৰ সম্পৰ্কত অনুজ্ঞাপত্ৰৰ বৈধতা পাঁচ বছৰৰ পৰা দহ বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে আৰু লগতে বিভিন্ন সংশোধনীয়ে ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতাক উৎসাহিত কৰিছে যিবোৰ হৈছে:
ক্ৰ. নং
নীতি/শিৰোনাম
সংশোধন/ নতুন অন্তৰ্ভুক্তি সামৰি লোৱা এলেকা
1
৩৯চি-ৰ উপ নিয়ম (১)। মেডিকেল ফিটনেছৰ মূল্যায়ন আৰু অনুজ্ঞাপত্ৰৰ বৈধতাৰ ম্যাদ
এয়াৰলাইন ট্ৰান্সপোৰ্ট পাইলটৰ অনুজ্ঞাপত্ৰ (বিমান বা হেলিকপ্টাৰ) আৰু বাণিজ্যিক পাইলট লাইচেঞ্চ (বিমান বা হেলিকপ্টাৰ), ফ্লাইট নেভিগেটৰৰ অনুজ্ঞাপত্ৰৰ বৈধতাৰ ম্যাদ পাঁচ বছৰৰ পৰা দহ বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হয়।
2
নিয়ম ৪২ -অনুজ্ঞাপত্ৰ আৰু সেইবোৰৰ নৱীকৰণৰ উপ নিয়ম (১)
অনুজ্ঞাপত্ৰৰ বৈধতাৰ সময়ত অনুজ্ঞাপত্ৰ আৰু ৰেটিংৰ বিশেষাধিকাৰ প্ৰয়োগ কৰাৰ আগতে পাইলটৰ দক্ষতা আৰু পুনৰ্বিবেচনা নিশ্চিত কৰাৰ ব্যৱস্থা
3
অনুসূচী-২-ৰ শাখা এম - বিমান কৰ্মী
নিয়ম ৪২-ৰ উপ নিয়ম (১)ৰ অধীনত অনুপালন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে, অনুসূচী-২ ৰ ধাৰা এম-ৰ অনুচ্ছেদ ৪(গ), এটিপিএল (এ)ত ইনষ্ট্ৰুমেণ্ট ৰেটিং নৱীকৰণ বাধ্যতামূলক কৰিবলৈ সংশোধন কৰা হৈছে।
4
নিয়ম ৬৬ – ফল্স লাইট
লেজাৰ পোহৰৰ সমস্যাটো সমাধান কৰিবলৈ আৰু এৰোড্ৰমৰ চাৰিওফালে এক নিৰ্দিষ্ট এলেকাৰ ভিতৰত লেজাৰ পোহৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুত প্ৰতিকাৰমূলক পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিবলৈ, নিয়ম ৬৬-ৰ অধীনত সংশোধনকৰা হৈছে।
5
নিয়ম ৬৭এ-ৰ উপ-নিয়ম (৬) – ফ্লাইট ক্ৰু পাৰ্চনেলৰ লগ বুক আৰু বিমানৰ সময় লগ কৰা কাৰ্য
এই ব্যৱস্থাটো এৰোপ্লেন আৰু হেলিকপ্টাৰ দুয়োটাৰ বাবে সমানভাৱে প্ৰযোজ্য কৰিবলৈ, নিয়ম ৬৭এ-ৰ উপ-নিয়ম (৬) "এয়াৰক্ৰাট"ৰ ঠাইত "বিমান" শব্দটো সলনি কৰি সংশোধন কৰা হৈছে কিয়নো "এয়াৰক্ৰাট" শব্দটোত "বিমান আৰু হেলিকপ্টাৰ" দুয়োটা অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
6
নিয়ম ১১৮ – বিদেশী অনুজ্ঞাপত্ৰৰ বৈধতা
বৰ্তমান ভাৰতত বিদেশী এটিচি অনুজ্ঞাপত্ৰৰ বৈধকৰণৰ কোনো প্ৰথা নাই। আইচিএও পিকিউ সন্তুষ্ট কৰিবলৈ আৰু নিয়ন্ত্ৰণ আৰু প্ৰচলিত অনুশীলনৰ মাজৰ ব্যৱধানবোৰ সমাধান কৰিবলৈ, বিমান নিয়ম, ১৯৩৭-ৰ নিয়ম ১১৮ বাদ দিয়া হৈছে
7
অনুসূচী ৩-ত শাখা এ – বিমান যানবাহন সেৱাৰ কৰ্মচাৰী
এএআই-এ দাখিল কৰা অনুসৰি, কিছুমান এটিএছ ষ্টেচন আছে (যেনে পুডুচেৰী, খাজুৰাহো, চালেম, মুন্দ্ৰা, হিচাৰ, দিউ ইত্যাদি) য'ত হয় অনুসূচীত বিমানৰ চলাচল বন্ধ হৈছে বা ৱাট্স আৱাৰ প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে। এনে ষ্টেচনত, এটিচিঅ'বোৰে পুনৰ্বিবেচনা আৰু দক্ষতাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পালন কৰিব নোৱাৰিলে আৰু সেয়েহে এনে এটিচিঅ'বোৰে কেৱল তেতিয়াহে ৰেটিংৰ বিশেষাধিকাৰ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে যেতিয়া অ-অনুসূচীত কাৰ্যকলাপৰ বাবে ৱাট্স আৱাৰ উপলব্ধ কৰা হয়। বিশেষাধিকাৰবোৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অক্ষম হোৱাৰ বাবে, এই এটিচিঅ'বোৰে দক্ষতা আৰু পুনৰ্বিবেচনাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পালন কৰিবলৈ সক্ষম নহয় আৰু পৰৱৰ্তী সময়ত এইসমূহৰ ৰেটিং অবৈধ হৈ পৰে। এনে ষ্টেচনত বৈধ ৰেটিং থকা এটিচিঅ'/ওজেটিআই উপলব্ধ নোহোৱাৰ বাবে, এই ষ্টেচনবোৰত নিযুক্ত অন্যান্য এটিচিঅ'ৰ চাকৰিৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু মূল্যাঙ্কনও কৰিব নোৱাৰি।
