মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলনা ফাস্ত ত্রেক স্পিসিএল কোর্তকী সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম চহি অহুম মখা শাংথবদা অয়াবা পীখ্রে
29 NOV 2023 2:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম (সি.এস.এস.) অমা ওইরিবা ফাস্ত ত্রেক স্পিসিএল কোর্ত (এফ.তি.এস.সি.) মখা তানা, ০১.০৪.২০২৩ দগী ৩১.০৩.২০২৬ ফাওবা লুপা করোর ১৯৫২.২৩গী (কেন্দ্রগী চাকথুং লুপা করোর ১২০৭.২৪ অমদি স্তেতশিংগী চাকথুং লুপা করোর ৭৪৪.৯৯) চঙনা শাংথবদা অয়াবা পীখ্রে‍। কেন্দ্রগী শরুক অসি নির্ভায়া ফন্দগী শীজিন্নগনি‍। স্কীম অসি ০২.১০.২০১৯দা হৌদোকখিবনি‍।
নুপী অমদি অঙাংশিংবু শাফনা থম্নবা অমদি ঙাকথোক্নবগী লমদা লৈঙাক্না মরুওইবা মীৎয়েঙ থমদুনা লেপ্লিবা খোঙফম অসি, ‘বেতী বচাও বেতী পরাও’ প্রোগ্রাম্নচিংবা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিংদগী খঙবা ঙম্মি‍। নুপীমচা অমদি নুপীশিংগী ইকায়খুম্নবা মাঙহনবগী থৌদোকশিংনা লৈবাকসিদা চাউনা শাফু পীরি‍। অসিগুম্বা থৌদোকশিং থোকপগী চাং অমদি ৱায়েল চত্থবদা মতম শাংনা চঙবনা ৱায়েল থুনা চত্থবা অমদি সেক্সুএল ওফেন্সকী ভিক্তিমশিংদা খুদক্তা মতেঙ পীবা ঙম্বা কত্থোক্লবা কোর্ত সিস্তেম অমা লিংখৎপগী মথৌ তাহল্লি‍। মসিগী মতুং ইন্না, কেন্দ্র লৈঙাক্না রেপ চত্থবা মীওইশিংদা শিবগী চৈরাক য়াওনা অকনবা চৈরাক পীবা, ফাস্ত ত্রেক স্পিসিএল কোর্ত (এফ.তি.এস.সি.) লিংখৎপগী ৱাফম য়াওবা “দি ক্রিমিনেল লো (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, ২০১৮” চৎনহনখি‍।
কত্থোক্লবা ৱায়েলশঙ ওইনা শেম শারিবা এফ.তি.এস.সি.শিং অসি অচুম্বা ৱায়েল থুনা ফংহনবা, ভিক্তিমশিংদা থুনা মতেঙ ফংহনবগা লোয়ননা সেক্সুএল ওফেন্দরশিং মতুং তৌনিংহন্দনবগী ফ্রেমৱর্ক মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না থাজবা থম্লি‍।
ভারত লৈঙাক্না ওগস্ত ২০১৯দা রেপ অমদি প্রোতেক্সন ওফ চিলদ্রেন ফ্রোম সেক্সুএল ওফেন্সেস এক্ত (পোক্সো এক্ত)কা মরী লৈনবা কেসশিং মতম চানা লোইশিন্নবগীদমক এফ.তি.এস.সি.শিং লিংখৎননবা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম অমা শেমখি‍। সু মোতো রিত পেতিসন (ক্রিমিনেল) নম্বর ১/২০১৯ দেতেদ ২৫.০৭.২০১৯দা ইকায়খুম্নরবা ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা তাখিবা য়াথংগী মতুং ইন্না, স্কীম অসিনা পোক্স এক্তকী কেস ১০০গী মথক্তা লৈবা দিস্ত্রিক্তশিংদা অখন্নবা পোক্সো কোর্তশিং লিংখৎনবা ৱাফম থম্লি‍। হৌরকপদা চহি অমগী ওইনা ওক্তোবর ২০১৯দা হৌদোকখিবা স্কীম অসি ৩১.০৩.২০২৩ ফাওবা চহি অনি শাংদোকখি‍। হৌজিক্তি, মসি ৩১.০৩.২০২৬ ফাওবা, নির্ভায়া ফন্দদগী কেন্দ্রগী শরুক পুথোক্তুনা লুপা করোর ১৯৫২.২৩গী শেনফমগা লোয়ননা মখা তানা শাংদোক্লে‍।
লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসনা পায়খৎলিবা এফ.তি.এস.সি.শিংগী সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম অসিনা লৈবাক শিনবা থউংনা এফ.তি.এস.সি.শিং লিংখৎনবগীদমক স্তেত লৈঙাক্কী রিসোর্সশিংগী ফীভম ফগৎহন্দুনা, রেপ অমদি পোক্সো এক্তকা মরী লৈনবা কেসশিং থুনা লোইশিনহল্লি‍।
স্তেত/য়ুনিয়ন তারিতরী কুন্থ্রানা স্কীম অসিদা শরুক য়াদুনা, অখন্নবা পোক্সো কোর্ত ৪১৪ য়াওনা এফ.তি.এস.সি. ৭৬১ মথৌ তৌহন্দুনা কেস ১,৯৫,০০০ হেনবগী ৱারোইশিন পুরকখ্র‍ে‍। হায়রিবা কোর্তশিং অসিনা স্তেত/য়ু.তি. লৈঙাকশিংদা মনুং হঞ্জিনবা অমদি কাচিন কোয়াদা লৈবা মফমশিংদা ফাওবা সেক্সুএল ওফেন্সকী ভিক্তিমশিংদা মতম চানা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবদা মতেঙ পাংলি‍।
স্কীম অসিনা পুরক্কনি হায়না পানরিবা মহৈশিংদি:
• সেক্সুএল অমদি জেন্দর-বেজ ভাইওলেন্স লোইশিন্নবা লৈবাক্কী খোঙফমগী মমি উহনবা‍।
• রেপ অমদি পোক্সো এক্তকী পন্দুনা লৈরিবা কেসশিং মশক থোক্না হন্থহন্দুনা ৱায়েল পথাপ্তা লৈরিবা পোৎলুম হন্থহনবা‍।
