কল্চর মন্ত্রালয়
কলচর মন্ত্রালয়না স্বছ্চতাবু ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌবা অমদি ওফিসশিংদা থবক পন্দুনা লৈবা হন্থহনবদা মীৎয়েঙ থমদুনা স্পিসিএল কেম্পেন ৩.০ লোইশিনখ্রে
11 NOV 2023 12:57PM by PIB Imphal
কলচর মন্ত্রালয়না (MoC) মাগী ওর্গনাইজেসনশিংগা লোয়ননা স্বছ্চতাবু ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌবা অমদি লৈঙাক্কী ওফিসশিংদা থবক পন্দুনা লৈবা হন্থহনবদা মীৎয়েঙ থমদুনা স্পিসিএল কেম্পেন ৩.০দা শরুক য়াখ্রে‍।
ওক্তোবর ২ দগী ৩১, ২০২৩ ফাওবগী ইম্প্লিমেন্তেসন ফেজ মনুংদা, মন্ত্রালয়না দেজিগনেত তৌখিবা মফম ৪৪৯ মক্তা শিৎ-শেংবগী থবক পায়খৎপগী পান্দম ১০০% ফংখি অমদি রেকোর্দ মেনেজমেন্তকী মতাঙদা: ফীজিকেল ফাইল ১৫,৯৬৯ অমদি ই-ফাইল ২১৩৩মক রিভিউ তৌখি, মদুগী মনুংদা ফীজিকেল ফাইল ৪৯৭৫ অমদি ই-ফাইল ১৬২০ খন্দোক্তুনা ক্লোজ তৌখি‍। মসিগী মথক্তা ফীজিকেল ফাইল ১৩৮ নেস্নেল অর্কাইব্স ওফ ইন্দিয়া (NAI) দা ত্রান্সফর তৌনবগীদমক খন্দোকখি‍। অতেক অকায় লোইশিনবদা লুপা ৪২,১৫,৭১৫/-কী শেনফম লাকখি‍। পুন্না স্ক্বার ফীি ২২২৭২গী মফম হাঙহনখি‍। মসিগী মথক্তা, মীয়ামগী ৱাকৎ ৮৩%; PMO রিফরেন্স ৮১.৮%; স্তেত লৈঙাক্কী রিফরেন্স ৬৭.৮%; MP রিফরেন্স ৬৪.২% অমদি পার্লিয়ামেন্ত এস্যুরেন্স ৫১% লোইশিনখিবা য়াওনা অতৈ হীরমশিংদসু পান্দম ফংখি‍। মন্ত্রালয়না প্রেস স্তেতমেন্ত ৮ থাদোকখি‍। মখা তানা, মন্ত্রালয় অমদি মাগী তোঙান তোঙানবা ওর্গনাইজেসনশিংনা ত্বীত ১৭৩সু তৌখি‍।
ImageImage
(য়ুনেসকোগী ৱর্ল হেরিতেজ সাইত অমা ওইরিবা চিত্তোরগর লান্বন্দা শিৎ-শেংবগী থবক পায়খৎপা)
রেকোর্দশিং রেস্তোরেতিব কঞ্জার্বেসন তৌবগী শরুক অমা ওইনা NAI না মাগী কল্লেক্সন্দা সীত ২১,৪২৫, ফাইল ১৪০ অমদি রেকোর্দশিংগী ভোল্যুম ৪৫ শেমজিন শাজিনখি‍। গৃহ মন্ত্রালয়, কোইলা মন্ত্রালয় অমদি দিরেক্তোরেত জেনেরেল CRPF, নই দিল্লীনা NAI দা মথঙ শিৎনা ফাইল ৪৫২, ৫৭২ অমদি ২২ থাজিল্লক্নবগীদমক খঙহল্লকখি‍। NAI না হায়রিবা ফাইলশিং অসিবু পুন্না লৌখৎনবা পব্লিক রেকোর্দ এক্ত এন্দ রুল্সকী কাঙলোন মতুং ইন্না থবক পায়খৎখি‍।
(NAI দা হৌজিক হৌজিক চত্থরিবা রেকোর্দ কঞ্জার্বেসনগী থবক)
NAI না স্পিসিএল কেম্পেন ৩.০গী মনুংদা রেকোর্দ মেনেজমেন্তকী লমদা মখাগী ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং অসি পাঙথোকখি:-
১. ওক্তো১র ১৮ দগী ২০, ২০২৩ ফাওবা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং, এতেচ/সবওর্দিনেৎ ওফিসশিং অমদি PSU শিংদগী গ্রুপ ‘B’ অমদি মথক্কী অমসুং থাক মান্নবা ওফিসরশিংগী ওরিএন্তেসন কোর্স ইন রেকোর্দ মেনেজমেন্ত অমা পাঙথোকখি‍।
