সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
ত্রান্সজেন্দরশিংদা শক্তাকচে পীবা
12 DEC 2023 4:28PM by PIB Imphal
ত্রান্সজেন্দর আইদেন্তি সর্তিফিকেদ অমসুং আইদেন্তি কার্দ লৌনবা ওনলাইন্দা এপ্লাই তৌনবা নেসনেল পোর্তেল ফোর ত্রান্সজেন্দর পর্সন্সনা ত্রান্সজেন্দর মীওইশিংদা মফম অমা পীরে। পোর্তেল অসিগী মরুওইবা শক্তমদি হকথেংননা উনদনা অমসুং ওফিস অমদা চৎতনা ত্রান্সজেন্দর মীওইশিং মখোয়গী আই-কার্দ ফংনবা মতেং পাংবনি। পোর্তেল অসিগী খুৎথাংদা এপ্লিকান্ত অমনা মখোয়গী এপ্লিকেসনগী ফিবম য়েংবা য়াগনি অমসুং মখোয়গী সর্তফিকেদ অদু দাউনলোদ তৌবা য়াগনি।
ত্রান্সজেন্দর সর্তিফিকেদকী এপ্লিকেসন পীশিল্লকপা অমসুং ত্রান্সজেন্দর আইদেন্তিতি সর্তিফিকেদ পীখিবা মশিং রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা মখাদা পীরি:-
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
অপুনবা এপ্লিকেসন
সর্তিফিকেদ পীখিবা
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
1
0
2
অন্ধ্র প্রদেস
2525
2124
3
অরুনাচল প্রদেস
8
2
4
অসাম
323
102
5
বিহার
341
210
6
চান্দিগর/য়ু.তি
28
13
7
ছতিসগর
762
567
8
দমন অমসুং দিয়ু, দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি/য়ু.তি
1
0
9
দিল্লি/য়ু.তি
847
290
10
গৱা
17
11
11
গুজরাত
1692
1388
12
হরিয়ানা
267
89
13
হিমাচল প্রদেস
55
25
14
জম্মু অমসুং কাস্মির
226
135
15
ঝারখন্দ
234
102
16
কর্নাতকা
2156
980
17
কেরলা
1480
1066
18
লক্ষদ্বিপ/য়ু.তি
2
0
19
মধ্য প্রদেস
852
684
20
মহারাস্ত্রা
3483
2478
21
মনিপুর
549
423
22
মেঘালয়
23
13
23
মিজোরম
3
0
24
নাগালেন্দ
15
7
25
ওরিসা
2694
2237
26
পুদুচেরি
246
83
27
পঞ্জাব
227
112
28
রাজস্থান
378
238
29
সিক্কিম
36
35
30
তামিল নাদু
1109
581
31
তেলঙ্গানা
1236
631
32
ত্রিপুরা
41
21
33
উত্তর প্রদেস
1070
514
34
উত্তরখন্দ
82
46
35
নোংচুপ বেঙ্গল
1106
597
অপুনবা
24115
15803
২০১১গী মীকোক থিবগী থবক্তা জেন্দরগী সেক্সন্দা নুপা, নুপী অমসুং অতোপ্পশিং খন্নবা খুদোংচাবা পীরি। অপুনবা মীওই ৪,৮৭,৮০৩ না “ অদর” খনখি। অদুবু “অদর” খল্লিবা মীওইশিং অসি ত্রান্সজেন্দরশিং ঙাক্তনি হায়বা মসিনা চপ চানা তাক্তে।
মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা থৌরম কয়া পাংথোক্লে। তি.জি সর্তিফিকেদকীদমক এপ্লিকেসন মশিং হেনগৎলক্নবা মতম মতমগী ওইনা মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ওর্গনাইজেসন অমা ওইরিবা নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ সোসিএল দিফেন্স(এন আই এস দি) না জিলা থাক্কী ওফিসিএলশিংগীদমক তোঙান-তোঙানবা ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং পাংথোক্লি।
তি.জি মীওইগী আই.দি কার্দ পীনবা অপীবা নুমিৎ ৩০গী মতমদগী হেন্দোক্লবা এপ্লিকেসন ৩২২৫ পন্দুনা লৈরি। পন্দুনা লৈবা হন্থহন্নবা নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ সোসিএল দিফেন্সকী খুৎথাংদা মিনিস্ত্রিনা জিলা থাক্কী ওফিসিএলশিংগী এৱারনেস প্রোগ্রাম কয়া পাংথোক্লি।
রিজেক্ত তৌরবা এপ্লিকেসন মশিং, রাজ্যশিংগী ওইনা:
(d) রাজ্যশিংগী চৎনবা য়াদ্রবা এপ্লিকেসন মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
চৎনবা য়াদ্রবা এপ্লিকেসনশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0
2
অন্ধ্র প্রদেস
275
3
অরুনাচল প্রদেস