এই সংশোধনীয়ে অনুৰূপ পৰিস্থিতিত পুনৰ্বিবেচনা আৰু দক্ষতা পৰিচালনা কৰাত সহায় কৰিব আৰু সেয়েহে এতিয়া এটিচিঅ'বোৰে তেওঁলোকৰ ৰেটিং বৈধ ৰাখিব পাৰে আৰু প্ৰয়োজন অনুসৰি ৰেটিংৰ বিশেষাধিকাৰ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে।

Ministry of Civil Aviation
Year End Review 2023 for Ministry of Civil Aviation
2023 has been an eventful year for the Ministry of Civil Aviation as indicated in all-round achievements
23 DEC 2023 1:28PM by PIB Delhi
• 60 New RCS routes commenced in 2023; 154 New RCS Routes awarded under UDAN; 12 new RCS routes commenced in North East
• More than 91 lakh passengers availed the facility of Digi Yatra, Over 35 lakh users downloaded the app
• 3 more Greenfield airports operationalized
• 456 more posts of Air Traffic Controllers Created
• 34 DGCA-approved FTOs operating at 55 bases till Nov 2023
• DGCA issued an all-time high, 1562 Commercial Pilot Licenses
• About 9 thousand remote pilot certificates issued through Digital Sky Platform
• India's domestic air passenger traffic touches record high
Ministry of Civil Aviation (MoCA) attained several milestones in the year 2023 as the sector attained new wings and expanded at a high speed. Some of the major achievements of MoCA are indicated below:
RCS-UDAN
RCS-UDAN was launched in 2016 to enable air operations on unserved/underserved routes connecting different regions, promote balanced regional growth and make flying affordable for masses. RCS-UDAN is a self- financing scheme, with a nominal levy for each departure on main (trunk) routes to cross subsidize the operations of UDAN flights.
• 60 New RCS routes commenced w.e.f 01 January, 2023 to 21 December, 2023.
• 06 Airports Rourkela, Hollongi, Jamshedpur, Cooch Behar, Utkela & Shivamogga operationalized.
• 12 new RCS routes commenced in North Eastern States in the country.
• 154 New RCS Routes awarded under UDAN 4.2 & 5.0.
Digi Yatra
• Digi yatra is a project conceived to achieve contactless, seamless processing of passengers at Airports based on Facial Recognition Technology (FRT). The project basically envisages that any traveller may pass through various check points at the airport through paperless and contactless processing using facial features to establish the identity. Passenger can enroll on the platform from the comfort of their home. So far, over 35 lakh users have downloaded the Digi Yatra app.