ImageImage
২. ২৩.১০.২০২৩দা মন্ত্রালয় অমদি আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (ASI)গী গ্রুপ ‘A’ অমদি ‘B’ অমদি মান্নবা থাক্কী ওফিসরশিংগী ওইবা রেকোর্দ মেনেজমেন্তকী অখন্নবা ত্রেনিং সেসন অমা পাঙথোকখি‍।
ImageImage
৩. ওক্তোবর ৩০, ২০২৩ অমদি নবেম্বর ১, ২০২৩দা NAI রেকোর্দ সেন্তর, পুদুচেরীদা ভারত লৈঙাক্কী তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিংনা নৌনা খনগৎলকপা রেকোর্দ ওফসিরশিংগী ওইবা অখন্নবা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমা পাঙথোকখি‍।
ImageImageImage
কলচর মন্ত্রালয়না স্পিসিএল কেম্পেন ৩.০গী মনুংদা মাগী তোঙান তোঙানবা ওর্গনাইজেসনশিংনা পাঙথোকখিবা ক্রিএতিব ওইবা থবকশিং উৎননবগীদমক ৩৫ ফিরোজসাহ রোদ, মন্দী হাউস, নই দিল্লীদা লৈবা ললিত কলা একাদমীগী ওফসিতা ওক্তোবর ২৮ দগী ৩১, ২০২৩ ফাওবা “ৱেস্ত তু আর্ত – স্ক্রেপ তু স্কল্পচর” হায়বা হীরমদা একজিবিসন অমসু পাঙথোকখি‍। একজিবিসন অদু ইকায়খুম্নরবা কলচরগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল জীনা হৌদোকখি‍। কলচর মন্ত্রালয়গী দিল্লীদা য়ুম্ফম ওইবা ওর্গনাইজেসনশিং অমদি নোর্থ ইস্ত জোনেল কলচরেল সেন্তর (NEZCC)না একজিবিসন অদুদা শরুক য়াখি, অদুগা দিল্লীগী মপান্দ লৈবা ওর্গনাইজেসনশিংনা মখোয় মখোয়গী ওফিসশিংদা এগজিবিসন অদু পাঙথোকখি‍। একজিবিসন অদু DD News তা নবেম্বর ১, ২০২৩দা শন্দোকখি‍।
ImageImageImage
(ওক্তোবর ২৮ দগী ৩১, ২০২৩ ফাওবা কলচর মন্ত্রালয়না পাঙথোকখিবা “ৱেস্ত তু আর্ত – স্ক্রেপ তু স্কল্পচর” একজিবিসন)
(ইমা দুর্গাগী মীতম অমদি ফত্ত হৌদিদগী শেম্বা শজি অমবু নোর্থ ইস্তর্ন জোন কলচরেল সেন্তর (NEZCC)গী খ্বায়দগী ফবা ক্রিএতিব আর্ত ৱর্ক ওইনা পুথোকপা)
কলচর মন্ত্রালয়না স্বছ্চতাবু ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা অমদি ওর্গনাইজেসন পুম্নমক্তা থবক পন্দুনা লৈবা হন্থহন্নবগীদমক স্পিসিএল কেম্পেন মনুংদা পায়খৎখিবা অফবা থবকশিং মখা তানা পাঙথোক্নবা খোঙফম শেম্লি‍।

Ministry of Culture
Ministry of Culture completes Special Campaign 3.0 focusing on institutionalization of Swachhata and minimizing pendency in the Offices
11 NOV 2023 12:57PM by PIB Delhi
Ministry of Culture (MoC), along with its organizations, participated in the Special Campaign 3.0 while focusing mainly on institutionalization of Swachhata and minimizing pendency in Government Offices.
