প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ সিন্ধুদুৰ্গত নৌসেনা দিৱস ২০২৩ উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
04 DEC 2023 7:51PM by PIB Guwahati
ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ দীৰ্ঘজীৱী হওক!
ছত্ৰপতি বীৰ সম্ভাজী মহাৰাজ দীৰ্ঘজীৱী হওক!
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰমেশজী, মুখ্যমন্ত্ৰী একনাথজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী ৰাজনাথ সিংজী, নাৰায়ণ ৰাণেজী, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাড়নবিছজী, অজিত পাৱাৰজী, চিডিএছ জেনেৰেল অনিল চৌহানজী, নৌসেনা প্ৰধান এডমিৰেল আৰ হৰি কুমাৰ, নৌসেনাৰ সকলো সহকৰ্মী আৰু মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল!
আজি ৪ ডিচেম্বৰৰ এই ঐতিহাসিক দিন... সিন্ধুদুৰ্গৰ ঐতিহাসিক দুৰ্গটোৱে আমাক আশীৰ্বাদ দিছে...মালৱান-তাৰকাৰ্লিৰ এই সুন্দৰ তীৰ, চাৰিওফালে বিয়পি থকা ছত্ৰপতি বীৰ শিৱাজী মহাৰাজৰ গৌৰৱ.. ৰাজকোট দুৰ্গত তেওঁৰ বিশাল মূৰ্তি উন্মোচন আৰু আপোনাসৱৰ চিঞৰ... ই প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক উৎসাহেৰে ভৰাই তুলিছে। আপোনাসৱৰ বাবেই কোৱা হৈছে-
আহক এক নতুন উদাহৰণ হওঁ, এটা নতুন আশ্চৰ্য বৃদ্ধি কৰোঁ আহক,
শিৰ নত নকৰিব, ৰৈ নাযাব, আগবাঢ়ি যাওক, আগবাঢ়ি যাওক।
নৌ সেনা দিৱসৰ দিনা নৌসেনা পৰিয়ালৰ সকলো সদস্যক মই মোৰ বিশেষ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আজিৰ দিনটোত, আমি মাতৃভূমিৰ বাবে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰা নাইটসকলকো অভিবাদন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি সিন্ধুদুৰ্গৰ এই সাহসী ভূমিৰ পৰা নৌ সেনা দিৱসত দেশবাসীক অভিনন্দন জনোৱাটো সঁচাকৈয়ে নিজৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। সিন্ধুদুৰ্গৰ ঐতিহাসিক দুৰ্গটো দেখি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ মন গৌৰৱান্বিত হৈ পৰে। ছত্ৰপতি বীৰ শিৱাজী মহাৰাজে জানিছিল যে যিকোনো দেশৰ বাবে সামুদ্ৰিক শক্তি কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁৰ কৈছিল- জলমেৱ যশ্য, বলমেৱ তস্য! অৰ্থাৎ, "যিজনে সাগৰক নিয়ন্ত্ৰণ কৰে তেওঁ সৰ্বশক্তিমান।" তেওঁ এটা শক্তিশালী নৌবাহিনী সৃষ্টি কৰিছিল। কানহোজী আংৰেই হওঁক, মায়াজী নায়ক ভাটকৰেই হওঁক বা হিৰোজী ইন্দালকাৰেই হওঁক, এনে বহুতো যোদ্ধা আজিও আমাৰ বাবে এক ডাঙৰ অনুপ্ৰেৰণা। আজি নৌ সেনা দিৱসৰ দিনা মই দেশৰ এনে বীৰ যোদ্ধাসকলক অভিবাদন জনাইঁছো।
বন্ধুসকল,
ছত্ৰপতি বীৰ শিৱাজী মহাৰাজৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লৈ আজি ভাৰতে দাসত্বৰ মানসিকতাক এৰি আগবাঢ়িছে। মই সুখী যে আমাৰ নৌ সেনা বিষয়াসকল, যিসকলে ‘এপো-লেটছ’ পৰিধান কৰে, তেওঁলোকে ছত্ৰপতি বীৰ শিৱাজী মহাৰাজৰ ঐতিহ্যৰ এক আভাসো লাভ কৰিব। নতুন ‘এপো-লেটছ’ এতিয়া তেওঁলোকৰ নৌসেনাৰ প্ৰতীকৰ দৰে হব।