• Digi Yatra has been launched at following 13 airports:-
• at Delhi, Bengaluru and Varanasi airports on 01.12.2022
• at Hyderabad, Pune, Kolkata and Vijayawada on 31.03.2023 and
• at six airports namely Ahmedabad, Mumbai, Cochin, Guwahati, Jaipur and Lucknow during August, 2023.
• Since its launch, more than 91 lakh passengers have availed the facility of Digi Yatra to travel through the airports. Eventually, all the airports will be covered with Digi Yatra in a phased manner.
Greenfield Airports
Government of India has formulated a Greenfield Airports Policy, 2008 which provides guidelines, procedure and conditions for establishment of new Greenfield Airports in the country. Government of India has so far accorded 'in-principle' approval for setting up of 21 Greenfield Airports across the country, namely, Mopa in Goa, Navi Mumbai, Shirdi and Sindhudurg in Maharashtra, Kalaburagi, Vijayapura, Hassan and Shivamogga in Karnataka, Dabra (Gwalior) in Madhya Pradesh, Kushinagar and Noida (Jewar) in Uttar Pradesh, Dholera and Rajkot in Gujarat, Karaikal in Puducherry, Dagadarthi, Bhogapuram and Oravakal (kurnool) in Andhra Pradesh, Durgapur in West Bengal, Pakyong in Sikkim, Kannur in Kerala and Itanagar in Arunachal Pradesh across the country.
Out of these, 12 Greenfield airports, namely Durgapur, Shirdi, Sindhudurg, Pakyong, Kannur, Kalaburagi, Oravakal, Kushinagar, Itanagar, Mopa, Shivammogga and Rajkot have been operationalized. During 2023, three Greenfield airports, namely, Mopa, Shivammogga and Rajkot have been operationalized.
Addressing shortage of ATCOs
The country was facing acute shortage of ATCOs. The Ministry, with concurrence of DPE, approved creation of 456 more posts of ATCOs in April, 2023.
Flying Training Organisations (FTO)
1. There are 34 DGCA-approved FTOs operating at 55 bases in the country as on 30th November 2023. Of these, IGRUA at Amethi (UP) is under the Central Government, eight are under State Governments and 25 are owned by the private sector.
2. IGRUA, established in 1986, is India’s largest FTO, located at Amethi (UP). It is an autonomous body under the control of the Ministry of Civil Aviation, Government of India. IGRUA completed a total of 18,216 flying hours in the year 202 In the year 2023 (till 18.12.2023), IGRUA has completed 6683 Flying Hours.
3. In 2020, Airports Authority of India (AAI) came up with a liberalised FTO policy wherein airport royalty payments (revenue share payment by FTOs to AAI) were abolished and land rentals were significantly rationalised.
4. In 2021, after a competitive bidding process, AAI awarded nine FTO slots at five airports at Belagavi (Karnataka), Jalgaon (Maharashtra), Kalaburagi (Karnataka), Khajuraho (Madhya Pradesh) and Lilabari (Assam). Currently, seven of these FTO slots are operational: one each at Belagavi, Khajuraho, Lilabari, and two each at Kalaburagi and Jalgaon. Of these six FTOs that are currently operational, one slot each at Belagavi, Jalgaon and Khajuraho became operational in 2023.
5. In June 2022, after a competitive bidding process, six more FTO slots were awarded by AAI at five airports namely: Bhavnagar (Gujarat), Hubballi (Karnataka), Kadapa (Andhra Pradesh), Kishangarh (Rajasthan) and Salem (Tamil Nadu). Of these, one FTO slot at Salem became operational in 2023.
Flight Crew Licensing
The functions of the Directorate of Training and Licensing include initial issue / conversion of CPL/ATPL/CHPL/PPL/FATA licenses and work related to renewal / endorsement of Flight Crew Licenses. DGCA issued 1562 CPLs in 2023 (as on 18th December 2023), an all-time high. The number of CPLs issued in India over the last six years is as follows:
DGCA has processed 23908 number of flight crew licensing issue and renewal applications till date through the single window digital platform of eGCA during 2023. The details of Pilot licenses & Ratings issued between 01.01.2023 and 18.12.2023 are as follows:
S. no.
Type of Licenses/Ratings
Nos. of Licenses/Ratings issued
1.
Commercial Pilot Licenses (CPL)
1562
2.
Airline Transport Pilot Licenses (ATPL)
647
3.
Type Ratings
4006
4.
