নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মিনিস্ত্রিনা নেসনেল স্পোর্তস এৱার্দ 2023 লাউথোক্লে
জনুৱারি 9, 2024 দা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা মনাশিং য়েন্থোক্কনি
শ্রী চিরাগ চন্দ্রসেখর সেত্তি অমসুং শ্রী রনিরেদ্দি সাতৱিক সাই রাজদা মেজর ধ্যান চান্দ খেল রত্ন এৱার্দ 2023 পীরগনি
স্পোর্তস অমসুং গেমসতা অখন্নবা পর্ফোমেন্স পীবগীদমক শান্নরোয় ২৬ তা অর্জুন এৱার্দ 2023 পীরগনি
20 DEC 2023 2:37PM by PIB Imphal
ঙসি য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মিনিস্ত্রিনা নেসনেল স্পোর্তস এৱার্দ 2023 লাউথোক্লে। জনুৱারি 9, 2024 গী অয়ুক পুং 1100 দা রাস্ত্রপতি ভাবন্দা পাংথোকপা অখন্নবা থৌরম অমদা মনা ফংলবশিংনা মখোয়গী মনা অদু ভারতকী রাস্ত্রপতিদগী লৌগনি।
কম্মিতিনা পীখৎলকপা রিকমেন্দেসন অমসুং কুপ্না নৈনরবা মতুংদা, মখাগী শান্নরোয়শিং, কোচশিং অমসুং বোদিশিং মনাশিং পীনবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে:
(i) মেজর ধ্যান চান্দ খেল রত্ন এৱার্দ 2023
সেরিএল নম্বর
শান্নরোয়গী মমিং *
দিসিপ্লিন
1.
শ্রী চিরাগ চন্দ্রসেখর সেত্তি
বেতমিন্তন
2.
শ্রী রনিরেদ্দি সাতৱিক সাই রাজ
বেতমিন্তন
* তিম পর্ফোমেন্সতা চপ মান্নবা মাইপাকপা লৈবদগী শান্নরোয় অনিমক্তা মনা অসি পীবনি।
(ii) স্পোর্তস অমসুং গেমসতা অখন্নবা পর্ফোমেন্স পীবগীদমক অর্জুন এৱার্দ 2023
সেরিএল নম্বর
শান্নরোয়গী মমিং
দিসিপ্লিন
1.
শ্রী ওজাস প্রভিন দিওতালে
আর্চরি
1.
অদিতি গোপিচান্দ শ্বামী
আর্চরি
1.
শ্রী শ্রীসঙ্কর এম
এথলেতিক্স
1.
পারুল চৌধুরি
এথলেতিক্স
1.
শ্রী মোহমদ হুসামুদ্দিন
বোক্সিং
1.
আর বাইসালি
চেস
1.
শ্রী মোহমদ শামী
ক্রিকেত
1.
শ্রী অনুস অগরৱাল্লা
ইক্বেসত্রিয়ান
1.
দিব্যাকৃতি সিংহ
ইক্বেসত্রিয়ান দ্রেসেজ
1.
দিক্ষা দাগার
গোল্ফ
1.
শ্রী কৃষ্ণ বহাদুর পাথক
হোক্কি
1.
পুখ্রম্বম সুসিলা চনু
হোক্কি
1.
শ্রী পৱান কুমার
কবাদ্দি
1.
রিতু নেগি
কবাদ্দি
1.
নসরিন
খো-খো
1.
পিনকি
লাউন বাউলস
1.
আইশ্বারি প্রতাপ সিংহ তোমার
সুতিং
1.
ইসা সিংহ
সুতিং
1.
শ্রী হরিন্দর পাল সিংহ সন্ধু
ইসক্বাস
1.
অসিকা মুখর্জি
তেবল তেন্নিস
1.
শ্রী সুনিল কুমার
রেস্তলিং
1.
অনতিম
রেস্তলিং
1.
নাওরেম রোসিবিনা দেবী
ৱুসু
1.
সিতাল দেবী
পেরা আর্চরি
1.
শ্রী ইলুরি অজয় কুমার রেদ্দি
ব্লাইন্দ ক্রিকেত
1.
প্রাচি যাদব
পেরা কেনোইং
(iii) স্পোর্তস অমসুং গেমসতা মশক থোকপা কোচশিংগীদমক দ্রোনাচার্য়া এৱার্দ 2023
1. রিগুলার কেতেগোরি :
সেরিএল নম্বর
কোচগী মমিং
দিসিপ্লিন
1.
শ্রী ললিত কুমার
রেস্তলিং
1.
শ্রী আর.বি রমেস
চেস
1.