এইটো মোৰ সৌভাগ্য যে মই যোৱা বছৰ ছত্ৰপতি বীৰ শিৱাজী মহাৰাজৰ উত্তৰাধিকাৰীৰ সৈতে নৌ পতাকা সংযোগ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। এতিয়া আমি 'এপো-লেটছ'ত ছত্ৰপতি বীৰ শিৱাজী মহাৰাজৰ প্ৰতিফলন দেখিম। মোৰ উত্তৰাধিকাৰীক লৈ গৌৰৱৰ ভাৱনাৰে, মই আজি আন এটা ঘোষণা কৰি গৌৰৱান্বিত। ভাৰতীয় নৌসেনাই এতিয়া ভাৰতীয় পৰম্পৰা অনুসৰি ইয়াৰ স্থানৰ নাম দিবলৈ গৈ আছে। আমি সশস্ত্ৰ বাহিনীত আমাৰ নাৰী শক্তিৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। নৌ সেনাৰ জাহাজত দেশৰ প্ৰথম গৰাকী মহিলা কমাণ্ডিং বিষয়া নিযুক্ত কৰাৰ বাবে মই নৌসেনাক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজিৰ ভাৰতে নিজৰ বাবে ডাঙৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে, আৰু সেইবোৰ পূৰ্ণ কৰিবলৈ নিজৰ সকলো শক্তি প্ৰয়োগ কৰি আছে। এই লক্ষ্যবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ ভাৰতৰ এক ডাঙৰ শক্তি আছে। এয়া হৈছে ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ বিশ্বাসৰ শক্তি। এয়া হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰৰ শক্তি। কালি আপোনাসৱে দেশৰ ৪ খন ৰাজ্যত এই শক্তিৰ এক আভাস দেখিছিল। দেশখনে দেখিছে যেতিয়া মানুহৰ সংকল্পসমূহ একত্ৰিত হয়... যেতিয়া মানুহৰ আৱেগ একত্ৰিত হয়... যেতিয়া মানুহৰ আকাংক্ষাবোৰ একে হয়... তেতিয়া কিমান ইতিবাচক ফলাফল লাভ কৰিূ পাৰি।
বিভিন্ন ৰাজ্যৰ বিভিন্ন অগ্ৰাধিকাৰ, বিভিন্ন প্ৰয়োজনীয়তা আছে। কিন্তু সকলো ৰাজ্যৰ মানুহ প্ৰথমে ৰাষ্ট্ৰৰ আত্মাৰ সৈতে জড়িত। যদি দেশ আগবাঢ়ে, আমি আগবাঢ়িম, এই অনুভৱ আজি প্ৰতিজন নাগৰিকৰ মনত আছে। আজি দেশখনে ইতিহাসৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লৈ এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে এক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰা আৰম্ভ কৰিছে। মানুহে নেতিবাচকতাৰ ৰাজনীতিক পৰাস্ত কৰিবলৈ আৰু প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আগবাঢ়ি যোৱাৰ পম লৈছে। এই প্ৰতিশ্ৰুতিয়ে আমাক এখন উন্নত ভাৰতৰ দিশে লৈ যাব। এই প্ৰতিশ্ৰুতিয়ে দেশৰ গৌৰৱ ঘূৰাই আনিব, যি এই দেশৰ সদায়ে প্ৰাপ্য।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ইতিহাস হাজাৰ বছৰৰ দাসত্বৰ ইতিহাস নহয়, ই কেৱল পৰাজয় আৰু হতাশাৰ ইতিহাস নহয়। ভাৰতৰ ইতিহাস হৈছে বিজয়ৰ ইতিহাস। ভাৰতৰ ইতিহাস হৈছে বীৰত্বৰ ইতিহাস। ভাৰতৰ ইতিহাস হৈছে জ্ঞান আৰু বিজ্ঞানৰ ইতিহাস। ভাৰতৰ ইতিহাস হৈছে কলা আৰু সৃজনশীল দক্ষতাৰ ইতিহাস। ভাৰতৰ ইতিহাস হৈছে আমাৰ সামুদ্ৰিক সামৰ্থ্যৰ ইতিহাস। শ শ বছৰ আগতে, যেতিয়া তেনে কোনো প্ৰযুক্তি নাছিল, যেতিয়া তেনে কোনো সম্পদ নাছিল, তেতিয়া সেই যুগত আমি সাগৰ কাটি সিন্ধুদুৰ্গৰ দৰে বহুতো দুৰ্গ নিৰ্মাণ কৰিছিলো।
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক দক্ষতা হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি। গুজৰাটৰ লোথালত পোৱা সিন্ধু সভ্যতাৰ বন্দৰটো আজি আমাৰ মহান ঐতিহ্য। এটা সময়ত, ৮০খনতকৈও অধিক দেশৰ জাহাজে চুৰাট বন্দৰত লংগৰ পেলাই আছিল। চোল সাম্ৰাজ্যই ভাৰতৰ এই শক্তিৰ ভেটিত দক্ষিণ পূব এছিয়াৰ বহুতো দেশলৈ ইয়াৰ বাণিজ্য সম্প্ৰসাৰণ কৰিছিল।
