খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
খুঙ্গংগী লম্বীশিং অমসুং অমৃত সরোবরশিং শেমগৎপা
20 DEC 2023 3:58PM by PIB Imphal
লম্বী লৈত্রিবা মী তাবা মফমশিং শম্ননবা, কুম্বী-কালেন নাইদনা চৎপা য়াবা লম্বী অমনা খুঙ্গংগী চৎথোক-চৎশিন তৌনবা খুদোংচাবা অমা পীনবা ভারত সরকারনা প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সারক য়োজনা(পি এম জি এস ৱাই-১) পায়খৎলে।
মখা তারকপদা, অনৌবা থবকশিং হায়বদি পি.এম.জি.এস.ৱাই-II না লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম এরিয়া(আর সি পি এল দব্লিউ ই এ)দা লম্বী-থোংগী প্রোজেকশিং পায়খৎলে অমসুং খুঙ্গংগী লম্বীশিং ফগৎহন্নবা অমসুং এল.দব্লিউ.ই এরিয়াশিংদা মরুওইবা লম্বীশিং শেমগৎনবা পি.এম.জি.এস.ৱাই-III পায়খৎলে অমসুং কিমি 1,25,000গী লম্বীশিংনা খুঙ্গংশিংগা গ্রামিন এগ্রিকলচরেল মার্কেতশিং, হায়র সেকেন্দরি স্কুলশিং অমসুং হোস্পিতালশিংগা শম্নহল্লে।
পি.এম.জি.এস.ৱাই-I গী মখাদা, খুঙ্গংশিংগী 99.38% দা চহি চুপ্পা শীজিন্নবা য়ারবা লম্বীশিং ফংহনখ্রে।
পি.এম.জি.এস.ৱাই-II গী মখাদা কিমি 5০,০০০গী লম্বী শেম্নবা পান্দম থম্বদা কিমি 49,857গী লম্বী সেঙ্কসন তৌখি অমসুং কিমি 48,691 লোইশিনখ্রে।
আর. সি. পি. এল. দব্লিউ. ই. এগী মখাদা, কিমি 12,100 সেঙ্কসন তৌখ্রে অমসুং কিমি 8,290 লোইশিনখ্রে।
পি.এম.জি.এস.ৱাই-III গী মখাদা, কিমি 1,25,000 পান্দম থম্বদা, কিমি 1,07,454 সেঙ্কসন তৌখি অমসুং কিমি 69,507 লোইশিনখ্রে।
স্কিম চৎনবা হেক হৌবদগী 13.12.2023 ফাওবদা, কিমি 8,14,522 গী লম্বী 1,86,541 অমসুং থোং 11,587 শাখ্রে অমসুং মসিগী অপুনবা শেনফম্না লুপা করোর 3,76,472.36 নি, মসিগী মনুংদা লুপা করোর 3,12,986.17 (রাজ্যগী চাকথুং য়াওনা) গী কিমি 7,49,363 গী লম্বী 1,77,628 অমসুং থোং 8,435 লোইশিনখ্রে।
তুংগীদমক ঈশিং য়োকশীন্দুনা থম্নবা এপ্রিল 2022 দা মিসন অমৃত সরোভর হৌদোক্লে। লৈবাক অসিদা অমৃত সরোভর 50,000, হায়বদি লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংমক্তা অমৃত সরোভর 75 শেমগৎনবা মিসন অসিনা পান্দম থম্লি। অজাদি কা অমৃত মহোৎসব মনুংদা অমৃত সরোভরগী অসি উবা ফংলে।
15.12.2023 ফাওবদা অমৃত সরোভর 68,521 শেমগৎলে। রাজ্য/য়ু.তিশিংদা শেমগৎখিবা অমৃত সরোভরশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
রাজ্য/য়ু.তিশিংদা শেমগৎলবা অমৃত সরোভর (15.12.2023 ফাওবদা )
সেরিএল নম্বরি
রাজ্য/য়ু.তি
শেমগৎলবা অমৃত সরোভর
1
অন্ধ্র প্রদেস
2196
2
অরুনাচল প্রদেস
2044
3
অসাম
2836
4
বিহার
2717
5
ছতিসগর
2916
6
গৱা
165
7
গুজরাত
2649
8
হরিয়ানা
1732
9
হিমাচল প্রদেস
1644
10
জম্মু অমসুং কাস্মির
2653
11
ঝারখন্দ
2088
12
কর্নাতকা
3649
13
কেরলা
856
14
মধ্য প্রদেস
5330
15
মহারাস্ত্রা
3013
16
মনিপুর
1160
17
মেঘালয়
685
18
মিজোরম
1000
19
নাগালেন্দ
266
20
ওরিসা
2385
21
পঞ্জাব
1415
22
রাজস্থান
3000
23
সিক্কিম
199
24
তামিল নাদু
2325
25
তেলঙ্গানা
1888
26
ত্রিপুরা
948
27
উত্তর প্রদেস
1281
28
উত্তরখন্দ
14788
29
নোংচুপ বেঙ্গল
25
30
অন্দমান অমসুং নিকোবর
247
31
দাদ্রা নাগর অমসুং হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
117
32
লাদাখ
152
33
পুদুচেরি
152
অপুনবা
68521
ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা ৱাফম অসি রুরেল দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর সাধবী নিরঞ্জন দেবীনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Rural Development
Construction of Rural Roads and Amrit Sarovars
20 DEC 2023 3:58PM by PIB Delhi
Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY-I) is a one-time special intervention of Government of India to provide rural connectivity by way of a single all-weather road, to the eligible unconnected habitations in the core network.
