ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇନଫିନିଟି ଫୋରମ୍ ୨.୦କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ସ୍ଥିରତା ଓ ପ୍ରଗତିର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି
ନୀତି, ସୁଶାସନ ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀ ଆଧାରିତ
"ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଆଶାର କିରଣ, ଏହାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଗତ ଦଶନ୍ଧିର ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ସଂସ୍କାରର ପରିଣାମ"
"ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଏକ ଗତିଶୀଳ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ଦୃଶ୍ୟକୁ ପୁନଃପରିକଳ୍ପିତ କରିବ"
"ଆମେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିକୁ ନୂତନ ଯୁଗର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା ପାଇଁ ସ୍ନାୟୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ
"ଭାରତ ଦ୍ୱାରା 'ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଗ୍ରୀନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ଇନିସିଏଟିଭ୍‌' , ସିଓପି ୨୮ରେ ଏକ ଗ୍ରହ (ପୃଥିବୀ) ସମର୍ଥକ ପଦକ୍ଷେପ"
"ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଫିନଟେକ୍ ବଜାର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ"
ଗିଫ୍ଟ ଆଇଏଫଏସସିର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ବ୍ୟବସାୟ ଗୁଡିକୁ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରେ "
"ଭାରତ ଏକ ଗଭୀର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ବାଣିଜ୍ୟର ଐତିହାସିକ ପରମ୍ପରା ଥିବା ଦେଶ"
09 DEC 2023 12:17PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଫିନଟେକ୍‌ର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଚାର ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଇନଫିନିଟି ଫୋରମର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ôଥକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସିଏ) ଏବଂ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିର ମିଳିତ ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ 'ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସମିଟ୍ - ୨୦୨୪' ର ଅଗ୍ରଦୂତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଇନଫିନିଟି ମଂଚ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଇନଫିନିଟି ଫୋରମର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣର ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି 'ଗିଫ୍ଟ - ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସି : ନର୍ଭ ସେଂଟର ଫର ନ୍ୟୁ ଏଜ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ୍ ସର୍ଭିସେସ୍‌' / ନୂତନ ଯୁଗର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା ପାଇଁ ସ୍ନାୟୁ କେନ୍ଦ୍ର ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ଇନଫିନିଟି ଫୋରମର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ ଆୟୋଜନ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିତିର ଅନିଶ୍ଚିତତା ଯୋଗୁଁ ପ୍ରଭାବିତ ମହାମାରୀ ପ୍ରଭାବିତ ବିଶ୍ୱକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଚିନ୍ତାଜନକ ସ୍ଥିତି ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଅତିକ୍ରମ କରିନାହିଁ ଏବଂ ଭୂ - ରାଜନୈତିକ ଉତ୍ତେଜନା, ଉଚ୍ଚ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଋଣ ସ୍ତରର ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଭାରତର ଆବିର୍ଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ , ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ଏଭଳି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ ଗୁଜରାଟର ଗୌରବକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । 'ଗରବା' କୁ ୟୁନେସ୍କୋର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ମାନ୍ୟତା ଅଧୀନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଗୁଜରାଟର ସଫଳତା ହେଉଛି ଦେଶର ସଫଳତା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ନୀତି, ସୁଶାସନ ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀ ଆଧାରିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ । ଆର୍ôଥକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ୬ ମାସରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୭.୭ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ଆଇଏମଏଫ୍ ଦ୍ୱାରା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୧୬% ରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଶ୍ୱ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନେଇ ଅନେକ ଆଶା ରହିଛି ।
ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ଭାରତ ଉପଯୁକ୍ତ ବୋଲି ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିବା ବିବୃତ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ଲାଲଫିତା ପ୍ରକୋପ ହ୍ରାସ ଯୋଗୁଁ ଉନ୍ନତ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ମଂଚର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା କାରଣରୁ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ସଂସ୍କାରର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଆଶାର କିରଣ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଛାଡ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷମତା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସେ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ସହ ସମନ୍ୱୟ ବଢ଼ାଇବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନମନୀୟ ଏଫଡିଆଇ ନୀତିର ଉପଲବ୍ଧି, ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ହ୍ରାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ୩ଟି ଏଫ୍‌ଟିଏ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗିଫ୍ଟ ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସିଏ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ବଜାରକୁ ଏକାଠି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବୃହତ ସଂସ୍କାରର ଅଂଶ ବିଶେଷ । ଗିଫ୍ଟ ସିଟିକୁ ଏକ ଗତିଶୀଳ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ପୁନଃପରିକଳ୍ପିତ କରିବ" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଅଭିନବତା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗର ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କରିବ । ୨୦୨୦ରେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ନିୟାମକ ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାଧିକରଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଅର୍ଥନୈତିକ ଅସ୍ଥିରତା ସମୟରେ ଆଇଏଫଏସ୍‌ସିଏ ୨୭ଟି ନିୟମ ଏବଂ ୧୦ରୁ ଅଧିକ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରି ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶର ନୂତନ ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଇନଫିନିଟି ଫୋରମର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣରେ ପ୍ରାପ୍ତ ପରାମର୍ଶଗୁଡିକ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୨ ରେ ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସିଏ ଦ୍ୱାରା ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ ପାଣ୍ଠି ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟାପକ ଢାଞ୍ଚାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୮୦ଟି ପାଣ୍ଠି ପରିଚାଳନା ସଂସ୍ଥା ଆଜି ଆଇଏଫଏସ୍‌ସିଏରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ୨୪ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପାଣ୍ଠି ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୨୦୨୪ ରେ ଗିଫ୍ଟ ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସିରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ୨ ଅଗ୍ରଣୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଛନ୍ତି । ୨୦୨୨ ମେ’ ମାସରେ ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସିଏ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଫର ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ଲିଜିଂ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୨୬ଟି ୟୁନିଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ଆଇଏଫଏସ୍‌ସିଏର ପରିସରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ବିଷୟ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାରମ୍ପରିକ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ଠାରୁ ବହୁ ଆଗକୁ ଗିଫ୍ଟ ଇଏଫଏସସିଏକୁ ନେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ । ଗିଫ୍ଟ ସିଟିକୁ ଆମେ ନୂଆ ଯୁଗର ଗ୍ଲୋବାଲ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ ଆଣ୍ଡ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସର୍ଭିସେସର ଗ୍ଲୋବାଲ ନର୍ଭ ସେଣ୍ଟର / ନୂତନ ଯୁଗର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା ପାଇଁ ସ୍ନାୟୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବା ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକର ସମାଧାନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ମାନଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବିରାଟ ଆହ୍ୱାନ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଭାରତର ଚିନ୍ତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ନିକଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସିଓପି୨୮ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ବୈଶ୍ୱିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଶସ୍ତା ଅର୍ଥର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ, ଯାହା କି ଜି - ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସବୁଜ, ଅଧିକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ ସମାଜ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ଆଡକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । କେତେକ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ନିଟ୍ ଶୂନ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଅତି କମ୍‌ରେ ୧୦ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାରର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିବ, ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ନିବେଶର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିମାଣ ବିଶ୍ୱ ଉତ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଣିବାକୁ ପଡିବ ।
ଆଇଏଫଏସସିକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାର ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗିଫ୍ଟ ଆଇଏଫଏସସି ଭାରତକୁ ଏକ ନିମ୍ନ କାର୍ବନ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସବୁଜ ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରବାହ ପାଇଁ ଏକ ଦକ୍ଷ ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ । ଗ୍ରୀନ୍ ବଣ୍ଡ୍‌, ସଷ୍ଟେନେବଲ୍ ବଣ୍ଡ୍ ଏବଂ ସଷ୍ଟେନେବିଲିଟି ଲିଙ୍କ୍ ବଣ୍ଡ୍ ଭଳି ଆର୍ôଥକ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ମାର୍ଗକୁ ସହଜ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସିଓପି - ୨୮ରେ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ 'ଗ୍ଲୋବାଲ ଗ୍ରୀନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ଇନିସିଏଟିଭ୍‌' ନାମକ ଏକ ଗ୍ରହ ସମର୍ଥକ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସବୁଜ ଋଣ ପାଇଁ ଏକ ବଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପପତିମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବିଚାର ରଖିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶିଳ୍ପ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
"ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଫିନଟେକ୍ ବଜାର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ", ବୋଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଫିନଟେକ୍‌ରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଗିଫ୍ଟ ଆଇଏଫଏସସିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଫିନ୍‌- ଟେକ୍‌ର ଏକ ଉଦୀୟମାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୨ ରେ ଫିନଟେକ୍ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ଜାରି କରୁଥିବା ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସିଏର ସଫଳତା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ଫିନଟେକକୁ ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଆଇଏଫଏସସିଏର ଫିନଟେକ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଗ୍ଲୋବାଲ ଫିନଟେକ୍ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଫିନଟେକ୍ ଲାବୋରେଟୋରୀ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଏହାର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଫାଇଦା ନେବାକୁ ସେ ନିବେଶକ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ।
ଗିଫ୍ଟ - ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସି ବିଶ୍ୱ ରାଜଧାନୀର ପ୍ରବାହର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରବେଶ ପଥ ପାଲଟିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଐତିହାସିକ ସହର ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ରାଜଧାନୀ ଗାନ୍ଧୀନଗର ମଧ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ 'ଟ୍ରାଇ - ସିଟି' ର ଧାରଣା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯାହା ଏହାକୁ ଅସାଧାରଣ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଗିଫ୍ଟ ଆଇଏଫଏସସିର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ବ୍ୟବସାୟକୁ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରେ " ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗିଫ୍ଟ ଆଇଏଫଏସସି ଏକ ଚୁମ୍ବକ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ଯାହା ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ମନକୁ ଆକର୍ଷିତ କରେ । ଆଜି ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସିରେ ୫୮ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସଂସ୍ଥା, ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ବୁଲିଅନ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ସମେତ ୩ଟି ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ, ୯ଟି ବିଦେଶୀ ବ୍ୟାଙ୍କ, ୨୯ଟି ବୀମା ସଂସ୍ଥା, ୨ଟି ବିଦେଶୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ୫୦ରୁ ଅଧିକ ପେସାଦାର ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ସଂସ୍ଥା ରହିଛି । ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
"ଭାରତ ଏକ ଗଭୀର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ଐତିହାସିକ ପରମ୍ପରା ଥିବା ଦେଶ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଭାରତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିବେଶକ କିମ୍ବା କମ୍ପାନୀ ପାଇଁ ବିବିଧ ସୁଯୋଗର ଅସ୍ତିତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗିଫ୍ଟ ବିଷୟରେ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀ ସହିତ ଜଡିତ । ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୈନିକ ୪ ଲକ୍ଷ ବିମାନ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ୨୦୧୪ରେ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ବିମାନ ସଂଖ୍ୟା ୪୦୦ ରୁ ଆଜି ୭୦୦ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଥିବା କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ ଆମର ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ଗୁଡିକ ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ ବିମାନ କିଣିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଦ୍ୱାରା ବିମାନ ଲିଜଧାରୀ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଆଇଏଫଏସସିଏର ଶିପ୍ ଲିଜିଂ ଫ୍ରେମୱାର୍କ, ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଆଇଟି ପ୍ରତିଭା, ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ଏବଂ ଗିଫ୍ଟର ଡାଟା ଦୂତାବାସ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ସମସ୍ତ ଦେଶ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଡିଜିଟାଲ ନିରନ୍ତରତା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଭାରତର ଯୁବ ପ୍ରତିଭା ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ସବୁ ବଡ଼ କମ୍ପାନୀର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ରର ଆଧାର ହୋଇପାରିଛୁ ବୋଲି ସେ କହିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ । ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ପୁଞ୍ଜିର ନୂତନ ରୂପ, ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ନୂତନ ଯୁଗର ଆର୍ଥିକ ସେବାର ଭୂମିକା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଏହାର ଦକ୍ଷ ନିୟମ, ପ୍ଲଗ୍ ଆଣ୍ଡ ପ୍ଲେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ବୃହତ ଭାରତୀୟ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପ୍ରବେଶ, ପରିଚାଳନାର ଲାଭଦାୟକ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ଲାଭ ସହିତ ଅତୁଳନୀୟ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତୁ ଗିଫ୍ଟ ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସି ସହ ମିଶି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢିବା । ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବାରୁ ସେ ସେଥିରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ସମସ୍ତ ନିବେଶକଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱର ଗମ୍ଭୀର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଆସନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଖୋଜି ବାହାର କରିବା ଏବଂ ଅନୁସରଣ କରିବା" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଇନଫିନିଟି ଫୋରମ୍‌ର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣର ଆୟୋଜନ ଭାଇବ୍ରାଂଟ ଗୁଜରାଟ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସମିଟ ୨୦୨୪ର ଅଗ୍ରଦୂତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରୂପରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ôଥକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସିଏ) ଏବଂ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିର ମିଳିତ ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଫୋରମ ଏକ ଏମିତି ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯେଉଁଠାରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଜଟିଳ ସମସ୍ୟା, ଅଭିନବ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଆବିଷ୍କାର, ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସମାଧାନ ଏବଂ ସୁଯୋଗରେ ବିକଶିତ ହୁଏ ।
ଇନଫିନିଟି ଫୋରମର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି – ‘ଗିଫ୍ଟ - ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସିଏ : ନର୍ଭ ସେଂଟର ଫର୍ ନ୍ୟୁ ଏଜ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ୍ ସର୍ଭିସେସ୍‌' / ନୂତନ ଯୁଗର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା ପାଇଁ ସ୍ନାୟୁ କେନ୍ଦ୍ର , ଯାହାକୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ତିନୋଟି ଟ୍ରାକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୋଗ କରାଯିବ:
ପ୍ଲେନାରି ଟ୍ରାକ୍ : ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ôଥକ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ
ଗ୍ରୀନ୍ ଟ୍ରାକ୍‌ : "ଗ୍ରୀନ୍ ଷ୍ଟେକ୍ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ତିଆରି କରିବା
ସିଲଭର ଟ୍ରାକ୍‌ : ଗିଫ୍ଟ - ଆଇଏଫ୍‌ଏସ୍‌ସିରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ର
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟ୍ରାକରେ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ଉଦ୍ୟୋଗ ନେତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଇନଫିନିଟି ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଏବଂ ଭାରତ ଓ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଶିଳ୍ପ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ପେଶାଦାର ମାନଙ୍କର ଏକ ପ୍ୟାନେଲ ଦ୍ୱାରା ଆଲୋଚନା କରାଯିବ, ଯାହା ବ୍ୟବହାରିକ ବୁଝାମଣା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଏହି ମଂଚରେ ଆମେରିକା, ବ୍ରିଟେନ, ସିଙ୍ଗାପୁର, ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା, ୟୁଏଇ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀ ସମେତ ୨୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦର୍ଶକଙ୍କ ଦୃଢ଼ ଅନଲାଇନ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ସିଏକ୍ସଓ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଦେଶୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କୁଳପତି ଓ ବିଦେଶୀ ଦୂତାବାସର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM addresses Infinity Forum 2.0
“India has emerged as a symbol of resilience and progress”
“India’s growth story based on government’s top priority to policy, good governance and the welfare of the citizens”
“India being a ray of hope for the world, a result of its strengthening economy and the transformative reforms of past decade”
“GIFT City envisioned as a dynamic ecosystem that will redefine landscape of international finance”
“We want to make GIFT City the Global Nerve Center of New Age Global Financial and Technology Services”
“‘Global Green Credit Initiative’ by India, a pro-planet initiative in COP28”
“India one of the fastest growing Fintech markets in the world today”
“GIFT IFSC's cutting-edge digital infrastructure provides a platform that enables businesses to increase efficiency”
“India a country with deep democratic values and historical tradition of trade and commerce”
09 DEC 2023 12:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the second edition of Infinity Forum, a global thought leadership platform on FinTech via video conferencing today. The 2nd Edition of Infinity Forum is being jointly organized by the International Financial Services Centres Authority (IFSCA), and GIFT City, under the aegis of the Government of India, as a precursor event to Vibrant Gujarat Global Summit 2024. The theme of the 2nd edition of Infinity Forum is ‘GIFT-IFSC: Nerve Centre for New Age Global Financial Services’
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled the pandemic-affected world marred by the uncertainty of the global economic situation during the organization of the first edition of the Infinity Forum in December 2021. Underlining that the worrisome situation has not yet passed completely, and mentioning the challenges of geopolitical tensions, high inflation and rising debt levels, the Prime Minister highlighted India’s emergence as a symbol of resilience and progress. In such a situation, the Prime Minister stated that the organization of such an event in the GIFT City is taking the pride of Gujarat to new heights. The Prime Minister also took the opportunity to congratulate the people of Gujarat on the inclusion of ‘Garba’ under the UNESCO intangible cultural heritage tag. “Gujarat’s success is nation's success”, he remarked.
