NITI Aayog
NITI Aayog to organise Workshop on Transformative Technology –Promoting Development, Growth and Innovation through Digital Public Infrastructure (DPIs)
Workshop is part of the series of G20 Feeder Thematic Workshops being organised on themes mentioned in the G20 New Delhi Leaders' Declaration
04 NOV 2023 2:19PM by PIB Delhi
NITI Aayog to organise workshop on the Transformative Technology – Promoting Development, Growth and Innovation through DPIs on 5 November 2023 (Sunday) at Hotel Le Meridian, New Delhi. This will be fourth in the series of G20 Feeder Thematic Workshops being organised on 10 themes discussed in the G20 New Delhi Leaders' Declaration (NDLD). This workshop is jointly organised with the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY).
This workshop will endeavour to bring together various views from experts, entrepreneurs, innovators, academia, representatives of think-tanks, and government in the DPI space to identify the way forward and the required resources to achieve the objectives and outcomes mentioned in the G20 New Delhi Leaders’ Declaration.
It will be divided into following four segments. Each segment will aim to coalesce into specific action points and strategies that are required to implement the vision laid out in the NDLD:
1. Digital Identities for Empowering People: Digital Identity is the foundation for any well-thought-out DPI ecosystem as that is the key for the citizen to unlock all the benefits and services available to them and is a major accelerant for inclusion. The segment will explore various pathways for implementation of digital identity systems and deliberate on concerns, strategies, standards and regulatory structures of digital identity systems.
2. Payments: Fuelling the Digital Economy: The UPI platform has been the driver of the exponential growth of digital payments in India. UPI has simplified the process of digital transactions enabling financial inclusion. This segment will discuss successes of UPI in India, replicability of UPI in other countries and internationalization of UPI.
3. Data Empowerment and Protection Architecture (DEPA): a DPI-led approach to help India become an AI model-building nation: This segment will delve into implications of DEPA for various stakeholders, regulatory challenges in AI, possibilities of international regulatory framework for data sharing and ethical considerations, such as fairness, transparency, and accountability in AI development.
4. Unlocking Opportunities: The Power of Open Networks: The segment will explore role of open networks in reshaping digital ecosystems, challenges in implementation of open networks and avenues of public-private partnership in development of open networks.
This workshop will be an opportunity for industry, academics, experts, and civil society representatives to collaborate and design a roadmap for enabling, inclusive, open, fair, non-discriminatory, secure and resilient digital economies within all countries, while respecting applicable legal frameworks.
Ten such Feeder Thematic Workshops are being organised from November 1, 2023 to November 9, 2023. The themes of the workshops include G20 to G21, Data for Development, Tourism, Digital Public Infrastructure, Sustainable Development Goals, Trade, Indian Development Model, Women Led Development, Reforming Multilateral development banks & Climate Finance and Green Development.

নীতি আয়োগ
NITI আয়োগনা ত্রান্সফোর্মেতিব তেক্নোলোজী – প্রমোতিং দিবেলপমেন্ত, গ্রোথ এন্দ ইন্নোবেসন থ্রু দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (DPIs) হায়বা হীরমদা ৱার্কশোপ পাঙথোক্কদৌরি