Subsequently, new intervention/verticals namely PMGSY-II, Road Connectivity Project for Left Wing Extremism Areas (RCPLWEA) and PMGSY-III were added under the ambit of PMGSY for upgradation of rural roads, construction of strategically important roads in LWE Areas and for consolidation of 1,25,000 Km Through Routes and Major Rural Links connecting habitations, inter-alia, to Gramin Agricultural Markets (GrAMs), Higher Secondary Schools and Hospitals.
Under PMGSY-I, 99.38% of the eligible habitations have been provided all-weather road connectivity.
Under PMGSY-II, against the target of 50,000 km, 49,857 km has been sanctioned and 48,691 km has been completed.
Under RCPLWEA, 12,100 km has been sanctioned and 8,290 km has been completed.
Under PMGSY-III, against the target of 1,25,000 km, 1,07,454 km has been sanctioned and 69,507 km has been completed.
Since inception till 13.12.2023, 1,86,541 roads of 8,14,522 Km road length and 11,587 bridges have been sanctioned at the value of projects of Rs. 3,76,472.36 crore, out of which 1,77,628 roads of 7,49,363 Km road length and 8,435 bridges have been completed at an investment of Rs. 3,12,986.17 crore (including State Share).
The Mission Amrit Sarovar was launched on 24th April 2022, with an objective to conserve water for the future. The Mission aimed at developing / rejuvenating 75 Amrit Sarovars (Pond) in each district of the Country, totaling about 50,000 Amrit Sarovars in the country. Amrit Sarovar has been a visible manifestation of the actions during Azadi ka Amrit Mahotsav.
As on 15.12.2023, a total number of 68,521 Amrit Sarovar have been constructed. State/UT-wise details of constructed Amrit Sarovar are given below:
State/UT-wise details of constructed Amrit Sarovars (as on 15.12.2023)
SI. No.
State/ UT
Constructed Amrit Sarovar
1
Andhra Pradesh
2196
2
Arunachal Pradesh
2044
3
Assam
2836
4
Bihar
2717
5
Chhattisgarh
2916
6
Goa
165
7
Gujarat
2649
8
Haryana
1732
9
Himachal Pradesh
1644
10
Jammu And Kashmir
2653
11
Jharkhand
2088
12
Karnataka
3649
13
Kerala
856
14
Madhya Pradesh
5330
15
Maharashtra
3013
16
Manipur
1160
17
Meghalaya
685
18
Mizoram
1000
19
Nagaland
266
20
Odisha
2385
21
Punjab
1415
22
Rajasthan
3000
23
Sikkim
199
24
Tamil Nadu
2325
25
Telangana
1888
26
Tripura
948
27
Uttarakhand
1281
28
Uttar Pradesh
14788
29
West Bengal
25
30
Andaman & Nicobar
247
31
The Dadra Nagar And Haveli, Daman And Diu
117
32
Ladakh
152
33
Puducherry
152
TOTAL
68521
This information was given by Sadhvi Niranjan Jyoti, Union Minister of Rural Development in a written reply in Rajya Sabha today.