নীতি আয়োগ
নিতি আয়োগনা G20 নই দিল্লী লীদর্স দিক্লারেসন্দা পনখিবা “ইনক্লুজিব ত্রেদ ফোর প্রোস্পেরিতী”গী মতাঙদা ৱর্কসোপ পাঙথোক্কদৌরি
ৱর্কসোপ অসিনা ইনক্লুজিব ত্রেদকী লমদা দোমেস্তিক আউতরীচ হেনগৎহন্নবা অমদি পাকথোক চাউথোকহন্নবা, মপু ওইবা অমদি ফংলকপা মহৈ থবক ওইনা পাঙথোকপগী মতাঙদা খন্নগনি
05 NOV 2023 2:52PM by PIB Imphal
নিতি আয়োগনা নই দিল্লীগী হোতেল তাজ মহলদা হয়েং নবেম্বর ৬, ২০২৩দা (নিংথৌকাবা) “ইনক্লুজিব ত্রেদ ফোর প্রোস্পেরিতী” হায়রিবা থীম অসিদা নোংমগী ওইবা ৱর্কসোপ অমা পাঙথোক্কদৌরি‍। ৱর্কসোপ অসি G20 নই দিল্লী লীদর্স দিক্লারেসন্দা (NDLD) খন্নখিবা তোঙান তোঙানবা থীমশিংগী মতাঙদা পাঙথোক্লিবা ১০ ফীদর থীমেতিক ৱর্কসোপশিংগী মনুং চন্না পাঙথোকপনি‍।
ৱর্কসোপ অসিনা খুমাঙ চাওশিন্নবা অমদি নুংঙাই য়াইফবা পুরক্নবগীদমক ইনক্লুজিব ত্রেদকী লমদা দোমেস্তিক আউতরীচ হেনগৎহন্নবা অমদি পাকথোক চাউথোকহন্নবা, মপু ওইবা অমদি ফংলকপা মহৈ থবক ওইনা পাঙথোকপগী মতাঙদা খন্ননবা হীরমশিং অসিগী অখঙ অহৈশিং, থিঙ্ক তেঙ্ককী মীহুৎশিং, একাদমিক অমদি অতৈ স্তেকহোল্দরশিংগী ফম্পাক অমা ওইনা মথৌ তৌগনি‍। ৱর্কসোপ অসিদা গ্লোবেল ভেল্যু চেন (GVCs) মেপ্পিং তৌবা; পুম্নমক কোনশিনবা, তুং কোইগদবা, অমদি হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিল্লকপা ঙমগদবা GVC শিং শেমগৎপা; ইনক্লুজিব ত্রেদ; নন-তারিফ মীজরশিংদা (NTM) অরোন অথুপ লৈহন্দবা; ত্রেদ ফাইনান্স; মার্কেৎ এক্সেস; দিস্ত্রিক্তশিংদগী মপান্দা পোৎ থাদোকপগী থৌওং য়োকখৎপা; MSME অমদি অতৈশিং পুনশিন্বদা মতেঙ পাংবা হায়রিবা হীরমশিং অসিদা মচা খায়না খন্নগনি‍।
খরন্নগদৌরিবা অসি মখাদা পীরিবা চাউরাকপা হীরমশিং অসিগী মখাদা খন্নগদবনি:
১. গ্লোবেল ভেল্যু চেন GVCs) মেপ্পিং তৌবা: সেসন অসিনা ভেল্যু চেন অমদি ইনোভেসন মথক কাখৎহন্নবগী পাম্বৈ অমদি লম্বীশিং, প্রদক্সন, ত্রেদ অমদি ইনভেস্তমেন্ত GVC শিংগী মনুংদা পুনশিনবা অমদি পুম্নমক কোনশিনবা, তুং কোইগদবা অমসুং হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিল্লকপা ঙমগদবা GVC শিংগী মতাঙদা মীৎয়েঙ থমগনি‍।
২. খুমাঙ চাওশিন্নবগীদমক ইনক্লুজিব ত্রেদ শেমগৎপা: খন্ন-নৈনগদৌরিবা অসি চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিং, মরুওইনা LDCs শিংবু মতিং হাপ্নবা “এদ ফোর ত্রেদ”, নন-তারিফ মীজরশিংদা ত্রান্সপেরেন্সী করম্না য়োকখৎকনি অমদি ঙাক্লৌ পীগদবা অমসুং চাং নাইগদবা ত্রেদ অমদি এনভাইরনমেন্ত থৌরাংশিং কমদৌনা পা্য়খৎকনি হায়বগী মতাঙদাখন্নগনি‍।
৩. ইনক্লুজিব ত্রেদ পুরকপদা থেংনরিবা শিংনবশিং: MSMEশিং পুনশিনবা, ত্রেদ দাইভর্সিফিকেসন অমদি কৈথেল পাকথোক চাউথোকহনবদা মতেঙ পাংবা, দিস্ত্রিক্তশিংদগী এক্সপোর্ত য়োকখৎপা অমদি সর্ভিস এক্সপোর্ত খোঙজেল য়াংখৎহনবা‍।
তেন ফীদর থীমেতিক ৱর্কসোপশিং নবেম্বর ১, ২০২৩ দগী নবেম্বর ৯, ২০২৩ ফাওবা পাঙথোক্লি‍। ৱর্কসোপশিং অসিদা য়াওরিবা হীরমশিংদি G20 দগী G21, দেতা ফোর দিভেলপমেন্ত, তুরিজম, দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত, পান্দমশিং, লল্লোন ইতিক, ইন্দিয়ন দিভেলপমেন্ত মোদেল, নুপীনা লমজিংবা দিভেলপমেন্ত, মল্তিলেতরেল দিভেলপমেন্ত বেঙ্কশিংদা অওনবা পুরকপা অমদি ক্লাইমেৎ ফাইনান্স অমসুং গ্রীন দিভেলপমেন্তনি‍।

