জল শক্তি মন্ত্রালয়
খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১৩.৬৯(চাদা ৭১) তোতি ঈশিং ফংলে
04 DEC 2023 2:45PM by PIB Imphal
২০২৪ ফাওবগী মনুংদা তোতি ঈশিং শমদুনা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিং অফবা থক্নবা ঈশিং চাং নাইনা অমসুং মতম শাংনা ফংনবা, রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা ভারত সরকারনা জল জিবন মিসন(জে জে এম)-হর ঘর জল পায়খৎলি।
মিসনগী পান্দম ফংনবা, জল জিবন মিসনগী মখাদা মখাগী মচাকশিং অসি য়াওরি:
1. খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিং তোতি ঈশিং ফংহন্নবা খুঙ্গংগী তোতি ঈশিং পীনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা।
2. লেপ্তনা ঈশিং ফংনবা মফমশিং শেমগৎপা অমসুং ঈশিং পীনবা থবকশিং মতম শাংনা থবক তৌনবা হৌজিক লৈরিবা ঈশিং ফংফমশিং হেন্না ফগৎহনবা।
3. ঈশিং য়াম্না লৌশিনবা, ত্রিৎমেন্ত প্লান্তশিং অমসুং দিস্ত্রিবিউসন নেতৱার্ক।
4. ঈশিং মোৎপগী ৱাফম লাকপা মতমদা ফত্তবশিং লৌথোক্নবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা।
5. গী চাংদা য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং পীনবা হৌজিক চৎনরিবা স্কিমশিং অমসুং লোইশিল্লবা স্কিমশিং অমুক হন্না শেমজিনবা।
6. অনৈবা ঈশিং শেংদোকপা অমসুং অমুক হন্না শীজিন্নবা, অমসুং
7. থবকশিং শৌগৎপা অমসুং মীয়াম ত্রেনিং পীবা।
ওগস্ত ১৫, ২০১৯ দা জল জিবন মিসন লাউথোকপা মতমদা, খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ৩.২৩(চাদা ১৭) তোতি ঈশিং ফংলমখি। নবেম্বর ২৯,২০২৩ ফাওবদা, রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পীরকপা পাউদা, চাউরাক্না খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১০.৪৬ তোতি ঈশিং পীখ্রে। নবেম্বর ২৯,২০২৩ ফাওবদা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১৯.২৪গী মনুংদা য়ুমথোং করোর ১৩.৬৯ মখোয়গী য়ুমশিং তোতি ঈশিং শম্লে। সেপ্তেম্বর ৩০,২০২৩ অমসুং নবেম্বর ২৯,২০২৩ ফাওবদ তোতি ঈশিং শমখিবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং পীরে।
সেপ্তেম্বর ৩০,২০২৩ ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তি ৯ হায়বদি গৱা, গুজরাত, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেস, পঞ্জাব, তেলঙ্গানা, অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং, দদ্রা নগর হাভেলি অমসুং দমান দিয়ু অমসুং পুদুচেরিনা মখোয়গী খুঙ্গংশিংগী য়ুমথোং খুদিংমক তোতি ঈশিং ফংহল্লে হায়না ফোঙদোকখি।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রাহলাদ সিংহ পতেলনা ফোঙদোকখিবনি।
****
এন্নেক্স
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী তোতি ঈশিং শমখিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংগী ফিবম
(মশিং লাখতা )
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
অপুনবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং
15.08.2019 ফাওবদা তোতি ঈশিং ফংখিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিং
30.09.2023 ফাওবদা তোতি ঈশিং ফংখিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিং
29.11.2023 ফাওবদা তোতি ঈশিং ফংখিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিং
মশিং
চাদা(%)
মশিং
চাদা(%)
মশিং
চাদা(%)
1.
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0.62
0.29
46.02
0.62
100.00
0.62
100.00
2.
অন্ধ্র প্রদেস
95.54
30.74
32.18
67.22
70.36
68.66
71.87
3.
অরুনাচল প্রদেস
2.29
0.23
9.96
2.07
90.32
2.18
95.04
4.
অসাম
69.04
1.11
1.61
39.47
57.17
45.11
65.34
5.
বিহার
166.30
3.16
1.90
160.32
96.40
160.34
96.41
6.
