কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
হিংবদা লাইবা হেনগৎহন্নবা অমসুং ললোন-ইতিক লাইহন্নবা খুদম ওইনা পীবা য়াবা ৱারেপ লৌবদা পি.এম গাতিশক্তিগী থৌদাং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পিয়ুস গোয়ালনা ফোঙদোকখ্রে
লোজিস্তিক্সকী থবকশিং ফগৎনবা কস্তমস ওপরেসন ফজনা পাংথোক্নবা পি.এম গাতিশক্তি পীজিন্নবা উৎনবা ‘পি.এম গাতিশক্তিদা সি.বি.আই.সিগী থৌদাং’ হায়বা হিরমদা ত্রেনিং মোদুল শ্রী গোয়ালনা হৌদোকখ্রে
পি.এম গাতিশক্তি নেসনেল মাস্তর প্লান্দা কেপাসিতি হেনগৎহন্নবা দিজিতেল লার্নিং রিছোর্সশিং শেমগৎনবা দি.পি.আই.আই.তিনা ৱার্কশোপ পাংথোকখ্রে
19 OCT 2023 4:30PM by PIB Imphal
হিংবদা লাইবা হেনগৎহন্নবা অমসুং ললোন-ইতিক লাইহন্নবা খুদম ওইনা পীবা য়াবা ৱারেপ লৌবদা অমসুং মরুওইবা প্রোজেক মশক খঙদোকপদা পি.এম গাতিশক্তিগী থৌদাংগী মতাংদা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি, কঞ্জুমর এফেয়ার্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিবিউসন অমসুং তেক্সতাইলগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পিয়ুস গোয়ালনা ফোঙদোকখ্রে। কেপাসিতি বিল্দিং কম্মিসন(সিবিসি)গা খুৎশম্নদুনা দিপার্তমেন্ত ফোর প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রি এন্দ ইন্তরনেল ত্রেদ(দিপিআইআইতি)না শীন্দুনা ঙরাং পাংথোকখিবা পি.এম গাতিশক্তি নেসনেল মাস্তর প্লান্দা কেপাসিতি হেনগৎহন্নবা দিজিতেল লার্নিং রিছোর্সশিং শেমগৎনবা ৱার্কশোপদা মিনিস্তরনা হায়খি মল্তিমোদাল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লোজিস্তিক্স ফগৎনবা পি.এম গাতিশক্তি পাক-শন্না শীজিন্ননবা দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতি বিল্দিং অসি য়াম্না মরুওই।
লোজিস্তিক্সকী থবকশিং ফগৎনবা কস্তমস ওপরেসন ফজনা পাংথোক্নবা পি.এম গাতিশক্তি পীজিন্নবা উৎনবা ‘পি.এম গাতিশক্তিদা সি.বি.আই.সিগী থৌদাং’ হায়বা হিরমদা ত্রেনিং মোদুল অমসু শ্রী গোয়ালনা হৌদোকখি। ৱার্কসোপ অদুদা সি.বি.সিগী চিয়ারমেন শ্রী অদিল জাইনুলভাই; স্পিসিএল সেক্রেতরি(লোজিস্তিক্স), দি.পি.আই.আই.তি শ্রীমতি সুমিতা দৌরা অমসুং সি.বি.সিগী মেম্বর শ্রী প্রভিন পর্দেসি শরুক য়াখি।
স্পিসিএল সেক্রেতরি(লোজিস্তিক্স),দি.পি.আই.আই.তিনা হায়খি পি.এম গাতিশক্তিগী অওনবশিংনা মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিং অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং মপুংফানা থৌরাং তৌবা ঙমহল্লে। মীয়ামগী য়াইফনবা পায়খৎপা থবকশিংদা লুপা করোর লাখ ১০গী য়াম্লবা শেনফম অমা থাগনি।
পি.এম গাতিশক্তি ৱাখল্লোনশিং উৎনবা অপুনবা ৱার্কশোপতা শরুক য়াখিবা সি.তি.আইশিং, স্তেৎ এ.তি.আইশিং, সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রিশিং অমসুং উদোগকী অখঙ-অহৈশিং সি.বি.সিগী চিয়ারমেন্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
