প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
GPAI সম্মিৎ, 2023 হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
12 DEC 2023 8:07PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলদা ঐগী মরুপ ওইরিবা অশ্বিনী বৈশ্নোজী, রাজীব চন্দ্রশেখরজী, GPAIগী আউৎগোইং চিয়র, জাপানগী মিনিস্তর হিরোশী য়োশিদাজী, মেম্বর কন্ত্রীশিংগী মিনিস্তরশিং, অতোপ্পা দিগনিতীশিং, নুপী অমদি নুপাশিং!
ঐহাক্না পুম্নমকপু গ্লোবেল পার্তনরশিপ ওন আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স সম্মিৎতা তরাম্না ওকচরি। মথং চহিদা সম্মিৎ অসি ভারতনা প্রিসাইদ তৌগদৌরিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী মতাংদা মালেম পুম্বনা দিবেৎ তৌনরিবা তানফম অমদা সম্মিৎ অসি পাঙথোক্লি। থোরক্লিবা পোজিতিব অমসুং নেগেতিব ওইবা হীরম অনিমক দিবেৎ অসিদা খন্নরি। মরম অসিনা মরী লৈনবা লৈবাক খুদিংমক্কী অচৌবা থৌদাং লৈ। মমাংদা ঐহাক্না তোঙান-তোঙানবা ইন্দস্ত্রী লুচিংবশিংগা উনবগী খুদোংচাবা ফংখি। সম্মিৎ সিগী মতাংদা মখোয়গা লোয়ননা ৱারী শাখি। হৌজিক নত্ত্রগা তুংগী মীরোল অসি AIগী অকাইবগী চৈথেং নংদ্রি। ঐখোয়না চেকশিন্না মাংদা চংশিনবা তাই। মরম অসিনা ঐহাক্না থাজৈ মদুদি সম্মিৎ অসিদগী থোরকপা আইদিয়াশিং, সজেসনশিংনা মীওইবা খুন্নাই পুম্বা ঙাকশেনগনি অমসুং ফন্দামেন্তেল ভেল্যুশিংগী মাইকৈ তাক্কনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা AI তেলেন্ত অমসুং AIগা মরী লৈনবা আইদিয়াশিংগী লমদা মেন প্লেয়র ওইরি। অচৌবা AIগী ৱাখল্লোন অমা ভারত্তা উবা ফংই মরমদি ভারতকী নহারোলনা AI তেক তেস্ত তৌরি অমসুং মসিগী লম খুমাং চাউশিনহল্লি। মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা ঐহাক্না AI এক্সপোদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংখি। এক্সপো অসিদা ঐখোয়না আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সনা পুন্সিদা করম্না অহোংবা পুরকপা ঙম্বগে উবা ফংখি। য়ুবা AI ইনিসিএতিবকী মখাদা খনখিবা নহাশিংগী আইদিয়াশিং উবা ফংবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকখি। নহারোল অসিনা তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা খুন্নাইদা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনরি। ভারত্তা AIগা মরী লৈনবা সোল্যুসনশিংগী মতাংদা খন্নবা অসি খুঙ্গং খুদিংমক্তা য়ৌরে। হন্দক্তা লৌউ-শিংউগী AI চেৎবোত লোঞ্চ তৌখি। মসিনা লৌমীশিংদা মখোয়গী এপ্লিকেসনগী স্তেসন খঙবদা, পেমেন্তগী অকুপ্পা ৱারোল, অমসুং সরকারগী স্কিমশিংগা মরী লৈনবা অপদেৎশিংগী মরদা খঙহনবদা মতেং পাংলগনি। ঐখোয়না AIগী মতেংগা লোয়ননা ভারত্তা ঐখোয়গী হেল্থকিয়র মপুং ফানা অহোংবা পুরক্নবা মাইকৈদা থবকসু পাইখৎলি। AIনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং ফংনবা হোৎনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী চাউখৎপগী মন্ত্র অসি ‘সবকা সাথ সবকা বিকাস’নি। সরকারনা AI ফোর ওলগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাগী পোলিসীশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং দ্রাফ তৌখি। সরকারনা খুন্নাইগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথকীদমক AIগী তৌবা ঙম্বশিংগী কান্নবা য়ারিবা মখৈ লৌনবা হোৎনরি অমরোমদনা মাগী থৌদাং অমসুং ইথিকেলগী শীজিন্নবা ভারতনা খোঙফম চেৎনা লেপ্পী। ঐখোয়না নেস্নেল প্রোগ্রাম ওন আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স হৌখিবা অমসুং AIগী কম্প্যুতিং পাৱরশিং ইস্তাব্লিশ তৌনবা পান্দম থম্মিবা, অথুবদা AI মিসন লোঞ্চ তৌরগনি। মিসনা ভারত্তা লৈরিবা স্তার্তঅপশিং অমসুং ইন্নোভেতরশিংদা অফবা সর্ভিসশিং ফংহনগনি অমসুং এগ্রিকলচর, হেল্থকিয়র অমসুং এজুকেসনগী সেক্তরশিংদা AI এপ্লিকেসনশিংসু প্রমোৎ তৌগনি। ঐখোয়না AIগা মরী লৈনবা স্কিলশিং তায়র 2 অমসুং 3 সহরশিংদা এজুকেস্নেল ত্রেনিং ইনিসিএতিবশিংগী থোংদা য়ৌহল্লি। ভারতকী AI ইনিসিএতিবশিং প্রমোৎ তৌরিবা নেস্নেল AI পোর্তেল লৈবাক অসিদা লৈরে। নখোয়না AIRAWAT ইনিসিএতিবকী মরমদা তারম্লগনি অমসুং রিসর্চ লেব, ইন্দস্ত্রী অমসুং স্তার্তঅপ খুদিংমক্কীদমক কম্মন প্লেৎফোর্ম অমা অথুবদা হাংলগনি ।
মরুপশিং,
AIনা অনৌবা চহিচা অমদা চংলকপগা লোয়ননা আর্তিফিসএল ইন্তেলিজেন্স অসি শুপ্নগী তেক্নোলোজিকেল তুলদগী হেল্লি। AIনা অনৌবা তুংলমচৎ শেম্নবগীদমক খ্বাইদগী চাউবা য়ুম্ফম ওইরি। AIনা মীয়ামবু কন্নেক্ত তৌবা ঙম্বনা মসিনা শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবা ঙম্বা খক্তা নত্তনা ইক্বেলিতী অমসুং সোসিএল জস্তিস ফংহল্লি। মরম অসিনা AIনা মাগী তুংলমচৎকীদমক AIশিংগী তোঙান-তোঙানবা মখলশিং মথৌ তাই। হায়বদি AIবু হেন্না ইনক্লুসিব ওইহনবা মথৌ তাই অমসুং আইদিয়া পুম্নমক এদোপ্ত তৌগদবনি। AIগী দিবেলপমেন্ত জর্নী অসি হেন্না ইনক্লুসিব ওইরিবা মখৈ ফলশিং হেন্না ইনক্লুসিব ওইগনি।
মমাংগী চহিচাদা তেক্নোলোজী এক্সেস থোং মান্ননা ফংখিদবনা খুন্নাইদা থোং মানদবা হেন্না থোকহনখিবা ঐখোয়না উবা ফংখ্রে। ঐখোয়না অসিগুম্বা মখলগী অশোইবা অসি ঙাকথোক্কদবনি। ঐখোয়না খঙই মদুদি দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংনা তেক্নোলোজীগা পুনশিল্লবা মতমদা মসিনা ইনক্লুজনগী মাইকৈদা মল্তিপ্লায়র অমা অমা ওইরকই। মরম অসিনা AI দিবেলপমেন্তগী মাইকৈ অসি মীওইবা অমসুং দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংদা চাউনা মখা পোনবগী। ইফিসিএন্সীগা লোয়ননা ইমোসনশিং, ইফেক্তিবনেসকা লোয়ননা ইথিক্সকীদমক মফম অমা থম্বা হায়বা অসি ঐখোয়গী খুৎতা লৈ। মাইকৈ অসিদা প্লেৎফোর্ম অসিনা তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংগী মরক্তা কোওপরেসন হেনগৎহনবদা মতেং পাংবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
সিস্তেম অমবু হেন্না সস্তেনেবল ওইহন্নবা ত্রান্সফোর্মেতিব, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং ত্রস্তেদ ওইহনবা মরু ওই। AI অসি ত্রান্সফোর্মেতিব ওই হায়বদা কক্নীংঙাই য়াওদে অদুবু মসি হেন্না হেন্না ত্রান্সপরেন্ত ওইহনবদা ঐখোয়গী খুৎতা লৈ। শীজিন্নরিবা দেতা ত্রান্সপরেন্ত ওইহনবা অমসুং বায়স লৈহনদবা হায়বা অসিনা অফবা অহৌবা ওইগনি। AIগী চাউখৎ খোঙচৎতা কনাগুম্বা অমদা নাথৈদুনা থমলোই হায়না লৈবাক পুম্নমক্তা থাজবা পীবা মরু ওই। মরী লৈনবা ইথিকেল, ইকনোমিক অমসুং সোসিএল এস্পেক্তশিং কোকহল্লবা মতমদা AI দা থাজবা থম্বা অসি হেনগৎলক্কনি। মসি তৌনবা পাম্বৈ অসি AI গ্রোথকী অপস্কিলিং অমসুং রিস্কিলিংগী শরুক কর্ব ওইহনবনি। দেতা ঙাকশেনবা অমসুং গ্লোবেল সাউথতা থাজবা পীবা অসিনা সমস্যা কয়া হন্থহনগনি।
