কৃষি মন্ত্ৰালয়
২০২৪-২৫ বিপণন বৰ্ষৰ বাবে ৰবি শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (এমএছপি)ত কেবিনেটে অনুমোদন জনাইছে
18 OCT 2023 3:27PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাৰ অৰ্থনৈতিক বিষয়ক কেবিনেট কমিটিয়ে ২০২৪-২৫ বিপণন বৰ্ষৰ বাবে সকলো বাধ্যতামূলক ৰবি শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (এমএছপি) বৃদ্ধিত অনুমোদন জনাইছে।
চৰকাৰে ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ বিপণন বৰ্ষৰ বাবে ৰবি শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য বৃদ্ধি কৰিছে, যাতে উৎপাদকসকলক তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ লাভজনক মূল্য নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়। ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্যৰ সৰ্বাধিক বৃদ্ধি মচুৰ দাইলৰ বাবে প্ৰতি কুইন্টলত ৪২৫ টকা হোৱাৰ বিপৰীতে ৰেপচিড আৰু সৰিয়হৰ বাবে প্ৰতি কুইন্টলত ২০০ টকাত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। ঘেঁহু আৰু বেলিফুলৰ বাবে প্ৰতি কুইন্টলত ১৫০ টকা বৃদ্ধি অনুমোদন জনোৱা হৈছে। বাৰ্লি আৰু বুটৰ বাবে প্ৰতি কুইন্টলত ক্ৰমে ১১৫ টকা আৰু ১০৫ টকা বৃদ্ধি অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
Minimum Support Prices for all Rabi crops for Marketing Season 2024-25
২০২৪-২৫ বিপণন বৰ্ষৰ বাবে সকলো ৰবি শস্যৰ বাবে ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য
(প্ৰতি কুইণ্টলত)
ক্ৰমিক নং
শস্য
এমএছপি
আৰএমএছ
২০১৪-১৫
এমএছপি
আৰএমএছ ২০২৩-২৪
এমএছপি
আৰএমএছ ২০২৪-২৫
উত্পাদন মূল্য আৰএমএছ ২০২৪-২৫
এমএছপি বৃদ্ধি
ব্যয়ৰ বিপৰীতে লাভ (শতাংশ হাৰত)
১
ঘেঁহু
১৪০০
২১২৫
২২৭৫
১১২৮
১৫০
১০২
২
বাৰ্লি
১১০০
১৭৩৫
১৮৫০
১১৫৮
১১৫
৬০
৩
বুট
৩১০০
৫৩৩৫
৫৪৪০
৩৪০০
১০৫
৬০
৪
মচুৰ দাইল
২৯৫০
৬০০০
৬৪২৫
৩৪০৫
৪২৫
৮৯
৫
ৰেপচিড আৰু সৰিয়হ
৩০৫০
৫৪৫০
৫৬৫০
২৮৫৫
২০০
৯৮
৫
বেলিফুল
৩০০০
৫৬৫০
৫৮০০
৩৮০৭
১৫০
৫২
*ব্যয়ৰ অৰ্থ হৈছে সকলো পৰিশোধিত ব্যয় যেনে ভাড়াত অনা শ্ৰমিক, গোধন/যন্ত্ৰপাতি, লীজত দিয়া ভূমি, বীজ, সাৰ, সাৰ, জলসিঞ্চন মাচুল, কাৰ্যকৰী মূলধনৰ ওপৰত মূল্যহ্ৰাস, পাম্প ছেট পৰিচালনাৰ বাবে ডিজেল/বিদ্যুত আদিৰ দৰে সামগ্ৰীৰ ইনপুট ব্যৱহাৰৰ বাবে হোৱা ব্যয়। অন্যান্য ব্যয় আৰু পাৰিবাৰিক শ্ৰমৰ মূল্য।
২০১৮-১৯ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি সৰ্বভাৰতীয় ওজনযুক্ত উৎপাদন ব্যয়ৰ কমেও ১.৫ গুণ হাৰত ২০২৪-২৫ বিপণন বৰ্ষত বাধ্যতামূলক ৰবি শস্যৰ বাবে ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য বৃদ্ধি হৈছে। সৰ্বভাৰতীয় ওজনযুক্ত গড় উৎপাদন ব্যয় ঘেঁহুৰ বাবে ১০২ শতাংশ আৰু ৰেপচিড আৰু সৰিয়হৰ বাবে ৯৮ শতাংশ; মচুৰ দাইলৰ বাবে ৮৯ শতাংশ; বুটৰ বাবে ৬০ শতাংশ; বাৰ্লিৰ বাবে ৬০ শতাংশ; আৰু বেলিফুলৰ বাবে ৫২ শতাংশ ধাৰ্য কৰা হৈছে। ৰবি শস্যৰ এই বৰ্ধিত ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্যই কৃষকসকলৰ বাবে লাভজনক মূল্য সুনিশ্চিত কৰিব আৰু শস্যৰ বৈচিত্ৰ্যকৰণক উৎসাহিত কৰিব।
চৰকাৰে খাদ্য সুৰক্ষা বৃদ্ধি, কৃষকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি আৰু আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে তৈলবীজ, মাহজাতীয় শস্য আৰু শ্ৰী আন্না/বাজৰাৰ দিশত শস্যৰ বিবিধকৰণত উদগণি যোগই আহিছে। মূল্য নীতিৰ উপৰিও, চৰকাৰে কৃষকসকলক তৈলবীজ আৰু মাহজাতীয় শস্যৰ খেতি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ বাবে বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদানৰ উদ্দেশ্যৰে ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা মিছন (এনএফএছএম), প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সিঁচাই যোজনা (পিএমকেএছৱাই), আৰু তৈলবীজ আৰু তেল পামৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মিছন (এনএমঅ'ওপি)ৰ দৰে বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
