সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ২০৪৭ দা অনৌবা য়ুমশারোলশিংনা ভারতকী ফজরবা য়ুমগী মওং লেপকনি
নিউ দিল্লিগী হেবিতেৎ সেন্তরদা পাংথোকপা সি.এস.আই.আর-সি.বি.আর.আই তেক্নোলোজি ত্রান্সফর মেলাদা মিনিস্তরনা ৱা ঙাংখি, য়ুম শানবগী তেক্নোলোজি ৭৫ মখোয়না ইন্দস্ত্রিদা শীন্নখ্রে
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি সেন্ত্রেল বিল্দিং রিছার্স ইন্সতিতুৎ(সি বি আর আই)না মালেম থাক্কী অমসুং খ্বাইদগী নৌবা য়ুমশারোলশিং পুথোক্লে, মসিনা অইং-অশা অমসুং ইকং মায়োক্নবা ঙম্বদা নত্তনা মালেমগী মহৌশাগী অকোয়গি ফিবমগী নিয়মশিংসু ঙাক্না চৎকনি
অশোই-অঙাম লৈতবা, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং মমল হোংবা য়ুম শানবা অসিগুম্বা তেক্নোলোজি ১০৮ নুমিৎ খরনিদা ইন্দস্ত্রিদা ফংহল্লগনি: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা খ্বাইদগী চাউনা থাজবা থম্লিবা অমসুং খ্বাইদগী মরুওইনা লৌরিবা স্কিম প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা(পি এম এ ৱাই) দা তেক্নোলোজি পীবগীদমক মিনিস্তরনা সি.বি.আর.আই থাগৎপা ফোঙদোকখি
নোংজু-নুংশা অমসুং মৈ ঙাকথোকপা ঙমবা থুপচিনবা য়াবা সোল্ত সেল্তরশিং শাবগীদমক দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা সি.বি.আই.আই থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মসিনা খুন্নাইদা চাউনা কান্নবা পীরে হায়খি
24 NOV 2023 2:37PM by PIB Imphal
ঙসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেসন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ভারতনা নিংতম্বা ফংবগী চহি ১০০শুবা থৌরম পাংথোকপা মতম ২০৪৭ দা অনৌবা য়ুমশারোলশিংনা ভারতকী ফজরবা য়ুমগী মওং লেপকনি।
নিউ দিল্লিদা পাংথোকপা সি.এস.আই.আর-সি.বি.আর.আই তেক্নোলোজি ত্রান্সফর মেলাদা ৱা ঙাংবদা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি সেন্ত্রেল বিল্দিং রিছার্স ইন্সতিতুৎ(সি বি আর আই)না মালেম থাক্কী অমসুং খ্বাইদগী নৌবা য়ুমশারোলশিং পুথোক্লে, মসিনা অইং-অশা অমসুং ইকং মায়োক্নবা ঙম্বদা নত্তনা মালেমগী মহৌশাগী অকোয়গি ফিবমগী নিয়মশিংসু ঙাক্না চৎকনি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ৱান-ৱিক ৱান লেব প্রোগ্রাম থবক ওইনা পাংথোক্লে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা সি.এস.আই.আর লেব ৩৭গী অখন্নবা তেক্নোলোজিশিং উৎনবা হৌখিবা চহিদা মহাক্না হৌদোকখ্রে অমসুং মসিগী ফল ওইনা সি.এস.আই.আর-সি.বি.আর.আইআ মফম অমদা য়ুম শানবগী তেক্নোলোজি ৭৫ উৎলে অমসুং মখোয় ইন্দস্ত্রিদা শীন্নখ্রে। অশোই-অঙাম লৈতবা, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং মমল হোংবা য়ুম শানবা অসিগুম্বা তেক্নোলোজি ১০৮ নুমিৎ খরনিদা ইন্দস্ত্রিদা ফংহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা খ্বাইদগী চাউনা থাজবা থম্লিবা অমসুং খ্বাইদগী মরুওইনা লৌরিবা স্কিম প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা(পি এম এ ৱাই) দা তেক্নোলোজি পীবগীদমক মিনিস্তরনা সি.বি.আর.আই থাগৎপা ফোঙদোকখি। থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা মিনিস্তরনা হায়খি শ্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা ভারতমচা অমতা নাতৈ চাদবা য়ুমদা লৈহল্লোই অমসুং খুদোংচাবা ফংবা য়ারবা মীওই খুদিংমক তোইলেতশিং অমসুং মৈ থানবগী খুদোংচাবশিং য়াওরবা পাক্কাগী য়ুমশিং ফংহনগনি হায়না ৱাশকখি। লায়রবা মীওইশিং পি.এম.এ.ৱাইগী য়ুমশিংদা মাইথোং মোমোন নোক্না লৈবা উবদা মীয়ামগী মীহুৎ অমা ওইনা মহাক হরাওই।
নোংজু-নুংশা অমসুং মৈ ঙাকথোকপা ঙমবা থুপচিনবা য়াবা সোল্ত সেল্তরশিং শাবগীদমক দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা সি.বি.আই.আই থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মসিনা খুন্নাইদা চাউনা কান্নবা পীরে হায়খি। মহাক্না হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী অওনবশিং অমসুং অনৌবশিং অমসুং থবকশিংনা খুন্নাইগী য়ুম্ফমশিং থোল্লে অমসুং মীচম মীয়াম হিংবদা লাইহন্নবা পান্দম থম্লি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মসিগী অচৌবা মাইপাকপা অসি সি.এস.আই.আর-সি.বি.আর.আই, রুরকীগী সাইন্তিস্তশিং অমসুং রিছর্স তৌরিবশিংগী কৎথোকপা অমসুং হৈথোই-শিংথোইবগী খুদম অমনি অমসুং অনৌবা য়ুমশারোলশিংনা লনাই মীওইশিং অমসুং মীয়াগী পুন্সিদা অহোংবা কয়া পুরকপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে। মীওইবগী হিংবগী ফিবমশিংদা অওনবা পুরকপা, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা হেনগৎহনবদা অমসুং হিরম খুদিংমক্তা মীয়াম নুংঙাই-য়াইফবা হেনগৎহনবদা হায়রিবা তেক্নোলোজিশিং অসিগী শক্তি লৈরে। রিছার্স ইন্সতিতুসনশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিশিংগী মরক্তা লৈরিবা অহোবা অদু মেনখৎতুনা, মীওই খুদিংমক্না মমল হোংবা, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং অনৌবা য়ুম ফংহন্নবা পান্দম থবক ওইনা পাংথোক্নবা সি.