• ফীভম ফগৎহল্লবা ফেসিলিতীশিং অমদি ৱায়েল খোঙজেল য়াঙখৎহন্দুনা সেক্সুএল ক্রাইমশিংগী ভিক্তিমশিংদা থুনা য়াঙনা অয়ুম্বা ৱায়েল ফংহনবা‍।
• কেসগী পোৎলুম শিন লাংবা ঙমগদবা চাংদা হন্থহনবা‍।

Cabinet
Cabinet approves continuation of Centrally Sponsored Scheme for Fast Track Special Courts for further three years
29 NOV 2023 2:25PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the continuation of Fast Track Special Court (FTSCs) as, a Centrally Sponsored Scheme (CSS) from 01.04.2023 to 31.03.2026 with financial implication of Rs. 1952.23 crore (Rs. 1207.24 crore as Central Share and Rs. 744.99 crore as State share). Central Share is to be funded from Nirbhaya Fund. The Scheme was launched on 02.10.2019.
The government's unwavering priority towards ensuring the safety and security of women and children is evident through several initiatives, such as the 'Beti Bachao Beti Padhao' programme. Incidents involving the rape of girl child and women have deeply impacted the nation. The frequency of such incidents and the prolonged trials of offenders necessitated the establishment of a dedicated court system capable of expediting trials and delivering immediate relief to victims of sexual offenses. Consequently, the Central Government enacted the "The Criminal Law (Amendment) Act. 2018," which included stringent punishment, including the death penalty for rape offenders, leading to the creation of the Fast Track Special Courts (FTSCs).
FTSCs, designed as dedicated courts, are expected to ensure swift dispensation of justice, offering quick relief to victims while strengthening the deterrence framework for sexual offenders.
The Union of India formulated a Centrally Sponsored Scheme to establish FTSCs for the timely disposal of cases related to rape and the Protection of Children from Sexual Offences Act (POCSO Act) in August 2019. Following the directions of the Hon'ble Supreme Court of India in suo moto Writ Petition (Criminal) No.1/2019 dated 25.07.2019, the scheme mandated the establishment of exclusive POCSO Courts for districts with over 100 POCSO Act cases. Initially commenced in October 2019 for one year, the scheme was extended for an additional two years until 31.03.2023. Now, it has been further extended until 31.03.2026, with a financial outlay of Rs. 1952.23 crore, with the Central Share funded from the Nirbhaya Fund.
Implemented by the Department of Justice, Ministry of Law & Justice, the Centrally Sponsored Scheme of FTSCs augments State Government resources for establishing FTSCs across the country, ensuring the swift disposal of cases related to rape and the POCSO Act.
Thirty States/Union Territories have participated in the Scheme, operationalizing 761 FTSCs, including 414 exclusive POCSO Courts, which have resolved over 1,95,000 cases. These courts support State/UT Government efforts to provide timely justice to victims of sexual offenses. even in remote and far-flung areas.
The expected outcomes of the scheme are:
• Reflect the nation's commitment to ending sexual and gender-based violence.
• Substantially reduce pending cases of Rape & POCSO Act, relieving the burden on the judicial system.
• Ensure swift access to justice for victims of sexual crimes through improved facilities and expedited trials.
• Lessen the burden of cases to a manageable number.