Other Pilot Licenses & Ratings (PPL, FRTOL, FIR, AFIR, FATA, IR, Open Rating, P1 Endorsement
8374
Total
14589
A new process i.e. API Integration for auto-filling of Pilot’s e-logbook by way of integration of Aircraft System data (ACARS/AIMS/ARMS) of Scheduled Airline Operators (M/s Indigo & M/s Air Asia) with eGCA has been implemented in the current year 2022-2023. This system will enhance accuracy of e-logbook data, overcome fatigue for pilots by avoiding manual filling of e-logbook.
Drones
• All five application forms under Drone Rules, 2021 have been made online on the DigitalSky Platform on 26th January 2022
• Drone certification scheme has been notified on 26th January 2022, making it easier to obtain type certificate by drone manufacturers.
• Drone import policy has been notified on 9th February 2022, banning import of foreign drones and freeing up import of drone components
• Drone (Amendment) Rules, 2022 have been notified on 11th February 2022, abolishing the requirement of a drone pilot licence. Now a remote pilot certificate is issued by a DGCA-authorised Remote Pilot Training Organisation (RPTO) which is adequate for the remote pilot to operate drones.
• An amount of Rs 29.43 crores (approx). has been disbursed to the beneficiaries during FY 2022-23 under PLI Scheme for Drones and Drone Components.
• Drone (Amendment) Rules, 2023 have been notified on 27th September 2023, providing an alternative arrangement in case of non-availability of Indian Passport with the applicant, for issuance of Remote Pilot Certificate (RPC). Now, government issued proof of identity and government issued proof of address such as Voter's ID card, Ration card or driving license shall be adequate for issuance of RPC.
• There are 76 DGCA approved Remote Pilot Training Organisations (RPTOs) in the country. 8680 RPCs have been issued till 18.12.2023 through Digital Sky Platform.
India’s domestic Passenger traffic touches record high
On November 19 this year, airlines in India flew 4,56,910 domestic passengers. This was highest single-day air traffic since the pandemic hit, marking a remarkable 7.4% surge above pre-COVID averages-a clear sign of recovery and resilience in the skies.
Expansion work completed at PPP Airports during 2023
• Commissioning of 4th runway and Eastern Cross Taxiway at Delhi Airport.
• Commissioning of new T2 terminal with domestic and international operations at
Bangalore airport.
• Expanded terminal building at Hyderabad airport.
• Restructuring of the Pre- embarkation security check area in Mumbai airport
CAPEX Plan
Under National Infrastructure Pipeline, CAPEX of more than Rs. 91,000 crore is likely to be incurred during the period FY 2019-20 to FY 2024-25, where AAI would be incurring approx. Rs. 25,000 crore and remaining expenditure shall be borne by airport developers under PPP mode. An expenditure of approx. Rs. 65,000 crore has been already incurred up to November 2023, which includes expenditure of approx. Rs. 11,000 crore till November 2023 for FY 2023-24.
Airports run on 100% Green Energy
Use of conventional sources of energy is the prime source of carbon emission at airports and thus replacing with green energy helps in reducing the carbon footprint of the airport. Therefore, MoCA has advised all the operational airports with scheduled operations and developers of the upcoming Greenfield Airports to work towards achieving Carbon Neutrality & Net Zero which inter-alia includes use of green energy. Presently, 66 airports across the country are running with 100% Green Energy.
Congestion at Airports
The issue of Congestion at major airports was witnessed during last year festive season/ Winter 2022, which became a cause of concern, as it took longer waiting time for passenger processing at various touch points.
Ministry of Civil Aviation has taken painstaking efforts in collaboration with all the stakeholders including airport operators, BCAS, MHA, CISF, BoI etc. in identifying the bottlenecks for necessary augmentation of infrastructure at airports. In the first phase, Metro Airport operators of Delhi, Mumbai, Bangalore, Hyderabad, Kolkata and Chennai airports were directed to identify bottlenecks in passenger processing and augment their capacities to meet the growing passenger demands. Subsequently, 10 more airports viz. Bhubaneswar, Chandigarh, Goa, Patna, Jaipur, Guwahati, Lucknow, Ahmedabad, Trivandrum and Cochin were identified in September '23, where the Airport operators were sensitized to take proactive measures to avoid congestion by augmenting capacities, wherever required.
