Cabinet
Cabinet approves continuation of Centrally Sponsored Scheme for Fast Track Special Courts for further three years
29 NOV 2023 2:25PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the continuation of Fast Track Special Court (FTSCs) as, a Centrally Sponsored Scheme (CSS) from 01.04.2023 to 31.03.2026 with financial implication of Rs. 1952.23 crore (Rs. 1207.24 crore as Central Share and Rs. 744.99 crore as State share). Central Share is to be funded from Nirbhaya Fund. The Scheme was launched on 02.10.2019.
The government's unwavering priority towards ensuring the safety and security of women and children is evident through several initiatives, such as the 'Beti Bachao Beti Padhao' programme. Incidents involving the rape of girl child and women have deeply impacted the nation. The frequency of such incidents and the prolonged trials of offenders necessitated the establishment of a dedicated court system capable of expediting trials and delivering immediate relief to victims of sexual offenses. Consequently, the Central Government enacted the "The Criminal Law (Amendment) Act. 2018," which included stringent punishment, including the death penalty for rape offenders, leading to the creation of the Fast Track Special Courts (FTSCs).
FTSCs, designed as dedicated courts, are expected to ensure swift dispensation of justice, offering quick relief to victims while strengthening the deterrence framework for sexual offenders.
The Union of India formulated a Centrally Sponsored Scheme to establish FTSCs for the timely disposal of cases related to rape and the Protection of Children from Sexual Offences Act (POCSO Act) in August 2019. Following the directions of the Hon'ble Supreme Court of India in suo moto Writ Petition (Criminal) No.1/2019 dated 25.07.2019, the scheme mandated the establishment of exclusive POCSO Courts for districts with over 100 POCSO Act cases. Initially commenced in October 2019 for one year, the scheme was extended for an additional two years until 31.03.2023. Now, it has been further extended until 31.03.2026, with a financial outlay of Rs. 1952.23 crore, with the Central Share funded from the Nirbhaya Fund.
Implemented by the Department of Justice, Ministry of Law & Justice, the Centrally Sponsored Scheme of FTSCs augments State Government resources for establishing FTSCs across the country, ensuring the swift disposal of cases related to rape and the POCSO Act.
Thirty States/Union Territories have participated in the Scheme, operationalizing 761 FTSCs, including 414 exclusive POCSO Courts, which have resolved over 1,95,000 cases. These courts support State/UT Government efforts to provide timely justice to victims of sexual offenses. even in remote and far-flung areas.
The expected outcomes of the scheme are:
• Reflect the nation's commitment to ending sexual and gender-based violence.
• Substantially reduce pending cases of Rape & POCSO Act, relieving the burden on the judicial system.
• Ensure swift access to justice for victims of sexual crimes through improved facilities and expedited trials.
• Lessen the burden of cases to a manageable number.

কেবিনেট
ফাষ্ট ট্ৰেক বিশেষ আদালতৰ বাবে কেন্দ্ৰীয়ভাৱে পৃষ্ঠপোষকতা কৰা আঁচনি পৰৱৰ্তী তিনি বছৰলৈ অব্যাহত ৰখাত কেবিনেটৰ অনুমোদন
