শেল-থুম মন্ত্রালয়
নবেম্বর 2023গী GST রিভেন্যু কলেক্সন লুপা করোর লাখ 1,67,929 ওইদুনা Y-o-Yদা 15%গী খ্বাইদগী ৱাংবা গ্রোথ রেৎ রেকোর্দ তৌখ্রে
গ্রোস GST কলেক্সন FY 2023-24দা তরুকলক শুবা ওইনা লুপা করোর লাখ 1.60 লান্থোকখ্রে
GST কলেক্সন FY 2023-24দা নবেম্বর, 2023 ফাওবদা Y-o-Yদা 11.9% হেনগৎখি
01 DEC 2023 6:30PM by PIB Imphal
নবেম্বর 2023দা খোমগৎখিবা গ্রোস GST রিভেন্যু অসি লুপা করোর 1,67,929নি, মসিগী মনুংদা CGST না লুপা করোর 30,420, SGSTনা লুপা করোর 38,226, IGSTনা লুপা করোর 87,009 (পোৎলমশিং পুশিল্লকপদগী খোমগৎপা লুপা করোর 39,198 য়াওরগা) অমদি সেসনা লুপা করোর 12,274 (পোৎলমশিং পুশিল্লকপদগী খোমগৎপা লুপা করোর 1,036 য়াওরগা) ওইখি‍।
লৈঙাক্না IGSTদগী CGST দা লুপা করোর 37,878 অদুগা SGST দা লুপা করোর 31,557 সেত্তল তৌখ্রে‍। রিগুলর সেত্তলমেন্ত তৌখ্রবা মতুং নবেম্বর, 2023দা কেন্দ্র অমসুং স্তেতশিংগী অপুনবা রিভিন্যু অসি CGST গী লুপা করোর 68,297 অমদি SGST গী লুপা করোর 69,783নি‍।
নবেম্বর, 2023গী রিভিন্যুশিং অসি মমাং চহিগী মান্নবা থাগী GST রিভেন্যুদগী 15% হেনলে অমদি 2023-24গী মনুংদা নবেম্বর, 2023 ফাওবদা Y-o-Yদা থা অমা হেক্তগী খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরে। মমাঙ চহগী মান্নবা থাদা মান্নবা সোর্সতগী কারকখিবা রিভেন্যুদগী থা অসিদা দোমেস্তিক ত্রাঞ্জেক্সন্দগী (সর্ভিসেস ইম্পোর্ত য়াওরগা) কারকপা রিভেন্যুদগী 20% হেনগৎখি। গ্রোস GST কলেক্সন FY 2023-24দা তরুকলক শুবা ওইনা লুপা করোর লাখ 1.60 লান্থোকখ্রে। FY 2023-24গী নবেম্বর, 2023 লোইরকপদা গ্রোস GST কলেক্সন [লুপা করোর 13,32,440, থাদা লুপা লাখ 1.66গী চাংচৎতা] অসি FY 2022-23 গী নবেম্বর, 2022 লোইরকপদা গ্রোস GST কলেক্সন [লুপা করোর 11,90,920, থাদা লুপা লাখ করোর 1.49গী চাংচৎতা]দগী 11.9 % হেনলে।
মখাদা পীরিবা চার্ত অসিনা চৎলিবা চহি অসিদা থাগী অপুনবা GST রিভেন্যুগী মচৎ উৎলি‍। মখাদা পীরিবা তেবল-1 অসিদা নবেম্বর 2022গা চাংদম্নবদা নবেম্বর 2023 ফাওবগী রাজ্য অমমমগী GST রিভেন্যু সেত্তল তৌরবা মতুংগী মশিং উৎলি। তেবল-2না নবেম্বর, 2023 থা ফাওবগী রাজ্য খুদিংগী GST রিভেন্যু সেত্তল তৌরবা মতুংগী রাজ্য রাজ্যগী ওইবা ফিগরশিং উৎলি।
চার্ত : গ্রোস GST কলেক্সন (লুপা করোর)
নবেম্বর, 2023 মনুংদা রাজ্য রাজ্যগী ওইবা GST রেভিন্যুশিংগী গ্রোথ[1]
(লুপা করোর)
রাজ্য/য়ু.তি.