With the above efforts, additional space have been created at airports by restructuring the available terminal infrastructure to release more space and augment capacity at several passenger touch points for airport operators to be in readiness to handle more passengers comfortably, thereby reducing congestion. MoCA and its agencies are almost on a daily basis monitoring the efforts made by airport operators, the airlines and other stakeholders to ensure that the mitigation measures which are in place are duly complied with and the ultimate airport user, i.e. the passenger(s) get the best travel experience. Identified Passenger Touch points and its improvement at 16 airports over a period of one year is as follows:
• Entry Lanes has been increased by 46% from 213 (as on Dec, 2022) to 312 (as on Dec, 2023).
• Check-in Counters has been increased by 24% from 1316 (as on Dec, 2022) to 1633 (as on Dec, 2023).
• XBIS/ATRs at Security Check Points has been increased by 37% from 234 (as on Dec, 2022) to 321 (as on Dec, 2023).
• CISF workforce has been increased by 21% from 20,487 (as on Dec, 2022) to 24,733 (as on Dec, 2023).
• BoI counters for Immigration/Emigration functions increased by 24% from 808 (as on Dec, 2022) to 1,002 (as on Dec, 2023).
AAI Airports
Following are the accomplishments of Airports Authority of India:
• New Integrated Terminal Building (NITB) (Phase-1) of Chennai International Airport, in Chennai, Tamil Nadu constructed in an area of 1,36,295 sqm. at a cost of Rs.1260 Crores that shall enhance the passenger handling capacity of Airport to 30 Million Passengers Per Annum (MPPA) from 23 MPPA. The NITB was inaugurated on 08th April, 2023.
• New Civil Enclave at Kanpur Airport has been developed in Uttar Pradesh over an area of 6243 sqm. at a project cost of Rs. 150 Crores and is equipped to handle 400 passengers during peak hour. The newly developed apron is suitable for parking three A-321/ B-737 types of aircraft along with a new link Taxi Track of 713m x 23m. The New Civil Enclave at Kanpur Airport was inaugurated on 26th May, 2023.
• New Integrated Terminal Building of Veer Savarkar International Airport, Port Blair has been constructed in an area of 40,837 sqm at a cost of Rs. 710 Crores with a capacity to serve 1200 passengers during peak hours and 50 lakh passengers annually. The NITB was inaugurated on 18th July, 2023.
• New infrastructure at Tezu Airport, Arunachal Pradesh that includes an extension of the runway (1500m x 30m), the construction of a new apron for 02 nos. ATR 72 type aircraft, construction of a new terminal building, and a fire station cum ATC Tower, has been developed at a cost of Rs. 170 Cr. The newly developed infrastructure was inaugurated on 24th September, 2023.
• Union Cabinet approved declaration of Surat Airport as an International Airport on 15.12.2023. The existing Surat Airport in Gujarat has been expanded at a total cost of Rs.353 Crores. As part of this expansion, the existing Terminal building has been extended to an additional area of 17046 sqm to make the total area of the Terminal building 25520 sqm. The NITB will be able to cater to 1800 passengers during peak hours with an annual handling capacity of 35 lakh passengers. The building has provision for further increasing the peak hour capacity to 3000 passengers during peak hours with annual handling capacity to 55 lakh passengers. The NITB of Surat Airport has been inaugurated on 17th December, 2023.
Amendments to Height Rules
Existing Height Rules governing height of the buildings around airports amended to ensure that infrastructure created at the airports may be utilized to the maximum extent without compromising the safety of aircraft operations.
Flexible Use of Airspace
In the past, about 40% of the airspace was unavailable for civilian use. This resulted in aircraft adopting circuitous routes to reach their destinations – leading to inefficient use of fuel and time along with avoidable extra expenditure. IAF controls 30% of national airspace out of which 30% has been released as upper airspace under Flexible Use of Airspace. As part of ‘Atmanirbhar Bharat’, IAF has agreed to release these portions of airspace for civilian use. Till date 129 Conditional Routes (CDRs) have been promulgated. This will lead to significant savings in flight time, fuel usage and reduction in carbon emission. The potential savings to the airlines will be to the tune of Rs.1000 crores per annum. Total savings so far from August 2020- Rs.640.7 crore and total CO2 reduction is 1.37 lakh tons.
India's contribution in CORSIA/LTAG resolution by ICAO
From the very beginning, India has been concerned about the implications of Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA) on the developing States. With active support for like-minded countries, India has strongly advocated and has been able to lower the CORSIA baseline to 85% of 2019 emission to benefit Indian carriers along with reduction in ‘Individual Growth Factor’ for compliance cycles.