ছতিসগর
49.96
3.20
6.40
31.05
62.16
34.74
69.55
7.
দদ্রা নাগর হাভেলি অমসুং দমন দিয়ু
0.85
0.00
0.00
0.85
100.00
0.85
100.00
8.
গৱা
2.63
1.99
75.70
2.63
100.00
2.63
100.00
9.
গুজরাত
91.18
65.16
71.46
91.18
100.00
91.18
100.00
10.
হরিয়ানা
30.41
17.66
58.08
30.41
100.00
30.41
100.00
11.
হিমাচল প্রদেস
17.09
7.63
44.64
17.09
100.00
17.09
100.00
12.
জম্মু অমসুং কাস্মির
18.70
5.75
30.77
13.14
70.25
14.04
75.06
13.
ঝরখন্দ
61.77
3.45
5.59
26.62
43.10
28.40
45.97
14.
কর্নাতকা
101.17
24.51
24.23
70.12
69.31
71.51
70.68
15.
কেরলা
70.78
16.64
23.51
36.05
50.93
36.56
51.65
16.
লাদাখ
0.42
0.01
3.37
0.36
85.64
0.37
89.04
17.
লক্ষদ্বিপ
0.13
0.00
0.02
11.94
0.06
41.38
18.
মধ্য প্রদেস
111.89
13.53
12.09
65.33
58.39
66.07
59.05
19.
মহারাস্ত্রা
146.74
48.44
33.01
116.83
79.62
120.05
81.81
20.
মনিপুর
4.52
0.26
5.74
3.48
77.04
3.50
77.56
21.
মেঘালয়
6.52
0.05
0.70
3.91
59.96
4.20
64.49
22.
মিজোরম
1.33
0.09
6.91
1.24
92.97
1.29
97.01
23.
নাগালেন্দ
3.69
0.14
3.76
2.91
78.79
3.00
81.35
24.
ওরিসা
88.64
3.11
3.51
57.75
65.15
60.28
68.01
25.
পুদুচেরি
1.15
0.94
81.33
1.15
100.00
1.15
100.00
26.
পঞ্জাব
34.26
16.79
49.00
34.26
100.00
34.26
100.00
27.
রাজস্থান
106.63
11.74
11.01
46.95
44.03
47.89
44.91
28.
সিক্কিম
1.32
0.70
53.34
1.15
87.56
1.17
88.38
29.
তামিল নাদু
125.31
21.76
17.36
92.95
74.18
96.23
76.79
30.
তেলঙ্গানা
53.98
15.68
29.05
53.98
100.00
53.98
100.00
31.
ত্রিপুরা
7.46
0.25
3.28
5.18
69.47
5.41
72.42
32.
উত্তর প্রদেস
263.18
5.16
1.96
166.69
63.34
184.25
70.01
33.
উত্তরখন্দ
14.54
1.30
8.96
12.25
84.23
12.61
86.69
34.
নোংচুপ বেঙ্গল
173.97
2.15
1.23
66.52
38.24
69.13
39.74
অপুনবা
19,24.02
3,23.63
16.82
13,21.13
68.67
13,69.22
71.16
Source: JJM – IMIS

Ministry of Jal Shakti
Tap Water Supply Reaches 13.69 Crore (71%) Rural Households
04 DEC 2023 2:45PM by PIB Delhi
To enable every rural household in the country, to have assured potable water, in adequate quantity of prescribed quality on regular and long-term basis, through tap water connection by 2024, since August, 2019, Government of India in partnership with States, is implementing Jal Jeevan Mission (JJM) - Har Ghar Jal.
To achieve the objective of the mission, following components have been envisaged under JJM:
1. Development of in-village piped water supply infrastructure to provide tap water connection to every rural household.
2. Development of reliable drinking water sources and/ or augmentation of existing sources to provide long-term sustainability to water supply system.
3. Bulk water transfer, treatment plants and distribution network.
4. Technological interventions for removal of contaminants where water quality is an issue.
5. Retrofitting of completed and ongoing schemes to provide FHTCs at minimum service level of 55 lpcd.
6. Grey water management-treatment and reuse; and
7. Support activities and capacity building of communities.
At the time of announcement of Jal Jeevan Mission on 15th August 2019, 3.23 Crore (17%) rural households were reported to have tap water connections. So far, as reported by States/ UTs as on 29.11.2023, around 10.46 Crore additional rural households have been provided with tap water connections. Thus, as on 29.11.2023, out of 19.24 Crore rural households in the country, around 13.69 Crore (71%) households are reported to have tap water supply in their homes. State/ UT-wise details of tap water connections as on 30.09.2023 and as on 29.11.2023 are annexed.