আৰু সেয়েহে, যেতিয়া বিদেশী শক্তিয়ে ভাৰতত আক্ৰমণ কৰিছিল, আমাৰ এই শক্তিক প্ৰথমে লক্ষ্য কৰা হৈছিল। নাও আৰু জাহাজ নিৰ্মাণৰ বাবে বিখ্যাত ভাৰতৰ সকলো কলা, এই দক্ষতা, সকলোবোৰ স্থবিৰ হৈ পৰিছিল। আৰু এতিয়া যেতিয়া আমি সাগৰৰ ওপৰত নিয়ন্ত্ৰণ হেৰুৱালোঁ, আমি আমাৰ কৌশলগত-অৰ্থনৈতিক শক্তিও হেৰুৱালোঁ।
সেয়েহে, আজি যেতিয়া ভাৰতে বিকাশৰ লক্ষ্যত আগবাঢ়িছে, আমি আমাৰ হেৰুওৱা গৌৰৱ পুনৰ উদ্ধাৰ কৰিব লাগিব। সেইকাৰণে আজি আমাৰ চৰকাৰেও ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব দি কাম কৰি আছে। আজি ভাৰতে নীলা অৰ্থনীতিক অভূতপূৰ্ব গতি প্ৰদান কৰিছে। আজি ভাৰতে 'সাগৰমালা'ৰ অধীনত বন্দৰভিত্তিক উন্নয়নত নিয়োজিত হৈ আছে। আজি ভাৰতে 'সামুদ্ৰিক দৃষ্টিভংগী'ৰ অধীনত আমাৰ মহাসাগৰৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাক ব্যৱহাৰ কৰাৰ দিশত দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে।
মোৰ সহকৰ্মীসকল,
এইয়া ভাৰতৰ ইতিহাসৰ সেই সময়, যি কেৱল ৫-১০ বছৰৰ নহয়, ই আগন্তুক শতিকাৰ ভৱিষ্যত ৰচিবলৈ গৈ আছে। ১০ বছৰতকৈও কম সময়ৰ ভিতৰত, ভাৰত বিশ্বৰ দশম অৰ্থনৈতিক শক্তিৰ পৰা ৫ম স্থানলৈ উন্নীত হৈছে। আৰু এতিয়া ভাৰত অতি দ্ৰুতগতিত তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনৈতিক মহাশক্তি হোৱাৰ দিশে আগবাঢ়িছে।
আজি দেশখন বিশ্বাস আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি পৰিছে। আজি বিশ্বই ভাৰতত বিশ্ব-মিত্ৰৰ উত্থান দেখিবলৈ পাইছে। আজি মহাকাশ হওঁক বা সাগৰেই হওঁক, বিশ্বই সকলো ঠাইতে ভাৰতৰ শক্তি দেখিছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ সম্পৰ্কে আলোচনা কৰি আছে। আমি অতীতত হেৰুওৱা স্পাইচ ৰুট এতিয়া পুনৰ ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ এক শক্তিশালী আধাৰ হৈ উঠিব। আজি মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে আলোচনা কৰা হৈছে। তেজছ বিমানেই হওঁক বা কিষাণ ড্ৰোন হওঁক, ইউপিআই প্ৰণালী হওঁক বা চন্দ্ৰযান ৩ হওঁক, সকলো ঠাইতে, প্ৰতিটো খণ্ডতে মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ ধুম উঠিছে। আজি আমাৰ সেনাবাহিনীৰ বেছিভাগ প্ৰয়োজনীয়তা মেড ইন ইণ্ডিয়া অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ জৰিয়তে পূৰণ কৰা হৈছে। দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে, পৰিবহন বিমান নিৰ্মাণ আৰম্ভ হৈছে। যোৱা বছৰ মই থলুৱা বিমান বাহক আইএনএছ বিক্ৰান্তক কোচিৰ নৌসেনাত সংযোজন কৰিছিলো। আইএনএছ বিক্ৰান্ত মেক ইন ইণ্ডিয়া হৈছে স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ এক শক্তিশালী উদাহৰণ। আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ কেইখনমান দেশৰ ভিতৰত আছে যাৰ এনে ক্ষমতা আছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰবোৰত, আমি আগৰ চৰকাৰবোৰৰ আন এটা পুৰণি চিন্তাধাৰা সলনি কৰিছো। আগতে চৰকাৰবোৰে আমাৰ সীমান্ত আৰু সমুদ্ৰতীৰৰ গাওঁবোৰক অন্তিম গাওঁ হিচাপে গণ্য কৰিছিল। আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে অলপ আগতে সেয়া উল্লেখো কৰিছে। এই চিন্তাধাৰাৰ বাবে, আমাৰ উপকূলীয় অঞ্চলবোৰো উন্নয়নৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল, মৌলিক সুবিধাৰ অভাৱ আছিল। আজি, সাগৰৰ পাৰত বাস কৰা প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ জীৱন উন্নত কৰাটো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ।