নবেম্বর-22
নবেম্বর-23
গ্রোথ (%)
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
430
469
9%
হিমাচল প্রদেশ
672
802
19%
পঞ্জাব
1,669
2,265
36%
চান্দিগর
175
210
20%
উত্তরাখন্দ
1,280
1,601
25%
হরিয়ানা
6,769
9,732
44%
দিল্লী
4,566
5,347
17%
রাজস্থান
3,618
4,682
29%
উত্তর প্রদেশ
7,254
8,973
24%
বিহার
1,317
1,388
5%
সিক্কিম
209
234
12%
অরুনাচল প্রদেশ
62
92
48%
নগালেন্দ
34
67
99%
মনিপুর
50
40
-21%
মিজোরাম
24
33
37%
ত্রিপুরা
60
83
39%
মেঘলয়া
162
163
1%
অসাম
1,080
1,232
14%
ৱেস্ত বেঙ্গল
4,371
4,915
12%
ঝার্খন্দ
2,551
2,633
3%
ওরিশা
4,162
4,295
3%
ছত্তিশগর
2,448
2,936
20%
মধ্য প্রদেশ
2,890
3,646
26%
গুজরাত
9,333
10,853
16%
দাদ্রা অমসুং নগর হভেলি অমসুং দামন & দিউ
305
333
9%
মহারাত্র
21,611
25,585
18%
কর্নাতকা
10,238
11,970
17%
গৱা
447
503
12%
লক্ষদ্বীপ
0
0
-15%
কেরলা
2,094
2,515
20%
তমিল নাদু
8,551
10,255
20%
পুদুচেরী
209
228
9%
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
23
31
37%
তেলঙ্গনা
4,228
4,986
18%
আন্ধ্র প্রদেশ
3,134
4,093
31%
লদাখ
50
62
25%
অতোপ্পা তেরিতোরী
184
222
21%
সেন্তর জুরিদিক্সন
154
223
45%
অপুনবা
1,06,416
1,27,695
20%
তেবল-2: SGST & রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা সেতল তৌবা IGSTগী SGST পোর্সন
এপ্রিল-নবেম্বর (লুপা করোর)
প্রি-সেতলমেন্ত SGST
পোস্ত-সেতলমেন্ত SGST[2]
রাজ্য/য়ু.তি.
2022-23
2023-24
গ্রোথ
2022-23
2023-24
গ্রোথ
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
1,513
1,960
30%
4,892
5,367
10%
হিমাচল প্রদেশ
1,547
1,731
12%
3,838
3,701
-4%
পঞ্জাব
5,102
5,612
10%
12,906
14,734
14%
চান্দিগর
401
439
9%
1,414
1,505
6%
উত্তরাখন্দ
3,193
3,625
14%
5,157
5,586
8%
হরিয়ানা
12,052
13,415
11%
20,761
23,134
11%
দিল্লী
9,127
10,340
13%
19,202
21,037
10%
রাজস্থান
10,146
11,348
12%
22,853
25,699
12%
উত্তর প্রদেশ
17,924
21,624
21%
43,951
49,282
12%
বিহার
4,715
5,377
14%
15,672
16,991
8%
সিক্কিম
202
321
59%
558
677
21%
অরুনাচল প্রদেশ
311
418
34%
1,059
1,276
21%
নগালেন্দ
138
206
49%
635
701
10%
মনিপুর
190
229
20%
924
730
-21%
মিজোরাম
117
182
56%
557
634
14%
ত্রিপুরা
272
335
23%
955
1,037
9%
মেঘলায়া
298
394
32%
961
1,103
15%
অসাম
3,379
3,885
15%
8,236
9,553
16%
ৱেস্ত বেঙ্গল
14,298
15,600
9%
25,878
28,042
8%
ঝার্খন্দ
4,947
5,866
19%
7,374
8,116
10%
ওরিশা
9,279
10,626
15%
12,486
15,515
24%
ছত্তিশগর
4,838
5,398
12%
7,366
8,831
20%
মধ্য প্রধেশ
6,979
8,496
22%
17,772
20,673
16%
গুজরাত
24,753
27,671
12%
37,497
41,545
11%
দাদ্রা অমসুং নগর হভেলি অমসুং দামন & দিউ
427
426
0%
792
699
-12%
মহারাস্ত্র
55,650
65,983
19%