During implementation phase from 2nd to 31st October,2023, the Ministry achieved 100% targets in carrying out cleanliness drives in all designated 449 sites and in Record Management: all 15,969 Physical files and 2133 E-files have been reviewed, out of which 4975 Physical Files & 1620 E-Files have been weeded out and closed, respectively. In addition, 138 physical files have also been identified for transfer to National Archives of India (NAI). Revenue to the tune of Rs.42,15,715/- has been generated by disposing of scarps. A total of 22272 Sq.ft. area has been freed. Besides, other achievements include disposing off 83% Public Grievances; 81.8% PMO References; 67.8% State Govt. References; 64.2% MP References and 51% Parliament Assurances. Ministry has released 8 Press Statements. Further, 173 Tweets have also been made by the Ministry and its various organizations.
ImageImage
(Cleanliness drive conducted at sites of Chittorgarh Fort, a UNESCO, World Heritage Site)
As a part of restorative conservation of records, NAI repaired 21,425 number of sheets, 140 files and binding of 45 volumes of records in its collection. Ministry of Home Affairs, Ministry of Coal and Directorate General CRPF, New Delhi have intimated NAI for appraisal of 452, 572 and 22 files, respectively. NAI has initiated action for joint appraisal of the above files as per provisions of Public Record Act & Rules.
[ Ongoing Conservation of Records at NAI ]
NAI also conducted the following Training Programmes in Record Management during Special Campaign 3.0 :-
1. An Orientation Course in Record Management for Group ‘B’ & above and equivalent level officers from various Ministries/Departments, Attached/Subordinate Offices and PSUs etc. from 18th to 20th October,2023;
ImageImage
1. A Special Training Session on Record Management for Group ‘A’ & ‘B’ and equivalent level Officers of the Ministry and Archaeological Survey of India(ASI) on 23.10.2023.
ImageImage
1. A Special Training Programme for the Record Officers newly nominated by various Ministries/Departments of Govt. of India at NAI Record Centre, Puducherry on 30th October, 2023 & 1st November, 2023.
ImageImage
Ministry of Culture also organized an Exhibition on the theme “Waste to Art” -“Scrap to Sculpture” from 28th to 31st October,2023 at the Office Premises of Lalit Kala Adademy, 35 Ferozeshah Road, Mandi House, New Delhi to showcase the best creative works done by its various organizations during Special Campaign 3.0. The exhibition was inaugurated by Hon’ble Minister of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal ji. Delhi Based Organizations and North East Zonal Cultural Centre (NEZCC) of the Ministry of Culture participated in the Exhibition while, other Organizations located outside Delhi also organized the Exhibition at their respective Offices. The Exhibition was aired on DD News on 1st November, 2023.
ImageImage
[“Waste to Art”-“Scrap to Sculpture” Exhibition organized by Ministry of Culture from 28th to 31st October, 2023]
[Sculpture of Goddess Maa Durga and a Deer crafted from discarded material as best creative art work by North Eastern Zone Cultural Centre (NEZCC)]
Ministry of Culture is committed to continue with the good works done during Special Campaign in order to promote and institutionalize swachhata, and reduce pendency in all organizations.