ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ସ୍ବଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ 3.0 ଅଧୀନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ 449 ସ୍ଥାନ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ଏଏସଆଇ ଦିଲ୍ଲୀର କୁତବ ମିନାର ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସାଞ୍ଚି ସ୍ତୁପରେ ‘ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା’ ସ୍ଲୋଗାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି
09 OCT 2023 4:10PM by PIB Bhubaneswar
ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହା ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ, ଅଧସ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସଂଗଠନରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ବଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ 3.0 ପାଳନ କରୁଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ 15 ସେପ୍ଟେମ୍ବରରୁ 30 ସେପ୍ଟେମ୍ବର, 2023 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ଅଭିଯାନ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ନିଷ୍କାସନ ଏବଂ ପରିଷ୍କାର କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା | ଏହି ଅଭିଯାନର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ 2 ଅକ୍ଟୋବର, 2023 ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ 31 ଅକ୍ଟୋବର, 2023 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିବ। ଏହି ଅଭିଯାନ ସମୟରେ ପେଣ୍ଡେନ୍ସି ହ୍ରାସ, ସ୍ପେସ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଅଫିସରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିଜ୍ଞତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି।
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନର ପ୍ରସ୍ତୁତି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାର ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ 449 ଟି ସ୍ଥାନ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି| ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଚାରାଧୀନ 176 ଏମପି ରେଫରେନ୍ସ, 41 ସଂସଦୀୟ ଆଶ୍ୱାସନା, 33 ପିଏମଓ ରେଫରେନ୍ସ, 28 ଟି ରାଜ୍ୟ ସରକାର ରେଫରେନ୍ସ ଏବଂ 412 ଜନସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ନିବାରଣ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 15,969 ଫିଜିକାଲ୍ ଫାଇଲ ଏବଂ 2,133 ଇ-ଫାଇଲ ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି।
ସ୍ବଚ୍ଛତା ପଖୱାଡ଼ା ସମୟରେ 15 ସେପ୍ଟେମ୍ବରରୁ 2 ଅକ୍ଟୋବର, 2023, ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ବାରା 194 ଟି ଇଭେଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସଫଳତାର ସହିତ ସମାପନ କରାଯାଇଛି। ସଚିବ (ସି) ଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦୋ ମାର୍ଗ, ସଫଦାରଜଙ୍ଗ ଟମ୍ବ, ଠାରେ 2023 ମସିହା ଅକ୍ଟୋବର 1 ତାରିଖ ଦିନ “ଏକ ତାରିଖ - ଏକ ଘଣ୍ଟା” ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଏଏସଆଇ ର 200 ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ |
ଛତିଶଗଡର ଜଗଦଲପୁରର ଧ୍ରୁଭ କମ୍ୟୁନିଟି ପ୍ରକୃତିର ସୁସମ୍ପର୍କରେ ଆବର୍ଜନା ମୁକ୍ତ ଭାରତକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରୟାସରେ ଏକଜୁଟ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଦିଲ୍ଲୀର କୁତବ ମିନାର ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସାଞ୍ଚି ସ୍ତୁପ ଠାରେ ‘ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା’ ସ୍ଲୋଗାନ ସହିତ ଏଏସଆଇ ଦ୍ୱାରା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି।
ସେକ୍ରେଟାରି, ସଂସ୍କୃତି ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ 3.0 ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶକୁ ପରିଷ୍କାର ଏବଂ ଆବର୍ଜନାମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଂଗଠନ ତଥା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ବଚ୍ଛତା ସଙ୍କଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଜନ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ରହିଥିବା ଏସସିଡିପିଏମ ପୋର୍ଟାଲରେ ଦୈନିକ ପ୍ରଗତି ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଉଛି ଏବଂ ଅପଲୋଡ୍ କରାଯାଉଛି । ସମସ୍ତ ସଂପୃକ୍ତ, ଅଧସ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ବୟଂଶାସିତ ସଂଗଠନଗୁଡିକ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ବାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।

Ministry of Culture
Ministry of Culture identifies 449 Sites Across the Country for Cleanliness under Special Swachhata Campaign 3.0
As a Special Initiative ASI is Showing ‘Swachhata Hi Seva’ Slogan on Qutab Minar in Delhi and Sanchi Stupa in Madhya Pradesh
09 OCT 2023 4:10PM by PIB Delhi
Ministry of Culture is undertaking the Special Swachhata Campaign 3.0 within the Ministry and its Attached, Subordinate and Autonomous Organizations located across the country. The Campaign started with a preparatory phase from 15th September to 30th September, 2023 during which the targets for disposing and cleaning during the campaign period have been earmarked. Implementation phase of the campaign has started from 2nd October, 2023 and will continue upto 31st October, 2023. During the campaign, special focus is being given on reducing pendency, space management and enhancing workplace experience in offices.
During the Preparatory Phase of the Special Campaign, Ministry along with its organizations have identified 449 sites across the country for cleanliness. Besides, Ministry has identified pending 176 MP references, 41 Parliamentary Assurances, 33 PMO references, 28 State Govt. references and 412 Public Grievances for disposal and redressal. Besides, about 15,969 physical files and 2,133 E-files have also been identified for review.
During the Swachhata Pakhwara from 15th September to 2nd October, 2023, 194 events were created and successfully closed by various field offices of Ministry across the Country under Swachhata hi Seva Campaign. A special programme was organized with the theme of “Ek Tareekh – Ek Ghanta” on 1st October, 2023 at Safdarjung Tomb, Sri Aurbindo Marg, New Delhi under the leadership of Secretary (C) where approx. 200 officers and staff of Ministry and ASI participated.
Dhruva community of Jadgalpur, Chhattisgarh has united with the nation’s effort to ensure litter free India by harmonious coexistence with nature.
A special initiative has also been carried out by ASI by showing ‘Swachhata hi Seva’ slogan on Qutab Minar in Delhi and Sanchi Stupa in Madhya Pradesh.
Secretary, Culture Shri Govind Mohan reviewed the preparation of Special Campaign 3.0 and also administered Swachhata pledge to the Heads of Organizations and Officials of the Ministry to make the country clean and garbage-free.
Daily progress is being monitored and uploaded on the SCDPM portal hosted by Department of Administrative Reforms and Public Grievances. All Attached, Subordinate and Autonomous Organizations are enthusiastically participating in the campaign in full swing to achieve the targets set by the Ministry for the period.