আমাৰ চৰকাৰেই ২০১৯ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে মীন পালন খণ্ডৰ বাবে এটা পৃথক মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰিছিল। আমি মীন পালন খণ্ডত প্ৰায় ৪০,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছো। ইয়াৰ ফলত, ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতত মাছৰ উৎপাদন ৮০ শতাংশতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতৰ পৰা মাছৰ ৰপ্তানিও ১১০ শতাংশতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। চৰকাৰে ইয়াৰ মাছমৰীয়াসকলক সহায় কৰিবলৈ সম্ভৱপৰ সকলো চেষ্টা কৰি আছে। আমাৰ চৰকাৰে মাছমৰীয়াসকলৰ বীমা আৱৰণ ২ লাখ টকাৰ পৰা ৫ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে।
দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে মাছমৰীয়াসকলে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধাও লাভ কৰিছে। চৰকাৰে মীন পালন খণ্ডত মূল্য শৃংখলা বিকাশৰ ওপৰতো যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আজি সাগৰমালা আঁচনিৰ অধীনত সমগ্ৰ সাগৰীয় উপকূলৰ আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে।
মাছেই হওঁক, আন সামুদ্ৰিক খাদ্যই হওঁক, সমগ্ৰ বিশ্বতে ইয়াৰ উচ্চ চাহিদা আছে। সেয়েহে, আমি সাগৰীয় খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ সম্পৰ্কীয় উদ্যোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো, যাতে মাছমৰীয়াসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিব পৰা যায়। মাছমৰীয়াসকলক নাওৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবেও সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে যাতে তেওঁলোকে গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
কোঙ্কনৰ এই অঞ্চলটো আশ্চৰ্যজনক সম্ভাৱনাৰ এটা অঞ্চল। আমাৰ চৰকাৰে এই খণ্ডটোৰ বিকাশৰ বাবে সম্পূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে কাম কৰি আছে। সিন্ধুদুৰ্গ, ৰত্নগিৰি, আলিবাগ, পাৰভানি আৰু ধাৰাশিৱত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় খোলা আছে। চিপি বিমানবন্দৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে। দিল্লী-মুম্বাই ঔদ্যোগিক কৰিডৰ মানগাঁৱলৈ সংযোগ হ'বলৈ গৈ আছে।