তদুপৰি, কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড (কেচিচি) আঁচনিৰ লাভালাভ সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিগৰাকী কৃষকলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ চৰকাৰে কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ শস্য সম্পৰ্কীয় সিদ্ধান্ত সময়মতে লোৱাৰ বাবে সময়োপযোগী আৰু সঠিক বতৰৰ তথ্য প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্যৰে কিষাণ ঋণ পৰ্টেল (কেআৰপি), কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড, ঘৰ ঘৰ অভিযান আৰু বতৰ তথ্য নেটৱৰ্ক ডাটা চিষ্টেম (ৱিণ্ডছ) মুকলি কৰিছে। এই পদক্ষেপসমূহৰ উদ্দেশ্য হৈছে কৃষিখণ্ডত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰা, বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি বৃদ্ধি কৰা, তথ্য ব্যৱহাৰ অনুকূলিত কৰা আৰু সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকসকলৰ জীৱন ধাৰণৰ মান উন্নত কৰা।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Cabinet approves Minimum Support Prices (MSP) for Rabi Crops for Marketing Season 2024-25
18 OCT 2023 3:27PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSP) for all mandated Rabi Crops for Marketing Season 2024-25.
Government has increased the MSP of Rabi Crops for Marketing Season 2024-25, to ensure remunerative prices to the growers for their produce. The absolute highest increase in MSP has been approved for lentil (masur) at Rs.425 per quintal followed by rapeseed & mustard at Rs.200 per quintal. For wheat and safflower, an increase of Rs.150 per quintal each has been approved. For barley and gram an increase of Rs.115 per quintal and Rs.105 per quintal respectively, has been approved.
Minimum Support Prices for all Rabi crops for Marketing Season 2024-25
(Rs.per quintal)
S.No
Crops
MSP RMS
2014-15
MSP RMS 2023-24
MSP RMS 2024-25
Cost* of production RMS 2024-25
Increase in MSP (Absolute)
Margin over cost (in per cent)
1
Wheat
1400
2125
2275
1128
150
102
2
Barley
1100
1735
1850
1158
115
60
3
Gram
3100
5335
5440
3400
105
60
4
Lentil
(Masur)
2950
6000
6425
3405
425
89
5
Rapeseed
& Mustard
3050
5450
5650
2855
200
98
6
Safflower
3000
5650
5800
3807
150
52
*Refers to cost which includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc., miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
The increase in MSP for mandated Rabi Crops for Marketing Season 2024-25 is in line with the Union Budget 2018-19 announcement of fixing the MSP at a level of at least 1.5 times of the All-India weighted average Cost of Production. The expected margin over All-India weighted average Cost of Production is 102 percent for wheat, followed by 98 percent for rapeseed & mustard; 89 per cent for lentil; 60 per cent for gram; 60 percent for barley; and 52 percent for safflower. This increased MSP of rabi crops will ensure remunerative prices to the farmers and incentivise crop diversification.
The Government is promoting crop diversification towards oilseeds, pulses and shree anna/millets to enhance food security, increase farmers' income, and reduce dependence on imports. Besides the Price Policy, the Government has undertaken various initiatives such as the National Food Security Mission (NFSM), Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY), and the National Mission on Oilseeds and Oil Palm (NMOOP) with the objective to provide financial support, quality seeds to encourage farmers to cultivate oilseeds and pulses.
Moreover, to extend the benefits of the Kisan Credit Card (KCC) Scheme to every farmer across the nation, Government has launched the Kisan Rin Portal (KRP), KCC Ghar Ghar Abhiyaan, and Weather Information Network Data Systems (WINDS) with the aim to provide timely and accurate weather information to empower farmers in making timely decisions regarding their crops. These initiatives aim to revolutionize agriculture, enhance financial inclusion, optimize data utilization, and improve the lives of farmers across the nation.