9 States/ UTs Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Punjab and Telangana, A&N Islands, Dadra Nagar Haveli & Daman Diu and Puducherry had reported that they had provided tap water connection to all rural households in the respective state/UT as on 30.09.2023.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in Rajya Sabha today.
****
AS
Annex
State/ UT-wise status of tap water connections in rural households
(Number in lakhs)
S. No.
State/ UT
Total rural HHs
Rural HHs with tap water supply as on 15.08.2019
Rural HHs with tap water supply as on 30.09.2023
Rural HHs with tap water supply as on 29.11.2023
No.
In%
No.
In%
No.
In%
1.
A & N Islands
0.62
0.29
46.02
0.62
100.00
0.62
100.00
2.
Andhra Pr.
95.54
30.74
32.18
67.22
70.36
68.66
71.87
3.
Arunachal Pr.
2.29
0.23
9.96
2.07
90.32
2.18
95.04
4.
Assam
69.04
1.11
1.61
39.47
57.17
45.11
65.34
5.
Bihar
166.30
3.16
1.90
160.32
96.40
160.34
96.41
6.
Chhattisgarh
49.96
3.20
6.40
31.05
62.16
34.74
69.55
7.
DNH and DD
0.85
0.00
0.00
0.85
100.00
0.85
100.00
8.
Goa
2.63
1.99
75.70
2.63
100.00
2.63
100.00
9.
Gujarat
91.18
65.16
71.46
91.18
100.00
91.18
100.00
10.
Haryana
30.41
17.66
58.08
30.41
100.00
30.41
100.00
11.
Himachal Pr.
17.09
7.63
44.64
17.09
100.00
17.09
100.00
12.
J&K
18.70
5.75
30.77
13.14
70.25
14.04
75.06
13.
Jharkhand
61.77
3.45
5.59
26.62
43.10
28.40
45.97
14.
Karnataka
101.17
24.51
24.23
70.12
69.31
71.51
70.68
15.
Kerala
70.78
16.64
23.51
36.05
50.93
36.56
51.65
16.
Ladakh
0.42
0.01
3.37
0.36
85.64
0.37
89.04
17.
Lakshadweep
0.13
0.00
0.02
11.94
0.06
41.38
18.
Madhya Pr.
111.89
13.53
12.09
65.33
58.39
66.07
59.05
19.
Maharashtra
146.74
48.44
33.01
116.83
79.62
120.05
81.81
20.
Manipur
4.52
0.26
5.74
3.48
77.04
3.50
77.56
21.
Meghalaya
6.52
0.05
0.70
3.91
59.96
4.20
64.49
22.
Mizoram
1.33
0.09
6.91
1.24
92.97
1.29
97.01
23.
Nagaland
3.69
0.14
3.76
2.91
78.79
3.00
81.35
24.
Odisha
88.64
3.11
3.51
57.75
65.15
60.28
68.01
25.
Puducherry
1.15
0.94
81.33
1.15
100.00
1.15
100.00
26.
Punjab
34.26
16.79
49.00
34.26
100.00
34.26
100.00
27.
Rajasthan
106.63
11.74
11.01
46.95
44.03
47.89
44.91
28.
Sikkim
1.32
0.70
53.34
1.15
87.56
1.17
88.38
29.
Tamil Nadu
125.31
21.76
17.36
92.95
74.18
96.23
76.79
30.
Telangana
53.98
15.68
29.05
53.98
100.00
53.98
100.00
31.
Tripura
7.46
0.25
3.28
5.18
69.47
5.41
72.42
32.
Uttar Pr.
263.18
5.16
1.96
166.69
63.34
184.25
70.01
33.
Uttarakhand
14.54
1.30
8.96
12.25
84.23
12.61
86.69
34.
West Bengal
173.97
2.15
1.23
66.52
38.24
69.13
39.74
Total
19,24.02
3,23.63
16.82
13,21.13
68.67
13,69.22
71.16
HHs: Households Source: JJM – IMIS