ইয়াত কাজু খেতিয়কসকলৰ বাবে বিশেষ আঁচনিও প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। উপকূলীয় বাসস্থান ৰক্ষা কৰাটো আমাৰ প্ৰাথমিকতা। ইয়াৰ বাবে, মেংগ্ৰোভৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইয়াৰ বাবে এক বিশেষ মিষ্টি আঁচনি প্ৰস্তুত কৰিছে। ইয়াত, মালৱন, আচাৰা-ৰত্নগিৰি, দেওগড়-বিজয়দূৰ্গকে ধৰি মহাৰাষ্ট্ৰৰ বহুতো স্থান মেংগ্ৰোভ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে বাছনি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ঐতিহ্যৰ লগতে উন্নয়ন, এক উন্নত ভাৰতৰ বাবে এয়াই আমাৰ পথ। সেয়েহে, আজি এই ক্ষেত্ৰতো আমাৰ গৌৰৱময় ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহ ছত্ৰপতি বীৰ শিৱাজী মহাৰাজৰ সময়ত নিৰ্মিত কিল্লা আৰু কিল্লাবোৰ সংৰক্ষণ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। কোঙ্কনকে ধৰি সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰত এই ঐতিহ্যবাহী স্থানসমূহৰ সংৰক্ষণৰ বাবে শ শ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা এইয়াই যে সমগ্ৰ দেশৰ মানুহে যাতে এই গৌৰৱময় ঐতিহ্য চাবলৈ আহে। ইয়াৰ ফলত এই ক্ষেত্ৰত পৰ্যটন বৃদ্ধি হ'ব, নতুন নিযুক্তি আৰু স্ব-নিয়োজনৰ সুযোগো সৃষ্টি হ'ব।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ পৰা, আমি এতিয়া উন্নত ভাৰতৰ যাত্ৰা ত্বৰান্বিত কৰিব লাগিব। এক উন্নত ভাৰত য'ত আমাৰ দেশ সুৰক্ষিত, সমৃদ্ধ আৰু শক্তিশালী হ'ব পাৰে। সেনা দিৱস, বায়ু সেনা দিৱস, নৌ সেনা দিৱস সাধাৰণতে পালন কৰা হয়। এইবোৰ দিল্লীত উদযাপন কৰা হৈছে। আৰু দিল্লীৰ চাৰিওফালৰ লোকসকল ইয়াৰ অংশ আছিল আৰু বেছিভাগ কাৰ্যসূচী দিল্লীৰ মুৰব্বীসকলৰ ঘৰৰ লনত অনুষ্ঠিত হৈছিল। মই সেই পৰম্পৰা সলনি কৰিছো। আৰু মোৰ চেষ্টা হৈছে সেনা দিৱস, নৌ সেনা দিৱস বা বায়ু সেনা দিৱসেই হওঁক, সেয়া দেশৰ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত অনুষ্ঠিত হওক। আৰু এই আঁচনিৰ অধীনত এইবাৰ নৌ সেনা দিৱস এই পৱিত্ৰ ভূমিত আয়োজিত হৈছে যত ইয়াৰ জন্ম হৈছিল।
আৰু কিছুমান মানুহে মোক অলপ আগতে কৈছিল যে এই পৰিৱেশৰ বাবে যোৱা সপ্তাহৰ পৰাই হাজাৰ হাজাৰ লোক আহি আছে। মই নিশ্চিত যে এতিয়া এই ভূমিৰ প্ৰতি দেশৰ জনসাধাৰণৰ আকৰ্ষণ বৃদ্ধি পাব। সিন্ধু কিল্লাৰ প্ৰতি তীৰ্থযাত্ৰাৰ এক অনুভূতি জাগ্ৰত হ'ব। যুদ্ধৰ ক্ষেত্ৰত ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজে কি বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াইছিল। যি নৌসেনাক লৈ আমি আজি গৌৰৱান্বিত, তাৰ মূল ধাৰা ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ পৰা আৰম্ভ হয়। ইয়াৰ বাবে আপোনাসৱ দেশবাসী গৌৰৱান্বিত হ'ব।
আৰু সেয়েহে মই নৌসেনাৰ মোৰ সহকৰ্মীসকলক, আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীক অন্তৰৰ পৰা অভিনন্দন জনাইছো যে তেওঁ এই কাৰ্যসূচীৰ বাবে এনে স্থান বাছনি কৰিছে। মই জানো যে এই সকলোবোৰ ব্যৱস্থা কৰাটো কঠিন, কিন্তু এই ক্ষেত্ৰও লাভান্বিত হয়, বহু সংখ্যক সাধাৰণ লোকেও ইয়াৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰে আৰু বিদেশৰ পৰা অহা বহু অতিথিও আজি ইয়াত উপস্থিত আছে। তেওঁলোকৰ বাবে বহুতো কথা নতুন হ'ব যে নৌসেনাৰ ধাৰণাটো বহু শতিকাৰ আগতে ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজে আৰম্ভ কৰিছিল।
মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে আজি জি-২০ত বিশ্বৰ দৃষ্টি এই কথালৈ গৈছে যে ভাৰত কেৱল বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰই নহয়, ভাৰত গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ। একেদৰে, ভাৰতেই নৌসেনাৰ এই ধাৰণাটোৰ জন্ম দিছিল আৰু আজি বিশ্বই ইয়াক গ্ৰহণ কৰিছে। আৰু সেইকাৰণে আজিৰ অনুষ্ঠানটো বিশ্ব মঞ্চতো এক নতুন চিন্তাধাৰা ৰচনা কৰাৰ কাৰণ হ'ব।
নৌ সেনা দিৱসৰ দিনা দেশৰ সকলো সৈনিক, তেওঁলোকৰ পৰিয়াল আৰু দেশবাসীলৈ মই আকৌ এবাৰ শুভেচ্ছা আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো। সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে মোৰ সৈতে এবাৰ কওক-
ভাৰত মাতা দীৰ্ঘজীৱী হওক!
ভাৰত মাতা দীৰ্ঘজীৱী হওক!
ভাৰত মাতা দীৰ্ঘজীৱী হওক!
বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Navy Day 2023 celebrations in Sindhudurg, Maharashtra
04 DEC 2023 7:51PM by PIB Delhi
Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj Ki Jai!
Chhatrapati Veer Sambhaji Maharaj Ki Jai!
Governor of Maharashtra Shri Ramesh ji, Chief Minister Shri Eknath ji, my Cabinet colleagues Shri Rajnath Singh ji, Shri Narayan Rane ji, Deputy Chief Minister Shri Devendra Fadnavis ji, Shri Ajit Pawar ji, CDS General Anil Chauhan ji, Navy Chief Admiral R. Hari Kumar, my Naval friends and all my family members!
This historic day of 4th December, this historical fort of Sindhudurg, this beautiful shore of Malvan-Tarkarli, all-encompassing glory of Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj, unveiling of his grand statue at the Rajkot Fort And your battle cry is filling every Indian with immense enthusiasm. It has been said for you-
चलो नई मिसाल हो, बढ़ो नया कमाल हो,
झुको नही, रुको नही, बढ़े चलो, बढ़े चलो ।
(March ahead setting a new example, march ahead doing wonders,
Don't bend, don't stop, march ahead, march ahead.)
I particularly congratulate all the members of the Naval family on Navy Day. On this day, we also salute those heroes who have made the supreme sacrifice for the motherland.
Friends,
Today, congratulating the countrymen on Navy Day from this battlefield of Sindhudurg is indeed a matter of great pride in itself. Every Indian is filled with pride after seeing the historical fort of Sindhudurg. Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj knew how important naval power is for any country. His slogan was – Jalmev Yasya, Balmev Tasya! That is, "He who controls the sea is omnipotent." He built a powerful navy. Be it Kanhoji Angre, Mayaji Naik Bhatkar, Hiroji Indulkar, many such warriors are a great inspiration for us even today. Today, on Navy Day, I also salute such valiant warriors of the country.