84,633
96,551
14%
কর্নাতকা
23,026
26,713
16%
43,152
48,766
13%
গৱা
1,272
1,487
17%
2,325
2,616
13%
লক্ষদ্বীপ
6
16
157%
20
69
239%
কেরলা
8,005
9,171
15%
19,657
20,623
5%
তমিল নাদু
23,802
27,046
14%
38,849
42,472
9%
পুদুচেরী
308
330
7%
793
933
18%
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
123
140
14%
322
347
8%
তেলঙ্গনা
10,926
12,994
19%
24,460
26,691
9%
আন্ধ্র প্রদেশ
8,325
9,291
12%
18,742
20,952
12%
লদাখ
111
155
40%
378
457
21%
অতোপ্পা তেরিতোরী
114
156
37%
329
702
113%
অপুনবা
2,67,818
3,09,003
15%
5,07,355
5,67,464
12%

Ministry of Finance
GST Revenue collection for November 2023, at ₹1,67,929 lakh crore records highest growth rate of 15% Y-o-Y
Gross GST collection crosses ₹1.60 lakh crore mark for the sixth time in FY 2023-24
GST collection higher by 11.9% Y-o-Y for FY2023-24 upto November, 2023
01 DEC 2023 6:30PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of November, 2023 is ₹1,67,929 crore out of which CGST is ₹30,420 crore, SGST is ₹38,226 crore, IGST is ₹87,009 crore (including ₹39,198 crore collected on import of goods) and cess is ₹12,274 crore (including ₹ 1,036 crore collected on import of goods).
The government has settled ₹37,878 crore to CGST and ₹31,557 crore to SGST from IGST. The total revenue of Centre and the States in the month of November, 2023 after regular settlement is ₹68,297 crore for CGST and ₹69,783 crore for the SGST.
The revenues for the month of November, 2023 are 15% higher than the GST revenues in the same month last year and highest for any month year-on-year during 2023-24, upto November 2023. During the month, the revenues from domestic transactions (including import of services) are 20% higher than the revenues from these sources during the same month last year. It is for the sixth time that the gross GST collection has crossed ₹1.60 lakh crore mark in FY 2023-24.The gross GST collection for the FY 2023-24 ending November, 2023 [₹13,32,440 crore, averaging ₹1.66 lakh per month] is 11.9 % higher than the gross GST collection for the FY 2022-23 ending November, 2022 [₹11,90,920 crore, averaging ₹1.49 lakh crore per month].
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. Table-1 shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of November 2023 as compared to November 2022. Table-2 shows the state-wise figures of post settlement GST revenue of each State till the month of November 2023.
