য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা সিক্কিম মীয়ামগীদমক লেপ্পী অমসুং রাজ্য অসিবু হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিনহন্নবা অঙম্বা থাক্তা হোৎনগনি
গৃহগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অজয় কুমার মিশ্রানা সিক্কিমদা চৎখ্রে
ভারত সরকারনা সিক্কিমগী ফীভম কুপ্না য়েংশিল্লি অমসুং রাজ্য অসিগীদমক মথৌ তাবা মতেং পুম্নমক পীরি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা অমাং-অতা থোক্লিবশিং অমসুং মী কনবা অমদি তেংবাং পীবগী থবক্কী মতাংদা রাজ্য অসিগী মুখ্য মন্ত্রীগা লেপ্তনা পাও ফাওনরি
ওক্তোবর 8দা গ্রাউন্দ সিচুএসন, অমাং অতা থোক্লিবশিং য়েংশিন্নবা অমসুং মথৌ তাবা তেংবাং পুম্নমক পীনবা রাজ্য অসিদা ইন্তর-মিনিস্ত্রিএল সেন্ত্রেল তীম অমা চৎকনি
07 OCT 2023 6:38PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা সিক্কিম মীয়ামগীদমক লেপ্পী অমসুং রাজ্য অসিবু হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিনহন্নবা অঙম্বা থাক্তা হোৎনগনি। গ্লেসিএল লেক আউৎব্রস্ত ফ্লদ (GLOF)/ক্লাউদ ব্রস্ত/ফ্লাশ ফ্লদকী থৌদোক থোকখিবগী নুমিৎ অদুমক্তদা কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা সিক্কিমদা চৎনবীদমক গৃহগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অজয় কুমার মিশ্রা দিপ্যুত তৌখি।
শ্রী অজয় কুমার মিশ্রানা ঙরাং অথেংবদা গেংতোক্তা থুংখি অমসুং ঙসি অয়ুক গেংতোক্তা চীফ সেক্রেতরী অমসুং রাজ্য সরকারগী বিভাগশিংগী মকোকশিং, অমসুং আর্মী, ITBP, BRO, NHIDCL অমসুং NHPCগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা মীফম অমা পাঙথোকখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা রাজ্য মন্ত্রীনা হায়খি ভারত সরকারনা সিক্কিমগী ফীভম কুপ্না য়েংশিল্লি অমসুং রাজ্য অসিগীদমক মথৌ তাবা মতেং পুম্নমক পীরি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা অমাং-অতা থোক্লিবশিং অমসুং মী কনবা অমদি তেংবাং পীবগী থবক্কী মতাংদা রাজ্য অসিগী মুখ্য মন্ত্রীগা লেপ্তনা পাও ফাওনরি।
গৃহগী রাজ্য মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায় ভারত সরকারগী মন্ত্রালয় মঙা মমিং ওইনা পল্লবদা লৌউ-শিংউ, রোদ ত্রান্সপোর্ত এন্দ হায়ৱেজ, জল শক্তি, ইনর্জী অমসুং শেল-থুমগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশং য়াওবা ইন্তর-মিনিস্ত্রিএল তীম অমা ভারত সরকারনা শেমখ্রে। ওক্তোবর 8দা গ্রাউন্দ সিচুএসন, অমাং অতা থোক্লিবশিং য়েংশিন্নবা অমসুং মথৌ তাবা তেংবাং পুম্নমক পীনবা রাজ্য অসিদা তীম অসিনা চৎকনি।
রাজ্য মন্ত্রীনা হায় কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য অসিদা খুদক্কী মী কনবা, তেংবাং পীবা অমসুং হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিন হন্নবা থবক পাইখৎনবা 2023-24গী ওইনা এল্লোকেৎ তৌখিবা SDRFকী এদভান্স সেঙ্কসন অমা পীখ্রে।
কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা রাজ্য সরকারগী ওফিসিএলশিংদা অতেনবা মতমগী মনুংদা শোকহল্লবা/অমাং অতা থোকখ্রবা ইনফ্রাস্ত্রকচর নৌনা শেমগৎ শাগৎপগী থবক নীংথোনা পাইখৎনবা শোর্ত তর্ম অমসুং লোং-তর্ম প্লান অমা শেম্নবা খঙহনখ্রে।
মমাংদা সিক্কিমগী চীফ সেক্রেতরীনা কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীনা খুদোংথিবা থোকহনখিবা ওক্তোবর 4গী অয়ুক অঙনবদগী থোকখিবা থৌদোকশিং মথং-মথং পাউদমখি অমসুং অমাং অতা থোক্লিবশিংগী মতাংদা পাউদমখি। মহাক্না কেন্দ্রগী MoSতা লম্বী-থোং অমসুং তেলিকম্ম্যুনিকেসন, ৱাতর অমসুং ইলেক্ত্রিসিতীগুম্বগী মরু ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংদা চাউনা অমাং অতা থোক্লিবা অসিগী মতাংদা পাউদমখি। মহাক্না কেজুএলিতীশিং অমসুং রিলিফ কেম্পশিংগী ওইরিবা ফীভমগী মতাংদা পাউদমখি। মখা তারদুনা মহাক্না আর্মী, NDRF, BRO, ITBP অমসুং অতোপ্পা এজেন্সীশিংগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা রাজ্য সরকারনা পাইখৎলিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা পুম্নমক শুনবা য়াওবা ৱারোল অমা থমখি।
