Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra Singh calls upon scientific organisations and research institutions across the country to chalk out a roadmap for a nationwide public outreach campaign to create awareness in science, technology, innovation enabling provisions introduced by the Modi government for StartUps and potential entrepreneurs
After the Chandrayaan-3 landing on the Moon, there is a massive public interest generated in India’s Space exploration projects and the momentum needs to be sustained: Dr Jitendra Singh
“Innovative learning will contribute to make India a $5 trillion economy goal and fulfil the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi’s Aatmanirbhar Bharat”: Dr Jitendra Singh
Union S&T Minister chaired a meeting of all Science Secretaries to review preparations for the 9th India International Science Festival – 2024
02 NOV 2023 2:01PM by PIB Delhi
Union Minister Dr Jitendra Singh has called upon scientific organisations and research institutions across the country to chalk out a roadmap for a nationwide public outreach campaign to create awareness in science, technology, innovation enabling provisions introduced by the Modi government for StartUps and potential entrepreneurs
The Union Minister said, after the Chandrayaan-3 landing on the Moon, there is a massive public interest generated in India’s Space exploration projects and the momentum needs to be sustained.
“This campaign will not only raise public awareness about our pioneering achievements by DST, CSIR, DBT, ISRO, DRDO & other scientific Departments during the more than nine years of the Government led by PM Modi, but also inspire and motivate the youth to contribute and be a part of this exciting journey,” he said.
The Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, was chairing a meeting of all Science Secretaries in New Delhi. The meeting was attended by Principal Scientific Adviser (PSA) to the Government of India, Professor Ajay Kumar Sood; Secretary, DST, Prof. Abhay Karandikar; Secretary, CSIR, Dr (Mrs) N. Kalaiselvi; Secretary, DBT, Dr Rajesh S. Gokhale; Secretary, Department of Space and Chairman, ISRO, Shri. S. Somanath; Chairman, Atomic Energy Commission and Secretary, Department of Atomic Energy, Dr Ajit Kumar Mohanty, besides senior officers.
Lauding the ‘One Week One Lab’ student connect programme of CSIR-NIScPR conducted between Jan.1, 2023- Sep 24, 2023 by 37 CSIR Laboratories/Institutions during which their doors were thrown open to the students and public, Dr. Jitendra Singh called for grooming innovation aptitude in school children.
“Innovative learning will contribute to make India a $5 trillion economy goal and fulfil the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi’s Aatmanirbhar Bharat,” he said.
The S&T Minister said the INSPIRE scheme is helping create a scientific temper as every year there is an increasing number of aspiring students competing for the awards. The first-ever Mentorship Programme for Young Innovators was launched in November 2021 to mark the 75th Year of India’s Independence, he said.
The INSPIRE Awards – MANAK is a flagship programme of the Government of India and is jointly implemented by Department of Science and Technology (DST), Government of India and the National Innovation Foundation (NIF) - India. INSPIRE Scheme caters to students in the age group 10-32 years with several components. So far, more than 1.3 lakh Higher secondary students have been offered INSPIRE scholarships to pursue a career in Natural and Basic Sciences.
Dr Jitendra Singh said that the DST supports a variety of infrastructure related schemes like FIST, PURSE, SAIF, etc. towards augmenting/ facilitating the R&D equipment for research activities at various Universities/ Institutes and other Academic organizations as well as promote industry-academia linkages.
Dr Jitendra Singh said that PM Modi’s vision is to step up the efforts in various fields to make the country ‘the most advanced laboratory for modern science’ in the ‘Amrit Kaal’-the next 25 years leading to a Viksit Bharat.
Working towards this vision, the Government has committed to invest heavily on building research infrastructure in the country. Under FIST Program, DST has supported 3,074 Departments and PG Colleges at a total budget of about Rs. 3,131 crores for Scientific Infrastructure Building in various STEM Departments.