এস.আই.আর-সি.বি.আর.আই, রুরকীনা অচৌবা থবক অমা পায়খৎলে।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ঙসি ঐখোয়না য়ুম শাবগী হিরমদা থেংনরিবা খুদোংচাদবা অসি মাইথোং য়াম্মী, মসি মমলদগী হৌরগা অমাং-অতাং থেংনবা ঙম্বা অমসুং ইনর্জি ফজনা শীজিন্নবা ফাওবা য়াওরে। অদুবু ঙসি ঐখোয়গী লৈরিবা লৌশিং অসিনা চহিচা অসিদা থেংনরিবা খুদোংচাদবা খুদিংমক কোকহনবা ঙমগনি মীওই খুদিংমক অশোই-অঙাম লৈতবা অমসুং নুংঙাইবা য়ুম অমা তুংদা ফংহনগনি হায়না ঐনা থাজৈ। লৈবাক অসিদা অফবা অহোংবা অমা পুরক্নবা হায়রিবা তেক্নোলোজিশিং অসি শীজিন্ননবা উদোগকী লুচিংবশিং অমসুং মীহুৎশিংদা দোক্তর জিতেন্দ্রনা তকশিনখি। মহাক্না হায়খি খুমাংচাউশিনবশিং অসি খ্বাইদগী ফবা থবকশিংদা শীজিন্নদুনা, কনাগুম্বা অমনা চাংদম্নবা ঙম্নবা খুদোংচাবা লৌবা খক নত্তনা, খুন্নাইগী য়াইফনবা থবকশিংদসু চাউনা মতেং পাংগদবনি।
সেক্রেতরি দি.এস.আই.আর অমসুং দি.জি সি.এস.আই.আর, দোক্তর এন. কালাইসেলভিনা হায়খি হৌখিবা চহি ৭৭ লেপ্তনা থিজিন্দুনা লাকপদগী, সি.এস.আই.আর-সি.বি.আর.আই, রুরকী য়ুমশারোলগী মতাংদা মাংজিল থাবা ইন্সতিতুৎ অমা ওইরে। অনৌবা তেক্নোলোজিশিং অসিনা য়ুম শাবগী উদোগতা অওনবা পুরকপা খক নত্তনা মশিং থিঙমদ্রবা লনাই মীওই কয়াগী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা কয়া পুরকখ্রে। শিংথাবা য়াবা তেক্নোলোজিশিংগী মনুংদা অন্দর-রিম পাইলস, অমোৎপদগী কান্নবা পোৎলমশিং শাবা, প্রিফেব্রিকেতেদ য়ুম, মৈ ঙাকথোকপা, পাম্বীশিং য়াওদবা উ, প্রোতেক্তিব কোতিংশিং য়াওরি।
সি.বি.আর.আইগী দিরেক্তর শ্রী প্রদিপ কুমারনা হায়খি ভারত সরকারগী পি.এম.এ.ৱাই-জিগী “মীওই খুদিংমক য়ুম ফংহনবা” পান্দম ফংনবা অমসুং খুন্নাইগী কান্নবা প্রোজেকশিংদা সি.এস.আই.আর-সি.বি.আর.আই, রুরকীনা মীৎয়েং থম্বা অসি অচৌবা নুংঙাইবা অমনি। খুঙ্গংগী য়ুমশিং য়ানবা ইন্সতিতুৎ অসিনা খুঙ্গংগী য়ুম শানবা তাইপোলোজি কম্পেন্দিয়ম “পাহাল” ইন্সতিতুৎ অসিনা পুথোক্লে।
য়ুম শানবগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিশিং য়াওরবা ভোলুম অনিগী তুংকোইনা চৎনবা য়ারবা অমসুং মমল হোংবা তেক্নোলোজিশিংগী লমদা লমজিংনবা তেক্নোলোজি কম্পেন্দিয়ম অমা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙখি।

Ministry of Science & Technology
New Housing Technologies will shape the majestic mansion of India at 2047, says Dr Jitendra Singh
The Minister addresses the CSIR-CBRI Technology Transfer Mela at Habitat Centre in New Delhi, where 75 building and construction technologies in one slot and transferred them to Industries
Dr Jitendra Singh said, Central Building Research Institute (CBRI) has developed world class and state-of-the -art building construction technologies, which are not only robust and climate and drought resilient, but also in tune with global environmental norms
In coming days 108 such technologies will be made available to Industries for Safe, Sustainable and Affordable building construction: Dr Jitendra Singh
The Minister complimented CBRI for becoming the mainstay in terms of technology provider to Prime Minister Narendra Modi’s most ambitious and the most prioritised scheme Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY)
Dr Jitendra Singh also complimented CBRI for developing Foldable Salt Shelters, which is weather and fire resistant and said that it has huge social implications
24 NOV 2023 2:37PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said, New Housing Technologies will shape the majestic mansion of India at 2047, when India will celebrate 100 years of its Independence.
Addressing the CSIR-CBRI Technology Transfer Mela in New Delhi, Dr Jitendra Singh said, Central Building Research Institute (CBRI) has developed world class and state-of-the-art building construction technologies, which are not only robust and climate and drought resilient, but also in tune with global environmental norms.