মরুপশিং,
AIগী পোজিতিব ওইবা হীরম কয়া লৈ অদুবু মসিগা মরী লৈনবা নেগেতিব ওইবা লমশিং অসিদা চপ মান্ননা মীৎয়েং চংবা মথী তাই। AI না 21শুবা চহিচাগী চাউখৎ খোঙচৎতা খ্বাইদগী শক্তি লৈবা খুৎলাই ওইবগী মতিক ময়াই চেল্লবসু মসিনা অমাং অতা থোকহনবদা অচৌবা থৌদাংসু লৌবা য়াই। দীকফেক’কী শীংনবা অসি ঙসি মালেম পুম্বগী মাংদা লৈরি। মসিগী মথক্তা সাইবর সেক্যুরিতীগী অচৌবা অকিবা অমসু লৈরি অমসুং দেতা হুরানবা অমসুং তেরোরিস্ত ওর্গনাইজেসনশিংনা AI তুলশিং শীজিন্নবনা থোকহল্লকপা য়াবা শীংনবশিং লৈ। করিগুম্বা AI য়াওবা খুৎলাইশিং তেরোরিস্ত ওর্গনাইজেসনশিংদা য়ৌখ্রবদি মসিনা গ্লোবেল সেক্যুরিতৌদা চাউনা অমাংবা থোকহনবা য়াই। ঐখোয়না হীরম অসিদা খন্নবা মথৌ তাই অমসুং AI লান্না শীজিন্নবদগী করম্না ঙাকথোকপা য়াবগী হায়বগী অফবা প্লান অমা শেম্বা তাই। মরম অসিনা ভারতকী G20 প্রসিদেন্সী মনুংদা রেস্পোন্সিবল হ্যুমেন-সেন্ত্রিক AI গভর্নান্সকী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্বগী প্রপোজেল পুখৎখি। G20 ন্যু দিল্লী দেক্লেরেসন্না ‘AI প্রিন্সিপল’গী মাইকৈদা মাগী মেম্বর ওইরিবা লৈবাক পুম্নমক্কী ফিরেপ নৌনা চেৎশিনহনখি। মেম্বর পুম্নমক্না AI শীজিন্নবগা মরী লৈনবা রিস্কশিংগী মরমদা ৱাখল তামিন্নখি।তোঙান-তোঙনবা মালেমগী সমস্যাশিংদা এগ্রীমেন্তশিং অমসুং প্রোতোকলশিং শেম্বদা অমসুং হায়-রিস্ক নত্ত্রগা ফ্রন্তিয়র AI তুলশিংগী তেস্তিং অমসুং দিবেলপমেন্ত য়াওনা AI নীংথিনা শীজিন্ননবগী ফ্রেমৱার্ক শেম্বদা পুনশিন্নদুনা থবক তৌবা মথৌ তাই। কনভিক্সন, কম্মিতমেন্ত, কোওর্দিনেসন অমসুং কোল্লাবোরেসনগী মথৌ তাই। ঙসি সম্মিৎ অসিগী খুত্থাংদা ভারতনা মালেম পুম্বদা মাইকৈ অসিদা মীকুপ অমা ফাওবা মাংহনদনবা হায়জরি। চহি অসি লোইগদবা নুমিৎ খরা খক্তা ঙাইরে। অনৌবা চহি হৌগদৌরে। ঐখোয়না অপীবা মতমগী মনুংদা গ্লোবেল ফ্রেমৱার্ক অসি লোইশিনগদবনি। মীওইবা খুন্নাইবু ঙাকশেন্নবা মসি তৌবা য়াম্না মরু ওই।
মরুপশিং,
AI অসি অনৌবা তেক্নোলোজী ওইবা খক্তা নত্তনা মালেম শিনবা থুংবগী ইহৌ অমনি। মরম অসিনা ঐখোয়না চুংশিন্নদুনা থবক তৌবগী মথৌ তাবা অদু থমখি। মথংগী নুমিৎ নিনি অসিদা নখোয়না তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংদা খন্নগনি। ঐহাক্না AI এক্সপর্ত অমা উনবা খুদিংদা ঐহাক্না ৱাহংশিং ইশাদা হংজবা অমসুং সজেসনশিং পীবা লেপ্তে। ঙসি নখোয়গুম্বা এক্সপর্তশিংগা ৱারী শাবা মতমদা ঐহাক্কী ৱাখলদা আইদিয়া কয়া লাকই। ঐখোয়না AI জেনরেতেদ ইনফোর্মেসনগী ক্রেদিবিলিতী করম্না হেনগৎহনগদগে খনবা তাই। AI তুলশিংগী তেস্তিং অমসুং ত্রেনিংগীদমক দেতা সেতশিং শীজিন্নবা ওইথোক্কদ্রা? মার্কেৎতা প্রদক্ত অমা হেক্তা থাদোক্ত্রিঙৈ মমাংদা তেস্ত তৌবগী মতম অসিগুম্বা AIগী ক্রেদিবিলিতী হেনগৎহন্নবা ৱাহং খরগী পাউখুম পীবা মথৌ তাই। ঐখোয়না সোফৱেয়র ৱাতরমার্ক অমা AI-জেনরেতেদ ওই হায়না ই-পাউ নত্ত্রগা প্রদক্ততা মার্কা থম্নবা পুথোকপা য়াদব্রা? মসিগা লোয়ননা AI জেনরেতেদ ইনফোর্মেসন শীজিন্নরিবা মীওই অদুনা মসিগী লিমিতেসনশিংসু খঙলগনি।