পি.এম গাতিশক্তিগী ৱাখল্লোনশিংগী মতাংদা সরকারগী ওফিসিএলশিংদা চাংনাইনা ত্রেনিং পীবা; মনুংগী মচাকশিং খঙহনবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লোজিস্তিক্স চাউখৎহন্নবা অমসুং থৌরাং তৌনবা পি.এম গাতিশক্তি শীজিন্ননবা অখন্নবা ত্রেনিং মোদুলশিং শেম্নবা ৱার্কশোপ অদুনা মীৎয়েং চঙখি। ত্রেনিং মোদুলশিং অদুদা সি.তি.আইশিং অমসুং স্তেৎ এ.তি.আইশিংগী ফাউন্দেসন/ইন্দক্সন/মিদ কেরিয়র মোদুলশিং য়াওরি অমসুং লোজিস্তিক্স সেক্তরদা দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা ৱারেপ লৌনবা ওফিসারশিংদা খঙহনখি।
ৱার্কশোপ অদু সেসন অনি থোক্না পাংথোকখি। অহানবা সেসন্দা চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক সি.তি.আইশিং অমসুং স্তেৎ এ.তি.আইশিংগী করিকুলমদা পি.এম গাতিশক্তি শীজিন্নবগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অমা পাংথোকখি। অনিশুবা সেসন্দা কাংলুপ মরি থোক্নবা খায়দোক্তুনা সেক্তরগী অখন্নবা ত্রেনিংগী দরকার ওইবশিং অমসুং কোর্সকী মচাক অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্নবা ঙাক্লৌগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা পাংথোকখি।
ৱার্কশোপতা খন্নখিবা মরুওইবা ৱাফমশিং:
• পি.এম গাতিশক্তিগী থবক ফগৎহন্নবা ইন্দক্সন-লেবেলদা দম্মি দেতা-বেজ এপ্লিকেসন মোদুলশিং শীজিন্নবা ফংহনবা।
• সিমুলেসন-বেজ লার্নিংগীদমক ইন্দক্সন লেবশিং লিংখৎপা।
• ওফিসারশিং ত্রেনিং পীনবা পি.এম গাতিশক্তিগী ফিদমশিং পুনশিন্দুনা দিজিতেল কোর্সশিং শেমগৎপা।
• হৌজিক সি.তি.আইশিং অমসুং স্তেৎ এ.তি.আইশিংদা লৈরিবা কোর্সশিং IgoT প্লেতফোর্মদা দিজিতেল কোর্সশিংদা ওন্থোকপা।
• এ.আই, ব্লোকচেন অমসুং অতোপ্পা চাউখৎলবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নদুনা স্পাসিয়েল ত্রান্সফোর্মেসন প্লানশিং/প্রিদিক্তিব প্লানশিং শেমগৎনবা ত্রেনিং পীনবা খুদোংচাবশিং মশক খঙদোকপা।
সেন্ত্রেল ত্রেনিং ইন্সতিতুৎশিং অমসুং স্তেৎ এদমিনিস্ত্রেতিপ ত্রেনিং ইন্সতিতুৎশিংদা পি.এম গাতিশক্তিগী মতাংদা চাংনাইনা ত্রেনিং পাংথোক্নবা অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংগী কোর্সশিং পাংথোক্নবা ‘পি.এম গাতিশক্তি নেসনেল মাস্তর প্লান্দা কেপাসিতি হেনগৎহন্নবা দিজিতেল লার্নিং রিছোর্সশিং শেমগৎনবা’ অপুনবা ৱার্কশোপ অমা ঙরাং দি.পি.আই.আইতি অমসুং সি.বি.সিনা শীন্দুনা পাংথোকখ্রে।
লাল বহাদরু শাস্ত্রি নেসনেল একাদেমি ওফ এদমিনিস্ত্রেসন, নেসনেল একাদেমি ওফ ইন্দিয়ান রেলৱেজ; মহারাস্ত্রা রিমোত সেন্সিং এপ্লিকেসন সেন্তর, হরিয়ানা ইন্সতিতুৎ ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন, মরী লৈনবা মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্ত অমসুং সি.বি.সিনা শকখঙলবা এজেন্সিশিংগী মীহুৎশিং ৱার্কশোপ অদুদা শরুক য়াখি।
জিলা অমসুং ব্লোক থাক্তদা শেন-থুম অমসুং খুন্নাইগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থৌরাং তৌনবা মখা তানা পি.এম গাতিশক্তি অসি এস্পিরেসনেল ব্লোক প্রোগ্রামদা পুনশিল্লে। সি.তি.আইশিং অমসুং এ.তি.আইশিংনা রিছোর্স সেন্তরশিং ওইনা থবক তৌগনি অমসুং মফম অমা চাউখৎনবা থৌরাং তৌবদা পি.এম গাতিশক্তি এম.এন.পি মপুংফানা শীজিন্নগনি।
নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসগী লোজিস্তিক্স হুমেন রিছোর্স শেমগৎনবা অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংগীদমক ৱার্কশোপ অসি পাংথোকপনি। অতোপ্পা থবকশিংদা মখাদা পীরি:
• হৌজিক চৎথরিবা করিকুলমদা পি.এম গাতিশক্তি হাপচিন্নবা সি.আই.আইশিং অমসুং স্তেৎ এ.তি.আইশিং ৱাখল তাহন্নবা সি.আই.আইশিং অমসুং স্তেৎ এ.তি.আইশিংগা লোয়ননা ওগস্ত ৪, ২০২৩দা ৱেবিনার অমা পাংথোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা সি.তি.আই ১৭ অমসুং স্তেৎ এ.আই.আই ১৯ নোদেল ওফিসারশিং হাপখ্রে।
• লোজিস্তিক্সতা কেপাসিতি বিল্দিংগী মতাংদা দি.পি.আই.আই.তি অমসুং গাতি শক্তি বিশ্ববিদ্যলয়গী মরক্তা এম.ও.য়ু অমা ওক্তোবর ৪,২০২৩দা খুৎয়েক পীনখ্রে।
ওক্তোবর ১৩,২০২৩দগী পি.এম গাতিশক্তি হেক হৌদোকপদগী, ভারত সরকারগী মিনিস্ত্রি ৩৯ অমসুং রাজ্য/য়ু.তি ৩৬ পি.এম গাতিশক্তি প্লেতফোর্মদা য়াওরে। শিংথানিঙাই ওইরবা থবকশিং পাংথোকখ্রে অমসুং জাতি অমসুং মালেমগী তোঙান-তোঙানবা ফোরমশিংদা উৎখ্রে। উৎখিবশিংগী মনুংদা কেবারিদা ৩শুবা ত্রেদ এন্দ ইনভেস্তেমেন্ত ৱার্কিং গ্রুপতা ত্রেদ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী জি-২০ সেমিনার, বি-২০, রিজনেল কোওপরেসন আমসুং জর্জিয়াদা ইন্তেগ্রেসন কনফরেন্সতা একজিবিসন অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা রিজনেল ৱার্কশোপ ৫ য়াওরি। মসিগী মাঙজিল থাবা থবক অসি নেপাল, জপান অমসুং ভিয়েতনাম য়াওনা লৈবাক কয়াগী পুক্নিং চিংশিল্লে। সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রিশিং অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তিশি অনিমক্না পি.এম গাতিশক্তি মাইপাকপশিংগী ৱারিশিংগী ‘পি.এম গাতিশক্তিগী খোমজিনবা লাইরিক’ অমা ফোঙখ্রে।

Ministry of Commerce & Industry
Union Minister of Commerce & Industry Sh. Piyush Goyal highlights the role of PM GatiShakti in evidence-based decision making enhancing ease of living and ease of doing business
Sh. Goyal launches training module on ‘Role of CBIC in PM GatiShakti’ showcasing use of PM GatiShakti for streamlining customs operation for promoting logistics efficiency
DPIIT conducts workshop on development of Digital Learning Resources for Capacity Building on PM GatiShakti National Master Plan
19 OCT 2023 4:30PM by PIB Delhi
Union Minister of Commerce & Industry, Consumer Affairs, Food & Public Distribution, and Textiles, Sh. Piyush Goyal highlighted the role of PM GatiShakti in project prioritization, optimization and evidence-based decision making for enhancing ease of living and ease of doing business. While addressing the Workshop on ‘Development of Digital Learning Resources for Capacity Building on PM GatiShakti National Master Plan’, organised yesterday by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) in collaboration with the Capacity Building Commission (CBC), the Minister said that data-driven training and capacity building is important for ensuring wider adoption of PM GatiShakti principles for the multimodal infrastructure and logistics development.