For ICAO’s Long-Term Aspirational Goals, India’s consistent efforts have successfully resulted in Resolutions being passed by the ICAO General Assembly for allowing national time frames, to not include any mandatory targets that could lead to punitive measures; and to incorporate the principle of common but differentiated responsibilities in LTAG.
CAAF/3 (Third Conference on Alternative Aviation Fuel) was held from 21st to 24th November 2023 in Dubai. In order to decide on the possible outcomes of CAAF/3, Pre-CAAF/3 consultations were held on 25-26th September 2023 in ICAO HQ in Montreal, Canada. An Indian delegation headed by DG, DGCA attended the pre CAAF/3 negotiations.
During Pre CAAF/3, India in association with other like-minded countries opposed the potential quantified vision for SAF in the upcoming CAAF/3. Various sideline meetings were held with European Union, China, United Kingdom and Ethiopia wherein the general stand by India was clearly explained and stated on the subject matter.
CAAF/3 was attended by an Indian delegation headed by Secretary, CA. After the days of intense deliberations with all countries during ICAO CAAF/3 at Dubai, ICAO released revised global framework of ICAO which included a para on quantified goals, which was proposed by India. After a series of negotiations, the final accepted global framework of ICAO indicates a non-binding global vision of use of SAF by 5% by the year 2030. The CAAF/3 framework addressed the interventions/concerns raised by India, including decentralization of fuel production across all the States, low-cost financing and funding across all states in a transparent and effective manner, accelerate the development and approval of new Sustainability Certification schemes etc.
International connectivity
India operates a wide ranging network of international flights and currently has Air Services Agreements with 116 countries. In terms of consistent efforts, India presently provides direct connectivity to more than 52 countries, whereas, connecting more than 100 countries through indirect routes. It has been ensured that connectivity is sustained from foreign countries by facilitating designation of foreign carriers as per the provisions of the bilateral ASA’s. Since 2014, India has signed Memorandum of Understanding with 57 countries, wherein, in the year 2023 itself, India has signed/revised MoUs with Russia, Vietnam, Indonesia and New Zealand.
In addition to regular grant of permissions for charter operations from different countries, India has permitted carriage of passengers and cargo through non-scheduled charter operations from Afghanistan on humanitarian grounds.
Air Services Agreement/MoUs
• A MoU dated 27.01.2023 was signed with Vietnam which formalized granting of Bengaluru and Hyderabad as points of call to designated carriers of Vietnam in lieu of Kolkata and Chennai.
• A Protocol was signed with Russia on 17.02.2023 vide which points of call for domestic codeshare were shared, capacity entitlement was increased and route-wise restrictions for Russian carriers were removed.
• An Air Services Agreement was signed with Guyana on 22.04.2023.
• A MoU dated 31.05.2023 was signed with Republic of Korea vide which non-scheduled all-cargo operations by Korean carriers on the agreed route with 3rd, 4th and 5th freedom rights with no restriction on the number of services were agreed up to June 2024.
• Issues related to ASA, 3rd and 4th freedom passenger services, all cargo services were discussed with UK in bilateral meeting held on 25.05.2023. A draft MoU was shared by the United Kingdom side for review/comments by the aeronautical authorities of India. The draft MoU has been examined and certain modifications have been suggested to the UK side.
• A MoU with New Zealand was signed on 29.08.2023 wherein the route schedule replaced with the new one which increases the points of call to 6 cities for each side from existing one for each side, and increases intermediate points. Decisions on enhancement in traffic rights and capacity entitlements; confirmation of cargo open-sky were finalized.
• MoU between DGCA and European Union Aviation Safety Agency (EASA) was signed in Brussels for technical cooperation in Unmanned Aircraft Systems and Innovative Air Mobility.
Open Sky Arrangements with Foreign Countries
As per the National Civil Aviation Policy, 2016, Open Sky Arrangement allows unlimited flights over and above the existing bilateral rights directly to/from 6 Indian Metro Airports (Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Hyderabad and Bengaluru). In 2022, India entered into open sky arrangements with Maldives and Canada, and with New Zealand in 2023. As of October, 2023, India has open sky arrangements with 24 countries.