NITI Aayog
NITI Aayog to organize Workshop on “Inclusive Trade for Prosperity” as mentioned in the G20 New Delhi Leaders' Declaration
Workshop intends to enhance and widen domestic outreach, ownership and implementation of outcomes in the area of inclusive trade
05 NOV 2023 2:52PM by PIB Delhi
NITI Aayog will organise a one day workshop on the theme “Inclusive Trade for Prosperity” tomorrow on 6th November 2023 (Monday) at Hotel Taj Mahal, New Delhi. This workshop is part of series of 10 feeder thematic workshops being held on varied themes discussed in the G20 New Delhi Leaders' Declaration (NDLD).
The workshop will serve as platform for subject experts, representative of think-tanks, academics and other stakeholders to discuss ways to enhance and widen domestic outreach, ownership and implementation of NDLD outcomes in the area of inclusive trade for growth and prosperity. The workshop will entail extensive discussion on mapping global value chains (GVCs); fostering inclusive, sustainable, and resilient GVCs; inclusive trade; transparency in non-tariff measures (NTMs); trade finance; market access; promoting exports from districts; facilitating integration of MSMEs and others.
The discussion will be held under broad topics mentioned in following sessions:
1. Mapping Global Value Chains (GVCs): Session to focus on approaches, ways to move up the value chain and innovation, integrating production, trade & investments within GVCs and how to promote inclusive, sustainable, and resilient GVCs.
1. Fostering Inclusive Trade for Growth: Discussion will be around ‘Aid for Trade’ initiative to enable developing countries, notably LDCs. How to promote transparency in non-tariff measures and lowering non-tariff barriers by enabling supportive and consistent trade and environment policies.
1. Challenges to inclusive trade: Facilitating integration of MSMEs, trade diversification and market expansion, promoting exports from districts and accelerating services export.
Ten Feeder Thematic Workshops are being organised from November 1, 2023 to November 9, 2023. The themes of the workshops include G20 to G21, Data for Development, Tourism, Digital Public Infrastructure, Sustainable Development, Goals, Trade, Indian Development Model, Women Led Development, Reforming Multilateral development banks & Climate Finance and Green Development.