Prime Minister Modi reiterated that India’s growth story is based on the government’s top priority to policy, good governance and the welfare of the citizens. He informed that India’s growth rate during the first six months of the Fiscal Year has been 7.7 percent. As mentioned by the IMF in September 2023, the Prime Minister highlighted India’s contribution to the global growth rate of 16 percent in the year 2023. He also quoted the World Bank and said, “Amid the global challenges, there are high hopes with the Indian Economy.” Shri Modi also acknowledged the Australian Prime Minister’s statement about India being primed to lead the Global South. He highlighted the World Economic Forum’s observation about the reduction of red tapeism in India creating better investment opportunities. The Prime Minister underlined that India being a ray of hope for the world is a result of its strengthening economy and the transformative reforms of the past 10 years. He credited India’s focus on long-term growth and economic capacity expansion at a time when the rest of the world focused on fiscal and monetary relief.
Emphasizing the goal of increasing integration with the global economy, the Prime Minister listed down the achievements of flexible FDI policy in many sectors, reduction in compliance burden, and mentioned the signing of 3 FTAs today. He said that GIFT IFSCA is part of a larger reform to integrate Indian and global financial markets. “GIFT City is envisioned as a dynamic ecosystem that will redefine the landscape of international finance”, Shri Modi remarked as he underlined that it will set new benchmarks of innovation, efficiency and global collaboration. He noted the important landmark of the establishment of the International Financial Services Centers Authority as a Unified Regulator in 2020. He informed that IFSCA has created 27 regulations and more than 10 frameworks opening up new avenues of investment during this period of economic turmoil. PM Modi expressed delight in mentioning that the suggestions received during the first edition of Infinity Forum have been initiated giving the example of Comprehensive Framework to Govern Fund Management Activities as notified by IFSCA in April 2022. The Prime Minister informed that 80 fund management entities are registered with IFSCA today which have set up funds worth more than 24 billion dollars, and 2 leading international universities have received approval to start their courses in GIFT IFSC in 2024. He also touched upon the Framework for Aircraft Leasing released by IFSCA in May 2022, where 26 units have started operations as of today.
Speaking about expanding the scope of IFSCA, the Prime Minister reiterated the government’s efforts to take GIFT IFSCA beyond traditional finance and ventures. “We want to make GIFT City the Global Nerve Center of New Age Global Financial and Technology Services”, Shri Modi said as he expressed confidence that the products and services provided by GIFT City will help solve the challenges facing the world and the stakeholders will have a huge role to play.
Prime Minister Modi drew attention to the monumental challenge of climate change and underlined India’s concerns, being one of the largest economies in the world. He informed about India’s commitment during the recent COP28 Summit and said that adequate availability of cost-effective finance must be ensured to achieve the global targets of India and the world. He reiterated the need to understand the need for sustainable finance to ensure global growth and stability, which was one of the priority areas during the G20 presidency. He said that it would promote the transition towards greener, more resilient and more inclusive societies and economies. According to some estimates, the Prime Minister said, India will also need at least 10 trillion dollars, where a certain amount of this investment will also have to be financed through global sources, to achieve the net zero target by 2070. He emphasized making IFSC a global hub of Sustainable Finance. “GIFT IFSC is an efficient channel for the necessary Green Capital Flow to make India a Low Carbon Economy. Development of financial products like Green Bonds, Sustainable Bonds, and Sustainability Linked Bonds will make the path of the whole world easier”, he said. He also informed about the ‘Global Green Credit Initiative’ by India as a pro-planet initiative in COP28. Shri Modi urged the industry leaders to put forward their ideas on developing a market mechanism for green credit.