Dr Jitendra Singh pointed out that flexible infrastructure grants are being provided to universities nationwide to keep up the vigour of conducting highly challenging R&D activities with an investment of Rs 950 Crores till date.
The Promotion of University Research and Scientific Excellence (PURSE) with a nationwide reach supports the universities’ research ecosystem by making high-end research equipment available to our academicians/scientists, enabling our universities to compete with global standards. A new scheme, SUPREME, has also been launched to provide financial support for repair/ upgradation/ maintenance/ retrofitting or acquiring additional attachments to increase functional capabilities of existing Analytical Instrumentation Facilities (AIFs).
Dr Jitendra Singh said that under PM Modi, the Government is taking a number of steps to promote scientific temper among the masses, particularly youngsters, by strengthening scientific research and innovation efforts in the country. He said, this is a pan-India Scheme that envisages Star College in every district of the country supported by the Department of Biotechnology.
A total of 278 undergraduate colleges across the country comprising more than 1.5 lakh students are supported under the DBT Star College Scheme. This includes 55 colleges from rural areas and 15 colleges in Aspirational districts.
Dr Jitendra Singh said, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India is now steering the world in innovative technologies. We are on course to our target of reducing Greenhouse gases emission, and achieve Net Zero by 2070.
India is today one of the leading users of non-conventional energy including electric automobiles, wind & solar energy and the world's first Hydrogen powered bus has been made in India, said the Minister. “The world is looking up to us for leads,” he said.
Sharing some of the key achievements of India in S & T like India’s massive jump in its ranking of Global Innovation Index (GII) from 81st in the year 2015 to 40th in 2022 among 132 economies of the world, 3rd rank in terms of number of StartUps, Unicorns, scientific publications and PhDs awarded, the Minister said that India has in recent years made some unprecedented progress in S & T.
“During the Covid pandemic, India not only saved its own population but also helped the world by providing vaccines and we also delivered the world's first DNA vaccine,” he said.
The Minister mentioned that in the recent past, the Government of India has launched several flagship initiatives such as the National Mission on Interdisciplinary Cyber Physical Systems (ICPS); Quantum Computing and Communication; National Mission on Supercomputing, Electric Mobility, Green Hydrogen etc.
Dr Jitendra Singh said, our Chandrayaan Mission was the first to discover evidence of water on the Moon and the Aditya-L1 solar mission is led by a woman Director. PM Modi has provided an enabling milieu to India's endeavours in Space research, and S&T. PM Modi has emerged the tallest leader in the world after the G20 Summit.
"Today the world is ready to be led by India. The declaration of International Yoga Day and International Year of Millets by the UN is proof of our rising stature. Now is the time for all of us Indians to rise to the occasion and seize the opportunity," he said.
Referring to PM Modi’s monthly radio address 'Mann Ki Baat', in May 2022, Dr Jitendra Singh said India's Startup ecosystem is not limited to just big cities, but about 50% of Startups hail from Tier-2 and Tier-3 cities.
“Today there are over 3,000 Agritech Startups and are very successful in areas like Aroma Mission and Lavender cultivation, quite a few of them do not have high qualifications, but are very innovative. In 2014, there were just 4 Startups in the Space sector, now there are over 150 Space StartUps, some of the pioneering ones now worth hundreds of crore rupees,” he said.
A lot of this has been possible because of groundbreaking reforms brought by Prime Minister Modi, including StartUp policy, National Education Policy (NEP) 2020, Space sector and Drone deregulations, new geospatial policy, National Research Foundation etc, he said.
Dr Jitendra Singh said, PM Modi also brought in the new National Education Policy (NEP-2020) which supplements Start-Up ecosystem with the promise to open new career and entrepreneurship opportunities for students and youth in India.
Referring to the last more than 9 years of Government led by PM Modi, Dr Jitendra Singh pointed out that apart from formal jobs, lakhs of opportunities and avenues were created outside the government sector for the youth of the country, be it Start-ups, Mudra Scheme, PM SVANidhi.