3
4
অসাম
105
5
বিহার
69
6
চান্দিগর/য়ু.তি
9
7
ছতিসগর
43
8
দমন অমসুং দিয়ু, দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি/য়ু.তি
0
9
দিল্লি/য়ু.তি
293
10
গৱা
6
11
গুজরাত
266
12
হরিয়ানা
91
13
হিমাচল প্রদেস
28
14
জম্মু অমসুং কাস্মির
59
15
ঝারখন্দ
64
16
কর্নাতকা
236
17
কেরলা
351
18
লক্ষদ্বিপ/য়ু.তি
2
19
মধ্য প্রদেস
81
20
মহারাস্ত্রা
535
21
মনিপুর
71
22
মেঘালয়
6
23
মিজোরম
1
24
নাগালেন্দ
2
25
ওরিসা
374
26
পুদুচেরি
123
27
পঞ্জাব
49
28
রাজস্থান
84
29
সিক্কিম
1
30
তামিল নাদু
338
31
তেলঙ্গানা
249
32
ত্রিপুরা
5
33
উত্তর প্রদেস
190
34
উত্তরখন্দ
19
35
নোংচুপ বেঙ্গল
279
অপুনবা
4307
ত্রান্সজেন্দর মশক তাক্নবা শক্তাকচে লৌনবগীদমক জেন্দর রি-এসাইনমেন্ত সর্জিরিগুম্বা ত্রান্সজেন্দর খক্তগী ওইবা মেদিকেলগী থবকশিং তঙাইফদনা পাংথোক্কদবনি। ত্রান্সজেন্দর অমনা থবক অসি অয়ুস্মান ভারতনা শকখঙলবা হোস্পিতালশিংদা পাংথোকপা য়াগনি।
গরিমা গ্রেহ সেলতর হোমগী বেনিফিসরশিং অমসুং কাইথোকখিবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি :-
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
গরিমা গ্রেহ মমিং
বেনিফিসরিশিংগী মশিং
হৌজিক ফাওবদা থাদোকখিবা/শীজিন্নখিবা ফন্দ
( লুপা )
1.
দিল্লি
মিত্র ত্রস্ত-সাউথ ৱেস্ত দিল্লি
106
63,12,373
2.
ওরিসা
সাখা-খোরধা
52
57,93,572
3.
তামিল নাদু
ত্রান্সজেন্দর রাইতস এসোসিএসন চেন্নাই
55
38,93,815
4.
বিহার
দোস্তানা সাফর-পতনা
41
58,80,300
5.
মহারাস্ত্রা
কিন্নারাসমিতা-থানে
36
60,34,462
6
ত্বিৎ ফাউন্দেসন-মুম্বাই সিতি
67
56,03,503
7
আর্জু ফাউন্দেসন-রাইগাদ
82
54,91,586
8
ছতিসগর
মিত্বা সংকল্প সমিতি-রাইপুর
94
54,04,463
9.
নোংচুপ বেঙ্গল
গোখালে রোদ বন্ধন-কোলকাতা
48
59,27,509
10.
নোংচুপ বেঙ্গল
কোলকাতা রিসতা-কোলকাতা
51
29,17,200
11.
গুজরাত
লক্ষ্যা ত্রস্ত-বদোদারা
70
29,17,200
12.
রাজস্থান
নাই ভোর সন্সতা-জয়পুর
33
29,17,200
অপুনবা
735
5,90,93,183
গরিমা গ্রেহ ১২ গী মথক্তা সরকারনা অনৌবা গরিমা গ্রেহ সেলতরশিং লিংখৎত্রে। অনৌবা গরিমা গ্রেহ লিংখৎনবা খন্নরি আমসুং রাজ্য সরকারনা হায়জরকপগী মতুংইন্না শাবা য়াবগী ফিবম লৈরবা মতমদা শাগনি।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা সোসিএল জর্জতিস অমসুং ইম্পৱারমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী এ.নারায়নশ্বামিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Social Justice & Empowerment
ID FOR TRANSGENDER
12 DEC 2023 4:28PM by PIB Delhi
The National Portal for Transgender Persons provides a platform for transgender person to apply online for transgender identity Certificate and Identity card. The most important feature of this Portal is that it helps the transgender person to get the I- Card without any physical interface and without having to visit any office. Through the Portal, applicant can monitor the status of their application and can download their certificate of identity, thereby ensuring transparency in the process.
The information of number applications for transgender identity certificate and number of transgender identity certificate issued, State wise, is as follows-
Sl.No.