Shri Goyal also launched a training module on ‘Role of CBIC in PM GatiShakti’, developed for the Ministry of Finance which showcases use of PM GatiShakti for streamlining customs operation for promoting logistics efficiency. The Workshop was also graced by the Chairman, CBC, Sh. Adil Zainulbhai; Special Secretary (Logistics), DPIIT, Smt. Sumita Dawra; and Member, CBC, Sh. Praveen Pardeshi.
Special Secretary (Logistics), DPIIT highlighted the transformative approach of PM GatiShakti initiative that has enabled Ministries/ Departments and States/ UTs to efficiently plan big ticket infrastructure projects. She said that a huge capex push for overall capital investment of INR 10 lakh crores shall aid people centric development via effective and integrated planning of resources.
Chairman, CBC appreciated the massive participation from CTIs, state ATIs, Central Ministries and industry experts for the joint workshop showcasing the innate principle of PM GatiShakti – ‘the whole of government approach’.
The Workshop focused on institutionalizing and regularising training and capacity building of Government Officials on PM GatiShakti principles; Deliberating upon the content, structure and design of sector-specific training modules on implementation of PM GatiShakti approach in planning and development of Infrastructure and Logistics. These training modules, included in Foundation/ Induction / mid career courses of all the CTIs and State ATIs, shall also familiarize the officers with data-driven decision-making in the Logistics Sector.
The workshop was broadly divided into two sessions. Session 1 was a panel discussion on Mainstreaming PM GatiShakti approach in Curriculum of CTIs and State ATIs for a developed India; and Session 2 observed discussion and deliberations in 4 parallel breakout groups for focussed group discussion on Sector-specific training needs & course content and framework for effective delivery mechanism.
Key takeaways from the workshop was:
• To provide access to dummy data-based application modules (based on successful case studies) at induction-level for enriched PM GatiShakti experience.
• Establishment of induction labs for simulation-based learning.
• Facilitate the development of interactive digital courses based on the training need assessment while integrating the PM GatiShakti principles for training of all officers.
• Conversion of existing courses in CTIs and State ATIs into digital courses at IGoT platform.
• Explore the possibility of building capacities for developing spatial transformation plans/predictive plans using AI, Blockchain, and other advanced technologies.
To mainstream regular training and capacity building courses on PM GatiShakti principles at Central Training Institutes (CTIs) and State Administrative Training Institutes (State ATIs), a joint workshop on ‘Development of Digital Learning Resources for Capacity Building on PM GatiShakti National Master Plan’, was held yesterday by Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) in collaboration with Capacity Building Commission (CBC).
Over 70 participants covering Officials from selected CTIs including Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA), National Academy of Indian Railways; state ATIs such as Maharashtra Remote Sensing Application Centre (MRSAC), Haryana Institute of Public Administration (HIPA); concerned line Ministries/Department, and representatives from CBC empanelled agencies, attended the workshop.
For wider adoption in planning for economic and social infrastructure at district and block level, PM GatiShakti is further integrated in the Aspirational Blocks Programme. The CTIs and State ATIs will act as resource centres and support the government official in rigorous utilization of PM GatiShakti NMP for holistic area-development planning.
The workshop is one of the measures undertaken for Logistics Human Resources Development & Capacity Building Strategy of National Logistics Policy. Other initiatives taken includes the following:
• To sensitise CTIs and State ATIs on the integration of courses on PM GatiShakti into their ongoing curricula, a Webinar was held with all CTIs and State ATIs along with CBC on 4th August 2023.As on date, 17 CTIs and 19 State ATIs have appointed Nodal officers for the same.
• A MoU between DPIIT and Gati Shakti Vishwavidyalaya regarding capacity building in logistics was signed on 4th October 2023.
Since the launch of PM GatiShakti on 13 October, 2021, 39 Ministries of Govt of India, and all 36 States/UTs have been onboarded on PM GatiShakti platform. Significant achievements have been made and showcased at various national and international forums. This includes G-20 Seminar on Trade Infrastructure at 3rd Trade and Investment working group (TIWG) at Kevadia, Exhibition at B-20, 2023 Regional Cooperation and Integration Conference in Georgia, and five regional workshops across the country. This flagship initiative has also garnered attention from various countries such as Nepal, Japan and Vietnam. Furthermore, a ‘Compendium of PM GatiShakti’ on success stories of PM GatiShakti usage by both Central Ministries & States/UTs has been published.