During the meeting, the Union Minister reviewed preparations for the 9th India International Science Festival (IISF) – 2024 to be held at the NCR Biotech Science Cluster, Faridabad from January 17-20, 2024.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
স্তার্দঅপশিং অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগীদমক মোদী সরকারনা সাইন্স, তেক্নোলোজি, ইন্নোবেসনগী লমদা পায়খৎলিবা থবকশিং লৈবাক শীনবা থুংনা মীয়ামদা খঙহন্নবা লম্বী অমা শেম্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা সাইন্তিফিক ওর্গনাইজেসন অমসুং রিছার্স ইন্সতিতুসনশিংদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা খঙহনখ্রে
চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাক্না থাদা তাখ্রবা মতুংদা, ভারতকী স্পেস এক্সপ্লোরেসন প্রোজেকশিং মীয়াম পাম্নরে অমসুং ইহৌ অসি তুংকোইনা লৈহনবা দরকার ওই: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
“দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ৫গী ইকোনোমিগী ভারতকী পান্দম ফংনবা অনৌবা তম্বনা মতেং পাংগনি অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অত্মনির্ভর ভারতকী মঙলান মঙফাওনগনি”: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
৯শুবা ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সাইন্স ফেস্তিবেল-২০২৪গী শেম-শারিবশিং হন্না য়েংশিন্নবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা লুচিংদুনা সাইন্স সেক্রেতরিশিংগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে
02 NOV 2023 2:01PM by PIB Imphal
স্তার্দঅপশিং অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগীদমক মোদী সরকারনা সাইন্স, তেক্নোলোজি, ইন্নোবেসনগী লমদা পায়খৎলিবা থবকশিং লৈবাক শীনবা থুংনা মীয়ামদা খঙহন্নবা লম্বী অমা শেম্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা সাইন্তিফিক ওর্গনাইজেসন অমসুং রিছার্স ইন্সতিতুসনশিংদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা খঙহনখ্রে।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাক্না থাদা তাখ্রবা মতুংদা, ভারতকী স্পেস এক্সপ্লোরেসন প্রোজেকশিংদা মীয়াম পাম্নরে অমসুং ইহৌ অসি তুংকোইনা লৈহনবা দরকার ওই।
মহাক্না হায়খি কেম্পেন অসিনা হৌখিবা চহি ৯দা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লুচিংবা সরকার মনুংদা দি.এস.তি, সি.এস.আই.আর, ইসরো, দি.আর.দি.ও অমসুং অতোপ্পা সাইন্তিফিক দিপার্তমেন্তশিংনা মাইপাকপ্না পাংথোকখিবা থবকশিং খঙহনবা খক নত্তনা, খোঙচৎ অসিগী শরুক অমা ওইনবা অমসুং মতেং পাংনবা নহারোলশিং ইথিল পীগনি অমসুং পুক্নিং থৌগৎকনি।