Friends,
Seeking inspiration from Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj, today Bharat is moving forward leaving behind the slave mentality. I am glad that now a glimpse of the legacy of Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj is also going to be seen in the epaulettes worn by our Naval Officers. The new 'epaulettes' will also now be similar to the insignia of the navy.
I am fortunate that last year I got the opportunity to link the Naval Flag with the legacy of Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj. Now we all will see the reflection of Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj in 'epaulettes' too. With a sense of pride in our heritage, I am honoured today to make another announcement. The Indian Navy is now going to name its ranks in line with Indian traditions. We are also emphasizing on increasing the strength of our women in the armed forces. I would like to congratulate the Navy for appointing the country's first woman commanding officer in a naval ship.
Friends,
Today's Bharat is setting huge goals for itself, and is using all its power to achieve them. Bharat has a great potential to achieve these goals. This power comes from the trust of 140 crore Indians. This strength is the strength of the world's largest democracy. Yesterday you saw a glimpse of this strength in 4 states of the country. The country has seen that when people's resolutions come together, when people's emotions come together, when people's aspirations come together, a number of positive results emerge.
Different states have different priorities; their requirements are different. But people of all the states are imbued with the spirit of nation first. We are for the country; if the country progresses then we too will progress; every citizen holds this spirit today. Today, the country is busy drawing inspiration from history and preparing a roadmap for a bright future. People have pledged to move forward in every field by defeating the politics of negativity. This pledge will take us towards a developed Bharat. This pledge will bring back that pride and glory of the country, which it always rightfully deserved.
Friends,
The history of Bharat is not just a history of one thousand years of slavery; it is not just a history of defeat and despair. The history of Bharat is the history of victory. The history of Bharat is the history of bravery. The history of Bharat is the history of knowledge and science. The history of Bharat is the history of art and creative skills. The history of Bharat is the history of our naval power. Hundreds of years ago, when there was no technology or resources available like we have today, at that time we built many forts like Sindhudurg by reclaiming the sea.
Bharat's maritime potential is thousands of years old. The port of Indus Valley Civilization found in Lothal, Gujarat is our greatest heritage today. Once upon a time, ships from more than 80 countries used to be anchored at the port of Surat. On the basis of this maritime strength of Bharat, the Chola Empire expanded its trade to many countries of SouthEast Asia.
And so, when foreign powers attacked Bharat, they targeted this particular strength of our country first. Bharat was famous for making boats and ships. The attack had put an end to this art, this skill, and everything. And when we lost our control over the sea, we also lost our strategic-economic strength.
Therefore, today when Bharat is moving towards development, we have to regain our lost glory. That is why today our government is also working with a focus on every area related to it. Today Bharat is giving unprecedented impetus to the Blue Economy. Today Bharat is engaged in port-led development under 'Sagarmala'. Today, under the 'Maritime Vision', Bharat is moving at a fast pace towards harnessing the full potential of its oceans. The government has also formulated new rules to promote merchant shipping. Due to the efforts of the government, the number of seafarers in Bharat has also increased by more than 140 per cent in the last 9 years.
My friends,
This is that period of Bharat's history, which is going to write the future not just of 5-10 years but for the coming several centuries. In a period of less than 10 years, Bharat has moved from being the 10th economic power in the world to being the 5th. And now Bharat is rapidly moving towards becoming the third economic superpower.
Today the country is full of trust and self-confidence. Today the world is seeing the emergence of a global-ally in Bharat. Today, be it space or sea, the world is witnessing Bharat's potential everywhere. Today the whole world is talking about the India-Middle East-Europe Economic Corridor. The Spice Route, which we had lost in the past, is now again going to become a strong base for Bharat's prosperity. Today 'Made in India' is being discussed all over the world. Be it Tejas aircraft or Kisan drone, UPI system or Chandrayaan 3, 'Made in India' is spreading everywhere and in every sector. Today, most of the needs of our armies are being met by 'Made in India' weapons. Transport aircraft are being manufactured for the first time in the country. Last year, I had commissioned the indigenous aircraft carrier, INS Vikrant, in the Navy at Kochi. INS Vikrant is a strong example of 'Make in India' and Atmanirbhar Bharat. Today Bharat is one of the few countries in the world which has such capability.
