স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰই শেহতীয়াকৈ ক’ভিড-১৯ ৰ ক্ষেত্ৰত উত্থান আৰু ভাৰতত জেএন.১ প্ৰকাৰৰ প্ৰথম ঘটনা চিনাক্ত হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ৰাজ্যসমূহক পৰামৰ্শ জাৰী কৰিছে
ৰাজ্যসমূহক ক’ভিড পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নিৰন্তৰ সতৰ্কতাৰ স্থিতি বজাই ৰাখিবলৈ আহ্বান
ৰাজ্যসমূহে নিয়মীয়াকৈ জিলা-অনুসৰি এছএআৰআই আৰু আইএলআই ক্ষেত্ৰৰ প্ৰতিবেদন আৰু নিৰীক্ষণ কৰিব
ৰাজ্যসমূহক অধিক সংখ্যক আৰটি-পিচিআৰ পৰীক্ষাসহ পৰ্যাপ্ত পৰীক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ; আৰু জেনম অনুক্ৰমৰ বাবে ধনাত্মক নমুনা আইএনএচিঅ’জি পৰীক্ষাগাৰলৈ প্ৰেৰণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে
18 DEC 2023 6:09PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ কিছুমান ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত শেহতীয়াকৈ ক’ভিড-১৯ ৰ ঘটনাবৃদ্ধি আৰু দেশত ক’ভিড-১৯ ৰ জেএন-১ প্ৰকাৰৰ প্ৰথমটো ঘটনা চিনাক্ত হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য সচিব শ্ৰী সুধাংশ পন্তে দেশৰ কোভিড পৰিস্থিতিৰ নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ বজাই ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ পত্ৰ লিখিছে।
তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে "কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত নিৰন্তৰ আৰু সহযোগিতামূলক কামৰ বাবে আমি নিম্ন হাৰৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ সক্ষম হৈছো"। অৱশ্যে, যিহেতু ক’ভিড-১৯ ভাইৰাছ বিয়পি আছে আৰু ইয়াৰ মহামাৰী বিজ্ঞানৰ আচৰণ ভাৰতীয় বতৰৰ স্থিতি আৰু অন্যান্য সাধাৰণ বীজাণুৰ বিস্তাৰৰ সৈতে নিষ্পত্তি হয়, ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে কাৰ্যকৰীভাৱে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে গতি বজাই ৰখাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য সচিবে ক’ভিড নিয়ন্ত্ৰণ আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে নিম্নলিখিত গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰণনীতিবোৰ উল্লেখ কৰিছে:
১. আগন্তুক উৎসৱৰ বতৰৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, ৰাজ্যবোৰক প্ৰয়োজনীয় ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য ব্যৱস্থা আৰু অন্যান্য ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে যাতে শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ পৰিচ্ছন্নতা লক্ষ্য কৰি ৰোগৰ প্ৰগতিৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিব পাৰি।
২. ক’ভিড-১৯-ৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে ভাগ বতৰা কৰা সংশোধিত নিৰীক্ষণ ৰণনীতিৰ বিতং কাৰ্যকৰী নিৰ্দেশনাবোৰ কাৰ্যকৰীভাৱে পালন কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহক আহ্বান জনোৱা হৈছে। (https://www.mohfw.gov.in/pdf/OperationalGuidelinesforRevisedSurveillanceStrategyincontextofCOVID-19.pdf-ত উপলব্ধ।)
৩. ৰাজ্যসমূহক এনে ঘটনাৰ প্ৰাৰম্ভিক বৰ্ধিত প্ৰৱণতা নিৰ্ণয় কৰিবলৈ নিয়মীয়াকৈ ইণ্টিগ্ৰেটেড হেল্থ ইনফৰ্মেচন প্লেটফৰ্ম (আইএইচআইপি) পৰ্টেলকে ধৰি সকলো স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰত ইনফ্লুৱেঞ্জা সদৃশ ৰোগ (আইএলআই) আৰু গুৰুতৰ তীব্ৰ শ্বাসতন্ত্ৰ সংক্ৰমণ (এছএআৰআই) ৰোগৰ জিলা-অনুসৰি নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিবেদন কৰিবলৈ কোৱা হৈছে।
৪. ৰাজ্যসমূহক সকলো জিলাতে ক’ভিড-১৯ পৰীক্ষা নিৰ্দেশনা অনুসৰি পৰ্যাপ্ত পৰীক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু আৰটি-পিচিআৰ আৰু এণ্টিজেন পৰীক্ষাৰ অনুমোদিত অংশ বজাই ৰাখিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
৫. ৰাজ্যসমূহক আৰটি-পিচিআৰ পৰীক্ষাৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু জিনোম অনুক্ৰমৰ বাবে ভাৰতীয় এছএআৰএছ চিঅ'ভি-২ জিনোমিক্স কনচৰ্টিয়াম (আইএনএছএচিঅ’জি) পৰীক্ষাগাৰলৈ ধনাত্মক নমুনা প্ৰেৰণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে যাতে দেশত নতুন প্ৰকাৰ, যদি থাকে, সময়মতে চিনাক্ত কৰিব পৰা যায়।