ভারতকী কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংদা লৈরিবা স্তেকহোল্দরশিংদা ঐহাক্না ৱাফম অমা হায়জনীংই। সরকারদা স্কিমশিংগা মরী লৈনবা দেতা মখল কয়া লৈ। মসি ইভিদেন্স-বেজ দেসিজন লৌবদা করম্না শীজিন্নবা য়াগনি? AI তুলশিং ত্রেন তৌবদা ঐখোয়না অসিগুম্বা দেতা শীজিন্নবা য়াব্রা? করিগুম্বা AI তুলশিং অসি মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিংগী মতুং ইন্না রেদ, য়েল্লো নত্ত্রগা গ্রীন হায়না খাইদোক্নবা ওদিত মেকানিজম লৈব্রা? ঐখোয়না মপাঙ্গল কনবা এমপ্লোইমেন্ত লৈহন্নবা ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজম অমা থম্বা ঙমগদ্রা? ঐখোয়না গ্লোবেল AI এজুকেসন করিকুলম স্তেন্দর্দাইজ তৌবা য়াগদ্রা? ঐখোয়না AIনা লমজিংবা তুংলমচৎ অমগীদমক মীয়ামবু শেম-শানবা স্তেন্দর্দশিং থম্বা য়াগদ্রা? সরকারগা মরী লৈনবা মীওইশিং অমসুং নখোয়গুম্বা এক্সপর্তশিংনা অসিগুম্বা ৱাহংশিং অসি খন্থবা মথৌ তাই।
মরুপশিং,
ভারত্তা লোল চা কয়া অমসুং দাইলেক্ত লিশিং কয়া লৈ। দিজিতেল ইনক্লুজন হেনগৎহন্নবা লোকেল লোলশিংদা দিজিতেল সর্ভিসশিং ফংহন্নবা AI শীজিন্ননবা ৱাখল পুথোকপীয়ু। ঙাংনদ্রবা লোলশিং হিংগৎহন্নবা, সংস্কৃত লোলগী মমল য়াম্লবা লৌশিংগী পুখৈ অমসুং সহিত্যা মাংদা পুখৎনবা অমসুং ভেদিক মেথমেতিক্সকী অহাংবা ভোল্যুমশিং পুনশিন্নবা AI শীজিন্ননবসু য়াই।
মরুপশিং,
সম্মিৎ অসিনা আইদিয়াশিং একচেঞ্জ তীনবা অমসুং দেলিগেৎ খুদিংমক্কীদমক অফবা লর্নিং এক্সপরিয়েন্স ওইনবগী অফবা খুদোংচাবা ওইরগনি হায়না থাজবা থম্মি। মথংগী নুমিৎ নিনি অসিদা নখোয়না AIগী তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা নৈনগনি। মসিদগী ফংলকপা ফলশিং অদু থবক ওইনা ওন্থোক্লবা মতমদা মসিনা থৌদাং লৈবা অমসুং তুং কোইনা চৎপা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা লম্বী শোইদনা য়াৎকনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। পুম্নমক্তা ঐহাক্না য়াইফ মঙ্গোল পীজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।
খুরুমজরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of GPAI Summit, 2023
12 DEC 2023 8:07PM by PIB Delhi
My Cabinet colleague Ashwini Vaishnaw ji, Rajeev Chandrasekhar ji, Outgoing Chair of GPAI, Minister of Japan Hiroshi Yoshida ji, other Ministers of member countries, other dignitaries, ladies and gentlemen!
I welcome you all to the Global Partnership on Artificial Intelligence Summit. I am delighted that Bharat is going to preside over this summit next year. This summit is taking place at a time when there is a huge debate going on all over the world regarding AI. All kinds of aspects, positive and negative, are coming to the forefront due to this debate. Therefore, every country associated with this summit has a huge responsibility. In the past, I have had the opportunity to meet many political and industry leaders. I have also talked about this summit in my meeting with them. Neither the Current nor the future generation is untouched by the impact of AI. We have to proceed with great caution. And that is why I believe that the ideas emerging from this summit, the suggestions emerging from this summit, will work to protect and give direction to the fundamental values of the entire humanity.