ৱার্কশোপ অসি G20 ন্যু দিল্লী লীদর্স দেক্লেরেসনদা য়াওখিবা থিমশিংদা পাঙথোকপা G20 ফীদর থিমেতিক ৱার্কশোপশিংগী সিরিজকী শরুক অমা ওইরি
04 NOV 2023 2:19PM by PIB Imphal
NITI আয়োগনা নই দিল্লীগী হোতেল লে মেরিদিয়নদা নবেম্বর 5, 2023 (নোংমাইজিং)দা ত্রান্সফোর্মেতিব তেক্নোলোজী – প্রমোতিং দিবেলপমেন্ত, গ্রোথ এন্দ ইন্নোবেসন থ্রু দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (DPIs) হায়বা হীরমদা ৱার্কশোপ পাঙথোক্কদৌরি। মসি G20 ন্যু দিল্লী লীদর্স দেক্লেরেসন (NDLD)দা খন্নখিবা থিম 10দা পাঙথোকপা G20 ফীদর থিমেতিক ৱার্কশোপশিংগী সিরিজকী মরিশুবা ওইরগনি। ৱার্কশোপ অসি মিনিস্ত্রী ওফ ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী (MeiTY)গা পুন্না শিনবনি।
ৱার্কশোপ অসিনা G20 ন্যু দিল্লী লীদর্স দেক্লেরেসনদা য়াওখিবা পান্দমশিং অমসুং আউৎলমশিং ফংনবা মাংদা চংশিন্নবা লম্বী অমসুং মথৌ তাবা রিসোর্সশিং খঙদোক্নবা DPIগী লমদা এক্সপর্তশিং, ওন্তপ্রিনোরশিং, ইন্নোবেতরশিং, একাদেমিয়া, থিঙ্ক-তেঙ্কশিংগী মীহুৎশিং, অমসুং সরকারদগী তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোনশিং পুনশিন্নবা খোঙথাং অমনি।
মসি সেগমেন্ত মরি থোক্না খাইদোক্কনি। সেগমেন্ত অমমমনা NDLDদা পীরিবা বিজন অদু ইমপ্লিমেন্ত মথৌ তাবা অখন্নবা এক্সন পোইন্তশিং অমসুং স্ত্রেতেজীশিং পুনশিন্নবা পান্দম থম্মি:
1. দিজিতেল আইদেন্তিতীজ ফোর এম্পাৱরিং পীপল: দিজিতেল আইদেন্তিতী অসি নীংথিনা শেম্বা DPI ইকোসিস্তেমগীদমক য়ুম্ফম অমনি মসিনা প্রজাশিংগীদমক কান্নবশিং অমসুং সর্ভিসশিং ফংহন্নবা লম্বী ওইরি অমসুং মসিনা ইনক্লুজনগী অচৌবা এসেলরেন্ত অমা ওইরি। সেগমেন্ত অসিনা দিজিতেল আইদেন্তিতী সিস্তেমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা তোঙান-তোঙানবা লম্বেলশিং পুথোক্কনি অমসুং দিজিতেল আইদেন্তিতী সিস্তেমশিংগী সমস্যা, লালোংশিং, স্তেন্দর্দশিং অমসুং রিগ্যুলেতরী সিস্তেমশিংগী মতাংদা খন্নগনি।
2. পেমেন্তস: ফ্যুএলিং দি দিজিতেল ইকনোমী: ভারত্তা দিজিতেল পেমেন্তশিংদা চাউনা গ্রোথ লৈনবা UPI প্লেৎফোর্মনা দ্রাইবর ওইখি। UPIনা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন লৈহন্দুনা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী প্রোসেস লাইথোকহনখি। সেগমেন্ত অসিনা ভারত্তা UPIগী মাইপাকশিং, অতোপ্পা লৈবাকশিংদা UPIগী রেপ্লিকেবিলিতী অমসুং UPI ইন্তর্নেলাইজেসন তৌনবগী মতাংদা খন্নগনি।
3. দেতা এম্পাৱরমেন্ত এন্দ প্রোতেক্সন আর্কিতেকচর (DEPA): এ DPI-লেদ এপ্রোচ তু হেল্প ইন্দিয়া বিকম এন AI মোদেল-বিল্দিং নেসন: সেগমেন্ত অসিন তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিং, AIদা লৈরিবা রিগ্যুলেতরী চেলেঞ্জশিং, দেতা শিয়রিং অমসুং ইথিকেল কন্সিদরেসনশিংগীদমক ইন্তরনেস্নেল রিগ্যুলেতরী ফ্রেমৱার্ক্কী ওইথোকপা য়াবশিং খুদম ওইনা AI দিবেলপমেন্তদা লৈরিবা ফিয়রনেস, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী।
4. অনলোকিং ওপুর্চুনিতীজ: দি পাৱর ওফ ওপন নেৎৱার্কস: দিজিতেল ইকোসিস্তেমশিং নৌবা শেম্বাদা ওপন নেৎৱার্কশিংগী থৌদাং, ওপেন নেৎৱার্কশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা লৈরিবা শীংনবশিং, অমসুং ওপন নেৎৱার্কশিংগী দিবেলপমেন্তদা পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপকী এভেন্যুশিংগী খঙদোক্কনি।
ৱার্কশোপ অসিনা ইন্দস্ত্রী, একাদেমিক্স, এক্সপর্ত, অমসুং সিভিল সোসাইতীগী মীহুৎশিংগীদমক লৈবাক মনুংদা ইনেব্লিং, ইনক্লুসিব, ওপন, ফিয়র, নন-দিস্ক্রিমিনেতরী, সেক্যুর অমসুং রেজিলিএন্ত দিজিতেল ইকনোমীশিংগীদমক রোদমেপ অমগীদমক চুংশিন্ননবা অমসুং দিজাইন তৌনবা খুদোংচাবা অমা ওইরগনি অমরিমদা চৎনবা য়াবা লিগেল ফ্রেমৱার্কশিং ঙাক্না চৎকনি।
অসিগুম্বা ফীদর থিমেতিক ৱার্কশোপ তরা নবেম্বর 1, 2023 দগী নবেম্বর 9, 2023 ফাওবা পাঙথোক্লি। ৱার্কশোপশিং অসিগী থিমশিংদা G20 তু G21, দেতা ফোর দিবেলপমেন্ত, তুরিজম, দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলস, ত্রেদ, ইন্দিয়ন দিবেলপমেন্ত মোদেল, ৱুমেন লেদ দিবেলপমেন্ত, রিফোর্মিং মলতিলেতরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কস এন্দ ক্লাইমেৎ ফাইনান্স অমসুং গ্রীন দিবেলপমেন্ত য়াওরি।