Expansion Plan of Indian Carriers
IndiGo has placed an order of 500 Airbus A320 family aircraft on June 19th at the Paris Air show 2023. Air India has formalized deal for 470 Airbus and Boeing Aircraft on June 20th at the Paris Air Show 2023. New destinations connected in 2023: Nairobi, Jakarta, Tiblisi, Baku, Kualanamu, Vienna, Copenhagen, Milan, Amsterdam, Gatwick, Mauritius, Minsk and Entebbe.
Medical facilities for the retired employees of Air India:
During the process of disinvestment of Air India, Government of India decided to provide the medical facilities to eligible retired employees of Air India. As per the decision, Medical Scheme has been implemented. As per the said scheme, Out-Patient Department facility, supply of medicines and referral to Central Government Health Scheme (CGHS) Specialist in empaneled CGHS hospitals will be provided by CGHS on similar lines as in case of Autonomous Bodies/Statutory Bodies. As on 31.10.2023, 48013 cards have been issued by CGHS to beneficiaries which covers almost all the beneficiaries.
In-Patient Department treatment and OPD referral treatment facilities are being arranged through UTI Infrastructure Technology And Services Limited (UTIITSL). CGHS issued directions to all empanelled hospitals and service providers to extend cashless facilities to Air India retirees. Cashless IPD and OPD referral for day care procedure has started in pan India. Many hospitals and diagnostic centres have started extending cashless services to AI retirees.
Transfer of Art and Artefacts of Air India to NGMA:
In the wake of the disinvestment of Air India, Air India Specific Alternative Mechanism (AISAM) decided to hand over the arts and artefacts in possession of Air India to NGMA. Accordingly, a MoU for handing over of the art collections of the Air India to NGMA has been signed on 18.01.2023 amongst Ministry of Culture (MOC), Ministry of Civil Aviation (MOCA), AI Asset Holding Ltd. (AIAHL), Air India and National Gallery of Modern Art (NGMA
Haj Air Charter Operations 2023:
The Haj air charter operations 2023 commenced from 21.05.2023 and completed on 03.08.2023. This year, five Indian carriers i.e. Air India, AI Express, Indigo, Vistara ,Spicejet and three Saudi carriers i.e. Saudia, Flynas and Flyadeal participated in Haj air charter operation 2023 and transported 1,39,429 pilgrims from Twenty Embarkation points across the Country.
FBO in Aviation Sector: FBO (Fixed Based Operator) is a new entity created which will provide MRO and GHA facility at the Airports to ensure the growth of general aviation in the country.
MoU Signed: An MoU on Cooperation in Aviation Security with France was signed in July 2023.
Updating of Rules: Aircraft (Security) Rules, 2023 notified in the official gazette on 09 August 2023 and Aircraft (Security) Rules, 2011 repealed.
Air Cargo
AAICLAS has received Regulated Agent (RA) approval for handling of Air Cargo:-
S. No.
AAICLAS Airport
Operations
Date
1
Coimbatore
International
18.01.2023
2
Madurai
Domestic + International
18.01.2023
3
Bhopal
Domestic
20.01.2023
• AAICLAS commenced RA operation at following airports
S. No.
Airport
Date
1
Varanasi
01.01.2023
2
Madurai (Dom +Int’l)
20.01.2023
3
Bhopal (Dom)
24.01.2023
4
Indore
25.05.2023
5
Mangalore (Int’l)
02.05.2023
6
Darbhanga (Dom)
19.05.2023
7
Guwahati
27.06.2023
8
Pune (Dom+ Int’l)
13.07.2023
• AAICLAS has commissioned Air Cargo movement through Airline Self-Handling for Outbound Air Cargo Operations at:
• Patna: 23.05.2023
• Hubballi: 23.05.2023
• Coimbatore: 02.06.2023
• Ranchi: 26.06.2023 (Self handling by airlines has been dispersed. Currently handled by AISATS w.e.f. 18.11.2023)
• Gaya : 12.07.2023
• Tirupati : 11.09.2023
• Jammu: 28.09.2023
• AAICLAS has received RA3 approval for European Union (EU) Countries and UK for Amritsar and Kolkata air cargo terminals on 29-09-2023. RA3 security certificate is required for direct export to UK and EU countries.
• Air cargo facilities created/upgraded during 2023 are as follows:
Domestic
International
Bhopal (new terminal), Agartala, Indore (new terminal), Pune (new interim terminal), Chandigarh (JV), Goa Mopa (JV).