Friends,
Today Bharat is the most prominent player in AI talent and new ideas related to AI. Bharat's young tech experts and researchers are exploring AI's limits. In Bharat, we are seeing a very enthusiastic AI innovation spirit. Before coming here, I got the opportunity to visit the AI expo. In this expo, we can see how Artificial Intelligence can change lives. It was quite natural for me to be overjoyed to look at the ideas of the youth selected under the YUVA AI initiative. These youngsters are trying to bring social change through technology. In Bharat, the discussion about AI related solutions is now reaching every village. Recently we launched an AI chat-bot in agriculture. This will help farmers to know their application status, payment details and updates related to government schemes. We are also working towards completely transforming our health sector in Bharat with the help of AI. AI can also play an important role in achieving sustainable development goals.
Friends,
Our development mantra in Bharat is – Sabka Saath, Sabka Vikas. We have developed government policies and programmes inspired by the spirit of 'AI for all'. Our endeavour is to take full advantage of the capabilities of AI for social development and inclusive growth. Bharat is also fully committed to the responsible and ethical use of AI. We have started the “National Programme on Artificial Intelligence”. We are also going to launch an AI mission in Bharat. The goal of this mission is to establish adequate capacity of AI compute power in Bharat. This will provide better facilities to Bharat's start-ups and innovators. Under this mission, AI applications will be promoted in sectors like agriculture, health-care, and education. We are taking AI skills to tier-2 and tier-3 cities through our Industrial Training Institutes. We have a "National AI Portal", which promotes Artificial Intelligence initiatives in the country. You must have also heard about the 'AIRAWAT' initiative. Very soon, all research labs, industries and start-ups will be able to use this common platform.
Friends,
With AI we are entering a new era. Artificial Intelligence is much more than a technological tool. AI is turning into the biggest means of shaping our new future. A great strength of AI is its ability to connect people. Proper use of AI not only ensures the economic progress of the country but it also ensures equality and social justice. Therefore, AI will also need different types of AIs for its future. That means, AI will have to be made all-inclusive and all ideas will have to be adopted. The more inclusive the development journey of AI is, the more inclusive its results will be.