শ্রী মহাবির প্রসাদ সাইনি
পেরা এথলেতিক্স
1.
শ্রী সিবেন্দ্র সিংহ
হোক্কি
1.
শ্রী গনেস প্রভাকার দেবরুখকার
মাল্লাখাম্ব
1. লাইফতাইম কেতেগোরি:
সেরিএল নম্বর
কোচগী মমিং
দিসিপ্লিন
1.
শ্রী জাসকিরাত সিংহ গ্রেৱাল
গোল্ফ
1.
শ্রী বাসকরন ই
কবাদ্দি
1.
শ্রী জয়ন্ত কুমার পুসিলাল
তেবল তেন্নিস
1. স্পোর্তস অমসুং গেমসতা লাইফ তাইম এচিভমেন্তগী ধ্যান চান্দ এৱার্দ 2023:
সেরিএল নম্বর
শান্নরোয়গী মমিং
দিসিপ্লিন
1.
মঞ্জুসা কনৱার
বেতমিন্তন
1.
বিনিত কুমার শর্মা
হোক্কি
1.
কবিতা সেলবরাজ
কবাদ্দি
(v) মাউলানা অবদুল কলাম(মাকা) ত্রোফি 2023:
1.
গুরু নানক দেব য়ুনিভর্সিতি, অমৃতশর
ওভর ওল ৱিন্নর য়ুনিভর্সিতি
2.
লভলি প্রোফেসন্নেল য়ুনিভর্সিতি, পঞ্জাব
1st রন্নর অপ য়ুনিভর্সিতি
3.
কুরুক্ষেত্রা য়ুনিভর্সিতি, কুরুক্ষেত্রা
2nd রন্নর অপ য়ুনিভর্সিতি
শান্নবগী লমদা হৈথোই-শিংথোইবশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবা অমসুং মনা পীনবা চহি খুদিংগী নেসনেল স্পোর্ত এৱার্দশিং পীরি। হৌখিবা চহি মরিদা শান্নবগী লমদা শান্নরোয় অমনা উৎখিবা মশক থোকপা পর্ফোমেন্সকীদমক মেজর ধ্যান চান্দ খেল রত্না এৱার্দ পীরি।
হৌখিবা চহি মরিদা শান্নবগী লমদা শান্নরোয় অমনা স্পোর্তস অমসুং গেসমতা উৎখিবা মশক থোকপা পর্ফোমেন্স, লুচিংবা অমসুং থকশি-খাসি লৈবগীদমক অর্জুন এৱার্দ পীরি।
শান্নরোয়শিং মালেমগী থৌরমশিংদা মশক থোক্না শান্নবা ঙম্নবা মশক থোক্না স্পোর্তস অমসুং গেমসতা কোচিং পীবগীদমক দ্রোনাচার্য়া এৱার্দ পীরি।
মখোয়গী পর্ফোমেন্সনা শান্নবদা চাউনা মতেং পাংখিবা অমসুং মখোয় পোথারবা মতুংদা ফাওবা শান্নবা য়োকখৎনবা থবক তৌখিবা শান্নরোয়শিং ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা লাইফ তাইম এচিপমেন্ত ধ্যান চান্দ এৱার্দ পীরি।
ইন্তর-য়ুনিভর্সিতি তুর্নামেন্তশিংদা মকোক তাবশিংদা মাউলানা অবদুল কলাম(মাকা) ত্রোফি পীরি।
অখন্নবা ওনলাইন পোর্তেল অমদা এপ্লিকসন অদু শান্নরোয়শিং/কোচশিং/বোদিশিংনা মশানা পীশিল্লকপা য়াই। চহি অসিগী ওইনা মশি য়াম্লবা এপ্লিকেসন কয়া পীশিল্লকখি। ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী পোথারবা জর্জ জর্জতিস এ.এম খানৱিলকারনা লুচিংবা কম্মিতি অমনা মনা ফংগদবশিং খনখি। কম্মিতি অদুদা শক্নাইরবা শান্নরোয়শিং অমসুং স্পোর্তস জর্নেলিজম অমসুং স্পোর্তস এদমিনিস্ত্রেতরশিং য়াওখি।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Ministry of Youth Affairs & Sports announces National Sports Awards 2023
President of India will give away the awards on 09th January 2024
Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2023 will be given to Chirag Chandrashekhar Shetty and Rankireddy Satwik Sai Raj
26 Sports persons will receive Arjuna Awards for outstanding performance in Sports and Games 2023
20 DEC 2023 2:37PM by PIB Delhi
Ministry of Youth Affairs & Sports announced the National Sports Awards 2023 today. The awardees will receive their awards from the President of India at a specially organized function at Rashtrapati Bhavan on 09th January, 2024 (Tuesday) at 1100 hours.