29 NOV 2023 2:25PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ফাষ্ট ট্ৰেক বিশেষ আদালত (FTSC)ক কেন্দ্ৰীয়ভাৱে পৃষ্ঠপোষকতা কৰা আঁচনি (CSS) হিচাপে ০১-০৪-২০২৩ ৰপৰা ৩১-০৩-২০২৬লৈ অব্যাহত ৰখাত অনুমোদন জনাইছে। ইয়াৰ বাবে ১৯৫২.২৩ কোটি টকা (কেন্দ্ৰীয় অংশীদাৰিত্ব হিচাপে ১২০৭.২৪ কোটি টকা আৰু ৰাজ্যিক অংশীদাৰিত্ব হিচাপে ৭৪৪.৯৯ কোটি টকা) নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় অংশ নিৰ্ভয়া পুঁজিৰপৰা আগবঢ়োৱা হ’ব। ০২-১০-২০১৯ত এই আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ হৈছিল।
‘বেটি বচাও বেটি পঢ়াও’ কাৰ্য্যক্ৰমৰ দৰে এলানি পদক্ষেপে মহিলা আৰু শিশুৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সুনিশ্চিতকৰণৰ অৰ্থে চৰকাৰৰ অদম্য অগ্ৰাধিকাৰক স্পষ্ট কৰি তুলিছে। কন্যা শিশু আৰু মহিলাক ধৰ্ষণৰ দৰে অনাকাংক্ষিত ঘটনাসমূহে ৰাষ্ট্ৰখনক গভীৰভাৱে প্ৰভাৱিত কৰিছে। এনে কাণ্ডৰ সঘনতা আৰু অপৰাধীৰ দীৰ্ঘদিনীয়া বিচাৰৰ বাবে, বিচাৰ প্ৰক্ৰিয়া ক্ষীপ্ৰতাৰে কৰিব পৰাকৈ আৰু যৌন অপৰাধৰ বলি হোৱা দুৰ্ভগীয়া লোকসকলক তাৎক্ষণিকভাৱে সকাহ দিবলৈ এক সমৰ্পিত আদালত ব্যৱস্থাৰ স্থাপন আৱশ্যকীয় হৈ পৰিছিল। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে "ফৌজদাৰী আইন (সংশোধনী) আইন, ২০১৮" প্ৰণয়ন কৰে, যি ধৰ্ষণৰ অপৰাধীৰ মৃত্যুদণ্ডকে ধৰি কঠোৰ শাস্তি প্ৰশস্ত কৰে আৰু ফাষ্ট ট্ৰেক বিশেষ আদালত (FTSC) গঠন কৰে।
সমৰ্পিত আদালত হিচাপে গঠন কৰা এফটিএছচিসমূহে দ্ৰুত ন্যায় ব্যৱস্থা নিশ্চিতকৰণেৰে ভুক্তভোগীসকলক ক্ষীপ্ৰতাৰে সকাহ প্ৰদানৰ লগতে যৌন অপৰাধ প্ৰতিৰোধৰ কাঠামো সুদৃঢ় কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
ভাৰতীয় ইউনিয়নে আগষ্ট, ২০১৯ত ধৰ্ষণ আৰু যৌন অপৰাধৰপৰা শিশুৰ সুৰক্ষা আইন (POCSO Act) সম্পৰ্কীয় গোচৰৰ সময়োচিত নিষ্পত্তিকৰণৰ বাবে এফটিএছচি স্থাপনৰ অৰ্থে কেন্দ্ৰীয়ভাৱে পৃষ্ঠপোষকতা আঁচনি যুগুত কৰিছিল। ২৫-০৭-২০১৯ৰ নিজাববীয়া লেখ আবেদন (ফৌজদাৰী) নং ১/২০১৯ সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ মহামান্য উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ নিৰ্দেশনা অনুসাৰে, আঁচনিখনৰ অধীনত ১০০ ৰোধিক পকচো আইনৰ গোচৰ থকা জিলাসমূহৰ বাবে একচেটিয়া পকচো আদালত স্থাপনৰ নিৰ্দেশ প্ৰদান কৰা হয়। আৰম্ভণিতে অক্টোবৰ, ২০১৯ত এবছৰৰ বাবে আৰম্ভ কৰা আঁচনিখন অতিৰিক্ত দুবছৰৰ বাবে ৩১-০৩-২০২৩লৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছিল। এতিয়া, ইয়াক ৩১-০৩-২০২৬লৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। এই ক্ষেত্ৰত ১৯৫২.২৩ কোটি টকা বিত্তীয় ব্যয় নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে আৰু নিৰ্ভয়া পুঁজিৰপৰা কেন্দ্ৰীয় অংশ আগবঢ়োৱা হ’ব।
আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়ৰ ন্যায় বিভাগে ৰূপায়ণ কৰা এফটিএছচি-কেন্দ্ৰীয়ভাৱে পৃষ্ঠপোষকতা কৰা আঁচনিখনে সমগ্ৰ দেশতে এফটিএছচি স্থাপনৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰে ধৰ্ষণ আৰু পকচো আইনৰে জড়িত গোচৰসমূহৰ ক্ষীপ্ৰ নিষ্পত্তি নিশ্চিত কৰিছে।
ত্ৰিশখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৰূপায়ণ কৰা আঁচনিখনে ৪১৪ খন বিশেষ পকচো আদালতকে ধৰি ৭৬১ খন এফটিএছচি কাৰ্য্যকৰী কৰিছে, যিসমূহে ১,৯৫,০০০ ৰোধিক গোচৰ সমাধা কৰিছে। এই আদালতসমূহে যৌন অপৰাধৰ বলি হোৱা দুৰ্ভগীয়া লোকসকলক সময়মতে ন্যায় প্ৰদানৰ বাবে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন জনাইছে। আনকি প্ৰত্যন্ত অঞ্চলসমূহতো এনে আদালত স্থাপন কৰা হৈছে।
আঁচনিখনৰপৰা আশা কৰা ফলাফলসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হ’লঃ
• যৌন আৰু লিংগ-ভিত্তিক হিংসাৰ অৱসান ঘটাবলৈ ৰাষ্ট্ৰখনৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতিফলন।
• ধৰ্ষণ আৰু পচকো আইনৰ বিচাৰাধীন গোচৰসমূহ হ্ৰাসেৰে ন্যায়িক ব্যৱস্থাত থকা বোজাৰ উপশম ঘটোৱা।
• উন্নত সুবিধা আৰু ক্ষীপ্ৰ বিচাৰৰ জৰিয়তে যৌন অপৰাধৰ বলি হোৱা দুৰ্ভগীয়া লোকসকলৰ বাবে ন্যায়ৰ দ্ৰুত সুবিধা নিশ্চিতকৰণ।
• গোচৰৰ বোজা পৰিচালনাযোগ্য পৰিসংখ্যালৈ হ্ৰাস কৰা।