ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ୩.୦: ଦକ୍ଷିଣ ବ୍ଲକର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବାଳୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ନିରୀକ୍ଷଣ କଲେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ
ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ
26 OCT 2023 12:42PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଅଭ୍ୟାସ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ଅକ୍ଟୋବର ୨୬, ୨୦୨୩ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ସାଉଥ୍ ବ୍ଲକରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବାଳୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଯାଞ୍ଚ୍ କରିଥିଲେ। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରି କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ କିଛି ଘଣ୍ଟା ଶ୍ରମଦାନ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୀରମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଏମଓଡିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର ସଫଳ ପରିଚାଳନାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
ଏହି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ସହିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୩.୦ର ଚତୁର୍ଥ ତଥା ଅନ୍ତିମ ସପ୍ତାହରେ ରହିଛି। ଉପଲବ୍ଧ ସମ୍ବଳର ଲାଭଦାୟକ ଉପଯୋଗ ଏବଂ ସ୍କ୍ରାପ୍ ନିଷ୍କାସନରୁ ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ ଉପରେ ଏହି ଅଭିଯାନର ମୁଖ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି । ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ସାଉଥ୍ ବ୍ଲକରେ ଆସବାବପତ୍ର ସ୍କ୍ରାପ୍ ଏବଂ ଫଟୋକପି ମେସିନ୍ ଭଳି ପୁରୁଣା ଓ ଅଦରକାରୀ ଆଇଟି ଉପକରଣର ନିଷ୍କାସନ କରି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୫.୩୪ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରାଜସ୍ବ ଆଦାୟ କରିଛି। ଗାଡ଼ି ନିଲାମ ମାଧ୍ୟମରେ ୫୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ ହୋଇଛି।
ସ୍ବଚ୍ଛତାର ଭାବନାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଚାଲିଥିବା ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୩.୦ ରେ ଏକ ଅବ୍ୟବହୃତ କୋଠରୀକୁ ଅଳିଆମୁକ୍ତ କରାଯାଇ ନବୀକରଣ କରାଯାଇ 'ଲେଡିଜ୍ ରୁମ୍'ରେ ପରିଣତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ କର୍ମଚାରୀମାନେ ନିଜ ସୁବିଧା ଅନୁଯାୟୀ ନିଜକୁ ସତେଜ କରିପାରିବେ। ସାଉଥ୍ ବ୍ଲକର ଦ୍ବିତୀୟ ମହଲାରେ ଥିବା ଏହି କୋଠରୀକୁ ରକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ସକାରାତ୍ମକ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀମାନେ ତାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଯାହା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ।
ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ତଳ ମହଲାରେ ଥିବା ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଅଚଳ ହୋଇପଡ଼ିଥିବା ବିଭାଗୀୟ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ଅଳିଆ ପକାଯାଉଥିଲା। ଚାଲିଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୩.୦ ରେ ଅଳିଆ ସଫା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଜାଗାର ନବୀକରଣ ଚାଲିଛି ।

Ministry of Defence
Special Swachhata Campaign 3.0: Raksha Mantri Shri Rajnath Singh inspects cleanliness in MoD Secretariat in South Block
Urges employees to ensure a cleaner workplace for enhanced productivity
26 OCT 2023 12:42PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh inspected the cleanliness in the Ministry of Defence (MoD) Secretariat in South Block, New Delhi on October 26, 2023, as part of the Government’s continuous endeavour to inculcate Swachhata as a daily habit. The Raksha Mantri interacted with the employees and exhorted them to individually contribute a few hours of Shramdaan every week to maintain utmost cleanliness at the workplace. He emphasised that a clean and decluttered workplace leads to enhanced productivity. He also felicitated the Swachhata Veers whose untiring efforts have been instrumental in successful conduct of the Swachhata Abhiyan in MoD.
The MoD is in the fourth and penultimate week of the Special Campaign 3.0 along with the concomitant pan-India Swachhata Abhiyan. The overarching thrust of this campaign has been on gainful utilisation of available resources and generation of revenue from disposal of scrap. It is pertinent to mention that the Ministry has generated revenue of Rs 5.34 lakh by disposal of furniture scrap and obsolete & condemned IT equipment like photocopier machines in South Block. Revenue of Rs 55 crore has also been generated through auction of condemned vehicles.
In keeping with the spirit of cleanliness, an erstwhile unutilised room was cleared of garbage and renovated during the ongoing Special Campaign 3.0 and transformed into ‘Ladies Room’ where employees could refresh themselves as per their convenience. The Raksha Mantri inaugurated the room on the second floor of South Block. The lady employees thanked him for this positive intervention which is worthy of being emulated by others.
Shri Rajnath Singh also visited the space on the ground floor which was earlier a defunct departmental canteen where garbage was being dumped. The garbage has been cleared during the ongoing Special Campaign 3.0 and the space is under renovation.