ঙসি অঙনবদা কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অজয় কুমার মিশ্রানা সিক্কিমগী রাজ্যপাল, শ্রী লক্ষমন প্রসাদ অচার্য়াগা রাজ ভবন্দা উনখি অমসুং খুদোংথিবা অসি মায়োক্নবা ঙম্নবা কেন্দ্র সরকারদগী পাংবা য়াবা মতেং পুম্নমক পাংগনি হায়না থাজবা পীখি।
নুংথিলদা শ্রী মিশ্রানা কেজুএলিতী খ্বাইদগী নংখিবা বুরদোংদা লৈবা আর্মী কেম্পতা চৎখি। কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীনা ওক্তোবর 8দা সিক্কিমগী মুখ্য মন্ত্রীগা উন্নগনি অমসুং শোকহল্লবা মফমশিং অমসুং রিলিফ কেম্পশিং য়েংশিনগনি।
ITBPনা ওক্তোবর 3গী নুমিদাংদগী হৌনা মী কনবগী থবক পাইখৎখি, অমসুং মীওই 175 হেন্না হোন্দোরকখি অমসুং মখোয়গী তোঙান-তোঙানবা কেম্পশিংদা রিলিফ সেন্তর চল্লাইরি। মীওই 40 ফাওনবা ঙমদ্রবা মফম অমদা পন্দুনা লৈখি, য়াম্না খুদোংথিনীংঙাই ওইবা তেরনদগী মখোয়বু কনবা ঙমখি অমসুং কেবল অমসুং থৌরি শীজিন্নদুনা ইরৈ কনবা তুরেলশিংদগী হোন্দোরকখি। মখা তানা দাম তনেলগী অতোপ্পা নাকলদা পনদুনা লৈরম্বা মীওই 6 অমগা কনবা ঙমখি। ফীত 16,000 ৱাংবা, জানাক্তা মীওই 68 পন্দুনা লৈরমখি, মখোয় খুদিংমকপু শাফবা মওংদা কনবা ঙমদুনা গোমাদা লৈবা ITBP কেম্পতা পুরকখি। পন্দুনা লৈরম্বা ইমুং মরি ITBPগী লাচুং BOPদা পুরকখি অমসুং মখোয়না মফম অদুদা কেম্প তৌদুনা লৈরি।
NDRFকী তীম মরি দিপ্লোই তৌরি অমসুং মখোয়না মীওই 178 কনবসু ঙমখি। লমকোইবশিংবু লাচুংদগী অমসুং ITBP অমসুং ইন্দিয়ন আর্মীগী তোঙান-তোঙানবা লোকেসন 2দগী সেতলাইৎ ফোনশিংগী খুত্থাংদা মখোয়গী মরী মতাশিংগা পাও ফাওনহল্লি। ৱেদর কন্দিসনগী মতুং ইন্না ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সকী হেলিকোপ্তরশিং নোংথক্তগী মী কনবগী থবক পাইখৎনবা স্তেন্দবাইদা থম্মি। মথৌ তাবা সর্চ অমসুং রেস্ক্যু ইক্বিপমেন্তশিংগা লোয়ননা আর্মী পর্সনেলনা হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিনহন্নবা থবক্তা রাজ্য সরকারগী মতেং পাংলি।

Ministry of Home Affairs
Government of India under Prime Minister Shri Narendra Modi standing in solidarity with the people of Sikkim and leaving no stone unturned to restore normalcy in the State
Minister of State for Home Affairs Shri Ajay Kumar Mishra visits Sikkim
Government of India closely monitoring the situation in Sikkim and all the necessary support and assistance for the State is underway
Prime Minister Shri Narendra Modi and Union Home Minister Shri Amit Shah are in constant touch with the State Chief Minister with regard to the extent of damages and rescue and relief work
Inter-Ministerial Central Team will visit the State from Sunday 8th October to take stock of the ground situation, assess the damages and provide assistance wherever necessary
07 OCT 2023 6:38PM by PIB Delhi
The Government of India under Prime Minister Shri Narendra Modi standing in solidarity with the people of Sikkim and leaving no stone unturned to restore normalcy in the State. Within a day of the incident of Glacial Lake Outburst Flood (GLOF)/Cloud Burst /Flash floods, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah has deputed Minister of State for Home Affairs Shri Ajay Kumar Mishra to visit Sikkim.