Friends,
Over the years, we have changed another old thinking of the earlier governments. Earlier governments considered the villages on the border areas and sea shores as the last villages. Our Defence Minister has just mentioned it. Due to this thinking, our coastal areas also remained deprived of development. There was a lack of basic amenities. Today, it is the priority of the Central Government to improve the life of every family living on the coasts.
It is our government which created a separate ministry for the fisheries sector for the first time in 2019. We have invested about Rs 40 thousand crores in the fisheries sector. As a result, fish production in Bharat has increased by more than 80 percent since 2014. Fish export from Bharat has also increased by more than 110 percent. The government is doing everything possible to help its fishermen. Our government has increased the insurance cover for fishermen from Rs 2 lakh to Rs 5 lakh.
For the first time in the country, fishermen have also got the benefit of Kisan Credit Cards. The government is also laying great emphasis on value chain development in the fisheries sector. Today, through the Sagarmala scheme, emphasis is being laid on modern connectivity throughout the sea coast. Lakhs of crores of rupees are being spent on this, so that new industries and new businesses come up on the coastal areas.
Be it fish or other seafood, it is in high demand all over the world. Therefore, we are emphasizing on the industry related to seafood processing, so that the income of fishermen can be increased. Fishermen are also being provided assistance to modernize their boats so that they can catch fish in the deep sea.
Friends,
This region of Konkan is an area of amazing possibilities. Our government is working with full commitment for the development of this region. Medical colleges have been opened in Sindhudurg, Ratnagiri, Alibaug, Parbhani and Dharashiv. Chipi airport is now operational. Delhi-Mumbai Industrial Corridor is going to connect with Mangaon.
Special schemes are also being formulated for the cashew farmers here. Our priority is to protect the residential areas situated on the sea coast. For this, emphasis is being laid on expanding the area under mangroves. The Central Government has made a special MISHTI scheme for this. Under this, many sites of Maharashtra including Malvan, Achara-Ratnagiri, Deogarh-Vijaydurg have been selected for mangrove management.
Friends,
Heritage as well as development - this is our path to a developed Bharat. Therefore, today efforts are being made to preserve our glorious heritage in this area too. The central and state governments are determined to preserve the forts built during the period of Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj. Hundreds of crores of rupees are being spent on the conservation of these heritages in entire Maharashtra including Konkan. Our effort is to ensure that people from all over the country come to see this glorious heritage of ours. This will also expand tourism in this region and new employment and self-employment opportunities will also be created.
Friends,
From here we now have to accelerate the journey towards developed Bharat; such a developed Bharat in which our country can be safe, prosperous and powerful. And friends, generally Army Day, Air Force Day, Navy Day - these occasions are celebrated in Delhi. And the people around Delhi used to be a part of it and most of the programmes used to be held in the lawns of the houses of its chiefs. I have changed that tradition. And I have tried to ensure that whether it is Army Day, Navy Day or Air Force Day, it should be celebrated in different parts of the country. And under the same scheme, this time Navy Day is being held in this sacred land, where the Navy originated.
And some time back I was told that thousands of people have been coming here since last week, because of this hustle and bustle. I firmly believe that now the attraction of the people of the country towards this land will increase. A spirit of pilgrimage will arise towards Sindhu Fort. What a huge contribution Chhatrapati Shivaji Maharaj had made in the field of war. The Navy for which we are proud today has its origins with Chhatrapati Shivaji Maharaj. All the countrymen will be proud of this.
And so, I heartily congratulate my friends in the Navy and our Defence Minister for choosing such a venue for this programme. I know it is difficult to make all these arrangements but this place also benefits as large number of people participate and many guests from abroad are also present here today. A lot of things will be new for them such as the concept of Navy was started by Chhatrapati Shivaji Maharaj many centuries ago.
I firmly believe that today during the G-20 summit, the world's attention was drawn to the fact that Bharat is not only the largest democracy in the world, but also the mother of democracy. Similarly, it is Bharat which gave birth to this concept of Navy, gave it strength and today the world has acknowledged it. And therefore, today's occasion is going to create a new thinking on the world stage as well.
Today once again, on Navy Day, I extend my best wishes to all the soldiers of the country, their families and the countrymen. Say aloud with me once with all your strength -
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!