ঙসি নিউ দিল্লিদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেসন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা লুচিংদুনা সাইন্স সেক্রেতরিশিংগী মীফম অমা পাংথোকখি। মীফম অদুদা ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর, প্রোফেসার অজয় কুমার সুদ; সেক্রেতরি, দি.এস.তি, প্রোফেসার অভে করনদিকার; সেক্রেতরি, সি.এস.আই.আর দোক্তর এন.কালৈসেলভি; সেক্রেতরি, দি.বি.তি, দোক্তর রাজেস এস.গোখালে; স্পেস দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি অমসুং ইসরোগী চিয়ারমেন, শ্রী এস. সোমনাথ; এতোমিক ইনর্জি কম্মিসনগী চিয়ারমেন অমসুং এতোমিক ইনর্জি দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি, দোক্তর অজিৎ কুমার মহান্তি অমসুং অতোপ্পা সেনিয়ার ওফিসারশিং শরুক য়াখি।
সি.এস.আই.আর লেব/ইন্সতিতুসন ৩৭না জনুৱারি ১-সেপ্তেম্বর ২৪,২০২৩গী মরক্তা পাংথোকখিবা সি.এস.আই.আর- এন.আই.এস.পি.আর থৌরম ‘ৱান ৱিক ৱান লেব’ থাগৎলদুনা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি মখোয়গী থোংশিং মহৈরোয়শিং অমসুং মীয়ামদমক হাংদোক্লে অমসুং স্কুলগী মহৈরোয়শিং অনৌবা পুথোকপগী ইথিল ফাওহল্লগনি। দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ৫গী ইকোনোমিগী ভারতকী পান্দম ফংনবা অনৌবা তম্বনা মতেং পাংগনি অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অত্মনির্ভর ভারতকী মঙলান মঙফাওনগনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি চহি খুদিংগী থৱায় য়াওবা মহৈরোয়শিং চাংদম্না হেনগৎলকপা মরম্না চহি খুদিংগী সাইন্তিফিক তেম্পর অমা শেম্বদা ইন্সপাইয়র স্কিম্না মতেং পাংলি। ভারতনা নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপদা নবেম্বর ২০২১দা অহানবা ওইনা নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিংগী মেন্তরশিপ প্রোগ্রাম হৌদোক্লে।
ইন্সপাইয়র এৱার্দস-মনাক অসি ভারত সরকারনা মাংজিল থারিবা থৌরম অমনি অমসুং মসি ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্ত অমসুং নেসনেল ইন্নোবেসন ফাউন্দেসন(এন আই এফ)-ইন্দিয়ানা পুন্না পায়খৎপনি। ইন্সপাইয়র স্কিম্না চহি ১০-৩২ কাংলুপকী মহৈরোয়শিং কোনশিল্লি। নেচরেল অমসুং বেসিক সাইন্সশিংদা শীনফম অমা ওইনা চৎনবা হৌজিক ফাওবদা হায়র সেকেন্দরি মহৈরোয় লাখ ১.৩ হেন্না ইন্সপাইয়র স্কোলারশিপ পীখ্রে।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনবা হায়খি উদোগ-মহৈলোয়শঙ শম্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা তোঙান-তোঙানবা য়ুনিভর্সিতিশিং/ইন্সতিতুৎশিং অমসুং অতোপ্পা মহৈলোয়শঙশিংদা রিছার্সকী থবকশিংগী খুৎলায়শিং ফগৎহন্নবা ইনফ্রস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা স্কিমশিং হায়বদি ফিস্ত, পি.য়ু.আর.এস.ই, এস.এ.আই.এফ অসিনচিংবা দি.এস.তিনা শৌগৎলি। চাউখৎলবা ভারত অমা ওইনবা মথং চহি ২৫গী অমৃত কালদা হিরম কয়াদা অনৌবা সাইন্সকী খ্বাইদগী চাউখৎলবা লেবোরেতোরিশিং লৈবাক অসিদা লিংখৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা মঙ মঙলি।
পান্দম অসিগী মাইকৈদা থবক তৌরদুনা, লৈবাক অসিদা রিছার্স ইন্সতিতুসনশিং শানবা সরকারনা শেন য়াম্না থাদরে। ফিস্ত প্রোগ্রামগী মখাদা, তোঙান-তোঙানবা এস.তি.ই.এম দিপার্তমেন্তশিংদা লুপা করোর ৩,১৩১গী বজেৎ অমদা সাইন্তিফিক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা দি.এস.তিনা দিপার্তজমেন্ত অমসুং পি.জি কলেজ ৩,০৭৪ মতেং পাংখ্রে।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি অৱাংবা থাক্কী রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবকশিং পাংথোক্নবা হৌজিক ফাওবদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা য়ুনিভর্সতিশিংদা লুপা করোর ৯৫০গী ইনফ্রাস্ত্রকচর গ্রান্তশিং পীখ্রে।
