ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୩ ନଭେମ୍ବର ୧ରୁ ମୁକ୍ତ ବଜାର ବିକ୍ରି (ଓଏମ୍‌ଏସ୍‌) ଯୋଜନା (ଘରୋଇ) ମାଧ୍ୟମରେ ନିଲାମ ଡକାଳୀ ୨୦୦ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଗହମ ସରକାରଙ୍କଠାରୁ କିଣିପାରିବେ
ପ୍ରତି ଇ-ନିଲାମ ପିଛା ଗହମର ପରିମାଣକୁ ସରକାର ଦୁଇ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ରୁ ୩ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି କଲେ
ଗହମର ବେଆଇନ ମହଯୁଦ ଓ କଳାବଜାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ୧୬୨୭ ସ୍ଥାନରେ ତନଖି
27 OCT 2023 2:18PM by PIB Bhubaneswar
ଖୋଲା ବଜାରରେ ଗହମର ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ତଥା ଏହାର ମୂଲ୍ୟକୁ ସ୍ଥିର ରଖିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କେତେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୩ ନଭେମ୍ବର ଏକ ତାରିଖରୁ ଘରୋଇ ମୁକ୍ତ ବଜାର ବିକ୍ରି ଯୋଜନାରେ ନିଲାମଡକାଳୀ(ବିଡର)ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ୨୦୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଗହମ କିଣିପାରିବେ । ଆଗରୁ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସର୍ବାଧିକ ୧୦୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଗହମ ନିଲାମର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା । ଏବେ ସରକାର ଏହାକୁ ୨୦୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଫର ଷ୍ଟକରୁ ଏହି ଗହମ ସରକାର ନିଲାମ କରିବେ । ସର୍ବାଧିକ କ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ ଡାକରା ଦେଇଥିବା ନିଲାମଧାରୀ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଗ୍ରହମ କିଣିବାରେ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ସେହିଭଳି ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଗହମର ଇ-ଅକ୍‌ସନ (ନିଲାମ) ପରିମାଣ ପୂର୍ବରୁ ୨ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନଥିଲା । ଏବେ ଏହାକୁ ସରକାର ୩ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ।
ବଜାରରେ ଗହମ, ଅଟା, ଚାଉଳ ଆଦିର ମୂଲ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଚାଉଳ ଓ ଗହମର ଇ-ନିଲାମ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଅଷ୍ଟାଦଶ ଇ-ନିଲାମ ଚଳିତମାସ (ଅକ୍ଟୋବର )୨୬ ତାରିଖରେ କରାଯାଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଦେଶର ୪୪୪ ଡିପୋରୁ୨.୦୧ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଗହମ ନିଲାମ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଇ-ନିଲାମରେ ୨୭୬୩ ଗହମ କିଣିବାକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କ୍ରେତା ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ । ଏଥିରେ ୨୩୧୮ ସଫଳ ବିଡରଙ୍କୁ ୧. ୯୨ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଗହମ ବିକ୍ରି କରାଯାଇଛି ।
ସାଧାରଣ ଉତ୍ତମ ମାନ (ଏଫଏକ୍ୟୁ) ଗହମର ବିକ୍ରିମୂଲ୍ୟ କୁଇଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୨୨୫୧ ଟଙ୍କା ୫୭ ପଇସା ଥିଲା । ତେବେ ଏହାର ସଂରକ୍ଷିତ ମୂଲ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିଲା ୨୧୫୦ ଟଙ୍କା । ସେହିଭଳି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମାନଠାରୁ କମ୍ ମାନ ଥିବା ଗହମ (ୟୁଆର୍‌ଏସ୍‌)ର କୁଇଣ୍ଟାଲ ପିଛା ସର୍ବଭାରତୀୟ ହାରାହାରୀ ବିକ୍ରିମୂଲ୍ୟ ୨୧୨୫ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଥିବାବେଳେ ଏହା ୨୩୧୭ ଟଙ୍କା ୮୫ ପଇସାରେ ନିଲାମ ହୋଇଛି ।
ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ଗହମର ମୁକ୍ତ ବଜାର ବିକ୍ରି ଯୋଜନା ଓଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ‌(ଡି)ର ପରିସରରୁ ବାହାରେ ରଖାଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ବେଆଇନ ମହଜୁଦ ଓ କଳାବଜାରୀରୁ ଦୂରେଇ ରଖିବାକୁ ନିୟମିତ ତନଖି ଷ୍ଟକ୍ ଚେକ୍ କରାଯାଉଛି । ଯେଉଁମାନେ ଇ-ନିଲାମରେ ଗହମ କିଣୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଅଟାକଳ ଓ ଗୋଦାମର ତନଖି ନିୟମିତ ହେଉଛି । ୨୦୨୩ ଅକ୍ଟୋବର ୨୬ ସୁଦ୍ଧା ୧୬୨୭ସ୍ଥାନରେ ଏଭଳି ତନଖି କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
From November 1st, 2023, bidders can purchase 200 MT wheat through Open Market Sale Scheme (Domestic)
Total wheat quantity offered per e-auction also increased to 3 LMT from 2 MT
To avoid hoarding of wheat stocks, 1627 checks made
27 OCT 2023 2:18PM by PIB Delhi
To increase the availability of wheat in the open market and to further stabilize the prices of wheat, w.e.f. 01.11.2023, the maximum quantity a bidder can purchase under Open Market Sale Scheme (Domestic) [OMSS (D)] has been increased to 200 MT from 100 MT and the total quantity offered per e-auction across India has been increased to 3 LMT from 2 LMT.
As a part of Govt of India initiative for market intervention to control the retail price of rice, wheat and atta, weekly e auctions of both wheat and rice are organized. The 18th e-auction of 2023-24 was held on 26.10.2023. A quantity of 2.01 LMT wheat from 444 depots was offered across the country.
In the e-auction, 2763 empaneled buyers participated for wheat. And 1.92 LMT wheat was sold to 2318 successful bidders.
The weighted average selling price was Rs. 2251.57/qtl for FAQ wheat against the reserve price of Rs. 2150/qtl Pan India whereas weighted average selling price of URS wheat was Rs. 2317.85/qtl against the reserve price of Rs. 2125/qtl.
The traders are kept out from the ambit of wheat sale under OMSS (D) in order to avoid hoarding of stocks and regular checks/inspections are also being made at the Flour Mills of the processors who have purchased wheat under OMSS (D). Till 26.10.23, 1627 checks across the country have been made.