৬. ৰাজ্যসমূহে তেওঁলোকৰ প্ৰস্তুতি আৰু সঁহাৰি ক্ষমতা মূল্যাঙ্কন কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ে অনুষ্ঠিত কৰা ড্ৰিলত সকলো ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত স্বাস্থ্য সুবিধাৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিব লাগিব।
৭. ৰাজ্যবোৰে সামূহিক সজাগতা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব যাতে তেওঁলোকৰ নিৰন্তৰ সমৰ্থন ক’ভিড-১৯-ৰ ব্যৱস্থাপনাত লাভ কৰিব পাৰি, যাৰ ভিতৰত আছে শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ পৰিচ্ছন্নতা পালন কৰা।

Ministry of Health and Family Welfare
Centre issues advisory to States in view of a recent upsurge in COVID-19 cases and detection of first case of JN.1 variant in India
States urged to maintain a state of constant vigil over the COVID situation
States to report & monitor district-wise SARI and ILI cases on a regular basis
States advised to ensure adequate testing including higher number of RT-PCR tests; and send positive samples for genome sequencing to INSACOG laboratories
18 DEC 2023 6:09PM by PIB Delhi
In view of the recent surge in COVID-19 cases in some States/UTs in India and the detection of the first case of the new JN.1 variant of COVID-19 in the country, Shri Sudhansh Pant, Union Health Secretary sent a letter to States/UTs, highlighting the need for maintaining a state of constant vigil over the COVID situation in the country.
He underlined that “due to consistent and collaborative actions between Centre and State Governments, we have been able to sustain the trajectory at sustainable low rates”. However, as the COVID-19 virus continues to circulate and its epidemiology behaviour gets settled with Indian weather conditions and circulation of other usual pathogens, it is important to keep the momentum going to effectively deal with the challenges in public health.
Union Health Secretary underlined the critical COVID control and management strategies as below:
1. Considering the upcoming festive season, States were advised to put in place requisite public health measures and other arrangements to minimize risk of increase in transmission of the disease by adherence to maintenance of respiratory hygiene.
2. States were urged to ensure effective compliance of the detailed operational guidelines for revised surveillance strategy for COVID-19 as has been shared by the Union Ministry of Health and Family Welfare. (available at: https://www.mohfw.gov.in/pdf/OperationalGuidelinesforRevisedSurveillanceStrategyincontextofCOVID-19.pdf).
3. States asked to monitor and report District-wise Influenza-like Illness (ILI) & Severe Acute Respiratory Illness (SARI) cases in all health facilities on a regular basis including in the Integrated Health Information Platform (IHIP) portal, for detecting the early rising trend of cases.
4. States were advised to ensure adequate testing in all the districts as per Covid-19 testing guidelines and maintain the recommended share of RT-PCR and Antigen tests.
5. States were encouraged to increase number of RT-PCR tests and send positive samples for genome sequencing to Indian SARS COV-2 Genomics Consortium (INSACOG) laboratories so as to enable timely detection of new variants, if any, in the country.
6. States to ensure active participation of all public and private health facilities in the drill being conducted by the Union Health Ministry, to take stock of their preparedness and response capacities.
7. States also to promote community awareness to seek their continued support in managing COVID-19, including adherence to respiratory hygiene.