Shri Ajay Kumar Mishra reached Gangtok last night, and chaired a meeting with the Chief Secretary and concerned head of departments of the State Government, and senior officers of the Army, ITBP, BRO, NHIDCL and NHPC at Gangtok, today morning.
Addressing the meeting, the Minister of State said that the Government of India is closely monitoring the situation in Sikkim and all the necessary support and assistance for the State is underway. He said that the Prime Minister Shri Narendra Modi and Union Home Minister Shri Amit Shah are in constant touch with the State Chief Minister with regard to the extent of damages and rescue and relief work.
Minister of State for Home Affairs further informed that the Government of India has constituted an Inter-Ministerial Central Team comprising of senior officers of five Ministries of the Government of India, namely Agriculture, Road Transport & Highways, Jal Shakti, Energy and Finance. The team will visit the State from Sunday, 8th October to take stock of the ground situation, assess the damages and provide assistance wherever necessary.
Union Minister of State further informed that the Central Government has granted an advance sanction of the allocated SDRF for 2023-24 to enable the State to carry out immediate rescue, relief and restoration.
Union Minister of State in his address asserted that the Government of India under Prime Minister Shri Narendra Modi urged the State Government officials to prepare a short term and long-term plan to effectively accomplish the task of re-building the damaged/lost infrastructure in the shortest possible time.
Earlier, Chief Secretary, Sikkim briefed the Union Minister of State about the sequence of events since the early hours of 4th October that led to the disaster, and the extent of damages. He apprised the Union MoS about the extensive damages to roads and other vital infrastructures like telecommunication, water and electricity. He informed about the casualties and the status of the relief camps. Further, he delivered a comprehensive summary of the steps being taken by the State Government in active coordination with the army, NDRF, BRO, ITBP and all other agencies.
Earlier today, the Union Minister of State Shri Ajay Kumar Mishra called on the Governor of Sikkim, Shri Lakshman Prasad Acharya at Raj Bhavan and assured of all possible support to the State from the Central Government to overcome the crisis.
In the afternoon, Shri Mishra visited the Army camp at Burdong where maximum casualties have happened. Union Minister of State is slated to meet the Chief Minister of Sikkim on the 8th of October and will visit affected areas and relief camps.
ITBP has carried out rescue operation right from 3rd Oct night itself, and evacuated more than 175 persons, and they are running relief centre within their different camps. 40 persons were stranded into a totally cut off area, they were rescued through highly dangerous terrain, and evacuated through rough rivers through cables and ropes. Further 6 persons were rescued, who were trapped on the other side of dam tunnel. 68 persons were stranded at Zanak, which is at 16,000 feet height, and everyone were rescued safely and brought to ITBP camp at Goma. Four stranded families were brought to Lachung BOP of ITBP and they are camping there.
Four teams of NDRF are deployed and they have also rescued 178 persons. Tourist are facilitated to contact their relatives over satellite phones from Lachung and 2 different locations of ITBP and Indian Army. Indian Air Force helicopters are on standby to launch air rescue, subject to weather conditions. Army personnel along with necessary search and rescue equipment are assisting state administration in restoration work.