Dr Jitendra Singh said, the One-Week One Lab programme visualised and inaugurated by him last year to showcase the unique technologies of the each of 37 CSIR Labs across the country has resulted in positive outcomes as CSIR-CBRI showcased 75 building and construction technologies in one slot and transferred them to Industries. In coming days 108 such technologies will be made available to Industries for Safe, Sustainable and Affordable building construction
Dr Jitendra Singh lauded the CBRI for becoming the mainstay in terms of technology provider to Prime Minister Narendra Modi’s most ambitious and the most prioritised scheme Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY). The Minister reminded the august gathering that Shri Modi after becoming Prime Minister has promised that no Indian will live in Kuccha house and all the deserving beneficiaries will have a pucca roof with toilets and lighting facilities. He said that as a public representative it is gratifying to see the smile on the faces of poor beneficiaries residing in PMAY houses.
Dr Jitendra Singh also complimented CBRI for developing Foldable Salt Shelters, which is weather and fire resistant and said that it has huge social implications. He said, almost all the reforms and innovations and initiatives of Prime Minister Modi has societal underpinnings and aimed at “Ease of Living” for common man.
Dr Jitendra Singh said, this remarkable achievement is a testament to the dedication and expertise of the scientists and researchers at CSIR-CBRI, Roorkee and added that building technologies play an important role in shaping the lives of individuals and communities. He said, these technologies have the power to transform the living conditions of humans, increase sustainability, and improve the overall well-being of people. By bridging the gap between research institutions and industries, CSIR-CBRI Roorkee has taken a giant leap toward realizing the vision of affordable, sustainable, and innovative housing for all, the Minister added.
Dr Jitendra Singh said, “the challenges we face today in the housing sector are multifaceted, ranging from affordability and sustainability to disaster resilience and energy efficiency. However, with the expertise and knowledge we have here today, I am confident that we can overcome these challenges in the country and build a future where every person has access to safe and comfortable housing”.
Dr Jitendra Singh urged all the industry leaders and representatives to adopt these technologies and harness their potential to bring positive change in the country. He said, by incorporating these advancements into best practices, one can have the opportunity to not only increase competitive edge, but also make a significant contribution to the well-being of society.
Secretary DSIR and DG CSIR, Dr N. Kalaiselvi said in her address that through continuous research and development over the past 77 years, CSIR-CBRI Roorkee has emerged as a leading institute in the field of housing technology. She said, many advances made by the brilliant minds not only revolutionized the construction industry but also positively impacted the lives of countless individuals. Some of the notable technologies are under-reamed piles, waste to wealth, prefabricated housing, fire protection, wood without trees, protective coatings, and many more including those being transferred today, she added.
Director of CBRI Shri Pradeep Kumar said that it is a matter of great pleasure to mention that CSIR-CBRI has focused on projects of societal benefits and contributed extensively to “Housing for All” national Mission of Government of India for PMAY-G. The institute has developed rural housing Typology compendium “PAHAL” for the inclusive development of rural buildings.
Dr Jitendra Singh also released the Technology Compendium, a comprehensive guide to its various sustainable and affordable technologies in two volumes covering time-tested proven technologies vis-à-vis current advanced technologies developed in-house in the area of Building Science and Technology.