Pune (new interim terminal), Goa Mopa (JV)
• Cargo performance for Jan-Oct, 2023 in Lakh MT is as follows:
International
Domestic
Total
16.01
10.90
26.91
Aircraft Leasing and Financing
• To promote Aircraft leasing and financing from International Financial Services Centres Authority (IFSCA), the Government of India has provided a competitive regime for Aircraft leasing entities in IFSCA, Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City) in Gandhinagar.
• Nineteen Aircraft leasing entities are registered with IFSCA as on 30 November, 2023. Additionally, six other applicants have been granted in-principle approval.
• 137 Aviation Assets including 18 aircraft, 63 aircraft engines and 56 ground support equipment have been leased by aircraft leasing entities registered from GIFT IFSC as of 31st October, 2023.
Maintenance, Repair & Overhaul (MRO)
• On 9th June 2023, AAI has issued Land Management Circular through which allotment of land/ space for setting up MROs (for self/3rd party) at AAI Airports to willing agencies on card rate basis for a period of 25 years. No royalty/ concession fee shall be payable/ applicable for self and 3rd party MRO services.
Krishi Udan
• Krishi Udan Scheme 2.0 was announced on 27 October 2021 enhancing the existing provisions, mainly focusing on transporting perishable food products from the hilly areas, North-Eastern States and tribal areas.
• The Scheme covers 58 airports in the country, primarily focusing on 25 airports focusing on North Eastern, Hilly and Tribal region besides 33 airports in other regions/areas.
• In order to facilitate and incentivise movement of agri-produce by air transportation, the scheme envisages waiver of Landing charges, Parking charges, etc. provided for Indian freighters by Airports Authority of India (AAI) and Ministry of Defence at selected airports under the scheme.
Amendments in Aircraft Rules, 1937 to promote ‘Ease of Doing Business’ and strengthening Aviation Safety
Aircraft (First Amendment) Rules, 2023 were officially notified on October 10, 2023. As a part of these amendments, the validity of licenses in relation to Airline Transport Pilot License (ATPL) and Commercial Pilot License (CPL) holders has been increased from five years to ten years along with various amendments encouraging ease of doing business which are as under:
S. No.
Rule/ Title
Area covering amendments/ new insertion
1
Sub rule (1) of 39C. Period of validity of medical fitness Assessment and Licenses
The validity period of the Airline Transport Pilot’s License (aeroplanes or helicopters) and Commercial Pilot License (aeroplanes or helicopters), Flight Navigator’s License is extended from Five years to Ten Years.
2
Sub rule (1) of rule 42 – Licenses and their renewal.
Provisions for ensuring competency and recency of the pilot before exercising privileges of licenses and ratings during validity period of the license
3
Section M of Schedule-II - Aircraft personnel
In order to ensure the compliances under the sub rule (1) of rule 42, paragraph 4(c) of Section M of Schedule-II, has been amended to mandate the renewal of Instrument Rating on ATPL (A).
4
Rule 66 – False Lights
To address the issue of the laser light and to initiate speedy remedial actions in case of use of laser light within a specific area around aerodrome, the amendments under rule 66 have been carried out.
5
Sub-rule (6) of rule 67A – Log books of Flight Crew Personnel and logging of flight time
To make this provision applicable equally to both Aeroplanes and Helicopters, Sub-rule (6) of rule 67A has been amended by substituting the word “aircraft” in place of “aeroplane” as the word “aircraft” includes both “aeroplanes and helicopters.”
6
Rule 118 – Validation of foreign licenses.
Presently there is no practice of validation of foreign ATC licenses in India. To satisfy ICAO PQs and address the gaps between regulation and prevailing practice, rule 118 of the Aircraft Rules, 1937 has been omitted
7
Section A in Schedule III – Air Traffic services personnel.
As per the submission of AAI, there are some ATS stations (e.g. Puducherry, Khajuraho, Salem, Mundra, Hissar, Diu etc.) wherein either scheduled aircraft movements have stopped or watch hours have been withdrawn. At such stations, ATCOs could not comply with the recency and competency requirements and hence such ATCOs can only exercise the privileges of ratings when watch hours are made available for Non-scheduled operations. Due to inability to exercise the privileges, these ATCOs are not able to comply the competency and recency requirements and subsequently their ratings became invalid. Due to non-availability of ATCOs/OJTIs with valid rating at such stations, on-the job training and assessment of other ATCOs posted at these stations also cannot be carried out.
This amendment will will facilitate conduct of recency and competency in simulated conditions and therefore now the ATCOs can keep their rating valid and exercise the privilege of rating as and when required.