ঐখোয়গী য়ুনিভর্সিতিশিং মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবা ঙম্নবা ঐখোয়গী অখঙ-অহৈশিং/সাইন্তিস্তশিংদা অৱাংবা থাক্কী রিছার্সকী খুৎলায়শিং ফংহন্নবা প্রোমোসন ওফ য়ুনিভর্সিতি রিছার্স এন্দ সাইন্তিফিক এক্সলেন্স(পি য়ু আর এস ই)না লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা য়ুনিভর্সিতিশিং শৌগৎলি। হৌজিক লৈরিবা এনালাইতিকেল ইন্সত্রুমেন্তেসন ফেলিসিতিস(এ আই এফ) মথৌ পাংথোকপা হেনগৎহন্নবা অমুক শেমজিন্নবা/ফগৎহন্নবা শেন্থং পীনবা সুপ্রিম কৌবা অনৌবা স্কিম অমসু হৌদোক্লে।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি লৈবাক অসিদা সাইন্সকী লমদা থিজিনবা অমসুং অনৌবা পুথোকপগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা নহারোলশিংদা সাইন্সকী ৱাখল্লোন হেন্না চেনহন্নবা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী মখাদা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। মসি বাইওতেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তনা মতেং পীবা লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংমক্তা স্তার কলেজ লৈহন্নবা ভারত শীনবা থুংনা পায়খৎপা স্কিম অমনি।
দি.বি.তি স্তার কলেজ স্কিমগী মখাদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা অন্দরগ্রেজুয়েত কলেজ ২৭৮কী মহৈরোয় লাখ ১.৫ হেন্না কোনশিল্লে। মসিদা খুঙ্গংদা লৈবা কলেজ ৫৫ অমসুং এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিংদা লৈবা কলেজ ১৫ য়াওরি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদা হৌজিক ভারত অনৌবা তেক্নোলোজিশিংগী মমাই চুম্লি। গ্রিনহাওস গ্যাসশিং থাদোকপা হন্থহন্নবা ঐখোয়গী পান্দম ফংনবা লম্বীদা অমসুং ২০৭০ ফাওবদা নেত জিরো ফংনবা লম্বীদা ঐখোয় চৎলি। ইলেক্ত্রিক গারিশিং, নুংশিৎ অমসুং নুমিৎকী ইনর্জি য়াওনা নন-কনভেন্সনেল ইনর্জি শীজিন্নবদা ঙসি ভারত মাঙজিল থারে অমসুং মালেমদা অহানবা হায়দ্রোজেন্না চেনবা বস ভারত্তা শারে। মাঙজিল থাদুনা পুনবা মালেমগী লৈবাকশিংনা ঐখোয়দা য়েংলক্লি।
মিনিস্তরনা হায়খি গ্লোবেল ইন্নোবেতিপ ইন্দেক্সতা ২০১৫দা ৮১শুবা মফমদা লৈরম্বদগী, মালেমগী লৈবাক ১৩২গী মনুংদা ২০২২দা ৪০শুবা মফমদা হাইগৎলক্লে, স্তার্দঅপশিং, য়ুনিকোর্নশিং, সাইন্তিফিক ওইবা চেফোঙশিং অমসুং পি.ঐচ.দিশিং পীবা ৩শুবা রেঙ্কতা লৈরি অমসুং চহি খর অসিদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা ভারত মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা খুমাংচাউশিল্লে। কোবিদ লাইচৎ মনুংদা ভারতনা মশাগী মীওইশিং কনবা খক নত্তনা তিকাশিং পীদুনা মালেমগী লৈবাকশিংগী মতেং পাংখি অমসুং মালেমদা অহানবা দি.এন.এ ভেক্সিন ফংহনখি।