Chart: Gross GST Collection (Rs. crore)
State-wise growth of GST Revenues during November, 2023[1]
(Rs. Crore)
State/UT
Nov-22
Nov-23
Growth (%)
Jammu and Kashmir
430
469
9%
Himachal Pradesh
672
802
19%
Punjab
1,669
2,265
36%
Chandigarh
175
210
20%
Uttarakhand
1,280
1,601
25%
Haryana
6,769
9,732
44%
Delhi
4,566
5,347
17%
Rajasthan
3,618
4,682
29%
Uttar Pradesh
7,254
8,973
24%
Bihar
1,317
1,388
5%
Sikkim
209
234
12%
Arunachal Pradesh
62
92
48%
Nagaland
34
67
99%
Manipur
50
40
-21%
Mizoram
24
33
37%
Tripura
60
83
39%
Meghalaya
162
163
1%
Assam
1,080
1,232
14%
West Bengal
4,371
4,915
12%
Jharkhand
2,551
2,633
3%
Odisha
4,162
4,295
3%
Chhattisgarh
2,448
2,936
20%
Madhya Pradesh
2,890
3,646
26%
Gujarat
9,333
10,853
16%
Dadra and Nagar Haveli and Daman & Diu
305
333
9%
Maharashtra
21,611
25,585
18%
Karnataka
10,238
11,970
17%
Goa
447
503
12%
Lakshadweep
0
0
-15%
Kerala
2,094
2,515
20%
Tamil Nadu
8,551
10,255
20%
Puducherry
209
228
9%
Andaman and Nicobar Islands
23
31
37%
Telangana
4,228
4,986
18%
Andhra Pradesh
3,134
4,093
31%
Ladakh
50
62
25%
Other Territory
184
222
21%
Center Jurisdiction
154
223
45%
Grand Total
1,06,416
1,27,695
20%
Table-2: SGST & SGST portion of IGST settled to States/UTs
April-November (Rs. crore)
Pre-Settlement SGST
Post-Settlement SGST[2]
State/UT
2022-23
2023-24
Growth
2022-23
2023-24
Growth
Jammu and Kashmir
1,513
1,960
30%
4,892
5,367
10%
Himachal Pradesh
1,547
1,731
12%
3,838
3,701
-4%
Punjab
5,102
5,612
10%
12,906
14,734
14%
Chandigarh
401
439
9%
1,414
1,505
6%
Uttarakhand
3,193
3,625
14%
5,157
5,586
8%
Haryana
12,052
13,415
11%
20,761
23,134
11%
Delhi
9,127
10,340
13%
19,202
21,037
10%
Rajasthan
10,146
11,348
12%
22,853
25,699
12%
Uttar Pradesh
17,924
21,624
21%
43,951
49,282
12%
Bihar
4,715
5,377
14%
15,672
16,991
8%
Sikkim
202
321
59%
558
677
21%
Arunachal Pradesh
311
418
34%
1,059
1,276
21%
Nagaland
138
206
49%
635
701
10%
Manipur
190
229
20%
924
730
-21%
Mizoram
117
182
56%
557
634
14%
Tripura
272
335
23%
955
1,037
9%
Meghalaya
298
394
32%
961
1,103
15%
Assam
3,379
3,885
15%
8,236
9,553
16%
West Bengal
14,298
15,600
9%
25,878
28,042
8%
Jharkhand
4,947
5,866
19%
7,374
8,116
10%
Odisha
9,279
10,626
15%
12,486
15,515
24%
Chhattisgarh
4,838
5,398
12%
7,366
8,831
20%
Madhya Pradesh
6,979
8,496
22%
17,772
20,673
16%
Gujarat
24,753
27,671
12%
37,497
41,545
11%
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
427
426
0%
792
699
-12%
Maharashtra
55,650
65,983
19%
84,633
96,551
14%
Karnataka
23,026
26,713
16%
43,152
48,766
13%
Goa
1,272
1,487
17%
2,325
2,616
13%
Lakshadweep
6
16
157%
20
69
239%
Kerala
8,005
9,171
15%
19,657
20,623
5%
Tamil Nadu
23,802
27,046
14%
38,849
42,472
9%
Puducherry
308
330
7%
793
933
18%
Andaman and Nicobar Islands
123
140
14%
322
347
8%
Telangana
10,926
12,994
19%
24,460
26,691
9%
Andhra Pradesh
8,325
9,291
12%
18,742
20,952
12%
Ladakh
111
155
40%
378
457
21%
Other Territory
114
156
37%
329
702
113%
Grand Total
2,67,818
3,09,003
15%
5,07,355
5,67,464
12%