Based on the recommendations of the Committee and after due scrutiny, Government has decided to confer awards upon the following sportspersons, coaches and entities:
(i) Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2023
S. No.
Name of the sportsperson*
Discipline
1.
Shri Chirag Chandrashekhar Shetty
Badminton
2.
Shri Rankireddy Satwik Sai Raj
Badminton
The Award has been conferred to both sportspersons having similar achievements on account of Team performance.
(ii) Arjuna Awards for outstanding performance in Sports and Games 2023
S. No.
Name of the sportsperson
Discipline
1.
Shri Ojas Pravin Deotale
Archery
1.
Ms Aditi Gopichand Swami
Archery
1.
Shri Sreeshankar M
Athletics
1.
Ms Parul Chaudhary
Athletics
1.
Shri Mohameed Hussamuddin
Boxing
1.
Ms R Vaishali
Chess
1.
Shri Mohammed Shami
Cricket
1.
Shri Anush Agarwalla
Equestrian
1.
Ms Divyakriti Singh
Equestrian Dressage
1.
Ms Diksha Dagar
Golf
1.
Shri Krishan Bahadur Pathak
Hockey
1.
Ms Pukhrambam Sushila Chanu
Hockey
1.
Shri Pawan Kumar
Kabaddi
1.
Ms Ritu Negi
Kabaddi
1.
Ms Nasreen
Kho-Kho
1.
Ms Pinki
Lawn Bowls
1.
Shri Aishwary Pratap Singh Tomar
Shooting
1.
Ms Esha Singh
Shooting
1.
Shri Harinder Pal Singh Sandhu
Squash
1.
Ms Ayhika Mukherjee
Table Tennis
1.
Shri Sunil Kumar
Wrestling
1.
Ms Antim
Wrestling
1.
Ms Naorem Roshibina Devi
Wushu
1.
Ms Sheetal Devi
Para Archery
1.
Shri Illuri Ajay Kumar Reddy
Blind Cricket
1.
Ms Prachi Yadav
Para Canoeing
(iii) Dronacharya Award for outstanding coaches in Sports and Games 2023
1. Regular Category:
S. No.
Name of the Coach
Discipline
1.
Shri Lalit Kumar
Wrestling
1.
Shri R. B. Ramesh
Chess
1.
Shri Mahaveer Prasad Saini
Para Athletics
1.
Shri Shivendra Singh
Hockey
1.
Shri Ganesh Prabhakar Devrukhkar
Mallakhamb
1. Lifetime Category:
S.No.
Name of the Coach
Discipline
1.
Shri Jaskirat Singh Grewal
Golf
1.
Shri Bhaskaran E
Kabaddi
1.
Shri Jayanta Kumar Pushilal
Table Tennis
(iv) Dhyan Chand Award for Lifetime achievement in Sports and Games 2023:
S. No.
Name of the sportsperson
Discipline
1.
Ms Manjusha Kanwar
Badminton
1.
Shri Vineet Kumar Sharma
Hockey
1.
Ms Kavitha Selvaraj
Kabaddi
(v) Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy 2023:
1.
Guru Nanak Dev University, Amritsar
Overall winner university
2.
Lovely Professional University, Punjab
1st runner up University
3.
Kurukshetra University, Kurukshetra
2nd runner up University
National Sports Awards are given every year to recognize and reward excellence in sports.
‘Major Dhyan Chand Khel Ratna Award’ is given for the spectacular and most outstanding performance in the field of sports by a sportsperson over the period of the previous four years.
‘Arjuna Award for outstanding performance in Sports and Games’ is given for good performance over a period of the previous four years and for showing qualities of leadership, sportsmanship and a sense of discipline.
‘Dronacharya Award for outstanding coaches in Sports and Games’ is given to coaches for doing outstanding and meritorious work on a consistent basis and for enabling sportspersons to excel in International events.
‘Dhyan Chand Award for Lifetime achievement in Sports and Games’ is given to honour sportspersons who have contributed to sports by their performance and who continue to contribute to promotion of sports event after their retirement.
The overall top performing university in inter-university tournaments is given the Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy.
The applications were invited online and sportspersons/coaches/entities were permitted to self-apply through a dedicated Online Portal. A large number of applications/nominations were received for these awards this year, which were considered by the Selection Committee headed by Justice A. M. Khanwilkar, Retd. Judge, Supreme Court of India and consisting members from eminent sportspersons, persons having experience in sports journalism and sports administrators.