মিনিস্তরনা হায়খি হৌখিবা চহি খর অসিদা ভারত সরকারনা মরুওইবা থৌরমশিং হায়বদি নেসনেল মিসন ওন ইন্তরদিসিপ্লিনরি সাইবর ফিজিকেল সিস্তেমস(আই সি পি এস); ক্বান্তম কম্পুতিং অমসুং কম্মুনিকেসন; নেসনেল মিসন ওফ সুপরকম্পুতিং, ইলেক্ত্রিক্কী গারি, গ্রিন হায়দ্রোজেন হৌদোক্লে। ঐখোয়গী চন্দ্রায়ন মিসন্না অহানবা ওইনা থাদা ঈশিং ফংবগী খুদম পুথোকখি অমসুং অদিত্যা-এল ১ সোলার মিসন নুপী দিরেক্ত অমনা লমজিংলি। স্পেস রিছার্স অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা ভারতকী থবকশিংগী চহিচা অমা ওইনবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা খুদোংচাবশিং পীরি। জি-২০ মীফম মতুংদা প্রধান মন্ত্রী মোদী মালেমদা খ্বাইদগী মরুওইবা লুচিংবা ওইরে।
মহাক্না হায়খি ঙসিগী মালেম অসি ভারতনা লুচিংনবা থৌরাং তৌদুনা লৈরে। য়ু.এন্না মালেমগী য়োগ নুমিৎ লাউথোকপা অমসুং মালেমগী মিল্লেতশিংগী চহি লাউথোকপা অসি ঐখোয়গী ফিবম ফগৎলকপগী খুদম্নি। হৌজিক অসি ভারতমচা খুদিংম হৌগৎনবা অমসুং খুদোংচাবা লৌনবা মতমনি। মে ২০২২দা শন্দোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মন কি বাত থৌরম পল্লদুনা মিনিস্তরনা হায়খি ভারতকী স্তার্দঅপকী থবকশিং অসি অচৌবা সহরশিং খক্তা লৈবা নত্তে, স্তার্দঅপশিংগী চাদা ৫০ তয়র-২ অমসুং তয়র-৩ সহরশিংদা লৈরি।
মহাক্না হায়খি হৌজিক এগ্রিতেক স্তার্দঅপ ৩,০০০ হেন্না লৈরে অমসুং এরোমা মিসন অমসুং লাভেন্দর থাবদা য়াম্না মাইপাক্লে অমসুং মখোয়গী মনুংদা খরদি অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বা নত্তে, অদুবু থবকশিং অনৌবা ঙাক্তনি। ২০১৪দা স্পেস সেক্তরদা স্তার্দঅপ ৪ খক লৈরমখি, হৌজিক স্পেস স্তার্দঅপ ১৫০ হেন্না লৈরে, মখোয়গী মনুংদা খরদি লুপা করোর চা কয়া লৈরে। পুম্নমক অসি স্তার্দঅপ পোলিসি, নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি,২০২০, স্পেস সেক্তর, দ্রোনগী নিয়মশিং শেমদোকপা, অনৌবা জিওস্পাসিএল থৌশিল, নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসন য়াওনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা অওনবা কয়া পুরকপদগী পাংথোকপা ঙমখিবনি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ভারতকী নহারোলশিং অমসুং মহৈরোয়শিংদা অনৌবা শীনফম অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপকী খুদোংচাবশিং পীনবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি পায়খৎলে অমসুং স্তার্দঅপ ইকোসিস্তেমশিং ফগৎহল্লে। লৈবাক অসিগী নহারোলশিং সরকারগী থবক নত্তবা অতোপ্পা হিরমশিংদা থবক ফংনবা খুদোংচাবা কয়া পীনবা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লুচিংবা সরকারনা স্তার্দ-অপশিং, মুদ্রা স্কিম অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্বানিধি পায়খৎলে।
মীফম মনুংদা, জনুৱারি ১৭-২৪,২০২৪দা এন.সি.আর বাইওতেক সাইন্স ক্লস্তর, ফরিদবাদতা পাংথোক্কদৌরিবা ৯শুবা ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সাইন্স ফেস্তিবেল-২০২৪গী শেম-শারিবশিং য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হন্না য়েংশিনখি।