We have seen that in the last century the inequalities present in society had increased due to unequal access to technology. Now we have to save the entire humanity from this kind of a blunder. We know that when democratic values are combined with technology, it works as a multiplier towards inclusion. Therefore, the future direction of Artificial Intelligence will also completely depend on human values and democratic values. Artificial intelligence can help in improving our efficiency. But it is up to us to keep aside some space for emotions also. Artificial intelligence can increase our effectiveness, but it is up to us to maintain our ethics as well. In this direction, this platform can help in increasing cooperation between different countries.
Friends,
For any system to become sustainable, it has to be made Transformative, Transparent and Trusted. There is no doubt that AI is transformative. But it is up to us to make it as transparent as possible. If we can make the data and algorithms used transparent and free from bias, then it would be a good start. We have to convince people around the world that AI is for their benefit and well-being. We also have to assure different countries of the world that no one will be left behind in the development journey of this technology. Trust in AI will increase when ethical, economic and social concerns related to AI are taken into account. For example, if up-skilling and re-skilling becomes part of the AI growth curve, youngsters will be able to believe that AI is for the betterment of their future. If attention is paid to data security, people will be able to believe that AI will drive development without interfering with their privacy. If the Global South realizes that they too play a crucial role in the development of AI, then they will be able to accept it as a way of the future.
Friends,
There are many positive aspects of AI, but the negative aspects related to it are also a matter of equal concern. AI can become the most significant tool of development in the 21st century and can also play the greatest role in destroying the 21st century. The challenge of 'deepfake' is in front of the whole world today. Apart from this, there is also a major threat to cyber security, and the issue of data theft and terrorists getting access to AI tools. If AI equipped weapons reach terrorist organizations, it will have a huge impact on global security. We need to discuss this topic and reach a concrete plan on how to prevent misuse of AI. That is why, during the G20 Presidency, we proposed to create a framework for Responsible Human-Centric AI governance. The G20 New Delhi Declaration has reaffirmed the commitment of all member countries towards 'AI Principles'. An understanding was reached by all members about the risks associated with the use of AI. Just as we have agreements and protocols for various international issues, we have to work together to create a global framework for the ethical use of AI. It will also include protocols for testing and deployment of high-risk or frontier AI tools. For this, conviction, commitment, coordination, and collaboration are most needed. We have to take such steps together to ensure responsible use of AI. Today, through this summit, Bharat calls upon the entire global world that we should not waste even one moment. There are only a few days left in this year. The new year is round the corner. We have to complete the global framework within a given time limit. This task is very important to protect humanity.
Friends,
AI is not just a new technology, it has become a worldwide movement. Therefore, it is very crucial for all of us to work together. In the next two days you all will discuss various topics. Whenever I meet an AI expert, I cannot stop myself from asking questions and giving suggestions. Today, while talking to the experts like you, different ideas were popping into my mind. We have to think about how the credibility of AI generated information can be enhanced? What could be the possible data sets using which we can train and test AI tools? One must also think about how much testing should be done before releasing an AI tool in the market. Can we introduce any software watermark, which shows that this information or product is AI generated? With this, the person who uses AI generated information will be aware of its limitations.
I would also like to say one thing to the experts in the Central Government and State Governments in Bharat. Governments have various types of data related to schemes. How can it be used in evidence-based decision making? Can we use such data to train AI tools? Can we establish an audit mechanism in which AI tools can be categorized into red, yellow, or green based on their capabilities? Can we establish an institutional mechanism that ensures resilient employment? Can we bring standardized global AI education curriculum? Can we set standards to prepare people for an AI-driven future? People associated with the government and all the experts like you must consider many such questions.
Friends,
You know that hundreds of languages are spoken in Bharat; there are thousands of dialects. Also think about how digital services can be made available in local languages with the help of AI to expand digital inclusion. Also work on how languages which are no longer spoken can be revived with the help of AI. The knowledge base and literature of Sanskrit language is very rich. Also think about how it can be taken forward with the help of AI. Efforts should also be made to see if the missing volumes of Vedic mathematics can be re-added with the help of AI.
Friends,
I am confident that this summit will provide an excellent opportunity to exchange ideas. I want this summit to prove to be a great learning experience for every delegate attending it. Over the next two days you will delve into various aspects of AI. I hope we will have specific outcomes. By implementing these, we will certainly pave the way for building a responsible and sustainable future. I wish you all the very best.
Thank you very much.
Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.