“India is one of the fastest growing Fintech markets in the world today”, the Prime Minister said as he noted that India's strength in Fintech is aligned with the vision of GIFT IFSC, and as a result, it is fast becoming an emerging hub of Fin-Tech. The Prime Minister listed the achievements of IFSCA releasing a Progressive Regulatory Framework for Fintech in 2022, and IFSCA’s Fintech Incentive Scheme which provides grants to Indian and foreign Fintechs to promote innovation and entrepreneurship. The Prime Minister said that GIFT City has the potential to become the Gateway to the Global FinTech World and a Fintech Laboratory for the world. He also urged the investors to take maximum advantage of it.
Throwing light on GIFT-IFSC becoming a prominent gateway to the flow of global capital, the Prime Minister explained the concept of ‘tri-city’ i.e. located between the historic city of Ahmedabad and the capital Gandhinagar giving it exceptional connectivity. “GIFT IFSC's cutting-edge digital infrastructure provides a platform that enables businesses to increase efficiency”, he remarked. The Prime Minister further added that GIFT IFSC has emerged as a magnet that attracts the brightest minds of the financial and technology world. He informed that today, IFSC houses 58 operational entities, 3 exchanges, including International Bullion Exchange, 25 banks, including 9 foreign banks, 29 insurance entities, 2 foreign universities, 50 plus professional services providers including consulting firms, law firms and CA firms. The Prime Minister expressed confidence that GIFT City will be one of the best International Financial Centers in the world in the next few years.
“India is a country with deep democratic values and a historical tradition of trade and commerce”, the Prime Minister underlined. Noting the existence of a diverse range of opportunities for every investor or company in India, the Prime Minister said that India’s vision regarding GIFT is linked to India's growth story. Giving examples, the Prime Minister mentioned daily air traffic of 4 lakh air passengers, increase in the number of passenger aircraft from 400 in 2014 to more than 700 today, and the number of airports in India doubling in the last 9 years. “Our airlines are going to buy about 1000 aircraft in the coming years”, the Prime Minister informed as he highlighted various facilities provided by GIFT City to aircraft lessors. He also mentioned IFSCA's Ship Leasing framework, large pool of IT talent, data protection laws and GIFT's Data Embassy initiative providing secure facilities for digital continuity to all countries and businesses. “Thanks to India's young talent, we have become the base for global capability centers of all big companies”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister stated that India will become the world's third-largest economy in the next few years and a developed country by 2047. He emphasized the role of new forms of capital, digital technologies and new-age financial services in this journey. He said GIFT City is creating unmatched opportunities with its efficient regulations, plug-and-play infrastructure, access to the large Indian hinterland economy, beneficial cost of operations and talent advantage. “Let us move forward together with GIFT IFSC towards fulfilling global dreams. Vibrant Gujarat Summit is also going to be held very soon”, he said inviting all the investors. “Let us together explore and pursue innovative ideas to find solutions to the world's serious issues”, Shri Modi concluded.
Background
The 2nd Edition of Infinity Forum is being jointly organized by the International Financial Services Centres Authority (IFSCA), and GIFT City, under the aegis of the Government of India, as a precursor event to Vibrant Gujarat Global Summit 2024. The forum provides a platform, where progressive ideas, pressing problems, and innovative technologies from across the world get discovered, discussed and developed into solutions and opportunities.
The theme of the 2nd edition of Infinity Forum is ‘GIFT-IFSC: Nerve Centre for New Age Global Financial Services’, which will be dovetailed through the following three tracks:
Plenary Track: Making of a New Age International Financial Centre
Green Track: Making a case for a “Green Stack”
Silver Track: Longevity Finance Hub at GIFT IFSC
Each track will comprise an Infinity Talk by a senior industry leader and a discussion by a panel of industry experts and practitioners from the financial sector in India and across the globe, providing practical insights and implementable solutions.
The Forum will witness the participation of 300+ CXOs with strong online participation from India and a global audience across 20+ countries including the USA, UK, Singapore, South Africa, UAE, Australia and Germany. The event will also be attended by Vice-Chancellors from foreign universities and representatives of foreign embassies.