State Name
Total Applications
Certificate Issued
1
Andaman & Nicobar Islands / UT
1
0
2
Andhra Pradesh
2525
2124
3
Arunachal Pradesh
8
2
4
Assam
323
102
5
Bihar
341
210
6
Chandigarh / UT
28
13
7
Chhattisgarh
762
567
8
Daman &Diu,Dadra& Nagar Haveli /UT
1
0
9
Delhi / UT
847
290
10
Goa
17
11
11
Gujarat
1692
1388
12
Haryana
267
89
13
Himachal Pradesh
55
25
14
Jammu & Kashmir
226
135
15
Jharkhand
234
102
16
Karnataka
2156
980
17
Kerala
1480
1066
18
Lakshadweep / UT
2
0
19
Madhya Pradesh
852
684
20
Maharashtra
3483
2478
21
Manipur
549
423
22
Meghalaya
23
13
23
Mizoram
3
0
24
Nagaland
15
7
25
Odisha
2694
2237
26
Puducherry / UT
246
83
27
Punjab
227
112
28
Rajasthan
378
238
29
Sikkim
36
35
30
Tamil Nadu
1109
581
31
Telangana
1236
631
32
Tripura
41
21
33
Uttar Pradesh
1070
514
34
Uttarakhand
82
46
35
West Bengal
1106
597
Total
24115
15803
In Census 2011 option of male, female and others was provided in gender section. A total of 4,87,803 persons opted for “other”. However this does not confirm that the persons opted for “other” option are only transgender persons.
Several sensitization programmes are conducted for the community. Several training programmes for district level authorities have been conducted by the National Institute of Social Defence (NISD), an autonomous organisation under the Ministry, from time to time for increasing the number of applications for TG certificate.
A total number of 3225 applications are pending for more than mandated 30 days’ time to issue the ID card for TG person. The Ministry, through National Institute of Social Defence, organizes sensitization and awareness programme from time to time for district functionaries to reduce the pendency.
The number of applications rejected, State-wise :
(d) State wise number of rejected applications
Sl. No.
State Name
Rejected /Not-eligible
Applications
1
Andaman & Nicobar Islands / UT
0
2
Andhra Pradesh
275
3
Arunachal Pradesh
3
4
Assam
105
5
Bihar
69
6
Chandigarh / UT
9
7
Chhattisgarh
43
8
Daman & Diu,Dadra & Nagar Haveli /UT
0
9
Delhi / UT
293
10
Goa
6
11
Gujarat
266
12
Haryana
91
13
Himachal Pradesh
28
14
Jammu & Kashmir
59
15
Jharkhand
64
16
Karnataka
236
17
Kerala
351
18
Lakshadweep / UT
2
19
Madhya Pradesh
81
20
Maharashtra
535
21
Manipur
71
22
Meghalaya
6
23
Mizoram
1
24
Nagaland
2
25
Odisha
374
26
Puducherry / UT
123
27
Punjab
49
28
Rajasthan
84
29
Sikkim
1
30
Tamil Nadu
338
31
Telangana
249
32
Tripura
5
33
Uttar Pradesh
190
34
Uttarakhand
19
35
West Bengal
279
Total
4307
For Transgender specific medical service like gender re-assignment surgery it is mandatory to have transgender identity certificate and for general medical service requirement, the transgender persons can avail the service through Ayushman Bharat empanelled hospitals.
The details of the beneficiaries of Garima Greh shelter home and the details of funds allocated are as follows-
Sl. No.
Name of the State
Name of Garima Greh
No. of Beneficiaries
Fund released/ Utilised till date
( Rs.)
1.
Delhi
Mitr trust - South West Delhi
106
63,12,373
2.
Odisha
Sakha - Khordha
52
57,93,572
3.
Tamil Nadu
Transgender Rights Association Chennai
55
38,93,815
4.
Bihar
Dostana safar - Patna
41
58,80,300
5.
Maharashtra
Kinnarasmita - Thane
36
60,34,462
6
Tweet foundation - Mumbai City
67
56,03,503
7
Aarju Foundation - Raigad
82
54,91,586
8
Chhattisgarh
Mitwa Sankalp Samiti - Raipur
94
54,04,463
9.
West Bengal
Gokhale Road Bandhan - Kolkata
48
59,27,509
10.
West Bengal
Kolkata Rista - Kolkata
51
29,17,200
11.
Gujarat
Lakshya Trust - Vadodara
70
29,17,200
12.
Rajasthan
Nai Bhor Sansta - Jaipur
33
29,17,200
Gross Total
735
5,90,93,183
The Government has not set up new Garima Greh shelters apart from 12 Garima Grehs. Further, setting up of new Garima Greh is considered as and when requested by State Govt subject to eligibility criteria.
This information was given by the Minister of State for Social Justice and Empowerment Shri A. Narayanaswamy in a written reply to a question in Lok Sabha today.